Davor Pasarić 14.06.16

Jučerašnje uvodno izlaganje, popularni "Keynote", označio je početak dvadeset i sedme Appleove WWDC (Worldwide Developers Conference) konferencije. Fokus je, kao i uvijek zadnjih godina, isključivo na softveru; na operativnim sustavima i aplikacijama. To je i očekivano jer tisuće programera iz cijelog svijeta dolazi tom prilikom s ciljem da sazna iz prve ruke kojim smjerom se kreće Apple. U tih par dana treba iskoristiti organizirane radionice i prisutnost stotina inženjera koji stoje na raspolaganju za pitanja developera.

Primijetili ste da je "Mac OS X" zadnjih godina skraćen na "OS X", a sada dolazi do novog obrata u nomenklaturi, pa ga Apple od sada naziva "macOS". Razlog je u unificiranju nazivlja, pa tako sada imamo iOS, macOS, watchOS i tvOS. Njihova integracija postaje još bolja, a najuočljivija nova opcija je Siri koja od sada radi i na Macovima. Možemo na to vjerojatno gledati kao na preteču onoga što smo gledali u obliku "brodskog računala" u serijama poput Zvjezdanih staza. Osobno, radije bih da su temeljne tehnologije izbrusili do kraja (npr. Finder) nego da guraju nove stvari kojima će sigurno trebati i par godina da budu zrele za ozbiljniju uporabu. Da, slažem se da je ovo budućnost, ali ponekad mislim da idu naprijed malo na “preskok”.

WWDC 2016
Ove godine bez revolucionarnih novosti, ali s tehnološkom evolucijom u više domena

Novi macOS naziva se “Sierra” i ima tu još dobrih ideja: Apple Pay od sada radi i na Macu uz sigurnosnu potvrdu na iPhoneu ili Apple Watchu, Mac se može automatski otključati ako vlasnik koristi Appleov sat, clipboard je sada univerzalan i sinkroniziran putem iClouda, a isto važi i za "radni stol", tj. desktop na Macu kojem se sada može pristupiti s bilo kojeg uređaja vezanog za iCloud. Općenit je dojam da postepeno dolazi do konvergencije obje razine - i hardvera i softvera. Nova opcija je i "Optimized Storage" koja u slučaju da ostanete bez prostora na disku započinje prebacivanje rijetko korištenih dokumenata u oblak. Nije definirano do koje mjere to funkcionira, što ako imamo terabajte “viška”? Čini se kao raj za neuredne. Nova Messages aplikacija sada podržava gomilu ikona s emocijama, što ne nalazim posebno korisnim niti zabavnim, ali zato sada Messages bolje barata s raznolikom multimedijom. Najavljeni su i novi iTunesi. S druge strane, tiho je "ubijen" Game Center. Od bitnih strukturnih novosti "ispod haube" treba spomenuti APFS - novi Appleov file system.

WWDC 2016
Asistentica Siri nam je odavno dobro poznata s iOS uređaja, a uskoro dolazi i na novi macOS naziva "Sierra"

Problem koji mislim da je nepotrebno isforsiran je uklanjanje nekih ne toliko starih strojeva s liste kompatibilnosti za novu Sierru. Da biste bili “tvornički” kompatibilni morate imati: MacBook (kasna 2009. i noviji), iMac (kasna 2009. i noviji), MacBook Air (2010. i noviji), MacBook Pro (2010. i noviji), Mac Mini (2010. i noviji) ili Mac Pro (2010. i noviji). Nemam problem kada se radi o opravdanoj hardverskoj nekompatibilnosti - npr. stari 32-bitni procesori, grafički procesori koji nisu dorasli novom sustavu, nedovoljno memorije i slično. No, neki od strojeva koji su otpisani sigurno ne ulaze u tu kategoriju, a tu pogotovo mislim na starije Mac Pro radne stanice. One su zamišljene kao strojevi koji se dograđuju, mogu imati najnovije grafičke kartice, svi mogu imati 32 GB, a neki čak i 128 GB RAM-a (npr. Mac Pro 2009), putem PCI-X mogu imati ultra brzi SSD, a dostupne su i third-party dogradnje procesora koje onda brzinom nadmašuju čak i najnoviji Mac Pro “Valjak”. Osobno sam sreo taj problem sa starim Mac Pro 2007 koji nije bio službeno podržan na par zadnjih sustava, ali uz malu hakersku zakrpu perfektno je radio. Vjerujem da će se ista stvar dogoditi i sada - pojavit će se hakerske zakrpe kao “workaround” oko ovog besmislenog “treniranja strogoće”. Dragi Apple, čemu to?

WWDC 2016
Automatski backup nepotrebnih datoteka u iCloud otvara vrata digitalnoj nehigijeni! ;)

Novi iOS-a dolazi do svojeg desetog izdanja. Iako su ga najavili kao “majku svi updatea”, osobno mi se ne čini da tu postoje neki zaista revolucionarni pomaci. Npr. bilo bi zgodno da iPad dobije podršku za više korisnika, ali o tome nije bilo govora. Pola prezentacije je otpalo na nove Messages ludorije - da, baš “ludorije”, jer ne znam koliko nekome tko nije u ranom pubertetu može biti zabavno slati animirane “emoji” ikonice na stotinu načina. Najveći korisni pomak čini se da je učinjen na Maps aplikaciji koja je dobila niz poboljšanja i od sada je otvorena svima za programiranje. Tema s prošle konferencije, kućna domomatika uz pomoć “HomeKit” podrške, sada je evoluirala i postala dio novog iOS-a. To se čini kao promišljen potez koji će ljude razmaziti po pitanju “pametnih domova”, a kroz takvu podršku otvara se i cijelo jedno novo tržište. Apple TV u toj priči postaje potencijalni kućni “hub” koji brine i o automatizaciji domaćinstva.

WWDC 2016
iOS u svom desetom izdanju nudi mnogo unapređenja i par novih mogućnosti

Predstavljen je i novi watchOS koji je znatno brži i s gomilom novih praktičnih funkcionalnosti, a novi tvOS također donosi novosti, ali osim kozmetičkih dorada jedino vrijedno spomena je unificirano logiranje u razne usluge i aplikacija za iPhone koja replicira funkcionalnost novog daljinskog upravljača. Koga zanimaju detalji, neka pogleda snimku cijelog događanja, a ja sam ono što me najviše oduševilo ostavio za kraj: Swift Playgrounds! :) O čemu se radi?

WWDC 2016
Igralište za mlade programere je dugoročno vjerojatno najvrjednija novost ovog WWDC događanja

Appleovo novo “Swift igralište” je aplikacija za iPad zamišljena da na zabavan i jednostavan način privuče djecu u programerske vode. Programiranje se izvodi putem interaktivnog sučelja uz niz unaprijed pripremljenih programskih lekcija različitih razina kompleksnosti. Klinci tako mogu naučiti osnovne pojmove kodiranja kao što je izdavanje naredbi, stvaranje funkcija, izvođenje petlji, korištenje uvjeta, varijabli i slično. Sve to je važno i za demistificiranje programiranja i svakako će utjecati da djeca dobiju potrebno samopouzdanje i da krenu tim putem koji danas znači gotovo siguran posao i egzistenciju. Apple će redovno objavljivati nove programerske lekcije, a profesori informatike koji se snalaze u Xcode razvojnoj okolini mogu i sami dodavati nove lekcije u aplikaciju. Sve to je potpuno besplatno. Za ovo mogu reći samo: bravo Apple! :)

 

Komentari  

stefanjos
+1 14-06-2016 | 13:47
Imessage je postao smijeh. Lijepota (prijasnja) te aplikacije je bila jednostavnost. I bila je ozbiljna, sada je samo puni gluposti.

Watchos3 jedva cekam, jedino me to i zanima sada. Izgleda puno bolje nego sto sada sat nudi.

I napkon cemo moci brisati stock aplikacije sa ios-a!
Citiraj
dpasaric
+1 14-06-2016 | 16:34
Potpuno se slažem i nadam se da taj novi digitalni kič neće gurati pod nos onima koji aplikaciju žele koristiti spartanski kao i do sada. Mislim da je to popuštanje konzumerizmu na loš način i da Jobs ne bi dopustio da s tim baš toliko pretjeraju, on je jednostavno imao ukusa i mjere. Ovo mi sve izgleda kao ona faza kada su aplikacije imale drvene okvire, kožne korice i slično... keep it simple Apple! :)
Citiraj
smayoo
14-06-2016 | 18:15
Sve u svemu, hrpa s*anja... Ali nisam razočaran, jer sam to i očekivao.
Citiraj
stefanjos
14-06-2016 | 18:47
smayoo je rekao:
Sve u svemu, hrpa s*anja... Ali nisam razočaran, jer sam to i očekivao.Ma ne bi bas rekao hrpu.

Watchos3 je prijekopotreban update i stvarno ako su uspijeli napraviti to kako su prezentirali svaka im čast.
Citiraj
zabac
14-06-2016 | 19:13
Meni je watchos3 potreban kao i zlatne felge. Ima Emil pravo, hrpa dreka. Mene zanima MBP 15" i sto budu ovaj put maknuli iz njega. Ako ga osakate, kupiti cu MBA 13".
Citiraj
smayoo
+1 14-06-2016 | 20:01
Meni je Watchos3 potreban kao i triper. :D
Citiraj
dpasaric
14-06-2016 | 20:06
Da, mnogi su očekivali novi MacBook Pro, ali Apple je zadnjih godina dosta jasno distancirao WWDC od predstavljanja novog hardvera i fokusira se na OS i softvere. Meni to ima smisla; to je konferencija na koju dolaze programeri i logično je da je to tema.
Citiraj
stefanjos
14-06-2016 | 21:41
zabac je rekao:
Meni je watchos3 potreban kao i tlatne felge. Ima Emil pravo, hrpa dreka. Mene zanima MBP 15" i sto budu ovaj put maknuli iz njega. Ako ga osakate, kupiti cu MBA 13".


Ne znaci da meni i drugima nije potreban. Ja sam jako zadovoljan sto se tice napredka watch os-a. A ios i macos, svida mi se nastavak integracije, nis potrebno, ali kad se naviknes ne mozes bez toga.jedino sto mi je totalno bezveze je ovaj novi imessage. Sramota.
Citiraj
zabac
15-06-2016 | 07:19
Nije štos u watchos3, već u samom satu i bateriji koja je jadna.
Jedina "prednost" sata je što može u vodu a iPhone kao ne. U ostalim slučajevima telefon je uz nas gotovo uvijek. Ja skinem sat recimo kad dođem doma.
Citiraj
stefanjos
15-06-2016 | 08:12
zabac je rekao:
Nije štos u watchos3, već u samom satu i bateriji koja je jadna.
Jedina "prednost" sata je što može u vodu a iPhone kao ne. U ostalim slučajevima telefon je uz nas gotovo uvijek. Ja skinem sat recimo kad dođem doma.


gle, bateriju smo vec raspravljali. ali nightstand mode je jebena stvar. stavim watch na dock(kojeg mi je cura nrpavila za 5kn) i imam alarm/sat na komodi do kreveta i lako vidim koliko je sati ako se dignem tokom noci(nazalost cesto). ujutro se otusiram, skinem sat s docka i eto me, sa 100% i traje me do ponoci svaki dan(nikad mi se sat nije ugasio). jucer mi je evo drugi put otkako ga imam javilo da mi je doslo do 10% a prosla je bila ponoc.

pogotovo sto ti skidas taj svoj sat, zasto bi ti muka bila ovog odloziti, ali ga u ovom slucaju odlozis pored kreveta da ti glumi display sa satom.
Citiraj
cvitko
+1 15-06-2016 | 10:54
Gotovo nikakav napredak i korak unatrag u nekim po meni važnim stvarima.
watchOS je ok, on ne može puno nazadovati, fali mu još dosta toga, a dio toga su unaprijedili i pokrpali pa ću taj dio samo pohvaliti.

macOS s druge strane ne nosi gotovo ništa posebno novo, a oduzima jednu važnu stvar.
Većina novosti je novost samo za SAD i još par zemalja, jer je bazirana na Siri, koja naravno nakon 5 godina još uvijek nije lokalizirana na hrvatski. Dio se odnosi i na Apple pay koji će, ako sudimo po Siri, kod nas doći možda do 2020 i to ako budemo imali sreće.
iCloud drive mi nije toliko zanimljiv kad mi onih 5gb nije dovoljno ni za backup iPada, a kamoli iPhonea i ostalog, a plaćati ga ne dolazi u obzir kad na ostalim servisima imam po par stotina GB besplatnog prostora. Auto unlock je zanimljiva stvar koju namjerno nisu omogućili da se može preko iPhonea, jer naravno nečim moraju potaknuti i prodaju satova. Tabovi i PiP su zgodna stvar, ali opet ne nešto posebno. Tako da novi macOS ne nosi ništa posebno novo, pogotovo ne za korisnike kod nas, ali oduzima mogucnost instalacije programa koji nisu s App storea ili odobreni od Appleu poznatih razvijatelja (osim uz neke zaobilaze metode koje ce se moći koristi tko zna do kada) što je ogroman minus. Tako da me sve skupa više odvlači od novog macOSa negoli privlači.

Ni s iOS 10 nije situacija puno bolja. Čovjek bi očekivao da ce ih pad prodaje iPhonea potaknuti da zasukaju rukave, poslušaju korisnike i dodatno prorade na privatnosti, lakoći povezivanja s drugim uređajima, prebacivanjem podataka i radu možda po 2 aplikacije paralelno na iPhoneu, ali ništa od toga.
Predstavljanje novog iOSa sam doživio kao predstavljanje novog WhatsAppa. Isto je i Google napravio s novim Androidom, govoreći većinu vremena o novom messengeru Allo. Očito su žešće zabrijali na to da konkuriraju WhatsAppu, a FB je očito napravio svjetski posao kupovinom istog. Osim milion efekata i mogucnosti za poruke, za koje polovica ljudi ni neće znati koliko su aplikaciju prekrcali, malo tog ima novo. Osobno sučelje lockscreena i pregleda s widgetima mi je prekrcano. One nepotrebno velike i uokvirene pločice wigeta i novosti/poruka su mi korak unatrag naspram onih puno suptilnijih. Ok, karte su napredovale u sučelju i mogućnostima kao i aplikacija Photos, ali Music je otišao korak unazad s ogromnim fontovima, a sam Apple Music i News aplikaciju neću ni komentirati, jer naravno - nije prisutna u Hrvatakoj, dok u debeloj većini drugih zemalja jest. I nije tu kriv ni ZAMP ni itko drugi više, jer ako Google Music može raditi uredno kod nas godinu dana, Apple je po tome potpuno nesposoban i niti imalo poštuje korisnike u Hrvatskoj.
Korak unazad je izmještanje upravljanja glazbom sastrane u kontolnom centru, kao i micanje widgeta iz centra za obavijesti. Prije sam u svakoj aplikaciji npr.mogao povuci dolje widget s kalkulatorom ili pretvaračem valuta, a sada za to moram ići na home i onda lijevo, pa se vraćati na aplikaciju. Nepraktično totalka. Još je nepraktičnije što se sada za otključavanje nemoze samo povuci po ekranu nego stiskati home, koji sam po sebi je jedna od najslabijih točaka iPhonea i troši se vremenom i slabije radi. Dapače, opcija Raise to wake koja me je naviše veslila neće raditi ni na jednom mobitelu prije 6s, tako da cu npr.ja na 6ici trebati prvo stisnuti home/lock tipku da bi upalio ekran, pa ponovo home tipku da bi ga otključao. Nepraktično, glupo. I to mjenjaju jednu tako jednostavnu ali stvar na koju su navikli na stotine tisuća korisnika u zadnjih 9 godina i koju koriste 10-100x na dan valjda. Po meni ogroman korak unatrag. Jedina svjetla točka je mogucnost brisanja stock aplikacija koje dolaze automatski s iOSom, a to više govori o tome kako su nas više živcirali s svih ovih godina s tim aplikacijama nego o tome koliko su sad odjednom napredni.
Sve skupa premalo napretka na novom iOSu, a par osjetnih koraka unazad, pa cu zadržavati iOS9 koliko god mogu.
Ako iPhone 7 ne donese neke značajnije novosti ili ne ukloni ono za današnje pojmove ogromno meso oko ekrana, sve mi se čini da cu nakon par godina pružiti 2.priliku Androidu.
Pada im prodaja, značajnije inovacije nisu godinama pokazali, a oni nakon svega toga u fokusu imaju konkuriranje WhatsAppu, kako angažirati američke zvijezdice i starlete za Apple Music kampanju, bave se kao nekim ljudskim pravima i tako to.
Ako se nešto ne promjeni, morat cu priznati da su bili u pravu oni koji su govorili da kad Stevo ode, Apple neće biti Apple.
P.S.oprostite na duljini poruke
Citiraj
jmirakul
+1 15-06-2016 | 13:25
Kao i Smayoo nisam nimalo iznenadjen jer i nista pametno nisam ocekivao. Medjutim, moram reci da novi feature-i od iMessage-a i kolicina utrosenog vremena za prezentaciju tog s*anja sa coflekima i konfetima su mi totalno RETARDIRANI. Apple-u najiskrenije i od sveg srca zelim drastican pad prodaje iDjidja u skorijoj buducnosti jer samo tako mogu isplivati iz ovog konzumerijskog gliba i bezvezarije.

Zao mi je ali jako sam razocaran. :(
Citiraj
Anonimac
+1 15-06-2016 | 22:48
@cvitko, mislim da nisi baš dobro popratio WWDC. Da ovako na prvu i površnom analizom dosta bi se ljudi moglo složiti s tobom. Ali 1. Siri na hrvatskom?, na jeziku koji ni mi sami ne znamo cijeniti. Koliko je upita, prijedloga, ideja i sl. došlo iz Hrvatske prema Appleu u vezi Sirija ili još bolje koliko je malih aplikacija prevedeno na desetke jezika, ali rijetko koja i na hrvatski, a developeri zovu da im se jave ljudi koji bi aplikaciju preveli?
Na WWDC su spominjali privatnost, a evo danas je već 2. dan kako govore o privatnosti u raznim aplikacijama bez obzira na otvaranje dijela do sada zatvorenog API-ja prema developerima (Siri, iMessage, Phone, itd.) - trik je u tome ako se potpuno zatvoriš u privatnost gubiš mnoge napredne mogućnosti, recimo Android i Google su odličan primjer toga, jer uz žrtvovanje privatnosti mnoge usluge su lakše dostupne na Google servisima, i eto Apple je zato predstavio nešto što se naziva Differential Privacy - više o tome ovdje: http://blog.cryptographyengineering.com/2016/06/what-is-differential-privacy.html

Lakoća povezivanja s drugim uređajima, na što konkretno misliš? Pa predstavili su kompletan HomeKit app, poboljšali i olakšali povezivanje iOS, watchOS, tvOS i macOS uređaja. Prebacivanje podataka između uređaja je prema predstavljenom odrađeno odlično sa universal copy/pasteom. Da iMessage je uzeo puno vremena na prezentaciji, ali 90% ekipe od 12 do 25 godina visi na tim raznim Messengerima više od 50% vremena korištenja svog mobilnog uređaja, naravno da bilo koja ozbiljna kompanija koja već ima nekakav messenger u rukama neće to samo tako lako odbaciti. Plus sad su otvorili API za razne dodatke za iMessage koji se doslovno naprave u roku 5 sekundi u Xcodeu i tako otvorili vrata mnogim ilustratorima, crtačima i sličnima, a onoga koga to ne zanima jednostavno neće instalirati te dodatke i svi sretni..

Mislim mogao bi ovako do prekosutra, ali mislim da će sve imati više smisla kad Apple predstavi novu generaciju Hardwarea. Jedan manji dio ove godine (novi MacBook Pro i očekivani Mac Pro) i veći iduće poput novog Apple Watcha, iPada i iPhonea.

Sve u svemu klasični evolucijski korak za kompaniju koja sprema nešto sasvim novo u svojoj "garaži", a do tada mora održati trenutno stanje dobrim.
Citiraj
Anonimac
16-06-2016 | 06:07
Besmisleno. Sve se vise krece prema glupostima koje ti ustvari ne trebaju. Velika vecina kompjutere tj. "pametne uredjaje" ne koristi za kreativan rad vec za trosenje vremena na asocijalnu "zabavu" beskonacnog dopisivanja i komentiranja. Apple ima jasnu viziju. To vise nije ona Jobsova vizija kreativnosti i upotrebne korisnosti vec grupiranje mase u konzumersku robovsku masu koja mora stalno pratiti "modne" iTrendove i trositi lovu kod njih.
Mladji mozda nadju neki smisao u tome. Mi stariji 40+ u vecini ne.
Citiraj
Air
16-06-2016 | 09:16
Anonimac je rekao:
Besmisleno. Sve se vise krece prema glupostima koje ti ustvari ne trebaju. Velika vecina kompjutere tj. "pametne uredjaje" ne koristi za kreativan rad vec za trosenje vremena na asocijalnu "zabavu" beskonacnog dopisivanja i komentiranja. Apple ima jasnu viziju. To vise nije ona Jobsova vizija kreativnosti i upotrebne korisnosti vec grupiranje mase u konzumersku robovsku masu koja mora stalno pratiti "modne" iTrendove i trositi lovu kod njih.
Mladji mozda nadju neki smisao u tome. Mi stariji 40+ u vecini ne.


Potpisujem :(
Već desecima godina biznis se u temeljima svodi na konzumerizam i maksimalno iskorištavanje doslovno svega i svakoga.
Naglasak bi stavio na činjenicu da sami sebe pretvaramo u robovsku masu, a da pritom nismo niti svjesni da će konačni rezultat u psihološkim i duhovnim okvirima biti u POTPUNOSTI jednak onom iz prošlih robovlasničkih uređenja. Primjenjujemo na sebi proces kuhanje žive žabe do smrti.
A pri tom se zabavljamo, i trošimo vrijeme i snagu na potpuno nevažne stvari u odnosu što si "kuhamo".
Citiraj
Anonimac
16-06-2016 | 09:54
Hmm, ok svijet je loš, konzumeristički , idemo prema "modernom" robovlasništvu, ali realno kakve to veze s Appleom ima ili mislite da gašanjem firme poput Applea takvo što će nestati i svi ćemo biti sretni, slobodni i ispunjeni ljubavlju. Možda je problem ipak u nama, u pljuvanju svega i svačega, ali istovremeno u korištenju svega toga što pljujemo. U biti problem današnjeg društva je očito začet industrijskom revolucijom, a mi na ovim prostorima smo i život prodali da bi doživjeli "čari" tog i takvog svijeta.
Evo nam socijalizam, fuj to!
Evo nam kapitalizam, fuj to!
Ma evo vam savršeno društvo po svim ekonomsko-ljuds kim parametrima, ali 99% sam siguran da će i to biti fuj to!
Citiraj
iAnte
16-06-2016 | 14:47
Mali ispravak: Stock aplikacije se neće moći izbrisati. Samo maknuti.

http://www.technobuffalo.com/2016/06/15/ios-10-delete-stock-apps-not-really/
Citiraj
Riba
+1 16-06-2016 | 14:58
Umjesto da kukate, kupite si dionica i problem riješen.
Citiraj
ping
17-06-2016 | 08:58
Ja nisam razočaran. Svaka prezentacija donese nešto novo i interesantno. Playground to svakako je. WWDC sam gledao sa sinom 15-godišnjakom koji je jednostavno korisnik. Nije programer, kreativac i sl. Jednostavno korisnik. Nama koji polako zalazimo u 50 sa nostalgijom se prisjećamo nekih revolucionarnih rješenja koje je Apple donio. Pogotovo na razini OS ili aplikacija. Htjeli mi to priznati ili ne mi danas više nismo kreativna snaga već su to 15-godišnjaci koji su jednako oduševljeni i playgroundom i Emoji-ima.
Citiraj
dpasaric
17-06-2016 | 15:01
Da od svega toga moram izabrati jedan feature koji će mi zaista biti često koristan to bi bio copy-paste clipboarda preko iClouda! Toliko puta me netko pita da mu nešto pošaljem kroz poruku na mobitelu, a meni su podaci na kompu... sada će to biti baš elegantno! :)
Citiraj
Defou
18-06-2016 | 00:43
Mene su oduševile zgodne programerke na konferenciji :)
Citiraj
Djipi
+1 19-06-2016 | 17:32
Moj favorit s ovogodišnjeg WWDC-a je adaptive tessellation u Metalu - feature poznat iz Direct X 11 bez kojeg je real-time grafika na Macu bila osuđena biti građanin drugog reda (i umjesto displacementa koristiti bump i normal mape u 2016. godini, mrmlj). Nije da će ovo izazvati poplavu AAA igraćih naslova za Mac u skorije vrijeme (jer konverzija i dalje nije bezbolna), ali je definitivno veliki pomak naprijed. Još "samo" da Apple napiše (kad već proizvođači nisu zainteresirani) upotrebljive grafičke drivere, uvede Vulkan umjesto OpenGL-a i možda 3D grafika na Macu ponovo bude imala budućnost. Metal, FTW.
Citiraj
Anonimac
19-06-2016 | 20:30
Which 5 announcements from the WWDC keynote are you most excited about? (380 responses) https://www.dropbox.com/s/0yyeo6l0gptjhdj/380_ispitanika_sto_ih_je_najvise_uzbudilo_na_WWDC.png?dl=0
Citiraj
dpasaric
25-06-2016 | 22:03
Konačno su ugasili debelo zastarjeli Cinema 27" monitor!

"We're discontinuing the Apple Thunderbolt Display. It will be available through Apple.com, Apple's retail stores and Apple Authorized Resellers while supplies last. There are a number of great third-party options available for Mac users."

Nadajmo se da će konačno izbaciti stand-alone 5K monitor, vjerojatno jesenas zajedno s novim MacBook Pro.
Citiraj
Lihto
25-09-2016 | 20:39
Vezano za macOS sierra
U finderu mi je upaljen status bar i prije dok sam selectao mišem ali ga nisam pustio pokazao mi je koliko sam fotki uzeo a sad mi tek baci broj kad pustim miš. Jel ima netko riješenje?
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 33 minuta
 • zabac: To je kao svrab na dupetu, lako se dobije a teško se rješava.
 • smayoo: Artie, slobodno otvori temu u forumu. Nije zgoreg ponoviti gradivo ponekad
 • Kloba: Artie, to ti je virus koji se reklamira kao antivirus. Bjež od toga ko vrag od tamjana! Čim ti se otvori stranica s tim, gasi MEHO!!!
 • Dijete: Nije koristan, dapace.
 • Artie: Konkretno pitao bih za korisnička isksutva, ima li istine u člancima koje nalazim na npr CultofMac i sl. Čisto radi skupljanja info je li to koristan ili štetan komad softvera
 • Artie: Je li na jabučnjaku dopušteno otvoriti temu oko MacKeeper softvera?
 • Djuro genijalac: ajd nemojte o eGPU u vikalici, nego dajte dolje u thread macmini da ti bude vidljivo svima i za par dana/mjeseci
 • zabac: Trebao bi koristiti i na vlastitom ekranu. Koliko sam gledao po netu, točno tako su je koristili jer je TB sabirnica brza i podatci idu u oba smjera.
 • stefanjos: pojasni mi, jeli za ove nove macbookove potrebna samo eGPU, koliko sam shvatio, kada ide preko thunderbolt 3 i s ovom novom "official" encloserom, onda stroj moze koristiti eGPU i na vlastitom ekranu
 • Daddo: naravno da je obvezan zaseban ekran... :D a za preporučit kućište, kako mi nije do sad trebalo, nemam nijedno.
 • stefanjos: imas li koji egpu enclosure za preporucit, a usto, i koju karticu. da li je obvezan zaseban ekran da se pogoni, ili moze raditi i na ekranu od laptopa?
 • Daddo: ekipa je napisala skriptu Purgewrangler - [link]
 • Daddo: Možeš koristiti eksternu grafičku unatoč TB2... imaš link u temi Mac mini nadogradnja...
 • stefanjos: Treba mi nesto mocno. Morat cu uskoro paraleno vtit maos i win, na cisti win ne idem ni preko sebe mrtvog. A moram radit u autocadu i inventoru (ne nuzno) ali zelim nesto sto moze oboje dobro. Mozda imac 5k ali brate preko 25000. A nemogu eksternu graficku koristit jer na mom macu imam samo thunderbolt 2
 • Daddo: Za sve ostalo tu su polovni stari modeli Mac Pro koji su još uvijek i više no dovoljno snažni a nadogradivi istim PC hardwareom.
 • Daddo: Stabilnost prije svega. Kvalitetno složen hackintosh je i dalje složenac čiji je HW (ne?)znatno jeftinijii od originala. Kad nešto ne radi - službene podrške - nema. Snaga? Osim ako se radi o montaži videa (stvar koja traži Mac Pro), ne vidim razlog za hackintosh.
 • zabac: Tko ramišlja o hackintoshu? Ja sigurno ne. Ne lovi me PC groznica i potreba za najjačim kompom za malo novaca. Eksterne kartice (imaš link u jednoj od tema) i nisu više ogromne. Drugo je pitanje za što ti točno treba diskretna grafička kartica?
 • Soffoklo: Fora! I Apple obilježio finale SP-a u nogometu - [link] . Da ne bude zabune napravili su isto i za Francuze na njihovoj Apple stranici [link]
 • stefanjos: Zalosno je da sve vise razmisljam o hackintoshu
 • stefanjos: moj ima integriranu, zelim 13inchni mac sa dedicated GPU. eksternu graficku nemogu bas nosat okolo.
 • zabac: Kako, Mac nema grafičku katicu? Budi precizniji (stefanjos). Mada u MBP-u nema smisla uguravati jaku grafiku i smanjiti autonomiju. Ja bi rado vidio eksterne grafičke kartice.
 • ivan599: daš za laptop 6700$ bez poreza pa ga nosiš reklamirat svakih pol godine jer toliko revolucionarni butterfly mehanizam izdrži
 • stefanjos: slazem se. volio bi mac s grafickom karticom, ali u sljedecih 3-4 godine ne vidim da se to dogada.
 • dpasaric: Ma ok, može se dobiti onaj najbrži već za 30.000 kn :) Cijenu najviše diže SSD od 4TB.
 • stefanjos: dpasaric, mozda da se svi skupimo i kupimo jedan za neku recenziju brzine :P
 • stefanjos: Zdravac hvala! Smayoo, trazitelj sam ja, pa pretpostavljam da znas koja je struka. :) Ako drugi ne znaju, mahistar inzenjer strojarstva. :)
 • dpasaric: Jedino je fora imati 6-core u prijenosniku, mada to nije "my cup of tea".
 • dpasaric: Znači kod nas oko 60.000 kn :)
 • Soffoklo: I tako Apple po tiho osvježio MBP, najskuplji 15" ide do 6700$ bez poreza :-)
 • cariblanco: Da ni refugee ;)
 • smayoo: @stefanjos, koje struke je tražitelj(ica) posla?
 • Zdravac: HZZ :)
 • Zdravac: posao.hr (bez moj)
 • stefanjos: moj posao, jooble... ima li jos koja stranica s oglasima za posao za podrucje hrvatske (zagreba pogotovo)! hvala :)
 • stefanjos: Zbog nase velicanstvene pocastio sam se homepodom! Uskoro clanak *drzi figeeeee)
 • Dijete: decki su se igrali... i ja imam osmijeh od uha do uha :D
 • Dijete: kak je ovo bila super tekma :D
 • JOHN: Dajte nam francuze.......da se igramo
 • zabac: Nevjernici neka gore u nogometnom paklu.
 • cariblanco: @moskov, ako trebaš Putina, on ti je sad na g.o. :)
 • gladhr2: Piši u forumu
 • moskov: Da li smem ovde da postavim pitanju u vezi problema sa telefonom?
 • moskov: pozdrav
 • smayoo: @erseticmatej: to nije bug, nego feature kojim kažnjavamo korisnike android smartphonea koji se drznu pristupiti našem portalu... ;)
 • Dijete: Evo sad ce admin, hop!
 • erseticmatej: Hocu hocu...u devetom mjesecu...mora se zaradit
 • stefanjos: kupi iphone B)
 • erseticmatej: Zanimljiv mi je koncept ali kad sam na putu i imam samo mob uz sebe..problem je...hvala!!!
 • erseticmatej: Ne moze se scrollati..ali se moze sve uredno postati...
 • erseticmatej: Lijep pozdrav adminu...molio bih da pogleda koji je problem sa vikalicom na androidu, chrome, galaxy s7.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

big_mac, rusty, zabac, Anonimci (624)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO