Jesmo li dobro izabrali?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jesmo li dobro izabrali?


28.05.2021 | 20:55
Koliko svi znate iz današnjih vijesti, Vlada RH je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak) ponude, izabrala francusku (rabljeni Dassault Rafale F3R).
Ispada da kupujemo 12 borbenih aviona 4++ generacije .
To plaćamo milijardu eura. Osobno mi je drago i mislim da smo izabrali dobre avione, jesu rabljeni - no koliko sam prelistao, starost im je devet godina.
Što mislite vi? Jesmo li izabrali dobro?

dassault_rafale_f3r_standard.jpg
28.05.2021 | 21:10
Ja sam sklon misliti da nismo mi nista izabrali nego je izabrano za nas. U svakom slucaju sto god je izabrano nema bas nikakvu posljedicu na moj zivot pa nemam ni stav prema mogucim opcijama.
28.05.2021 | 21:28
Rafale je brutalan avion. U puno stvari superiorniji od ostalih kandidata. Najvise po nosivosti i modernim senzorima. Nekako je klasa iznad, jer se jedini nude rabljeni. Kao da polovan Passat zaluta medju Golf, Astra, Megane i sl natjecaj novih vozila nizeg segmenta

Ja sam bio za F-16, nove, ali to bi se cekalo 6-7 godina a nesposobna HR vlada nabavku radi u zadnji cas pa MIG-21 ne bi izdrzali cuvati HR nebo dok novi avioni ne dodju. Zamisli sto bi nas MIG21 i sacuvali, ali eto nesto kao rade. Dokotrljaju se do piste i ne padnu nikome na glavu. Od tih oldajmera dosta

Ako nemas svoje avione, moras placait drugu NATO clanicu za uslugu cuvanja neba, vjerojatno Italija bi to radila za Hrvatsku. A to kosta. Puno! Zato je ovo najekonomicnije rjesenje, a Rafal nosi svo NATO oruzje po potrebi.

U principu nije bitan ni sam avion koliko oruzje kojim ga opremis. Brutalan avion sa raketom dometa 60km, nema sta da trazi protiv znatno losijeg aviona koji nosi rakete dometa 90km. Jer ce ga ovaj zveknuti, nece znati ni sta ga snaslo. Dzaba mu tad sve perofrmanse na papiru

Ja se bas radujem novim avionima. Sramota za drzavu da to vec nema. Idealno bi bilo jos par eksadrila Apache i nesto dronova (Predator, Barjaktar i sl). I ne treba nista vise da se anulira ogromna premoc Srbije u broju tenkova

Ali o tim nabavkama se za sada i ne razmislja...
28.05.2021 | 21:39
O kakvom čuvanju neba Vi govorite i od koga trebamo čuvati nebo?
28.05.2021 | 22:19
Od opakog vanjskog neprijatelja koji nikad ne spava. Te zato ima krvave oči što mu daje još opakiji izgled.
28.05.2021 | 22:35
drlovric kaže:
I ne treba nista vise da se anulira ogromna premoc Srbije u broju tenkova


Mislim da se već na Vukovaru vidjelo kako se anulira premoć u broju tenkova

Nu, kao što Riba veli - nije to naš (moj) izbor. Što se mene tiče, daj šta daš ak baš mora. Nadam se da nikada neće sudjelovati u ratnim akcijama.

A sad, s obzirom da sam ko klinac radio maketa aviona i bio više u tome, Rafale je ok.
28.05.2021 | 23:25
Super je kako mu je prva navedena odlična osobina superkrstarenje. To znači da bez forsaža (naknadnog izgaranja) može probiti zvučni zid. S obzirom na našu površinu koja je malo veća od one Kazahstana, to je iznimno bitno svojstvo...
28.05.2021 | 23:30
Ja sam gledao video po kojem je Rafale sposoban nositi rakete zrak - zrak dometa i do 150 km u svojoj najboljoj verziji - a tu uzimamo, i da je u u velikoj prednosti pred MIG-om 29 kojeg imaju istočni susjedi. Taj avion ima rakete dometa 80 km.
Ako griješim, neka me netko stručniji ispravi.
Pa @drlovric je u pravu, plaćali bi Talijanima da nam čuvaju nebo. Zar ne bi trebali imati barem tih tucet aviona kao neka država?
Pogotovo država članica NATO saveza, u ovom okruženju.
Svjetska previranja uvijek se preliju na manje terene, od kojih je naš jedan od podobnijih, to smo više puta mogli vidjeti kroz bližu povijest.
Ovo je video usporedba:

A ovo članak koji veli zašto smo trebali te avione po autoru:
www.vecernji.hr/vijesti/ogorec-hrvatska-...avu-hrvatsku-1496153
28.05.2021 | 23:54
@Kloba:

Ovaj video nema zive veze sa istinom. Pogotovo ovaj stealth segment. Radarski eflektivna povrsina MIG-29 nije dvostruko visa kako ovdje pise vec skoro 10 puta

Ja volim jako MIG-29, na papiru ima sve. Jedina mu mana sto su ga kupovale siromasne i neutrenirane armije, pa je u svim borbama padao s neba kao svijeca. Ne zato sto je toliko losiji, vec eto, sticajem okolnosti
28.05.2021 | 23:57
Bertone kaže:
O kakvom čuvanju neba Vi govorite i od koga trebamo čuvati nebo?


Air policing je obvezna zadaca NATO clanica. Moras cuvati svoje nebo, tj imati odredjen broj aviona u zraku i konstantno najmanje jedan par naoruzanih aviona u borbenom dezurstvu.

Ukoliko ti nemas avione a hoces eto da budes u druzini sa velikim i jakim, onda njima platis da izvrsavaju tvoje duznosti
29.05.2021 | 00:08
@gjuroo:

A kako su se to na Vukovaru unistavali tenkovi? Po koju cijenu? U kompenzaciji za ljudske zivote. Jer vojnik se mora otkriti iz zaklona na brisanom prostoru i gadjati tenk protuoklopnim sredstvom. Nisu tada imali TOW rakete i sl, da mozes ti sa sigurne udaljenosti gadjati tenk. Bile Zolje, OSE, Trombloni, RPG-7, poneka Maljutka.

Vukovar je bio idealan teren za tenkove. Nije to brdovita Bosna i sume ili Krs u Dalmaciji. Slavonija je ravna, plus su i kuce male i niske. Kao idelaan poligon na kojem tenk moze pokazati sve sto moze. Ako posada koja ga vozi zna sta radi

Momci su pokazali ogromnu hrabrost na Trpinjskoj cesti, ali pomoglo je puno sto je JNA navaljala stotine tenkova i transportera, ali posade nisu bile uvjezbane.

Ne mozes ti popiti pola litra brlje neke rakije pa sjest u tenk, kao rezervista i ti negdje krenuo u borbu. Ili regrut koji zive veze nema ni sta radi u tenku.

Da je Izrael poslao 50-100 Merkava ili US Army sa 50-100 Abramsa, ne bi u Vukovaru cigla ostala. Pojma ne bi braniteji znali sta ih je snaslo. Sve bi se zavrsilo za par dana.

Ali prosla su ta vremena. Sta se desilo sada u Nagorno karabahu? Bajraktari su polupali koliko hoces oklopa koristeci laserki vodjene rakete sa dronova.

Pametne vojske tehnologijom (citaj parama) cuvaju zivote svojih vojnika, i ne izlazu ih ako bas nije prijeko potrebno.
29.05.2021 | 00:47
drlovric kaže:
@gjuroo:

A kako su se to na Vukovaru unistavali tenkovi?


Ma dobro... To sam napisao samo kao doskočicu. Nisam očekivao da ću isprovocirati ovako duboku analizu
29.05.2021 | 08:41
drlovric kaže:
Bertone kaže:
O kakvom čuvanju neba Vi govorite i od koga trebamo čuvati nebo?


Air policing je obvezna zadaca NATO clanica. Moras cuvati svoje nebo, tj imati odredjen broj aviona u zraku i konstantno najmanje jedan par naoruzanih aviona u borbenom dezurstvu.

Ukoliko ti nemas avione a hoces eto da budes u druzini sa velikim i jakim, onda njima platis da izvrsavaju tvoje duznosti


Ne zove li se to u ulicnom zargonu - reket?
29.05.2021 | 10:02
Možeš to i tako nazvati.
Ja bih to nazvao stavkom ugovora koji na koji smo pristali ulazeći u Sjeverno Atlantsku Trgovinsku Organizaciju.
To ime je meni najveća smijurija, jer grupa zemalja okupila se tu prvenstveno radi vojne suradnje, ali ulazi i trgovinska - pa eto.
A u sklopu te vojne suradnje sve države članice obvezale su se, između ostalog, i na izdvajanje od dva posto iz državnog proračuna u vlastite oružane snage.
Mogli bi imati slabu vojsku. Samo nismo baš u okruženju u kojemu je primjerice, Nizozemska.
Ali i oni su, usprkos jako slaboj vojsci, jedna od država koje je najteže okupirati na svijetu.
Imaju projekt Atlantida.
U slučaju krajnje nužde ruše sve brane i preplavljaju terirorij Atlantikom. Pa ti pošalji vojsku na njih.
Ono što hoću reći, držim da svaka država na ovome svijetu koja ima okruženje u kojem je dovoljno 10 nestabilnih godina i odluka jedne svjetske sile da grune pakao na zemlji - a ovdje se to samo u prošlom stoljeću desilo tri puta - mora imati primjerenu vojsku.
A primjerena vojska uključuje i neke zrakoplove.
Ako imaš more, i neki tip vojnih brodova.
Možda griješim.
29.05.2021 | 10:06
Kloba kaže:
Samo nismo baš u okruženju u kojemu je primjerice, Nizozemska.
A i oni su, usprkos jako slaboj vojsci, jedna od država koje je najteže okupirati na svijetu.
Imaju projekt Atlantida.
U slučaju krajnje nužde ruše sve brane i preplavljaju terirorij Atlantikom. Pa ti pošalji vojsku na njih.


Ovo je jedna od onih tvrdnji koje je nemoguće dokazati, ali bi se mogle lako, ako do toga dođe, opovrgnuti...
29.05.2021 | 10:08
Šta, da Nizozemci imaju taj projekt?
Već su to radili.
en.wikipedia.org/wiki/Inundation_of_Walcheren
29.05.2021 | 12:48
Riba kaže:
Ne zove li se to u ulicnom zargonu - reket?


Ne. To znaci da svaka drzava clanica mora imati minimalan stupanj borbene gotovosti i spremnosti. U slucaju rata, u nacelu (nedokazano jos uvijek u praksi) ostale NATO clanice su obvezne tebe braniti i vojno ti pomoci.

E sad, sto bi neko slao svoje avione/brodove/tenkove/younameit koje je kupio od svojih para da brani tebe koji nisi htio/znao/mogao to isto sebi da kupis i svoju vojsku da obucis?

Ne mogu ja otvoriti s nekim zajednicku tvrtku i ocekivati profit od toga, a da neko drugi da sve. Ja ne ucestvujem nikakvim kapitalom jer sam /prokockao/popio/prokurvao pare koje sam trebao uloziti u zajednicki projekt

Obveza NATO clanstva je da drzava odredjen dio BDP izdvaja za vojsku. To nije nikakva tajna i uvjet je da bi uopce postao dio te price.

Balkan je uvijek visoko rizicna zona i nadati se da bi neko drugi (jer si eto u NATO) potrcao da tebe brani i da za tebe gine, je djetinjasto i utopijsko razmisljanje.
29.05.2021 | 13:33
A Trump je inzistirao da zemlje članice dignu ulaganja u vlastiti vojni sustav sa 1,6 (ili tako neke brojke) na 2% BDP-a. To se baš sjećam da mu je bila misija i da je uspio. Kao, oni najviše ulažu i zašto bi se izlagali za neke države koje ne ulažu ništa. To mu je bio argument.
29.05.2021 | 13:53
Kloba kaže:
U slučaju krajnje nužde ruše sve brane i preplavljaju terirorij Atlantikom.


Pa neće se baš preplaviti Atlantikom...
29.05.2021 | 15:00
Ispričavam se. Sjevernim morem.
29.05.2021 | 16:00
Evo teksta koji prepisuje francuske novine. Pa te Rafale kupuje dosta država. Čak i neutralni Švicarci navodno kupuju 36 do 40 komada.
www.vecernji.hr/vijesti/sto-francuski-me...stoljeca-ali-1496297
29.05.2021 | 16:29
Bacio sam sad oko na Dassault Rafale wiki stranicu i pogledao popis zamalja koje koriste njihove avione no onda mi je u oko upalo nešto drugo.
Naime kao DR sudjeluje i u programu Space Forcea, a za sad su u Space Force (službeno) uključene SAD, Kanada, Francuska, Engleska, Indija, Kina, Rusija i Iran (zanimljivo) mogli smo preskočiti kupnju aviona i odmah se ugurati sa kojom milijardom € više u probrano društvo, pa nek drugi nama plaćaju da ih čuvamo kad dođu vanzemljani
29.05.2021 | 16:46
Mislim da je dobar izbor, best-bay kupovina. Pitanje je da li je novi f-16 bolji, možda u nekim segmentima, a u nekin baš i nije. Još kad uzmemo u obzir vrijeme isporuke i cijenu, onda ovo ispada najbolja kupnja. Jučer sam malo gledao obljetnicu naše vojske i moram pohvaliti Milanovića, za baš ono dobar državnički govor, i ostali govori su biti u sličnom diskursu. Vjerojatno je i njima bilo neugodno, pokvariti tu obljetnicu i sve što ona predstavlja.
29.05.2021 | 17:16
Riba kaže:
Ja sam sklon misliti da nismo mi nista izabrali nego je izabrano za nas. U svakom slucaju sto god je izabrano nema bas nikakvu posljedicu na moj zivot pa nemam ni stav prema mogucim opcijama.


To je istina, znamo da tvoji u pustinji ( sad se ne sjećam točno gdje živim ) imaju bar 150 takvih letjelica
29.05.2021 | 17:18
Bertone kaže:
O kakvom čuvanju neba Vi govorite i od koga trebamo čuvati nebo?


Evo čitam da je i Švicarska u fazi nabave 36-40 komada novih borbenih aviona !!! Oni su kak ono, neutralni, pa vjerojatno im trebaju za obranu svojih čokolada
29.05.2021 | 21:43
cariblanco kaže:

Evo čitam da je i Švicarska u fazi nabave 36-40 komada novih borbenih aviona !!! Oni su kak ono, neutralni, pa vjerojatno im trebaju za obranu svojih čokolada


Pa ne treba ni njima,... reket kak bi @Riba rekao
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 19 minuta
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO