Koji mac za montažu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mac za montažu?


01.10.2009 | 17:42
Daklem, montažu video materijala radim na kompu u adobeu, fotke obrađujem u CS4. Razmišljam o prelasku na MAC, ali totalni sam laik na tom polju. Zanima me da li mi je za komotan rad potreban MAC PRO ili mi je dovoljan i iMAC.
Koja konfiguracija je potrebna isključivo za foto i video obradu? Unaprijed hvala na svakom savjetu.
01.10.2009 | 18:51
Za pocetak dobrodosao na forum i mislim da ti je prelazak na Maca za to sto radis jako pametna odluka
Kazi malo detaljnije sto tocno radis? Da li radis sa puno materijala? HD ili SD? Jel radis puno obradu, kolor korekciju ili koristis neke zahtijevnije plugove koji se dugo rendaju? Generalno za neku nezahtijevniju montazu ti je 24" iMac stvarno dovoljan ali ako si profic Mac Pro je puno bolje rijesenje.
01.10.2009 | 19:24
Sve što je pitao Moschus će pomoći, a reci nam još i koji proračun imaš za opremu i softver?
  • campo
  • Posjetitelj
01.10.2009 | 23:28
po meni niti se ne upustaj bez Mac pro stroja,....
02.10.2009 | 01:15
ma sve pohvale za mac ali ovako nekako..za komotan rad ti treba jak stroj mislim da je pc tu nepotrebno podcjenjen jel jaka pc komponenta radi sasvim ok jedino što ta priča nije stabilna kao mac..međutim..ja sam nedavno prešao na mac pro i nisam fasciniran iskreno. na pc se ne vraćam samo zbog quick timea jel je odličan i nudi nebrojene mogućnosti i br.2 colora koji farba bolje od bilo kojeg drugog softvera (5*). final cut me razočarao bezbrojnim manjkavostima u usporedbi sa premiereom (rad u timelineu, renderiranje svake gluposti) ali da ima stabilnost i da se nosi sa full hd qtimeom istina je..znam da će me se sad napast ali za te novce sam očekivao puuuuuuuno bolji stroj. sorry. btw..upravo mi je riknio disk lol
02.10.2009 | 04:22
Mi u Kreativnom zastupamo oba softvera - i Premiere i FCS. Apple korisnici bez iznimke kupuju FCS. Kolega kojem je to uža struka i koji na istom stroju ima oba softvera kaže iz iskustva da je FCS daleko odmakao od Premiera u mnogo finesa. Windows korisnici pak i nemaju izbora, moraju uzeti Premiere. Što se tiče brzine, koliko sam ja vidio, Premiere nije ništa bolji ili lošiji kada je u pitanju rendanje nečega sto ne spada pod RT efekte. Koji to Mac Pro imaš da ti je spor? IMHO teško da se može složiti 8-procesorski Xeon s Windowsima za bitno manje para od Maca.
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.10.2009 | 13:43
zeljavk je napisao:
renderiranje svake glupost............. btw..upravo mi je riknio disk lol


Narihtaj si pa ti neće rendat svaku glupost..


Sry za disk, al diskovi su potrošna roba..
02.10.2009 | 15:38
Ja sam nakon dugog niza godina rada na Ediusu, presao na Mac. U nedostatku financijskih sredstava kupio sam iMac 24" - 3.06 BTO s 4 Gb RAM-a i eksterni WD STUDIO 2TB. Posto sam novi switcher malo mi jos sve ide sporo na FCP i privikavam se na njega, ali pored mi stoji jos uvijek PC s instaliranim Ediusom i Canopusovom karticom, tako kada mi uleti neki posao koji moram brzo odraditi, prebacim se na PC. Edius je i na PC-u bio jako stabilan i nikada nisam imao problema (za razliku od Premiera). Ali rad na Macu stvarno odusevljava i prava je uzivancija. Kompletan FCS je odlican i imas sve sto treba za kvalitetnu montazu. Stvar je navike, dok ne savladas brzinu u odredjenom softwareu. Meni moja konfiguracija je sasvim dovoljna za rad, vecinom je to SD, ali i montaza HDV materijala ide bez problema. Ono najbitnije kod Maca: brzina, stabilnost i jednostavnost su stvari koje te na njemu fasciniraju. Priznajem da mi je Edius trenutno punjo bolji program za video editing, ali to je iz razloga sto sam njega savladao u potpunosti, a FCP tek ucim. Ali gledajuci svaki dan neke nove video tutoriale, uvijek naucim neku novu "caku" koja me odusevi.
02.10.2009 | 15:53
Evo imam istu dilemu...da li prijeći na Mac zbog video montaže, a zanimalo bi me konketno koji Mac bi bio dovoljan za montažu full HD (Canon 5D Mark II) materijala? Neki G5 s PowerPC ili mora biti noviji s Intel procesorom i RAID karticom? Sad isto montiram u Ediusu, a nadam se da tranzicija na FCS nebi bila peveliki problem.
02.10.2009 | 15:57
Svakako Intel arhitektura, idealno bilo koji Mac Pro s 8 procesora, RAID ti ne treba.
14.01.2010 | 20:02
ajd budući da sam bio svjež uzeo sam vremena da proučim više fc pa da napišem nešto novo. ok..fc je ok program! i to je to. napravljen po navikama nekih montažera kojima je takav način rada odgovarao što nemora nužno odgovarati svima padne i on i to bez daljnjeg i gluposti su da nije tako, probajte mu ubaciti mpeg2 uhvaćen premierom..ma šta..resetira se i finder ukoliko probate previewat spaceom i uredno pada qt zbog pokušaja playanja al dobro..izbjegavajte mpeg2 i bit će sve ok rad na timelineu je čvrst bolje reći krut. kao u rukavicama al onima za šljakanje! keyframeanje je znanost. snap je prekrut i hvata sa sto metara. timeline se u lijevom monitoru neda zoomat. nisam pronašao kako iz njega povući samo audio ili samo video (riješio zaključavanjem). nema rate strech toola. text je prejednostavan a manipulacija audia minorna. nema curves a levelsi su slideri umjesto histograma.ok za te stvari postoje druge aplikacije ali neke stvari bi se trebale moći odraditi. ima i dobrih stvari import je brz i ne zahtjeva conforming audia kao premiere što jaaako ubrzava rad ukoliko imaš 23 sata materijala za uvest! za montažu nekakve vinjete uz dva tri šortkata ti treba minuta dvije i to je super. zatim hd..ubija ga. dakle vrti sve samo nek je prores! export je super iako mi compressor i nije nešto legao za razliku od adobeovog media encodera ali je pouzdaniji. imho je ovo super program za jednostavnije stvari koje želiš na brzinu a komplicirane stvari će napraviti isto dobro ali ćeš se malo na.ajebavati!
14.01.2010 | 21:50
Jbt, nisam razumio ništa osim veznika i interpunkcija.

Sad znam kako se osjećaju naše kolegice iz financija, kadrova i sl. kad zabrijemo s tehničkom spikom...
14.01.2010 | 22:35
zeljavk je napisao:
ajd budući da sam bio svjež uzeo sam vremena da proučim više fc pa da napišem nešto novo. ok..fc je ok program! i to je to. napravljen po navikama nekih montažera kojima je takav način rada odgovarao što nemora nužno odgovarati svima padne i on i to bez daljnjeg i gluposti su da nije tako, probajte mu ubaciti mpeg2 uhvaćen premierom..ma šta..resetira se i finder ukoliko probate previewat spaceom i uredno pada qt zbog pokušaja playanja al dobro..izbjegavajte mpeg2 i bit će sve ok

mpeg2 je delivery format

rad na timelineu je čvrst bolje reći krut. kao u rukavicama al onima za šljakanje! keyframeanje je znanost. snap je prekrut i hvata sa sto metara.

Jednostavnim pritiskom na 'n' uključuje se i isključuje..very friendly. A za keyfremanje FCS podnosi velika uvećanja radne površine, iako za ozbiljniji rad treba potražiti Motion (meni osobno draži su Afteri).

timeline se u lijevom monitoru neda zoomat.

da se

nisam pronašao kako iz njega povući samo audio ili samo video (riješio zaključavanjem).

option+klik na video ili audio; select and destroy

nema rate strech toola. text je prejednostavan a manipulacija audia minorna.

ako mislis na variable speed, onda ima. Za text se koristi Boris, ili još bolje LiveType, a za audio SoundtrackPro. U tome je ljepota cijelog FCS-a, nepodnošljiva lakoća istodobnog rada sa više aplikacija neprimjetno međusobno povezanih.

nema curves a levelsi su slideri umjesto histograma.ok za te stvari postoje druge aplikacije ali neke stvari bi se trebale moći odraditi.

u radu sa levelsima i sl. jednostavno pozoves Histogram, Waveform, Vectroscope ili Luminancu: Window/Arrange/Color Correction i to svakog posebno ili sve zajedno ili u kombinacijama...
ima i dobrih stvari import je brz i ne zahtjeva conforming audia kao premiere što jaaako ubrzava rad ukoliko imaš 23 sata materijala za uvest! za montažu nekakve vinjete uz dva tri šortkata ti treba minuta dvije i to je super. zatim hd..ubija ga. dakle vrti sve samo nek je prores! export je super iako mi compressor i nije nešto legao za razliku od adobeovog media encodera ali je pouzdaniji. imho je ovo super program za jednostavnije stvari koje želiš na brzinu a komplicirane stvari će napraviti isto dobro ali ćeš se malo na.ajebavati!

Za komplicirane stvari ne pomogne ti ništa drugo osim vlastite kreativne inteligencije! Ajde, drago mi je da ti se ipak FCS sviđa.
15.01.2010 | 01:02
uh moram odgovoriti..kakve veze što je mpeg2 delivery format kad radi uredno na svemu osim na macu preciznije u fc-u? poanta je i ČINJENICA da sve što takne na macu pretvori u led. keyframanje je i dalje znanost zar je potrebno otići iz fc-a u motion da bi ufrejmao npr.glow efect na 30 i kusur clipova? ili da sve šaljem u color pa opet rendam nazad u fc? kako se pobogu zooma timeline u lijevom monitoru??? select and destroy se radi na timelineu! ja govorim o tome da nisam našao kako spustiti na timeline samo audio ili samo video. u premiereu imaš dvije ikone ispod monitora..jednu za v drugu za a i ovisno koju vučeš to i spuštaš! variable speed nije to što meni treba već alat kojim uhvatiš clip i skratiš ga ili produžiš vizualno koliko ti odgovara a program sam računa postotak..znam i ovdje šemu..bla bla bla pa fit to fill ali to je kompliciranije i dugotrajnije..što se tiče međusobnog rada aplikacija to je super ali alternativa koja preostaje ukoliko ne želim slat audio u soundtrack je ravna nuli..kakav je to reverb? kompresori su smeće! na master klip nemogu stavit niš od efekata? kužim. napravljeno je za ekipu koja ima tonca kojem se pošalje zvuk i super i meni je do jaja kad radim nešto extra pa posebno farbam sve u coloru, radim ton u logicu, i razne drke u afteru ali brzinski rad? što se tiče vectroscopa waveforma i to..ok to su sve samo monitori ništa što u drugim programima nema ali i dalje..gdje su curves? nemam ja problema sa kreativnošću, čak štoviše, nego sa manjkom vremena :)bez obzira na sve opet je program dobar al treba ga doraditi. ovako ispada da je tu samo za rezuckanje i bacanje na timeline a sve ostalo se radi negdje drugdje. volio bi vjerovati da nije tako jer slovi za najbolji non linear editing program trenutno iako priznajem..prešao sam iz premiera na fc i stalno radim u njemu zato što je premiere na macu teeeeško sranje!
15.01.2010 | 01:28
volim ove forume ali malo i zazirem od njih jer se iz pisane riječi teško tumači namjera kojom je napisana pa ovim putem napominjem da mi je svaki post isključivo dobronamjeran u želji da nešto prokomentiramo i izmjenimo iskustva jer nisam mišljenja da sam najpametniji i da je moj način rada jedini pravi, a i zato što mi draga više nemože slušat te priče :)iskreno se nadam da ne zvučim drugačije
15.01.2010 | 08:59
Svatko od nas ima neki svoj workflow, ali PRIPREMU ne možeš izbjeći. Snaga FCS-a je, između ostalog i u korelaciji svih programa. Ne kužim koliko je teško JEDNIM desnim klikom poslati određeni klip u Motion ili SoundtrackPro. Za keyfrejmanje u FCS-u koristim layout u kojemu sam POVEĆAO lijevi monitor, i kad mi treba samo ga pozovem određenim shortcutom.
Picture_4-37a0bda48455c273bbb4b576236674b0.png

Klip od nekoliko sekundi. Dovoljno zumirano?
Ako si odlučio raditi u FCS-u, onda mislim da je glupo uspoređivati ga sa Premierom, jer svaka aplikacija ima svoju filozofiju koju treba prihvatiti i prilagoditi je svojim potrebama. Ono što ti mogu preporučiti je čitanje i učenje, jer ćeš jedino na taj način otkriti sve ono što taj program može. I... 'oslobodi se' Premiera
15.01.2010 | 09:02
zeljavk je napisao:
volim ove forume ali malo i zazirem od njih jer se iz pisane riječi teško tumači namjera kojom je napisana pa ovim putem napominjem da mi je svaki post isključivo dobronamjeran u želji da nešto prokomentiramo i izmjenimo iskustva jer nisam mišljenja da sam najpametniji i da je moj način rada jedini pravi, a i zato što mi draga više nemože slušat te priče :)iskreno se nadam da ne zvučim drugačije

Ma naravno, dvije glave pametnije su od jedne, koliko god ona druga bila blesava
15.01.2010 | 10:38
to ti se reče da su čovik i tovar pametniji nego samo čovik
15.01.2010 | 11:34
john_st je napisao:
to ti se reče da su čovik i tovar pametniji nego samo čovik


Vrlo često su tovari pametniji od većine ljudi.
16.01.2010 | 00:22
macak ovo sa zumiranjem nikako na zelenu granu..to nije to. Nisam od tih koji se oslobađaju dobrih navika i sasvim je logično uspoređivati ova dva programa i očekivati sve najbolje od fc-a jer su ga ipak napravili tvorci premierea..
što se tiče ovoga da su tovari često pametniji od ljudi..hm. očito se krećemo u različitim društvima
  • Dijete
  • Posjetitelj
16.01.2010 | 04:46
zakaj bi glow radio u motionu kad ga mos i u fcpu kifrejmat? kao i gotovo svaki drugi plugin..
ja fotke volim animirat u motiomu jer mi ne oduzima puno vremena, a ljepse ispada.. ak je neka jednostavna operacija, ostajem u fcp..
slazem se da Sountrack bezrazlozno ima pro u sebi.. stvarno ga koristim kad moram i to u 96.4% za snimanje offa ak nema nis drugo na toj mashini..

lijevi kaziprst lupka n po potrebi i nemam problema sa snapom ( i've go the power, ta na na.. )


nego.. osvrnuo bih se na izjavu da je odlican za rezanje.. da, jest.. i tome sluzi u osnovi, kao sto si i sam primijetio kod vkrfloua di se zvuk salje toncu..
al imho, za to i jest napravljen, jer, tko je zapravo montazer / editor? onaj koji uzme snimljeni materijal i poslozi ga potrebi.. ta osoba ne brine o zvuku, ne brine i finalnoj boji, ne brine o 3d modelingu.. slusa uputu i radi.. sljaker..
druga je stvar sto svi zbog raznih stvari postajemo one man band pa zelimo da nam loptica hopsica u isto vrijeme bude i bajsica (velika pikula), golfulja ili pingpongusha.. i onda kad skuzimo da je sa hopsicom malo zeznuto igrat golf, ljutimo sa na kinesku tvornicu kaj nije napravila loptu kakvu mi zelimo.. al hopsica je hopsanje..

Premiere na Macu po mojem iskustvu radi dobro.. nisam imao nikakvih problema, osim na pocetku dok nisam uhvatio shortcute i prilagodio ih sebi..

s obzirom da radim na nekoliko mashina, a ne koristim ih samo ja, preslo mi naviku da imam na sticku svoj layout shortcuta (posto ne koristim defaultni, vec sam si poslozio po svojoj logici)..
16.01.2010 | 11:26
Dijete je napisao:

tko je zapravo montazer / editor? onaj koji uzme snimljeni materijal i poslozi ga potrebi.. ta osoba ne brine o zvuku, ne brine i finalnoj boji, ne brine o 3d modelingu.. slusa uputu i radi.. sljaker..

Tako je, sljaker. Ali taj sljaker je prokleto dobro savladao gradivo i naucio raditi u FC-u do najsitnijih detalja, a mi svi malo zaziremo od učenja jer želimo sve sada i odmah, ali nitko neće učiti umjesto nas. Sjećam se kada sam kao mlad, visok i lijep pokušao nešto napraviti u 3DStudioMax-u bez ikakvog helpa. Uspio sam napraviti plavo obojanu kuglu koja se vrtila oko svoje osi obasjana suncem iznad Istre u 14:35 sati. Nakon toga sam se lijepo zahvalio 3D Studiju jer mi se nije dalo učiti (ali to ne znači da je 3D Studio Max loš program).
16.01.2010 | 14:12
čisto informativno, kakav je to posao? financijski, vremenski...
16.01.2010 | 14:45
john_st je napisao:
čisto informativno, kakav je to posao? financijski, vremenski...

Koji, čiji posao? Ne kužim:S
16.01.2010 | 17:02
montažerski
  • Dijete
  • Posjetitelj
16.01.2010 | 18:15
a ovisi..
16.01.2010 | 19:00
onak...jako kreativni, timeless, ali narucitelji nikad nemaju uho za tvoje vidjenje i rokovi znaju stiskati i uvijek ostaje misao "trebalo je jos dodati ovo i ono"....ali sve u svemu....nezaboravno iskustvo, pozitivno naravno. Jako kreativno...naprosto, mene su znali inspirirati templejti kako su mocni...
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.01.2010 | 06:16
vec neko vrijeme radim dokumentarce.. i imam srecu da mi je reziser osoba koju razumijem kako funkcionira pa mogu izrealizirat njegovu viziju..
dakle, sto se tice samog rada, prezadovoljan sam.. omjer vrijeme/zarada je nesto sto vise ne gledam kao faktor srece ili zadovoljstva, ali u svakom slucaju, vrijeme "utroseno" na rad na tim filmovima je svakako bolje od bilo cega sto sam do sada radio, guleci sate i sate za poslodavce kojima sam bio samo broj.. napomenuo bih samo da je taj izvor prihoda iskljucivo za prezivljavanje, slikovito, kruh i mlijeko kad bih to konzumirao..

nadalje, montazerski posao moze biti i onaj koji montira svadbe.. svaki tjedan radis istu stvar, ali sa drugim facama.. to mozda jest dobar omjer vrijeme/zarada, ali meni osobno, to je samo zanat (i to samo u slucaju da je dobro obavljeno, u svakom drugom slucaju to je lopovluk)..
nadalje,montazerski posao moze biti sjedenje i cekanje.. npr informativna redakcija rtla.. montazer ima radno vrijeme 8 sati i placu sve je npr. 6000kn.. i tako montazer ima svojih 8 sati i dodje na posao kad mora i sjedi u tisini jer nema kaj radit, ali se 37 minuta prije pocetka dnevnika stvori novinar sa pricom i snimljenim materijalom i taj montazer mora snimit off, poslozit vizualno vijest i poslat je u que (vrlo cesto dok vec vijesti krenu u eter) i to znaci odredjeni stres za tog naseg radnika o kojem pricamo..

ne postoji bas lagan odgovor na tvoje pitanje jer utjecu na sve to motivi, znanje, svijest, nagrada i na kraju krajeva zadovoljstvo i ono da znas da stojis iza onog sto si stvorio..
17.01.2010 | 14:53
Dijete je napisao:
nadalje, montazerski posao moze biti i onaj koji montira svadbe.. svaki tjedan radis istu stvar, ali sa drugim facama.. to mozda jest dobar omjer vrijeme/zarada, ali meni osobno, to je samo zanat (i to samo u slucaju da je dobro obavljeno, u svakom drugom slucaju to je lopovluk)..

Evo ja sam jedan od onih 'sretnika' koji uz povremene industrijsko-propagandno-glazbene spotove, montiraju i vjencanja, što svojom rukom snimljene, što tuđom. Što reći na tu temu? Uz stalan posao, imam i svoj obrt jer imam dosta slobodnog vremena i ne želim ga potrošiti sjedeći na kauču. Pošto radim 'za svoj gušt'i sam sam svoj gazda, mogu si odrediti što, kako i koliko ću raditi, to znači da učim za sebe, jer sam zaljubljenik u video montažu, a snimanje mi dođe kao 'nužno zlo'. Bez 'zadovoljstva u radu' koje spominje Dijete, sigurno to ne bih mogao raditi, jednostavno želim učiti, tražiti neka nova rješenja, i koliko god montiranje vjenčanja izgleda isto, nastojim svaki takav rad napraviti drugačije i bolje od predhodnog, pazeći da pritom ne upadnem u neku 'šablonu', što je, moram priznati, jako teško i slažem se da je na kraju to ipak samo zanat.
01.02.2010 | 02:05
..od kojeg su neki napravili umjetnost-dodao bih
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 32 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (711)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO