Misli li Apple different i dalje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Misli li Apple different i dalje?


30.10.2017 | 15:21
Zanimaju me vaša mišljenja. Svoja ću za sada zadržati za sebe. Neki dan sam sa Daddom imao bespredmetnu raspravu oko identičnih mišljenja, i nisam se htio uvlačiti dalje, već sam se povukao. Ipak, imam osjećaj da se Apple gubi. Uglavnom, da ne pišem vlastite eseje, stavit ću link na video koji kao da sam sam radio. Tip govori sve što i sam želim reć...
A vi pišite što vi mislite o tome.
Molio bih, zadržimo se na civilnoj razini i bez sitnih podbadanja, zanima me mislite li da li ovaj Apple ima budućnost kraj Microsofta koji - u nedostatku bolje usporedbe - postaje ono što je Apple bio za Jobsa, a Apple ono što je Microsoft bio za Ballmera.
30.10.2017 | 19:16
Zaista ne znam. Morao bih istovremeno koristiti OS X i Windowse u određenom vremenskom periodu kako bih mogao ocjeniti, međutim ono što znam je da mi Apple sa svojim OS X-om nije radio probleme koje sam imao sa Windowsima i dokle god me služi onako kako ja želim ne pada mi na pamet eksperimentirati sa Windowsima.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.10.2017 | 19:20
Ja ću svoje mišljenje ovog puta zadržati za sebe. Ali me zaista zanima na čemu točno pokretač teme temelji hrabru tvrdnju da MS postaje ono što je Apple bio?
30.10.2017 | 19:58
Ja tu tvrdnju čujem za Microsoft u redovitom ritmu od cca jednom svake dvije godine, kad god oni najave neki svoj novi proizvod. On uvijek bude kao nešto supernapredan i fantastičan i svi su nešto über oduševljeni, a onda nakon pola godine izroni more neriješenih bugova, ispadne da zapravo ništa ne radi "as advertised" i da zapravo u 40-50% slučajeva ne radi uopće (radi ove ili one piz...), u idućih 30-40% radi kilavo i zapravo je muka to koristiti, a za one krajnje nezahtjevne korisnike - sve radi OK.
Microsoft nikad, ali baš NIKAD nije uspio postići da mu za makar i jedan jedini njegov proizvod vrijedi "it just works". Čak ni za jbn Microsoft Mouse s RS232 iz ranih devedesetih kojeg su uspjeli proizvesti u dvije serije - prva je prestala raditi pouzdano (trzanje, zapinjanje) na Windows 95, a druga je počela raditi pouzdano tek na Windows 95, ali samo ako je bio zaštekan na COM1...
Tako da - nemam neko religiozno mišljenje o Appleu i sigurno nisam taj koji će ga braniti, ali svaka usporedba Applea s Microsoftom je jednako neprimjerena kao da uspoređujemo... ne znam... Ivu Tolić s Nives Celzijus.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.10.2017 | 20:10
Smayoo, oprosti mi što sam ignorantan, no tko je Iva Tolić (da ne tražim po Bingu ko svaki pošten Microsoft Certified Professional)?
30.10.2017 | 20:40
Samo jedna stvar se može uspoređivati kod Ive Tolič i Nives Celzijus.
30.10.2017 | 21:40
Ali čak i ta usporedba je besmislena.
30.10.2017 | 22:40
Imaju greške, naravno da imaju, ali bilo ih je i za vrijeme Jobsa. Sjetimo se G4 Cubea koji je mogao biti super, pa su zeznuli, pa promašena društvena mreža Ping, pa iPod Hi-fi kućni stereo koji ste i zaboravili kako je izgledao, itd, dakle, nije niti on imao savršene procjene.

Ono što su oni sada zeznuli je ispravljivo... uglavnom se svodi na gluposti s preuranjenim rezanjem važnih portova i smanjivanje baterije na račun dimenzija uređaja, s time su ozbiljno pretjerali. Slažem se i da je politka zatvaranja uređaja za dogradnje kriva.

Hoće li doći do konvergencije macOS-a i iOS-a? Držim da jednom hoće. Da je Jobs živ, on bi to izgurao makar pola kompanije pišalo krv, a ovi sada nemaju muda za to jer je to riskantno i nitko nema toliku karizmu da sve to vodi na širokoj skali i da sve presloži nanovo, ali kvalitetno, promišljeno, a ne na silu kao na Windowsima.

Jobs bi to napravio i samo bi na jednom Keynoteu rekao:

"Now we use macOS, iOS, tvOS, watchOS... Now we introduce "The One OS"... do you get it?"
30.10.2017 | 23:10
Pogledao video, lik je rekao neke dobre, ali i neke (po meni) skroz promašene stvari, a što se tiče Apple-a (Microsoft tu ne bi štel mešati) točno je da su izgubili ono nešto što su imali za vrijeme Steve-a (što je i logično jer njega više nema) da svakih par godina izbace neki novi proizvod koji je totalno drukčiji od drugih, ali radi (doduše kao i Microsoftu sa softverom, obično im treba nekoliko iteracija da tu novinu ispeglaju do gotovo pa savršenosti).

Sada toga nema, i stječe se dojam da management samo nastoji održati razinu dostignutoga, a razvojni timovi samo 'poboljšavaju' već postojeće proizvode, bez neke ozbiljnije namjere da u dogledno vrijeme izbace nešto radikalno novo (pri tome ne mislim na elektromobil ili nešto slično, mada me i tu malo strah da ne završi kao Sir Clive Sinclair, nego na neki radikalno novi proizvod usko vezan uz IT).

Iskreno se nadam da u Apple-u ne razmišljaju ozbiljno o unificiranju iOS-a i macOS-a jer bi teko to bilo osuđeno na neuspjeh. To što ovaj lik govori o Windows 10 i kako oni rade na raznim platformama (od mobitela, koji je sad već zapravo mrtav, preko tableta pa do PC-a) nema veze s mozgom. Apple-ov tablet je uspio upravo zato što nije bio PC tablet (tablet računalo na kojem se vrti dekstop OS), nego je bio prilagođen upravljanju prstima - a ne mišem, energetski efikasan jer je koristio mobilne SOC-eve - a ne desktop i mobile CPU-ove.

Unificiranje OS-a bez kompatibilnosti aplikacija (kao što je to npr. slučaj sa Windows 10 na desktop/laptop/tabletu i Windows 10 na smartfonu) nema nekog većeg smisla, a opet, ako unificiraju aplikacije, nema smisla vrtiti desktop orjentiranu aplikaciju na uređaju bez miša i tipkovnice. O razlici u potrošnji energije, da ni ne govorimo.
31.10.2017 | 08:53
Ja se sa videom više slažem, nego ne. A za pljuvače Microsofta, zanima me tko je radio na Surface Pro-u, ili bilo kojem Surface laptopu, da najnoviji 4 ne spominjem. Ili, Surface Studiu?
Ja priznajem da nisam - ali da me oduševljava onako kako me nekada oduševljavao Apple i preko videa, da.
A mane mu ljudi baš i ne nalaze, dok Appleu svaki dan izađe x videa nezadovoljnih korisnika u vezi onoga i ovoga.
Virusi jesu problem, bez daljnjega. Ali izgleda da što je Apple više mainstream, niti njega više ne zaobilaze kao nekada...
Ja sam i dalje više Apple fan, ali Tim Cook gleda samo i jedino na lovu i radi gešku koju mu je Jobs rekao da IZRIČITO ne radi - pokušava imitirati njega...
Nadam se da griješim.
Nikoga nisam ovime htio uvrijediti niti povrijediti, samo napominjem.
Samo sam napisao vlastite strahove u vezi Applea. Ali i istinu da su mi Surface Studio i Studio Pro 4 zaista lijepi proizvodi. A u videu mi je zakon usporedba MagSafea i rješenja punjenja Apple Pencila. Mislim da bi jobs probio oko tipu koji se toga sjetio.
31.10.2017 | 11:51
Kako kaže poslovica - "Dobar konj ima 1000 mana, a loš - samo jednu."
To je a propos tvoje usporedbe kako ima po netu x videa nezadovoljnih korisnika Apple proizvoda.
31.10.2017 | 12:03
Sve ok, Smayoo - navijam za tvoj pogled na Apple da pobijedi. Iz sveg srca. Ali, uzmi ovo, otisak prsta, pa ga prebacimo na komp, pa uletava pregled lica, pa šta s otiskom prsta koji se još ni na kompove implementirao nije? Kao da se sami sa sobom ne mogu dogovoriti. A ti gledaš Microsoft pogledom nekadašnjeg Microsofta. I znaš da je tako. Danas mu je CEO taj Indijac, i nema veze s Ballmerom. I kako je sam Jobs rekao, ne mora biti bolji Apple da bi Microsoft bio lošiji, to nije zero sum game...
31.10.2017 | 12:22
A Microsoft uspoređivati s Nives Celzius, dok je Apple Tolić - to je onako - malo nemam argumenata pa ću nabaciti to. Ne znam čemu to. Ne govorimo o Visti, XP-u, govorimo o najnovijim proizvodima i jedne i druge tvrtke. Tko je jači? Trenutno su isti. Jedni su bolji u nečemu, drugi u drugome.
Dok ovi rade zaista kvalitetnu robu, i Microsoft je shvatio da je u kvaliteti stvar i spajanju hardwarea i softwarea po jednim krovom.
Ali, dok Apple radi telefone, Microsoft je izašaoiz te igre ali se tuče sa Sonyem na polju konzola (i jede ga, jer je upravo izašao XBOX One X koji ždere PS4 Pro)...
Pitanje je tko će biti sutra jači...
Sami PRO useri ovdje koriste mašine stare po minimalno sedam godina (nabrijane naravno na današnje komponente, jer ovi osim pepeljare nisu napravili NIŠTA. I sami se ti useri (među kojima si i ti Smayoo) žale na iOS idiotariju i mainstream krivulju koja ih vodi polako ali sigurno di je odvela Microsoft, jer se umjesto na bazu koncentriraju na klince koji vole Instagram i slično.
I onda napišeš Celzijus...
OK, ali Apple je po toj logici Lidija Bačić... Tolić nije ziher.
31.10.2017 | 12:36
Nije poanta u tome kojem tržištu je tko usmjeren, nego o unutarnjoj kulturi firme. Microsoft nije, ponavljam, NIKADA, NI JEDAN JEDINI PUT, uspio napraviti IŠTA za što bi se moglo reći "It just works". NIKAD. Oni to jednostavno - ne mogu. Jer nemaju takvu kulturu. Microsoft je firma izgrađena na fuš-mentalitetu. Balmer ili taj Indijac su tu nebitni. Ja se s Microsoftom patim još otkad ga je vodio Gates. Ista pašta. Zadnje što je valjalo od Microsofta je bio MS DOS 3.30. Znaš zašto? Zato što su im ga napravili (pokojni, nažalost) Digital i IBM, prije nego je i njih Gates zaje*o pa su se razišli.
Što se tiče Apple, rekoh - sigurno ja nisam taj koji će ih braniti.
31.10.2017 | 13:04
Smayoo, predugo te ovdje znam da bih si utvarao kako te činjenicama mogu razoružati.
No - 'ajmo ovako zaključiti stvar - zaista bih volio kada bi bilo moguće da ti i dpasaric provedete po mjesec dana radeći na Surface Studiu. Ono, da baš (kao ovi YouTube recenzenti) dobijete stvar od njih i zadate si neki rok koliko ćete ga koristiti i za što, prije nego što ćete pustiti vlastita mišljenja u javnost.
E onda bi me zaista zanimalo što ti imaš za reći, te kakvu bi recenziju istog proizvoda napisao Davor.
Da ga obojica popljujete, vjerovao bih vam svaku riječ. Isto bih vam vjerovao i da ga dignete u nebo.
Eto, mislim da me sada shvaćaš što želim reći.
O tim proizvodima nitko od nas nema konkretnog iskustva da može reći kakvi su.
31.10.2017 | 13:15
Apple ima vec neko vrijeme jos jedan veliki problem, a to je zapostavljanje pro usera.
Na stranu ljepota i djidje ali ja i mnogi moji kolege trenutno ne znamo sta bi kupili.
Svi radimo na nekim apple frankenstajnima i gomilamo rezervne dijelove...sva sreca da se software nije previse mijenjao zadnjih 5-6 godina.
Ali hoce...
Na win se ne bi vratio...uzeo mi je godine zivota a ne vidim da se ista poboljsavaju od xp-a.
Ovi frankenstanci za sada rade...do kad ce, ne znamo
Sada planiramo uzeti neki linux sistem jer davinci ide na njega, pa za probu...cetvrtina cijene mac-a istih prefsa.
Ako to radi, sori apple...ne nudite mi nista!
Mozda apple-ovci zaboravljaju da su tako fancy i do jaja samo zato sto su se ugurali u pro-multimedija svijet i omogucili nama jadnicima miran rad...to je sve sto trazimo od njih a toga je sve manje.
Definitivno vise ne misle different.
31.10.2017 | 13:42
Eto, kole je sve rekao...
A ja ću samo dodati da mi je žao ako će se to doista desiti.
Možda poprave stvar sa novom Pro mašinom koju najavljuju (trough the grapevine - ništa službeno još) koja će biti pravi, istinski nasljednik starih Pro desktopa. Znači, prije svega, modularna.
31.10.2017 | 15:44
Kloba kaže:
Smayoo, predugo te ovdje znam da bih si utvarao kako te činjenicama mogu razoružati.


Činjenicama - uvijek. Tu, na Jabučnjaku, možeš naći stotine slučajeva gdje sam prihvatio nečiju argumentaciju baziranu na činjenicama koje nisam poznavao. No, gdje su točno u tvojoj argumentaciji - činjenice? Gledao si neku video-recenziju nekog Microsoftovog proizvoda i bila je pozitivna?

Čovječe, ja cijeli život izbjegavam i bježim od ljudi koji su zadovoljni Microsoftvim proizvodima, ali me svejedno vuku za rukav da im "samo nešto malo podesim" na "tim windowsima" ili "tom kompjuteru" ili ... jer oni su inače njime superzadovoljni, sve je fantastično, samo eto tu nešto malo "zajebava".

Ponavljam ti, po treći put, nađi jedan, MAKAR JEDAN, SAMO JEDAN JEDINI MS proizvod za kojeg se bezrezervno može reći "it just works". Evo, prečešljaj sve te video-recenzije i nađi makar jednu gdje će autor to konstatirati (ne mora nužno baš tim riječima, ali da je to bez zadrške i nedvosmisleno - baš tako - da jednostavno RADI).

Daj... Jednu. Samo jednu. Pa ću to prihvatiti kao činjenični argument, čak i ako ne bude.

No - 'ajmo ovako zaključiti stvar - zaista bih volio kada bi bilo moguće da ti i dpasaric provedete po mjesec dana radeći na Surface Studiu. Ono, da baš (kao ovi YouTube recenzenti) dobijete stvar od njih i zadate si neki rok koliko ćete ga koristiti i za što, prije nego što ćete pustiti vlastita mišljenja u javnost.


Kloba, moj život je prekratak da ga tratim na ta go*na. Ionako me zadesi, koliko god se protiv toga borio, da se moram služiti nekim Microsoft govnetom, najmanje 2-3 puta godišnje. Tako da imam vrlo svježa i relevantna iskustva, i s Windows 10, i s tim tzv. "surfaceom" (što god to bilo, odnosno kako god da su to zamislili), i s prilično skupim Windows phoneom. Jedino što nisam u životu nikad vidio ni koristio je X-box. I ne zanima me. Ni X-box, ni Playstation, ni išta slično. Ne igram video-igre.

Uglavnom, što god od Microsofta da sam uzeo koristiti, jučer, prije godinu dana, prije 5 godina, 10 godina ili 30 godina, odiše jednakim fušerskim duhom. To je jednostavno - krama od firme. Bila i ostala.

Proveo sam 8 mjeseci na jednom gradilištu intenzivno. Svaki dan u kontejneru, u uredu od 30 m2 s 15 drugih kolegica i kolega. Bio sam jedini na Macu (naravno). Također sam bio i jedini koji nije imao problema ni sa spajanjem na wifi, ni s korištenjem mrežnog plottera, ni s korištenjem mrežnog printera, ni mrežnog skenera, kojem se nije bar jednom dnevno srušio ili zaledio MS Office, ili mail program (čitaj: Outlook), kome se nikad nije zablesavio pristup na Dropbox... Hoćeš dalje?

Ljetos mi je jedan prodavač profesionalne elektronike potrošio 4 h života pokušavajući mi pokazati kako super radi njihova wifi konfiguracije preko MS Surfacea. Jedno 22 puta je ponovio kako to baš mora biti Surface jer je on SOOOOOO nenadjebivo bolji od bilo kojeg iOS/Android tableta i ima sve te "fičre" koje nema ni HAL9000. Naravno, nije uspio. Najprije je imao neku piz... koju je prokomentirao sa "ah da, to još nisu riješili", onda neku drugu za koju je rekao "nemam pojma što je ovo, to mi se još nikad nije dogodilo", onda neku treću koja je bila "a, da, da, to sam čitao da je nedavno otkriven problem" i tako... Čak me je tražio da pogasim sve svoje Macove jer da "možda oni stvaraju smetnju na wifi mreži pa zato on ne može...". Na kraju je nazvao neki svoj tech support i čovjek mu je rekao (zvuk mu je bio preglasan u slušalici pa sam, sjedeći pokraj njega, čuo i sam) "pa zašto se mučiš s time - rekao sam ti da sa sad ima i iPad aplikacija koja radi bolje!".

Nedavno sam puštao neki automatizacijski sustav na višeosnom obradnom centru u rad. Kolega s kojim sam to radio me cijelo vrijeme sprdao da "što sam došao s tim pederskim laptopom u tvornicu, ne mislim se valjda njime spojiti na stroj"? On je svaki dan dolazio s DVA laptopa jer je na jednom imao Windows XP i COM port, da se može spojiti na jednu stvar koja drugačije ne radi, a na drugom je imao dual boot Windows 7 i 10 jer se iz 7 morao spajati na drugu stvar, a iz 10 na treću. Na kraju sam se *JA* "svojim pederskim laptopom" spajao na sve te tri stvari, i još na dvije dodatne s kojima se on nikad niti nije uspio spojiti (iako je nominalno to moralo raditi bez problema, na bilo kojem od njegova tri windowsa na dva stroja). I to je bilo "it just works". Uštekaš, pokreneš softver i - radi.

E onda bi me zaista zanimalo što ti imaš za reći, te kakvu bi recenziju istog proizvoda napisao Davor.
Da ga obojica popljujete, vjerovao bih vam svaku riječ. Isto bih vam vjerovao i da ga dignete u nebo.
Eto, mislim da me sada shvaćaš što želim reći.


Zapravo ne shvaćam. Evo, kažem ti, kad god se primim koristiti išta od Microsofta - to NE RADI. Eto, to ti je moja recenzija. Zašto mi ne vjeruješ?

Druga je sad stvar to što je meni bitno da stvar radi "as advertised". Da nije u tome problem? Ti se možda oduševljavaš samom idejom ili konceptom kojeg MS (ili bilo tko) marketinški gura, pa makar to i ne radilo (kako treba ili uopće)?

O tim proizvodima nitko od nas nema konkretnog iskustva da može reći kakvi su.


Nemam, niti ga želim. Ali nažalost, i to će me zapasti, prije ili kasnije. I već znam što će se dogoditi... Firma koja skoro 40 godina radi na takav način, sigurno se nije sada promijenila, niti će se ikad promijeniti. To je u njihovoj srži.
31.10.2017 | 17:18
Krivo sam se izrazio, Smayoo - mislio sam reći kako ćeš uvijek naći činjenice jače od mojih. Ne, nisam gledao nikakav Microsoft keynote, već reviewe tog proizvoda. I nisam našao niti jedan koji ga pljuje po ičemu.
Ali u idućoj rečenici me doslovno povlačiš za jezik pa ti moram dati ovaj link. Ta dvojica (tu je jedan, glavni) su JAKO dobri recenzenti. Pogledaj zadnje dvije minute ako ti se ne da gledati sve.
Ostatak teksta sam ti sada pročitao, i osim smijeha (kada opisuješ kako ostalima rikava sve, a tebi radi, ili tipa koji ti pokazuje Surface ), nemam nikakvih primjedbi i uvijek ti vjerujem - u to ne sumnjaj.
OK. Nema frke. U radnoj okolini je očigledno Apple bolji. (Ma to nisam ni osporavao, ali OK!)
Ali, molim te, baci oko na ovo. I ponavljam, ukoliko nemaš vremena pogledati sve, pogledaj posljednje dvije minute.
Ako nisi shvatio što želim reći, napisat ću.
Ovo je trebao napraviti Apple. Na svoj način.
To je odgovor i tebi Daddo, po tom proizvodu. Ničemu drugom.
31.10.2017 | 17:54
Imaš i ovaj video; s dobrom forom na početku.
Ali, konkretnije pojašnjava specifikacije kompjutora.
31.10.2017 | 19:39
smayoo kaže:
Ponavljam ti, po treći put, nađi jedan, MAKAR JEDAN, SAMO JEDAN JEDINI MS proizvod za kojeg se bezrezervno može reći "it just works". Evo, prečešljaj sve te video-recenzije i nađi makar jednu gdje će autor to konstatirati (ne mora nužno baš tim riječima, ali da je to bez zadrške i nedvosmisleno - baš tako - da jednostavno RADI).

I, Smayoo?
Jel ovo spada pod taj jedan proizvod?
31.10.2017 | 19:47
Gle, ne kažem ja da je ideja loša. Gurao je Microsoft povremeno neke jako dobre ideje. Samo je realizacija uvijek bila za Q. A specke me pak ne zanimaju, ali BAŠ nimalo. jer o njima ne ovisi ništa u smislu funkcije.
31.10.2017 | 20:04
Sve pet, Smayoo.
01.11.2017 | 10:35
Pratim temu od početka, ali nisam još bio spreman napisati ništa. Od kada je u prepisku uletio sveti gral MSa, Studio, jednostavno ne mogu odoliti. Kao IT-evac koji 70% dana radi u MS okruženju i tako desetljećima, a ostatak vremena zadnjih 10tak godina u Apple svijetu, moram reći da jednostavno MS za mene više ne postoji.

Da to je meni izvor prihoda, da svijet dominira njihovim rješenjima i da nećemo se tako skoro toga riješit, ali pod moj krov ta kompanija više ne ide. Slažem se da je pro segment Apple zapostavljen i da se većina pro zajednice tako osjeća, ali tko kaže da će tako i biti? Ups and downs postoje na obje strane, ali fuckup koji si MS dozvoljava to je za Nobela. Kao i Apple Ms jednostavno ima previše para i mogu si dozvoliti propuste. Vista, epic fail, win7, da skužili smo što smo zajebali pa smo popravili. Idemo dalje, win8/10 i sve ovo hibridno, ups opet smo zajebali sa 8, pa ćemo to pokrpati sa win10. Ma mislim comon.

Ono što možda neki ne znaju je ponašanje MSa u enterprise svijetu (licencno gledajući) gdje imaju i najviše profita prodajom svojih rješenja. E to je tek sex za sebe. Dok pišem ovo se nerviram samo pomisli, ali ok. Pritisak MSa je strašan i to što rade na (bez uvrede ikome) na lesser minds koji ne znaju što je potrebno da bi se implementiralo neko rješenje u velikim okolinama je pravi horror.

Što se pak Studia tiče, ako je tako super, zašto je po svim specs lošiji od 5K imaca? Zašto košta poprilično više od istoga? Naravno ima touch display i to je super, ali to se vidi da je ciljano za specifičnu uporabu. Jasno sa njime ide i boca Arfa da mogu oprati monitor svakih 20min kada ne radim sa njime kao sa tabletom (baš super).

Da li ga je trebao Apple napraviti, možda. Da li bi ga ja osobno pogledao? Možda, ali radio na ovaj način na njemu sigurno ne. Za ostalo se slažem sa Smayoom. Pola života mi je prošlo u rebootu i sličnim scenarijima, pa jednostavno više nemam živaca boriti se sa tim stvarima. Tko hoće neka izvoli, ali ja osobno mislim da će apple i dalje zadržati pro liniju iako im je zadnje desetljeće bilo iOS-centric.

my2c
01.11.2017 | 10:53
Ok, rusty - tvoje mišljenje isto poštujem. I slažem se, iMac ruši Studio po specifikacijama, gledao sam. Zaista me zanima što će Apple, jer navodno rade na tome, donjeti pro userima. Ive je do sada bio koncentriran na zadnju stvar koju je obećao prijatelju na samrti - Apple Park. Proizvode je dizajnirao njegov tim i kada je bio zadovoljan, dobili bi blagoslov za određeni projekt.
Nadam se da će se sada i on više uključiti u tu Pro mašinu - koliko vidim - po iPhoneima bar - mantru tanje je bolje lagano napuštaju.
P.S. Iz videa o X-u one klinke čiji je stari dobio otkaz se vidi, kada joj priča to, da se planiraju useliti skroz u Apple Park do kraja godine.
01.11.2017 | 10:56
Nisam se ni ja mislio uključivati u temu jer me zbilja boli ona stvar za Apple (iako ih koristim za posao zadnjih 20tak godina).

Svi govortite za Apple zanemaruje PRO usere... pa mi bas nije jasno od kud vam takvi stavovi. Mi u firmi (dizajn studio) imamo 3 iMaca, 2 MBP i jedan mini i sve radi kak treba, tak da ne kuzim kak zanemaruje PRO usere. Danas mogu kupiti komp za 7.000 kn (mac mini) koji ce napravit sve sto treba, a prije 10 godina smo kupovali G5 i MAC PROove za 25.000 kn.

Koji su to PRO useri zanemareni?
01.11.2017 | 10:59
Oni koji hoće modularnost.
Ne znam Tito, ok ti si Pro user i vjerujem svemu što si napisao. Ali ima ljudi i na YouTubeu, a bome i ovdje (kreativci većinom, koliko sam shvatio), kojima trenutna Pro ponuda nije ok. Evo ti jedan link.
www.macrumors.com/2016/11/02/professiona...ts-grow-apple-event/
Mogu ti ih tu naredati desetke. Sve od stranica koje izričito prate Apple.
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.11.2017 | 11:43
Lako je nac nezadovoljnike koji grakcu jer zadovoljni obicno sute i rade.
01.11.2017 | 13:51
Evo baš mi je drago da je Tito napisao ovo. Recimo ja apple ne koristim kao 'pro' user, ali opet to je jako dobro pitanje, tko je u biti pro user? Da li samo oni koji koriste njihove aplikacije iz Pro serije? Pa nije da se sa tim alatima ne može raditi na svim ostalim strojevima. Stoji naravno, da će sa boljim hw to biti sve brže i možda bolje napravljeno, ali opet, svi ti alati rade uredno na velikoj paleti uređaja.

Što se modularnosti tiče neki dan sam razgovarao sa prijateljem koji je HC PC user i iako nikada nije radio na macu (ono ni minute) nije mu jasno kako netko može svjesno ulagati xz tisuća kuna u stroj kao recimo imac koji košta koliko košta. I naravno opet se postavlja pitanje da li je zatvorenost sustava (HW i sw) kod apple dobra stvar ili nije.

Ono što je takvim ljudima neshvatljivo je nemogućnost modularnosti (ili ograničena koja k tome opet košta u pm). Što ćeš za 1,5 godinu kada dođe novi proc, gpu itd? Pa neću ga kupiti jer sumnjam da za 1,5 godinu ili 3 će mi faliti toliko snage za napraviti neki posao na tom računalu koji ne mogu sada. Ali, ali to će biti staro pa nećeš moć ništa igrat... STOP. I naravno dolazimo do njegovog glavnog razloga za što računalo mora biti modularno, gaming. Case closed.

E sada što se tiče ljudi kojima gaming nije uopće pitanje ili onima kojima je casual stvar, tu je situacija malo drugačija. Osobno sam bio hc gamer, ali se stvari mijenjanju, kao i prioriteti u životu. To mi sada nije najbitnije u životu (već neko vrijeme), ali to da mogu u bilo koje doba noći i dana znati da kada nešto trebam napraviti na računalu da imam pouzdan stroj koji to može, e to je meni trenutno, neprocjenjivo. Da li je to staro 1,5, ili 7 godina boli me ona stvar.

Moja pretpostavka je da će apple napraviti novi modularni stoj za slijedeće desetljeće, a činjenica da se već sada mogu off the shelf grafičke koristiti potvrđuje da su i kompanije zadužene za tu liniju proizvoda spremne za 100% podršku macOSa u nadolazećim hw/sw novitetima.

eGPU koncept i vjerojatno novi mac pro će u trenutku kada to ulovi momentum, ovaj thread staviti lagano u zaborav. Živi bili pa vidjeli.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 28 minuta
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Ender, Maxxy, Riba, tino1, ZeljkoB, Anonimci (680)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO