VIP HOMEBOX/OFFICEBOX
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

VIP HOMEBOX/OFFICEBOX


01.07.2018 | 12:22
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)
01.07.2018 | 12:31
Tehnički to jest tako, ali komercijalno - uglavnom nije. Roaming uvjeti su unutar EU regulirani odvojenim propisima EK - posebno za voice, posebno za data.
01.07.2018 | 13:56
Daddo kaže:
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,


Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)


Ispravite me ako sam u krivu ovdje... Kada je roaming iskljucen, a ukljucen automatski odabir mreze, kada se promjeni operater odnosno kada izades iz signala svoje mreze i preuzmes signal neke druge mreze, voice radi (odnosno ta telefonija), naravno po tim i tim tarifama, no i ne prijenos podataka (ili zdravo onako "internet"). Ukljucenjem roaminga, proraditi ce i "internet"... opet po tim i tim tarifama.
01.07.2018 | 16:00
Nisi u krivu. Dok nije bilo EU direktive o regulaciji gostovanja u mrežama drugih država, tvoj matični operater je imao pravo naplatiti ti sav prijenos podataka (i voice i data) od tvoje matične zemlje do zemlje u kojoj si se nalazio. I to je onda koštalo k'o dragi kamen. Direktiva je rekla - glasovni promet se ne naplaćuje posebno, odnosno. matični operater ti SMIJE naplatiti cijenu istu koju bi imao kao da si spojen u njegovu mrežu (bez obzira koliko to NJEGA koštalo), dok je podatkovni promet reguliran maksimalnom količinom podataka koje možeš potrošiti dok si u roamingu (obično 300 ili 500 MB) nakon čega ti gostujući operater ili ukida podatkovni promet ili ga usporava do neupotrebljivosti (ovo je najbolje provjeriti kod vlastitog operatera jer najčešće ovisi o pretplatničkoj tarifi i međusobnim dogovorima operatera).

Krajnji korisnici rijetko kad ostanu bez podatkovnog prometa u roamingu jer zahvaljujući razvoju fiksnih mreža javnih usluga imaš u svakoj birtiji i šupi nekakav WI-FI pa to ograničenje "ne postoji". Dodatno. svi pružatelji usluga imaju u svojim ugovorima definiran "fair use policy", odnosno ostavljaju si mogućnost da te zakinu za ugovorene usluge ukoliko način na koji ih koristiš utječe na mrežu i onemogućava "normalan rad" iste.

Nažalost, taj "fair use" nije dvosmjeran, pa operater može nuditi svoje usluge i lažno informirati o dostupnosti istih na lokacijama (tu u određenoj mjeri korisnika štiti HAKOM koji izričito navodi da se usluga pristupa internetu smatra pruženom ako je propusnost veze 70% ugovorene).

No, da se vratimo na pristup putem mobilne mreže i zašto toliko agresivno operateri forsiraju? Jer je - jeftiniji za pružanje. Ne treba im suglasnost vlasnika fiksne mreže i "teoretski" mogu ponuditi bržu i jeftiniju uslugu jer je ulaganje u fiksnu mrežu skupo i dugotrajno. Čak i fiksni operateri zbog ograničenja propusnosti mreže na određenim lokacijama pribjegavaju hibridnim rješenjima pa isporučuju opremu koja ima mogućnost kombiniranja fiksne i mobilne mreže (naravno, ograniče mjesečni promet u mobilnoj mreži da istu ne preopterete)

------- DOSADNI KOMAD POVIJESNOG RAZVOJA INTERNETA U RH , SAMO ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI "VIŠE" ili su dovoljno mladi da se ne sjećaju -----

U RH je TK mreža bila u vlasništvu PTT-a, pa je formiranjem HPT-a prešla u vlasništvo HPT-a, pa se nakon toga HPT razdvojio na HP i HT (Hvatske telekomunikacije u čije vlasništvo su prešli kabeli i TK oprema), a onda je Ivica M. odlučio prodati HT Nijemcima. Prije prodaje, pristup Internetu je bio bezobrazno skup i isključivo putem modema te kasnije ISDN kanala i HT je imao monopol na tržištu. Prodajom, automatski je došlo do liberalizacije tržišta i trebalo je spriječiti monopol pa je osnovan HAKOM koji je naredio HT-u (Telekomunikacije su skraćene na Telekom, ostalo je ono hrvatski, da bi kasnije i to se izgubilo i postalo T-com) da mora dotad svoju mrežu djelomično kapacitetima ustupiti novim operaterima na tržištu. Operateri su plaćali najam mreže i morali su biti skuplji pa je to opet pogodovalo T-comu... no i to su kao regulirali cijenom ispod koje T-com nije smio ići. Ljudima je internet postao dostupniji i trebalo je ulagati u daljnji razvoj fiksne mreže jer je ponestalo bandwitha. Onda je jedan drugi ministar uzeo svoj komad kolača pa su poslovni korisnici dobili alternativu u obliku Metroneta koji je sam gradio mrežu. Mobilni operateri su isto liberalizirani i pojavio se VIPNET sa svojim odašiljačima i mrežom u koju je sam ulagao. I dalje ljudima treba brzi internet, operateri kabelske TV su imali bakar povučen po kvartovima pa su se fiksni operateri širili na način da lokalno ulože u neku opremu a tamo gdje mogu iskoriste postojeći bakar. Nadobudniji su nudili "satelitski internet" na način da je upload išao preko obične telefonske linije a download putem satelita direktno na opremu korisnika. MZOŠ odnosno CARNET je tu obavio i svoj dio posla povezivanjem sveučilišnih gradova međusobno brzim linkovima (da, internet je krenuo sa "Carnet Utilities" paketima i modemskim ulazima), komercijalni operateri su za pripadnike CARNET zajednice osigurali "povoljnije" internet pakete.

Danas? Operateri testiraju nasljednika 4G mreže (T-com je za pilot projekt odabrao Karlovac, Vip je uzeo Jastrebarsko sad se igraju na Rabu jer je STEMi popularan jako a i otočke inicijative su in ), za ulaganje u fiksnu mrežu čeka se HEP koji bi trebao provlačiti svoje pa ćemo usput položiti i internete (ako ćemo imati za koga i kome).

------------------------ THE END. KONIEC - KRAJ -----------------------------------

Koga i zašto (ili za što) odabrati? Tajlanđani imaju odličnu poslovicu koja glasi: "Sve je to isto, samo drugačije." Svi su jednako dobri i jednako loši (za ovo je potrebno biti dovoljno dugo korisnik), a ona brzina koju imaš danas za mjesec dva, pet može biti i 3-4 puta veća i isto toliko puta manja, bez da si ti išta napravio i dirao. Zato je najbolje tko može - kombinirati 2 linka, jedan mobilni i jedan fiksni. Ovisno o brzini onaj sporiji (i pouzdaniji) konfigurirati kao pričuvno rješenje.
01.07.2018 | 22:05
@ Daddo , iz iskustva mogu reći da se slažem. Fiksno imam HT a bežično Vip za komp. Vip koristim kad mi rikne žica. To se na otoku malo ćešće dešava.
02.07.2018 | 09:03
Hm, jako lijepo objašnjeno.

I ja kombiniram.
Imam T-com ADSL + Tele2 LTE.

To je u ovome trenutku najbolje što se može dobiti u mom kraju (najbolje- kriterij FLAT)

Ali taj "sport" košta 235 kn za HT + 165 kn za TELE2
02.07.2018 | 20:25
Samo da kažem da sam uzeo HOMEBOX i sve je super za sad na bonbonu sa stickom i ruterom Download Max cca 2 upload isto minimalno s tim da je bila spojena Riblja kost antena na krovu.
Trenutno homebox spojen s antenama koje se dobiju uz njega, krovnu antenu tu nisam ni spajao jer nema potrebe trenutno je Download u prosjeku 7-8mbps a upload oko 3mbps. H+ mreža konstantno na 4 crtice. Kod bonbona je s krovnom antenom h+ 3 crtice tako da sam za sad jako zadovoljan.

Zadovoljan sam unatoč tome da zadnjih par godina muku mučim s internetom i signalom općenito..
03.07.2018 | 04:32
Drago mi je da si zadovoljan.

Kod mene tele 2 na LTE mreži je 80/10 u prosjeku, na H+ je 7/2 (ovo je recimo jutros bilo, net mi užasno spor a ne znam zašto, provjerim a on se preko noći prebacio sa LTE na H+).
04.10.2018 | 18:41
Otkazao sam HT nakon isteka ugovora jer su mi dolazili enormno visoki računi " u skladu s ugovorom" te sam prešao na Homebox. Za moje potrebe je Ht bio dovoljno brz, međutim u zadnje vrijeme je kod videa/filmova imao lag, vrtuljak, te se pokrenuo pa opet stao. Mobilni sam ostao na hibridnoj tarifi pa ću vidjet koliko će prometa ispasti.
Moram priznat da je A1 osjetno brži i kad je spor.
Prilozi:
04.10.2018 | 21:19
Pričekaj iduću turističku sezonu pa onda donesi konačni sud.
05.10.2018 | 06:51
@smayoo, zaboravio si da imam stik. Ovo ljeto sam isprobavao i nije bilo lagova. Zato sam ušao u to. A čuj, troznak je uvijek, kao u sportskoj !
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 31 minuta
 • drlovric: Manji i bolji Mini :)
 • drlovric: [link]
 • smayoo: imam ja, piši u forum...
 • miomika: dal ima tko iskustva s novom ezabom za poslovne korisnike i High siera-om?
 • big_mac: Ja vise necu s njima poslovati.Mogli su mi dati drugi boju da rijese/spase stvar ali ne zele nikako izaci ususret da poprave vlastitu gresku
 • drazenp1706: Baš sam u subotu mislio u Links po Apple magic keyboard 2 i po Apple smart cover za iPad 6.
 • cariblanco: Imao sam 2012 s i7 i 16 gb rama i ugrađen svoj ssd od 120 gb...@JOHN postoje ljudi koji idu po to u Grac, čak daju i R1 račun...koja je njihova shema, neznam niti me zanima :)
 • JOHN: cariblanco, molim te objasni kako si došao do tog extra popusta od čak 3 %? :-) Ne zahebavam se, 3% je 3%.
 • JOHN: Cariblanco, nadam se da si naručio i novu tastaturu! Ona je......:-)
 • invictus: @cariblanco - koji si Mini imao prije ovoga novoga što si naručio?
 • robee: Nadam se da neces imati ssd sa coil whine
 • cariblanco: Treba znati kupovati...naručen mini s i7, ostalo standardno...u gracu je 1489 E, meni stiže uskoro doma za 1450E ;)
 • m@xym: A čuj, mogu oni uvesti što god hoće, na kraju krajeva kupci su ti koji će ih 'kazniti' ili 'nagraditi' (ne)kupovanjem, Ovakvih webshopova i tako ima već previše.
 • robee: Ok, debitne :), ne bunim se, samo navodim uz vec spomenuti biser placanja dostave i u trgovini.
 • m@xym: robee, Ne postoje 'tekuće kartice', samo debitne i kreditne,.i nije mi jasno zašto se buniš, pa na njihovim stranicama ja jasno naglašeno koji su uvjeti plaćanja.
 • robee: Lokalni insp. su korump. Pojave se i zna se sto treba napraviti (napuni kolica robom i miran si do sljedeceg posjeta).
 • robee: Centar tehnike. Ostao sam bez teksta, sam o sam rekao hvala i dovidjenja :). Kaze pa zato vam je cijena snizena i morate platiti dostavu. Osim toga udaraju kamatu na obrocno placanje tekucim karticama (Visa, Maestro..).
 • Yonkis: @robee, pa što ih ne imenuješ, da i drugi nemaju posla sa njima. Mila majko, kakve su to prakse, plaćaš dostavu 100 kn ako i dođeš u dućan po artikl, jao jao jao.. pa jel se njima može poslati kakva inspekcija (ili su kod nas i inspekcije zaku*ac)?
 • robee: Nije samo Links banana trg. Jucer zovem jednu drugu trg i zelim kupiti proizvod i podici ga osobno.Kaze trg. da samo naruciti preko weba, reko da ali tamo mi racunaju dostavu 100kn...pa isto vam je, dostavu cete platiti i ako osobno preuzmete u trg. :)
 • robee: Super ako ga prodas :)
 • big_mac: @smayoo Redovna cijena tog casea je 375kn a ja sam ga platio 98kn.
 • smayoo: ?
 • smayoo: I zašto onda nisi uzeo novac natrag=
 • Soffoklo: Dugo godina sam bio kupac u Linksu. Sad već svaštare s ponudom, nisu konkurentni s cijenama i imaju sve više krivih isporuka, a vrh svega je potpuni fijasko sa "cyber" ponedjeljkom. Isto sam naručio 3 artikla i nakon 7 dana čekanja samo me dočekao status narudžba obustavljena. Mislim da su ušli u stadij kaosa :)
 • big_mac: zabunom poslana natrag ista maska za plus model!! Reko dajte mi onda case druge boje za osmicu a oni govore da ne mogu jer da nije ista sifra i da moze povrat novca.Ja govorim pa kako sam onda mogao dobiti case za osmicu ako nije ista sifra kao za plus model?! Ne znaju oni,ne mogu nista,nije ih briga!
 • big_mac: @Yonkis Links ocaj ocaja.Uzmem za cyber monday taj aple case za iphone 8 ali mi oni dostave case za plus model.Odem do linksa da to reklamiram,skuze da su prodavali artikl pod krivom sifrom i da moze zamjena za drugi case za ajfon 8 ili povrat novca.Reko necu povrat novca nego zamjenu.Zovu me nakon par dana da mi je odobrena zamjena i dodem ja u links podici case kad ono kazu mi da je zabunom posl
 • horvat.v: Hvala!:)
 • smayoo: da
 • horvat.v: Bok, kratko pitanje, vrijedi li Appleova garancija i na punjač(adapter) koji se dobije uz Mac?
 • JOHN: Na cyber glupost sam uzeo nešto i nakon par dana mi javili da toga više nema.:-) Pacijenti
 • Yonkis: A i taj Links, ne može robu isporučiti kako spada. A je se unazadio. Zar ne može povrat novca ili zamjena za neki drugi artikl u tom iznosu?
 • big_mac: Ovi iz linksa mi poslali krivi apple case pa bacite oko u oglase ako thoce neko pa se javite.
 • Yonkis: Pa bonbon je od HTa, na njihovoj infrastrukturi, nije TELE2, to želim reći. Mislim da možeš zvati kada imaš tu ikonu "aktivnu" [link]
 • big_mac: Nema recimo opcije da se kontakt pozove preko wifi
 • big_mac: Znaci wifi pozivi samo kada nema ili je slab siignal od operatera
 • big_mac: Bonbon :-)
 • Yonkis: Jel netko išao na predstavljanje? [link]
 • Yonkis: bez ž :) Mora da si na Hrvatskom Telekomu -> [link]
 • Yonkis: big_mac [link] Make a call with Wi-Fi Callingž
 • smayoo: Je, čuo sam jutros... :(
 • JOHN: RIP Sijerković :-(
 • Riba: big_mac, [link]
 • big_mac: Da li netko zna tocno sto je to i kako ide naplata?
 • big_mac: Upravo mi se na ajfonu javilo azuriranje mreze i dosla je nova opcija wifi pozivi
 • Beyorn: Pozdrav svima. Kratko pitanje, ako rentam film na itunes da li imam prijevod hr na izboru? Hvala
 • drazenp1706: Love je sve manje, a biti će još gore, upravo zbog toga jer su apetiti najbogatijih postali još veći.
 • Daddo: nije problem u količini... nego u vrijednosti novca
 • drazenp1706: Istina, novca je sve manje, želje i apetiti su sve veći, tu dolazi do problema. Dok se sve nevresetira na nulu, pa ispočetka.
 • Daddo: i opet pričate pizdarije o cijenama? cijene nisu prevelike nego novac nikad nije vrijedio manje
 • robee: Previse su postali bahati, cijene su nerealno prevelike (ostali ih slijepo slijede).

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO