VIP HOMEBOX/OFFICEBOX
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

VIP HOMEBOX/OFFICEBOX


01.07.2018 | 12:22
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)
01.07.2018 | 12:31
Tehnički to jest tako, ali komercijalno - uglavnom nije. Roaming uvjeti su unutar EU regulirani odvojenim propisima EK - posebno za voice, posebno za data.
01.07.2018 | 13:56
Daddo kaže:
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)


Ispravite me ako sam u krivu ovdje... Kada je roaming iskljucen, a ukljucen automatski odabir mreze, kada se promjeni operater odnosno kada izades iz signala svoje mreze i preuzmes signal neke druge mreze, voice radi (odnosno ta telefonija), naravno po tim i tim tarifama, no i ne prijenos podataka (ili zdravo onako "internet"). Ukljucenjem roaminga, proraditi ce i "internet"... opet po tim i tim tarifama.
01.07.2018 | 16:00
Nisi u krivu. Dok nije bilo EU direktive o regulaciji gostovanja u mrežama drugih država, tvoj matični operater je imao pravo naplatiti ti sav prijenos podataka (i voice i data) od tvoje matične zemlje do zemlje u kojoj si se nalazio. I to je onda koštalo k'o dragi kamen. Direktiva je rekla - glasovni promet se ne naplaćuje posebno, odnosno. matični operater ti SMIJE naplatiti cijenu istu koju bi imao kao da si spojen u njegovu mrežu (bez obzira koliko to NJEGA koštalo), dok je podatkovni promet reguliran maksimalnom količinom podataka koje možeš potrošiti dok si u roamingu (obično 300 ili 500 MB) nakon čega ti gostujući operater ili ukida podatkovni promet ili ga usporava do neupotrebljivosti (ovo je najbolje provjeriti kod vlastitog operatera jer najčešće ovisi o pretplatničkoj tarifi i međusobnim dogovorima operatera).

Krajnji korisnici rijetko kad ostanu bez podatkovnog prometa u roamingu jer zahvaljujući razvoju fiksnih mreža javnih usluga imaš u svakoj birtiji i šupi nekakav WI-FI pa to ograničenje "ne postoji". Dodatno. svi pružatelji usluga imaju u svojim ugovorima definiran "fair use policy", odnosno ostavljaju si mogućnost da te zakinu za ugovorene usluge ukoliko način na koji ih koristiš utječe na mrežu i onemogućava "normalan rad" iste.

Nažalost, taj "fair use" nije dvosmjeran, pa operater može nuditi svoje usluge i lažno informirati o dostupnosti istih na lokacijama (tu u određenoj mjeri korisnika štiti HAKOM koji izričito navodi da se usluga pristupa internetu smatra pruženom ako je propusnost veze 70% ugovorene).

No, da se vratimo na pristup putem mobilne mreže i zašto toliko agresivno operateri forsiraju? Jer je - jeftiniji za pružanje. Ne treba im suglasnost vlasnika fiksne mreže i "teoretski" mogu ponuditi bržu i jeftiniju uslugu jer je ulaganje u fiksnu mrežu skupo i dugotrajno. Čak i fiksni operateri zbog ograničenja propusnosti mreže na određenim lokacijama pribjegavaju hibridnim rješenjima pa isporučuju opremu koja ima mogućnost kombiniranja fiksne i mobilne mreže (naravno, ograniče mjesečni promet u mobilnoj mreži da istu ne preopterete)

------- DOSADNI KOMAD POVIJESNOG RAZVOJA INTERNETA U RH , SAMO ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI "VIŠE" ili su dovoljno mladi da se ne sjećaju -----

U RH je TK mreža bila u vlasništvu PTT-a, pa je formiranjem HPT-a prešla u vlasništvo HPT-a, pa se nakon toga HPT razdvojio na HP i HT (Hvatske telekomunikacije u čije vlasništvo su prešli kabeli i TK oprema), a onda je Ivica M. odlučio prodati HT Nijemcima. Prije prodaje, pristup Internetu je bio bezobrazno skup i isključivo putem modema te kasnije ISDN kanala i HT je imao monopol na tržištu. Prodajom, automatski je došlo do liberalizacije tržišta i trebalo je spriječiti monopol pa je osnovan HAKOM koji je naredio HT-u (Telekomunikacije su skraćene na Telekom, ostalo je ono hrvatski, da bi kasnije i to se izgubilo i postalo T-com) da mora dotad svoju mrežu djelomično kapacitetima ustupiti novim operaterima na tržištu. Operateri su plaćali najam mreže i morali su biti skuplji pa je to opet pogodovalo T-comu... no i to su kao regulirali cijenom ispod koje T-com nije smio ići. Ljudima je internet postao dostupniji i trebalo je ulagati u daljnji razvoj fiksne mreže jer je ponestalo bandwitha. Onda je jedan drugi ministar uzeo svoj komad kolača pa su poslovni korisnici dobili alternativu u obliku Metroneta koji je sam gradio mrežu. Mobilni operateri su isto liberalizirani i pojavio se VIPNET sa svojim odašiljačima i mrežom u koju je sam ulagao. I dalje ljudima treba brzi internet, operateri kabelske TV su imali bakar povučen po kvartovima pa su se fiksni operateri širili na način da lokalno ulože u neku opremu a tamo gdje mogu iskoriste postojeći bakar. Nadobudniji su nudili "satelitski internet" na način da je upload išao preko obične telefonske linije a download putem satelita direktno na opremu korisnika. MZOŠ odnosno CARNET je tu obavio i svoj dio posla povezivanjem sveučilišnih gradova međusobno brzim linkovima (da, internet je krenuo sa "Carnet Utilities" paketima i modemskim ulazima), komercijalni operateri su za pripadnike CARNET zajednice osigurali "povoljnije" internet pakete.

Danas? Operateri testiraju nasljednika 4G mreže (T-com je za pilot projekt odabrao Karlovac, Vip je uzeo Jastrebarsko sad se igraju na Rabu jer je STEMi popularan jako a i otočke inicijative su in ), za ulaganje u fiksnu mrežu čeka se HEP koji bi trebao provlačiti svoje pa ćemo usput položiti i internete (ako ćemo imati za koga i kome).

------------------------ THE END. KONIEC - KRAJ -----------------------------------

Koga i zašto (ili za što) odabrati? Tajlanđani imaju odličnu poslovicu koja glasi: "Sve je to isto, samo drugačije." Svi su jednako dobri i jednako loši (za ovo je potrebno biti dovoljno dugo korisnik), a ona brzina koju imaš danas za mjesec dva, pet može biti i 3-4 puta veća i isto toliko puta manja, bez da si ti išta napravio i dirao. Zato je najbolje tko može - kombinirati 2 linka, jedan mobilni i jedan fiksni. Ovisno o brzini onaj sporiji (i pouzdaniji) konfigurirati kao pričuvno rješenje.
01.07.2018 | 22:05
@ Daddo , iz iskustva mogu reći da se slažem. Fiksno imam HT a bežično Vip za komp. Vip koristim kad mi rikne žica. To se na otoku malo ćešće dešava.
02.07.2018 | 09:03
Hm, jako lijepo objašnjeno.

I ja kombiniram.
Imam T-com ADSL + Tele2 LTE.

To je u ovome trenutku najbolje što se može dobiti u mom kraju (najbolje- kriterij FLAT)

Ali taj "sport" košta 235 kn za HT + 165 kn za TELE2
02.07.2018 | 20:25
Samo da kažem da sam uzeo HOMEBOX i sve je super za sad na bonbonu sa stickom i ruterom Download Max cca 2 upload isto minimalno s tim da je bila spojena Riblja kost antena na krovu.
Trenutno homebox spojen s antenama koje se dobiju uz njega, krovnu antenu tu nisam ni spajao jer nema potrebe trenutno je Download u prosjeku 7-8mbps a upload oko 3mbps. H+ mreža konstantno na 4 crtice. Kod bonbona je s krovnom antenom h+ 3 crtice tako da sam za sad jako zadovoljan.

Zadovoljan sam unatoč tome da zadnjih par godina muku mučim s internetom i signalom općenito..
03.07.2018 | 04:32
Drago mi je da si zadovoljan.

Kod mene tele 2 na LTE mreži je 80/10 u prosjeku, na H+ je 7/2 (ovo je recimo jutros bilo, net mi užasno spor a ne znam zašto, provjerim a on se preko noći prebacio sa LTE na H+).
04.10.2018 | 18:41
Otkazao sam HT nakon isteka ugovora jer su mi dolazili enormno visoki računi " u skladu s ugovorom" te sam prešao na Homebox. Za moje potrebe je Ht bio dovoljno brz, međutim u zadnje vrijeme je kod videa/filmova imao lag, vrtuljak, te se pokrenuo pa opet stao. Mobilni sam ostao na hibridnoj tarifi pa ću vidjet koliko će prometa ispasti.
Moram priznat da je A1 osjetno brži i kad je spor.
Prilozi:
04.10.2018 | 21:19
Pričekaj iduću turističku sezonu pa onda donesi konačni sud.
05.10.2018 | 06:51
@smayoo, zaboravio si da imam stik. Ovo ljeto sam isprobavao i nije bilo lagova. Zato sam ušao u to. A čuj, troznak je uvijek, kao u sportskoj !
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 57 minuta
 • gladhr2: [link] ajmo znalci :)
 • rusty: Hoće Dragan to... voli on palit vatru ;). Ma pitam samo zato da ne krenu savjeti po Bosni, i Jadranu, a tebi se recimo ne da doći do tamo.
 • Heretic: A ti isto sad kuriš frku, j... ga, zaboravio spomenut :D
 • drlovric: Bas si ti Rusty neki cudan lik. Pa valjda se podrazumijeva da je covjek iz ZG :D
 • Heretic: @smayoo bum pogledao, hvala.
 • Heretic: @rusty Zagreb
 • smayoo: ima svako toliko takva tema u forumu. Pogledaj tamo pa dopiši post tamo ako trebaš
 • rusty: A gdje si ti Heretic?
 • Heretic: Pozdrav ljudi, dali netko ima preporuku majstora/servisa koji bi mogao očistiti iMac od prašine. Radi se o iMac 5k 2017.
 • kupus: [link]
 • ivan.ocd: Ima li netko ideju kako napraviti ili gdje nabaviti eGPU za MacBook Pro?
 • ivan.ocd: Ima li netko ideju kako na
 • rusty: vidiš to mi nije palo napamet
 • energyman: Da se pozeleni kao i cijeli Jabučnjak :D
 • rusty: ma šta će nam to
 • energyman: Kada Jabučnjak planira uvesti SSL? :)
 • Moonlike: @drlovric mozda su samo bile spojene na laptop, pa kad iih hoces opet spojiti na iPhone valja to odraditi sto si opisao, ili obratno... kod mene ne visim problema oko toga
 • Mate22: Izbriši ih iz bluetooth postavki pa ih ponovo upari i bi će sve u redu!
 • drlovric: Ne upare se kad ih izvadim iz kutije i stavim u usi. Moram otici u Settings-BT pa kliknuti na njih. Ranije nisam morao :)
 • Yonkis: Kako te zezaju APodsi? Konekcija, battery status, uparivanje..?
 • drlovric: Pa izdali su taj update primarno da pokrpaju FaceTime, a mene sada malo zezaju AirPods. A prije update nisu...
 • mario.zg: pojasni malo
 • drlovric: Jucer sam instalirao. Popravili jedno, pokvarili drugo, postaju ko Android...
 • Yonkis: iOS 12.1.4 iz aut
 • stefanjos: smao imessage bajo moj
 • robee: Konacno, sjetili se :) cak je i Evernote dobio prije Vibera.
 • rusty: Eto Dark mode uskoro i za Viber - [link]
 • Beyorn: Pozdrav svima, imam mali problem oko novog fps na novom laptopu MBP 2018 zadnji model. Imam otvorenu temu pod Igre ako netko ima vremena. Hvala
 • big_mac: Obratite pozornost na postavke jer sa apdejtom su ukljucili natrag opciju prikazi obavijesti usluge
 • smayoo: A... evo, sad mi je ponudio update... :)
 • smayoo: 9.9.7
 • rusty: v10?
 • smayoo: O čemu vi? Kod mene je i dalje sve ljubičasto kao i prije...
 • rusty: Osobno mi je drago da su makli onu njihovu ljubičastu boju... ovako puno bolje izgleda (meni barem)
 • big_mac: Sta je sa apdejtom vibera??! Izgleda sada isto kao imessage
 • Mate22: Meni nije ali sam restartao macbook i sad radi valjda je nešto bilo moja greška ali sad je ok.
 • JOHN: meni radi kao i obično
 • Mate22: Jel to App Store pao na mac računalima? Jel to tko još primjetio?
 • anton12345: Pozz
 • cariblanco: apple tv 4
 • cariblanco: Ima li tko viška apple tv $ ?
 • drlovric: Imam dva Nimbus kontrolera za iOS. Pa ako ima neki gamer koji bi to koristio, javi se za neki deal :) [link]
 • Robert_84: garancija
 • smayoo: @energyman: A1 je već godinama teška kuruza od firme... :(
 • saint: Nema kodi :(
 • drlovric: Nez meni stvarno lijepo. I mrdaju se i 3D su. I aplikacije su mi ljepse. Sve mi je cool :) Mada sam ostavio i Xiaomi Box 3 u spavacoj , ima i on svoje prednosti.
 • Riba: A sto ima biti toliko posebna sminka u rtedovima ikona na ekranu? :)
 • drlovric: Kupio sam Apple TV, nako bez veze, i malo je reci da sam odusevljen interfejsom. Stvarno je sminka mrtva. Sad opet imam Android box viska :)
 • energyman: Logično nema ništa od Applea, samo Samsung i Huawei.
 • energyman: Jel se to meni pričinjava ili je A1 ostavio samo 3 mobitela u ponudi za poslovne korisnike?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO