Važno mi je samo da znam isplati li se uz toliko besplatnih programa platit iWork, jer to dobivam 50% jeftinije samo na dan kupnje (valjda ovaj tjedan)
S obzirom na način na koji postavljaš pitanje (u smislu da kao jedinu iWorkovu prednost vidiš ponuđenu cijenu), NE isplati ti se kupovati iWork.
Naravno, ta izjava vrijedi ako studiraš u Hrvatskoj ili bilo gdje na svijetu gdje NISI okružen Mac računalima unutar akademske zajednice - da postavljaš ovo pitanje kao harvardski student, odgovor bi bio suprotan.
Kojim god putem kreneš osim onoga koji su već utabali tvoje kolege i profesori, zakomplicirat ćeš sam sebi život jer, u slučaju razmjene dokumenata kod kojih je formatiranje bitno, stalno će netko (opravdano!) njurgati da mu nešto ne valja s "tvojim" dokumentima. U tom kontekstu su najkomotnije rješenje Windowsi na stroju i na njima baš onaj MS Office koji "svi" koriste. Da, navući ćeš si svraba s Windowsima, ali barem nećeš biti Onaj Koji Uništi Sve Dokumente. Osim toga, vjerojatno će ti tijekom studija trebati još pokoji Win program na tom računalo, također iz razloga "jer ga svi koriste".
Ako si pak dovoljno tvrdoglav, voliš biti "drugačiji" i ne smeta ti što ćeš doista "uništiti" Win-kolegama dokumente u slučaju nekakve kolaboracije, ima smisla razmišljati o Mac alternativama. U tom kontekstu je Macov MS Office najkompatibilniji (ali daleko od 100%), potom slijede Open/Neo Office i negdje na kraju popisa je iWork.
MS Office je, funkcionalno, najkompletnije rješenje međutim to ga ne čini "best buy" kandidatom jer većina onoga što nudi treba izuzetno malom broju korisnika. Mac verziji se može prigovoritii to što do danas nije prigrlila Appleove guideline za kreiranje GUI-a i upravljanje ergonomijom korištenja - Microsoft jednostavno prenese Win logiku na Apple platformu i ostane na tome. S druge strane, iWork JE primjer odlično dizajnirane aplikacije s onoliko opcija koliko je VEĆINI korisnika potrebno, složenih tako da se u njima ne izgube i da ih mogu pohvatati "u jedno popodne". I utoliko vrijedi svake lipe. Ali NE kao alat u kojem ćeš uzaludno pokušavati biti kompatibilan sa Win svemirom.
S obzirom na pohvale koje se često čuju na račun Keynotea - sve rečeno vrijedi i za njega (barem iz mojeg iskustva!). Keynote JE briljantan, ali to će doći do izražaja SAMO AKO u njemu napravljenu prezentaciju vrtiš s Maca i ako u konačnici NEĆE preseliti u PowerPoint, u kojem će se "raspasti".