Davor Pasarić 14.06.16

Jučerašnje uvodno izlaganje, popularni "Keynote", označio je početak dvadeset i sedme Appleove WWDC (Worldwide Developers Conference) konferencije. Fokus je, kao i uvijek zadnjih godina, isključivo na softveru; na operativnim sustavima i aplikacijama. To je i očekivano jer tisuće programera iz cijelog svijeta dolazi tom prilikom s ciljem da sazna iz prve ruke kojim smjerom se kreće Apple. U tih par dana treba iskoristiti organizirane radionice i prisutnost stotina inženjera koji stoje na raspolaganju za pitanja developera.

Primijetili ste da je "Mac OS X" zadnjih godina skraćen na "OS X", a sada dolazi do novog obrata u nomenklaturi, pa ga Apple od sada naziva "macOS". Razlog je u unificiranju nazivlja, pa tako sada imamo iOS, macOS, watchOS i tvOS. Njihova integracija postaje još bolja, a najuočljivija nova opcija je Siri koja od sada radi i na Macovima. Možemo na to vjerojatno gledati kao na preteču onoga što smo gledali u obliku "brodskog računala" u serijama poput Zvjezdanih staza. Osobno, radije bih da su temeljne tehnologije izbrusili do kraja (npr. Finder) nego da guraju nove stvari kojima će sigurno trebati i par godina da budu zrele za ozbiljniju uporabu. Da, slažem se da je ovo budućnost, ali ponekad mislim da idu naprijed malo na “preskok”.

WWDC 2016
Ove godine bez revolucionarnih novosti, ali s tehnološkom evolucijom u više domena

Novi macOS naziva se “Sierra” i ima tu još dobrih ideja: Apple Pay od sada radi i na Macu uz sigurnosnu potvrdu na iPhoneu ili Apple Watchu, Mac se može automatski otključati ako vlasnik koristi Appleov sat, clipboard je sada univerzalan i sinkroniziran putem iClouda, a isto važi i za "radni stol", tj. desktop na Macu kojem se sada može pristupiti s bilo kojeg uređaja vezanog za iCloud. Općenit je dojam da postepeno dolazi do konvergencije obje razine - i hardvera i softvera. Nova opcija je i "Optimized Storage" koja u slučaju da ostanete bez prostora na disku započinje prebacivanje rijetko korištenih dokumenata u oblak. Nije definirano do koje mjere to funkcionira, što ako imamo terabajte “viška”? Čini se kao raj za neuredne. Nova Messages aplikacija sada podržava gomilu ikona s emocijama, što ne nalazim posebno korisnim niti zabavnim, ali zato sada Messages bolje barata s raznolikom multimedijom. Najavljeni su i novi iTunesi. S druge strane, tiho je "ubijen" Game Center. Od bitnih strukturnih novosti "ispod haube" treba spomenuti APFS - novi Appleov file system.

WWDC 2016
Asistentica Siri nam je odavno dobro poznata s iOS uređaja, a uskoro dolazi i na novi macOS naziva "Sierra"

Problem koji mislim da je nepotrebno isforsiran je uklanjanje nekih ne toliko starih strojeva s liste kompatibilnosti za novu Sierru. Da biste bili “tvornički” kompatibilni morate imati: MacBook (kasna 2009. i noviji), iMac (kasna 2009. i noviji), MacBook Air (2010. i noviji), MacBook Pro (2010. i noviji), Mac Mini (2010. i noviji) ili Mac Pro (2010. i noviji). Nemam problem kada se radi o opravdanoj hardverskoj nekompatibilnosti - npr. stari 32-bitni procesori, grafički procesori koji nisu dorasli novom sustavu, nedovoljno memorije i slično. No, neki od strojeva koji su otpisani sigurno ne ulaze u tu kategoriju, a tu pogotovo mislim na starije Mac Pro radne stanice. One su zamišljene kao strojevi koji se dograđuju, mogu imati najnovije grafičke kartice, svi mogu imati 32 GB, a neki čak i 128 GB RAM-a (npr. Mac Pro 2009), putem PCI-X mogu imati ultra brzi SSD, a dostupne su i third-party dogradnje procesora koje onda brzinom nadmašuju čak i najnoviji Mac Pro “Valjak”. Osobno sam sreo taj problem sa starim Mac Pro 2007 koji nije bio službeno podržan na par zadnjih sustava, ali uz malu hakersku zakrpu perfektno je radio. Vjerujem da će se ista stvar dogoditi i sada - pojavit će se hakerske zakrpe kao “workaround” oko ovog besmislenog “treniranja strogoće”. Dragi Apple, čemu to?

WWDC 2016
Automatski backup nepotrebnih datoteka u iCloud otvara vrata digitalnoj nehigijeni! ;)

Novi iOS-a dolazi do svojeg desetog izdanja. Iako su ga najavili kao “majku svi updatea”, osobno mi se ne čini da tu postoje neki zaista revolucionarni pomaci. Npr. bilo bi zgodno da iPad dobije podršku za više korisnika, ali o tome nije bilo govora. Pola prezentacije je otpalo na nove Messages ludorije - da, baš “ludorije”, jer ne znam koliko nekome tko nije u ranom pubertetu može biti zabavno slati animirane “emoji” ikonice na stotinu načina. Najveći korisni pomak čini se da je učinjen na Maps aplikaciji koja je dobila niz poboljšanja i od sada je otvorena svima za programiranje. Tema s prošle konferencije, kućna domomatika uz pomoć “HomeKit” podrške, sada je evoluirala i postala dio novog iOS-a. To se čini kao promišljen potez koji će ljude razmaziti po pitanju “pametnih domova”, a kroz takvu podršku otvara se i cijelo jedno novo tržište. Apple TV u toj priči postaje potencijalni kućni “hub” koji brine i o automatizaciji domaćinstva.

WWDC 2016
iOS u svom desetom izdanju nudi mnogo unapređenja i par novih mogućnosti

Predstavljen je i novi watchOS koji je znatno brži i s gomilom novih praktičnih funkcionalnosti, a novi tvOS također donosi novosti, ali osim kozmetičkih dorada jedino vrijedno spomena je unificirano logiranje u razne usluge i aplikacija za iPhone koja replicira funkcionalnost novog daljinskog upravljača. Koga zanimaju detalji, neka pogleda snimku cijelog događanja, a ja sam ono što me najviše oduševilo ostavio za kraj: Swift Playgrounds! :) O čemu se radi?

WWDC 2016
Igralište za mlade programere je dugoročno vjerojatno najvrjednija novost ovog WWDC događanja

Appleovo novo “Swift igralište” je aplikacija za iPad zamišljena da na zabavan i jednostavan način privuče djecu u programerske vode. Programiranje se izvodi putem interaktivnog sučelja uz niz unaprijed pripremljenih programskih lekcija različitih razina kompleksnosti. Klinci tako mogu naučiti osnovne pojmove kodiranja kao što je izdavanje naredbi, stvaranje funkcija, izvođenje petlji, korištenje uvjeta, varijabli i slično. Sve to je važno i za demistificiranje programiranja i svakako će utjecati da djeca dobiju potrebno samopouzdanje i da krenu tim putem koji danas znači gotovo siguran posao i egzistenciju. Apple će redovno objavljivati nove programerske lekcije, a profesori informatike koji se snalaze u Xcode razvojnoj okolini mogu i sami dodavati nove lekcije u aplikaciju. Sve to je potpuno besplatno. Za ovo mogu reći samo: bravo Apple! :)

 

Komentari  

stefanjos
+1 14-06-2016 | 13:47
Imessage je postao smijeh. Lijepota (prijasnja) te aplikacije je bila jednostavnost. I bila je ozbiljna, sada je samo puni gluposti.

Watchos3 jedva cekam, jedino me to i zanima sada. Izgleda puno bolje nego sto sada sat nudi.

I napkon cemo moci brisati stock aplikacije sa ios-a!
Citiraj
dpasaric
+1 14-06-2016 | 16:34
Potpuno se slažem i nadam se da taj novi digitalni kič neće gurati pod nos onima koji aplikaciju žele koristiti spartanski kao i do sada. Mislim da je to popuštanje konzumerizmu na loš način i da Jobs ne bi dopustio da s tim baš toliko pretjeraju, on je jednostavno imao ukusa i mjere. Ovo mi sve izgleda kao ona faza kada su aplikacije imale drvene okvire, kožne korice i slično... keep it simple Apple! :)
Citiraj
smayoo
14-06-2016 | 18:15
Sve u svemu, hrpa s*anja... Ali nisam razočaran, jer sam to i očekivao.
Citiraj
stefanjos
14-06-2016 | 18:47
smayoo je rekao:
Sve u svemu, hrpa s*anja... Ali nisam razočaran, jer sam to i očekivao.Ma ne bi bas rekao hrpu.

Watchos3 je prijekopotreban update i stvarno ako su uspijeli napraviti to kako su prezentirali svaka im čast.
Citiraj
zabac
14-06-2016 | 19:13
Meni je watchos3 potreban kao i zlatne felge. Ima Emil pravo, hrpa dreka. Mene zanima MBP 15" i sto budu ovaj put maknuli iz njega. Ako ga osakate, kupiti cu MBA 13".
Citiraj
smayoo
+1 14-06-2016 | 20:01
Meni je Watchos3 potreban kao i triper. :D
Citiraj
dpasaric
14-06-2016 | 20:06
Da, mnogi su očekivali novi MacBook Pro, ali Apple je zadnjih godina dosta jasno distancirao WWDC od predstavljanja novog hardvera i fokusira se na OS i softvere. Meni to ima smisla; to je konferencija na koju dolaze programeri i logično je da je to tema.
Citiraj
stefanjos
14-06-2016 | 21:41
zabac je rekao:
Meni je watchos3 potreban kao i tlatne felge. Ima Emil pravo, hrpa dreka. Mene zanima MBP 15" i sto budu ovaj put maknuli iz njega. Ako ga osakate, kupiti cu MBA 13".


Ne znaci da meni i drugima nije potreban. Ja sam jako zadovoljan sto se tice napredka watch os-a. A ios i macos, svida mi se nastavak integracije, nis potrebno, ali kad se naviknes ne mozes bez toga.jedino sto mi je totalno bezveze je ovaj novi imessage. Sramota.
Citiraj
zabac
15-06-2016 | 07:19
Nije štos u watchos3, već u samom satu i bateriji koja je jadna.
Jedina "prednost" sata je što može u vodu a iPhone kao ne. U ostalim slučajevima telefon je uz nas gotovo uvijek. Ja skinem sat recimo kad dođem doma.
Citiraj
stefanjos
15-06-2016 | 08:12
zabac je rekao:
Nije štos u watchos3, već u samom satu i bateriji koja je jadna.
Jedina "prednost" sata je što može u vodu a iPhone kao ne. U ostalim slučajevima telefon je uz nas gotovo uvijek. Ja skinem sat recimo kad dođem doma.


gle, bateriju smo vec raspravljali. ali nightstand mode je jebena stvar. stavim watch na dock(kojeg mi je cura nrpavila za 5kn) i imam alarm/sat na komodi do kreveta i lako vidim koliko je sati ako se dignem tokom noci(nazalost cesto). ujutro se otusiram, skinem sat s docka i eto me, sa 100% i traje me do ponoci svaki dan(nikad mi se sat nije ugasio). jucer mi je evo drugi put otkako ga imam javilo da mi je doslo do 10% a prosla je bila ponoc.

pogotovo sto ti skidas taj svoj sat, zasto bi ti muka bila ovog odloziti, ali ga u ovom slucaju odlozis pored kreveta da ti glumi display sa satom.
Citiraj
cvitko
+1 15-06-2016 | 10:54
Gotovo nikakav napredak i korak unatrag u nekim po meni važnim stvarima.
watchOS je ok, on ne može puno nazadovati, fali mu još dosta toga, a dio toga su unaprijedili i pokrpali pa ću taj dio samo pohvaliti.

macOS s druge strane ne nosi gotovo ništa posebno novo, a oduzima jednu važnu stvar.
Većina novosti je novost samo za SAD i još par zemalja, jer je bazirana na Siri, koja naravno nakon 5 godina još uvijek nije lokalizirana na hrvatski. Dio se odnosi i na Apple pay koji će, ako sudimo po Siri, kod nas doći možda do 2020 i to ako budemo imali sreće.
iCloud drive mi nije toliko zanimljiv kad mi onih 5gb nije dovoljno ni za backup iPada, a kamoli iPhonea i ostalog, a plaćati ga ne dolazi u obzir kad na ostalim servisima imam po par stotina GB besplatnog prostora. Auto unlock je zanimljiva stvar koju namjerno nisu omogućili da se može preko iPhonea, jer naravno nečim moraju potaknuti i prodaju satova. Tabovi i PiP su zgodna stvar, ali opet ne nešto posebno. Tako da novi macOS ne nosi ništa posebno novo, pogotovo ne za korisnike kod nas, ali oduzima mogucnost instalacije programa koji nisu s App storea ili odobreni od Appleu poznatih razvijatelja (osim uz neke zaobilaze metode koje ce se moći koristi tko zna do kada) što je ogroman minus. Tako da me sve skupa više odvlači od novog macOSa negoli privlači.

Ni s iOS 10 nije situacija puno bolja. Čovjek bi očekivao da ce ih pad prodaje iPhonea potaknuti da zasukaju rukave, poslušaju korisnike i dodatno prorade na privatnosti, lakoći povezivanja s drugim uređajima, prebacivanjem podataka i radu možda po 2 aplikacije paralelno na iPhoneu, ali ništa od toga.
Predstavljanje novog iOSa sam doživio kao predstavljanje novog WhatsAppa. Isto je i Google napravio s novim Androidom, govoreći većinu vremena o novom messengeru Allo. Očito su žešće zabrijali na to da konkuriraju WhatsAppu, a FB je očito napravio svjetski posao kupovinom istog. Osim milion efekata i mogucnosti za poruke, za koje polovica ljudi ni neće znati koliko su aplikaciju prekrcali, malo tog ima novo. Osobno sučelje lockscreena i pregleda s widgetima mi je prekrcano. One nepotrebno velike i uokvirene pločice wigeta i novosti/poruka su mi korak unatrag naspram onih puno suptilnijih. Ok, karte su napredovale u sučelju i mogućnostima kao i aplikacija Photos, ali Music je otišao korak unazad s ogromnim fontovima, a sam Apple Music i News aplikaciju neću ni komentirati, jer naravno - nije prisutna u Hrvatakoj, dok u debeloj većini drugih zemalja jest. I nije tu kriv ni ZAMP ni itko drugi više, jer ako Google Music može raditi uredno kod nas godinu dana, Apple je po tome potpuno nesposoban i niti imalo poštuje korisnike u Hrvatskoj.
Korak unazad je izmještanje upravljanja glazbom sastrane u kontolnom centru, kao i micanje widgeta iz centra za obavijesti. Prije sam u svakoj aplikaciji npr.mogao povuci dolje widget s kalkulatorom ili pretvaračem valuta, a sada za to moram ići na home i onda lijevo, pa se vraćati na aplikaciju. Nepraktično totalka. Još je nepraktičnije što se sada za otključavanje nemoze samo povuci po ekranu nego stiskati home, koji sam po sebi je jedna od najslabijih točaka iPhonea i troši se vremenom i slabije radi. Dapače, opcija Raise to wake koja me je naviše veslila neće raditi ni na jednom mobitelu prije 6s, tako da cu npr.ja na 6ici trebati prvo stisnuti home/lock tipku da bi upalio ekran, pa ponovo home tipku da bi ga otključao. Nepraktično, glupo. I to mjenjaju jednu tako jednostavnu ali stvar na koju su navikli na stotine tisuća korisnika u zadnjih 9 godina i koju koriste 10-100x na dan valjda. Po meni ogroman korak unatrag. Jedina svjetla točka je mogucnost brisanja stock aplikacija koje dolaze automatski s iOSom, a to više govori o tome kako su nas više živcirali s svih ovih godina s tim aplikacijama nego o tome koliko su sad odjednom napredni.
Sve skupa premalo napretka na novom iOSu, a par osjetnih koraka unazad, pa cu zadržavati iOS9 koliko god mogu.
Ako iPhone 7 ne donese neke značajnije novosti ili ne ukloni ono za današnje pojmove ogromno meso oko ekrana, sve mi se čini da cu nakon par godina pružiti 2.priliku Androidu.
Pada im prodaja, značajnije inovacije nisu godinama pokazali, a oni nakon svega toga u fokusu imaju konkuriranje WhatsAppu, kako angažirati američke zvijezdice i starlete za Apple Music kampanju, bave se kao nekim ljudskim pravima i tako to.
Ako se nešto ne promjeni, morat cu priznati da su bili u pravu oni koji su govorili da kad Stevo ode, Apple neće biti Apple.
P.S.oprostite na duljini poruke
Citiraj
jmirakul
+1 15-06-2016 | 13:25
Kao i Smayoo nisam nimalo iznenadjen jer i nista pametno nisam ocekivao. Medjutim, moram reci da novi feature-i od iMessage-a i kolicina utrosenog vremena za prezentaciju tog s*anja sa coflekima i konfetima su mi totalno RETARDIRANI. Apple-u najiskrenije i od sveg srca zelim drastican pad prodaje iDjidja u skorijoj buducnosti jer samo tako mogu isplivati iz ovog konzumerijskog gliba i bezvezarije.

Zao mi je ali jako sam razocaran. :(
Citiraj
Anonimac
+1 15-06-2016 | 22:48
@cvitko, mislim da nisi baš dobro popratio WWDC. Da ovako na prvu i površnom analizom dosta bi se ljudi moglo složiti s tobom. Ali 1. Siri na hrvatskom?, na jeziku koji ni mi sami ne znamo cijeniti. Koliko je upita, prijedloga, ideja i sl. došlo iz Hrvatske prema Appleu u vezi Sirija ili još bolje koliko je malih aplikacija prevedeno na desetke jezika, ali rijetko koja i na hrvatski, a developeri zovu da im se jave ljudi koji bi aplikaciju preveli?
Na WWDC su spominjali privatnost, a evo danas je već 2. dan kako govore o privatnosti u raznim aplikacijama bez obzira na otvaranje dijela do sada zatvorenog API-ja prema developerima (Siri, iMessage, Phone, itd.) - trik je u tome ako se potpuno zatvoriš u privatnost gubiš mnoge napredne mogućnosti, recimo Android i Google su odličan primjer toga, jer uz žrtvovanje privatnosti mnoge usluge su lakše dostupne na Google servisima, i eto Apple je zato predstavio nešto što se naziva Differential Privacy - više o tome ovdje: http://blog.cryptographyengineering.com/2016/06/what-is-differential-privacy.html

Lakoća povezivanja s drugim uređajima, na što konkretno misliš? Pa predstavili su kompletan HomeKit app, poboljšali i olakšali povezivanje iOS, watchOS, tvOS i macOS uređaja. Prebacivanje podataka između uređaja je prema predstavljenom odrađeno odlično sa universal copy/pasteom. Da iMessage je uzeo puno vremena na prezentaciji, ali 90% ekipe od 12 do 25 godina visi na tim raznim Messengerima više od 50% vremena korištenja svog mobilnog uređaja, naravno da bilo koja ozbiljna kompanija koja već ima nekakav messenger u rukama neće to samo tako lako odbaciti. Plus sad su otvorili API za razne dodatke za iMessage koji se doslovno naprave u roku 5 sekundi u Xcodeu i tako otvorili vrata mnogim ilustratorima, crtačima i sličnima, a onoga koga to ne zanima jednostavno neće instalirati te dodatke i svi sretni..

Mislim mogao bi ovako do prekosutra, ali mislim da će sve imati više smisla kad Apple predstavi novu generaciju Hardwarea. Jedan manji dio ove godine (novi MacBook Pro i očekivani Mac Pro) i veći iduće poput novog Apple Watcha, iPada i iPhonea.

Sve u svemu klasični evolucijski korak za kompaniju koja sprema nešto sasvim novo u svojoj "garaži", a do tada mora održati trenutno stanje dobrim.
Citiraj
Anonimac
16-06-2016 | 06:07
Besmisleno. Sve se vise krece prema glupostima koje ti ustvari ne trebaju. Velika vecina kompjutere tj. "pametne uredjaje" ne koristi za kreativan rad vec za trosenje vremena na asocijalnu "zabavu" beskonacnog dopisivanja i komentiranja. Apple ima jasnu viziju. To vise nije ona Jobsova vizija kreativnosti i upotrebne korisnosti vec grupiranje mase u konzumersku robovsku masu koja mora stalno pratiti "modne" iTrendove i trositi lovu kod njih.
Mladji mozda nadju neki smisao u tome. Mi stariji 40+ u vecini ne.
Citiraj
Air
16-06-2016 | 09:16
Anonimac je rekao:
Besmisleno. Sve se vise krece prema glupostima koje ti ustvari ne trebaju. Velika vecina kompjutere tj. "pametne uredjaje" ne koristi za kreativan rad vec za trosenje vremena na asocijalnu "zabavu" beskonacnog dopisivanja i komentiranja. Apple ima jasnu viziju. To vise nije ona Jobsova vizija kreativnosti i upotrebne korisnosti vec grupiranje mase u konzumersku robovsku masu koja mora stalno pratiti "modne" iTrendove i trositi lovu kod njih.
Mladji mozda nadju neki smisao u tome. Mi stariji 40+ u vecini ne.


Potpisujem :(
Već desecima godina biznis se u temeljima svodi na konzumerizam i maksimalno iskorištavanje doslovno svega i svakoga.
Naglasak bi stavio na činjenicu da sami sebe pretvaramo u robovsku masu, a da pritom nismo niti svjesni da će konačni rezultat u psihološkim i duhovnim okvirima biti u POTPUNOSTI jednak onom iz prošlih robovlasničkih uređenja. Primjenjujemo na sebi proces kuhanje žive žabe do smrti.
A pri tom se zabavljamo, i trošimo vrijeme i snagu na potpuno nevažne stvari u odnosu što si "kuhamo".
Citiraj
Anonimac
16-06-2016 | 09:54
Hmm, ok svijet je loš, konzumeristički , idemo prema "modernom" robovlasništvu, ali realno kakve to veze s Appleom ima ili mislite da gašanjem firme poput Applea takvo što će nestati i svi ćemo biti sretni, slobodni i ispunjeni ljubavlju. Možda je problem ipak u nama, u pljuvanju svega i svačega, ali istovremeno u korištenju svega toga što pljujemo. U biti problem današnjeg društva je očito začet industrijskom revolucijom, a mi na ovim prostorima smo i život prodali da bi doživjeli "čari" tog i takvog svijeta.
Evo nam socijalizam, fuj to!
Evo nam kapitalizam, fuj to!
Ma evo vam savršeno društvo po svim ekonomsko-ljuds kim parametrima, ali 99% sam siguran da će i to biti fuj to!
Citiraj
iAnte
16-06-2016 | 14:47
Mali ispravak: Stock aplikacije se neće moći izbrisati. Samo maknuti.

http://www.technobuffalo.com/2016/06/15/ios-10-delete-stock-apps-not-really/
Citiraj
Riba
+1 16-06-2016 | 14:58
Umjesto da kukate, kupite si dionica i problem riješen.
Citiraj
ping
17-06-2016 | 08:58
Ja nisam razočaran. Svaka prezentacija donese nešto novo i interesantno. Playground to svakako je. WWDC sam gledao sa sinom 15-godišnjakom koji je jednostavno korisnik. Nije programer, kreativac i sl. Jednostavno korisnik. Nama koji polako zalazimo u 50 sa nostalgijom se prisjećamo nekih revolucionarnih rješenja koje je Apple donio. Pogotovo na razini OS ili aplikacija. Htjeli mi to priznati ili ne mi danas više nismo kreativna snaga već su to 15-godišnjaci koji su jednako oduševljeni i playgroundom i Emoji-ima.
Citiraj
dpasaric
17-06-2016 | 15:01
Da od svega toga moram izabrati jedan feature koji će mi zaista biti često koristan to bi bio copy-paste clipboarda preko iClouda! Toliko puta me netko pita da mu nešto pošaljem kroz poruku na mobitelu, a meni su podaci na kompu... sada će to biti baš elegantno! :)
Citiraj
Defou
18-06-2016 | 00:43
Mene su oduševile zgodne programerke na konferenciji :)
Citiraj
Djipi
+1 19-06-2016 | 17:32
Moj favorit s ovogodišnjeg WWDC-a je adaptive tessellation u Metalu - feature poznat iz Direct X 11 bez kojeg je real-time grafika na Macu bila osuđena biti građanin drugog reda (i umjesto displacementa koristiti bump i normal mape u 2016. godini, mrmlj). Nije da će ovo izazvati poplavu AAA igraćih naslova za Mac u skorije vrijeme (jer konverzija i dalje nije bezbolna), ali je definitivno veliki pomak naprijed. Još "samo" da Apple napiše (kad već proizvođači nisu zainteresirani) upotrebljive grafičke drivere, uvede Vulkan umjesto OpenGL-a i možda 3D grafika na Macu ponovo bude imala budućnost. Metal, FTW.
Citiraj
Anonimac
19-06-2016 | 20:30
Which 5 announcements from the WWDC keynote are you most excited about? (380 responses) https://www.dropbox.com/s/0yyeo6l0gptjhdj/380_ispitanika_sto_ih_je_najvise_uzbudilo_na_WWDC.png?dl=0
Citiraj
dpasaric
25-06-2016 | 22:03
Konačno su ugasili debelo zastarjeli Cinema 27" monitor!

"We're discontinuing the Apple Thunderbolt Display. It will be available through Apple.com, Apple's retail stores and Apple Authorized Resellers while supplies last. There are a number of great third-party options available for Mac users."

Nadajmo se da će konačno izbaciti stand-alone 5K monitor, vjerojatno jesenas zajedno s novim MacBook Pro.
Citiraj
Lihto
25-09-2016 | 20:39
Vezano za macOS sierra
U finderu mi je upaljen status bar i prije dok sam selectao mišem ali ga nisam pustio pokazao mi je koliko sam fotki uzeo a sad mi tek baci broj kad pustim miš. Jel ima netko riješenje?
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 14 minuta
 • cariblanco: Nek pobjedi Rijeka, samo da u srijedu spuše ;). btw. Mogao bi netko strimati tekmu na yt i dati mi link
 • smayoo: Ali ne moraš ni gledati. Rijeka će pobijediti. ;)
 • smayoo: Hotelski tv ne prikazuje ništa što mu nije njegov centris server odobrio. Jedino kabel
 • cariblanco: Gledam preko iptv liste s playerom; vlc ili mpc...znam za plex, ali tv je od hotela.
 • energyman: Skini plex server i namjesti da ti komp bude server, na smart tvu skini plex app i strimaj do mile volje. Probao sam kod sebe i radi.
 • Daddo: a u čemu gledaš stream? nekakav app ili browser?
 • cariblanco: i ja to mislim, svakakve nam ideje padaju na pamet :D
 • Daddo: ne vjerujem da bi to bilo gledljivo...
 • cariblanco: a jel bi šljakalo da mi se spoji win laptop, preko team view i onda da to ide s tog win lapa preko hdmi na tv ?
 • cariblanco: malo teško na 13 " ekranu
 • cariblanco: Znam za sve to, ali ja imam os-x na lapu i svoju iptv listu, pa mogu gledati tekmu sutra. Problem je što sam zaboravio mini dv to hdmi kablić, a ima nas tu 8 na sjeveru švedske, koji bi htjeli pogledati tekmu
 • Daddo: eto, upravo provjerio... win 7 neki samsung pametni TV imam opciju u Win media playeru "play to" i nudi mi taj Samsung... ako je to ono što ti treba.
 • Daddo: na PC-ju sam koristeći raspberry pi2 sa instaliranim Kodijem imao opciju "cast to" iz nekih Win aplikacija i mogao sam bacati sadržaj na TV bežično (nemam pametan tv, ne vidim mu svrhu)
 • Daddo: ne razumijem baš što ti znači čisti mirror... navodno PC-ji pogonjeni Windowsima 8.1 i 10 podržavaju Miracast nativno, no nisam isprobao...
 • cariblanco: ma znam za nekakav server,kak to ide, a jel može čisti mirror, kao što se mobiteli priključe
 • Daddo: cariblanco... ukratko - može. udugačko može ali ovisi o sadržaju (formatu, kvaliteti istog) i o uređaju...
 • cariblanco: Da li se može sadržaj s laptopa strimati na smart-tv preko wi-fi mreže?
 • zabac: Priuceni lijecnik je vrac, a priuceni pravnik je drveni advokat.
 • smayoo: A ako ne znaš do sad koje sam ja struke i kojie sve poslove radim ili sam ih radio, onda to znači da se uporno već godinama svađaš sa mnom, a nikad nijedan moj post nisi s pažnjom pročitao. Ali, sad kad znam koje si ti struke, više me to ne čudi...
 • smayoo: Hammer, odgovorio sam ti. Za to što kćeri želiš, upišij je na kriminalistiku! :)
 • Dijete: I pri tom fakat ne mislim nista lose..
 • Dijete: Hit mjeseca mi je U Can't Touch This... cim otvorim Jabucnjak, krene mrdoguz...
 • Riba: A slazem se da djecu treba uciti da misle svojom glavom ali to se ne uci u skoli nego u obitelji, dakle jasno je gdje je problem.
 • Riba: Kurikulum nije metodika nego upravo sadržaj.
 • Hammer: nisi "moderan", i taj Bolonjski proces kada je uveden uvelike je umanjio kvalitetu znanja, jedina prednost je nekakva standardizacija, pa kada bilo gdje veliš da znaš strani jezik npr. B2 razine, poslodavac zna što može očekivati...
 • Hammer: To je trend odavno vani, nekakve šatro subspecijalizacije podspecijalizacija, pa dobiješ liječnika koji zna sve o zanokticama, ali nema pojma kako skinuti temperaturu... karikirano, ali je tako. OBrazovanje treba ići SADRŽAJEM uz svjetski napredak znanja, no ne treba mijenjati metodike (kurikulum), a upravo to žele da mogu uvaljivati kojekakve ideologije i pederluke unutra, jer inače nisi "
 • Hammer: Smatram da su naše škole i fakuzlteti odlični i da ne trebamo nekakve "nove kurikulume", jer isti idu za debilizacijom obrazovanja, za stvaranjem fah-idiota i ljudi bez širine u znanju, a time su podložni gaženju i ucjenama...
 • Hammer: Koliko kod nas ljudi čubi po kojekakvim ustanovama, uredima, pa i na najvišim razinama vlasti sa dokazano, ili jopš nedokazano, lažnim diplomama, uvjerenjima itd?? Svojedobno je i jedan klinac sa lažnom diplomom liječnika operirao (OPERIRAO!!) ljude po Vinogradskoj bolnici...
 • Hammer: Pa ima ih posvuda.
 • zabac: Zato vani ima priucenih lijecnika, pravnika, inzenjera...
 • Hammer: Kaj tebi nije jasno?
 • Dijete: Ja fakat ne vjerujem....
 • Hammer: A sada pričekajmo da nas Smayoo počasti sa svojim inženjerskim smjerom, meni nije svejedno, želim da i moja djeca idu u školu koju kada završe - znat će sve, ne samo u struci, nego na cijelom svijetu... naš Emil ima VSS, on je inženjer, sad još samo da nas počasti kojeg smjera i da prizna da ne radi u struci...
 • Hammer: obrtnici i ini nisu nikakvi VSS-ovi u 95% slučajeva... za stvoriti radno mjesto u prvom redu trebaju muda, kliker i vjera u to što radiš, sa našim školama si puno prije budeš tražio posao nego ga stvarao...
 • Hammer: Žabac, vani se cijeni RAD, a ne tvoj papir. Papir se cijeni kod nas jer smo mi iskompleksiran narod, gdje je pola stanovništva maltene nepismeno, svojedobno je popis stanovništva pokazao da cca 46% ljudi nema više od osnovne škole - ako ima i to... zar je takav pokazatelj ičega pametnog?? A ako gledamo profil obrazovanja, više srednjeobrazovanih stvara radna mjesta od VSS-a, ortnici i ini n
 • Hammer: Kohn, svaka čast, sve si točno, lijepo i vrhunski objasnio, pitanje je sada da li će to shvatiti određeni sveznadari kojima se to kosi sa liječenjem kompleksa i robovanju određenim predrasudama, kojima su ih valjda šopali od malih nogu...
 • Hammer: Smayoo, pitao sam te nešto...
 • JOHN: I paziti da se nekog ne omaložava na direktan način(glupan, debil i sl.) ili indirektan način(razno razne metode)
 • JOHN: Za mene je čovjek jedanko vrijedan bio KV radnik ili visokoobrazovana osoba i ne vidim razloga zašto te dvije osobe nebi raspravljale o nekoj temi koje se ne tiču područja u kojem ne spadaju oboje. To bi bilo kao da građevinar kažem konobaru da nema on šta samnom raspravljat o zdravstvu, politici itd. jer on nije istog stupnja obrazovanja kao ja
 • JOHN: A u obrazovanju obaveznom/neobaveznom svakako sam mišljenja da više treba voditi brige oko razvijanja komunikacijskih vještina
 • zabac: Visokoobrazovani ne rade konkretan posao?
 • zabac: Gluposti. Vani se cijeni i to jako obrazovanje. Kod nas dok god kila mozga vrijedi 10€ nam bude tako. Visokoobrazovani stvaraju radna mjesta kako bi onaj KV mogao raditi.
 • JOHN: Naravno, kod nekog konkretnog posla/zadatka neki preduvjeti se ipak moraju steći
 • JOHN: Za moje pojmove, u zdravoj okolini/društvu, čovjeka se ne cijeni po stupnju obrazovanja
 • JOHN: Zato je KV radnik zdravom logikom otišao tamo gdje će ga cijeniti, a visokoobrazovani uglavnom ostaju da ih se tlači ( podplaćenost, kašnjenje plaća, mobing itd). Toliko o tome dali je u stvari bitno koji si stupanj obrazovanja završio, a da u životu doneseš pametne odluke
 • smayoo: @JOHN: A zašto bi dobar KV radnik tratio život ovdje, trpio da se svi problemi traljavih organizatora posla i neodlučnih investitora lomi preko njega za trećinu plaće i 40 prekovremenih sati tjedno?
 • smayoo: @Hammer - pa pošalji je na kriminalistiku, ako to želiš, naravno! :D
 • cariblanco: Ja sam prestao čitat forum, stalno visim na vikalici...evo primjera kako se ljepo može upotrijebiti domaća riječ, a ne sb :)
 • Hammer: Smayoo, a čega si ti inženjer?? Pa da vidimo na koji faks da preusmjerim kćeri da i one budu tako namoguće pametne i stručne baš za sve, već i samim time što bi diplomirale tamo? Znam da si studirao u ZG, samo gdje...??
 • gladhr2: Zadnjih par dana sam prestao citati vikalicu... hahah

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Koja Apple novost vas najviše veseli?

Registriraj se za sudjelovanje.
Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO