MacBook Pro 13", 2.5GHz - Dev upotrebljivost
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 13", 2.5GHz - Dev upotrebljivost


06.11.2012 | 18:12
Bok svima,

Novi sam član na forumu te se nadam da ću na njemu i dalje ostati kao vlasnik Apple notebook-a .

Ukratko zainteresiran sam za jedan model :

MacBook Pro 13": 2.5GHz
Težina 2.0600
Procesor 2.5GHz dual-core Intel Core i5 with 3MB on-chip shared L3 cache
Memorija 4 GB
Kapacitet 500 GB
Rezolucija 1280 x 800
Grafika Intel HD Graphics 4000
Dimenzije 2.41 cm x 32.5 cm x 22.7 cm

Ukratko, cjenovno (na firmu bi došao oko cca 1 000 eura ) je OK, malo što me smeta jest (zastarjela) rezolucija ekrana, ali mi odgovara omjer prenosivosti i lakoće nadogradnje osnovnih komponenti (op.a. koje su mi vrlo lako dostupne) poput HDD-a (SSD) i RAM-a (8/16 GB).

Akvizicija bi primarno bila za razvoj iOS aplikacija (MonoTouch & MonoDevelop For Android) te kao dodatno putno računalo odnosno „prva pomoć“ na konferencijama, putovanjima, godišnjem odmoru, ….

Koliko sam upoznat ova konfiguracija već u startu, bez nadogradnje, više nego zadovoljava potrebe za prethodno navedenu platformu razvoja.

S obzirom da već u ovom trenutku imam popriličan broj razvoja (projekata) za .Net platformu (WPF, Silverlight, WCF, održavanje ASMX ws-ova) kroz VS2012, te čestu potrebu za posezanjem prema Toad-u (Oracle, PL/SQL) volio bih da na istom računalu (Macbook Pro/ VMware-Fusion-5/Win 7) mogu po potrebi nešto od navedenih aplikacija pokrenuti i odraditi a da to ne bude „blato“ ili neupotrebljivo.

Znaći, prvenstveno me zanimaju iskustva u sličnoj konfiguraciji upotrebe Macbook-a, koliko je to stvarno upotrebljivo za kvalitetan rad (obje platforme, Mac X iOS/Win 7.Net).

Ovaj Macbook mi ne bi bio primarni razvojni notebook (osim za iOS) već dodatno računalo koje bih rado iskoristio i za postojeće projekte.

Hvala unaprijed svima na odgovorima i komentarima.

Lijepi pozdrav

Tonći
06.11.2012 | 18:19
--Edit: Ispričavam se za lapsus u naslovu, ali mi editor ne dozvoljava/sprema korekciju naslova ..MacBook Pro 13", 2.5GHz - Dev upotrebljivost.
06.11.2012 | 18:24
po meni definitivno imaš odličan stroj, ali ukoliko će tu dolaziti virtualizacija u igru moja preporuka bi bila odmah (pogotovo jer je RAM sada jeftin) to odmah dignuti na cca 12GB RAMa ili više. 8GB bi bilo dovoljno ali pošto ćeš dizati razvojne okoline pod virtualizacijom, bolje imati malo više radnog prostora (to je moje osobno mišljenje naravno).

Pošto si aplikativac, razmisli o rezoluciji, tj imaju ju na umu, koliko će ti smetati ili pak s druge strane biti dovoljna. Što se ostalog tiče ne vidim neki problem. Kolega mi ima taj model upgradan sa RAMom i SSDom. Kratko rečeno, to mu je main računalo na kojem radi apsolutno sve. Koristi externi monitor kada radi i nije u pokretu kao i externi disk (jedan diretni i drugi NAS uređaj).

Sve u svemu izuzetno zadovoljan.

my2c
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 18:42
Iz slicnih razloga sam i ja prije cca godinu dana kupio prvi mac

Ukratko, sve na tom stroju je odlicno osim rama. Moja iskrena preporuka je minimalno 12GB rama za ono za sta ga ti mislis koristiti.
Umjesto VMware Fusiona radje kupi Parallels Desktop. Brzi, jednostavniji i kud i kamo mocniji. Koristim na svom iMacu Visual Studio (WPF, ASP.NET, prakticki sve osim silverlighta (fuj!) ), i sve radi odlicno. Imam dignut i winserverr2, cisto radi razno-raznih testiranja.

Dakle, sve ce raditi i vise no odlicno, samo ram nadogradi. Ukoliko te zanima bilo sta detaljnije, slobodno pitaj.
06.11.2012 | 19:00
da def Parallels umjesto Fusiona to se slažem
06.11.2012 | 19:22
Ja pak umjesto Parallelsa i Fusiona predlažem besplatni VirtualBox za početak. Generiraj virtualni drive u formatu za Parallels umjesto native vhd pa lako poslije preseliš cijelu virtualnu mašinu na Parallels ako ti VirtualBox ispadne loš. Zašto ad hoc trošiti novac i kupovati nešto ako imaš drugi softver koji je besplatan, a možda će te zadovoljiti.

Osobno s Parallelsima imam loše iskustvo, ne toliko tehnički, koliko poslovno. Smatram ih smeće-firmom s užasnom after-sales podrškom i najindolentnijim zaposlenicima u customer supportu s kojima sam uopće imao kontakta. Digneš ticket i pošalješ pitanje, oni ga mrtvi-hladni označe kao "solved" iako ti nitko nikad nije odgovorio nikako i ničim, jednostavno zato što si odabrao krivu (po njihovom) kategoriju u kojoj si postavio pitanje. I živo ih boli q. I bugove ne popravljaju, nego ti svakih 6 mjeseci žele prodati novu verziju u kojoj su "novosti" kozmetičke, tek toliko da ti mogu prodati ispravak svojih vlastitih starih bugova.

Ja sam bio dovoljno glup da to kupim, a mogao sam proći besplatno s VirtualBoxom, pa se trudim u svakoj prilici sve druge spasiti od slične pogreške.

Naravno, ako Parallels imaju neki feature koji je tebi užasno važan, a VirtualBox ga nema - onda ovo sve za tebe ionako nije relevantno.
06.11.2012 | 19:37
Hvala na odgovorima i savjetima. Moram priznati da su došli i brže nego sam očekivao .
Ugodno sam se iznenadio.

@rusty: Dvoumio sam se između Parallels-a i VMWare-a kojemu sam dao prednost na osnovu dosadašnjeg iskustva na windowsima, ali izgleda ipak prvom ide prednost.
Potpuno si u pravu kod komentara vezanim uz rezoluciju, mada ipak se radi o 13"3, pitanje kako to izgleda na 24" monitoru?

RAM neće biti problem, mada mi se ćini da bi najbolja opcija bila 16GB umjesto 12GB s obzirom na "samo" dva ram slot-a (jednake komponente na oba kanala).

@mileni: Žao mi je što imaš "loše" iskustvo s Silverlight-om, izgleda da sam ja u onoj "manjoj" skupini koja voli raditi poslovne aplikacije (kontrolirana distribucijska okolina, vizualno ne moraju biti "dosadne" poput klasičnih) u njemu, te je od MS očekivala da ga "ispegla do kraja" . Ali to ionako nije tema te na internetu već postoji i previše rasprava. Iz tvojih komentara mogu zaključiti da si zadovoljan postavljenim razvojnim okruženjem s obzirom da i sam razvijaš u .Net-u.

Na osnovu komentara ne mogu izbjeći zaključak da je opcija ovaj MacbookPro + 16gb ram u kombinaciji s Paralles Desktop-om definitivno puno bolja opcija od VMWare Mac Os X na Windowsima (trenutno se vrti, solidno, na Asus i5/8 gb ram/128 gb ssd/2x500 gb hdd 7200).
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 19:40
Koristio sam VB jedno vrijeme. No jbg, nije ni blizu parallelsima. Naravno, besplatan je, pa se ni ne ocekuje da bude bolji. Ali imao sam problema sa .NET frameworkom, pa za mene VB nije jednostavno bio solucija. Sa Parallelsima sve radi bolesno brzo i jednostavno. Cak i gaming dosta zahtjevnih igara (samo ilustracija koliko je mocan Parallels).

No na zalost, sa smayoom se slazem po pitanju sluzbe za korisnike. Jako losi, sto me poprilicno zacudilo. Jer Parallels je dosta popularan, i jako dobro na istom zaradjuju, pa im los PR sigurno ne ide na ruku. No da su nesto po tom pitanju promjenili - nisu.

Ali za bugove ocito jesu. Ne znam za prijasnje verzije, na Parallelsima sam od sedmice. Trenutacno napravio upgrade na osmicu. I sve radi odlicno od prvog dana, bez ikakvih problema. Jedini problem koji sam imao je nemogucnost ucitavanja .chm fajlova unutar IDE-a, i tu mi podrska nije ni malo pomogla. Odgovore sam dobio, ali povrsne tipa "da li ste procitali manual, kliknite desnim klikom miša, bla bla bla". Ukratko to je moje jedino iskustvo sa podrskom, i sigurno zadnje, jer istima se ne mislim vise javljati. Na kraju sam problem igrom slucaja sam rijesio "brute force" nacinom.

Ali za bugove ne bih inace znao, jer ponavljam, stvarno sve radi savrseno. A najbolje radi pak ako napravim bootcamp instalaciju windowsa, pa ih onda "ucitam" preko parallelsa. Na taj nacin sam rijesio i problem sa unblockanjem chm fajlova. I evo dok ovo pisem, taman izasao novi upgrade Parallelsa
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 19:44
tonci77 kaže:

@mileni: Žao mi je što imaš "loše" iskustvo s Silverlight-om, izgleda da sam ja u onoj "manjoj" skupini koja voli raditi poslovne aplikacije (kontrolirana distribucijska okolina, vizualno ne moraju biti "dosadne" poput klasičnih) u njemu, te je od MS očekivala da ga "ispegla do kraja" . Ali to ionako nije tema te na internetu već postoji i previše rasprava. Iz tvojih komentara mogu zaključiti da si zadovoljan postavljenim razvojnim okruženjem s obzirom da i sam razvijaš u .Net-u.

Na osnovu komentara ne mogu izbjeći zaključak da je opcija ovaj MacbookPro + 16gb ram u kombinaciji s Paralles Desktop-om definitivno puno bolja opcija od VMWare Mac Os X na Windowsima (trenutno se vrti, solidno, na Asus i5/8 gb ram/128 gb ssd/2x500 gb hdd 7200).


Upravo to, ima i previse rasprava o Silverlightu, pa jos jedna nije ni potrebna

VMware izbjegavaj kod maca. Na windowsima je druga prica. Mada ni smayin prijedlog nije los. Isprobaj prvo VB, mozda te zadovolji. Pa isprobaj onda i Parallels, ima trial verzija. Najlaksi nacin da se odlucis. A ako ti besplatni VB odgovara, onda jos bolje, ne moras trositi novce na Parallels. Iako se unatoc losem supportu isplati, barem se meni isplatilo.

Sretno u razvoju aplikacija, mada se sa MonoDevelopom i MonoTouchom neces previse usrecit. Barem ne sa njihovim IDE-om, posebice ne nakon VS-a. Ali onda jednostavno podesi sve i koristi VS za razvoj, nemoj ni pokusavati sa monom. Prebugovito i previse se rusi.
06.11.2012 | 19:44
Memorija ti ne mora biti uparena. Uredno radi 4+8. Ili 2+4, ili 1+2, ili whatever.

Ovo s rezolucijom nisam skužio. Kakve veze ima rezolucija ugrađenog displaya s vanjskim monitorom? Na ugrađenom displayu imaš 1280x800, a na vanjskom imaš što imaš. Ja imam MBP 15,4", na ugrađenom je native 1440x900, a na vanjskom, kad ga spojim, bude ono što je tom monitoru najbolje (1920x1080 ili što god).
06.11.2012 | 19:51
Možda sam se nespretno/prebrzo izrazio, J pišem i paralelno radim dvije stvari . Komentar je bio usmjeren na mogučnosti grafičke (intel) te kako u stvarnosti izgleda output na 24" full hd ekranu. Nažalost nisam imao priliku testirati "uživo" na sličnom primjerku Macbook-a.
06.11.2012 | 19:58
To ne znam. Ali siguran sam da bi full hd na 24" meni bilo - neupotrebljivo, osim na 50 cm udaljenosti. Presitna slova.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 20:03
16:10 = 1920x1200. Milina. 16:9 prezirem iz dna duse, no na zalost, 95% monitora je 16:9. Danas je sve podredjeno multimediji i home userima. Za 16:10 monitore u vecini slucajeva placas dosta vecu cijenu, cesto i neopravdano vecu
06.11.2012 | 20:22
smayoo kaže:
To ne znam. Ali siguran sam da bi full hd na 24" meni bilo - neupotrebljivo, osim na 50 cm udaljenosti. Presitna slova.


Taman na granici upotrebljivosti ali za prezentaciju/obuku za manju skupinu idealno.

Definitivno se slažem s milenim, omjer 16:10 dobitna kombinacija .
08.11.2012 | 04:54
Mozda ti ovo pomogne da doneses odluku:

www.macworld.com/article/2010694/review-...vmware-fusion-5.html
08.11.2012 | 12:49
drlovric kaže:



Hvala na linku, pomoglo je.


Lp
13.11.2012 | 14:18
Odluka (narudžba) je pala:

Model

MacBook Pro 13" (md102cr/a)

Dual-Core i7 2.9GHz/8GB/750GB/Intel HD 4000/SD HR Kbd


Hvala svima na komentarima i prijedlozima.


Lijepi pozdrav
13.11.2012 | 14:52
ideš! uživaj i puno uspjeha
13.11.2012 | 16:27
Prava masina. Iznenadit ces se pozitivno...

Ja sam uzeo jeftiniji model (i5) ali samo jos vise RAM i SSD (optika je vani), znas kako leti
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 32 minuta
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Kratos, Riba, Anonimci (392)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO