Poruka: 262
|
|
Word 2008 ne piše Ć? prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana
|
|
|
Jedna korisnica mi se obratila s problemom koji ne znam riješiti...
Radi se o iMacu 1,83 GHz pod OS X 10.6.8 s Office-om 2008.
Kad je postavljen španjolski jezik kao prvi na listi (gospođa ne barata Engleskim, pa joj je ovo najrazumljivije za rad: Open=Abrir i sl.), Word ne piše slovo Ć. Ne napiše zapravo ništa (kursor se na pomakne).
Kad bi napisao bilo što drugo (npr. one navodnike, kao u Entourage-u), to bih mogao riješiti kroz AutoCorrect ili kroz HTML > Plain text. Ali, ovako je blank situation...
Ostale naše dijakritičke znakove piše, ali ne i ć.
Office je Update-an na zadnju verziju, kao i sav System Update...
Ako je u System preferences/International/Languages postavljen Engleski za prvi jezik, onda je sve OK.
Pitanje je: kako natjerati Word da i pod Español piše Ć?
Probao sam razne kombinacije Encodinga u Wordu, ali bez rezultata...
Druga ideja je bila da cijeli OS X bude na hrvatskom (još razumljivije za uporabu od španjolskog), ali to je podržano tek od 10.7.3 a ovaj iMac iz 2006. ga ne može vrtiti.
Postoji od Apcoma lokalizirani Snow Leopard, ali to je 10.6.6 a ovdje smo već na 10.6.8 tako da neki downgrade nije moguć, a Clean Install samo radi Ć nema smisla...
Any ideas?
Zanimljivo: pod Leopardom (10.5.8) je to radilo OK?!
|
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
|
Moderator
Poruka: 9210
|
|
|
|
Zašto clean install samo radi "ć" nema smisla? Ja bi rekao da ima smisla, ako joj je taj ć jako važan. Ako nije, onda ništa nema smisla.
Da li je problem prisutan samo u Wordu ili npr. i u Text editu, Pagesu, Open Office Writeru...?
|
|
|
|
|
|
|
Dobro, recimo da je Clean Install zadnja opcija. Taj iMac nema BackUp disk pa bi trebalo sve na novo instalirati i podešavati...
Volio bih naći neki lakši put.
Dakle, u svim drugim aplikacijama piše Ćć (Text Edit, Mail, Finder, Spotlight...), samo Word ne piše ništa.

|
|
|
Admin
Poruka: 5549
|
|
|
|
|
A da provjeriš fontove sa FontBookom?
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Probaj kreirati novog korisnika pa vidi da li u njemu radi Ć u wordu.
Word ima vlastito podešenje default jezika za dokument. Što kaže to podešenje?
U System Preferences pod International Settings pa Input Sources imaš podešenje da li se odabrani keyboard layout koristi uvijek i za sve aplikacije, ili svaka aplikacija može odabrati drugi layout. Stavi da je jedan layout za sve aplikacije i odaberi da taj layout bude Croatian.
|
|
|
|
|
|
|
|
Uvijek zaboravim probati to s novim Userom! Kreirat ću ga čim stignem, a zavrtit ću i FontBook pa ćemo vidjeti...
|
|
|
|
|
Word 2008 ne piše Ć? prije 8 Mjeseci, 4 Tjedana
|
|
Kreirao novog Usera. Kod njega Word piše Ćć. Uspoređivao sam postavke kod jednog i drugog korisnika. Nisam našao nikakve razlike u postavkama, no nesretnog Ć nema...
FontBook je pobrisao nekih 30-ak manjih problema (konflikta), no i dalje svi drugi programi pišu Ć, osim Worda.

|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Elem, kako rekoh:
Word ima vlastito podešenje default jezika za dokument. Što kaže to podešenje?
U System Preferences pod International Settings pa Input Sources imaš podešenje da li se odabrani keyboard layout koristi uvijek i za sve aplikacije, ili svaka aplikacija može odabrati drugi layout. Stavi da je jedan layout za sve aplikacije i odaberi da taj layout bude Croatian.
|
|
|
|
|
|
|
Da, zaboravio sam to napisati...
I to sam probao: kod oba Usera sam stavio da je isti Layout za sve aplikacije, te sam probao da taj jedan jezik bude Croatian. Nije pomoglo. Zatim sam probao staviti Espanol. U oba slučaja kod Admin korisnika ne piše, a kod novootvorenog Standard korisnika piše Ć...
Što se tiče vlastitog podešenja jezika za dokument u Wordu, to je valjda u njegovim Preferences? Tamo također nisam našao rješenje...

|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Kako - nisi našao rješenje? Što kaže to podešenje? Hrvatski? Španjolski? Engleski? Ono... Što kaže? Ne znam gdje ćeš to naći na Wordu za Mac jer ga nemam i ne koristim. A Windows sad nisu pri ruci. ali potraži gdje ti piše "Default language". Na španjolskom
Ili, kad ti je kurzor u nekom odlomku, mislim da u onim status poljima na dnu prozora piše jezik. Što piše? Desnoklik na to (ili dvoklik?) pa možeš promijeniti jezik za selektirani tekst. Promijeni pa vidi da li onda hoće ć.
|
|
|
|