Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
Linux na G4 strojevima
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: Linux na G4 strojevima
Poruka: 60
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 2  
Pozdrav ekipa,
treba mi pomoć. Imam stari Ibook G4 i G4 "mirror door" i volio bih oživjeti ta računala pa me zanima koju distribuciju linuxa bi bilo dobro staviti. Koristio bih ih isključivo kao kućna računala. Filmovi, glazba, internet, office...
Hvala puno...
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Admin
Poruka: 5549
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 205  
Poruka: 1696
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 74  
Meni se više dopal Kubuntu. S onom light grafikom koja ne opterećuje stroj. Nije loš ni Mint, kaj se toga tiče, ali mi malo previše vuče na prozore......
Budi svjestan svega što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš
graphgraph

A jel ima netko iskustva s yellow dogom?
Admin
graphgraph

Imao sam ja i to loših. YD je već dugo mrtav ako se ne varam.
graphgraph

Pokušat ću s Debianom. Thanks
Admin
graphgraph

Ako bude problema viči. I nemoj instalirati sve živo i neživo, te po mogućnosti odaberi neki lakši desktop environment jer ćeš se u suprotno neugodno razočarati brzinom.
graphgraph

Imaš li neku preporuku? Koji paket i odakle da počnem? Ovo što sam pregledao ovako na brzinu je zbunjujuće...
Moderator
Poruka: 9198
graph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana Karma: 302  
Linuxaši koje ja znam kažu da nije toliko bitna distribucija koliko window manager. Spominjali su mi da ima neki bitno "lakši" od standardnog Gnomea i da to najviše ubrzava starije strojeve. Naravno, cijena je rudimentarnija grafička okolina, bez animacija, "aero" sranja i sl.
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
graphgraph

Da, imaš KDE desktop, a imaš i ovaj, Xubuntu koji je posebno napravljen za G4 strojeve...

Općenito, ovo je JAKO dobra stranica za linux na PPC. mac.linux.be/content/kubuntu-xubuntu-and-ubuntu-ppc

Debian je malo pretežak za PPC, ako je riječ o nečem s manje od 1 GHz......
Admin
graphgraph

Djuro genijalac kaže:
Debian je malo pretežak za PPC, ako je riječ o nečem s manje od 1 GHz......

Ova rečenica ti baš nema smisla. Što je preteško? Debian je težak točno onoliko koliko ga napraviš teškim. Ništa što ne želiš ne moraš instalirati.
graphgraph

Sori, defaultno grafičko sučelje, na to sam mislil. Sad imam kao drugi sistem xubuntu, ako se ne varam (ko bi popamtil sve distribucije) i življa je mašina (G4, 800 Mhz, 1.5 Gb rama)
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 2  
Sinoć sam digao Xubuntu 10.04 (Mac (PowerPC) and IBM-PPC (POWER5) desktop CD) na G4 stroj (mirror door, 1.25 Ghz, 1.5 Gb rama), digao aktualne updateove i sve je prošlo ok, ali rezultat je razočaravajući. Brzinu nisam uspio testirati, ali youtube filmići se jedva vrte. Ne znam jel u pitanju browser (Firefox i Opera) ili nešto drugo, ali na tom stroju sam prije 5 godina montirao videa, radio Jumbo plakate, monografije, igrao igrice, vrtio playliste sa youtuba...
Sada bih ga iskoristio kao media centar, ali video klipići preko interneta (youtube) su negledljivi.
Zašto je tome tako i što učiniti?
Poruka: 658
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 38  
Vrati Tiger..i instaliraj MacTubes..i uzivaj u Youtubu...a mozes i XBMC da ganjas...9..ili 10....
PowerBookG4 1.67...
PowerMac G5 2.0 dual..
MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
AppleTv2+JB...
--i nekoliko Android igracki....
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 2  
Izgleda da nema druge... Imao sam XBMC na Tigeru... Malo je zapinjao pa rekoh, možda će živnuti na linuxu, ali avaj
Poruka: 399
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 13  
Nije ti problem u mašini nego u relativno lošoj podršci linuxa za flash,... meni ti povremeno zna u FF zatrzati ili skroz stati video na YouTube-u, a govorim o laptopu (čije ime više ne spominjem na ovom forumu) kojeg pogoni i3 s 8Gb RAM-a, a instaliran je Ubuntu 12.04 LTS,...

Usput, na tvoj stroj ide 10.5.8 pa te ništ ne košta probati,...
Poruka: 658
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 38  
probaj na Tiger-u..XBMC 9.11....mislim da ce prilicno brze da radi nego ovaj zadnji 11,koji ipak trazi jace makine....pa javi kako radi...a za Youtube,obavezno MacTubes...i u podesavnju stavi da ti primarni player bude QuickTime,a ne Flash...
XBMC 9.11
sourceforge.net/projects/xbmc/files/XBMC.../Camelot%20-%209.11/
MacTubes
macapps.sakura.ne.jp/mactubes/index_en.html
PowerBookG4 1.67...
PowerMac G5 2.0 dual..
MacPro 2x2.66 Ghz Dual Core Intel Xeon..
AppleTv2+JB...
--i nekoliko Android igracki....
graphgraph

Linux na G4 strojevima prije 7 Mjeseci, 2 Tjedana Karma: 2  
Kako sam riješio problem tako sam i zaboravio se javiti, naime stavljen 10.5.8 i piči sve..
Zaboravio sam na Linuxoide i sl. Tako da je jedina ta opcija ostala i ona dooobro funkcionira.
Pozdrav
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Prijava

Vikalica™

Poruka primljena: pred 5 sati, 42 min
  • smayoo: Da? Ne znam... Možda zato što imam 140 kg... :D
  • JCM: Smayo tvoje riijeci uvijek imaju tezinu :)
  • smayoo: 10.6 Snow Leopard je de facto postao Macov Windows XP - sve što je Apple napravio nakon toga je krenulo nizbrdo, tako da je puno korisnika ostalo na 10.6 iako su mogli dalje. Pa onda i developeri to uvažavaju. Ja sam na 10.6 i do sad nisam osjetio problem zbog toga. Jedna jedina aplikacija koja meni treba - nije dostupna na 10.6. A i taj mi nije nešto osobito važan.
  • JCM: To je tako ali kako ne znam previse o trajanju apple softvrea zanimalo me da li ce bar jos dvije godine trajati. Ne isplati se placati za nesto sto ce ubrzo biti beskorisno (npr ovaj white)
  • drlovric: JCM: Zar to nije dubina svakog racunala? I potrosacke elektronike opcenito :)
  • JCM: Da li to znaci da ima rok trajanja obzirom na software? Znam da ima (sve ima) ali da li ce se nakon nekog vremena (skorijeg?) baciti u smece jer nece biti kompatibilan sa hrpom stvari?
  • rusty: osobno ne bi išao preko SLa (10.6.4)
  • JCM: Još jedno pitanje: Da li se može i koji software se preporucuje za nadogradnju MB White 2009? Sada je na 10.5.8. Snow ili Mountain?
  • smayoo: U slučaju nužde, najmanje 20% manje ;)
  • john_st: ma ne prodajem ga, previše sam emotivno vezan za nj :) al čisto me zanima, u slučaju nužde, koliko mogu dobit za njega
  • Sin: @mario.zg: nedovoljno pojasnih: SSD je cca 650-700, a HD postojeći od 160 ili 250gb, prodam ili zamjenim uz nadoplatu za SSD razlika mi je bila 400-450 kn za upgrade ....
  • mario.zg: Može link do tih diskova SSD 128 za 400 kn?
  • Sin: @john_st: eh da... Slican unibody sam prije cca 1,5 god kupio za 3k i uredno prodao za 4k 6 mj. kasnije...bez SSDa; sada SSD 128 malo rabljeni idu po cca 400-450, znaci ako hoces prodati cijena bi bila cca 3.5-4 k, ili visa ako ti je hobi prodavati pola godine 8)
  • Sin: Solidna baza za procjenu, ali ako pratis cijene na njuskalu za Mac - ljudi obicno traze cca 20% iznad MacSell cijene, a stvarno se prodaju po cijeni 20-30% ISPOD MacSell cijene....tako da john_ st imas od cega poceti....
  • smayoo: john_st, moja se procjena uvijek bazira na cijeni koja se nudi za sličan model na E-bayu + troškovi dostave + PDV + 10% (ja bi bio spreman platiti 10% više za rabljeni Mac kupljen lokalno, nego što me košta neki koji kupujem preko E-baya). Tvoj nije tako jednostavno procijeniti radi SSD-a. Tj. takvih sličnih se baš ne nudi na E-bayu.
  • papittoveng: ovaj od JCMa plafon 2200kn
  • papittoveng: @john_st: 3000kn
  • florijan: @ john_st. evo ja ću ti. devet drniških pršuta
  • john_st: aj smayoo, kad si već u formi, procijeni moj stroj: MBP 13" 2.26 Intel C2Duo, 8GB RAMa, 120GB SSD, 250GB HDD, optika izvađena al spremljena, 10.6.8., 2009. godište
  • JCM: To je to. Thx!
  • smayoo: 2600 Kn apsolutni max koji bi ja platio da ga kupujem. Da ga prodajem, dao bi ga za 2.300
  • JCM: Trebam pomoć za cijenu: MacBook white 10.5.8, 2Ghz intel core 2 duo, 2 GB 667 Mhz DDR2, HDD 100 GB 2009
  • kinsif: jednostavno pisite primitovno bez kvacica kao ja! :D
  • Gjuroo: To je poznati feature vikalice...
  • Sin: Isti slucaj i kod mene... Kad viknem - zbrčka, refresh i bude sve Ok
  • zabac: Čito! Cijena rezervnog djela kao takvog je skuplja, nego cijena tog istog dijela za proizvodnju. Koliko znam, drugačija je manipulacija, transport, skaldištenje i korištenje.
  • zabac: Jesam ja lud? KAd refresham, onda je dobro, a kad "Viknem" tada nije!!!
  • zabac: šđčćž
  • zabac: Gle, opet ništa! Gdje da popravim i što. Safari je u pitanju i svigdje normalno pišem, osim u Vikalici?
  • zabac: šđč枊ĐČĆŽ

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Prijavljeni: dpasaric, ecvis17, ipetri68, Jopa1200mk2, Kloba, Sank
Anonimaca: 47

Anketa

Koji vas je novi Apple hardver najviše dojmio?

Apple novosti

0.4138