Najnovija verzija Microsoft Oficea na Powerbook G4
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Najnovija verzija Microsoft Oficea na Powerbook G4


  • matx
  • Posjetitelj
12.10.2010 | 12:23
Znaci zanima me dali je moguče na bilo koji način koristiti najnoviju vreziju Excela, Worda i sl. na Powerbook-u G4...?
ako ne, dali je onda moguće koristiti neku vrstu konvertera za to i dali bi to bilo praktično (jednostavno) za upotrebu??
12.10.2010 | 12:41
Aktualni Office je, ako se ne varam 2008. za Mac. Imal sam ga ja kao betu samo za probu i skinul kad sam skužil da je teži od sistema! Bil je to tiger na eMacu 1.25 GHz kaj je slična snaga powerbooku G4.
Ako misliš na docx formate, postoji Open XML converter koji ti docx formate pretvara u stari doc format. S njime možeš otvoriti sve i onda dalje raditi. Imaš ga ovdje: www.microsoft.com/downloads/en/details.a...0&displaylang=en
12.10.2010 | 12:43
na koji najnoviji Office misliš? 2011 ili 2008?

ja sam mami na imac G3 stavio 2004 i radio je skroz zadovoljavajuće.
  • matx
  • Posjetitelj
12.10.2010 | 13:11
hm..mislim na Office 2011, ali i na 2008 i starije naravno za koje mislim da bi morali raditi..

u biti treba mi za fax... jer ne bi htio da se nadjem u situaciji da npr. dobijem neki dokumenat koji je radjen u Windows 7-ici pa da ga ne mogu otvoriti ili uređivat...
..a danas ljudi sve više koriste Windows 7, a ovaj Powerbook G4 koliko sam čitao koristi neku zastarijelu PPC arhitkturu koja je nekompatibilna sa dansnjom, a pogotovo vjerujem sa Windowsima 7...??
12.10.2010 | 14:06
Matx, operativni je sistem skroz nekompatibilan, inače bi se aplikacije s jednog vrtjele i na drugom, ne?
No, dokumenti su čisto nekaj drugo; mogu nastati na bilo kojoj aplikaciji. Dakle, Office 2004 koji ti je john_st preporučil je po meni optimum kaj se tiče tvoje konfe. S onom dodatnom aplikacijom možeš raspakirati i docx filove. No, skrenuo bih samo pažnju: ako ti je operativni sistem leopard, onda ti docx filove otvara i text edit koji si dobio sa sistemom. Također, iWork uredno otvara taj format doksova, a mislim da i besplatni Neo Office.
Office 2008 je bil tak teška mrcina da sam skinul iste sekunde kad sam ga probal; zamisli da je 2004 preko rosette brži na Intelu od 2008 koja je napisana za Intel?!??!?!?? Osim toga, 2008 NEMA visual Basic što 2004 ima.
Ovaj najnoviji office, 2011. je navodno jako OK, ali tek je izašel i nisam dopro do njega, a samo iz vica mi se ne plaćaju megabaksi; dobar mi je i 2004 za nešto pogledati ako baš zatreba. Za posel ionako koristim Bean koji je prvo besplatan i potom brz i lagan i sve ono kaj mi treba....
12.10.2010 | 15:56
Neo i OpenOffice otvaraju docx, xlsx i pptx, ali stupanj kompatibilnosti je (da se blago izrazim) rudimentaran. Konkretno, kad se radi o docx, embedded grafički objekti se jednostavno ignoriraju, prijelom je sje...

U ovom smislu je iWork (odnosno Pages) puno, puno bolji - svi docx-ovi koje sam otvorio Pagesom bili su 1:1 istovjetni izvorniku.
  • matx
  • Posjetitelj
12.10.2010 | 16:22
Aha...
znaci mogu se otvarat i uređivat Excel, Office i dr. datoteke samo na malo "zastarjelom" softwareu?

a taj iWork, tj. Pages vec dobijem na Powerbooku G4 (unutar OS X-a) pa znaci bez problema se mogu time služit i uredno otvarat docx,xlsx,... fileove?

...koristio bi jos i MSN i mozda jos koju sl. aplikaciju pa bi ona znaci funkcioirala, samo sta bi to bila neka "zastarjela" vezija od prije nekoliko god....?!?
12.10.2010 | 17:54
iWork se također treba kupiti, ali znatno je jeftiniji od M$ Officea
12.10.2010 | 19:34
iWork košta, ako se ne varam, 499 kuna. Nisam ziher jel zahtijeva OSX 10.5? Na kojem si sistemu ti? Tiger (aka 1.04) ili Leopard (aka 10.5)?
12.10.2010 | 21:43
matx je napisao:
Aha...
znaci mogu se otvarat i uređivat Excel, Office i dr. datoteke samo na malo "zastarjelom" softwareu?


Kako to misliš - "zastarjelom"? Office datoteke se mogu otvarati i uređivati i na starijem, i na novijem softveru.

a taj iWork, tj. Pages vec dobijem na Powerbooku G4 (unutar OS X-a) pa znaci bez problema se mogu time služit i uredno otvarat docx,xlsx,... fileove?


Ja koristim iWork '09 - zadnju verziju - i ona uredno otvara Office XML datoteke (to su te docX, xlsX, pptX...), osim kad se u tim dokumentima pojavljuje nešto što iWork ne podržava. U slučaju Pagesa (docx), to su neke vrlo rijetko korištene funkcije, koje se obično koriste samo u većim strukturiranim dokumentima (knjige, diplomski radovi i sl.). U slučaju Keynotea (pptx), ovakvih situacija nema, jer je Keynote neusporedivo jači alat od PowerPointa. U slučaju Numbersa (xlsx), međutim, to je gotovo uvijek slučaj jer je Numbers krajnje rudimentaran tablični kalkulator koji je dostatan tek za najprimitivniji rad s takvim dokumentima.

Sretna je, međutim, okolnost ta što (besplatni) Neo ili OpenOffice ima puno manje problema s otvaranjem xlsx, nego što ima s docx. Pa onda možeš koristiti kombinaciju iWorka i Nea, što bi te trebalo uvijek izvaditi.

VAŽNO VAŽNO VAŽNO! Da bi zadržao valjan prikaz i prijelom, moraš na Mac instalirati (prekopirati) sve TrueType fontove koji dolaze s Officeom, a koji su namjerno deklarirani kao da nemaju dobar ekvivalent i koji su namjerno postavljeni kao defaultni u Office aplikacijama (npr. Calibri). Inače ti Mac odabere neki font koji je totalno drugačiji što ti poremeti izgled dokumenta i (važnije) poremeti i prijelom.

Budi svjestan da niti na jedan način ne možeš SNIMITI dokument u XML formatu. To znači da nakon što si na dokumentu nešto radio, natrag ga možeš vratiti ili dalje slati jedino u "zastarjelom" DOC/XLS/PPT (bez "X" ) formatu.

...koristio bi jos i MSN i mozda jos koju sl. aplikaciju pa bi ona znaci funkcioirala, samo sta bi to bila neka "zastarjela" vezija od prije nekoliko god....?!?


Kakva "zastarjela" verzija?

Nisam siguran što si ti zamislio pa sam možda sad ovo krivo protumačio, ali evo, za svaki slučaj:

NIKAKAV windows softver (EXE, koji se vrti na windowsima) - ni zastarjeli, ni novi - NE MOŽE SE POKRENUTI pod Mac OS X om. To je potpuno različita platforma.

Kad si pitao za Office, dobio si odgovore da postoji Office ZA MAC (dakle posebna verzija, napisana za Mac OS X, neovisna o Officeu za Windows). Verzije za Windowse bile su Office 95, 97, 2000, 2003, 2007, 2010. Verzije za Mac su 2004, 2008 i 2011 (ne znam da li su bile neke starije).

MSN - čini mi se (ne koristim MSN) da se na Macu MSN korisnici služe Adiumom

"još koja slična aplikacija" - pitaj konkretno pa ćemo ti pomoći

ZA neke vrlo specifične stvari možda nema nadomjestka za Mac OS X pa ti onda ostaje zavrtiti Windows u virtuali ili bootati Maca u windowse.
  • matx
  • Posjetitelj
12.10.2010 | 21:49
Ma ja jos nisam kupio taj Powerbook G4 tako da ni neznam koji točno OS ima, nisam ni mislio ali vidim neki u oglasu sad po OK cijeni (barem po meni) pa se raspitujem o kompatibilnosti da se tu nebi zeznuo jer mi je to dosta važno da nemam problema s Word-om i sl....

vidim da tu nitko ne spominje piratske vrezije softwarea, skidanje preko torrent-a, rapidshare-a i sl... o MAC OS-u nista neznam pa tako ni ove banalne stvari:dry:
nebi kupovao software ali bi htio da mi to radi kako treba:blink:
12.10.2010 | 22:12
Dobro vidiš. Tu se ilegalni softver ne spominje, niti se njegovo korištenje ohrabruje. Umjesto da nabavljaš ukradeni softver, radije razmisli o tome da kupiš rabljeno računalo skupa s licencama za već instalirani softver, ili da kupiš licence za potreban softver rabljene, npr. preko E-baya.
  • matx
  • Posjetitelj
12.10.2010 | 22:13
@ smayoo HVALA na opsirnom odgovoru...

hm... ovako;
"
znaci mogu se otvarat i uređivat Excel, Office i dr. datoteke samo na malo "zastarjelom" softwareu?" - ovo sad kuzim....

"a taj iWork, tj. Pages vec dobijem na Powerbooku G4 (unutar OS X-a) pa znaci bez problema se mogu time služit i uredno otvarat docx,xlsx,... fileove?" - ovaj odgovor isto otprilike shvaćam..

"...koristio bi jos i MSN i mozda jos koju sl. aplikaciju pa bi ona znaci funkcioirala, samo sta bi to bila neka "zastarjela" vezija od prije nekoliko god....?!?" - tu sam mislio da se mogu pokretati Windows apl. na MAC OS-u jer mislim da sam negdje procitao da postoji neki program koji to omogućuje... a valjda sam krivo informiran - neznam


uglavnom htio bi pouzdanost i sve prednosti MAC OS-a, ali da nebudem "zakinut" za bilo sta sto Windowsi nude, i da znaci sve radi "glatko" bez nekog kompliciranja u OS-u, eventualno neka pretvorba iz "ovog u onaj " format ako je potrebno...?!?
12.10.2010 | 22:38
matx je napisao:
"...koristio bi jos i MSN i mozda jos koju sl. aplikaciju pa bi ona znaci funkcioirala, samo sta bi to bila neka "zastarjela" vezija od prije nekoliko god....?!?" - tu sam mislio da se mogu pokretati Windows apl. na MAC OS-u jer mislim da sam negdje procitao da postoji neki program koji to omogućuje... a valjda sam krivo informiran - neznam


Da, postoji ih nekoliko, ali na Powerbooku G4 jedini koji funkcionira je VirtualPC pomoću kojeg emuliraš PC na (takvom starom) Macu. Stvar je u tome (zaboravio sam na to maločas) da je Powerbook G4 stara non-Intel arhitektura. Dok na novijim MacBookovima (koji su Intel-bazirani) možeš Windowse čak i normalno bootati (kao na bilo kojem običnom laptopu), a možeš ih i vrtiti u virtuali pomoću nekoliko različitih softvera, na ovim starijim ti je jedini način koristiti Microsoft VirtualPC za Mac.

Tu onda imaš nekoliko problema:

1. Microsoft Virtual PC je napušten softver (abandonware) koji se više ne prodaje, niti podržava pa ti i ne preostaje drugo nego potražiti ga po torrentima

2. Ako želiš da ti radi Virtual PC, Mac OS X ti mora ostati na verziji 10.4.11 (zadnji Tiger), jer na 10.5.nešto (Leopardu) Virtual PC ne radi

3. Pod Virtual PC teoretski možeš pokrenuti Windows XP, ali dosta je to škripavo. Pametnije se je zadržati na Windows 2000, ako ne i na 98.

4. Naravno, ako si ograničen na win 98 ili 2000, onda si zaista ograničen i na zastarjeli Windows softver

(ad 3 - imam doma iMac G4 i na njemu VirtualPC i sad mi je palo na pamet da nisam pokušao instalirati Windows 7 na to pa da vidim kako radi. Možda bi i radilo, s obzirom da je sedmica općenito manje zahtjevna na hardver od XP-a - naravno, ako isključiš sve šminka animacije i slične gluposti)

uglavnom htio bi pouzdanost i sve prednosti MAC OS-a, ali da nebudem "zakinut" za bilo sta sto Windowsi nude, i da znaci sve radi "glatko" bez nekog kompliciranja u OS-u, eventualno neka pretvorba iz "ovog u onaj " format ako je potrebno...?!?


S obzirom na sve ovo što sam ti gore napisao, valja ti promisliti:

Ako tvoja želja da ne budeš zakinut za bilo što što windowsi nude ima stvarno uporište u stvarnim potrebama, onda Powerbook G4 nije za tebe. Potraži radije neki MacBook.

Ako je to pak više neka neodređena želja za odstupnicom "za svaki slučaj", iskustvo pokazuje da nema Mac korisnika koji se vraća Windowsima osim ako je apsolutno prisiljen (kao ja, zbog AutoCAD-a). U ovom ti slučaju važniji argument može biti što se non-intel Macovi napuštaju. Najnoviji Mac OS 10.6 (Snow Leopard) ih više ne podržava, a sve je više i softvera koji ih u novijim verzijama ne podržava.
  • matx
  • Posjetitelj
13.10.2010 | 00:50
Aha, znači ipak je moguće ostvarit zadovoljavajuću kompatibilnost (barem po meni) uz zastarjeliji software, ..to mi je bio najveći upitnik... hvala još jednom:side:
13.10.2010 | 02:23
@matx
zbilja sam zbunjen oko ovog tvoh "zastarjeli" softwer!
Što pod time misliš?
Koji točno softwer, bio on kompatibilan ili ne, misliš da je nužno da na macu (G4 ili ne) bude zastario?

G4 laptop može najvjerojatnije (nisi spomenuo specifikacije hardwera pa nemogu biti siguran) pokretati OS X.5 ili riječima Mac OS Leopard. To nije nikako zastario softwer.
A barem onaj softwer koji ti spominješ da ti je za njega bitna kompatibilnost (točnije MIcrosoft Office 2008 For Mac) isto tako nebih rekao da je zastario.
I to sve možeš vrtiti na tom G4. Ja vrtim na G4 mac miniju na 1.25 + 1gb rama i ok radi.
(ne koristim to puno ali kad koristim radi normalno).

Ovdje niti je pitanje o kompatibilnosti (jer je office datoteka sa mac racunala se dosta rijetko primjetno razlikuje od one sa win računala) niti o zastarjelom softweru (naime ono što je zastarjelo je u tvom slučaju hardwer).

Pitanje je samo ako će ti brzina rada na ovom računalu biti zadovoljavajuća, sve će to raditi, i sve će biti normalno i kompatibilno i kul bez emulacije, virtualizacije i inoga (osim ako jako trebaš neki softwer koji nam sad ne spominješ) samo je pitanje ako ti treba brži rad sa računalom od onog kojeg možeš očekivati sa G4.

Mislim da je tvoje pitanje moguće trebalo biti "Da li je G4 laptop dovoljno brz za ugodan rad sa officeom?".
I odogovor bi bio da je ok. To je starije računalo tako da ne očekuj čuda, ali može se raditi sa njime.
bok
13.10.2010 | 11:28
Ako se radi o onom powerbooku koji je tu oglašen, to je 12" na 867 MHz s maksimalnim ramom (1.25 Gb ). Taj stroj ide na leopard, ali to je minimum brzine koji traži 10.5 tako da je moj savjet tu ostati na 10.4 tigeru. Na tom sistemu će ti office 2004 raditi bez ikakvih problema, a koliko vidim i sistem nije greda. Upgradeaš tiger na 10.4.11 (automatski proces) i onda ide gore i iWork.
Što se tiče IM clienta, imaš ugrađen iChat koji podržava jabber account (google talk), a uz malo tweakanja (ima post o tome) ide i na facebook.
Za sve ostalo imaš open source Adium koji podržava sve moguće protokole i sustave, iako ga ne koristim pa nisam ziher za MSN.
No, htio bih još jednom skrenuti pažnju da nam nisi rekao za što TOČNO misliš koristiti komp? Sve obrade teksta, tablični izračuni, prezentacije, surfanje i mailanje će on odraditi bez problema. Ali, gledanje filmova bit će trzavo, a flash na webu de facto nepokretan. Moj je komp powerbook s 1.33 GHz procesorom, dakle za 50 posto jači od ovog kojeg gledaš i on se zapuše od tog je.....g flasha.
Ako smijem sugerirati, pametnije ti je kupit macbook za nekih 3500 kuna koliko sad koštaju oni prvi ili, ovaj pro tu u oglasniku koji ide za 4000 kuna. S njim s kupil VRLO jak stroj koji će ostati aktualan još nekoliko godina i na koji možeš baciti kaj god hoćeš, uključujući i one nesretne prozore za nedajBože. Iako, Smayoo ti je dobro opisao situaciju; kad jednom kreneš s OSX-om, onda nema povratka;)
  • matx
  • Posjetitelj
13.10.2010 | 12:41
A pod "zastarjelim" software-om sam mislio da bi recimo bio zakinut za npr. stariju verziju MSN-a (tj. najnoviju koju podržava Win 98 ili 2000 pokretan znači preko Virtual PC-a), ali koliko vidim postoji i verzija "MSN"-a za OS Leopard ili Tiger tako da znaci nebi bio zastario (nebi izgledao zastarjelo - mada mi to i nije nešto važno samo usput pitam...)

sve mi je ovo sad OK u vezi Powerbook-a, jedino me malo brine ovo pokretanje videa - za to nisam ni znao jer mi se podrazumjevalo da procesor od 867 Mhz-a može bez problema vrtit video (moj prvi PC od 133 Mhz-a je to mogao - ne današnje kvalitete videa ali je to ipak 133 Mhz-a:unsure:)

a najzahtjevnije za sta bi mi trebao je video pa to nisam niti spominjao jer mi se znaci podrazumjevalo da 867 Mhz-a i 1 GB RAM-a to bez problema obavlja neznam zašto ali izgleda da nije baš tako..
13.10.2010 | 13:07
Tvoj prvi PC od 133 MHz mogao je vrtiti nekomprimirani AVI rezloucije 352x288. Kod videa je jako bitno:

- koliko je velika slika (npr. PAL: 352x288, VGA: 640x480, D1: 720x576, HD: 1920x1080)
- koliko je težak (za procesor) algoritam dekompresije/dekodiranja (npr. nekomprimirani AVI je težak 0, MPEG1 je težak 10, MPEG2 je težak 20, DIVX ili MPEG4 su teški 50, H.264 je težak 70..., FLV, tj. flash video kao s Youtubea je težak 800 )

Što veća slika i teži algoritam, to jači procesor trebaš. Na mom iMacu G4 1 GHz (dakle isti procesor, samo nešto brži) uredno se može gledati film u bilo kojoj kompresiji osim FLV (jer za to treba Flash player koji strašno opterećuje procesor), samo ako nije veći od VGA rezolucije. Flash zapinje (kako filmići na youtubeu, tako i flash igrice i animacije).
13.10.2010 | 17:50
Za msn program neznam kako ide jer ga nisam nikad stavio na maca.
Neki jesu.
Ja chatam sa msn acountima putem Adiuma (vec spomenuti program) kojime mozes chatati sa kojekakvim protokolima;
yahoo, aim, jabber, gtalk, facebook, msn, ima i twitter klijent ugradjen ... gadu gadu ... i jos neke koje se sad nemogu sjetiti.

skini si adium i jednim udarcem rijesi 25 muha
bok
  • matx
  • Posjetitelj
13.10.2010 | 20:35
O MAC OS-u do sada nisam ništa znao i dosta mi je to do sada bilo sumnjičavo ali vidim da se sve da riješit (ili skoro sve) u vezi ovoga što me zanimalo.. ugl. vidim da se isplati prijeći na MAC OS.... Hvala...
  • User
  • Posjetitelj
13.10.2010 | 22:21
Ja ti ne bi preporucio uopce uzimat PowerBook nego tek nac nesto u rangu MacBooka pa nadalje. Ako nisi do sada imao iskustva s Macovima, nema nikakvog razloga da uzimas nesto s P(ower)PC-em.
14.10.2010 | 07:50
matx je napisao:
O MAC OS-u do sada nisam ništa znao i dosta mi je to do sada bilo sumnjičavo ali vidim da se sve da riješit (ili skoro sve) u vezi ovoga što me zanimalo.. ugl. vidim da se isplati prijeći na MAC OS.... Hvala...


Pa sad, čuj, mi smo samo zaključili da postoji bolje od prozora, a ne da nam ne treba računalo u životu.....
Sve (uz iznimku Autocada, iako je i to u postupku rješavanja) možeš odraditi i na OSX-u. Možda na malo drugačiji način, nego na prozorima, ali zar to i nije poanta svega; kad bi SVE bilo isto kao i na prozorima, zašto ih mijenjati?

A ovo kaj ti User savjetuje ja sam ti savjetoval par postova više: stisni prkno koliko god ide i dohvati neki intel model:silly:
14.10.2010 | 09:36
Djuro genijalac je napisao:


A ovo kaj ti User savjetuje ja sam ti savjetoval par postova više: stisni prkno koliko god ide i dohvati neki intel model:silly:[/quote]

Potpisujem, ovo je najbolji savjet!
14.10.2010 | 10:29
@ User, djuro & jzelko

zašto nebi čovjek uzeo PPC (G4) aarhitekturu naprosto da pljune manje love, pa ako mu se svidi OSX neka onda "kad budu neka bolja vremena" kupi neki jači stroj?

ja sam za G4 opciju
14.10.2010 | 10:36
Zato jer onda kupuje dva kompa. A ako mu zafale prozori, ostal mu je komp s kojim ne zna kaj bi, a onako ima bail-out opciju nainstaliravanja PVC stolarije.
Slažem se da je PPC super, i sam ga koristim, ali ako je čovjek zbunjen do te mjere da pita jel rade exe fajlovi pod OSX-om, onda je to daleko sigurnija opcija.
Mislim da njegov voljni moment switcha još nije dosegao kritičnu masu:blush:
14.10.2010 | 12:13
može G4 dat mami/tetki/baci za surfanje

moja surfa na G3 ko velika
  • User
  • Posjetitelj
14.10.2010 | 13:39
Vec 2-3 godine sigurno nema razloga za polovno uzimanje PPC stroja osim ako ti bas treba za neku specificnu namjenu, a to njegova sigurno nije s obzirom da mu treba laptop za fax a ne neki stroj za pokretanje starog cuttera/plottera i sl.

Stariji MacBook se moze stvarno nac za male pare, a ako zatrebaju Windowsi onda se i oni na njega mogu instalirat sto s G4 naravno nije slucaj. To je, ruku na srce, switcherima dosta bitno u toj prijelaznoj fazi.

Da ne kazem da je zadnji OS koji radi na PowerBooku Leopard, a kao sto vidimo 10.7 bi mogao vec iduce godine

ecvis17 je napisao:
pa ako mu se svidi OSX


Nema "ako"!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 17 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, BigMac, Gjuroo, Riba, Sank, ^SuperUnknown^, Anonimci (585)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO