Da li Apple gubi identitet?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Da li Apple gubi identitet?


23.07.2018 | 19:09
Odgledao sam tri filma o Apple-u i Steve Jobs (Steve Jobs 2015, Jobs 2013 i Pirates of Silicon Valley 1999) i zapitao sam se da li Apple danas "Think different"? Da li gubi idntitet i puca na sigurno jet tako dioničari žele? Što je novo u novim prijenosnim računalima? Što je novo u stolnim računalima? Dizajn koji se ustalio, reciklira se. WOW efekt više ne postoji, jedino se razlikuju u testovima brzine.
Ovo kucam na 12 godina starom MBP-u koji jedino ne može vrtjeti 4K video, tipkovnica je malo izlizana i ima 3GB RAM-a jer ne prima više, C2D 2.16 i OSX 10.6.8.
Nekako me strah monotonosti i PC-jevskog nastavka stvari vezanih uz MAC.
Jedino mi je zadovolstvo kopati po oglasnicima i tražiti one stare strojeve u nadi kako si povremeno pokojega priuštim.
Što mislite o svemu tome?
23.07.2018 | 20:35
Po mome skromnom misljenju Woow se jedino dogodio 2007 sa iPhoneom. Ne znam bas za neki drugi veliki Woow (ako govorimo o Apple-u). Mogao bi se naravno pod Woow svrstati i iPod te iPad. No racunala da li prijenosna ili stolna, to je isto vec godinama i ne vidim da se tu ista puno moze vise mjenjati osim eto kako si sam napomenuo, brzina, storage itd. Racunala su sama po sebi ista od svojih pocetaka (govorim o osobnim racunalima). Monitor, tipkovnica, da li je neki tower ili je sadrzaj ubacen u pozadinu montiora (nije Apple prvi koji je to donio na trziste sa iMAC-om). Dizajn se mijenjao te naravno isti jest oduvijek bio uvijetovan razvojem tehnilogije. Sto dalje... Asus eto ubacuje touch screen pod trackpad... Apple forsira touch bar... no sve su to varijacije sa postojecim tehnologijama. Nikakvi eto stvarni ili woow noviteti.

Mislim da se neki Woow moze dogoditi jedino uvodenjem novih tehnologija, kao sto je to bilo sa iPhonovim touch screenom. Hologram? Nesto sto sada gledamo u SF filmovima... no siguran sam za 10-tak godina biti ce sasvim pristupacna tehnologija. Ili nesto drugo? No dok god ovisimo o monitoru, ekranu i tipkovnici, mislim da se ne treba ocekivati neki veliki woow...
23.07.2018 | 21:25
Slažem se. Meni je dovoljan WOW da kada sjednem za stroj znam da će raditi i to mi je super. U petak i danas sam ukupno 5x reinstalirao stroj sa win10 testirajući novi masovni deploy i dobio slom živaca (što od strane tog super duper OSa, što od SCCMa), no to sam svjesno napravio jer eto moralo se.

Poanta je da osobno ne očekujem nekakav wow factor. Neka to ostane stabilno i u što manjem postotku dostupno i biti će super (pod ovime mislim da se računalni dio Apple ne širi kao neka ostala smeća okolo naokolo), a kvaliteta će ostati na razini. Istina imali su problema, ali tko nije, no to je i dalje daleko ispred ostalih.

Činjenica da i dan danas kada dođem negdje sa macbookom iz 2011 bude komentara: "opaaaa, fino fino, krasan stroj..." itd... Dakle wow factor postoji (nije da me briga, ali me uvijek nasmije).
23.07.2018 | 21:36
Ja ću se suzdržati komentara dok ne izađu novi Mac Pro modularni strojevi. To je za mene make-it-or-break-it točka.
  • Dijete
  • Posjetitelj
23.07.2018 | 22:33
Ja i dalje imam wow efekt sa svojim 10 (mac pro), 3 (ipad), 3 (macbook pro) i 2 (iphone 7) godine starim strojevima.

Rade ono sto mi treba, rade to na nacin da ne moram brinut da li ce napravit sto mi treba ili ne. Jer hoce u 98% slucajeva.

S vremena na vrijeme me stvari koje ogranicavaju specificni softvare da radi na odredjenom hardveru natjeraju da mi nije svejedno, al jebi ga, cijena “napretka” i dalje imaju s moje strane kredibilitet da “znaju” odvagat koji hard moze upogonit koji soft za ugodno iskustvo. A ugodno iskustvo koristenja s minimumom odrzavanja mi je prioritet.

Mojem nacinu rada pogoduje ono cemu mislim da teze. Star Trek pristup. Imam terminal koji mi drzi neki user interface i neko tamo mocno racunalo radi ono sto mu zadam.
Nekad mu zadam olovkom, misem i tipkovnicom, nekad mu zadam glasom.
Doma mi je glavni MP, al sve projekte spremam na dropbox tako da mogu radit i na laptopu i doma na njemu, kad mu treba zadat neku zadacu (mislim na mp), posaljem naredbu preko screensharea preko ipada ili macbooka..

Uglavnom, nacin na koji trenutno proizvode cijele linije gdje ne mozes nista sam promijeniti mi jako odgovara, dokle god sam u mogucnosti da zamjenom uredjaja koji se pokvari, mogu nastaviti koristenje bez osjecaja da sam dobio novi uredjaj.

Meni su oni svi lopate. Ak mi pukne, zamijeni ju i mogu nastavit lopatat.
  • Daddo
  • Posjetitelj
24.07.2018 | 06:14
rusty kaže:
Slažem se. Meni je dovoljan WOW da kada sjednem za stroj znam da će raditi i to mi je super. U petak i danas sam ukupno 5x reinstalirao stroj sa win10 testirajući novi masovni deploy i dobio slom živaca (što od strane tog super duper OSa, što od SCCMa), no to sam svjesno napravio jer eto moralo se.

Poanta je da osobno ne očekujem nekakav wow factor. Neka to ostane stabilno i u što manjem postotku dostupno i biti će super (pod ovime mislim da se računalni dio Apple ne širi kao neka ostala smeća okolo naokolo), a kvaliteta će ostati na razini. Istina imali su problema, ali tko nije, no to je i dalje daleko ispred ostalih.

Činjenica da i dan danas kada dođem negdje sa macbookom iz 2011 bude komentara: "opaaaa, fino fino, krasan stroj..." itd... Dakle wow factor postoji (nije da me briga, ali me uvijek nasmije).


Ovo. Uz napomenu da (još) nemam Appleov prijenosnik. I da sam jedan od onih kojima je Apple bio za "one koji neće mislit". S godinama sam naučio da pouzdanost nema cijenu. Ono što na Macu radi - radi, i gotovo je nemoguće to "slučajno" potrgati. Ono što ne radi ili nije bilo zamišljeno da radi ili radi kao hack pa nije pouzdano.

Wow efekt? Nema ga. Kad si dovoljno dugo korisnik modernih tehnologija, onda ti je sve to "alat". U mom slučaju zabavne stvari i one za gušt radim na Apple uređajima.

Hype oko Applea je najviše zbog gospodina Ive-a i njegovog dizajna. Jer uređaji su (bili?) lijepi pa su i oni koji o njihovim tehničkim karakteristikama ništa ne znaju ili im nisu bitne - kupovali ih.

Krajnji korisnici su generalno postali - razmaženi. Hoće više za jednako novaca i novije i bolje pritom. A to - ne ide.
24.07.2018 | 07:52
Svi bi htjeli neki dramatično novi dizajn. Apple dizajn u puno većoj mjeri vodi računa o ergonomiji od ikog drugog. Ako su ergonomski aspekti vrlo blizu optimalnih, onda su promjene u dizajnu sitne i normalno da nema više wow efekta.
24.07.2018 | 08:03
Meni je WOW svaki dan kad sjednem za SVOJ MBP nakon što sam na poslu guslal 8 sati na onom poluproizvodu od hp-a s windowsima 7. WOW je svaki put kad ga izvadim na poslu da odradim neki bedasti posel koji Automator odradi za 17 sekundi, a neko bi se s tim glupavim poslom mučil cijeli dan na prozorima. Pa onda slušam upite: koji je to program? Gdi da to nabavim?
To je dio operativnog sistema.
Kak to misliš? Nije poseban program?
Ne, to je dio operativnog sistema.

Pa onda kolega popuši virus na službenim stranicama večernjaka prije nego je eset ugradio tu definiciju u ono svoje sranje i ode cijeli komp i svi podaci rahmetli. Pa reinstalacija. Mislim da IT odjel svaki dan nekom reinstalira komp (i pritom sili hrvatsko sučelje, jer nam IT odjel baš ne barata engleskim!). Jasno, oni obilaze MBP u širokom luku i njurgaju protiv njega non-stop da kolko to košta. Onda ih ja pitam koliko košta ovo reinstaliravanje kompa i gubitak podataka pa nema odgovora. Jasno da njurgaju protiv Applea, jer bi ostali bez posla. U prijašnjoj firmi od 40-ak djelatnika (svi na Appleovima) sam ja bil neka vrsta neslužbenog IT odjela. I jedino kaj sam radil je bilo reinstaliranje kompova kad smo prešli na OSX s devetke. Nikad prije, nikad poslije....

Gubi li Apple identitet? Sigurno ga je nepovratno izgubio smrću Štefa Radnika. Na isti način kako se to dogodilo Ferrarijem ili nekim drugim brandom koji je tako jako (bio) povezan sa svojim osnivačem-karizmatikom.
Zasad to još uvijek sve u relativno dobrom smjeru ide (tanker je JAAAAAKO velik i bio dobro usmjeren), ali slažem se s Davorom da će odnos prema Pro strojevima pokazati što donosi budućnost.
Obožavam kvalitetu i preciznost izvedbe hardvera, obožavam integraciju iPhona i MBP-a i kako sve radi kako treba, ali ovi iDrekovi mi polaku ulijevaju strah u kosti...
  • Air
  • Korisnik
  • 63
24.07.2018 | 08:05
Daddo kaže:

Hype oko Applea je najviše zbog gospodina Ive-a i njegovog dizajna. Jer uređaji su (bili?) lijepi...


Ja bih dodao: i ostali lijepi nakon niza godina, jer upravo i danas kad ih drugi vide često komentiraju “vidi kako je lijep” ili za MP “vidi kako je genijalno osmišljen” jer niti danas mnogi drugi uređaji im nisu niti do koljena po ljepoti niti funcionalnosti.

Nažalost to je posljedica konzumerizma.

Tako da je po meni taj wow efekat kod mnogih uređaja živ i danas, samo smo mi “oguglali” malo na njega, pa ga ne primjećujemo od rutine upotrebe bez efekta: “wow grrrrrr” opet ne radi ili ne radi kao prije.
24.07.2018 | 08:42
Pa polako dolazimo na granice onoga šta je sve trebalo izmisliti i složiti i normalno da će wow efekata iz dana u dan biti sve manje i manje. Postavlja se pitanje dali nam je ta ovisnost o wow-u zdrava ili bi mi kao potrošači bili bolje savjetovani da tražimo što pouzdanije i dugovječnije proizvode uzimajući u obzir konačnost resursa. Planirana obsolezenza je u proizvodnji postala sastavni dio i od nas potrošača jer uzeta kao bogom dana, i mi nikako da se suprostavimo tom trendu. Stalno tražimo nešto novo i to nam proizvođači skupo podvaljuju, ne rijetko i stare stvari prepakirane u novi design. Ili nam pak podvale strojeve koji se pokvare u programiranom roku.
Biciklo je jedan od proizvoda koji je 150 godina ostao skoro ne promijenjen i svejedno je moderniji nego ikad.
Tako da mislim da je Apple u trendu dugotrajnosti i stabilnosti.
Šta se cijene tiče, ima proizvoda koji za puno maje usluge koštaju daleko više nego naj bolji Mac, npr. printeri, ja imam HP 7610 koji u nabavi košta 1.900,00 kn jedno punjenje boja 650,00 kn u jednoj godini taj stroj (samo za ispisivanje stranica) pojede cca 7.600,00 kn za dvije godine pojede jedan dobar macbook pro i onda crkne i cijela se priča ponavlja. Koliko je CO2 emitirano u atmosveru za njegovu proizvodnju i koliko da ga dofuraju u Hrvatsku, i koliko je resursa to govno potrošilo da ne govorim.
Tako da sam ja sa mojom svjesti (ama koliko se ja na Apple ljutio i koliko god su oni nepravedni i pohlepni) kod njih najbolje spakovan i kad mi nešto drugo pokaže da paše u moju kalkulaciju prelazim odmah, do sad to nije slučaj.
  • Air
  • Korisnik
  • 63
24.07.2018 | 09:25
tino1 kaže:
Postavlja se pitanje dali nam je ta ovisnost o wow-u zdrava ili bi mi kao potrošači bili bolje savjetovani da tražimo što pouzdanije i dugovječnije proizvode uzimajući u obzir konačnost resursa.


jes, jes...
Upiko si ono pravo, ono što se naziva "održiv razvoj".

Ovo danas je konzumerizam koji isključivo vodi propasti čovječanstva. To bi trebalo danas biti jasno svima nama. Nažalost nije
24.07.2018 | 10:11
Losa je stvar ako se nesto od kljucnih komponenti za rad pokvari, a niste pokriveni garantnim rokom i tada imate skup drzac za prozor.
I dok je godinama na iFixit teardown score na Retina modelima bio 1/10, bar se do 2015 mogao nekim cudom izmjeniti SSD, ali ne i baterija, dok ostale komponente su manje vise bile sigurne od krepavanja. Sada su i tu zeznuli stvar. Tipkovnicu navodno nisu znacajnije promjenili, a dodali su i AMD grafiku koja je poznata po svojim sposobnostima pregrijavanja na laptopovima. A sve su to upakovali u vrlo paprenu cijenu.
I dok su type c i touchbar donekle korisne "dzidze", po meni je od tih dodataka ono sto je Macbook cinilo prepoznatljivim najznacajniji bio svijetleci logo sa jabukom na ekranu, tacnije izrez na panelu i magsafe konektori koji su vrlo prakticni. Jedina tu korisna promjena u odnosu na ove starije modele bi bila veci trackpad. Ostalo bi moglo biti zanimljivo nekom americkom tinejdzeru, ali ne i meni kome je namjena ozbiljan rad.
Na pitanje da li Apple gubi svoj identitet mislim da ne, ali kao i svaka velika kompanija se pretvara u sve vecu hobotnicu koja se svugdje siri i uzima sakom i kapom. Pitanje je gdje je ta granica sirenja. Svaki novi proizvod je sve skuplji, ipak zivimo u digitalnoj eri kada se racunalo moze kupiti preko interneta, a ne samo vidjeti u izlogu i na sajmu kao nekad.
@tino1 je to takodjer dobro sve pojasnio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 48 minuta
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Sitno se broji :)
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Uskrs!
  • Borostef: Sretan Uskrs :)
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • Beli: Sretan Uskrs svima :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, Matija klc, Riba, temeljnik, tino1, Anonimci (490)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO