Buduci applovac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Buduci applovac


24.07.2011 | 01:57
Prvo da pohvalim forum,prva liga ste!
Moj prvi post pa nova tema i bit ce podugacak:cheer:
Vidim da skoro svi "novi" korisnici otvaraju temu zasebno pa i ja ukoliko je nepotrebna molio bi moderatora/administratora da post prebaci tamo gdje mu je mjesto.
Novi sam u MAC svjetu tacnije jos nisam u njemu al planiram uskoro pa se zasad informiram. Planiram si uzeti iMAC jer zelim AIO dosat mi je ovih kablova i ovog kucista....iMAC ubjedljivo najbolji AIO.
Forum odnosno stranica Jabucnjak me odusevila + odusevila me i Apple stranica sa svim infosima i video tutorialima gdej sam se totalno zapalio za MACa.
Da krenem sa pitanjima:lol: :

1)Posto sam ja iz BiH da li cu moci kupovati aplikacije preko App stora?
2)Planiram si uzeti iMAC 21.5" i vidim da je prisutan problem sa flekama od prasine.Da li je na svakom primjerku tako ili ono negdje ima negdje ne?
3)Zagovornik sam Legalnosti softwera ali me interesuje zbog toga sto puno piskaram u Wordu da li je problem instalirati piratsku aplikaciju?Planiram uporedo MS Office i NEO Office pa bi koristio ovaj gusarski dok se ne naviknem i ne naucim na ovaj Free jer mi Word stvarno treba.
4)Da li se u aplikaciji Mail.app(valjda sam dobro napisao)moze ubaciti vise mail accounta (u isti tren yahoo,gmail,hotmail....)
5)Kakvi su zvucnici na iMACu koliko su jaki,trebaju li mi dodatni?
6)Ovo sto sam vidio na tutorialima kako funkcionira sa iPhoto,da li se mogu sakriti pojedine slike/folderi sa slikama odnosno volio bi odvojiti osobne slike od nekih wallpapera,tattoo slika......
7)Procitah da iMAC ima card reader ugradjen ali na slikama nigjde ne vidi to???
8)Da li RAM memoriju mogu sam ugraditi-dograditi bez da izgubim garanciju?
9)Za switchere jedno pitanje. Koliko vam je trajala prilagodba sa Winsa?

Eto tako za pocetak.Neka pitanaj se ponavljaju vjerovatno(dobro sam procesljao forum) a neka vam zvuce i glupo ali nisam imao priliku nesto puno raditi sa MAC OS. Od trenutka kada sam vidio da jedan Apple laptopcic sa 1GB RAMa otvara dokumente,muziku,foldere,browser...brze nego moja kanta sa 4GB RAMa odluka je pala samo je bilo pitanje vremena.
Naravno i dizajn ko god kaze da mu je nije bitna estetika laze;)
  • Sank
  • Moderator
  • 219
24.07.2011 | 10:29
Prije svega dobrodošao na jabučnjak! Također mislim da je odluka o switchu sa PCa na Mac dobra i da ne možeš pogriješiti jer premda i Macovi imaju ponekad nekih problema to se ne može usporediti sa PC i na Macu ćeš definitivno puno manje vremena potrošiti na njegovo održavanje. A sad odgovori:

1) vjerujem da ne bi trebao imati problema sa kupovinom na App storeu, a nadam se da će tu tezu potvrditi neko od tvojih sunarodnjaka.

2) problem sa flekama na žalost još je bio prisutan na prethodnoj generaciji iMacova kojeg i ja imam. Nakon 7 mjeseci počelo se pojavljivati u gornjem dijelu ekrana. Također mi je počeo trokirati ugrađeni tvrdi disk, pa ću ga morati otvarati da zamijenim disk i očistim fleke, ali to je za sada još uvijek puno manje zezanja nego sa PC.

3) premda se ilegalni MS office za Mac može instalirati ne vidim zašto ti to stvarno treba? MS office na Macu radi jako sporo i nepouzdano, a i ako ga staviš nikada stvarno nećeš naučiti koristiti Neo office ili Pages jer ćeš uvijek bježati natrag na Word i trpiti ćeš njegove mušice.

4) Mail definitivno podržava više korisničkih računa istovremeno i to jako dobro.

5) za mene su zvučnici na Macu sasvim solidni, nisu za organiziranje partija, ali za slušanje muzike dok se nešto radi sasvim dovoljni. Kad meni treba više snage spojim ga blue toothom na TV koji je spojen na kućno kino pa mi trešti muzika u 100-tinjak wata izlazne snage

6) ja sam napunio iPhoto slikama koje su za javnost, dok one neke druge slike držim na disku pod ključem (posebna aplikacija) pa nisam nikada provjeravao da li iPhoto nudi takvu opciju. Zapravo iskreno, iPhoto jako malo koristim jer sve svoje slike držim na mrežnom disku i gledamo ih na TV sa Asus O!Play multimedijalnim izvođačem

7) moj 27" iMac ima SD card čitač, a za 21" možeš provjeriti na stranicama Applea pod tehničkim svojstvima. Ako ti je potrebno za druge kartice onda je najbolje kupiti neki multi card čitač.

8) ja sam na svoj iMac dogradio memoriju sam i nije teško, a mislim da se garancija time ne gubi. Treba samo paziti da se ugrade memorijski moduli odgovarajućeg tipa.

9) zahvaljujući jabučnjaku moj switch je trajao jako kratko. Kad je nešto dobro i intuitivno brzo se i lako prilagoditi. Točnije trebalo mi je par dana da instaliram sve što mi treba, a najviše sam izgubio vremena da pronađem kombinaciju tipki koje daju znak @ za upisati moju e-mail adresu kod prvog pokretanja iMaca tipke SHIFT + ALT + 2 daju @ tek da ne tražiš po forumu
24.07.2011 | 10:59
Dobro došao i od mene.

1) Ne znam. Ali ima ovdje vrlo iskusnih korisnika iz BIH pa će ti oni to vjerojatno znati odgovoriti.

2) Ne koristim ovaj noviji iMac, ne znam

3) Jabučnjak ne podržava korištenje ilegalnog softvera, molim te da ovdje ne tražiš podršku i odgovore na takva pitanja. Osobno, smatram da ti ne treba Word uopće jer je NeoOffice interface 99% isti kao na Wordu 2003. Ono malo razlika odnosi se na napredne opcije. Ako se njima služiš, onda si napredni korisnik i opet ćeš se vrlo brzo (unutar sat-dva) snaći. Također, i help je jako dobar. Ja se koristim Writerom jako jako puno i pišem vrlo složene dokumente, i prešao sam s MS na Neo Office iznimno lako.

4) Mail.app podržava više accounta

5) To ovisi o tvom ukusu i potrebama

6) Može to s iPhotom, netko je to već ovdje objašnjavao kako. Nije baš "za plavuše", ali može se kreirati 2 libraryja pa prilikom pokretanja prebacivati s jednog na drugi.

7) http://support.apple.com/kb/ht3553, www.davaomacuser.com/wp-content/uploads/...Mac-SD-card-slot.png

8) Na MacBookuPro ti u uputama piše kako se mijenja RAM, dakle, oni smatraju da je to "user serviceable". Kako je za iMac, to ne znam.

9) manje od 2 tjedna. A nakon dva mjeseca mi je svaka prigoda kad sam morao raditi na windowsima - počela nanositi duševnu i tjelesnu bol.
24.07.2011 | 14:01
Pozdrav i dobrodošao. Neću odgovarati na sva pitanja pošto je to već odrađeno, već bi se htio samo malo osvrnuti na pitanje vezano za fleke. Definitivno postoje i moguće se, iako to nije pravilo. Ja znam nekoliko ljudi koji uopće nemaju problema sa flekama na svojim iMac-ovima (21,5 ili 27), a osobno na mom iMacu također nema nikakvih problema.

Definitivno će pomoći ukoliko mac nije u nepovoljnim uvjetima (jako vlažnim, jako toplom okruženju), zadimljenom, prašnjavom itd... Ne bi bilo zgorega i nekoliko puta na tjedan obrisati prašinu sa njega (pogotovo na kanalu za ventilaciju, nalazi se na stražnjem dijelu pri vrhu ekrana). Naravno to nije nikakva garancija, ali vjerujem da može sigurno pomoći.

Slažem se sa smayoo-m na temu software-a, što prije počneš koristiti apple verziju Offica, ili neku free verziju, mislim da će ti biti puno ugodnije nego microsoft alternativu na macu.

Sretno i uživaj
24.07.2011 | 16:52
Hvala na brzim i opsirnim odgovorima.To mi se svidja na ovom forumu sto 2-3 5 osoba da svoje misljenje i odgovor na pitanje.

Fakat ne vidi da sa sa strane ima card reader. Sto se tice RAMa nadogradnje nasao sam i klip
(nadam se da sam dobro postavio)
I ja se zalazem az legalan softwear free or paid. Imam Office 2007 legalan na windowsu. Bitna mi je kompatibilnost,da kad nesto otkucam pa otvorim u wordu da nisu isjeckan text ili neki problem sa fontovima ili prilokom stampanja....zato bi za pocetak koristio MS dok ne skontam i postimam neki Neo ili slicno. Vidim ima i MACov Pages...to cu da vidim sve kad pribavim iMAC.

Da prupitam jos nesto vezano za mp3ice imam brdo muzike.Veliku vecinu sam kupio na CD pa sam ripo na PC da neubacujem non stop cd.Oculi iamti problema uvesti tu muziku u iTunes i dali iTunes sam prepozna muziku i odradi neke tagove koji su pogresni ili nedostaju?
Jos me zanima nesto vezano za ext HDD i flash memorije.
Imam ext HDD na kojem su mi filmovi,slike,muzika.....da li ce ga MAC OS prepoznati i da li cu moci sa njega prebaciti stvari na MAC HDD?
Takodjer da li cu USB stick moci koristiti i na MAC OS i na PC?

Hvala
  • Sank
  • Moderator
  • 219
24.07.2011 | 17:06
Ja sam moje mp3 bez problema drag&dropo u iTunes s time što ti vjerojatno neće skinuti album art jer to radi samo za muziku skinutu preko iTunesa, ali ja sam to riješio sa jeftinim Tagaliciusom koji uglavnom bez problema poskida sve info za mp3 i doda u iTunes.

Mac OS X nema problema sa čitanjem vanjskih diskova formatiranih na widozeov NTFS format, samo ima problema sa pisanjem dok se ne uključi ta opcija (ne znam kako je sa Lionom), ili instalira neki dodatak koji to omogućuje. Na stckove formatirane u FAT formatu nema problema ni sa pisanjem ni sa čitanjem.
24.07.2011 | 18:07
Što je Sank rekao vezano za dodatke za NTFS pisanje na externe HDDove je primjerice MacFUSE.

Vezano za Pages/Numbers/Keynote (članovi iWork paketa, alternativa Office paketu) treba napomenuti da su isti dobavljivi preko App Store-a po cijeni od $19,99 po aplikaciji, što i nije neka cijena za vrlo kvalitetan komad software-a.

Također izvrsno se uklapaju s novi Lion feature-ima kao što je Auto Save and Versions
24.07.2011 | 21:21
The Reem kaže:
I ja se zalazem az legalan softwear free or paid. Imam Office 2007 legalan na windowsu. Bitna mi je kompatibilnost,da kad nesto otkucam pa otvorim u wordu da nisu isjeckan text ili neki problem sa fontovima ili prilokom stampanja....zato bi za pocetak koristio MS dok ne skontam i postimam neki Neo ili slicno. Vidim ima i MACov Pages...to cu da vidim sve kad pribavim iMAC.


I o tome smo već pisali. Ako pričamo o problemima s rasutim prijelomom, tu nije word niti sam sa sobom "kompatibilan". Složi sve pic-pic, provjeri 10x, naštimaj prijelom u milimetar, i onda odnesi isti DOC na isti word, samo na drugom računalu, s drugim printer driverom za drugi printer i nešto (ako imaš sreće - ne puno) će ti se rasuti.

Problem s fontovima - da, Microsoft u svakoj novoj verziji namjerno dodaje neke nove fontove i upravo njih stavlja kao defaultne, ne bi li ljudima sa starim verzijama i non-MS office paketima stvorio probleme i natjerao ih da kupe i oni najnoviji MS Office. Ako se dobro sjećam, s Office 2007 je uveo Calibri font. Elem, samo te MS-specific fontove pokupi s bilo kojih windoza i dodaj ih na svoj Mac i riješio si 99% problema s "kompatibilnošću".

Ovisno o tome koliko si napredan korisnik Worda, Pages te vjerojatno neće zadovoljiti. Još uvijek je prilično bazičan. Numbers (u odnosu na Excel) još i više tako. NEdostaju mu čak i neke vrlo trivijalne funkcije. Jedino je Keynote (umjesto Power pointa) totalni mrak, neusporedivo bolji i moćniji od Power pointa i samo on je vrijedan svih $20. Ja to gledam ovako: Keynote košta $20, a Pages i Numbers dobiješ na poklon. Beskorisni su, ali su bili na poklon pa eto.
24.07.2011 | 22:39
Reem, nisi dao ključnu informaciju - a ta je za što će se koristiti taj Mac? Kažeš da želiš AIO, no jesi li razmišljao o Miniju? Osobno sam sklon izbjegavanju all in one rješenja, a novi mini je krasan komadić hardvera. Na stolu ne zauzima ništa više prostora od iMaca, za tu cijenu ćeš si moći priušititi i veći monitor po želji (i pritom se nećeš brinuti oko prašine), imati ćeš jedan kabel više, a po potrebi ćeš ga moći jednostavno prenesti.
Meni je prošli tjedan sinulo da MacBook Pro gotovo nikad ne koristim van ureda ili kuće i da bi komotno umjesto njega u ruksaku mogao nositi manjeg i lakšeg Minija.

Eto, samo malo materijala za razmišljanje.
25.07.2011 | 00:15
Prvo planiram si uzeti nesto sto ce me dugo sluziti drugo(jak hardware)a i svidja
mi se AIO rjesenje.
Koristit cu ga za multimediju,office,photoshop,internet,mozda poneku i igru upalit

iMAC dizajn mi je ono vrh,laze ko kaze damu izgled nije bitan;)
Evo upravo sam saznao da iz BiH nemogu kupovati aplikacije iz app stora:angry:
25.07.2011 | 10:33
JA se slažem da je iMac lijep, ali mi to nije bitno. I ne lažem. Odnosno - stari iMac G4 mi je toliko lijep da sam ga baš samo zato kupio, ali ovi noviji iMacovi nisu baš tako prekrasni.

Riba, da mogao bi nositi Minija, pod pretpostavkom da ga nećeš trebati nigdje na putu, a na odredištu imaš drugi monitor, zar ne?
25.07.2011 | 13:15
Odredišta su takva da su tamo uvijek monitori i ostalo što ti treba. A to da ga ne možeš koristiti na putu bi se dalo reklamirati kao feature. I ovako ga ne uključujem za vrijeme putovanja, rađe se primim knjige ili ubijem oko.
25.07.2011 | 16:02
Kolega sa foruma mi rece da se iz BiH ne mogu kupovati aplikacije sa app stora,
ima neki fazon kako skidati free aplikacije(vjerovatno sa programima za IP adrese)
tak oda sam sad malo:(
Moze neko od iskusnih reci kako sta,vidio sam da imaju neki gift card pa ono iz Hrvatske moze kupovat sa USA stora.Da li bi se tako nesto moglo i ovde?
Ovo me pravo ono "down"
25.07.2011 | 17:15
Koliko znam tebe nitko ne sprječava da otvori račun na američkom Apple storeu. Jeidno moraš koristiti neku izmišljenu ili pravu USA adresu i kupuješ sa tim prepaid iTunes kodovima a ne sa kreditnom karticom i to je to.
25.07.2011 | 19:03
Možda će ti biti zanimljivo iskustvo ovog urednika PC Magazina koji je polako prešao na Mac i ostale Apple proizvode.

Ovako završava prikaz svoje konverzije: "If Apple can turn the editor of Windows Magazine into a fanboy, no one is safe."
26.07.2011 | 17:41
The Reem kaže:
Kolega sa foruma mi rece da se iz BiH ne mogu kupovati aplikacije sa app stora,
ima neki fazon kako skidati free aplikacije(vjerovatno sa programima za IP adrese)
tak oda sam sad malo:(
Moze neko od iskusnih reci kako sta,vidio sam da imaju neki gift card pa ono iz Hrvatske moze kupovat sa USA stora.Da li bi se tako nesto moglo i ovde?
Ovo me pravo ono "down"


eh sada posto i ja imam namjeru da se preselim u "vocnjak" tj da se odmaknem od MS-a a iz "divne BIH" sam, na zalost, i mene pofino ovo zabrinjava pa zamolio bih vas ukoliko ima kakvih rjesenja da se obznane. Unaprijed hvala
26.07.2011 | 20:09
Ja sam ostao na 10.6.5 upravo zato što ne želim Mac App Store na svom Macu dok ne budem posve siguran da nema zlih, Googloidnih namjera iza toga. Dakle, iako nisam iz BIH, isto ne mogu kupovati aplikacije preko MAS i nisam primjetio da mi to fali. Sve što me zanima i dalje je dostupno i bez MAS.
26.07.2011 | 23:17
smayoo kaže:
Ja sam ostao na 10.6.5 upravo zato što ne želim Mac App Store na svom Macu dok ne budem posve siguran da nema zlih, Googloidnih namjera iza toga. Dakle, iako nisam iz BIH, isto ne mogu kupovati aplikacije preko MAS i nisam primjetio da mi to fali. Sve što me zanima i dalje je dostupno i bez MAS.


dakle da se ne sikiram previse, dobro je
  • Sank
  • Moderator
  • 219
27.07.2011 | 09:41
Slažem se sa smayootom. App Store za sada je još uvijek samo alternativa nabavke softwera jer većina autora ima svoje stranice na netu i nudi kupovinu direktno sa svojih stranica. Za sada tek rijetki autori nude svoj software isključivo preko App Storea, a mislim da će tako i ostati jer Apple uzima 30% od cijene, dakle nema mjesta brizi ako nemate pristup App Storeu.
27.07.2011 | 10:50
smayoo kaže:
Ja sam ostao na 10.6.5 upravo zato što ne želim Mac App Store na svom Macu dok ne budem posve siguran da nema zlih, Googloidnih namjera iza toga. Dakle, iako nisam iz BIH, isto ne mogu kupovati aplikacije preko MAS i nisam primjetio da mi to fali. Sve što me zanima i dalje je dostupno i bez MAS.


A nije ti palo na pamet da upgradeaš na 10.6.6 i/ili više i onda deinstaliraš Mac App Store? Ja to gledam kao na krumpir koji ima pokoji crni dio: taj dio odrežem i bacim, a ostalo što je zdravo ostavim.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
27.07.2011 | 16:58
@Drlovirc, nevjerujem da je namjerno pobrisan, jer jabučnjak se definitivno drži slobode izražavanja. Mislim da se radi o problemu na serveru. Zadnje vrijeme sam primjetio neka čudna zbivanja, a sve je više tema, pa čak i članaka koji imaju problema sa prikazom na iPhoneu i iPadu. Mislim na ono rezanje desne margine teksta pa se dio ne vidi i praktički je nečitljivo.

Smayoo je definitivno uvijek korektan i siguran sam da ne bi obrisao post bez da to ne poprati komentarom.

@Riba molim te, možeš li malo provjeriti što se događa? Ako će koristiti možemo se jednom naći pa da ti pokažem na iPadu i iPhoneu to rezanje teksta pa da to nekako rješimo?
27.07.2011 | 18:04
Sank kaže:
Slažem se sa smayootom. App Store za sada je još uvijek samo alternativa nabavke softwera jer većina autora ima svoje stranice na netu i nudi kupovinu direktno sa svojih stranica. Za sada tek rijetki autori nude svoj software isključivo preko App Storea, a mislim da će tako i ostati jer Apple uzima 30% od cijene, dakle nema mjesta brizi ako nemate pristup App Storeu.


App store ima prednosti bar sto se korisnika tice: sve ti je na jednom mjestu + ne moras se na svakoj stranici prijavljivat i zafrkavat sa karticam. Jos jedna stvar kako kupiti Applov software neki npr. iWork?
Zasad OK snaci se ali u buducnosti 90% stvari ce bit iskljucivo na App storu a nadam se da ce do tad i jedna BiH imati mu pristup jer vidim da se tamo nalaze zemlje poput Ugande,Nigera,Bocvane,Madagaskara....
  • Sank
  • Moderator
  • 219
27.07.2011 | 20:10
Sa smayoom sam se složio samo utoliko da se za sada još uvijek može kupovati aplikacije i mimo App Storea i ništa više. Inače, većina softwera kojeg sam ja kupio na internetu kupljen je na stranicama autora, a skoro 99% njih prima uplate preko Pay Pala, pa se ne moraš zezati baš sa karticom osim jednom kod prijave na Pay Pal.

Malo sam provjerio forume i vidio da se u BIH može otvoriti Pay Pal račun i to i sa debitnim karticama kao što je Visa Electron koja ima i CVV broj tj. sigurnosni kod obično od 3 znamenke, a ne samo isključivo sa kreditnom karticom.

Ja Pay Pal koristim već više godina i da pokucam, kuc, kuc, kuc, do sada još nisam imao problema baš nikakvih. Svako toliko mijenjam lozinku i to je to.

Ja se iskreno nadam da će App Store uskoro biti dostupan svugdje, a isto tako se nadam da će se s vremenom naši izdavači osvjestiti i konačno dpoustiti i da iTunes i iBook store dođe u naše krajeve.

Sjećam se da sam svojevremeno pročitao tekst u kojem se veliki pad prodaje muzičkih CDa kod nas objašnjava piratstvom, a zapravo ne vide da je CD u zalazu i da se malo tko još po cesti šeta sa velikim i nezgrapnim CD walkmanima, već većina za to koristi male i zgodne mp3 playere. Koja bi budala kupovala zaštićeni audio CD i onda bio prvo u muci kako da sa njega skine glazbu da bi mogao slušati na svom omiljenom playeru, a onda i time "kršio" autorska prava?

Dinosauri su izumrli, a jesu li stvarno? Sorry za ovaj OT, ali nisam mogao izdržati
27.07.2011 | 20:20
The Reem kaže:
Sank kaže:
Slažem se sa smayootom. App Store za sada je još uvijek samo alternativa nabavke softwera jer većina autora ima svoje stranice na netu i nudi kupovinu direktno sa svojih stranica. Za sada tek rijetki autori nude svoj software isključivo preko App Storea, a mislim da će tako i ostati jer Apple uzima 30% od cijene, dakle nema mjesta brizi ako nemate pristup App Storeu.


App store ima prednosti bar sto se korisnika tice: sve ti je na jednom mjestu + ne moras se na svakoj stranici prijavljivat i zafrkavat sa karticam. Jos jedna stvar kako kupiti Applov software neki npr. iWork?
Zasad OK snaci se ali u buducnosti 90% stvari ce bit iskljucivo na App storu a nadam se da ce do tad i jedna BiH imati mu pristup jer vidim da se tamo nalaze zemlje poput Ugande,Nigera,Bocvane,Madagaskara....


iWork je dostupan na App Store-u. Sve aplikacije su razbijene i dostupne kao zasebne aplikacije po cijeni od 20$. Ili tako ili u neku trgovinu i kupiti retail izdanje
27.07.2011 | 20:32
@rusty

znam da ima u app storu to i ja kazem i nema nigdje drugo. Evo npr. lion mozes trenutno skinut samo pirata bez app stora.

@sank

Ako se kupuju preko paypala to je extra,imam i ja paypal koristim ga godinama
Opet kazem sad je prihvatljivo i cak sat vise svidja mi se preko paypala ali u buducnosti(veoma bliskoj) 95% aplikacija ce biti app store only.
Pogledaj sad MAC OS Lion...
27.07.2011 | 23:34
Sank kaže:
Smayoo je definitivno uvijek korektan i siguran sam da ne bi obrisao post bez da to ne poprati komentarom.


U ovom slučaju sam učinio iznimku, jer sam zaključio da drlovricu nema baš više nikakve svrhe išta objašnjavati. Čovjek je uvjeren da je krađa softvera opravdana i, štoviše, vrijeđa sve one (uključivo i mene) koji ne krademo time što uporno tvrdi kako svi krademo (jer je time olakšao vlastitu savjest). Previše smo već puta diskutirali na tu temu i previše je puta upozoren i svaki put se bahato narugao takvim upozorenjima. Ergo, ovaj put sam jednostavno obrisao njegov post. A tako ću i nastaviti. Kako s njim, tako i sa svima drugima koji se budu tako ponašali.

Ovo nije podložno daljnjoj diskusiji. Svaki post koji krene u tom smjeru ću također izbrisati. Možete slobodno misliti da sam fašist ili što god želite, ali ako to poželite ovamo napisati, uzalud vam je.

S druge strane, tko baš želi o tome diskutirati, slobodan je pokrenuti temu u forumu "Razno" (ne bi bila prva takva).
28.07.2011 | 02:24
Iz mojeg iskustva Mac App Store je samo jedan ugodan i pregledan način za download i održavanje softvera. Ponaša se kao svaka druga aplikacija, jedino što izvede je da downloada željeni file i kasnije (ako ga pokreneš) brine o tome da li imaš zadnju verziju. Ja ga koristim sve više za razne sitne free utile koje na taj način jednostavno upgradeam. Nisam primjetio da ima ikakvih problema s aplikacijama koje su nabavljene sa strane niti da "pila" oko nečega.

Zadnja briga u novim OS-ovima mi je App Store, mene smetaju druge stvari - kao npr. "Versions" koji se ne može isključiti, Launchpad koji mi je besmislen (srećom može ga se potpuno ignorirati), to je valjda izvedeno da se dodvori iPhone korisnicima, i još neke sitne izmjene koji za moj račun nisu bile neophodno na bolje. Opet, overall OS je dobar, brz, stabilan, ugodan i koristim ga bez problema, pa neću previše njurgati.
28.07.2011 | 10:28
Stvar je u tome što ja nisam siguran da uz MAS (koji jest samo aplikacija) ne postoji i neki "stealth" novi komad kernela koji će, u trenutku kad Apple to odluči, početi uvoditi restrikcije. Kad budem siguran da to nije tako, napravit ću update na najzadnji 10.6. 10.7 me, barem za sad, ne zanima.

BTW, a što je "Versions"?
28.07.2011 | 11:03
App Store je benigan, nema tu ništa "u pozadini".
Versions je ono što VMS ima 40 tak godina. Svako snimanje datoteke snima novu "verziju" i po potrebi možeš otvoriti verziju koju želiš. Ovo također omogućava brzi shutdown i restore aplikacija nakon reboota - naime aplikacije koje podržavaju versions te više neće pitati što želiš napraviti sa otvorenim fileom kod quita - jednostavno će snimiti verziju i zatvoriti se.
28.07.2011 | 11:09
Versions je "lokalni TimeMachine za datoteke".

Npr. radiš na nekom dokumentu i kod spremanja promjena ne pregazi cijeli dokument već napravi inkrementalni save preko postojećeg. Tako vidiš kako ti se dokument mijenjao, a dokument je editabilan pa možeš natrag kopirati dijelove (tekst, slike, itd.) koje si "pregazio".

Više detalja ovdje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 31 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (735)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO