Kako do boljeg sutra?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako do boljeg sutra?


09.10.2018 | 17:05
smayoo kaže:
Zdravac, obavještavam te da si od mene dobio palac dolje, službeno prvi koji sam ikad ikom dao ovdje na Jabučnjaku.
Što god mislio o nečijim postupcima, spuštati se na osobnu razinu i još hotimično i ciljano truditi se izmisliti što pogrdniji i uvredljiviji izraz te ga još kroz cijeli nastavak diskusije naglašavati (bilo ponavljanjem, bilo time da sve normalne izraze hotimično stavljaš u navodnike) - ipak, na kraju, govori jedino i isključivo - o tebi.

Nažalost, nije me bilo online nekoliko dana pa me sad dočekao ovaj kupus kojeg bih najradije cijelog izbrisao jer se od tvoje nerazumne žuči zapravo ništa i ne razabire. No eto, kad se diskusija već razvila, pružam ti priliku da sam moderiraš svoje postove, ukloniš uvredljive riječi i posprdno korištenje normalnih riječi (navodne znakove) te se pokušaš držati okvira civilizirane komunikacije. Ako ti to učiniš, ja ću urediti sve ostale postove pa da od ovog užasa napravimo civiliziranu diskusiju. Hvala ti.


Smayo, žao mi je zbog tvog placa. Ja ih nemam naviku davati, pa tako ne mislim niti tebi sada. Poštujem tvoje mišljenje, kao i pravila foruma koja ti kao moderator zastupaš i provodiš, stoga sam prešao po svojim postovima, i sam sebe cenzurirao. (isprike ako sam negdje propustio - nije namjerno)

No, zato sam imao priliku još jednom pročitati svoje postove - i mogu samo reći da stojim i dalje iza svega što sam napisao.
Bio je konkretan slučaj o konkretnoj osobi, i moja konkretna reakcija upućena toj osobi. A rasprava ovdje je tekla civilizirano, i nije bilo vrijeđanja između forumaša. Naprotiv - prijateljski smo zaključili da se u ovome slučaju ne slažemo.

A "moja nerazumna žuć", kako ti to nazivaš, je moj osobni način borbe za bolje sutra SVIMA, a ne samo privilegiranima, u bilo kojem smislu. Neki to razumiju, neki ne. Da nisam upotrijebio neprimjerene izraze, bio bi to samo jedan komentar u nizu. Ovako je izazvao reakciju.
To nema baš veze sa mojom kulturom, poštenjem, svjetonazorom, i sl...
09.10.2018 | 17:44
Cenzurirao sam sad i ja sve svoje postove (jer su neki sadržavali quote)... iako sad rasprava izgleda blesavo
09.10.2018 | 18:07
Zdravac kaže:
stoga sam prešao po svojim postovima, i sam sebe cenzurirao. (isprike ako sam negdje propustio - nije namjerno)


Hvala ti. Ja ću urediti ostale postove.

Zdravac kaže:
i mogu samo reći da stojim i dalje iza svega što sam napisao.


Ja pak mislim da si upravo sam odstupio od onog što si najprije zastupao i napisao. Moj je dojam da si zapravo vrlo brzo shvatio kako si se itekako zaletio s agresivnim stavom prema osobi koja na potpuno zakonit način koristi svoje pravo, ali nisi htio odstupiti da ne ispadneš papak, a onda ti je dobro došlo to što je (ako jest, nisam provjeravao) dotična osoba zapravo direktorica, a ne obična referentica pa si priču okrenuo na to kako je sama sebi dodijelila pravo koje joj ne treba.

Ovaj konkretan primjer je posve irelevantan za stvaran problem koji mi u ovoj zemlji imamo (a to je - nakaradan i naopak sustav vrijednosti). I pravi je primjer zlobnog i zlonamjernog, destruktivnog traženja besmislenih propusta (ovaj to čak i nije) samo da bi se moglo po nekome oplesti drvljem i kamenjem. Kao što su mnogi već istakli, radi se o vrlo uobičajenom pravu iz radnog odnosa koje uopće nije pretjerano ni na koji način. Da ta ista osoba radi u nekoj privatnoj firmi, a posao koji je podjednako socijalno osjetljiv, na primjer, da je njegovateljica u privatnom hospiciju ili nešto slično, i da joj poslodavac odobrava godišnji iznos za radnu odjeću i obuću umjesto da joj sam nabavlja isto, gdje bi onda bilo priče? Nigdje. Dakle - nema priče. Ima samo zle namjere prosipati žuč na nekog tko radi u javnom sektoru pa je (u nečijim očima) by default - lopov, zabušant i što sve ne. Stereotip, ni po čemu drugačiji od onih suprotnih.

Po mom sudu, pravi problem se manifestira na primjer u sljedećim tipičnim situacijama:

1. inspektor porezne uprave dođe u firmu pa prekapa papire uporno, danima, tjednima, sve dok ne nađe nešto u knjigama krivo, da može naplatiti kaznu. Jer ako ne naplati kaznu, optužit će ga da je uzeo mito i da ne radi svoj posao.

2. inspektor porezne uprave NIKAD ne ide u firmu u koju ne smije ići (nisu mu nikad pismeno zabranili, ali ZNA SE da tamo ne smije ići)

3. prometna policija uvijek stoji i mjeri brzinu na mjestima gdje im je praktično vozače isključiti iz prometa, a nikad tamo gdje je rizik od prometne nesreće zaista velik i gdje bi upravo svojom prisutnošću trebali stvoriti naviku vozača da se drže ograničenja

4. svaki pokušaj reforme školstva pada na sindikalnom problemu da nastavnici koji imaju punu tjednu satnicu ne smiju ostati bez nje bez obzira na sve. Informatika (napokon) postaje obavezan predmet. Treba nešto u satnici smanjiti. Što ćemo sad? Prekvalificirat ćemo nastavnike povijesti da predaju informatiku... Svake godine upisuje se sve manje djece. Realno, školu bi trebalo zatvoriti, odnosno, od dvije obližnje škole bi trebalo formirati jednu, a drugu praznu zgradu prenamijeniti/prodati/iznajmiti/srušiti. Ha ha... No dobro. Trebalo bi barem broj razreda smanjiti. Ali ne. Zadržava se isti broj škola, razreda, i nastavnika, a razredi imaju po 6-7 djece...

5. Saborski zastupnik nakon jednog mandata ima pravo na mirovinu nekoliko x puta veću od prosječne plaće, pa makar do kraja radnog vijeka bio nezaposlen, ili na minimalcu, a čovjek koji radi 40 godina dobije Q od penzije na temelju prosjeka od zadnjih par godina, ako mu se dogodi da nije bio u mogućnosti naći bolje plaćen posao kad su mu odlučili srezati plaću

6. Odradiš posao pošteno po ugovoru, a naručitelj ti ne plati i kaže ti u lice "ko te j... tuži me”. Odvjetnik ti savjetuje da ga ne tužiš jer je već previše dužan većim mudonjama pa nemaš šanse ikad se naplatiti. On u međuvremenu mrtav hladan otvori drugu firmu i zavrti još jedan krug...

To su stvarni problemi koji stoje između nas i boljeg sutra. A ne netko iz centra za socijalnu skrb tko si je kupio skupe tenisice (na svoj račun, i to čak ni ne znamo događa li se to svake godine ili jednom u životu). Nastavite slobodno niz.
09.10.2018 | 18:38
zabac kaže:
Ne želim se uključiti jer se budemo opet posvadili.
Osobno nisam upoznao (@smayoo je oćito izuzetak) privatnika koji nije kupovao "bez PDV-a" za po doma. Svi (manje @smayoo) to rade jer na ovaj ili onaj naćin koriste za posao, jer im je na kraju život posao. KAd idu na godišnji ne odvajaju se od posla (izuzetak je pogađate, @smayoo).


Na ovo (uvredljivo, jer je očito kako smatraš da lažem, pa onda to na ovakav posprdan način i ističeš, iako nemaš baš nijedan razlog niti dokaz za to) isticanje mogu jedino naglasiti da - ne samo da nisam jedini takav "privatnik" (zanimljivo je kako netko tvog društveno-političkog habitusa rabi jednu tako arhaičnu riječ za koju sam ja osobno mislio da je nestala skupa sa samoupravnim socijalizmom ), nego ja osobno znam puno više takvih "privatnika", nego ovih drugih, što si na firmu kupuju i živežne namirnice u Plodinama pa se onda svađaju s knjigovođom da zašto to ne može

Moja je, kažem ti opet, pretpostavka da su "privatnici" koje poznaješ uglavnom ili isključivo oni isti s kojima radiš. Ako je to tako, uzmi, molim te, u obzir da oni ne predstavljaju statistički uzorak jer postoji barem jedan izlučni kriterij kojeg moraju zadovoljiti svi izvoditelji koji rade za Grad Zagreb.
09.10.2018 | 18:57
Zdravac kaže:
Dakle, da zaključimo priču o dizajnerskim tenisicama...

Idemo na drugu temu; Kakav je to zakon, koji omogućava da osoba, koja boluje od PTSP-a i AKTIVNO prima mirovinu od 12.000 kn, bude i službeni vozač jednome ministru?
...


Smayo,
Da li i ovaj primjer smatraš besmislenim u kontekstu naslova teme?
09.10.2018 | 19:02
Smayoo, nisi ti daleko od istine što se kriterija tiče, no to tko dobiva posao je puno manje bitno od toga KAKO se taj posao obavi. A obavlja se traljavo i aljkavo. Jer ti i takvi "privatnici" u realnom sektoru, realno, nemaju što tražiti. Fali im i znanja i kompetencija i još koječega. To je podjednako problem Naručitelja koji kao jedan od glavnih kriterija stavlja cijenu koja mora biti što niža kao i Izvođača koji za navedenu cijenu ne može odraditi posao kvalitetno, a ZJN ti nalaže da moraš raspisivati natječaj i onda se posao obavlja mjesecima dok se ne zadovolje uvjeti natječaja.

Sve to skupa bi bilo puno lakše rješivo da novac kojim se plaćaju robe ili usluge zaista postoji i da je stvaran. Ovako, to je hrpa brojki na papiru koje u stvarnosti ne postoje, a ti radiš planove i projekcije koje ti onda netko - odbije. I godinama ne odrađuješ ono što treba jer novca - nema.

A nema ga jer ovi gorespomenuti žapčevi "privatnici" ne pune proračun. Ne pune ga, jer iz njega ne dobivaju "ništa" zauzvrat. Ozbiljni privatnici rade na stranom tržištu, jer na domaćem nema kapitala niti se lova vrti dovoljnom brzinom da se stvari promijene.

Javni sektor je (pre)skup i neučinkovit, no rješenje koje pojedinci zagovaraju - smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru - je kratkoročno. Dugoročno, kad makneš "viškove" i dalje ćeš imati isti problem jer će ti dojučerašnji javni službenici koji nisu svoje poslove obavljali preći u "privatnike" koje žabac spominje ili biti na socijali. Nema trećeg.

Ono što je mene zasmetalo u određenim postovima u ovoj temi nije što iznose stav koji se razlikuje od mog, nego što postoji ogromna većina dovoljno inertnih/nezainteresiranih za provjeru činjenica koja će skočiti na senzacionalistički članak i prihvatiti ga zdravo za gotovo, istovremeno misleći da su sa 500/X kn vlastitog novca kupili pravo na etiketiranje.
09.10.2018 | 19:18
Daddo kaže:

Ono što je mene zasmetalo u određenim postovima u ovoj temi nije što iznose stav koji se razlikuje od mog, nego što postoji ogromna većina dovoljno inertnih/nezainteresiranih za provjeru činjenica koja će skočiti na senzacionalistički članak i prihvatiti ga zdravo za gotovo, istovremeno misleći da su sa 500/X kn vlastitog novca kupili pravo na etiketiranje.


Nije ovdje bitan iznos. Zar smatrate da se i ovaj vozač, kojega sam uzeo za primjer, ne treba etiketirati?

Idemo ovako; Koliko smatrate da bih trebao ovdje navesti konkretnih primjera, da bi etiketiranje bilo opravdano, i da bi vi uvažili to etiketiranje kao borbu protiv nepravde? To je ujedno i odgovor na pitanje Što ja kao pojedinac mogu učiniti da nam sutra bude bolje.

Naravno da se slažem da su točke, koje je smayo naveo veći problem, ali to smo već pretumbali ovdje - Na to možemo i trebamo utjecati kao DRUŠTVO.
Na ovo što ja navodim možemo utjecati kao POJEDINCI.
Žao mi je ako to niste uočili iz mojih postova.
09.10.2018 | 19:53
Primjer vozača ne smatram besmislenim u kontekstu teme, ali nisam siguran da sam shvatio kako ti to točno misliš da kao pojedinac utječeš na to da nam sutra bude bolje?
09.10.2018 | 22:16
smayoo kaže:
zabac kaže:
Ne želim se uključiti jer se budemo opet posvadili.
Osobno nisam upoznao (@smayoo je oćito izuzetak) privatnika koji nije kupovao "bez PDV-a" za po doma. Svi (manje @smayoo) to rade jer na ovaj ili onaj naćin koriste za posao, jer im je na kraju život posao. KAd idu na godišnji ne odvajaju se od posla (izuzetak je pogađate, @smayoo).


Na ovo (uvredljivo, jer je očito kako smatraš da lažem, pa onda to na ovakav posprdan način i ističeš, iako nemaš baš nijedan razlog niti dokaz za to) isticanje mogu jedino naglasiti da - ne samo da nisam jedini takav "privatnik" (zanimljivo je kako netko tvog društveno-političkog habitusa rabi jednu tako arhaičnu riječ za koju sam ja osobno mislio da je nestala skupa sa samoupravnim socijalizmom ), nego ja osobno znam puno više takvih "privatnika", nego ovih drugih, što si na firmu kupuju i živežne namirnice u Plodinama pa se onda svađaju s knjigovođom da zašto to ne može

Moja je, kažem ti opet, pretpostavka da su "privatnici" koje poznaješ uglavnom ili isključivo oni isti s kojima radiš. Ako je to tako, uzmi, molim te, u obzir da oni ne predstavljaju statistički uzorak jer postoji barem jedan izlučni kriterij kojeg moraju zadovoljiti svi izvoditelji koji rade za Grad Zagreb.


A za Rijeku tvrdis suprotno?
09.10.2018 | 23:00
Ne. Spominjem Grad Zagreb jer ti tamo radiš, ni iz kojeg drugog razloga.
09.10.2018 | 23:20
Daddo kaže:
Smayoo, nisi ti daleko od istine što se kriterija tiče, no to tko dobiva posao je puno manje bitno od toga KAKO se taj posao obavi.


NE možeš reći da je to puno manje bitno. To su dvije međusobno potpuno uzročno-posljedično povezane stvari. Kroskorelacija 100%

A obavlja se traljavo i aljkavo. Jer ti i takvi "privatnici" u realnom sektoru, realno, nemaju što tražiti. Fali im i znanja i kompetencija i još koječega.


Eto, sad će Žabac odmah reći da to nema veze jer je Tito bio lopov i ratni zločinac.

To je podjednako problem Naručitelja koji kao jedan od glavnih kriterija stavlja cijenu koja mora biti što niža


A zašto to stavlja tako, kad svi znaju koje su posljedice toga?

kao i Izvođača koji za navedenu cijenu ne može odraditi posao kvalitetno,


A tko je Izvođača tjerao da nudi posao po toj cijeni? Naručitelji - obveznici JN trebali bi, sukladno Zakonu, izvoditelja koji ponudi po preniskoj cijeni pritjerati svrsi i dobiti traženo pod cijenu da utjeraju izvoditelja u stečaj. Pa se ne bi više nitko nikad zajeb... s time.

E, ali (a) tender je za q raspisan pa se naručitelj nema za što uhvatiti, i/ili (b) postoje određeni odnosi koji nadilaze poslovne, da to tako kažemo.

a ZJN ti nalaže da moraš raspisivati natječaj i onda se posao obavlja mjesecima dok se ne zadovolje uvjeti natječaja.


A tome nije kriv nitko drugi osim naručitelja i njegovog nesposobnog osoblja koje radi na radnom mjestu kojem nije doraslo pa nije kadra raspisati javni natječaj koji drži vodu i jednoznačno i jasno specificira predmet nabave.

Sve to skupa bi bilo puno lakše rješivo da novac kojim se plaćaju robe ili usluge zaista postoji i da je stvaran. Ovako, to je hrpa brojki na papiru koje u stvarnosti ne postoje, a ti radiš planove i projekcije koje ti onda netko - odbije. I godinama ne odrađuješ ono što treba jer novca - nema.


Ovo je, rekao bih, puno jače izraženo u privatnom sektoru, nego u javnom. Javni naručitelji (npr. gradovi i općine te županije) dobiju kredit u banci kad god se sjete, a za uvjete im se fućka jer će to ionako vraćati njihovi politički protivnici. Privatni investitor se drži zubima za zrak i prolongira životno važne investicije svjestan štete koju si dugoročno nanosi, zato što ne može dobiti kredit koji bi mu omogućio da to isfinancira, a da istodobno ne sahrani firmu u nelikvidnost. Jbg.


A nema ga jer ovi gorespomenuti žapčevi "privatnici" ne pune proračun. Ne pune ga, jer iz njega ne dobivaju "ništa" zauzvrat. Ozbiljni privatnici rade na stranom tržištu, jer na domaćem nema kapitala niti se lova vrti dovoljnom brzinom da se stvari promijene.


I ozbiljni "privatnici" koji rade na stranom tržištu ne muljaju s PDVom i ne znam čime, i ne kupuju si preko firme stvari za po doma jer nemaju vremena za te muljaže i nisu im bitne, slažem se. Time se bave kokošari.

Javni sektor je (pre)skup i neučinkovit, no rješenje koje pojedinci zagovaraju - smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru - je kratkoročno. Dugoročno, kad makneš "viškove" i dalje ćeš imati isti problem jer će ti dojučerašnji javni službenici koji nisu svoje poslove obavljali preći u "privatnike" koje žabac spominje ili biti na socijali. Nema trećeg.


Ne slažem se. Ima trećeg. Ostat će svojoj familiji na grbači, skupljati boce po kontejnerima, otići u Irsku konobariti (oni rijetki koji znaju engleski više od "Aj no spik ingliš"), ili se prihvatiti nekog deficitarnog posla kod nas (poljoprivrede, građevine, ribarstva, itd.). Te na idućim izborima vjerojatno više neće glasati za svoje uhljebitelje, nego razmisliti o tome kakvu im STVARNO sudbinu kroje koji političari.

A i da budu na socijali ili prijeđu u te Žapčeve "privatnike", i dalje je to bolje, jer će (a) to biti jeftinije na nas i (b) opet će na idućim izborima razmisliti za koga su to glasali prošlih x izbora.

Ono što je mene zasmetalo u određenim postovima u ovoj temi nije što iznose stav koji se razlikuje od mog, nego što postoji ogromna većina dovoljno inertnih/nezainteresiranih za provjeru činjenica koja će skočiti na senzacionalistički članak i prihvatiti ga zdravo za gotovo, istovremeno misleći da su sa 500/X kn vlastitog novca kupili pravo na etiketiranje.


S tim se slažem.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 13 minuta
 • TomiF: Iskustva?!?!? I moze li se u hr nabaviti K4 i K5 PRO?
 • TomiF: Jel tko radio "graphic card bake"?
 • CortoMaltese: zahvaljujem
 • Daddo: Delta print na Savici: [link]
 • CortoMaltese: preporuka za servis printera, lokacija Zg
 • CortoMaltese: pitanje, nije vezano za jabuku
 • Kloba: A dok će mi se dat. Nemam ti pametniji odgovor. Nije sada da sam luud za igricama. Ali tu i tamo su volim bacit koju...
 • Yonkis: Kloba, jel se još kupaš u tim vodama? Doklen tako?
 • Kloba: Niš ekipa, ja idem lagano u igraće vode. Pozdrav do sutra!
 • Kloba: I to kaj veliš...
 • Daddo: no za shvatiti neke upise moraš imati odgovarajuća predznanja i predodžbu kako stvari funkcioniraju
 • Daddo: Za koga Kloba? I kakvu bi temu otvarao? Mislim ako će ti netko nešto pisati o mrežama i sigurnosti tu ti je bertone IMHO najkompetentniji....
 • Kloba: JOHN, mislim da nije moguće seliti stvari s vikalice u temu. Jednostavno treba otvoriti novu i nastaviti tamo
 • Kloba: Daddo, kaj ti misliš - da otvorimo temu na tu temu?
 • Kloba: Aha, sorry, nisam pažljivo čitao. Hoćeš da preseli napisano
 • Daddo: Kloba, dobiješ točno ono što si platio. Level 1 support je skripta od 20 strana za studenta, odnosno klikalica na ekranu.
 • Kloba: Kako misliš JOHN? Na koji točno dio?
 • JOHN: Mislim da je trenutak da netko od moderatora preseli sve ovo u odgovarajuću temu. Mislim da bi to mnogima bila interesantna tema
 • Kloba: A što se JOHN-ove tvrdnje tiče, slažem se sčovjekom da su ti ljudi koji se javljaju na telefone A1, T-Coma, Optime - klinci koji dume nemaju
 • Kloba: Smayoo, nije da ti kontriram, ovo je više pitanje - negdje sam pročitao da pravi hakeri, ljudi koji znaju što rade - mogu upaliti kameru bez da LEDica zasvijetli
 • JOHN: Treće, meni njihovi “stručnjaci” žele izdiktirat novu šifru za e-mail jer me neznaju uputit na korisničku stranicu gdje bi se to dalo odradit. Majko mila. :-)
 • Kloba: Hvala Smayoo, Daddo - svi :)
 • JOHN: Meni službeno mail dolazi od mene samoga. Moguće, ali čisto sumnjam. Drugo, tražio sam pismeno obrazloženje kako je to moguće jer sam izrazio sumnju da su oni provaljeni. Nisu htjeli ništa poslat, ali su rekli da je u pitanju spam. Od kuda ja znam da je spam u pitanju. Meni to smrdi.
 • JOHN: Kako misliš da nemaju veze?
 • JOHN: Pa sam onda išao rješavati službeni mail na kojeg već neko vrijeme dolaze maila istog naziva kao i naš samo što nije naša e-mail adresa
 • smayoo: Pa kakve veze ima T-com s tim mailom? Budi zadovoljan da te nisu na volej odje... :)
 • JOHN: Nisu me znali uputit kako da promijenim šifru od e-mail adrese.:-)
 • JOHN: Dobio sam i ja u subotu e-mail od samog sebe. Prijavio t-comu i naletio na još veće idiote
 • smayoo: Na Macu je prilično teško (čak i uz pretpostavku da imaš administratorski password) daljinski aktivirati iSight kameru, a da se ne upali pripadajuća LEDica
 • smayoo: @Kloba - u Apple mailu ideš na View pa Message pa Raw Source
 • Kloba: Tomislav32, hvala na linku. Od tih savjeta zapravo bi si najrađe stavio selotejp preko kamere
 • Daddo: svaki mail ima zaglavlje u kojem piše s kojeg je servera i kud slan... sa svim preusmjerenjima i svime
 • m@xym: Kloba, Pa zašto pitaš smaya kako zna, i on ti je provalio u kompjuter isto kao i kolumbijac.... :D
 • Kloba: Kako si saznao odakle je poslan, jbt?
 • Kloba: BRAVO SMAYOO!
 • m@xym: Zašto ja nisam dobio takav e-mail?!!!! Sad sam malo razočaran...
 • smayoo: DObio sam i ja taj mail. Iz Kolumbije je poslan. Prijavio sam lika abuse službi njegovog telekom operatera. Mislim da je to neki balavac jer send trace od maila uopće nije falsificiran
 • Kloba: Da, to i ja mislim. Frajer peca i tko se ulovi, ulovi
 • m@xym: Kloba, to ti je 'socijalni inžinjering' nije ti nitko ništa hakirao, nego ekipa 'igra' na naivnost korisnika (otprilike kao 'pisma iz Nigerije' samo, ona igrau na lakomost)
 • m@xym: Kloba, moram priznati da si mi oduvijek bio sumnjiv.... :D :D :D
 • Tomislav32: Nista se ne sekiraj kloba.. opet su poceli "lovit u mutnom" ;)
 • Tomislav32: [link]
 • Kloba: Ima li veze što sam na pravio clean install Mojave macOSa? I koliko vjerujete ovakvim prijetnjama?
 • Kloba: nice, nemam bizaran ukus; ali di mi je tip dao za razmišljati jest: šta ako mi je fakat provalio u računalo?
 • Kloba: Dobio mail od nekog jakea da mi je hakirao računalo prije pola godine i da ima moju browsing history te me snimao s kamerom, da imam zaista bizaran ukus sudeći po porno stranicama koje povremeno posjećujem itd. Uglavnom, ukoliko mu ne uplatim neku sumu u bitcoinima na taj i taj račun svim mojim kontaktima će sve to proslijediti. Odmah sam obrisao mail, jer kao prvo, ne posjećujem porno stra
 • MacSlavko: Misliš ova APFS i HFSplus kombinacija? I meni se čini da to ne bi išlo...
 • drlovric: @cariblanco: Nije li to malo bolesno? :)
 • MacSlavko: Mogu li složiti FusionDrive na iMacu 2011 ako mi je SSD na APFS (High Sierra), a HD je HFS ?
 • cariblanco: Uglavnom, sad je ista cijena retine 13" s 256 Gb (bez popusta ) i iPhone XS Max 256 Gb...za godinu dana ajfon šiša retinu s cijenom :D
 • gladhr2: upravo tako.. buduci da mi je u laptopu ssd od 256gb opasno razmisljam o kupnji wd my cloud 3-4 TB

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Daddo, Ljut k0 Ri5, Riba, rusty, saint, vlucic, Anonimci (814)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO