Macovci, prosvijetlite me :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macovci, prosvijetlite me :)


28.11.2008 | 18:04
Pozdrav ekipa, ja sam Dragan, zivim u Splitu i prvi put sam tu.

Profesionalni sam IT sljaker, sto znaci da instaliram, odrzavam, popravljam racunalne konfiguracije i mreze. Hvala bogu da se PC racunala tako kvare

Vremenom sam malo evoluirao i pobjegao od tih prasnjavih kucista (osim kada stvarno moram) i otvorio mali web studio. Sada izradjujem CMS webove za klijente i zivim od toga.

Uglavnom, htio sam reci da nisam pocetnik u informatici i da imam znanje za normalno raditi na racunalima PC svijeta ali jednostavno zelim si kupiti Mac-a.

Mozda zato i sto sam nekada davno davno imao Apple IIc i vjerujte mi da sam bio glavni u kvartu s tom masinom )

Ne kupujem Mac radi jednostavnosti u radu vec mi je stvarno dosadilo da popravljam i reinstaliram ovu svoju (ne tako jeftinu) PC kantu. Ne daj boze jos da sam placao nekome servis za svaki popravak ili virus. Radio bi samo za racunala

Moj izbor ce vjerojatno biti iMac20", pa bi vam prije kupnje htio postaviti par pitanja. Vjerojatno vec na forumu negdje sve to ima, ali eto bit cu malo lijen, pa napisati ovdje sve sto me zanima. Nadam se da ce mi netko pomoci...

1. Memorija za Mac je bezobrazno skupa. Jel ja mogu kupiti "klasican" keks memorije (naravno pazeci na radne karakteristike memorije) i ugraditi ga naknadno u moj Mac ili to mora bas biti apple memorija?

2. Na tom iMac racunalu ce se uglavnom raditi neke klasicne operacije vezane za programiranje i izradu webova. Klasican scenarij je da su u isto vrijeme otvoreni Dreamweaver i Photoshop, Word i neki FTP klijent. Nemam iskustva kako Mac racunala raspolazu resursima, koji mi iMac predlazete za takve aktivnosti i koliko rama? Znam da je najskuplji vjerojatno najbolji, ali smrc...

3. Uz iMac dolazi aktualni OS. Mogu li ja instalirati i Vistu ili XP, kao sekundarni OS i normalno raditi?

4. Noviji iMac je aluminijski. Jeli istina da im nisu dobri ekrani i da je bolje uzeti onaj bijeli plasticni?

5. Cuo sam da je i defaultni Apple mis jako los, mozete li mi preporuciti koju alternativu uzeti?

6. Mozete li mi preporuciti nekog pouzdanog resellera gdje mogu kupiti iMac-a, da ga ne cekam 3 mjeseca?

7. Moze li se na Apple racunalima mijenjati Hard Disk i jednostavno staviti veci ako se za to ukaze potreba? Ili je rijesenje externi HD?

To bi bilo to za sada, iskreno se nadam da ce netko odvojiti malo vremena i pojasniti mi ove stvari.

Unaprijed hvala!

P.S. Ako netko ima iMac i polovan da prodaje, otvoren sam za sve dijaloge
28.11.2008 | 18:48
Pozdrav !
Ja sam novi ,ali ti za neke stvari mogu reći.uz to sam iz istog kvarta samo do mene dolaziš brodom.
1.Memorije do sada nisu bile skupe,keksi ko i ostali 200-300kn.
2.Bez brige ,ovo poveži i sa br 1.
3.Može Win + Linux ili koji drugi,ovisi za što ti treba.
4.Imam 20" i super je ako baš nisi picajzla.
5.Stvar potrebe i navike+za što ga koristiš.Ako si zahtjevan možeš uzeti Logijev.
6.Više manje su se svi popravili, pa pitaj u Merkatoru i ostalim.
7.vjerovatno može ,ali to će ti odgovoriti netko tko je stručniji.
Hehe,moj nije za prodaju(jedino ako bankrotiram).
Nadam se da si zadovoljan odgovorima. Sretno !
28.11.2008 | 18:54
Hvala na odgovoru. Gdje si ti svoj kupio i koliko je star?

S obzirom da Apple periodicno objavljuje nove proizvode, znas li mozda da li je ovaj sadasnji iMac nedanvo izasao ili bi se oko Bozica trebao pojaviti jos noviji?

Mozda vrijedi jos malo sacekati onda?
28.11.2008 | 20:13
www.appleinsider.com

Tam ti sve piše, pa i kad se očekuju novi kompovi. iMac bi navodno trebal dobiti quadcore procesor. Ali, ak buš tak čekal, ne buš nikad kupil kom, jer uvijek bu došel novi i bolji....
28.11.2008 | 20:13
Ja bi ti preporucio 24" iMaca ako se ikako mozes "razvuci", novi 20" Alu imaju bitno losije ekrane od starih bijelih i ako se bavis grafikom sigurno ces vidjeti razliku. Za normalnu kucnu upotrebu nije toliko bitno ali za graficare je, znaci ili bilo koji bijeli ili 24" Alu. Ako ides na rabljeni bijeli stroj max ram koji mozes utrpati je 3gb a u Alu idu 4gb i kekse moze gurati bilo koje, ja imam 2+1gb Transcenda u bijeom 20" i radi ko zmaj. Windowsi idu gore bez problema, mozes i preko emulacije sto radi vrlo dobro ako ti ne treba 3d ili preko BootCampa pa imas dual boot i stroj se ponasa kao i svaki drugi pc. Sto se tice diska to je izvedivo ali nije toliko jednostavno tako da ti je pametnije uzeti neki eksterni i gotovo. Misa ces i tako dobiti pa sam prosudi, nije toliko los i ja ga koristim kuci ali u firmi imam Logitecha mx1000 koji je ipak puno bolji.
28.11.2008 | 21:32
Dragane, ja mislim da za to što si naveo ne trebaš uopće iMac-a. Moja draga to na našem Miniju vrlo uspješno radi. Naravno, onda si moraš još nabaviti bilo koji DVI monitor proizvoljne veličine.
Meni osobno Apple MightyMouse fino paše, ali mogu shvatiti da ga netko ne voli.

Moschus, ako se ne varam, bijeli iMacovi su samo G5? Ili ih ima i Intela? Ako Dragan želi i Windowse, trebao bi znati da mu onda treba Intel mašina. Na PPC-u može jedino pod emulacijom, a (opet, ako se ne varam), to je jedino Microsoft Virtual PC koji je obsolete i ima problema pod Leopardom? Ili se varam?

Dragane, što se tiče Windowsa ili Linuxa na Macu, to radi teoretski, ali je prilično ćudljivo. Windowse (XP SP2 ili novije) možeš instalirati kao BootCamp - drugu bootabilnu particiju, ali bootanje nekad radi, a nekad i ne. Doduše, to je možda problem povezan s tim što meni i Parallels koristi istu windows particiju (pa postoje 2 hardware configurations).

Linux i ostale OSove AFAIK možeš instalirati samo na virtualni stroj (Parallels ili VMware) jer Apple nije napisao drivere za svoj hardware za išta osim Windowsa XP SP2 i Viste. Ali možda griješim.

Međutim, mogu ti reći da nakon godinu dana od prijelaza na Mac te windoze koje sam instalirao gotovo nikad ni ne pokrenem. Isključivo ih dignem za AutoCAD tu i tamo i ponekad za Urban Jungle. Tako da tvoje pitanje samo ukazuje na to da, isto kao i ja, želiš odstupnicu za software na koji si navikao dok ne shvatiš da ti ne treba.

Kad se već Dražen nije javio, mislim da je red da te netko upozori da ništa na svijetu nije idealno, odnosno da se i Macovi kvare. Kvare se rijetko, ali su zato popravci jako skupi. Ako ne budeš imao sreće (kao što Dražen nema), sigurno ćeš se, kao i on, pokajati što ideš na Mac-a. Ali neusporedivo je veći broj korisnika koji se nikad nije pokajao.

Ono što je sigurno je da nemaš problema s virusima, loše napisanim driverima i slično. Ali bugova u OSu ipak nešto ima. Samo su rijetki i relativno se brzo otklanjaju.
28.11.2008 | 21:36
Da, možda nije loše napomenuti da i Riba, naš webmaster na Jabučnjaku, kaže da je za njegove potrebe Mini pravi izbor. Riba?
28.11.2008 | 21:40
Smayoo varas se
Bijeli su i ppc i Intel i to CoreDuo i Core2Duo sa monitorima 17, 20 i 24"
Ja imam 20" c2d 2.16ghz sa 3gb rama i da kucnem o drvo radi bez greske vec skoro dvije godine
28.11.2008 | 21:50
Tnx smayoo na iscrpnom odgovoru.

Moj webstudio ti funckionira na principu diclociranih djelatnika. Svi smo rastrkani u par drzava i zajednicki odradjujemo te projekte. Vecinu svog posla obavljam doma, iako imam i klasican ured u gradu.

Stoga mi se iMac ucinio kao odlicno rjesenje da mi posluzi kao radni stroj ali i racunalo koje ce sluziti "za po doma". Mini mi bas nije nesto zanimljiv u toj ulozi...nekako mi je iMac ljepsi i za vidjeti (citaj, svidja se mojoj suprugi )

Razmisljao sam cak kupiti i neki polovan, ali to je bas ono "macak u vreci". Jos da mi se nakon mjesec dana pokvari, splasnut ce sva moja ljubav prema jabuci

Za sada imam samo iPhone od proizvoda sa jabukom.

A sto se tice dual boota, to sam mislio drzati iskljucivo radi nekih malih programa koji meni puno znace i ubrzavaju rad, dok ne nadjem ekvivalente na Macu (rename, image batch procesing, automatic resizing, CSS editori i sl.).

U biti meni OS nije otliko ni bitan u smislu jednostavnijeg rada (ma koliko to glupo zvucalo), meni je bitna pouzdanost i da mi aplikacije rade kako spada (Adobe Suite CS3 i Office paket).

Sve mi se cini da je Apple bas za takve korisnike i namjenjen

Ili grijesim?

Da li dokupiti HR tipkovnicu za 400kn?

Mogu li kupiti bilo koji externi HD (WD Book recimo) i koristiti ga kao backup unit ili mora biti Apple?

Hvala svima na pomoci!
28.11.2008 | 22:49
Te sve male programe koji si nabrojao ces naci i na Macu bez problema i stvarno bi bilo glupo da restartas stroj zbog batch renejmanja hrpe fotkica
Adobeov paket radi fantasticno na Macu (After Effectsi i Photoshop najvise u mom slucaju) ali moram priznati da s tim nisam nikad imao problema ni pod Windowsima a Office bas i ne koristim pa tu ne mogu pomoci.
Sto se tice tipkovnice to isto dobijes sa strojem ako kupis novog (a i uz polovnog bi je najvjerovatnije dobio) a sama Alu tipkovnica je fantasticna, jedna od najboljih ako ne i nabolja na kojoj sam tipkao i kad se jednom naviknes na plitke tipke moze se pisati puno brze nego na obicnim. Ja imam stariju bijelu tipkovnica i isto je jako kvalitetna i ali ova Alu koju imam na poslu je stvarno ekstra od izgleda pa nadalje.
Eksterni disk uzmes bilo koji, jedino ga prvi put naravno formatiras u Macov Journaled sistem i to je to. Ako ces vec kupovati preporucujem da uzmes neki sa Firewireom jer je dosta brzi, ako vec imas stari radit ce i Usb zadovoljavajuce jer, pretpostavljam, nemas neke ogromne fileove kao mi koji radimo sa videom.
28.11.2008 | 23:10
Ako nemaš većih prohtjeva za Winwowse su ti iParallels ili VMware dovoljni.
Tipkovnicu sa našim slovima dobiš sa iMac-om ako ga kupiš kod nas,a na firmu imaš i popust.
Externu memoriju uzmeš koju hoćeš,ali uglavnom uzimaju WD i zadovoljni su (moj MyBook je 500 GB ist WD).
Po mom skromnom mišljenju , tebi aparat ko moj udovoljava svim potrebama.Nadogradio sam ga na 4GB mem.
Na forumu je bilo riječi i o ekranu 20-ice i na MacKorisniku,te se razilaze o ocijeni ekrana.To je djelomično i subjektivna stvar pa ih pogledaj i usporedi.
U Splitu u Merkatoru,Lami,DePolu a sad već i drugi drže pa dok laufaš po gradu malo pronjuškaj.Tu gdje sam samo su Windowsaši (piceki) ali svi vele da je ekran "mrak" i da bi ga htjeli a kad im velim da je to komp a ne monitor misle da ih zajebavam.Obično onda ubacim CD ili DVD sa strane,pa je poslije muk,a tek poslije počnu komentari.
Za ovo što si rekao iMac je dobar izbor,a o varijanti moraš sam odlučiti.
Dalje si ti na redu.Sa potezom, naravno.Pozdrav !
28.11.2008 | 23:59
Dragane, ako ti je bitna pouzdanost i da ti aplikacije rade kako spada, onda nemoj koristiti Office. Ni na kojoj platformi.

Što se tiče preferencije tvoje supruge, svakako ima dobar ukus . Kupi onda njoj iMac za po doma, a sebi Minija za posao.
29.11.2008 | 00:22
A jbt, vi ste ovdje neka ziva zajednica Nisam znao da je ovo ovako aktivan forum. Vjerojatno je i to cinjenica koja dodatno ohrabruje potencijalne switchere poput mene

Ako sta zapne, bar znam da nisam sam

U svakom slucaju hvala svima koji su odvojili malo vremena za mene.

Meni na Apple.hr nudi kao opciju Apple Keyboard CR [+409,00], tako da mi nije jasno. Ako ja dobijem tipkovnicu in the box, sto ce mi ova? Ili ona defaultna nema nasa slova? Pojasnite malo pls...

Smayoo kupio bi ja sebi i Mac Pro za posao, ali ne svidja mi se boja kucista ))) Cim dizajneri porade malo na tome, odmah kupujem

Moram se prilagodjavati financijskim mogucnostima, ali nekako ce se taj iMac ukomponirati "za pod bor"

Pogledat cu osobno bas taj monitor kod ALU modela. Mada sumnjam da taj glossy moze meni bitno utjecati na percepciju boja, ako ja sliku obradjujem za web.

Jel iMacovi sada dolaze sa Leopardom ili to treba doplatiti?
29.11.2008 | 00:27
Pazi da te ne ponese početno ushićenje... Ako ti nije žao novaca kupi Mac. Evo jedan ''zanimljiv'' link: www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=94211
29.11.2008 | 00:31
Govorim iz ''prve ruke''
29.11.2008 | 01:07
1. Memorija za Mac je bezobrazno skupa. Jel ja mogu kupiti "klasican" keks memorije (naravno pazeci na radne karakteristike memorije) i ugraditi ga naknadno u moj Mac ili to mora bas biti apple memorija?

moze i "normalna" laptop memorija, ova ti je ok

2. Na tom iMac racunalu ce se uglavnom raditi neke klasicne operacije vezane za programiranje i izradu webova. Klasican scenarij je da su u isto vrijeme otvoreni Dreamweaver i Photoshop, Word i neki FTP klijent. Nemam iskustva kako Mac racunala raspolazu resursima, koji mi iMac predlazete za takve aktivnosti i koliko rama? Znam da je najskuplji vjerojatno najbolji, ali smrc...

bilo koji iMac ce ti bit sasvim dovoljan za gorenavedeno, jedino ako ti je bitna vjernost boja, mozda bi trebao razmisliti o 24" jer 20" ima dosta losiji (mada ne i los) LCD

3. Uz iMac dolazi aktualni OS. Mogu li ja instalirati i Vistu ili XP, kao sekundarni OS i normalno raditi?

mos dualboot (preko Bootcampa- dolazi s iMacom) ili virtualnu masinu (preko Parallelsa ili VMWare Fusiona - ne dolaze s iMacom)

4. Noviji iMac je aluminijski. Jeli istina da im nisu dobri ekrani i da je bolje uzeti onaj bijeli plasticni?

24" ima bolji LCD od 20", al bijeli ti je slabiji stroj od aluminijskog tako da...

5. Cuo sam da je i defaultni Apple mis jako los, mozete li mi preporuciti koju alternativu uzeti?

logitech vulgaris za 70ak kn

6. Mozete li mi preporuciti nekog pouzdanog resellera gdje mogu kupiti iMac-a, da ga ne cekam 3 mjeseca?

ovo ne znam, al svi hvale M-Computers koji je doduse u ZG

7. Moze li se na Apple racunalima mijenjati Hard Disk i jednostavno staviti veci ako se za to ukaze potreba? Ili je rijesenje externi HD?

na iMacu ne bez gubljenja garancije, na laptopima i Mac Pro-u da
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.11.2008 | 01:51
Ajme marketinga...
29.11.2008 | 04:38
Ja bih rekao da ako ti se bas ne zuri i nije hitno da sacekas do sijecnja jer ce pocetkom sijecnja biti Macworld Expo. To je uvijek prilika za neke update i vrlo je moguce da bi iMac mogao dobiti brzi procesor i mozda jos nesto. Posto ostaje jos malo vise od mjesec dana mislim da bi bilo mudro sacekati.
29.11.2008 | 09:22
Dražene, čini mi se da ti tezgariš sa strane u Bugu? Pa ako je to već tako (sjajno je živjeti od hobija, a vidimo da je pljuvanje Applea tebi ne samo hobi, već i više od toga) onda se barem potrudi baratati s činjenicama. I macbook air ima nvidijinu grafiku otkkao su predstavljeni aluminijski macbookovi i proi....
Samo onaj bijeli macbook koji ide za 999 baksa ima intel...

Toliko o vjedostojnosti cijelog članka. I nemoj strašiti čovjeka; jbt ovo je ko u matrixu kad je svjestan da nekaj ne štima i ima priliku uzeti plava ili crvenu pilulu....
Pusti čovjeka nek sam odluči....
29.11.2008 | 22:46
2 drlovric: Tastatura i zicani Mighty dolaze uz stroj i Leopard je vec instaliran gore tako da to nista ne trebas kupovati! Dobijes naravno i recover dvde da mozes ponovo sve reistalirati ako zatreba. Ne znam da li si vec nesto odlucio ali samo da ponovim: ako se ikako mozes rastegnuti uzmi 24"!

2 drazen: hop, hop, hop
30.11.2008 | 11:55
Hvala svima na savjetima i sugestijama...

Misljenja sam da mi je ipak 24" malo preveliko racunalo. Ne kazem da se ne bi brzo naviknuo, ali vidim da puno ljudi ovdje sasvim normalno rade na notebooku sa ekranom 13", pa mi sve to malo cudno...

Ili je ekran na 20" modelima stvarno toliko los, pa je to glavni razlog zasto mi preporucate veci model?! Jednostavno mi ne ide u glavu na da na stroju od 1500€ bude tako ocajan monitor

Jedino mi preostaje u Splitu naci tvrtku koja ih ima izlozene (sto je ja mislim nemoguca misija) ili otici u ZG pa se osobno uvjeriti i donijeti pametnu odluku.

Jer 24" model se cijenom opasno priblizava kombinaciji notebook+klasican LCD monitor, sto je po meni pametnija opcija za istu lovu.

Nisam imao pojma da je ovako komplicirano kupiti racunalo )

Jos jednom hvala svima!

Ovaj community znacajno olaksava zivot switcherima i pocetnicima.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
30.11.2008 | 12:09
Imam iMac 24" , vjeruj mi da mi je postao mali, uopće mi nije jasno da sam ga nekada doživljavao velikim, brzo se navikneš.

Da mi se ponudi izbor između macbooka i 20" iMaca, odlučio bih se za macbook+ ekran opcija...

Svakako pogledaj prije nego kupiš i možda pričekaj kojih mjesec dana jer će izaći poboljšane verzije iMacova( Bar tako kruže glasine). Al ovezno pogledaj prije nego li se odlučiš!
30.11.2008 | 12:30
iMac 20" je dobar stroj, sigurno mu ekrani nije "očajan", ali mi na Macu smo ti jako razmaženi, a i većina ljudi je u nekom vizualnom biznisu, pa imaju prirodno visoke kriterije. 20" je dobar, pogotovo za admin poslove je sasvim zadovoljavajuć, ali i ja moram reći preporuku - ako se možeš nategnuti za 24", uzmi njega, vrijedi razlike u parama - ako ništa radi tvog gušta!

Kupci kod nas biraju 24" u 95% slučajeva.
04.12.2008 | 00:17
Mislim da je jedan 20" iMac izložen u Technomaxu u Joker centru, doduše oni ga baš ne paze... ili mi se javi na pm pa dođi vidjeti uživo kod mene na posao.

pozdrav svima.
05.12.2008 | 13:19
Ako budeš čekao novi model, čekat ćeš ga 3 mjeseca. I to nakon predstavljanja

Hard disk je izmjenjiv, no to nije posao koji bi ti preporučio raditi dok je komp još pod garancijem.
A kako iMac posjeduje FW800, preporučujem FW800 vanjski disk a onda ćeš otkriti i prekransi svijet Time Machine backupa.
05.12.2008 | 21:51
Samo da se zahvalim cijeloj ekipi na savjetima i nesebicnoj pomoci. Donio sam odluku.

Stize moj odabir (iMac 24" 2.8GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 320GB HDD) u ponedjeljak, pa cim ga budem imao u rukama podijelit cu dojmove s vama.

Trebat ce mi 100% jos pomoci pa moram biti dobar s vama

Pozdrav svima!
05.12.2008 | 22:56
Pametna odluka!
08.12.2008 | 14:15
Dosao mi jutros moj iMac 24"

Hvala na pitanju, uopce mi nije prevelik

Dobio sam onaj model sa 320GB diskom i 2600 grafickom. Od jednog decka iz oglasa sam ga kupio. Star je par mjeseci, ima Alu tipkovnicu i Mighty Mouse.

Sa HP express postarinom, osiguranjem od loma i placanjem pouzecem me izasao oko 6400kn.

Dojmovi se jos nisu slegli, tek sam instalirao Leopard i skidam 800mb nekakvih zakrpa sa neta. Na njemu mi dosao samo XP OS X-a uopce nije bilo

Super je ocuvan, dobio sam upute i ona dva DVD-a, samo mi malo ide na zivce sto je njemacka tipkovnica (entf umjesto del i tako to). Bice da cu uzeti novu, onu wireless.

I ovaj Apple mouse mi je malo "sapunast". Bas mi ima oblik kao neki sapun, ali super je osjetljiv i jako glatko radi na mom radnom stolu. Mada cu ga 100% mjenjati za nekog Logitecha, ali cu mu dati postenu sansu od par dana da se probam naviknuti.

Sada ce proci dani i mjeseci dok ne pohvatam sve sheme OS X-a, ali neka, mislim da ce vrijediti. Ako nista bicu za jedno iskustvo bogatiji.

Supruga se odusevila jer nema vise one sume kabela, koja je inace uvijek iza svakog PC-a. Kabel od zvucnika in struje za njih, kabel od webcam, kabel usb hub, kabel od mikrofona, LAN kabel od routera...

Racunalo se ne cuje. Ne de mi u glavu da instalira OS, znaci vrti i DVD i HD, i procesor koristi punom parom, a ne cuje se...

I uopce mi ne predstavlja problem on famozna refleksija zbog glossy ekrana.

Prikaz na ekranu jednostavno izgleda bozanstveno. Boje jasno definirane, zasicene, crna boja je fakat crna, i nema puno izrazeno ono odstupanje kada se ne gleda ravno u ekran, kao u 20" modela.

Hvala svima koji su mi pomogli donijeti odluku a najvise hvala onima koji su mi rekli da uzmem 24"

Idem uzivati u svom Macu
08.12.2008 | 14:56
Ajde uživaj, ali da dođe stroj samo s prozorima, bez OSX-a to je bogohulno.....
To može samo bolesni um.. I da, na OSX-u nisu zakrpe, nego updati sistema! Windowsi se krpaju, OSX se dograđuje i unaprijeđujeB)
08.12.2008 | 15:37
Djuro genijalac je napisao:
Ajde uživaj, ali da dođe stroj samo s prozorima, bez OSX-a to je bogohulno.....
To može samo bolesni um.. I da, na OSX-u nisu zakrpe, nego updati sistema! Windowsi se krpaju, OSX se dograđuje i unaprijeđuje




Čestitam na Macu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 15 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, MacSlavko, Riba, ZeljkoB, zoranowsky, Anonimci (898)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO