Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
Macbook Air nejasnoće
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: Macbook Air nejasnoće
Poruka: 6
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 0  
Pozdrav svima , novi sam na forumu jer sam prije desetak dana postao vlasnik novog MB Aira .
Ono što mi nije jasno,jer ovo je moj prvi susret sa OS Xom,na koji način ovaj stroj arhivira fajlove.
Naime nakon deset dana druženja sa ovom igračkom,stanje na disku je sljedeće:
743 Mb audia - nisam skidao nikakvu glazbu - iTunes čist
1,45 Gb Photosa - ništa prebacivao sa fotića
4,75 Gb Appsa - instalirao jedino VLC player
46 Mb backup
10,5 Gb Other
Dakle preko 15 Gb zauzeća bez ikakvo downloada ili kopiranja sa drugih uređaja . Dosta sam toga pročitao i sve se svodi na to,ako sve radi OK , nije važno što je na hardu.Ispada da ću za par tjedana imati puni SSD od 128 Gb bez da uređaj uopće koristim za bilo što osim surfanja ?
Eto,ako netko ima komentar kako je to kod njega ili da zna kako sam osvojio toliku hrpu Gb-a , bio bih zahvalan .
Samo da pripomenem,ja sam prvi vlasnik,nije bio prije korišten .
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Moderator
Poruka: 9232
graph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 302  
Jura, dobro došao. Kad kupiš novi Mac, na disku, uz sam OS, dolazi još dosta toga. Prije svega aplikacija (iPhoto, iTunes, iMovie, iWeb, Garage Band, Pages, Numbers i Keynote demo, tako da 4,75 GB (usput, GB je gigabajt, a Gb je gigabit, memorija se mjeri u neštobajtima) nije nešto osobito puno. Ovo "Other" je vjerojatno operacijski sustav - sam Darwin (BSD unix ispod haube), Mac OS X, itd.

46 MB backupa je nešto bezveze, ne znam što.

Photos - pogledaj u ~/Pictures. Možda dolazi nekih fotki preinstaliranih. Nemam Liona pa ne znam koliko se u tom pogledu razlikuje od Snowa.

Audio - pogledaj u ~/Music - ista priča kao za photos. Ako ne nađeš ništa, onda istražujemo dalje.

Za slučaj da ne znaš, ~ je oznaka za tvoj home folder, onaj koji se zove tvojim korisničkim imenom, a inače se nalazi u /Users folderu
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
graphgraph

Hvala na brzom odgovoru . Prekopao sam sve foldere - music , pictures , downloads - sve prazno .
Onih 4,75 GB(ha?) u apps može biti Mountain Lion kojeg kupih,ali ovo drugo me baš smeta.
Pozz
Moderator
graph

OK, onda ajmo ovako - koji je to softver koji ti je dao tu statistiku - kolko fotki, koliko muzike, itd?

Probaj Omni Disk Sweeper. On je puno konkretniji - točno ti pokaže gdje je koliko gigabajta pa onda možemo analizirati što je to.
smayoo.blog.hr
graphgraph

Ovo stanje mi pokazuje "About this Mac...Storage" .
Skinuo OmniDiskSweeper .
Stanje : private 4GB , library 3,9GB , APPS 3,5GB , System 3,3 GB , User 1,1GB. Da li znaš iz kojih foldera se smije brisati a odakle ne ?
Poruka: 277
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 11  
Ne bih ti preporučio to brisanje. Gotovo sigurno je da ćeš nešto systemsko pobrisati, i onda ti neće šljakati onako kako bi trebalo. I onda ćeš ti biti ljut govoriti ćeš da je OS X s*anje.

cca 15GB je sasvim normalno na novom Air-u. Ako ti ne trebaju, pobriši iPhoto, iMovies, ali na način da otvoriš launchpad, i tamo stisneš X. ili ovako; osxdaily.com/2011/06/20/uninstall-mac-applications/

Moj ti je savjet da raznorazne fileove jednostavno ne brišeš!
graphgraph

Tako sam i ja mislio , presumnjivo mi to sve izgleda za brisanje .
Hvala na savjetima .
Moderator
graph

Ne znam što je "private" tog foldera nema kod mene na Snow Leopardu
"/Library" (imaš i /Users/imekorisnika/Library, ali ovdje govorimo o ovom sistemskom), "/System" i "/Applications" nikad ne čačkaj ako zaista ne znaš što radiš
/Users sadrži sve home foldere svih korisnika + shared sadržaj. Zlatno pravilo kaže da ne diraš tuđe accounte, nego samo svoj, dakle /Users/tvojekorisnickoime, koji se skraćeno naziva "~" ili "home folder". Tu su tvoji dokumenti i multimedijski sadržaji, a u ~/Library su raznorazna za tebe specifična podešenja aplikacija koje koristiš, tvoji mailovi, tvoj browser cache, a u ~ je još tvoja iTunes fonoteka, iPhoto fototeka, itd. U principu ono što smiješ brisati bez da se desi neka sistemska havarija je *isključivo* ono što je unutar tvog ~ foldera.
smayoo.blog.hr
Poruka: 70
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 5  
smayoo kaže:
Ne znam što je "private" tog foldera nema kod mene na Snow Leopardu

Na OSX 10.7 i 10.8 se u Private/var/vm nalaze sleepimage i pagefile.
Moderator
graph

Hvala. Dakle, ni to ne diraj.
smayoo.blog.hr
graphgraph

Uf,uf..,jel mogu bar touchpad dirati ?
Moderator
graph

smayoo.blog.hr
Poruka: 277
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 11  
jura3561 kaže:
Uf,uf..,jel mogu bar touchpad dirati ?

smayoo ti je sve lijepo objasnio. Uz to ti evo slike mog Air-a nakon skoro godine dana - nešto preko 17GB

A s lijeve strane slike sam ti poslikao Finder. Na lijevoj strani imaš svoje foldere Documents, Pictures, Music...
E ono što ti je u njima, briši do mile volje. .D Aplikacije također smiješ brisati!...
Moderator
Poruka: 1696
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 77  
Ali ti imas samo jednu pjesmu Kety Perry
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012

 iServis Sarajevo 

Svi koji se jave preko jabucnjaka ostvaruju 10% popusta za sve usluge servisa
graphgraph

Znam i ja da mogu iz svojih foldera brisati što hoću,stvar je tome što su prazni.
17GB za godinu dana? To će moj imati do petka , ako ga previše ne diram .
Poruka: 499
graphgraph

Macbook Air nejasnoće prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 5  
@jura daj ne paničari...evo ti moje slike mog air_a nakon pol godine.Imam dosta slika i filmova na njemu i sve radi za 5
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Prijava

Vikalica™

Poruka primljena: pred 4 sati, 18 min
  • Slava: hvala momci na odgovorima
  • radar: fala Sank, ne znam, mozda je naletio na bad track pa ga procitao kao ok, no dogadja mi se da mi neki crtic "kao" prebaci za 4min i naravno imam 9min crtanog :) nema veze, koji ne idu ne idu
  • kinsif: pa kada ga ne koristis par sati, zasto ne bi isao u sleep? "probudi" se u 2 sekunde kad ti ponovno zatreba...
  • dCakmak: Ja svoj MacPro vec godinama drzim, samo u sleep modu, takodjer i iMac koji isto imam u stanu
  • Slava: jedno pitanje,imama mac pro računar da li da ga držim stalno upaljenim i li da ide u sleep kada je moguće
  • Sank: @radar ja koristim iVI Pro i nisam primjetio nikakvih problema sa chapterima nakon konverzije onih video datoteka koje ih imaju
  • radar: dali je moguce da mi appletv chaptere u filmu razbacuje kao muziku na shuffle i kako to rijesiti, ili je do iVI Pro programa, tx
  • john_st: ja sam siguran da je Apple prekršio neki zakon da bi IRS to već davno promptno riješila, al prelukavi su to igrači. posebice me se dojmila ideja da umjesto isplate dividende na X dionica lijepo dignu kredit i kupe tih X dionica pri čemu im je kamata manja od iznosa dividende. formidable!!
  • scarface32: prati li iko ovo saslusanje u vezi ne placanja poreza?
  • smayoo: :roll: kakva morbidna ideja...
  • john_st: jaadan :( »Klikni!«
  • JCM: Ma super, dobro da je i tako kako je. SL zvuci sasvim dovoljno. Smayoo, zvucis pero lako, britko i jasno. Pozz svima :)
  • Defou: Ako zelis raditi development za iOS SL nije podrzan vec par verzija Xcode-a...
  • rusty: @JMC ja sam rekao SL zato jer si pitao što od to dvoje (SL ili ML) staviti na White iz 2009. Osobno ne bi išao sa Mlom na stroj star 4 godine pogotovo ako nije upgradan. Također slažem se sa navedenim, da ako po pitanju opcija nema toga što SL ne može i time zadovoljava potrebe zašto onda i ići na nešto turbo novo? Osobno sam na ML i nemam ništa protiv fuzije iOSa i OS X, ali to je moje osobno mišljenje. SL bi po meni bio puno bolji izbor za White seriju iz 2009
  • smayoo: Dobro, to je i zato što su Windows korisnici više prisiljeni kemijati inače, pa su tako iskemijali i (neslužbene) instalacije da omoguće XP na novijem hardveru (najprije je bila SATA podrška, onda dual core pa quad core procesori...). Da se Mac korisnicima hoće toliko kemijati (tj. onima kojima se hoće), imali bi hackintosh... 8)
  • drlovric: Sumnjam da ce ijedan OS ikada skinuti sa trona duzinu trajanja XP :) 12-13 godina ako se ne varam i jos se neda, i ako je Win 7 vise nego dobar OS. Mada si u pravu za 10.6. Ne vole svi korisnici to forsiranje iOS u OS X :/
  • smayoo: Da? Ne znam... Možda zato što imam 140 kg... :D
  • JCM: Smayo tvoje riijeci uvijek imaju tezinu :)
  • smayoo: 10.6 Snow Leopard je de facto postao Macov Windows XP - sve što je Apple napravio nakon toga je krenulo nizbrdo, tako da je puno korisnika ostalo na 10.6 iako su mogli dalje. Pa onda i developeri to uvažavaju. Ja sam na 10.6 i do sad nisam osjetio problem zbog toga. Jedna jedina aplikacija koja meni treba - nije dostupna na 10.6. A i taj mi nije nešto osobito važan.
  • JCM: To je tako ali kako ne znam previse o trajanju apple softvrea zanimalo me da li ce bar jos dvije godine trajati. Ne isplati se placati za nesto sto ce ubrzo biti beskorisno (npr ovaj white)
  • drlovric: JCM: Zar to nije dubina svakog racunala? I potrosacke elektronike opcenito :)
  • JCM: Da li to znaci da ima rok trajanja obzirom na software? Znam da ima (sve ima) ali da li ce se nakon nekog vremena (skorijeg?) baciti u smece jer nece biti kompatibilan sa hrpom stvari?
  • rusty: osobno ne bi išao preko SLa (10.6.4)
  • JCM: Još jedno pitanje: Da li se može i koji software se preporucuje za nadogradnju MB White 2009? Sada je na 10.5.8. Snow ili Mountain?
  • smayoo: U slučaju nužde, najmanje 20% manje ;)
  • john_st: ma ne prodajem ga, previše sam emotivno vezan za nj :) al čisto me zanima, u slučaju nužde, koliko mogu dobit za njega
  • Sin: @mario.zg: nedovoljno pojasnih: SSD je cca 650-700, a HD postojeći od 160 ili 250gb, prodam ili zamjenim uz nadoplatu za SSD razlika mi je bila 400-450 kn za upgrade ....
  • mario.zg: Može link do tih diskova SSD 128 za 400 kn?
  • Sin: @john_st: eh da... Slican unibody sam prije cca 1,5 god kupio za 3k i uredno prodao za 4k 6 mj. kasnije...bez SSDa; sada SSD 128 malo rabljeni idu po cca 400-450, znaci ako hoces prodati cijena bi bila cca 3.5-4 k, ili visa ako ti je hobi prodavati pola godine 8)
  • Sin: Solidna baza za procjenu, ali ako pratis cijene na njuskalu za Mac - ljudi obicno traze cca 20% iznad MacSell cijene, a stvarno se prodaju po cijeni 20-30% ISPOD MacSell cijene....tako da john_ st imas od cega poceti....

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Anketa

Koji vas je novi Apple hardver najviše dojmio?

Apple novosti

0.4792