Linux za pocetnike
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Linux za pocetnike


03.09.2018 | 06:33
Dobro jutro!

Molio bih savijet od Linuxasa kojih ima ovdije podosta... Naime instalirao bih Linux na MacBook Pro 2016 preko Parallels-a u virtualki.

E, sad... kako se nikada do sada nisam s Linuxom susreo molio bih savjet koji Linux je nabolji za pocetnike? Nista zahtjevno mi ne treba, surfanje, mozda koji od svojih mail accounta za probu tu stavim, LibreOffice... znaci klasika. Cisto za krenuti sa upoznavanjem operativnog sustava. Nisam neki veliki IT-evac, tako da bi i jednostavnost instalaciije bila pozeljna.

Naravno pozeljni su i svi drugi savjeti.

Hvala unaprijed!
03.09.2018 | 06:48
Ubuntu ili Linux Mint su najjednostavniji (ako zbog ničeg drugog, onda zbog velike baze foruma gdje možeš naći pomoć ili na već riješene probleme sa kojima se sretneš).

Oba dolaze sa gotovo svim potrebnim unaprijed instaliranim softverom, a čarobnjak za instalaciju je gotovo identičan i jednostavan.

Imao sam jedno kratko vrijeme Ubuntu na MBP, ali ne u virtualci već na vanjskom disku tako da ti sam proces instalacije na MBP ne mogu opisati.
03.09.2018 | 10:06
Proces instalacije je jednako jednostavan i posve identičan kao na nekom plastiši. Govorim za Ubuntu, to sam probao, čak nedavno. Ubodeš bootabilni instalacijski stick (ne sjećam se da je bila neka posebna procedura - download ISO i disk utilityjem zapis na stick), držiš ALT kod paljenja, odabereš boot sa sticka i dalje što ti drago...

Pitanje za Bertonea - kad je bolje odabrati Ubuntu, a kad Mint?
03.09.2018 | 12:31
Linux Mint

Kod Linux Minta imaš dvije linije proizvoda. Glavna za bazu koristi Ubuntu LTS (Long Term Support), dok sekundarna za bazu koristi Debian (i zove se LMDE).

LM (Ubuntu) trenutno dolazi sa tri desktop environmenta (skraćeno DE i to: Cinnamon, Xfce i Mate) i u njega je uključeno više softvera uključujući i vlasnički. Ranije verzije su dolazile i sa KDE DE no on je kod verzije 19 službeno napušten.

LMDE (Debian) dolazi sa manje softvera, nema vlasničkog firmwarea i softvera (grafičke kartice AMD/Nvidia, mrežni uređaji i sl.) te ne podržava Ubuntuov PPA, a kao i LM dolazi sa tri DE i to: Cinnamon, Xfce i Mate.

Aktualna verzija Linux Minta je 19, dok je kod LMDE 2.

Za životnog vijeka Linux Minta se izdaju četiri ažuriranja (npr. LM 18, LM18.1, LM 18.2 i LM 18.3).

Osobna preporuka ukoliko netko želi probati/koristiti je verzija Linux Mint 18.1 Cinnamon koja će imati podršku do Q2 2021. godine,


Ubuntu Desktop

Ubuntu također ima dvije linije proizvoda no one su posložene malo drugačije nego kod Linux Minta. Prva verzija se temeljito obnavlja svake dvije godine i iza brojčanog naziva ima oznaku LTS i donosi podršku od pet godina (aktualne LTS verzije su 16.04 i 18.04 .) i za životnog vijeka se redovito ažuriraju te nose oznaku (npr za verziju 16) 16.04, 16.04.1, 16.04.2, 16.04.3, 16.04.4 i 16.04.05. Namjerno sam napisao sve verzije jer je za kućnog korisnika ukoliko želi full stabilnost najbolje koristiti verzije xx.04 i xx.04.1 jer one dolaze sa GA kernelom dok ostale (2., 3., 4. i 5) imaju HWE kernel koji ipak može ukoliko se loše poklope zvijezde uzrokovati određene probleme i nestabilnost.

Druga linija su među verzije koje imaju brojčanu oznaku koja sadrži mjesec i godinu izdanja (npr 16.10, 17.04, 17.10) imaju kratku podršku , imaju HWE kernel i služe za uvođenje i isprobavanje novih stvari koje ako se pokažu ok ulaze u slijedeći LTS.

Također, uz Ubuntu Desktop Canonical razvija i Ubuntu Server , Ubuntu for IOT i Ubuntu Cloud no oni nisu interesantni kućnim korisnicam pa o njima neću.

Nadalje, Canonical (tvrtka koja stoji iza Ubuntua) je do verzije 17.10 kao DE koristila Unity, no od 17.10 kao glavni DE (na žalost) prelazi na GNOME. Uz osnovni (sad GNOME DE) službeno su podržane i dodatne verzije i to: Kubuntu(KDE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu Budgie (Budgie), Ubuntu Kylin (UKUI – posebna verzija za Kinesko tržište), Ubuntu MATE (MATE), Xubuntu (Xfce) i Ubuntu Studio (Xfce).

Osobna preporuka ukoliko netko želi probati/koristiti je verzija Ubuntu 16.04.1 koja će imati podršku do Q2 2021. godine.

Ehh da,...

Sad sam ti puno napisao, a nisam odgovorio na tvoje pitanje, odnosno koji je bolji.

Prednost Linux Minta je što dolazi sa više uključenog softvera i što ga možeš koristiti da nikad ne posegneš za terminalom, dok ćeš sa Ubuntuom prije ili kasnije morati (ako ga želiš prilagoditi svojim potrebama).

Ipak, osobno ipak malu prednost dajem Ubuntuu (barem verzijama sa Unity DE) zbog bolje podrške za HDPI (bolje skaliranje), bolje pretraživanje, veću iskoristivu površinu ekrana bez obzira na njegovu vrstu (malo više raspoloživih pixela po visini u današnje vrijeme širokih zaslona puno znači), ogromnu korisničku bazu i informacije/riješenja problema i sve drugo što uz to ide. Što se pak tiče instalacije dodatnog softvera većina stvari se odradi iz GUI-a kroz Softver centar (nešto slično App Storeu), a baš za neke specifične stvari se treba posegnuti za terminalom ili ići na kompajliranje koda (ali to početnik ili prosječan kućni korisnik neće nikad raditi jer nema potrebu).

Nešto sam sigurno zaboravio napisati pa ako te nešto konkretno zanima pitaj.

Uglavnom da još jednom ponovim, ako želiš (ili netko drugi želi) isprobati LM/Ubuntu onda obavezno ići na verzije LM 18.1 Cinnamon ili Ubuntu 16.04.1.

I za kraj, slika-dvije Ubuntua 16.04.1 na MBP.

MBP-Ubuntu1.jpg


MBP-Ubuntu2.png
03.09.2018 | 13:27
Hvala. A zašto je Unity bolji DE od Gnome?
03.09.2018 | 13:32
ScreenShot2018-09-03at14.57.51.pngEvo mene da se javim sa Ubuntu 18.04. Instalirano kroz Parallels na virualki. Instalacija prosla bez i jednog problema. Sve radi za sada odlicno... isrtazujem

Ubuntu 18.04 dolazi, kako si Bertone i rekao, sa vec instalinarim svim potrebnim softverima za pocetak rada (LibreOffice, Thunderbirt Mail, Kalendar etc.)

Na prvi pogled, svida mi se to sve
03.09.2018 | 14:39
smayoo kaže:
Hvala. A zašto je Unity bolji DE od Gnome?


Unity je imao svoju filozofiju rada i jasno zacrtan smjer kojim su ga poboljšavali... ekipa koja stoji iza GNOME-a ima neku svoju viziju načina korištenja GUI-a koji baš nije lako shvatljiv niti se lako koristi (bez dodatnih prilagodbi od strane korisnika)... ili prevedeno, ono što na Unityu odradiš sa dva klika na GNOME-u moraš sa četiri.

Ovo što danas dolazi sa Ubuntuom 18.04 nije nativni GNOME već prilagođen da što više sliči i radi kao Unity no vjerojatno nikad neće raditi kao Unity (osim ako zajednica sama ne zasuče rukave i prepravi ga) zbog ograničenja koja postoje u GNOME-u. Osim toga kad ti DE u startu traži 2GB RAM-a (Unity je trošio manje od 1GB onda znaš da nešto nije složeno kako treba, a da bi dobio koliko toliko upotrebljiv GNOME moraš instalirati hrpu GNOME Shell Extensions-a.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 14 minuta
 • smayoo: Nije to bezveze tema. Ljudi često imaju tu istu dilemu, a ovako će tvoje pitanje i odgovor na njega iscuriti u nepovrat za koji dan
 • ivan.ocd: Super, nisam to znao...hvala ti :) ma nije mi se dalo otvarati bezveze temu pa sam ovako htio vidjeti.
 • smayoo: Ako želiš nastaviti dalje, molim te otvori temu u forumu.
 • smayoo: U principu ti svaka tipkovnica i miš rade s Macom. Ono što je na PC tipkovnici windows tipka, to je command na Macu, a u podešenjima možeš remapirati CTRL na CMD i obratno (tako da imaš command na obje strane tipkovnice). Probaj, možda ti bude OK
 • ivan.ocd: :D a ionako si trebam nabaviti tu tipkovnicu i miš pa sam mislio da ima netko kome bi odgovarlo :)
 • smayoo: Ti to ozbiljno? :D
 • ivan.ocd: Ekipa, kupio sam si nedavno macbook pro :) ostalo mi je sad viška Microsoft Modern Keyboard (sa TouchID-om) i Microsoft Modern Mouse. Treba li kome ili ima nekton da bi se mijenjao za Magic Keyboard i Magic Mouse?
 • cariblanco: Čini mi se @smayoo da će ovo ići mimo oglasnika, znači direktna pogodba. Može i meni pm i to prvom ( mada ga neću kupiti ) , pa lupim neki rabat kupcima ;)
 • tino1: @dodoonn - pošalji i meni (koliko je para?)
 • invictus: @dodoonn - pošalji mi u privatnoj poruki svoj broj mobitela i mail na koji ti se mogu javiti, zanima me Macbook. :)
 • smayoo: piši u oglasnik
 • dodoonn: Ako neko hoce MBP 13 2015, 110 ciklusa imam na prodaju i hitno mi je jer imam nesto drugo u vidu :D laptop je bez tockice
 • Daddo: Nah. Nikad to nije bila ozbiljna priča. Premalo smo mi tržište (i generalno preglupo) za veće brzine.
 • cariblanco: Otišlo za avione :D
 • Daddo: Išla je priča da će HEP i država u optiku se bacit, ali to je samo priča :)
 • rusty: ovo vodi 3TCable. 56Mil€ iz EU su povukli za ovo
 • rusty: karta porkivenosti i dostupnosti će biti uskoro spremna
 • rusty: Radovi kreću iz Buzeta i ičića paralelno i kreću se dalje po Istarskoj odnosno po Primorskoj županiji. Kod mene bi trebali biti cca iza ljeta kako kažu (vjerojatno jesen)
 • rusty: a onda ide operater po mojem izboru koji mi može isporučiti optiku
 • rusty: Ja čekam ovo... [link]
 • JOHN: Očito samo oni znaju razraditi projekt za apliciranje
 • JOHN: Izvođač ne znači nužno da je i vlasnik. Al interesantno je da, ako je istina, da je baš Dojč telekom povukao sredstva iz fondova
 • robee: ja evo vise od godinu dana uzivam u vip optici 500/100 :)
 • robee: eh..moglo se/moze se svasta ali....
 • smayoo: Začuđen? Ma ne valjda...? :)
 • Kloba: Inače, lova je iz EU, ali izvođač radova nije država već spomenuti HT - i opet će infrastruktura biti u njihovom vlasništvu. Pa mi smo stvarno idioti na političkoj razini. To je moglo biti u vlasništvu gradova.
 • Kloba: Jučer mi došao tip iz HT-a da potpišemo želimo li ugradnju optike na proljeće. Naravno, samo do kuće, a onda kada se odlučimo za kojeg bi operatera, oni će od kutiije unutar kuće do rutera. Sve kao besplatno i trebalo bi biti gotovo u svim većim gradovima do 2020. Parica se napušta nakon nekog vremena, a do tada će raditi istovremeno...
 • cariblanco: Večer ekipa, molio bi pomoć u temi o miniju
 • stefanjos: saint :P budem kad dodem doma, mislim ono, reuploadat video s originalnih 24k vieowa jao
 • saint: Salim se naravno,prijavi istog momenta
 • saint: Sta te briga svakako nije cemu :D
 • stefanjos: da, koji klinac o.O
 • energyman: @stefanjos jel to netko tebi maznuo video? [link]
 • m@xym: e brate, ovo da nisam svojim očima vidio, ne bi vjerovao da se dogodilo....
 • gladhr2: Bas sam se nasmijao porukama sad haha
 • cariblanco: Trebalo bi ga kazniti, pa da mora više postati...ak ga ohladiš niš od postova ;)
 • saint: s obzirom da se ubio od postova na forumi trebalo bi ga malo ohladiti
 • rusty: Ovaj Siky neki opasan igrač a? Da te malo na klupu stavimo i ohladimo?
 • eterna luchar: tenks ;)
 • eterna luchar: Ako netko želi nabaciti savjet na Hardver sam pokrenio thread
 • Siky97: tj.ni ne bit
 • Siky97: Ne boli ni bit svakom loncu poklopac...
 • saint: Takvim stavom bas ces dobiti odgovor. A da probas biti malo pristojniji,ne boli vjeruj.
 • Siky97: nemoj serkat
 • smayoo: Ne može. Piši u forum. B)
 • Siky97: Poz! Preporuke za SSDod 1TB?na moju žalost uzeo sam model od 128Gb PRC...i plis ako može bez upućivanja u već postojeće teme,ako imate savjet dajte i tjt.
 • smayoo: E... aj piši u forum... :)
 • energyman: Mislim da me niste shvatili, meni sve radi, eventi su mi dodani u kalendar, ali NE ŽELIM slati response natrag mailom onom ko me pozvao :D
 • Moonlike: U tom slucaju ne znam :-) Valjda kako je smayoo objasnio
 • Moonlike: Osim naravno ako ti netko posalje sa recimo Office 365 invitation na tvoj Google recimo account to nece raditi

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO