VIP HOMEBOX/OFFICEBOX
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

VIP HOMEBOX/OFFICEBOX


01.07.2018 | 10:22
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)
01.07.2018 | 10:31
Tehnički to jest tako, ali komercijalno - uglavnom nije. Roaming uvjeti su unutar EU regulirani odvojenim propisima EK - posebno za voice, posebno za data.
01.07.2018 | 11:56
Daddo kaže:
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)


Ispravite me ako sam u krivu ovdje... Kada je roaming iskljucen, a ukljucen automatski odabir mreze, kada se promjeni operater odnosno kada izades iz signala svoje mreze i preuzmes signal neke druge mreze, voice radi (odnosno ta telefonija), naravno po tim i tim tarifama, no i ne prijenos podataka (ili zdravo onako "internet"). Ukljucenjem roaminga, proraditi ce i "internet"... opet po tim i tim tarifama.
01.07.2018 | 14:00
Nisi u krivu. Dok nije bilo EU direktive o regulaciji gostovanja u mrežama drugih država, tvoj matični operater je imao pravo naplatiti ti sav prijenos podataka (i voice i data) od tvoje matične zemlje do zemlje u kojoj si se nalazio. I to je onda koštalo k'o dragi kamen. Direktiva je rekla - glasovni promet se ne naplaćuje posebno, odnosno. matični operater ti SMIJE naplatiti cijenu istu koju bi imao kao da si spojen u njegovu mrežu (bez obzira koliko to NJEGA koštalo), dok je podatkovni promet reguliran maksimalnom količinom podataka koje možeš potrošiti dok si u roamingu (obično 300 ili 500 MB) nakon čega ti gostujući operater ili ukida podatkovni promet ili ga usporava do neupotrebljivosti (ovo je najbolje provjeriti kod vlastitog operatera jer najčešće ovisi o pretplatničkoj tarifi i međusobnim dogovorima operatera).

Krajnji korisnici rijetko kad ostanu bez podatkovnog prometa u roamingu jer zahvaljujući razvoju fiksnih mreža javnih usluga imaš u svakoj birtiji i šupi nekakav WI-FI pa to ograničenje "ne postoji". Dodatno. svi pružatelji usluga imaju u svojim ugovorima definiran "fair use policy", odnosno ostavljaju si mogućnost da te zakinu za ugovorene usluge ukoliko način na koji ih koristiš utječe na mrežu i onemogućava "normalan rad" iste.

Nažalost, taj "fair use" nije dvosmjeran, pa operater može nuditi svoje usluge i lažno informirati o dostupnosti istih na lokacijama (tu u određenoj mjeri korisnika štiti HAKOM koji izričito navodi da se usluga pristupa internetu smatra pruženom ako je propusnost veze 70% ugovorene).

No, da se vratimo na pristup putem mobilne mreže i zašto toliko agresivno operateri forsiraju? Jer je - jeftiniji za pružanje. Ne treba im suglasnost vlasnika fiksne mreže i "teoretski" mogu ponuditi bržu i jeftiniju uslugu jer je ulaganje u fiksnu mrežu skupo i dugotrajno. Čak i fiksni operateri zbog ograničenja propusnosti mreže na određenim lokacijama pribjegavaju hibridnim rješenjima pa isporučuju opremu koja ima mogućnost kombiniranja fiksne i mobilne mreže (naravno, ograniče mjesečni promet u mobilnoj mreži da istu ne preopterete)

------- DOSADNI KOMAD POVIJESNOG RAZVOJA INTERNETA U RH , SAMO ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI "VIŠE" ili su dovoljno mladi da se ne sjećaju -----

U RH je TK mreža bila u vlasništvu PTT-a, pa je formiranjem HPT-a prešla u vlasništvo HPT-a, pa se nakon toga HPT razdvojio na HP i HT (Hvatske telekomunikacije u čije vlasništvo su prešli kabeli i TK oprema), a onda je Ivica M. odlučio prodati HT Nijemcima. Prije prodaje, pristup Internetu je bio bezobrazno skup i isključivo putem modema te kasnije ISDN kanala i HT je imao monopol na tržištu. Prodajom, automatski je došlo do liberalizacije tržišta i trebalo je spriječiti monopol pa je osnovan HAKOM koji je naredio HT-u (Telekomunikacije su skraćene na Telekom, ostalo je ono hrvatski, da bi kasnije i to se izgubilo i postalo T-com) da mora dotad svoju mrežu djelomično kapacitetima ustupiti novim operaterima na tržištu. Operateri su plaćali najam mreže i morali su biti skuplji pa je to opet pogodovalo T-comu... no i to su kao regulirali cijenom ispod koje T-com nije smio ići. Ljudima je internet postao dostupniji i trebalo je ulagati u daljnji razvoj fiksne mreže jer je ponestalo bandwitha. Onda je jedan drugi ministar uzeo svoj komad kolača pa su poslovni korisnici dobili alternativu u obliku Metroneta koji je sam gradio mrežu. Mobilni operateri su isto liberalizirani i pojavio se VIPNET sa svojim odašiljačima i mrežom u koju je sam ulagao. I dalje ljudima treba brzi internet, operateri kabelske TV su imali bakar povučen po kvartovima pa su se fiksni operateri širili na način da lokalno ulože u neku opremu a tamo gdje mogu iskoriste postojeći bakar. Nadobudniji su nudili "satelitski internet" na način da je upload išao preko obične telefonske linije a download putem satelita direktno na opremu korisnika. MZOŠ odnosno CARNET je tu obavio i svoj dio posla povezivanjem sveučilišnih gradova međusobno brzim linkovima (da, internet je krenuo sa "Carnet Utilities" paketima i modemskim ulazima), komercijalni operateri su za pripadnike CARNET zajednice osigurali "povoljnije" internet pakete.

Danas? Operateri testiraju nasljednika 4G mreže (T-com je za pilot projekt odabrao Karlovac, Vip je uzeo Jastrebarsko sad se igraju na Rabu jer je STEMi popularan jako a i otočke inicijative su in ), za ulaganje u fiksnu mrežu čeka se HEP koji bi trebao provlačiti svoje pa ćemo usput položiti i internete (ako ćemo imati za koga i kome).

------------------------ THE END. KONIEC - KRAJ -----------------------------------

Koga i zašto (ili za što) odabrati? Tajlanđani imaju odličnu poslovicu koja glasi: "Sve je to isto, samo drugačije." Svi su jednako dobri i jednako loši (za ovo je potrebno biti dovoljno dugo korisnik), a ona brzina koju imaš danas za mjesec dva, pet može biti i 3-4 puta veća i isto toliko puta manja, bez da si ti išta napravio i dirao. Zato je najbolje tko može - kombinirati 2 linka, jedan mobilni i jedan fiksni. Ovisno o brzini onaj sporiji (i pouzdaniji) konfigurirati kao pričuvno rješenje.
01.07.2018 | 20:05
@ Daddo , iz iskustva mogu reći da se slažem. Fiksno imam HT a bežično Vip za komp. Vip koristim kad mi rikne žica. To se na otoku malo ćešće dešava.
02.07.2018 | 07:03
Hm, jako lijepo objašnjeno.

I ja kombiniram.
Imam T-com ADSL + Tele2 LTE.

To je u ovome trenutku najbolje što se može dobiti u mom kraju (najbolje- kriterij FLAT)

Ali taj "sport" košta 235 kn za HT + 165 kn za TELE2
02.07.2018 | 18:25
Samo da kažem da sam uzeo HOMEBOX i sve je super za sad na bonbonu sa stickom i ruterom Download Max cca 2 upload isto minimalno s tim da je bila spojena Riblja kost antena na krovu.
Trenutno homebox spojen s antenama koje se dobiju uz njega, krovnu antenu tu nisam ni spajao jer nema potrebe trenutno je Download u prosjeku 7-8mbps a upload oko 3mbps. H+ mreža konstantno na 4 crtice. Kod bonbona je s krovnom antenom h+ 3 crtice tako da sam za sad jako zadovoljan.

Zadovoljan sam unatoč tome da zadnjih par godina muku mučim s internetom i signalom općenito..
03.07.2018 | 02:32
Drago mi je da si zadovoljan.

Kod mene tele 2 na LTE mreži je 80/10 u prosjeku, na H+ je 7/2 (ovo je recimo jutros bilo, net mi užasno spor a ne znam zašto, provjerim a on se preko noći prebacio sa LTE na H+).
04.10.2018 | 16:41
Otkazao sam HT nakon isteka ugovora jer su mi dolazili enormno visoki računi " u skladu s ugovorom" te sam prešao na Homebox. Za moje potrebe je Ht bio dovoljno brz, međutim u zadnje vrijeme je kod videa/filmova imao lag, vrtuljak, te se pokrenuo pa opet stao. Mobilni sam ostao na hibridnoj tarifi pa ću vidjet koliko će prometa ispasti.
Moram priznat da je A1 osjetno brži i kad je spor.
Prilozi:
04.10.2018 | 19:19
Pričekaj iduću turističku sezonu pa onda donesi konačni sud.
05.10.2018 | 04:51
@smayoo, zaboravio si da imam stik. Ovo ljeto sam isprobavao i nije bilo lagova. Zato sam ušao u to. A čuj, troznak je uvijek, kao u sportskoj !
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 8 minuta
 • Soffoklo: Isto kao što mnogi poistovjećuju iPhone s USA-om
 • zabac: Huawei svi poistovjećuju s telefonom, a oni su najmanje to. 188.000 zaposlenih!
 • Soffoklo: :-) Huawei boss admits he buys iPhones for his family - [link]
 • drlovric: Ja imam model iz 2018, doduse kratko, ali nikakvih problema nemam sa tipkovnicom. Jedino je trunkicu bucnija od stare, ali svidja mi se ovaj plitak hod.
 • Soffoklo: S tipkovnicom su stvarno usrali mnogo. Vidjet ćemo kakva će biti ova najnovija. Donekle je dobro što će mijenjati po potrebi tipkovnice sve do medela iz 2015 s tim butterfly mehanizmom. [link]
 • Tito: Trebali su pocetni 15" staviti sa 128
 • Tito: 256GB HAHHAHHAAHHAAHAH
 • smayoo: Jbt, kad pomislim da smo se nekad sprdali od Spectruma i njegove gumene tipkovnice... :dry:
 • kupus: nova tipkovnica na novom mbp
 • kupus: [link]
 • rusty: [link]
 • rusty: To je T3 koji se čekao - konačno
 • rusty: carina će ti biti 0, samo računaj PDV u punom iznosu.
 • dario15: Sad ćemo vidjeti koliko me carina.rh rebne
 • dario15: Ja uzeo za imac 2011. Zajedno sa thermal senzorom i ladicom za ugradnju, poštarina me izašla 19$
 • JOHN: Ja bi štel tri komada. Ako netko razmišlja o kupovini, ja bi se utrp da smanjimo troškove poštarine!
 • Bertone: ... koliko su diskovi kod njih?
 • Bertone: owc de
 • Beli: Decki, ide li taj u MacBook Pro mid 2012?
 • Dijete: ja narucio
 • Bertone: kunice dam unaprijed :)
 • Bertone: Jel može netko biti tako dobar (sa područja ZG radi lakše primopredaje) i naručiti mi jednog [link]
 • rusty: enterprise grade za 80$ su strava :D TLC NAND. brutalno dobri.
 • energyman: kakvi su ti mikroni
 • rusty: 11 za 2 itd...
 • rusty: shiping je svega 7$ za 1 komad
 • JOHN: To neka zajebancija? Koliko izađe shipping?
 • smayoo: Ideš. Koja cijena. Odmah 10 kom. :)
 • Dijete: zgrabi dok ima: [link] ssd
 • Mate22: Đokica :P
 • Soffoklo: Išla je ona Đoletova "al nije svako kao Donald, mene plaši onaj Ronald, taj je nezgodan." Mislim da je i Donald postao opasan klaun.
 • m@xym: smayo, Svaka čast za link, dokumentarac budi neke lijepe uspomene. Doduše, kasno sam vidio link, ali srećom imam HRTi.
 • Bertone: @smayoo, hvala za podsjetnik :)
 • cariblanco: Pustite vi kaj bedak priča, pogledajte američke brojke...nikad bolje. Isto kao i s Mamićem, kao bedak a Dinamo je pun kao brod ???
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Mate22, ispričavam se ako sam ti uvrijedio idola. Imaš neotuđivo pravo simpatizirati bilo koga, pa i Donalda Trumpa. Nije zabranjeno, ali je svakako - sramota. ;)
 • Soffoklo: :-)
 • Mate22: Stručnjaci i "analitičari" sa jabučnjaka :)
 • Moonlike: Naravno da je Puting cyberom i drugim sredstvima pomogao Trumpu da postane predsjednik. Ali ne u dosluhu sa Trumpom, vec jednostavno analizom "Trump nam treba za predsjednika SAD-a, bit cenam lakse jer ce on sam unistiti SAD" :-D
 • smayoo: Taj čovjek je ko slon u staklarnici. Uopće se ne bih čudio da je instaliran za predsjednika SAD da bi ubrzao njihovu propast. :/
 • rusty: Možd da Trump uvede zakon za cijenu Apple proizvoda, pošto mu je sada krenulo sa Kinom tako dobro
 • drlovric: @Dijete: Thx za ovaj doc. Nikad cuo. Bas cu pogledati. Uvijek cu radje odabrati dobar dokumentarac nego dobar film :)
 • Soffoklo: Novi macOS ukida podršku za 32 bitne appove, QuickTime 7, neke video kodeke, pa ga mnogi developeri zovu macOS Death Valley :-)
 • Soffoklo: Za jedno 5 godina bit će 50% pokriveno trenutnog 4g signala (kod nas).
 • rusty: pretpostavljam da ni upload nije daleko od tih brzina
 • zabac: Upload?
 • rusty: ma može to i bolje...
 • rusty: 5g speed test - [link]
 • Riba: Hvala, pretplatio se na Curiosity Stream, super što nemaju glupe ograničenja na regije.
 • Riba: Docplay nema Apple TV app?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO