Davor Pasarić 30.04.12

Uvijek nas veseli kada domaći programeri izrade nešto zanimljivo i to ponude na zapadnom tržištu. Ovaj put to je dječja edukacijska aplikacija za iPad naziva "Nature's Friends". Potpisuju je naši programeri pod imenom BumbleBeembie interactive studio.

Nature's Friends
iPad je sam po sebi idealno računalo za djecu, a pogotovo uz ovakav softver.

"Prijatelji prirode" je priča i bojanka. Ideja je da i djeca od najmanjih nogu (od 4 godine i starija) usvoje razmišljanje kako našu okolinu treba čuvati i održavati čistom. Na pedesetak radnih listova uče se slova, brojke, oblici i suprotnosti, a sadrži i tri mini-igre.

Nature's Friends
Djeca će uživati u slagalici, a vi nećete morati skupljati komade puzzle po cijeloj kući! :)

Po cijeni od svega desetak kuna ova interaktivna slikovnica pristupačna je čak i po našim siromašnim hrvatskim kriterijima. Naravno, za sada uopće nema ekonomskog opravdanja izdavati ovake naslove na našem jeziku jer je tržište zanemarivo maleno. Stoga poželimo domaćim iPad snagama mnogo sreće na međunarodnom tržištu i držimo i palčeve da uprihode dovoljno da mogu osigurati dalji razvoj novih sličnih naslova!

Nature's Friends
Engleski jezik je danas neizbježan. Čim prije ga klinci usvoje tim bolje za njihovu budućnost.

Na kraju, kao poklon korisnicima Jabučnjaka, imamo dva "redeem" koda za besplatan download. Lijepo molimo da se ne javljaju oni koji nemaju iPad i koji nemaju malu djecu! :)

 

Komentari  

Irena
30-04-2012 | 22:03
Izvrsno i pohvalno! I vjerojatno bolje od masu bezveznih igara koje se mogu dobiti za te novce. Ako je prikladno za osmo/devetogodi šnjakinju, preporučam se za testiranje :-)
Citiraj
Anonimac
30-04-2012 | 22:04
Imam djecu koja su mi preuzela iPad :-)
Citiraj
Vanjuška
30-04-2012 | 22:04
Hajde, da i ja jednom uzmem nekaj besplatno :-)
Citiraj
dpasaric
30-04-2012 | 22:08
Autori kažu da iako je sve osmišljeno za 4+, program se pokazao zabavnim i starijim klincima. Kod ti stiže na email!

Još jedan molim! :-)
Citiraj
Anonimac
30-04-2012 | 22:08
Imam i ipad idjecu
Citiraj
Hell Sin key
30-04-2012 | 22:12
Ponavljam,imam i ipad idjecu))))
Citiraj
dpasaric
30-04-2012 | 22:15
Vanjuška je idući. Anonimci, žao mi je, sve Jabučnjak nagrade i ponude uvijek važe isključivo za članove. Neka vam ovo sada bude dobar trenutak da se uredno registrirate! Sigurno ćemo ovakvih akcija imati još! :-)

Žao mi je što smo dobili svega dva koda, programeri kažu da su ih mnogo podjelili vani.

Vanji kod stiže na email! Dobra zabava! :-)
Citiraj
Hell Sin key
30-04-2012 | 22:16
Bemu miša,ja se registrirao ali malo dockan,ubit će me djeca
Citiraj
Vanjuška
30-04-2012 | 22:22
Zahvaljujem na kodu - vidim da sam treći po redu, ali kako stoji, nemreš dati nešto nekome anonimnome :-) Više sreće drugi put Hell Sin Key.

Moja mala od 6mj već lupa po iPadu, mada ni sama ne zna što radi, a vjerujem da će se i starija od 10g poigrati koji put...
Citiraj
Hell Sin key
30-04-2012 | 22:31
Vanjuška,sve 5! Ljubi malu!!! Moje dvije su već "velike",starij a na jesen drugi ,a mlađa prvi razred. Zbog toga me je i strah))))
Citiraj
Tony.Soprano
01-05-2012 | 09:47
Može jedan kod za malog brata. :-) Hvala unaprijed. ;-) Pozz svima.
Citiraj
Sank
01-05-2012 | 12:36
Svaka čast na projektu i nadam se da će se nastaviti. Ja imam klince i mlađi šestogodišnji sin će se sigurno zabaviti ovom aplikacijom premda inače najviše voli utrke i Angry Birds koje je uglavnom odigrao do kraja :-)
Citiraj
mileni
02-05-2012 | 16:31
Lijepo je vidjeti ovakve aplikacije. Dijete mi je premaleno za ovakve stvari, no u blizoj buducnosti na appove ovog tipa morat cu obratiti vise pozornosti :-)
Citiraj
dpasaric
02-05-2012 | 16:50
Interaktivne e-slikovnice, definitivno stvar budućnosti; jeftinije su, lako dostupne, zabavnije, ekološki idealne, možeš ih imati gomilu i lako se nose posvuda, mogu se ažurirati vremenom... Ako postoji grana u koju danas sigurno ne bih uložio niti kune to bi bila tiskarska industrija. Prostor ostaje još u niši koja se bavi ambalažom proizvoda i slične potrošne galanterije, a novine i knjige će vremenom nestati u današnjem obliku.
Citiraj
smayoo
02-05-2012 | 18:13
Slažem se, nestat će, ali tek kad se E-book nakladnici i proizvođači tableta i e-book readera okane reketarskih i kartelskih dogovora i pokušaja monopolizacije tog tržišta.

Ja još uvijek vjerujem da je moguć svijet budućnosti u kojem je znanje (dakle i knjige) besplatno i dostupno svakom. Ali sada to ne ide u tom smjeru. Iako je puno jeftinije, nije toliko jeftino koliko bi moglo biti, a uporno se iz petnih žila trude da nametnu kojekakva ograničenja koja nemaju nikakav stvarni razlog, niti ikakvu drugu svrhu osim maksimizacije profita.
Citiraj
dpasaric
02-05-2012 | 22:05
Gomila knjiga i udžbenika je već sada besplatna za iPad. Cijena onih koje se plaćaju je jeftinija nego da se kupuje papirnata knjiga. Dakle, već sada stvari su znatno bolje za čitatelje, a za autore isto tako jer imaju super mehanizam za worldwide distribuciju koja je besplatna ako je knjiga besplatana, a plaća se 30% od prihoda ako je komercijalna - što je opet super u usporedbi sa stanjem prije. Ne vidim tu nikakvo reketarenje, a svaka korporacija teži povećanju svog tržišnog udjela, to je nešto što se teško može izbjeći, a da stvari funkcioniraju na ovoj razini. Ja na sve ovo što se zbiva gledam vrlo optimistično!
Citiraj
smayoo
02-05-2012 | 22:28
Reketarenje je to što svatko inzistira da moraš imati njihovu điđu da bi čitao knjige koje oni izdaju. I što ti nitko ne jamči da sutra netko od njih neće propasti pa si popušio cijelu svoju biblioteku koju bez nekog kemijanja nećeš moći čitati ni na čemu.

To mora postati posve otvoren standard. Svi tableti čitaju jedan te isti, usuglašen i prihvaćen royalty-free format. A kupce neka privlače stvarnom kvalitetom i kompetitivnim prednostima, a ne marketinškim govnarijama najniže vrste.
Citiraj
dpasaric
02-05-2012 | 22:38
Naravno, pretjeruješ. Điđu moraš imati želiš li besplatno koristiti njihov alat za e-izdavaštvo i njihov sustav distribucije - koji je, ponavljam, besplatan dok i ti ne zarađuješ. Tko ti brani da ti svoju e-knjigu izradiš na drugi način, nezavisno od platforme i da to distribuiraš na neki tebi prihvatljiviji način?
Citiraj
smayoo
03-05-2012 | 13:25
Nisam kritizirao samo Apple. Nijedan način koji se trenutno nudi nije prihvatljiv, osim da svatko svoje knjige sam objavljuje u PDFu na svom vlastitom webu (ili na nekom koji je posvećen slobodnom izdavaštvu). A taj način nije efikasan. To je kao da knjige kupuješ idući od vrata do vrata i pitajući "imate li knjigu za prodati"?

Zamisli da u knjižari ne možeš kupiti knjigu koju možeš čitati kad hoćeš, gdje hoćeš i kako hoćeš, nego ti u Profilu kažu "naše knjige smijete čitati samo u hotelima lanca Hilton, inače kršite licencu truć bla", a u Ljevaku ti kažu "naše knjige smijete čitati samo s naočalama iz Ghetaldusa jer inače kršite...".
Citiraj
dpasaric
03-05-2012 | 13:40
Meni je Appleova solucija potpuno prihvatljiva: traži da se ima iPad što mi je ok jer je to i dalje najbolji i najrašireniji tablet, daju mi free kvalitetan softver da složim knjigu u potreban format - što je lijepo od njih, daju mi free pristup njihovom Storeu na globalnoj razini ako želim nešto dijeliti besplatno, a ako želim zaraditi uzimaju manje nego klasičan izdavač (što je razumiljvo jer klasična knjiga ima gomilu troškova). Iskreno, baš me briga za one koji imaju neki lijevi tablet, to mi je slično kao da mi je knjiga u svim vodećim knjižarama, ali eto nije u Knjižarama Naklade Frundžo Munkex. Za njih bi se pobrinuo kasnije ako bih imao volje to konvertirati u neki drugi format.
Citiraj
smayoo
03-05-2012 | 18:59
Nije u svim vodećim knjižarama, nego samo u jednoj. To da je tebe baš briga za one koji imaju neki lijevi tablet, to me ne čudi, jer razmišljaš kao da se radi o bilo kojem drugom konzumnom sadržaju. Ali ne radi se o tome. Radi se o knjigama. Knjige su medij prenošenja znanja. Zato sam i napisao kako vjerujem u svijet u kojem je znanje besplatno i dostupno svakom. A to nije tako ako ograničavaš njihovo korištenje na najskuplji tablet na tržištu.

Ja po drumu, ti po šumi... :-/
Citiraj
dpasaric
03-05-2012 | 20:26
Slažem se da situacija nije utopijski idealna, ali smo za sada najbliže moguće tome. Još uvijek nismo Star Trek društvo. Da je Apple ponudio svoj izdavački alat da radi besplatno na svim platformama pomagao bi konkurenciji. To ne bi napravila niti jedna kompanija. Nitko ti ne brani da znanje i knjige objavljuješ besplatno nekim drugim putem i da budu čitljive na baš svakom tabletu. Ja pak vjerujem da će korisnici lako odabrati najbolji tablet za svoje potrebe, logika je tu trenutačno jednostavna - tko ima novca, kupit će najbolji, a tko nema, kupit će onaj koji mu ušteđevina dopušta. Očigledno pristup znanju jest vezan za novac, ali tako je oduvijek bilo i to se neće tako brzo promijeniti niti u 21. stoljeću. Mogu samo komentirati da je u zadnjih 100 godina napravljen nevjerojatan pomak po tom pitanju.
Citiraj
smayoo
03-05-2012 | 21:31
Ne slažem se da to ne bi napravila nijedna kompanija. Takvi su potezi vrlo normalna poslovna politika u kompaniji koja ima širi, dugoročni, društveno osviješten pogled, pogotovo kad se radi o novim stvarima, o ground-breaking promjenama. Jer je svaki pametan čovjek svjestan da i njegovi konkurenti zajedno s njim čine *struku* koja zajedno gradi napredak u tom području. Za sve konkurente.

Samo umišljena budala ne shvaća značenje poslovice "dvije glave i magarac znaju više nego dvije glave".

Napisao si: "Nitko ti ne brani da znanje i knjige objavljuješ besplatno nekim drugim putem i da budu čitljive na baš svakom tabletu."

Vrtimo se u krug. Već sam napisao: "Nijedan način koji se trenutno nudi nije prihvatljiv, osim da svatko svoje knjige sam objavljuje u PDFu na svom vlastitom webu (ili na nekom koji je posvećen slobodnom izdavaštvu). A taj način nije efikasan. To je kao da knjige kupuješ idući od vrata do vrata i pitajući "imate li knjigu za prodati"?"
Citiraj
dpasaric
03-05-2012 | 22:27
Nažalost do sada smo mogli samo vidjeti da ti konkurenti koji "čine struku" jedino znaju gotovo doslovno sve pokrasti, čak do razine ikona, toliko jadno i s nula originalnosti da čak na sudu nije bilo problem ishodovati zabrane prodaje u mnogim zemljama. Od takve konkurencije se malo što može naučiti. I zar takvoj konkurenciji pokloniti besplatan alat? To zaista moraš biti jako-jako dugoročan u svom altruizmu.

To je kao kada Kinezi naprave onu pomalo jadnu repliku Mercedesa. Što Mercedes može od njih naučiti? Samo to da je za 1/4 cijene moguće napraviti nešto što iz daljine izgleda slično, a na NCAP testu ima 1 zvjezdicu za sigurnost. Za velike tehnološke projekte potreban je skup R&D, za globalnu distribuciju i potrebne su gigantske plantaže servera i data centara - koji papreno koštaju. Sve to je financirano kroz prihod kompanije i bez nje se to ne bi dogodilo. Apple korisnicima sada nudi jednu opciju koja je sasvim fer i koju prije nisu imali. Da je to "samo tako" već bi i netko drugi ponudio nešto slično ili bolje.
Citiraj
smayoo
04-05-2012 | 11:17
Govorimo o e-knjigama, ne o tabletima općenito. Dakle, "struka" je Amazon/Kindle, na primjer. Na koje isto imam kritike, kao što sam naglasio. Ne mislim da je Apple gori od njih, nego mislim da su svi loši.
Citiraj
zabac
07-05-2012 | 18:02
Zalosno je to sto opet hrvatski jezik smrdi. Ne vjerujem kako je problem prijevoda na hrvatski toliki problem. To je za djecu od 4+ godina. Moglomse napraviti i visejezicno. Da bi se sadrzaj, ma kakav on bio priblizio sirokoj publici, treba biti lokaliziran, a ne reci, ako si zeljan znanja uci strani jezik. Kad se sjetim John Wayne-a i njegovog njemackog. LOL
Cak su i "turisticki radnici" "progovorili" ruski.
Citiraj
dpasaric
07-05-2012 | 23:34
Ne smrdi i nije žalosno, nego je bacanje vremena uzalud. Što misliš koliko bi Hrvata kupilo tu aplikaciju od 0 do X gdje je X ukupni broj iPada u Hrvatskoj? Upravo da dođe do super-booma i da to kupe baš svi po tih 10 kn, teško da bi se od toga mogao isplatiti trošak radnih sati da se odradi taj posao. Dakle, izrada hrvatskih aplikacija radi prodaje je u ovom trenu potpuno neisplativa osim ako nemaš neku totalno super-mega-ultr a-killer stvar koju možeš prodati i po većoj cijeni od 10 kn. Naravno, druga stvar su besplatne aplikacije koje se rade zbog promocije i koje su financirane od naručitelja.

Uostalom moguće da će autori vremenom, čisto iz domoljubnih razloga ili čiste znatiželje, objaviti i domaće izdanje. Objektivno pak gledano bolje je da to vrijeme utroše u pisanje iduće aplikacije na engleskom jeziku za globalno tržište.
Citiraj
zabac
08-05-2012 | 21:37
Znaći, Hrvati izvan Hrvatske su otpisani??
Možda prije naprave na srpskoim i na čirilici. :-(
Citiraj
dpasaric
08-05-2012 | 21:59
Paaa... ekonomskom logikom i po broju stanovnika svakako bi bilo isplativije od hrvatskog tržišta! :-) Naravno, i to je smiješno maleno, a pogotovo zbog lošijeg standarda što vjerojatno znači još manji broj iPada po stanovniku.
Citiraj
Anonimac
28-05-2012 | 10:59
Postoi resenje a to se zove drzava HR ili MK pa doticno ministarstvo Za obrazovanje da pare I star je resena u interest svih.
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 13 sati
 • smayoo: Ajde piši u forum, molim te.
 • 23-D: @smayoo... pratim ebay, idem na 2016-2017 s tim da će biti backup toweru i za rad na putovanjima, neće biti u svakodnevnoj upotrebi (zato i idem na polovno). Koji je prosiječni životni vijek baterija?
 • smayoo: @23-D: ovisi o cijeni koju plaćaš i cijeni zamjene baterije. Za ove novije gdje je baterija zalijepljena za kućište - 200-250?
 • cariblanco: pozdrav, da li postoje kakvi ekrani na satovima koji se sami oporavljaju od ogrebotina ?
 • 23-D: Ekipa, koji je prihvatljiv batery cycle count kod kupovine polovnog MBPa?
 • smayoo: Zašto bi to kupovao u RH? Naruči preko interneta.
 • Yonkis: Pozdrav, ima li netko savjet gdje u RH kupiti 3.5mm Audio Charger adapter/splitter? Nešto ovog stila - [link]
 • Tomek: Ima li netko iskustva sa Renewed iphonima sa Amazona? Uzeo bih si jedan SE pa me zanimaju iskustva
 • Soffoklo: Meni slike da pregledati, a ostalo moram downloadati, jbg :-)
 • dpasaric: Evo vam igra za ljeto! :)
 • smayoo: Je. I ništa se ne da pogledati jer je ispucana kvota i pregleda, i downloada... :)
 • Soffoklo: Netko je skupio i stavio na jedno mjesto sav Apple promo od 1970. do danas. :-) [link]
 • zabac: Je, ako ne kalibriraš, onda ti se postotoak bez veze pokazuje.
 • smayoo: Ne radi se o samoj bateriji, nego o algoritmu koji prikazuje koliko je preostalo naboja u bateriji (kalibracija).
 • Yonkis: Žabac, zar nije to dokazano da to ne važi za nove baterije?
 • zabac: @Yonkis, ako se isprazni do 0% i kada se napuni do 100%, tada se posloži % da ispravno prikazuje jer je baterija smanjenog kapaciteta.
 • Daddo: Common misconception? :)
 • Yonkis: [link] Zašto se još uvijek savjetuje zadnji postupak (isprazniti bateriju do 0%)?
 • stefanjos: ja sam koristo prijasnju verziju. ok je slika, ali nije to to
 • mario.zg: Koristi li tko uz OS X monitor Dell U2718Q?
 • Mate22: Pusti to imate film o titi na hrt-u gledajte tog zločinca u ovom izvrsnom dokumentarnom filmiću.
 • drlovric: al nema veze ako krsi pravila, povlacim ponudu....isprike
 • drlovric: covjek ionako dolazi, ne treba meni nista od toga
 • drlovric: kakav crni sverc smayoo.... cinim ljudima uslugu ako neko hoce kupiti mac po US cijenama
 • smayoo: @drlovric, već sam te upozorio više puta da ne koristiš vikalicu za svoje švercerske transakcije
 • VanjusOS: @drlovric - koliko košta
 • drlovric: Jel planirao neko od kolega Jabucara kupovati MBP iz USA? Velike su sanse da mi kolega vojnikza 2 tjedna slijece u ZG, pa mogao bi vam nesto uvezati :)
 • cariblanco: Bitno je da budem sutra u 20.05h, počinje nova serija
 • zabac: cariblanco: je si pred TV-om s HRT1?
 • stefanjos: najlakse i najbezbolnije ti je kupovat itunes gift kartice na ebazu iz drzave koje zelis imati account
 • VanjusOS: napravio sam strani ACC, ali mi traži i stranu bankovnu karticu
 • stefanjos: ja na AUS accountu isto oko 10 godina. doduse imam aus bankovnu karticu, ali sve mi radi.
 • drlovric: Vanja ja sam na US account vise od 10 godina valjda. Gdje si zapeo?
 • VanjusOS: tj. da netko kaže kako je najlakše napraviti strani apple id
 • VanjusOS: htio sam vidjeti vaša iskustva..
 • VanjusOS: da li netko koristi apple tv app na mobu
 • cariblanco: @Daddo, život ima materijalnu i duhovnu stranu....isto kao hardware i software ;)
 • cariblanco: Istina drlovrić,isti klinac kao i Dinamo...ako nema 3-4 Bosanca, oni su za *urac :)
 • Daddo: a od toga što je HR osvojila u nogometu ja imam što? I otkud ti ideja da ja imam išta protiv bosanskih Hrvata? :)
 • drlovric: @Daddo: Sta imas ti protiv bosanskih Hrvata. Da nas nema, nikad nista HR u nogometu osvojila ne bi :D
 • drlovric: Tito pobio 500K Hrvata. Moguce, ne bi znao. Ali znam da ih je vise HDZ raselio u posljednjih 5 godina.
 • cariblanco: evo nove teme pod razno...to je danas i tema u dnevniku
 • cariblanco: Kaj je već gotovo ? Đabe kupio kokice...bude ih dr. Lovrić platio :)
 • Daddo: Žabac ne pretjeruj i nemoj (sve/neke) Bosance brojat ko Hrvate. :D
 • zabac: Napravili bi cestw da Jozef nije pobio preko 500.000 Hrvata.
 • Daddo: Ovako nam komunisti grade mostove a Turci autoceste, za lovu koju ionako nemamo. :)
 • Daddo: Da su nas oslobađali Ameri a ne partizani imali bi AC do Budve u 3 trake a Y bi bio u punom profilu.
 • Daddo: @drlovric, ako čovjeka zanima daj mu moj kontakt, dotični je s mojom prabakom bio bratić. :)
 • Bertone: A kako kad je u petak prvu epizodu o Titu navodno gledalo 800 000, a za slijedeće očekuju i veću gledanost :)
 • drlovric: Ma poslao mi Amer jedan, kaze nisam znao da ste imali takvog bad ass :) Ja ta vremena ne pamtim, ali mi se ovo cini kvaliutetno odradjena biografija.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO