Kako do boljeg sutra?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako do boljeg sutra?


11.09.2018 | 20:08
Žabac, ako se kroz 45 godina komunističke vlasti jedino događala pljačka i upropaštavanje Hrvatske, kako objašnjavaš činjenicu da je životni standard u Hrvatskoj 1969. godine bio značajno (da se ne nabacujemo brojkama) veći nego 1939? Ne samo 1939, nego i 1929 (pred početak velike ekonomske krize)!
Ako je utjecaj zločinačkih pothvata odabranih članova HDZa beznačajan, kako objašnjavaš dodatno katastrofalno potonuće ekonomije koje je nastalo nakon završetka domovinskog rata, od 1995. do 1999?
11.09.2018 | 20:32
Nije JEDINO, vec je vecina onda opljackana i devastirana. Ostalo je dokrajceno od neovisnosti Republike Hrvatske.
Ne mozes tako usporedjivati jer je standard ipak rastao ali ne tempom ostalih zapadnih zemalja. Cak su i komunisticke zemlje u okruzenju imale veci BDP od bivse drzave.
Usporedi standard 1969. Hrvatske i Austije (koja je tek 1955. dobila neovisnost!)? Da je prevladao kapitalizam u Hrvatskoj nakon rata, razvoj gospodqrstva bio bi barem kao u Austiji ili slican.
Nije tajne da se razdjelilo ono malo sto je ostalo, ali to nije ni sjena onome prije Domovinskog rata.
11.09.2018 | 20:42
Zabac samo jedno pitanje za tebe:
Na kojim dokazima i temeljima tvrdis da je vecina tvrtki upropastena i popljackana za vrijeme Jugoslavije, a da je HDZ i njihova privatizacija samo kap u moru popljackanog od strane SKH i SKJ?
Brojke, dokazi, BDP per capita i sl.
11.09.2018 | 21:43
Ovo sam brzo nasao.
tkojejohngalt.wordpress.com/2015/11/27/d...lavenskog-komunizma/

Imas grafova koliko hoces na netu. Do 1960-1965 smo drzali kakav takav kora, ali poslije odlazi sve k Vragu.
  • Air
  • Korisnik
  • 60
11.09.2018 | 21:55
zabac kaže:

Pljačka o kojoj se govori je nažalost bila legalna, ali nemoralna.


Pljačka nije bila legalna to ti potvrđuje izvješće državne revizije i to u postotku od 95 posto.

Stoga kako misliš da je bila legalna?
12.09.2018 | 06:46
zabac kaže:
Cak su i komunisticke zemlje u okruzenju imale veci BDP od bivse drzave.

Ovo nije istina Žabac. I to ne samo za zemlje u "okruženju". Kada sam ko klinac autobusom išao na skijanje u Velike Tatre u Slovačkoj, na granici s Poljskom - prvo smo stali u nekoj mađarskoj zalogajnici. Gledali su nas sa mržnjom u očima jer se plaćalo markama i vidjelo se da su nam zavidni na standardu. Pričam ti o 1987. A onda smo došli u Slovačku i malo bili i na Niskim Tatrama, gdje im ski resort nije imao Coca Colu. Štoviše, u hotelu si mogao popiti jedino vodu. A za klopu neko meso i knedličke.
Prema tome nemoj pisati da su zemlje istočnog bloka imale i približno isti standard kao i mi. Jednostavno to nije istina. E sada - kako, zašto, krediti za kuće čija se rata zbog devalvacije izjednačila iznosu kutije cigareta - u to ne ulazim.
Ja govorim o standardu.
Starci su pokupovali i sestri i meni igračaka, i to ne jeftinih (ja sam se palio na Masterse, jedan je stajao 50 DM - a doma sam došao s njih četiri). Da ne pričamo o odjeći, obući, restoranima, čokoladama itd.
Visoke Tatre su ispale stvarno dobre za razliku od Niskih, ali ako sam kao balavi klinac mogao zamjetiti tu nelagodu dok bi razgovarao s njihovim osobljem (a pogotovo u Mađarskoj i Slovačkoj), onda je sigurno bilo jako izraženo.
12.09.2018 | 06:48
Vidim da mi se post poduplao pa sam obrisao ovaj dok ga admin ne izbriše.
12.09.2018 | 07:53
zabac kaže:
Ovo sam brzo nasao.
tkojejohngalt.wordpress.com/2015/11/27/d...lavenskog-komunizma/

Imas grafova koliko hoces na netu. Do 1960-1965 smo drzali kakav takav kora, ali poslije odlazi sve k Vragu.


I što tu lijepo piše? CIJELO vrijeme se govori o Jugoslaviji u kompletu. Žabac, pa nemoj mi reći da si ti tak jako bedast da zbilja misliš da je život u Sloveniji i Hrvatskoj bio na istoj razini kao u Šumadiji ili na Kosovu?
Pa zakaj se htjelo van iz te države, nego da prestanemo slati novce u Beograd gdje je onda Federacija slala nerazvijenima koji su stalno bilo nerazvijeni?

Kad se krenulo u projekt hidroelektrana na Đerdapu (zajednički projekt Rumunjske i Juge) to je vođeno iz Beograda. No, kod proračuna pada tlaka na lopaticama vodene turbine su zajebali računicu. Big time. I događala se kavitacija kakvu nije niko nikad vidio. To je isprva zataškavano pa se svake godine navarivao materijal da nadoknadi pojedene lopatice (kavitacija je pojava lokalnog isparavanja vode uslijed iznimno niskog tlaka. No, kako je okolišnji tlak velik, ta se voda nazad urušava i jako udara. U ovom slučaju u lopatice i stvara eroziju materijala. Najlakše ti je to vidjeti u praksi kod lopatica propelera brodskih motora tj. na čamcima), a kad je vrag odnio šalu, onda je pozvan FSB iz Zagreba da riješi problem. I riješili su ga.

Pokušavam ti reći da ne možeš izolirano promatrati Hrvatsku kad ti to paše (na razini neovisnosti), a kad treba popljuvati ono prije (ili opravdati sranje sada) se pozivati na zbirne statistike nekadašnje Juge.

Kloba ti je dobro rekel: i mi smo išli na skijanje u Poljsku. Kad smo tam izvadili novčanicu od 10 DEM, ovi su ti pete ljubili. U dućanima nije bilo ničega.
Jesi gledal crtić Gusztav? Onaj mađar s tri dlake na glavi? Jesi vidio njihove dućane u tom crtiću? Svi su ABC. To je bio sistem A je za gradnju, B za sve ostalo, a C za prehrambene proizvode, ako se dobro sjećam. Da, ali dođeš i tam nije bilo ničega.
Uspoređivati nas (pri čemu sad primarno mislim na negdašnju SR Hrvatsku) s tim je ne samo izrazito netočno, nego i krajnje uvredljivo.
Da ne spominjem sad ovaj intervju s jogurtima i laž o najavljivanju koliko kruha misliš kupiti od mile nam precjednice (koji je njoj q..c da nas tak sramoti okolo nije mi jasno).
To jednostavno NIJE ISTINA.

A drugi dio priče koji treba uzeti u obzir su tadašnji troškovi. Da, BDP per capita je bio niži, ali cijene su bile toliko niže da je ipak puno toga bilo dostupno. To se ne odnosi na uvoznu robu koja je imala svoju deviznu cijenu (plaćalo se na konsignaciji u devizama, a davanja su bila u dinarima) i koja je bila (ne)dostupna, kako kome i u ovisnosti o tome koliko je novaca imao.
Sjeća li se netko Adidasovog dućana u Petrinjskoj, tam malo iznad i s druge strane od murje? Nijemci su dolazili tamo na putu do mora ili s njega i doslovce punili gepeke jer je sve bilo 20-25% cijene te iste robe koliko su ju oni plaćali u Dojčlandu.
Dakle, ako je u Njemačkoj BDP bio 8 puta veći nego kod nas, ali su cijene bile 4 puta više, onda je njihova realna kupovna moća bila dvostruko viša od naše, ne?

Smayoo ti je lijepo rekao: da, bilo je sranja, bilo je stabilizacije, bilo je redukcija, bilo je inflacije. Ali generalizirati o posrati se po svemu i, a ovo mi najviše ide na živce, sva sadašnja sranja pravdati nečim što je prestalo postojati prije 27 godina je ili, bez uvrede, krajnje glupo ili zlonamjerno.
12.09.2018 | 08:05
Upravo tako.
Još bi samo dodao, postoji puno definicija povijesti kao studije prošlosti čovječanstva bez čijeg razumijevanja ju ne možemo prihvatiti i samim time ići u budućnost.
Krajnje je vrijeme da prošlost razumijemo, prihvatimo je kakva jest, i više krenemo dalje. Djeca nam neće oprostiti. Pa Žabac, daj zamisli da se i oni kada odrastu moraju suočavati s glupostima tipa Jugonostalgičar...
EDIT: I da Djuro, tko se ne bi sjećao Gusztava.
  • Air
  • Korisnik
  • 60
12.09.2018 | 08:59
Kloba kaže:
Krajnje je vrijeme da prošlost razumijemo, prihvatimo je kakva jest, i više krenemo dalje.
Djeca nam neće oprostiti.


@Kloba potencirao bih tvoj post i dodao bi samo još ovo:

Da prestanemo učiti djecu o prošlosti na način: "Ovi/Oni su krivi za ovo" a u isto vrijeme pravdati ili zatvarati oči pred lopovima i zločincima* iz svojih redova.


*Ubiti čovjeka se može i emotivno i duhovno ne samo fizički. Nerjetko je takva smrt gora od fizičke jer je čovjek osuđen na život u konstantnoj patnji. Nekoliko primjer je naveo @mmesko citiram:

"Ovdje je normalno da ubijes nekoliko ljudi i ne odlezis niti sata u zatvoru za to, a kamoli da ti jos oduzmu vozacku dozivotno jer si iz "drustveno prihvatljive obitelji"
"Ovdje je normalno da covjek ubije nekog i bude pomilovan zbog sinkope."
I takvih je primjera nebrojeno od kada je nastala nova HR.

S druge strane:
"a covjek koji boluje od MS-a i uzgoji si 10 biljki kako bi si olaksao stanje ide u zatvor na 2 GODINE"
Stricu koja nema za platiti 1000 kn struje pošalju u zatvor na mjesec dana.

Ovo su za mene zločini protiv čovječnosti i inteligencije svih obrazovanih i neobrazovanih koji imaju imalo osjećaja za pravdu.

Neću niti pokušati ulaziti u patnju sami sudionika koji su izvukli lošiji kraj.
12.09.2018 | 09:26
Jel može danas malo vedrije teme? Ipak je posebni dan!


Capture_2018-09-12.PNG
12.09.2018 | 11:52
Evo zasto dok god je ovakav "mentalitet" na vlasti nece biti bolje:

www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-...-male-place/7818060/

Zamisli ti majstora, dobio otkaz na izmisljenom radnom mjestu i jos kuka. Nece u privatnike jer se puno radi, a place su male. A tko izdvaja od tih malih i mizernih placa za njegovu placu? Sta pada s neba?
Godisnje efektivno odradio turnir u malom nogometu od 15 dana i turnir u balotama. Pa trebas biti organizacijski mag da tako nesto smislis tokom 365 dana, odraditi sve plakate, reklamirati na svim zivim radio postajama i sl. Ubaciti u bubanj svih tih 10-15 ekipa i odrediti zdrijeb. Stvarno posao za pozeliti.

A da ne govorim o tome da sada kada je izbacen tuzi grad za nadoknadu stete i neisplatu place kao gradskog vijecnika, koju mu NJEGOVI nisu isplatili 3 godine, tada je sutio i bilo mu je super, sada kada se promijenila vlast i on dobije u neradnicku guzicu nogu, onda kuka na sve strane.

Ali ovdje se ne radi samo o HDZ/SDP/MOST/HNS ovdje se radi o SVIM tim sitnim i krupnim politicarima i uhljebima! Misle da su bogom dani i da mogu raditi sta god hoce. To se dragi kolege jednom rijecju zove MENTALITET i dokle god se takav nacin razmisljanja ne promijeni nema sanse da ce se ista promijeniti na bolje
12.09.2018 | 12:20
mmesko kaže:
Evo zasto dok god je ovakav "mentalitet" na vlasti nece biti bolje:


Ali ovdje se ne radi samo o HDZ/SDP/MOST/HNS ovdje se radi o SVIM tim sitnim i krupnim politicarima i uhljebima! Misle da su bogom dani i da mogu raditi sta god hoce. To se dragi kolege jednom rijecju zove MENTALITET i dokle god se takav nacin razmisljanja ne promijeni nema sanse da ce se ista promijeniti na bolje


Eto, nakon 5 stranica "rasprave" dolazimo do onoga što sam ja na prvoj stranici rekao, da je mentalitet najveći neprijatelj.
12.09.2018 | 15:16
@Djuro genijalac
"...pa nemoj mi reći da si ti tak jako bedast da zbilja misliš da je život u Sloveniji i Hrvatskoj bio na istoj razini kao u Šumadiji ili na Kosovu?"

Standard nam je bio viši ali trebao je biti još viši da se nije uzimalo našoj industriji i guralo u nerazvijene krajeve.
Kako sam rekao, planska ekonomija je usporavala i/ili onemogućavala veći razvoj.
U bivšoj državi svi su radili koliko su mogli (željeli), a dobivali koliko su trebali. Pošteno?
Uzimalo (pljačkalo) se one koji zarade više i daje se onima koji ne zarade ili im fali.
Neke tvornice su sa starom tehnologijon radije poluproizvode kojima je tržište bilo osigurano jer se "veliki vođe" tako odlučile. Padom komunizma, pala je planska proizvodnja, "veliki vođe" otišli pod zemlju (kako koji) i nestalo je povlašteno tržište istočnog bloka i nesvrstanih jer su države nakon demokratskih promjena krenule u kapitalizam i privatizaciju (plačku po nekima) koja je dotukla zastarjelu i nesposobnu indistriju Hrvatske (za ostale države nas nije briga). Vrijedna zemljišta su prenamjenjena, radnici su završili na ulici i cijeli se sistem počeo urušavati jer je ionako bio na klimavim nogama. To što su nes tovili kako je Jugoslavija bogata i močna su floskule koje su mnogi popušili i sad cendraju kako je onda bilo bolje.
Priča Čeh kako je u Češkoj bila daleko veća plačka imovine nego kod nas (ali otom, potom).

Da te pitam, gdje bi danas bio Končar da je umjesto komunizma u bivšoj državi zavladao kapitalizam?
Zašto je Zapadna Njemačka bila toliko razvijenija u odnosu na Istočnu Njemačku?
12.09.2018 | 16:09
zabac kaže:
@Djuro genijalac
"...pa nemoj mi reći da si ti tak jako bedast da zbilja misliš da je život u Sloveniji i Hrvatskoj bio na istoj razini kao u Šumadiji ili na Kosovu?"

Standard nam je bio viši ali trebao je biti još viši da se nije uzimalo našoj industriji i guralo u nerazvijene krajeve.
Kako sam rekao, planska ekonomija je usporavala i/ili onemogućavala veći razvoj.
U bivšoj državi svi su radili koliko su mogli (željeli), a dobivali koliko su trebali. Pošteno?


Kamo sreće da su svi radili koliko su mogli, a dobivali koliko su trebali... To bi bilo super. I sasvim pošteno u kontekstu unutarnje snage kolektiva.

Nažalost, u cjelini bivše Juge tek su vrlo rijetki radili koliko su mogli, a ogromna većina (također i u Hrvatskoj) nikad nije premašila 50% svog stvarnog kapaciteta. S druge strane, u tzv. "pasivnim" krajevima nije baš da su pojedinci dobivali koliko su trebali, ali su lokalne zajednice gutale i kudikamo više, na razne promašene investicije i gubitaške firme koje su se držale na financijskoj infuziji desetljećima da bi se stvorio privid socijalističkog ideala. Sve je to točno.

Uzimalo (pljačkalo) se one koji zarade više i daje se onima koji ne zarade ili im fali.


U sustavu centraliziranih financija ne možeš to nazvati pljačkom jer se radilo o formalno ozakonjenoj redistribuciji. Ali nije to bitno. Bitno je da su po cijeloj bivšoj YU najviše upravo HRVATSKE firme, pa tek onda slovenske i 2-3 iz BIH (npr. Energoinvest i Krivaja) - radile i gradile. Hrvatska i Slovenija su ostatku Jugoslavije i desecima nesvrstanih zemalja prodavale ovaj isti recept koji sada nama prodaje EU. Dat ću ti malo novca i posuditi još malo više da napraviš kod sebe nešto da ti bude bolje, ali to što ćeš za taj novac napraviti - napravit će naše firme.

Moj pokojni stari je kao mladi Končarevac pustio u rad tridesetak željezara (prvenstveno valjaonica, pokoju i ljevaonicu). Sve one koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji i onda, kako nije želio ići po Africi i Aziji (po nesvrstanima), po inozemnom tržištu na kojem je Končar dobru lovu zarađivao - DDR, Mađarska, Poljska, Slovačka.

I to je super recept jer, iako je na prvi pogled to presipanje iz šupljeg u prazno, u stvari se na taj način gradi odnos ekonomske subordinacije jer u svakom takvom krugu uvijek uzmeš malo više nego što si dao, nekom tko ionako nema bogzna što. Guraš ga sve dublje u ovisnost o sebi, a svojim firmama stvaraš prostor za izgradnju iskustva, reputacije, know-howa i goodwilla koji financiraš viškom vrijednosti s druge strane (izvozom ili potrošnjom na domaćem zdravom tržištu).

Razlog zašto u Jugoslaviji to nije prošljakalo je bio taj što "viška vrijednosti s druge strane" nije bilo dosta jer je vojna mašinerija trošila suludu lovu na bildanje resursa za obranu od unutarnjeg i vanjskog neprijatelja (dok su im istodobno 2/3 oficira bili alkoholičari), a federalno ministarstvo financija je manjak novca rješavalo štancanjem novčanica bez pokrića. Vidi--> Venezuela.

Ali to, naravno, ne znači da ništa nije valjalo. Bilo je puno toga dobrog i u načinu rada i u tzv. "planskoj ekonomiji" što je vrijedilo sačuvati. A sve je upropašteno do kraja jer se dozvolilo običnim lupežima da se od običnih propalica uzdignu do pozicije "uvaženih građana" pa onda razvuku i rastoče što god je vrijedilo, da nahrane svoje sitne interese i napune kasu svojih pajdaša iz stranke.

I sad smo tu gdje jesmo. A pitanje je bilo - što možemo učiniti da se iz toga zvučemo? Ili da barem promijenimo smjer. Da prestanemo tonuti i krenemo isplivavati prema površini.
12.09.2018 | 16:14
zabac kaže:
Zašto je Zapadna Njemačka bila toliko razvijenija u odnosu na Istočnu Njemačku?


Jer su u nju lovu pumpali Amerikanci, a u Istočnu su - Rusi. Ali puno manje, jer je Amerima zapadna Nj. bila puno bitnija strateški, nego što je Rusima bila istočna.

A gdje bi Končar bio danas da je u Jugi bio kapitalizam? Pitanje si naravno postavio retorički, jer si umišljaš da znaš odgovor i da je on nedvojben. Ja nisam tako siguran. Možda bi propao još početkom 70-ih. A ovako nije, jer je radio ogromne projekte na ogromnom tržištu nesvrstanih zemalja kojima nisu mogli ni Ameri, ni Rusi prići, a i na ne puno manjem tržištu istočnog bloka gdje nisu imali tako neprikosnoven položaj, ali su opet dobivali lijepog posla. Kao i Industrogradnja, i Hidroelektra, i Đuro Đaković, i Jugoturbina, i Nikola Tesla (današnji Ericsson, da ga ne zaboravimo...)...
12.09.2018 | 16:44
Je li i Austrija tako prosla.
Spominjes firme koje su zaradjivale i kojima je oduzimano.
Elektroda je ogromne poslove sklapala ali nisu ni izbliza vidjeli novac koji im pripada.
Za Koncar ne znamo niti jedan niti drugi ali prema svemu izrastao bi u daleko vecu i vrijedniju kompaniju.
12.09.2018 | 17:21
Tako je zabac, ne znamo sta bi se dogodilo i sva ova nagadanja su u stilu "sta bi bilo kad bi bilo"

Ali zato ono sto pouzdano znamo je npr. sljedece:
Da su INU prodali nasi domoljubi u zamjenu za nekoliko desetaka milijuna eura mita. I to su ju prodali tvrtki koja je u tom trenutku vrijedila puno manje od same INE i gdje je INA ta koja je za iste novce mogla preuzeti tvrku koja joj je danas vlasnik. A sve pod patronatom uvazenog nam Ćaće A to je samo jedan od svjezijih primjera "privatizacije na hrvatski (HDZ) nacin"
Tu su takoder svjezi primjeri "predstecajnih nagodbi"

I to sve su primjeri kako od uspjesnih firmi napraviti gubitase, a pri tome jos uhljebiti u NO neke od svojih rodaka/kumova/prijatelja kako bi i oni dobili neki zub
12.09.2018 | 18:08
Tako je mmesko!
Neznam što reći na debilnu izjavu.
Po tebi je SDP-ov lopovluk prihvatljiv (jer je manji?)? A, pardon, to se zove pretjerano zaduživanje.
Halo, 100.000.000.000,00kn je SDP u 4 godine povećao dug (koji je danas 300 milijardi). Kud su ti novci otišli? Što smo bolje živjeli?
Svako od nas je dobio 25.000,00kn?
Ako je Ćaća ukrao, sudi mu se i presuditi će mu se.
12.09.2018 | 18:20
Gdje sam ja rekao da opravdavam to iti jednu kradu? Krada je krada za mene! Isto kao i ubojstvo! Ako mozes ista procitati iz moje izjave je to da izjednacavam bilo kakvu kradu, bila ona 10.000.000 ili 100.000.000.000

Hoce, hoce, kako da ne... Vracanje optuznica zbog "proceduralnih pogresaka" i sl. na pocetak nakon godina i godina sudenja, dok on u isto vrijeme slobodno putuje u Rusiju na SP... A ako i bude osuden bit ce osuden tek toliko i u to ce mu se ubrojiti godine koje je proveo u zatvoru za vrijeme sudenja i bit ce slobodan covjek kad (ako) bude osuden...
12.09.2018 | 18:25
mmesko kaže:
A ako i bude osuden bit ce osuden tek toliko i u to ce mu se ubrojiti godine koje je proveo u zatvoru za vrijeme sudenja i bit ce slobodan covjek kad (ako) bude osuden...


I ono najbitnije, neće morati vratiti ukradeno.
12.09.2018 | 18:28
zabac kaže:

Halo, 100.000.000.000,00kn je SDP u 4 godine povećao dug (koji je danas 300 milijardi).


Za ovo si baš ziher da je točan podatak? Nemoj misliti da ih opravdavam, ali skrenuo bih ti pažnju da od svojeg osnutka Hrvatska d.d. posluje s GUBITKOM SVAKE GODINE SVOJEG POSTOJANJA. Pa sad zbroji koja je vlada bilo koliko na vlasti i koliko je sudjelovala u tome?
12.09.2018 | 18:32
zabac kaže:

Za Koncar ne znamo niti jedan niti drugi ali prema svemu izrastao bi u daleko vecu i vrijedniju kompaniju.


Nisam siguran. Smayoo ti je jako dobro opisao kako je i zašto Končar narastao (prouči pokret Nesvrstanih koji je bio genijalan potez kumrovečkog bravara kojeg ti uporno zoveš samo zločincem). Da se morao boriti s konkurencijom jednog Kruppa, Westinghousea i sličnim gigantima, pitanje je kako bi i što bi od njega bilo, a tržište ondašnjih Nesvrstanih bi mu bilo nedostupno...
12.09.2018 | 18:54
@Djuro genijalac

Zaduženje je bilo nešto manje, oko 95 milijardi kuna (ne mogu naći pouzdan izvor jer po portalima se govori o 90 ili 100 milijardi). U tom je periodu i 100.000 ljudi otišlo.
Trenutni dug pada i na nekih 285 milijardi kuna je.

Sad kad malo gledam, nije mi jasno kako uopće živimo.
0d 1945-90 su nas ubijali, protjerivali i krali, od 1990. su nas samo krali i nesposobni zaduživali, te samo odlazimo.

@mmesko

Da, ali detektiraš zamo HDZ kao lopove!
_____

Spomenuto da treba istini u oći pogledat pa makar to dovelo do okretanja predaka u grobu koji su zvjerstva radili.

To je osnov, neki to zovu lustracija. NE se baviti demagogijom kao povremeno @smayoo.
12.09.2018 | 18:59
Kao pripadnik stare garde osjećam da moram dodati nešto u ovu raspravu. Besmisleno je o YU raspravljati s pozicije rekli su mi, moj djed je, piše negdje....

ja cu dodati da sam osobno stajao u redu za kavu i prasak, cekao 8 godina da nam prikljuce telefon koji je uredno unaprijed placen spomenutih 2000dm, druzio se sa susjedima uvece vani jer su bile redukcije struje, nismo imali auto pa nismo sudjelovali u par-nepar voznji, a proveo sam u toj drzavi samo njene bolje godine ..

zivot u Yu se ne moze samo procjenjivati na osnovu zadnjih godina... svima je standard(barem onima koji su bili zaposleni) skocio kad je Markovic uveo konvertibilan dinar, ali ispostavilo se da je to samo bio balon od sapunice....

projekt je kao ideja mozda bio i dobar, ali su gadno zaj... u realizaciji...

projekt hrvatske drzave je isto bio dobar u zacetku ali tu je zajeb nastupio puno ranije


onaj tko je zivio u obje drzave i prati malo situaciju moze vidjeti da nema nikakve razlike... samo su zamjenili dresove na poluvremenu .. taktika i pristup su jednaki ....

nema nikakve razlike izmedju hdz i sdp tabora... svako ko tvrdi drugacije ili neki interes ili samo pali vatru...

svaki narod ima vlast upravo onakvu kakvu zasluzuje... ako dosad nismo naucili, sumnjam da ima nade za buduce narastaje


jedino pametno sto su nase vlasti napravile je zavrsetak procesa ulaska u EU pa je sad barem svakome na izbor hoce zivjeti tu ili u nekom drugom dijelu europe... a i silom prilika ce se morati usvojiti neki zakoni i pravila ponasanja pa cw onima koji ostanu ipak nominalno nesto bolje biti...
12.09.2018 | 19:04
Djuro genijalac kaže:
zabac kaže:

Za Koncar ne znamo niti jedan niti drugi ali prema svemu izrastao bi u daleko vecu i vrijedniju kompaniju.


Nisam siguran. Smayoo ti je jako dobro opisao kako je i zašto Končar narastao (prouči pokret Nesvrstanih koji je bio genijalan potez kumrovečkog bravara kojeg ti uporno zoveš samo zločincem). Da se morao boriti s konkurencijom jednog Kruppa, Westinghousea i sličnim gigantima, pitanje je kako bi i što bi od njega bilo, a tržište ondašnjih Nesvrstanih bi mu bilo nedostupno...


Zar misliš da je Hitler bio loš čovjek? Za naciste nije. Stvar je gledišta.
Končar sam možda dao kao loš primjer jer su oni uz komunističko kočenje radili vrhunske proizvode.
Končar je firma kojoj su uzimali itakvih je bilo u RH, a da je uzeti kapital bio ulagan u modernizaciju i automatizaciju?
Znamo kako je Yugo Florida završila. To je možda primjer kako se škart roba mogla prodavati u državi, a nikako nije bila konkurentna izvan istočnog bloka.
Želim reći kako planska ekonomija progute sve proizvodde koji se plasiraju na tržišta koja također imaju plansku ekonomija, a oni dobri proizvodi odlase i na svijetsko tržište ali je pitanje po kojoj cijeni (koliko se ispod cijene mora prodavati vrhunski proizvod smo da bi se "veliki vođa" osječao močno).
Da se morao boriti s Tyssen-om i Krupp-om (koji je danas spojen) možda bi izrastao kao Siemens.
Westinghouse je iz USA.

I da, Josip Broz je bio zločinac koji je pobio oko 1.000.000 ljudi nakon "oslobođenja".
12.09.2018 | 19:54
Detektiram ih kao VEĆE lopove, ne kao jedine odgovorne.
Od 27 godina postojanja drzave, koliko su jedni bili na vlasti, a koliko drugi?
HDZ 20, SDP-7, znaci 3/4 postojanja jedne drzave je jedna stranka na vlasti i za to vrijeme su se dogodile privatizacijske pljacke poslije rata, 200 odabranih obitelji, Agrogor i sl. Sve se to dogodilo za vrijeme vladavine HDZ-a.
Ali nemoj me krivo zabac shvatiti, u jednakoj mjeri krivim i SDP za predstecajne nagodbe, ali isto tako su jednako krivi jer kao najveca opozicijska stranka su strasno nesposobni zbaciti ovakav HDZ. Jer to je gotovo isto kao ona izreka: "Jednak je onaj koji krade i onaj koji drzi ljestve"

E vidis, zbog svega toga sto to vise nisam mogao trpiti,a nisam odgajan u duhu da kradem, lazem i budem uhljeb sam i odselio...
12.09.2018 | 20:02
Pa gle zabac, cinjenica je da nam je drzava u banani a sad ovo sve ostalo je mlacenje prazne slame.
Jel lijevo ili desno vjeruj mi nebitno je, to je pusta prica. Cinjenica je da svi idu naprijed, a iz Hrvatske svi idu van, ili barem oni koji mogu.

Cinjenica je, isto tako, da nikada u Hrvatskoj losije bilo nije.
Ovog ljeta sam primjetio da su ljudi poceli iznamljivati vlastite stanove turistima (dok su ljeto proveli u kamperima i satorima) da bi zaradili koji euricak.

Obzirom da sam tehnicke struke i pricam podosta jezika naravno da sam svoj rad naplatio u inozemstvu, pa me politika zapravo uopce ne dira kao ni cinjenica kuda Hrvatska ide...

Ali daj da te pitam...(oprosti ako grijesim ali koliko me pamcenje sluzi ti radis negdje pri gradskoj upravi) pitas li se ti tko ce tebi penziju zaraditi i hoces li je uopce dobiti? Pazi cisto retoricko pitanje!
12.09.2018 | 20:21
@mmesko, HDZ detektiraš ih kao veće lopine, a SDP kao manje, ali je problem što to nije sve. "Sina svih naroda i narodnosti" nitko se ne usudi spominjati kao zločinca (davao sam već linkove gdje ga stranci svrstavaju u 10 najvećih zločinaca moderne povijsti s milijunskim žrtvama neistomišljenika i onih od kojih je trebalo ukrasti dobra) koji je najviše štete napravio, a u očima većine vas je pozotovna osoba.

@serafin, da, radim u Gradskom poglavarstvu. Plačam i porez i prirez, a ne kradem kao većina privatnika koji plaće isplačuju "ispod stola". Za mene je vrtić skuplji, produženi boravak u školi, prehrana u školi za dijete. Imaš pravo za mirovinu, mada se cijeloj Europi ne piše dobro po tom pitanju ako je zatrpaju migranti koji ovako i onako ne žele raditi već koristiti socijalne povlastice.
Ja osobno ne vjerujem u mirovinski fond ali imamnade kako država ide ipak u boljem smjeru jer je vanjski dug u zadnje vrijeme pada. Iako vlada nije vrhunska, ministar financija im je korektan. Nadam se samo pameti da opet narod ne popuši i dovede SDP na vlast.
12.09.2018 | 21:10
Dobro zabac sto hoces cuti? Je, zlocinac je, je pobio je milijun i vise ljudi! Jesi sada sretan?
Dobro i? Kako ce to pridonijeti boljitku Hrvatske i njene ekonomije? Kako ce to pomoci da se kompletne mlade obitelji (sa djecom) ne iseljavaju iz ovog sivila nezadovoljstva, korupcije, kriminala, bogacenja povlastenih??? Kako ce to pomoci da se poveca minimalac? Kako ce to pomoci da umirovljenici koji su svoju mirovinu krvavo zaradili ne budu na pragu siromastva? Mozda tako da cemo im jos uzeti 600kn u prosjeku iduce godine (po najavama vrlog minista jer kuka kako im fali 17 MILIJARDI godisnje za mirovine).
Eto, ako ce ti jedno priznanje da je Tito bio ubojica olaksati sve ovo i da Hrvatska krene u boljem smjeru, ja se iste sekunde vracam nazad!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 17 minuta
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.
  • Kloba: PS5, isprika...
  • Kloba: Prešao na Telemach EON TV. Uzeo Premium paket. Jako zadovoljan. I sada, hoću malo na PS%, kada ono, pao im server...
  • rusty: GRAVIS.DE je kapitulirao (od danas). Zatvaraju... :(
  • drlovric: Ja imam USA account za Apple jer bosanski niti ne postoji. Prodaju te iPhione a tjeraju te da odaberes drugu drzavu za nalog, i nikom nista.
  • drlovric: Zasto Turcin koji zivi ili radi u EU ili USA ne bi mogao placati Adobe pretplatu u svojoj zemlji? :)
  • drlovric: Ma sve je to siva zona i ljudi to koriste masovno. Ja sam godinama koristio indijski YT, nikada problema. Poceo sam placati bosanski samo raid glazbe. Jer ubijao me YT sa indijskim prijedlozima i artistima :) Sa $2.5 mi je pretplata skocila na 5 eura, al prezivio sam taj finacijski udarac :)
  • Zdravac: To nije uopće legalno. Za profesionalnu primjenu smatram da ipak treba kupiti i računati kao poslovni trošak.
  • t_burgund: Za tursku cijenu potrebno je koristiti VPN. Koliko je to legalno za profesionalnu upotrebu?
  • Zdravac: 6 eura (ako imaš account registriran u Turskoj)
  • Gjuroo: @Zdravac: 6 ili 60?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, korisnik, martyn, Maxxy, Riba, rusty, tino1, Anonimci (486)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO