Dojmovi switchera
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dojmovi switchera


19.10.2010 | 00:25
Bok!
Ja sam jos jedan friski macovac, tocnije macbookovac pa da podijelim dojmove s vama i mozda pomognem nekom tko razmislja.

Koristim Win nekih 12 god, a zadnjih 4 i Linuxe.
Sad sam kupio MacBook Pro 13".
I to je to.

Kupio sam i iStyleu, model 2.4GHz i odusevljen sam.

Kao netko tko nikad nije koristion Mac, evo stvari koje su mi super.

1. Trackpad - jao! Predobra stvar. U roku od par sati sam naviknuo na viseprstovske geste i sad na poslu vucem s 4 prsta po HPu.
2. Zelezo - svaka cast onom tko ga napravio ovakvog, laptop je ultra cvrst. Ovo nemojte citati po netu, morate otici i isprobati malo po rukama da vidite. Citao sam puno o ovome, ali sam se opet iznenadio kad sam ga prvi put podignuo. Sto se tice buke, jos cekam taj trenutak da cujem da proizvede neki zvuk.
3. Brzina - ja sam developer pa sam htio nesto na cemu mogu raditi. Ovo mi nije primarni stroj, za to sluzi desktop masina, ali opet sam htio da mogu zavrtiti Eclipse, Glassfish, DB server i browser, a da laptop ne umire. Na ovome to radi jako dobro, stvarno sam iznenaden. Bojao sam se da ce mi faliti dosta mjesta na ekranu, ali i to je ispalo dosta dobro, nemam nikakvih problema. Lako je kretati se po prozorima uz ove gore spomenute viseprstovske. Brzina se mozda moze pripisati i OS-u, ne znam jos, ali nije mi ni bitno
4. Tipkovnica - cekao sam laptop 10 dana jer sam htio sa internacionalnom tipkovnicom, ne hrvatskom. Tipkovnica je presuper, posebno osvjetljenje i cvrstoca. Gledao sam po netu HP envy, koji je u nekom rangu ovoga, ima strasnih problema s uvijanjem. Toliko da se ljudi tjese "meni je ok da se to savija, lakse mi je tipkati, ergonomicnije je, mekse..." eh, smola

To su glavne stvari koje mi se svidjaju. Naravno, ima ih jos, ali ovo mi je mozda najvise smetalo kod PC-a i Windowsa, pa mi se zato ovdje svida.

Sto se tice mana Macbooka, vidio sam da je netko naveo da bi bilo ok da su izostavili superdrive. S ovim se slazem, ali tesko je zadovoljiti sve strane, nekima jako dobro dode. Meni stvarno ne treba pa je to meni mana
Dalje, gdje su mi home, end, delete, page up i page down? Stevo, sunca mu, developeri zive od tih tipki. Za sad sam se snasao tako da koristim cmd lijevo i cmd desno za home i end. Ima li delete negdje? Page up i page down bi jako dobro dosli, za sada se snalazim sa scroolanjem ili 3 prsta gore i dolje za skok na pocetak ili dno. Ako netko zna kako dobiti pageove, cijenim pomoc.
Osim toga jos par sitnijih zamjerki, funkcijske tipke zapravo nisu funkcijske tipke vec tipke za upravljanje svijetlinom, zvuk i sl. I to mi fali malo, al skuzio sam ako pritisnem fn + Fx onda Fx radi (ipak, ne radi za sve tipke, recimo u Eclipseu).

Jos jedna cudna stvar je bila instalacija aplikacija. Nikako nisam mogao skopcati koncept povlacenja ikone u Applications. Tj nisam vjerovao da je to to. Gdje su se raspakirali fajlovi, jel to sve konfigurirano, uglavnom, sigurno mora biti jos nesto, ne moze to biti to. Iskreno, prvi put sam mislio da sam samo povukao shortcut u Applications. Onda kad je u popupu pisalo raspakiravanje 65MB, tek tad nisam znao sto se dogadja. Ista stvar i s brisanjem, ako potegnem u smece, jel obrisao sve fajlove, jel mi ostavio junk, sto je s konfiguracijama...

No dobro, stignem nauciti.

Toliko za sada, ako ima neki PCovac koji planira kupiti Maca, rado cu odgovoriti na bilo kakva pitanja.

Pozdrav!
  • User
  • Posjetitelj
19.10.2010 | 01:43
g09o je napisao:
Jos jedna cudna stvar je bila instalacija aplikacija. Nikako nisam mogao skopcati koncept povlacenja ikone u Applications. Tj nisam vjerovao da je to to. Gdje su se raspakirali fajlovi, jel to sve konfigurirano, uglavnom, sigurno mora biti jos nesto, ne moze to biti to. Iskreno, prvi put sam mislio da sam samo povukao shortcut u Applications. Onda kad je u popupu pisalo raspakiravanje 65MB, tek tad nisam znao sto se dogadja. Ista stvar i s brisanjem, ako potegnem u smece, jel obrisao sve fajlove, jel mi ostavio junk, sto je s konfiguracijama...


Te ikone aplikacija su ti folderi, odnosno "paketi" sami po sebi i mozes otvorit njihov sadrzaj desnim klikom misa. Nakon što se prvi put otvore, aplikacije same po sistemu kreiraju ono što fali, najčešće "preferences" datoteku u kojoj su spremljene postavke programa. Ta datoteka ima svega par kB i čak i ako se program obriše bacanjem u smeće njen utjecaj će biti nezamjetan, tj. jedino što "troši" je tih svojih par kB diska. Ti file-ovi se čitaju samo kad njihova aplikacija radi, tako da nema slučaja bezobraznog trošenja RAM-a registryjem koji na OS X-u, naravno, ne postoji.

Ako ti preference i eventualno dodatne datoteke ipak smetaju, postoji par utility-a koji brišu aplikaciju skupa s njima. Mogu preporučiti AppCleaner koji je besplatan i radi super. Od komercijalnih, mislim da je AppZapper najpoznatiji. Ali prije toga ipak razmisli želiš li brisati to sve, jer za slučaj da želiš ponovno koristiti aplikaciju možda želiš i da ti stare postavke ostanu

Neke aplikacije imaju i installer, ali to je puno rjeđi slučaj.
19.10.2010 | 09:53
čestitke na prijelazu.

što se tiče delete/backspace kombinacije. Ionako ne možeš stisnuti obje istovremeno niti ih koristiš istovremeno pa je prema tome trenutni delete u biti "klasični" backspace, a klasični delete (brisanje u desno) kombinacija fn+delete. To je sva filozofija, zašto imati dvije tipke za stvar koja se može sveti na jednu a fn je u biti multifunkcionalna.

čestitke još jednom
19.10.2010 | 13:27
bok g09o,
sretan dolazak na OSX.

Aplikacije dolaze u dva "flavoura" - bundled ili ti te koje se samo drag dropaju i ove duge koje imaju installer isto ko windowsi.
U jednom i drugom slucaju preference tih aplikacija trazis na nekoliko mjesta: ~/Library/Application\ Support , pa /Library/Application\ Support , pa /Library/Preferences ... pa svuda ima toga, ovisno o applikaciji. Razlika je (meni se cini) sto ipak na manje mjesta i ne čine baš probleme. Načini za uklanjanje je da si skineš appcleaner, koji to traži za tebe. Ili da napraviš search sa Spotlightom na ime aplikacije koju brišeš ... najčešće nađe sve. Ako ne nađe, onda napravi isti taj search sa PathFinderom (shareware) koji je neki ekvivalent TotalComandera pa ces ga ionako prije ili kasnije stavit na stroj.

Vezano uz funkcijske tipke odes na System Preferences > Keyboard and Mouse > Keyboard > i tu odaberi Use F1, F2 ... as standard Function Keys.
Vezano uz Shortcute: support.apple.com/kb/ht1343 ili tu www.danrodney.com/mac/

itd itd ... pitaj ako ima jos pitanja.
Kako ti se cini u usporedbi s linuxima?
19.10.2010 | 21:09
Dakle, neki su već nešto napisali, ali da ti bude sve na jednom mjestu:

Del= Fn+BkSp
PgUp= Fn+gore
PgDn= Fn+dolje
Home= Fn+lijevo
End= Fn+desno

Aplikacije koje se instaliraju iz .pkg to rade zato što neki svoj dio pišu na sistemski dio diska (/Library...). Aplikacije koje se samo povuku u Applications ne pišu nikad ništa izvan user home foldera (~).
19.10.2010 | 21:39
Prije svega, hvala svima na odgovorima.
Htio sam vam svima poklikati ovaj palac gore, ali mogu jedan u 6 sati pa idem redom.

@rusty: upravo sam isprobao ovu kombinaciju, i radi super. Samo sto ja nemam delete, imam backspace. Ali sa Fn radi delete. Good enough for me.

@ecvis17: instalirao sam pathfinder pa malo gledam, inace sam korisnik totalcomandera s windowsa pa ce mi dobro doci. Ovaj tip za funkcijske tipke je lifesaver, hvala

U usporedbi s linuksima.. Pa imam Macbook 3 dana tako da uzmi malo s rezervom ovo. Ali neke kljucne stvari cu nabrojati.
Na linuxima ne radi sve out of the box. Ovisno o distribuciji i hardveru koji imas, imat ces vise ili manje problema s postavkama. Ubuntu je ovdje dosta napredovao, zadnji release mi je na laptopu i kompu sve prepoznao. Ali nisu cesti slucajevi da ti ne radi wireless ili nesto slicno. Klasicni problemi su i sleep/hibernate.
Instalacije su otprilike jednake (govorim o Ubuntu sad) vrlo jednostavne na za oba OS-a. Jedino mi se kod instalacije Snow Leoparda (ove inicijalne koju sam imao kad sam upalio lap prvi put) ne svidja sto me nije pitao za particioniranje (ili je pa sam ja previdio?). Za sad je sve na jednoj particiji, ali cu popraviti to kad budem reisntalirao.
Sto se tice samog rada, imam osjecaj da sam na Linuxu puno cesce odlazio u terminal. Sto zbog raznih konfiguracija, sto zbog toga jer nesto nije islo iz GUIa-.
Podrska za multimediju je na macu dosta bolja. Opcenito, imam neki osjecaj kao da je ovdje sve kompaktnije i povezanije. Ne znam bas kako objasniti.
O izgledu i slicnim stvarima necu govoriti, to je stvar ukusa.
I na kraju, ovo mi se cini dosta brze. Ne znam jel zbog hardvera ili OS-a, ali meni ovo leti. Mozda je i zato jer je frisko instaliran OS.

Kad smo vec kod toga, jel se Mac OS brzo zatrpa i uspori? I sto mogu napraviti da to sprijecim? Na Win XP mi je taj ciklus trajao oko 6 mj. Na Win 7 oko 9 mj. Bas me zanima koliko ce ovdje biti.

I par pitanja za kraj:
1. Koji player za glazbu preporucate? Nesto lagano, ne mora biti fensi. iTunes mi nije neki bas.
2. Da li je moguce obrisati ove aplikacije koje su dosle instalirane? Mislim da iChat, FrontRow, GarageBand, iMovie, iPhoto, iDvd, iWeb...? Kao sto rekoh, ja sam developer i ovo mi bas i ne treba. Zapravo mi ne smetaju, ima diska, nego ako bi se mozda brisanjem nesto ubrzalo, onda bi brisao.

Hvala jos jednom na odgovorima!
19.10.2010 | 21:42
smayoo je napisao:
Dakle, neki su već nešto napisali, ali da ti bude sve na jednom mjestu:

Del= Fn+BkSp
PgUp= Fn+gore
PgDn= Fn+dolje
Home= Fn+lijevo
End= Fn+desno

Aplikacije koje se instaliraju iz .pkg to rade zato što neki svoj dio pišu na sistemski dio diska (/Library...). Aplikacije koje se samo povuku u Applications ne pišu nikad ništa izvan user home foldera (~).


E svaka cast!
Sad sam kompletirao sve.
S tim da meni ne radi fn+lijevo i fn+desno za home i end, vec koristim cmd umjesto fn.
Ostalo sve super. Idem sad probati stisnuti fn + bilosta jer ocito ima zanimljivih kombinacija.
19.10.2010 | 22:09
g09o je napisao:
Jedino mi se kod instalacije Snow Leoparda (ove inicijalne koju sam imao kad sam upalio lap prvi put) ne svidja sto me nije pitao za particioniranje (ili je pa sam ja previdio?). Za sad je sve na jednoj particiji, ali cu popraviti to kad budem reisntalirao.


Što reinstalirao? Zašto, pobogu?

Ja osobno smatram da ti nije potrebno ni particioniranje diska. To su sve navike s Prozorsa (znam, i ja sam ih upražnjavao), ali ovdje to zaista nije potrebno.

Ali ako baš baš baš BAŠ želiš dvije particije, jednostavno odi u Disk Utility (Applications, pa Utilities) i mišem potegni za koliko želiš smanjiti prvu particiju i napraviti mjesta za drugu. Naravno, ovisno o tome koliko već koristiš stroj i koliko si toga već nainstalirao, postojat će granica do koje će ti htjeti ići.

Kad smo vec kod toga, jel se Mac OS brzo zatrpa i uspori? I sto mogu napraviti da to sprijecim? Na Win XP mi je taj ciklus trajao oko 6 mj. Na Win 7 oko 9 mj. Bas me zanima koliko ce ovdje biti.


Prozorse usporava sama količina instaliranih programa i učestalost njihova korištenja, radi registryja koji postaje monstruozno velik.

Mac nema registry. Svaka aplikacija ima svoje posebne .plist fajle u kojima se čuvaju podešenja aplikacija, a i svih dijelova OS-a. .plist fajle se dižu s diska samo na zahtjev, kad se koja aplikacija aktivira, jedna po jedna, tako da nema tog zagušenja.

Ono od čega ti se Mac može usporiti su razni programi koji cijelo vrijeme čuče aktivni u memoriji, iako ni tu ne toliko kao na Prozorsima jer Mac OS puno efikasnije gospodari memorijom i rjeđe koristi swap file. Naravno, pod pretpostavkom da ti je količina RAM-a primjerena alatima koje koristiš.

I par pitanja za kraj:
1. Koji player za glazbu preporucate? Nesto lagano, ne mora biti fensi. iTunes mi nije neki bas.


Nema dugo da se pisalo na ovu temu. Pretraži malo forum (obrati pažnju da imaš dvije odvojene tražilice na Jabučnjaku - jednu za forum, a drugu za vijesti i članke).

Ja osobno koristim VLC player za sve.

2. Da li je moguce obrisati ove aplikacije koje su dosle instalirane? Mislim da iChat, FrontRow, GarageBand, iMovie, iPhoto, iDvd, iWeb...? Kao sto rekoh, ja sam developer i ovo mi bas i ne treba. Zapravo mi ne smetaju, ima diska, nego ako bi se mozda brisanjem nesto ubrzalo, onda bi brisao.


Ne bi se ništa ubrzalo. Ali ako te svrbe, samo ih odvuci u smeće. Da. Tako je jednostavno. Neće se ništa raspasti.
20.10.2010 | 02:01
smayoo je napisao:
g09o je napisao:

2. Da li je moguce obrisati ove aplikacije koje su dosle instalirane? Mislim da iChat, FrontRow, GarageBand, iMovie, iPhoto, iDvd, iWeb...? Kao sto rekoh, ja sam developer i ovo mi bas i ne treba. Zapravo mi ne smetaju, ima diska, nego ako bi se mozda brisanjem nesto ubrzalo, onda bi brisao.


Ne bi se ništa ubrzalo. Ali ako te svrbe, samo ih odvuci u smeće. Da. Tako je jednostavno. Neće se ništa raspasti.


Ne znam je li to jos uvijek aktualno, ali ne tako davno ako bi obrisao "sistemske" aplikacije a nakon toga bi bile dio nekog od buducih updateova, update bi ti iskrcao izmjenjene fileova na defauktnu lokaciju bez da provjeri postoji li doticna aplikacija i dalje.
20.10.2010 | 11:43
smayoo je napisao:
Aplikacije koje se instaliraju iz .pkg to rade zato što neki svoj dio pišu na sistemski dio diska (/Library...). Aplikacije koje se samo povuku u Applications ne pišu nikad ništa izvan user home foldera (~).


Ej Smayoo, jesi siguran u ovo. Što nije da applikacije ili bilo koja izmjena koja se radi izvan ~ po sistemskim direktorijima i sl, bi trebala zahtjevati reboot. Ako ništa reboot da bi se to i koristilo.
A mnoge aplikacije koje dolaze kao pkg rade kasnije bez reboota.
20.10.2010 | 11:49
Od besplatnih music playera preporucam Vox. Po netu se prica da je odlicna shareware opcija Neutrino.

Sto se tice deinstalacije programa, ovo sa odvlacenjem u smece funkcionira solidno. Doduse, neki programi znaju razbacati fileove po kompu. Koliko mi je poznato, nije da ti zaostaci prave probleme, no ako te smetaju, postoje programi poput AppCleanera, koji mogu prilicno dobro pohvatati file-ove vezane uz instalaciju. Ipak, s njima uvijek valja biti oprezan, jer ponekad nadju i one koji nisu vezani uz program.

Sto se tice usporavanja, svojevremeno je postojao problem, ako bi imao puno ikonica na desktopu. Ne znam kako je to danas, jer pokusavam imati relativno cist desktop.

Od alternativa Finder-u, preporucam da isprobas i ForkLift, a kao dodatak Finder-u, TotalFinder. Oba su shareware.

Kad sam, vec kod toga, preporucio bi jos par OS X specificnih shareware programa - LaunchBar, 1Password, Hazel i PTHPateboard.

Eh, da i jedna obavezna! stvar - BetterTouchTool (za sada freeware)

Opis svih programa mozes naci na macupdate.com
20.10.2010 | 21:57
ecvis17 je napisao:
smayoo je napisao:
Aplikacije koje se instaliraju iz .pkg to rade zato što neki svoj dio pišu na sistemski dio diska (/Library...). Aplikacije koje se samo povuku u Applications ne pišu nikad ništa izvan user home foldera (~).


Ej Smayoo, jesi siguran u ovo. Što nije da applikacije ili bilo koja izmjena koja se radi izvan ~ po sistemskim direktorijima i sl, bi trebala zahtjevati reboot. Ako ništa reboot da bi se to i koristilo.
A mnoge aplikacije koje dolaze kao pkg rade kasnije bez reboota.


Ne. Zar si ikad vidio neku pkg instalaciju koja je zahtijevala reboot? Reboot se traži jedino za neke (ne baš česte) updateove OS-a. Zato što treba zamijeniti sistemske programe ili definicije koje su u normalnom izvođenju uvijek otvorene.

Čim pišeš nešto izvan ~ foldera (i onih foldera koji su izvan ~, ali ti je prethodno izričito dozvoljeno da u njih nešto pišeš) OS te traži administratorsku identifikaciju (čak i ako jesi tog časa prijavljen kao administratorski korisnik).
21.10.2010 | 07:37
Evo da se i ja pridružim čestitkama na novom stroju! Bravo majstore! Već su ti pametni(ji) dečki rekli manje više sve, ja ti mogu samo također toplo preporučiti VOX player za mjuz. Radi sjajno, čita SVE (i flac i ape što iTunes ne čini out of the box ili nikako) i lagan je.
Po meni je to zapravo istinska snaga OSX-a: te male aplikacije koje su ili donationware ili ne koštaju niš ili koštaju 5-10 USD-a:woohoo:
Uživaj u mašini, jako mi je drago da si zadovoljan i znaj, OSX sila je zavladala tobom i sad nema više natrag.

I da, komp se ne usporava s vremenom, gasim ga samo nakon instalacije nekog updatea koji to traži, inače je na sleepu, i ne trebaš imati dvije particije na disku, već sve normlano funkcionira s jednom i nema registryja da te davi i usporava....

Ovo je jednostavno BOLJI sistem. Točka
28.10.2010 | 00:50
Bok ekipa,
evo mene s dojmovima nakon 10-ak dana.

Poceli su prvi problemi, nadam se da ih nece biti bas previse.

1. Instalirao sam Skype i sve radi, jedino me smetalo sto se pali kod boota. Odem u Skype preferences da to ugasim, trazim opciju, i slucajno kliknem Advanced tab. Iiii ne mogu van vise. Treba upisati port number za incomming pozive. Nemam pojma koji je defaultni i ne znam sto je pisalo. A nis, ugasit cu prozor pa ce se vratit. Ne moze. Nis, ugasit cu Skype pa ce se vratit. Ne moze. Sad sam vec ljut. A nis, restartat cu komp pa ce se vratit. Ne moze. E sad sam popizdio. Na kraju sam nasao neki port na nekom webu, nemam pojma jel dobar i da li rade pozivi vise, upisao sam to i bok. Skuzio sam i gdje se makne da se Skype ne dize kod boota. Ovo je bas veliki fail po meni, komp bi se morao moci restartati, ako nista drugo, onda da se ponudi neki force close ili kill te aplikacije koja neda.

2. Probao sam Office za Mac i (po meni) to nije ni blizu onog za Windowse, a to mi treba, pa sam odlucio instalirati Win 7 u boot camp. Jos jedan razlog je i taj sto imam Office za Win, a ovaj bi trebao kupiti. Instalacija je prosla ok, sve dok nisam instalirao drivere s Mac OS DVD-a. Nakon toga se ne moze vise bootati, smrzne se na Windows login ekranu. Nakon gro guglanja i jos dvije ponovne instalacije Windowsa (nije islo drugacije) sredio sam i to. Ispao problem s nekim driverima koji dolaze na DVDu. Takoder, ne znam jesam li ja glup, ali nisam nikako mogao naci kako napraviti da se pojavi ekran za odabir OS-a koji ce se bootati. Na kraju sam izmedu redaka u nekom manualu procitao da se moze drzati Alt tipka da se pojavi menu. Ne znam jel to samo meni nije bilo intuitivno, al ja bi to stavio na vrh onog tutoriala za install Windowsa. Nisam jos nasao da li se moze napraviti da se taj ekran sam pojavi i da ceka odabir OS-a, pa ako netko zna, molio bih da javi.

3. Na moju zalost, Snow Leopard se ipak poceo usporavati. Citao sam dosta o tome da je brzina OS-a ista nakon istalacije i za par mjeseci, cak sam i u prvom postu ove teme napisao da se nadam da se nece usporiti. Ipak, usporilo se dosta. Mislim na neke osnovne taskove, bootanje, paljenje firefoxa, otvaranje System Preferences, Eclipsea... Nisam instalirao nista za sto bih mogao reci da usporava sustav, iTerm, rails, Eclipse, Adium, Vox, Skype... To je otprilike to.
Bas mi je zao zbog ovog, jer se tocno sjecam da nisam mogao vjerovati kako je sustav brz prvih par dana. Doslovce sam znao samo klikat po OS-u i cudit se brzini.
A dobro, valjda se svaki OS mora usporit nakon nekog vremena. Valjda nece nastaviti tim putem

Do sljedeceg pisanja!
28.10.2010 | 01:25
Prije svega čestitke na prebacivanju i kupnji
A sada:

1.Ovo za Skype mi je čudno Jesi probao ugasit program kombinacijom tipki cmd + Q ?
To bi gotovo uvijek trebalo raditi, ako ne probaš alt + cmd +esc . To ti je za Force Quit (nešto tipa task manager u Windowsima).
Ako ni to nebi pomoglo,jesi probao restartat preko tipke za paljenje / gašenje kompa?
Ako ništa od tog nije pomagalo to je fakat neobično

2.Ovo za office te kužim. I meni je to bilo bed. probaj instalirat neku betu od office 2011. Još uvijek je besplatna pošto službeno nije izašao. Najsličnijij je verziji 2007 / 2010. Koristi ribone koji su meni prezakon. Po meni uz taj novi 2011 ni ne trebaš windowse sa office 2007 / 2010. Na verziji 2011 su fakat poradili na brzini, izgledu, upravljanju i kompatibilnosti s windows platformom(tu je bio najveći naglasak) a da ne govorim da je možda čak i bolji od windows verzije 2010, a kolko vidim na netu, postpjat će i Academic verzija pa ako si na faxu/školi ili netko od tvojih mogo bi možda kupit. Cijena u Americi je 99$ što je fakat ok. Ugl.moj savjet izbjegavaj windowse na Appleovim strojevima, nisi ga valjda za to kupio Ja ih koristim preko virtualne mašine (konkretno www.virtualbox.org/ -besplatna je) samo zbog PDF editora koji su mi bolji na Windowsima i par skoro dos aplikacija potrebnih za učenje na faxu )

3. Jasno mi je da OS uspori malo zbog dodatnih aplikacija, ali baš značajno
Ugl.ako si kao ja, pa si nadobudno instaliro sve živo potrebno i nepotrebno, pa si skužio da ti neke stvari ne trebaju i brisao ih, provjeri jesi li sve dobro obrisao. To je 1 mana OS X-a po meni. Nema neki konkretni uinstaller. Postoje dodatni programi tipa AppCleaner ali nije to to. A ni ne rade svoj posao temeljito kolko je ponekad potrebno.
Probaj iskoristit ovu stranicu: triviaware.com/macprocess/
Preko nje možeš doznat koji su procesi OK i koji su potrebni sustavu. Njih ostavljaš kao i aplikacije koje koristiš. Ostalo proguglaš, istražiš malo proces i obrišeš nepotrebne ostatke.

Eto tolko od mene, nadam se da će ti nešto od ovoga pomoći!
28.10.2010 | 02:06
Ah dok sam ja uz razgovor sa ženom napisao svoja razmišljanja vidim da je @cvitko već odgovorio, ali eto onda i mog odgovora kad sam se već potrudio

1) Za Skypea ako pomaže moj incport je 11205, nemam pojma jeli to mora kod svih korisnika biti tako ili ne (najvjerojatnije ne). Pripisati ćemo tvoju reakciju (brisanje incoming porta) nervozi .
Znači skužio si gdje se miču ili stavljaju startup aplikacije prilikom bootanja, pa ćemo to preskočiti. Nego aplikacijske prozore zatvaraš pomoću cmd+W, a pomoću alt+cmd+W zatvaraš sve otvorene prozore od neke aplikacije, samu aplikaciju gasiš pomoću cmd+Q, a možeš i desno kliknuti na aplikaciju u docku i zadnji izbor je Quit. Ako ti iz nekog razloga odbija zatvoriti ili ugasiti aplikaciju ovisno što želiš onda ti je najlakše desno kliknuti na aplikaciju u docku, stisnuti alt i Quit će se pretvoriti u Force Quit ili ti forsirano gašenje aplikacije, a isto je izvedivo i uz pomoću tipki alt+cmd+esc. Još jedan od načina je i da pokreneš Activity Monitor tamo nađeš izlistanu problematičnu aplikaciju i označiš je, a zatim klik na Quit Process. Sve u svemu ima još mnogo načina kako to napraviti (pomoću terminala i sl.). Isto tako sve to možeš vidjeti tako da klikneš na meni od aplikacije, pa na File zatim ćeš vidjeti pokraj svake naredbe neki shortcut, pa recimo stisneš alt i vidjet ćeš kako će se neki shortcutovi promijeniti, itd.
E sad zašto nisi mogao restartat komp to mi nije baš najjasnije, ali pripisati ćemo to slučajnosti .

2) Jesi li probo novi MS Office 11 za Maca, osobno sam ga isprobao i pomak je ogroman prema staroj verziji i mislim da će zadovoljiti tvoje potrebe, ako ipak jesi probao novi MS Office i ostaješ pri mišljenju da ne valja, da onda je dual boot jedino riješenje ako baš inzistiraš na MS Officeu.
Osobno sam isto napravio dual boot odmah pri kupovini iMaca (navika je navika) i moram priznati nisam imao apsolutno niti jedan problem osim što sam se zadnji put ulogirao u Win7 prije 6 mjeseci samo da vidim kako je drug iz mladosti , ali nakon 15 minuta me doslovno umorio .
Ekran za odabir OS-a je izostavljen (ipak je to Mac, a Mac nije Mac bez Mac OS X ) kako bi ljudi najvjerojatnije čim, čim prije ubili stare i loše navike .
Što se samog Officea tiče isto tako probaj OpenOffice ili NeoOffice, osobno mi je OpenOffice draži, ali ovisi od čovjeka do čovjeka i od potrebe do potrebe.

3) Usporavanje SL je siguran sam izazvano nekom od instaliranih aplikacija ili možda i zbog problematične instalacije Prozora koja je možda zmrdala partition table ili nešto slično.
Osobno imam iMac oko 2,5 godine. Došao je s Leopardom, konstantno sam isprobavao programe i isto sam instalirao dual boot kao što sam već rekao, radio gluposti kako bi se reklo, jednostavno isprobavao sam novo "čudo". Zatim sam kupio upgrade DVD sa Snow Leopardom i upgradeo OS bez reinstalacije i još uvijek sve radi i leti, tako da mi je nevjerojatno da bi se novi stroj samo tako ničim izazvan usporio.
Evo baš gledam trenutni uptime mi je 15 dana 13 sati i 4 minute i još uvijek sve leti kao i prvog dana

Sad odoh ubit oko, nadam se da ćeš riješiti probleme sa svojim Macom
28.10.2010 | 07:51
Kako biraš disk za boot? Osim kombinacije s Alt-om (ne sopran, nego alt ) imaš i drugu mogućnost. Odeš u system prefse i onda u četvrtom redu imaš ikonu ispod koje piše startup disk. Tamo odabereš koji želiš; dakle to može biti OSX na tvojem hardu, neki drugi OSX na vanjskom disku ili čak i na USB sticku, ali i ova PVC stolarija koju si narinul gore zbog officea. Odabareš koji boot želiš i onda odeš na restart. i To je to. E sad, iz PVC-a ne znam to vratiti natrag, pa si onda opet osuđen na alt
  • Dijete
  • Posjetitelj
28.10.2010 | 11:34
U Win nakon isntalacije bootcamp drivera u baru dolje desno mozes sa desnim klikom restartat u osx.. ili u control panelu odabrat Bootcamp opciju pa onda odabrati kroz isti prozorcek s kojeg ce se diska bootati sljedeci put..

s time da kod mene se win disk nalazi na ID kanalu od sekundarne pržilice pa mi ga ne prikazuje unutar System Prefsa, tako da sam ja osuđen na ALT.. što mi čak i inicijalno odgovara s obzirom na osobne inicijale..
29.10.2010 | 21:52
@cvitko

1. Nisam probao ovu kombinaciju alt+cmd+esc. Na kraju sam ga ugasio preko tipke za paljenje (drzao dugo).

2. Imas pravo, kupio sam ga prvenstveno zbog OS-a. Jer za hardver smatram da je daleko precijenjen, ali to je druga tema. Ali opet, ako nejde - nejde. Slicna stvar je i s Linuxom, Linuxasi se kunu da je Open Ofice ravnopravan MS Officeu. Ma dajte ljudi uozbiljite se... Uglavnom, Mac Office je puno blizi MS Officeu, ali to jos nije to.

3. Nisam nadobudno intalirao, ovo sto sam gore nabrojao je sve sto je instalirano. Cak jos nisam nijednu aplikaciju obrisao. Hm, ako moram provjeravati da li je ok obrisao, to je jako lose. Upravo zbog toga sam pobjegao s Win, Macovci pricaju da ovdje nema registrya. Ako ostaju po svuda okolo fajlovi, meni je to ravno registryu. Bloatano je i jedno i drugo. Iskreno, to mi je ogroman problem i ako ne nadem rjesenje, razmisljam o alternativama sto se tice OS-a. Sto mi je opet problem jer sam dao tolke novce za laptop.
29.10.2010 | 21:57
Djuro genijalac je napisao:
Kako biraš disk za boot? Osim kombinacije s Alt-om (ne sopran, nego alt ) imaš i drugu mogućnost. Odeš u system prefse i onda u četvrtom redu imaš ikonu ispod koje piše startup disk. Tamo odabereš koji želiš; dakle to može biti OSX na tvojem hardu, neki drugi OSX na vanjskom disku ili čak i na USB sticku, ali i ova PVC stolarija koju si narinul gore zbog officea. Odabareš koji boot želiš i onda odeš na restart. i To je to. E sad, iz PVC-a ne znam to vratiti natrag, pa si onda opet osuđen na alt


Da, ovo sam skuzio kako ide u oba smjera (lijepo je opisano u Boot camp dokumentaciji). Mislio sam na onaj izbornik koji se sam pojavi nakon paljenja kompa te prikaze instalirane OS-ove i ceka neko vrijeme da ti odaberes. Kao sto ima recimo GRUB.
29.10.2010 | 22:05
@Soffoklo

Hvala na opsirnom odgovoru!

1. Hvala za port, znam za ubuduce. Nisam mogao restartati onako iz izbornika (jabukica gore lijevo) pa sam prislino.

2.Office 11 nisam isprobao. Gledam sad po netu, izasla je stabilna verzija? Htio bi neki trial ili demo skinuti, ali na MS stranicama nisam nasao. Ako imas link, molim te postaj, hvala!

3.Ma dobro, jos to nije jako strasno. Vidjet cu kako se se nastaviti, a i mozda isprobam neki od tih cleaner alata.
29.10.2010 | 22:57
g09o je napisao:
2. Imas pravo, kupio sam ga prvenstveno zbog OS-a. Jer za hardver smatram da je daleko precijenjen, ali to je druga tema. Ali opet, ako nejde - nejde. Slicna stvar je i s Linuxom, Linuxasi se kunu da je Open Ofice ravnopravan MS Officeu. Ma dajte ljudi uozbiljite se... Uglavnom, Mac Office je puno blizi MS Officeu, ali to jos nije to.


Iskreno, moje je kompetentno mišljenje da (debelo) pretjeruješ. Koristim word, excel, power point i access *DALEKO* više od prosječnog korisnika. Pisao sam (i provizorno prelamao) *cijele knjige* u wordu i u NeoOfficeu (što je isto što i OpenOffice, samo nije u Javi). Cijele knjige, strukturirane u 4-5 razina, cross-referencirane, s kazalom na kraju i sadržajem na početku, numeriranim slikama i tablicama... Sve što mi je trebalo imao sam *bez problema* u Neo Officeu. Isto tvrdim i za Excel, u kojem imam višestruko referencirane tablice, složene makroe, formule s 3 razine gniježđenja... Access i Base, nažalost, nisu kompatibilni, ali - opet - Base može jako puno. Ne sve što i Access, ali jako, jako puno (ali vrlo vjerojatno ti nisi ni mislio na Access). Impress je jedini koji ozbiljnije zaostaje za Power Pointom, ali oba zaostaju svjetlosnu godinu za Keynoteom. Impressov najveći minus je sporost.

3. Nisam nadobudno intalirao, ovo sto sam gore nabrojao je sve sto je instalirano. Cak jos nisam nijednu aplikaciju obrisao. Hm, ako moram provjeravati da li je ok obrisao, to je jako lose.


Ne moraš provjeravati. To što je Cvitko napisao nije točno.

Postoji neposredan razlog zašto ti se Snow usporio. Prestani jamrati i koncentriraj se na rješavanje problema. Imaš u Applications/Utilities program koji se zove Activity Monitor. Otvori ga, uklikaj CPU tab i sortiraj po CPU % opterećenju pa ćeš vidjeti što ti ždere CPU, tj. radi čega se Mac usporio.

Upravo zbog toga sam pobjegao s Win, Macovci pricaju da ovdje nema registrya.


Točno je, na Macu nema registryja. Nije to nešto što Macovci pričaju, to je temeljna arhitektura OS-a. I nema blage veze s tvojim problemom.

Ako ostaju po svuda okolo fajlovi, meni je to ravno registryu.


Ne lupetaj. To nije ravno registryju, jer Windowsi cijeli registry provlače stalno tamo-vamo kroz memoriju, a .plist fajle (rijetko veće od 10-20 kB, a često manje i od 1 kB ) se učitavaju svaka za sebe, na zahtjev aplikacije. .plist fajl koji je ostao iza obrisane aplikacije zauzima samo malo mjesta na disku i više nikad se ne diže u memoriju, dakle, ne usporava ništa.

Dalje, ti fajlovi ne ostaju posvuda, nego u 4-5 točno, specifično namijenjenih foldera za to. Pisao sam o tome neki dan u jednom drugom threadu. Potraži tražilicom foruma.

Bloatano je i jedno i drugo.


Mogu se složiti da u Mac OS X-u ima nepotrebnih i napuhanih dijelova, ali u konkretno ovom o čemu ti sad pišeš to sigurno nije tako.

Iskreno, to mi je ogroman problem i ako ne nadem rjesenje, razmisljam o alternativama sto se tice OS-a. Sto mi je opet problem jer sam dao tolke novce za laptop.


Baš si me naživcirao. Sereš bez veze. Ovo je isto kao da kupiš Maseratti, a do jučer si vozio samo traktor i onda pokušaš Maseratti voziti kao traktor i pizdiš što ne ide 300 na sat kad mu zakvačiš tanjuraču od 6 redi na kardan.
29.10.2010 | 23:19
Šteta što sam ovo kasno vidio, pa je Smayoo odradio sav posao!

Evo samo jedne zanimljivosti za friškog korisnika:

2004. instalirao sam Mac. Kako su dolazili novi sistemi samo sam radio upgrade preko starog, nikada clean install. Uvijek je sve radilo istom brzinom. Onda je došao novi komp, ali čak i njega nisam instalirao nego sam pri prvom pokretanju koristio opciju da klonira sistem sa starog Maca. I to je napravio bez problema iako se radilo o različitim arhitekturama (PowerPC vs Intel). I opet je sve radilo i onda je došao Snow Leopard i napravio sam opet upgrade na sve to staro i opet sve radi kao i prvog dana.

Usporenje na Macu može biti uzrokovano uglavnom samo s dvije stvari:

- instalacijom velikog broja third-party sistemskih utila koji su uvijek pokrenuti još od starta (provjeriti Activity Monitor),

- s malo prostora za swap file pa mora pisati po fragmentiranim rupama, a i defragmentacija ne radi ako nema prostora da se ona obavi (o čemu inače brine OS X u pozadini).
29.10.2010 | 23:40
dpasaric je napisao:
Šteta što sam ovo kasno vidio, pa je Smayoo odradio sav posao!

Evo samo jedne zanimljivosti za friškog korisnika:

2004. instalirao sam Mac. Kako su dolazili novi sistemi samo sam radio upgrade preko starog, nikada clean install. Uvijek je sve radilo istom brzinom. Onda je došao novi komp, ali čak i njega nisam instalirao nego sam pri prvom pokretanju koristio opciju da klonira sistem sa starog Maca. I to je napravio bez problema iako se radilo o različitim arhitekturama (PowerPC vs Intel). I opet je sve radilo i onda je došao Snow Leopard i napravio sam opet upgrade na sve to staro i opet sve radi kao i prvog dana.

Usporenje na Macu može biti uzrokovano uglavnom samo s dvije stvari:

- instalacijom velikog broja third-party sistemskih utila koji su uvijek pokrenuti još od starta (provjeriti Activity Monitor),

- s malo prostora za swap file pa mora pisati po fragmentiranim rupama, a i defragmentacija ne radi ako nema prostora da se ona obavi (o čemu inače brine OS X u pozadini).


Hvala na info, Davore.
Ove dugorocne prednosti tek moram vidjeti, jos sam novi.
Negdje sam napisao da sam Windowse reinstalirao u prosjeku svakih 6-9 mjeseci. Ako Snow Leopard izdrzi duze, ja sam skroz zadovoljan.

Nisam jos instalirao nijedan sistemski utility, a i Activity monitor pokazuje sve ok, tako da nije to.
Swap je defaultni kako je, nisam dirao.

Pogledati cu neke druge stvari, recimo pluginove za firefox, to moguce produzuje loadanje Firefoxa npr.

Jos pitanje samo, na laptopima koji imaju Windowse cesto postoji postavka da laptop dok je na napajanju radi sa 100% procesora, a dok je na bateriji onda stedi pa se spusta.
Postoji li to na MBP/Snow Leopard kombinaciji? Ako da, mozda je i to u pitanju.
Hvala na odgovorima!
30.10.2010 | 00:40
Ispričavam se g09o-u i svima ostalima, zabrljao sam nehotice. Umjesto "citiraj" sam na g09o-v post uklikao "ispravi" pa sam njegov post pregazio svojim. Zaista nije bilo namjerno, molim sve, a naročito g090-a da uvaže moju ispriku. Nažalost, sad više ne mogu vratiti originalni tekst, ali bitni dijelovi su ovdje citirani.

g09o je napisao:

Ako je tvoje misljenje kompetentno, ja se ispricavam. NeoOffice nisam koristio niti probao, probao sam Office 2008. Imao sam probleme s osnovnim editiranjem Word dokumenta. Svaka cast tebi i knjigama, ja ne pisem knjige. Ja bih samo da editiranje strukturiranog teksta radi i da vrijeme privikavanja nije veliko.


Popljuvao si OpenOffice iz velike visine, a sad kažeš da ga nisi koristio (NeoOffice je isto što i OpenOffice).

Aha, da vidim jesam li razumio. Ova tema se zove dojmovi switchera. Kada pisem dobre stvari onda su to dojmovi, kada pisem lose onda je to jamranje?


Ne. Kad pišeš loše, a da je argumentirano, onda je to kritika. Kad jamraš bez veze, onda je to jamranje. Želiš li pomoć ili ne želiš? Ako želiš, ne duri se kao malo dijete, nego čitaj što ti pišemo tu (i u drugim threadovima, nekima i po par godina starim, a svi su ti dostupni kroz tražilicu foruma).

Ne znam koliko si radio na Windowsima, ni tamo nije problem CPU.


Svaki dan radim na Windowsima. Od 1992. Nažalost.


Mozes pojasniti ovaj dio?
Dakle, govoris da Mac koristim kao Windowse? Necime sam opteretio OS (usporedba s tanjuracom)?
Ako je tako, kako ti znas kako ja koristim OS? Kako bi se zapravo trebao koristiti Mac OS? Ako je gore nabrojanih 6 aplikacija koje sam instalirao opeterecenje, mislim da se ne radi o Maserattiu, prije Mazda.
Kupio sam Maserattia jer sam vidio da ih svi vi vozite i da vasi idu 300 na sat. Buduci da je i moj novi, a nejde 300 na sat, podijelio sam s vama dojmove s nadom da ce netko pomoci korisnim savjetom.


Ako želiš savjet, onda slušaj savjete i ne duri se.

Ja koristim Mac (zapravo - tri Maca - iMac G4, Mac Mini 2007, MacBookPro 2008) od jeseni 2007. godine. Dakle, u 3 godine sam 2x morao stroj prisilno gasiti. Jednom zbog Flasha, a drugi put zbog Windowsa. Ti si to uspio u prvih tjedan dana korištenja. Zašto? Jer si živčan, nepromišljen, nestrpljiv i neuk. Ako ti je već zapelo, što nisi odmah pitao za pomoć, nego brže-bolje sjekirom u glavu.

Upustiš se u instalaciju BootCampa radi običnog MS Officea, bez jedne sekunde razmišljanja ili pitanja savjeta i čak ti se ne da pročitati ni upute za koje te lijepo upozori na početku da ih isprintaš, proučiš i imaš pri ruci, i u kojima piše kako se bira boot particija pri startu.

Onda koristiš MAC OS DVD koji (pretpostavljam) nije original isporučen u Mac, nego je neki retail stariji od Maca ili tako nešto pa nema prave Windows drivere i onda problem "rješavaš" s nekoliko instalacija windowsa umjesto da potegneš iz Windowsa Apple update, da ti povuče sve potrebne drivere, kao što ti piše u uputama koje nisi ni pročitao, ni isprintao. Na tu temu je tu na forumu bilo jedno 2-3 threada. Da ti se i nije dalo tražiti pa da si samo pitao, odgovorili bi i 4. put. No ti si, međutim, najprije n puta reinstalirao windowse, onda se čudio kako se vratiti u Mac OS, onda si negdje nabo (trivijalan) odgovor pa si na kraju došao ovamo jamrati.

A to što si izveo sa Skypeom mi je neshvatljivo. Kakva serija brzopletnih i nepromišljenih postupaka! I nije ti ni u jednom trenutku palo na pamet upitati za pomoć *prije* nego use*eš do kraja?

U tjedan dana si toliko izmaltretirao disk da je moguće da ima i štete na njemu koju treba popravljati. Bootaj s instalacijskog DVD-a pa napravi repair diska pomoću Disk Utility. Pa pejstaj ovamo report, da vidimo kakva je šteta nastala i da li je popravljena.

Koliko imaš RAM-a? U Activity Monitoru provjeri pod System Memory što kaže. Ako su ti navike rada i aplikacije koje koristiš takve da ti pojedu svu fizičku memoriju pa si stalno na swapu, naravno da je usporen. Što se toga tiče FireFox ti je kao rođen za žderanje resursa, isto kao i Skype. Ako imaš malo RAM-a, možeš stroj bitno ubrzati tako da QUIT-aš aplikacije koje ne koristiš zaista često. S obzirom na tvoj pristup, možda nisi ni skužio (pročitao sigurno nisi jer to očito ne radiš) da klikom na crveno samo zatvaraš prozor, ali ne mičeš i aplikaciju iz memorije. Za to je potrebno napraviti <Ime aplikacije> pa Quit na meniju ili cmd+Q na tipkovnici. Neke aplikacije su kulturne, pa, ako nemaju nijedan prozor aktivan, dealociraju većinu memorije i ostane samo relativno mali footprint koji, međutim, bitno ubrzava ponovno otvaranje prozora kad poželiš. Neke druge, su, nažalost, nekulturno napisane pa i dalje žderu masu memorije ako nisu quitane, makar i nemale nijedan prozor.

Jedan moj poznanik, pomorac, je svojedobno prodao svoj Saab 900 turbo DS nekom liku. Ovaj je nazvao drugi dan da auto ne valja jer ne može izbaciti iz prve brzine, jer glupan nije otključao mjenjač. Moj poznanik mu je vratio novac i uzeo auto natrag i odbio mu ga je prodati rekavši da ne zaslužuje takav auto. Vidiš li sličnost?
30.10.2010 | 10:33
smayoo je napisao:
Ispričavam se g09o-u i svima ostalima, zabrljao sam nehotice. Umjesto "citiraj" sam na g09o-v post uklikao "ispravi" pa sam njegov post pregazio svojim. Zaista nije bilo namjerno, molim sve, a naročito g090-a da uvaže moju ispriku. Nažalost, sad više ne mogu vratiti originalni tekst, ali bitni dijelovi su ovdje citirani.


Sve ok.


Popljuvao si OpenOffice iz velike visine, a sad kažeš da ga nisi koristio (NeoOffice je isto što i OpenOffice).


Nisam znao da je NeoOffice isto sto i OpenOffice. OpenOffice sam koristio na Linuxima.


Ne. Kad pišeš loše, a da je argumentirano, onda je to kritika. Kad jamraš bez veze, onda je to jamranje. Želiš li pomoć ili ne želiš? Ako želiš, ne duri se kao malo dijete, nego čitaj što ti pišemo tu (i u drugim threadovima, nekima i po par godina starim, a svi su ti dostupni kroz tražilicu foruma).


Cinjenice nije potrebno argumentirati. Ako auto dok je novi ide 200, a za 5 godina 150, to je cinjenica. Lako se izmjeri tako da se sjedne i vozi. Nisu potrebni argumenti.


Ako želiš savjet, onda slušaj savjete i ne duri se.


Ma tko se duri?? Jel tako mogu i ja rec da si se ti nadurio kad sam napisao neke (po meni!) lose strane. Pa necemo tako komunicirat, nikud necemo doc.

Ja koristim Mac (zapravo - tri Maca - iMac G4, Mac Mini 2007, MacBookPro 2008) od jeseni 2007. godine. Dakle, u 3 godine sam 2x morao stroj prisilno gasiti. Jednom zbog Flasha, a drugi put zbog Windowsa. Ti si to uspio u prvih tjedan dana korištenja. Zašto? Jer si živčan, nepromišljen, nestrpljiv i neuk. Ako ti je već zapelo, što nisi odmah pitao za pomoć, nego brže-bolje sjekirom u glavu.

Upustiš se u instalaciju BootCampa radi običnog MS Officea, bez jedne sekunde razmišljanja ili pitanja savjeta i čak ti se ne da pročitati ni upute za koje te lijepo upozori na početku da ih isprintaš, proučiš i imaš pri ruci, i u kojima piše kako se bira boot particija pri startu.


Nemam sto reci a ovaj dio, smatram da je sasvim nekorektno od tebe da pretpostavljas koliko sam razmisljanja i savjetovanja obavio prije instalacije Windowsa. Ako nisam na ovom forumu kako znas da nisam od kolega i na drugim forumima...

Opet, kako znas da nisam procitao upute i imao ih kraj sebe? Zapravo i jesam, pokazat cu ti kasnije. Koristio sam one s support.apple.com/manuals/#macos (druge po redu odozgo).

Pitanje nije bilo kako se bira OS koji ce se pokrenuti kod boota, vec kako da taj ekran stoji i ponudi odabir kod paljenja kompa. To sam i pojasnio u jednom postu gore, ne znam jesi li procitao.

Onda koristiš MAC OS DVD koji (pretpostavljam) nije original isporučen u Mac, nego je neki retail stariji od Maca ili tako nešto pa nema prave Windows drivere i onda problem "rješavaš" s nekoliko instalacija windowsa umjesto da potegneš iz Windowsa Apple update, da ti povuče sve potrebne drivere, kao što ti piše u uputama koje nisi ni pročitao, ni isprintao. Na tu temu je tu na forumu bilo jedno 2-3 threada. Da ti se i nije dalo tražiti pa da si samo pitao, odgovorili bi i 4. put. No ti si, međutim, najprije n puta reinstalirao windowse, onda se čudio kako se vratiti u Mac OS, onda si negdje nabo (trivijalan) odgovor pa si na kraju došao ovamo jamrati.


Opet pretpostavka i opet naravno krivo. U prvom postu sam napisao da sam kupio novi MacBook Pro pa ako si krenuo pretpostavljati, zasto nisi pretpostavio da koristim Mac OS DVD isporucen uz original nego suprotno?

Ne znam jesi li ti (i kada) procitao upute za instalaciju bootcampa. Najlakse je reci da netko drugi nije. Molim te otvori ove gore upute pa prati samnom. Instalacija bootcampa ide sasvim u redu do koraka 4.

Step 4: Install the Boot Camp Drivers for Windows
After installing Windows, install Mac-specific drivers and other software for
Windows using your Mac OS X installation disc.

Dakle, citam upute i pratim sto pise.
Samo da te podsjetim, u ovom trenutku nalazim se u Windowsima, prvo bootanje. Nemam instaliranih drivera i wireless mi ne radi. Dakle i da hocu ne mogu na Apple Update skinuti nove drivere.

Dalje, ovo su 3 i 4 korak procedure instalacije drivera:

3. Follow the onscreen instructions.
Important: Do not click the Cancel button in any of the installer dialogs.

4. After your computer restarts, follow the instructions in the Found New Hardware
Wizard to update your software drivers (Windows XP only).

Dakle, pratim instrukcije na ekranu te iz ovog shvacam (i zadnji ekran instalacije tako implicira) da je potrebno restartati OS sto je i logicno kod instalacije drivera u Windowsima.

Restartam OS i smrzne se na Login screenu. Sto sam krivo napravio? Gdje nisam pratio upute?

Kasnije na strani 15 ima poglavlje Upgrading koje opisuje proceduru upgradea drivera kad je vec sve instalirano i radi, ali zelis novije verzije.

A to što si izveo sa Skypeom mi je neshvatljivo. Kakva serija brzopletnih i nepromišljenih postupaka! I nije ti ni u jednom trenutku palo na pamet upitati za pomoć *prije* nego use*eš do kraja?

U tjedan dana si toliko izmaltretirao disk da je moguće da ima i štete na njemu koju treba popravljati. Bootaj s instalacijskog DVD-a pa napravi repair diska pomoću Disk Utility. Pa pejstaj ovamo report, da vidimo kakva je šteta nastala i da li je popravljena.

Koliko imaš RAM-a? U Activity Monitoru provjeri pod System Memory što kaže. Ako su ti navike rada i aplikacije koje koristiš takve da ti pojedu svu fizičku memoriju pa si stalno na swapu, naravno da je usporen. Što se toga tiče FireFox ti je kao rođen za žderanje resursa, isto kao i Skype. Ako imaš malo RAM-a, možeš stroj bitno ubrzati tako da QUIT-aš aplikacije koje ne koristiš zaista često. S obzirom na tvoj pristup, možda nisi ni skužio (pročitao sigurno nisi jer to očito ne radiš) da klikom na crveno samo zatvaraš prozor, ali ne mičeš i aplikaciju iz memorije. Za to je potrebno napraviti <Ime aplikacije> pa Quit na meniju ili cmd+Q na tipkovnici. Neke aplikacije su kulturne, pa, ako nemaju nijedan prozor aktivan, dealociraju većinu memorije i ostane samo relativno mali footprint koji, međutim, bitno ubrzava ponovno otvaranje prozora kad poželiš. Neke druge, su, nažalost, nekulturno napisane pa i dalje žderu masu memorije ako nisu quitane, makar i nemale nijedan prozor.


Kao sto u prvom postu pise, radi se o novogm 2.4GHz MBP 13'', tako da imam 4GB rama.

Hvala za ove savjete.

Jedan moj poznanik, pomorac, je svojedobno prodao svoj Saab 900 turbo DS nekom liku. Ovaj je nazvao drugi dan da auto ne valja jer ne može izbaciti iz prve brzine, jer glupan nije otključao mjenjač. Moj poznanik mu je vratio novac i uzeo auto natrag i odbio mu ga je prodati rekavši da ne zaslužuje takav auto. Vidiš li sličnost?


Jesam li glupan za Mac ili nisam vidjet cu s vremenom kao i to da li ga zasluzujem.
Ja u ovu temu vise necu pisati jer smatram da je krenula u krivom smjeru. Takoder, mislim da komunikacija s tvoje strane nije u redu, ja ovdje nikog ne vrijedam, ne pljujem po nikom i ne govorim sto i kako je radio bez ikakve osnove. Citam sto ljudi pisu i svakome zahvalim sto je potrosio to vrijeme da meni pomogne.

Hvala jos jedom svima na pomoci!
30.10.2010 | 10:49
Ja isto smatram da je ovaj thread krenuo u krivom smjeru.

Smayoo ima plemenitu namjeru da pomogne drugima ali ocito ne razumije da drugi korisnici fakat imaju probleme sa svojim Macovima, jer ih on eto nema

Sve u svemu, ovaj forum je jedno odlicno mjesto gdje sam ja konkretno (zahvaljujuci prije svega dobrim ljudima i clanovima) nasao odgovore na sva moja pitanja, i mogu reci bezbolno izvrsio tranziciju sa Windowsa.

Zivim do rada na racunalu, i nisam imao vremena za prilagodbu vec sam odmah morao nastavio raditi svakodnevne zadace na Macu, tako da ces g09o i ti to moci, samo malo strpljenja.

Moj savjet je da koristeci instalacijski medij koji si dobio sa Macom reinstaliras nanovo cijeli sustav, jer tvoj je ocigledno necim korumpiran, i da das Macu postenu sansu u okruzenju za koje je dizajniran. Pusti se Windowsa.

Ili ako vec moras imati Windoze, barem napravi instalaciju koristeci BootCamp kako treba.

Mozda je polje da koristis Paralles i da u virtualnom okruzenu pokreces MS Office koji tako volis Btw, Office 11 za Mac je do jaja, vjeruj mi. Za one koji ga vole naravno

Chill out ppl
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.10.2010 | 11:47
mislim da je refit.sourceforge.net/ ono sto trazis
30.10.2010 | 12:55
Dijete je napisao:
mislim da je refit.sourceforge.net/ ono sto trazis


Upravo ovo sam trazio, hvala jos jednom Dijete.
01.11.2010 | 21:40
g09o, bolje ti prodaj svoj Mac dok možeš dobiti dobre novce za njega jer se ti s njim nećeš usrećiti.


Od cijelog mog posta ti si onaj najvažniji dio prokomentirao sa "hvala za ove savjete", ali paste od disk utility reporta nisam vidio, a niti statistiku od korištenja memorije.

Ajde sad reci, iskreno i po duši - tko se tu duri?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 minuta
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO