taksisti i bikeri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

taksisti i bikeri


29.07.2017 | 11:59
Evo zanimljive i prijeporne teme za vježbanje kulture dijaloga.
Taksisti su neki dan organizirano ometali promet u Dubrovniku (čini mi se da sam čuo da je bilo i još negdje, ali ne mogu naći informaciju) prosvjedujući protiv Ubera. Koliko sam shvatio (ispravite me ako griješim) - nezakonito (počinili su prekršaj). Policija ih nije u tome onemogućila (zašto, ako je nezakonito?). Pa je konačni ishod bio nasilan, par taksista je i pretučeno, koliko čitam po medijima.
Motociklisti najavljuju za sutra prosvjed (skupit će se svi na izlazu s A1 u Lučkom i plaćati cestarinu novčićima po 5 i 10 lp, kao prije 9 godina) protiv (nisu mi baš jasno to artikulirali, moram priznati) ljetnog povećanja cestarine i/ili protiv tehničkih uvjeta na autocestama koji nisu usklađeni s potrebama motociklista. Razlozi su legitimni (kao i oni od taksista, po mom mišljenju), način nije nezakonit, iako jest (po mom mišljenju) zlonamjeran i daleko više na štetu svih ostalih vozača, nego HAC-ONC-a, Ministarstva prometa ili štojaznamkoga. Zadnji put kad su provodili sličnu akciju (2008, ako se dobro sjećam), iako nije bilo ništa nezakonito, policija ih je pokušala osujetiti u tom pokušaju (zašto, ako nije nezakonito?). Ako tim sutrašnjim prosvjedom ne izazovu reakciju (opet - nisu jasno rekli koga?), prijete novim prosvjedom iste naravi, 13.08. na SVIM naplatnim postajama u Hrvatskoj. :eek:

Jasno je da ova dva slučaja nisu 100% usporediva. Ono što im je slično je da se radi o blatantnom ometanju prometa u vrijeme kad s tim ionako imamo problema. Taksisti se bune protiv nezakonite nelojalne konkurencije, na nezakonit način. Par ih je na kraju dobilo po njonji, i to dosta ružno, a policije - nigdje. Ne zna se ni tko su počinitelji. WTF??

Bikeri se na zakonit način bune (velim, nisu baš jasno to izrazili, barem ovi što sam ih ja jutros slušao u reportaži u Dobro jutro, Hrvatska) oko skuplje cestarine koja je izglasana i odobrena na zakonit način (ne znači da je moralan, ali je zakonit). Kako će se (i da li će se) Policija oko toga postaviti - vidjet ćemo sutra.
29.07.2017 | 12:18
Ima tu dvije strane price, sa jedne strane u potpunosti se slazem sa tobom da je to bahato i bezobrazno, sve bi ih po lampi. Sta ti imas zatvarati i ometati normalno kretanje prometa + ti "prosvjedi" nisu nigdje bili prijavljeni. Isto i sa motociklistima, uz ove kolone ogromne jos nam dodatno treba njihovo izdrkavanje. Ali opet sa druge strane kako ces ih sprijeciti, nece policija dolazit i bubam 200 vozila popisivati i pisati kazne (iako bi bilo super popuniti proracun), jer im se vjerojatno ne da toliko pisati ili sta vec. Isto tako motociklisti nisu prekrsili niti jedan zakon, placanje lipama, sitnim novcem ili cim vec je sasvim legitimno a druga stvar su posljedice koje to ima na promet i zastoje, ne znam koji prekrsaj bi im konkretno plavci mogli staviti na leda?

Evo jedan primjer od prije tjedan dana na koji mi i danas srce titra. Vozimo se u koloni pred Sv. Rokom, tocnije stojimo jer je guzva. Zaustavna traka prazna i odjednom samo prolaze D, SK, AT, HR, SLO ukljucujuci kamione. Nakon nekog vremena su i ti pametni na zaustavnoj traci stali pa smo imali situaciju gdje su 3 trake zapunjene vozilima bez mogucnosti da recimo prode hitna ili neka druga sluzba. Vidio sam ekipu koja je stalaja na pola u desnoj a pila u zaustavnoj traci da ovim pametnima blokira put i ovi krenuli trubit pa di to ima. Siguran sam da ovi iz AT ili D ne bi to radili u svojoj zemlji. Ove nase budale necu niti spominjati. Gdje je tu policija da oduzme svima vozacke i naplati drakonske kazne?
29.07.2017 | 13:17
Možda se nisam jasno izrazio - nisam ni mislio da policija nešto može (ili treba) učiniti u vezi bikera. Nema što, sve je zakonito (ako i jest u zloj namjeri). Spomenuo sam da ih je prije 9 godina policija pokušala spriječiti u sličnoj nakani, iako takav prosvjed nije nezakonit, pa sam se čudio zašto.

S druge strane, smatram da je policija trebala nešto učiniti u vezi taksista. Pogotovo zato što je na kraju došlo do nasilja. A ni u vezi toga nisu ništa učinili.

Što se tiče vozača po zaustavnoj, zapravo je, koliko se ja sjećam, u D-A-CH pravilo da se u slučaju gužve svi miču ili na zaustavnu, ili na preticajnu i voze njima (tj pomaknu se s vremena na vrijeme), a VOZNA traka mora ostati slobodna za interventne službe. I zabranjeno je slijediti interventna vozila.

Tako da je moguće da su ljudi tako radili jer su tako navikli doma. To ih ne opravdava, naravno, ali možda objašnjava postupak.
  • Hammer
  • Posjetitelj
29.07.2017 | 14:10
smayoo kaže:
Koliko sam shvatio (ispravite me ako griješim) - nezakonito (počinili su prekršaj). Policija ih nije u tome onemogućila (zašto, ako je nezakonito?).

Ono što im je slično je da se radi o blatantnom ometanju prometa u vrijeme kad s tim ionako imamo problema. Taksisti se bune protiv nezakonite nelojalne konkurencije, na nezakonit način. Par ih je na kraju dobilo po njonji, i to dosta ružno, a policije - nigdje. Ne zna se ni tko su počinitelji. WTF??


Malo si se - i ne samo malo - pogubio, a pogubio si se jer zlonamjerno i netočno tumačiš stvari koje uopće nisu ničim sporne, a ja očekujem od nekoga tko je inače tako pametan kao ti da barem pokuša logički promisliti prije negoli počne lupati po tipkovnici.

Daj neki prijedlog na koji bi to način policija spriječavala nezakonitost tipa javnog prosvjeda za kojega se ni ne zna kada i gdje će se održati, no prije toga moraš znati i u kojem smislu je to nezakonito. To nam nisi rekao.

A mene bi baš zanimalo na koji je to način policija mogla spriječiti tu "nezakonitost". Kao i treba li pored svakog taksiste stajati policajac zato da mu netko ne bi razbio njonju? Nekako sam siguran i u to da stvarno i stoji policajac pored svakog taksijanera, ti bi bio prvi koji bi onda pljuvao po tome jer se "policija može i mora korisnije upotrijebiti tamo gdje je stvarno potrebna"... takve dvostrane leftard-filozofije su već apsolvirane odavno, gdje im nikada nije dobro, uvijek ima materijala za hračkanje.

Po čemu je to ometanje prometa "blatantno", nemam pojma, kao ni zašto ideš koristiti riječi kojima očito ni sam ne znaš baš točno značenje - pored mnoštva čistih i vrlo razumljivih riječi sa kojima se predmetna situacija može opisati?

Nemam pojma ni na koji to način i kojom "logikom" bi netko trebao prosvjedovati u vrijeme, na mjestu i na način gdje ga nitko ne bi jebo frtalj posto, doživljavao, ma uopće i čuo??

Koja onda korist od toga, kako senzibizirati javnost za svoj problem?

To mi liči na one "intelektualne" prijedloge da nastavnici štrajkaju tijekom srpnja i kolovoza kada nastave - NEMA, pa me interesira na koji način bi taj štrajk uopće izgledao i tko bi ga uopće bio svjestan? Otprilike na toj ravni je i tvoj prijedlog da taksisti i bajkeri štrajkaju, ne znam, valjda na nekom moto-susretu ili pustom parkiralištu, sami sa sobom, bez da itko iz javnosti i zna za to... a to je dokazano koristan i učinkovit način da preneseš svoje ideje drugima...
29.07.2017 | 15:11
Da sam na mjestu nekog šefa u auto-cestama, dao bi naputak blagajnicima da samo uzmu novac, nebrojeći ga i puštaju bajkere van...to je za njih ionako gubitak od 0,00000000001 %
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.07.2017 | 15:13
smayoo kaže:
Evo zanimljive i prijeporne teme za vježbanje kulture dijaloga.



Jok, propala vjezba....

Bar iz moje perspektive jer Hammer nije rekao svoje misljenje, vec je krenuo govoriti kako je tvoje vidjenje stvari - krivo...

Nego, jel ima u Hrvatskoj bajkera taksista ko u Tajlandu?

P.s. Na NZ masu taksista ima licence i za Uber i za druge prevoznike... tak da umjesto da hlade jaja po stajalistima, rade...
29.07.2017 | 15:40
Nisu ovi iz AT ili D. To su domaci primitivci koji misle ako imaju stranu tablicu da mogu sve.
29.07.2017 | 15:45
Je li na Tajlandu jedu macke? U Hrvatskoj ih ne jedu.
29.07.2017 | 16:20
Što se Ubera tiče, jel oni na kraju ostaju u Hrvatskoj ili ne? S jedne strane čitam da im Ministarstvo prometa želi ukinuti licencu za rad u zemlji, a s druge strane oni u Splitu rade svjetsku premijeru Uber Boat-a.
U ovo što se taksisti u Zagrebu a izgleda i diljem zemlje bune za nelojalnu konkurenciju s Uberom, ne ulazim - nisam dovoljno upućen. Samo mi taj dio nije jasan, ako si pred izbacivanjem iz zemlje, di baš istu izabreš za svjetsku premijeru nove usluge. Na stranu sada tko je tu u pravu, a tko nije. To zaista ne mogu točno procijeniti. Imam svoje mišljenje, ali nisam dovoljno kompetentan da ga iznosim.
29.07.2017 | 17:27
Po meni su taksisti negativni likovi obe price.
Premlacivali su Uber vozace
Premlacivali su u ZG vozace Camea i/ili onih drugih.
Davno su premlatili onog tipa koji je vozio Oparija Rijeka balavurdiju.

Misli da je taxi sluzba, organizirani krimina, mafijaska organizacija.
Imamo primjer gdje je i taksist i vozac Ubera i tko zna sto.
U Austeiji njihova posta nudi usluge autobusnog prijevoza i nitko se ne buni.
Pluje se po politicarima, 1/2 krivice je na nama samima. Sami sebe unistavamo nesposobnoscu. Potkradamo sami sebe.
29.07.2017 | 18:16
Dijete kaže:
smayoo kaže:
Evo zanimljive i prijeporne teme za vježbanje kulture dijaloga.



Jok, propala vjezba....

Bar iz moje perspektive jer Hammer nije rekao svoje misljenje, vec je krenuo govoriti kako je tvoje vidjenje stvari - krivo...


Eto, čovjek ne zna drugačije komunicirati. Možda mu je to profesionalna deformacija...
29.07.2017 | 18:44
Hammer kaže:
smayoo kaže:
Koliko sam shvatio (ispravite me ako griješim) - nezakonito (počinili su prekršaj). Policija ih nije u tome onemogućila (zašto, ako je nezakonito?).

Ono što im je slično je da se radi o blatantnom ometanju prometa u vrijeme kad s tim ionako imamo problema. Taksisti se bune protiv nezakonite nelojalne konkurencije, na nezakonit način. Par ih je na kraju dobilo po njonji, i to dosta ružno, a policije - nigdje. Ne zna se ni tko su počinitelji. WTF??


Daj neki prijedlog na koji bi to način policija spriječavala nezakonitost tipa javnog prosvjeda za kojega se ni ne zna kada i gdje će se održati,


Na jednom sam mjestu napisao da ih policija nije onemogućila pa si to valjda protumačio kao da sam napisao da ih je trebala spriječiti. Nisam mislio da je policija mogla djelovati PREVENTIVNO (u smislu da do okupljanja uopće ne dođe), ali mogli su djelovati odmah NAKON što su se okupili i rastjerati ih prije nego nastane onolika gužva.

no prije toga moraš znati i u kojem smislu je to nezakonito. To nam nisi rekao.


Za nekoga tko je radio posao koji si ti radio, čudno je da to ne znaš. Što sad da ja mislim o Policiji? Ali evo:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama NN 67/2008 (te sva ona sila izmjena i dopuna tokom zadnjih 9 godina):

Članak 36.

(1) Javna cesta i njezin zaštitni pojas, odnosno kolnik i nogostup ili njihovi dijelovi, ne smiju se zauzimati ili oštećivati osim u slučaju opasnosti, izvođenja radova ili u drugim prilikama propisanim ovim Zakonom.
(...)
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
(...)


Što im, dakle, nisu došli i lijepo redom svima napisali prekršajni nalog i otjerali ih s ceste?

Članak 51.

(..)
(2) Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
(...)
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji brzinu kretanja svog vozila ne prilagodi osobinama i stanju ceste i drugim uvjetima ili ako postupi suprotno odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka.


Članak 78.

(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.
(..)


Itd. Ima, dakle, poizbor temelja nezakonitosti njihovog postupka. Usput, i sami taksisti su to otvoreno i izjavili - da su svjesni da čine prekršaj, da je to namjerno i da su spremni platiti kaznu. Šteta što im je nitko nije i naplatio. Jer, da je netko krenuo lijepo redom, ako ih MOŽDA i ne bi pokolebao, napunio bi državni proračun puno bolje nego radarskim sačekušama.

Po čemu je to ometanje prometa "blatantno", nemam pojma, kao ni zašto ideš koristiti riječi kojima očito ni sam ne znaš baš točno značenje - pored mnoštva čistih i vrlo razumljivih riječi sa kojima se predmetna situacija može opisati?


Riječ je posve primjerena situaciji. Zar nisi vidio kako je to izgledalo? Ili možda TI ne znaš što znači ta riječ? Ako ne znaš, nema frke, evo ti pomoć: http://bfy.tw/3U42

Nemam pojma ni na koji to način i kojom "logikom" bi netko trebao prosvjedovati u vrijeme, na mjestu i na način gdje ga nitko ne bi jebo frtalj posto, doživljavao, ma uopće i čuo??


Naravno da nije trebao i naravno da to ne bi imalo nikakvog smisla. Ali reci mi, po tvom mišljenju, između te dvije krajnosti ne postoji niti jedno srednje? Nisu mogli napraviti prosvjed npr. na mostu Dr. Franje Tuđmana pa da se promet može odvijeti naokolo preko Mokošice i Komolca? Ne, baš je bila fora totalno paralizirati grad?

Ili bikeri? Baš moraju zajebavat pola Hrvatske u nedjelju popodne kad je i inače gužva na Lučkom i kolone od po 10-15 km? Ne mogu u neki normalan dan kad bi kolonu od 500 m povećali na 2-3 km?
29.07.2017 | 18:48
cariblanco kaže:
Da sam na mjestu nekog šefa u auto-cestama, dao bi naputak blagajnicima da samo uzmu novac, nebrojeći ga i puštaju bajkere van...to je za njih ionako gubitak od 0,00000000001 %


Ne kužiš. Čovjek da vrećicu lipa, ali iznos nije točan, nego inzistira od naplatničara da prebroji i vrati mu ostatak. Ili ih pak broji sam na licu mjesta. Pa je to još sporije.
29.07.2017 | 18:56
zabac kaže:
Po meni su taksisti negativni likovi obe price.


Ne znam kakve veze imaju taksisti u priči o bikerima?

Inače, slažem se načelno. Taksisti su inače puno češće negativni likovi, nego pozitivni jer si redovito uzimaju za pravo da zakon tumače i provode kako njima odgovara.

Ali to ne znači da se nemaju pravo buniti protiv nezakonite i nelojalne konkurencije. Konkurencija je zdrava stvar i protiv nje se nitko nema pravo buniti, ali svi trebaju imati iste uvjete i obaveze pa si onda ravnopravno konkurirati. Osobno ne šmekam Uber. Sve je dobro dok je dobro. Što kad se nešto nedajbože dogodi dok se voziš s Uberovim vozačem? Kakve uopće imaš mehanizme zaštite sebe kao potrošača u tom kontekstu? Taksist su, kao i vozači autobusa, podložni redovnim kontrolama, od alkotestiranja nadalje. A vozači Ubera? Tko uopće zna tko sve vozi za Uber? Tko ih kontrolira?
29.07.2017 | 20:23
Kloba kaže:
Imam svoje mišljenje, ali nisam dovoljno kompetentan da ga iznosim.


Pobogu, tko je kompetentniji za iznošenje tvojeg mišljenja od tebe samoga??
29.07.2017 | 20:57
Da se ne bi raznorazni stručnjaci našli pa me počeli pljuvati, neda mi se više Riba...
Ali OK, zagrebački taksisti su se odupirali SVAKOJ konkurenciji. Tvrtka se zvala i još se zove Radio Taxi Zagreb, i prije desetak godina naplaćivala noću odlazak sa Autobusnog kolodvora do Kustošije isto kao busevi kartu od Zagreba do Splita - do 130 kuna
S dolaskom konkurencije prije Ubera malo se to reguliralo, ali može to još dolje. Mislim da je sada 70 kuna isto vrijeme i ista razdaljina.
A odupirati se taksiju preko aplikacije, nečemu čemu cijeli svijet otvara vrata - ispada malo nazadno...
A ovo što Smayoo kaže, tko ih kontrolira, i kakvih tu vozača sve ima - a stoji i to...
To je razlog broj dva što se nisam htio upuštati u ovu temu
Ipak, osobno bih htio zadržati Uber u HR, naravno uz sve primjerene obveze kompaniji i vozačima iste.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.07.2017 | 22:12
zabac kaže:
Je li na Tajlandu jedu macke? U Hrvatskoj ih ne jedu.


Zabac?

Pitao sam sasvim ozbiljno, nije bio smajlija dakle nit sala nit podjebavanje.
U prometnim guzvama Bangkoka operiraju motori i skuteri taksisti, tuk-tukovi (motori s prikolicama) i taksisti... i uber.... nisam pokusao sjest na skuter jer imam problema s vozilima na dva kotaca ako ih ja ne vozim, ali se cinilo naravno kao najbolji moguci prijevoz...

U Aucklandu bi dobro dosli taxi-skuteri, ali zakon ne dopusta...

Zato pitanje jel u Hrvatskoj operiraju taksisti-bajkeri....


pas mater i cucku...
29.07.2017 | 22:25
Koliko ja znam - ne. Nikad nisam čuo za takvo nešto u HR.
29.07.2017 | 23:54
Nema. Općenito je iznenađujuće malo motorista i/ili skuteraša po gradskim ulicama kod nas, s obzirom na gužve. Vjerojatno uvelike ima veze s jako niskom prometnom kulturom i neobazrivošću vozača automobila prema vozačima motocikala, skutera i bicikala.
30.07.2017 | 09:23
smayoo kaže:
Vjerojatno uvelike ima veze s jako niskom prometnom kulturom i neobazrivošću vozača automobila prema vozačima motocikala, skutera i bicikala.


Ali ne zaboraviti i neobazrivost skuteraša prema vozačima automobila
  • Hammer
  • Posjetitelj
30.07.2017 | 09:29
zabac kaže:
Misli da je taxi sluzba, organizirani krimina, mafijaska organizacija.


Pa sa mnogih strana i je tako, osobno ih poznajem podosta i znam o kakvim se likovima radi. Sa druge strane, krivica je u nedostatku gradskog/državnog/stručnog nadzora. Sa treće strane su taoci loše politike prema taksistima otprije (gdje svaki od njih mora biti mali poduzetnik i imati vlastiti obrt), što uzrokuje ogromne troškove i time i nekonkurentnost.

smayoo kaže:
Eto, čovjek ne zna drugačije komunicirati. Možda mu je to profesionalna deformacija...


Čovjek zna komunicirati, ali ima vrlo osjetljive senzore koji detektiraju sranja, dvoličnost i populizam najgore vrste, a koji najčešće ti prodaješ. Ja sam te prozvao zbog nedavanja ikakvih argumenata, no to te nije spriječilo da se praviš "nevješt" i ideš optuživati i pljuvati policiju, priznajući pritom da nemaš pojma o zakonima i još masu drugih stvari (OK; drugim riječima, tvoj ego ne bi podnio da ti veliš da nešto ne znaš). Od čovjeka koji se voli promovirati kao vrh-intelektualac očekujem ipak argumentiran razgovor, a ne plitki "šatro nedužni" populizam dostojan naslovnica Indexa ili 24sata.

smayoo kaže:
Za nekoga tko je radio posao koji si ti radio, čudno je da to ne znaš. Što sad da ja mislim o Policiji?

Ne mogu u neki normalan dan kad bi kolonu od 500 m povećali na 2-3 km?


Znaš ti dobro da ovo tvoje tumačenje nije ono na što si mislio, jer je riječ o preventivi koja nije bila moguća. Što se tiče prekršajnih prijedloga, otkuda ti znaš da ih nisu dobili - kada su ih dobili??

Jasno da se bloklada prometa radi u vrijeme i na mjestu na kojem će u najkraćem vremenu dati najbolje rezultate, znači svojevrsna "šok-terapija". Sve drugo je gubitak vremena i medijske pažnje.

Dijete kaže:
Zato pitanje jel u Hrvatskoj operiraju taksisti-bajkeri...


Mislim d aje bilo nekoliko pokušaja da ima taksi-bajkera, no to se vršilo na običnim motociklima, prevozila se jedna osoba kao suvozač na motociklu, dobila kacigu sa potkapom i to je to, no je li to preživjelo, ne znam, tema je prije više godina bila aktualna, i pokretači obrta su se reklamirali na forumu motori.hr... mislim da je presudilo puno faktora, uklučivo onu klasiku - malo posla, puno obveza i davanja itd itd...
30.07.2017 | 09:43
smayoo kaže:
Nema. Općenito je iznenađujuće malo motorista i/ili skuteraša po gradskim ulicama kod nas, s obzirom na gužve. Vjerojatno uvelike ima veze s jako niskom prometnom kulturom i neobazrivošću vozača automobila prema vozačima motocikala, skutera i bicikala.


Kad smo vec kod prometne kulture, evo jedna crtica od jucer.

Krepao mi je mjenjac na semaforu, i ja sam kao savjesni vozac ukljucio 4 zmigavca, izvadio trokut i stavio ga na cestu 15tak metara iza vozila. A onda je banda *pregazila* moj trokut i trubila mi da se maknem. Kuvajt.
30.07.2017 | 09:51
U slucaju taxi prosvjeda policija jedino moze regulirati promet. Zaustaviti kolonu i preusmjeriti je nekud dalje.
Ja imam dobro misljenje o policiji (isto kao i o vatrogascima i vojnicima). To su struke koje ne odabires slucajno i/ili zbog visoke place. Svima je u opisu posla moguca pogibija na radnom mjestu (rizik posla). Ima kukolja medju njima koji mislim steti vise onima koji posteno rade.
Onaj koji ne vjeruje javnim sluzbama stvarno se ne bi trebao muciti u Hrvatskoj. Mozda je Kuvajt drzava koja ljudima daje velika ljudska prava.
  • Hammer
  • Posjetitelj
30.07.2017 | 09:56
Svaka čast, to je to. Jasno je i zašto najčešće po njima pljuje ekipa koja sama ne bi imala muda aposlutno za ništa, no filozofije se deru do neba... iako od filozofija nije bilo nikada ničega. Ali oni su uporni. Jezik dere jer želi nadoknaditi kukavičluk i jad.
30.07.2017 | 10:10
Čemu svađe i prepucavanja ljudi?
Pa naravno da ima tema gdje su jedni više doma, kao i drugih di su drugi više doma. Ne trebamo se zato vrijeđati. Svi mi volimo ovu zemlju. Ako je netko otišao raditi van, pa nije izdajica pobogu. Otišao je za većom plaćom. I naravno da treba poštovati i policiju, i vatrogasce - za danas ne znam - ali 90-ih su ljudi u MUP-u dobivali beneficirani radni staž (ono, za godinu dana rada - priznavalo se kao da si odradio godinu i pol ili dvije). Strina mi je radila u Centru a kriminalistiku na Kustošiji pa zato to znam, vjerujem da i danas to isto dobivaju, ali ne znam jer ne znam dobro nikoga u MUP-u. Imam prijatelja iz djetinjstva koji radi u 2. PP Črnomerec, zamjenik smjene je - ali vidim ga svake prestupne i ostali smo si na bok, bok - kako si? Što se beneficiranog radnog staža tiče, vjerujem i da ga vatrogasci imaju, samo isto tako nisam siguran. Ako ga nemaju niti jedni niti drugi, to je stvarno tužno...
30.07.2017 | 10:40
Ja stvarno cijenim rad policije. Oni nose pistolj da ga ja ne moram, jer da ne rade dobro posao, vecina bi nas bila naoruzana.
Imam osjecaj da dosta ljudi omalivazava javne sluzbe dok im ne trebaju, onda zovu upomoc.
Provlaci se to da su lijecnici korumpirani, a kad je vlastito dupe u pitanju, vade lovu u guraju je primarijusu sa da ih primi. Licemjerno.
E da, lijecnici su isto dio javne sluzbe.
30.07.2017 | 10:52
Meni je stari nakon Kurjaka bio šef rodilišta na Svetom duhu. Nekih tri godine ili čak i manje, ali bio je ono što je bio Kurjak poslije Kurjaka (nakon sranja s jajnim stanicama). Onda je umro iste godine kada je otišao u mirovinu, 2009. Niti godinu dana nije bio u mirovini. Sestra mi je u toj bolnici dvije godine kasnije rodila blizance, sada idu prema šest godina. Samo bila je stara prvorotkinja, umjetna oplodnja i rizična trudnoća, Ležala je zadnji trimestar na istom rodilištu koje je vodio stari (Ginekologija III - rizične trudnoće).
Misliš da suprug nije platio lovu da doktor bude tu kada dođe do poroda? Kada sam to čuo, život mi se zgadio. A svi su znali čija je kćerka...
S druge strane, kakvih je ona tamo priča vidjela - isto se i njoj život zgadio. Žena otvorena, čeka na porod za par dana, ode na wc, djete padne u školjku. Ma užas...
Zato daju lovu doktorima na ginekologiji, da u slučaju sranja za vrijeme poroda isti ne vodi dežurni specijalizant, nego baš taj doktor/primarijus koji je vodio trudnoću cijelo vrijeme - i da se pojavi sve da i taj dan ne radi.
Samo onda neki naprave biznis od toga...
P.S. A što se mitologije u zdravstvu tiče - tu su ti najisplativije neurokirurgija, kardiokirurgija i ginekologija. Točno tim redom. Provjereno
  • Hammer
  • Posjetitelj
30.07.2017 | 11:22
Kloba kaže:
Zato daju lovu doktorima na ginekologiji, da u slučaju sranja za vrijeme poroda isti ne vodi dežurni specijalizant, nego baš taj doktor/primarijus koji je vodio trudnoću cijelo vrijeme - i da se pojavi sve da i taj dan ne radi.


Meni se gadi to licemjerje, ta dvoličnost koju naša raja plasira pod normalno ponašanje... da neki tupavi policajac uzme 100 kuna od kazni, sa guštom bi ga razapinjali i prozivali, "neka smeće dobije otkaz", "a ha ha ulovili smo gada", "kakva država takva policija", "nismo sigurni pored takovih kriminalaca" i slične debilane, naslađivali se na 200 kuna zarađenih jer su priču proslijedili medijskim lešinarima u 24sata i nekim sličnim "jakim" novinama, a istodobno ta raja, ta fukara, ta skupina debila koja čini veliku većinu građana ove zemlje smatra najnormalnijim da liječniku nosi ne znam što (jer "ipak je tu riječ o njihovoj guzici, pa je to onda u redu i normalno, te svakako vrijedno toleriranja", za razliku od policajca kojeg vidjeti ne mogu - dok im ne zatreba, onda im je mama i tata...), da mu plaća, da ga miti, da je isti korumpiran kao da je i to položio sa Hipokratovom zakletvom...

Po meni bi bilo normalno da ja za taj novac kojeg dajem od plaće dobivam tu skrb koji ti - sa velikom zahvalnošću što se nekakav liječnik udostojio vršiti svoju dužnost i obavljati ionako svoj posao - ovdje moraš platiti da bi liječnik (a ne neki slučajni prolaznik) bio prisutan kada se radi o životu ili smrti i majke i djeteta (a u tom sustavu je bilo normalno da kojekakvi nadobudni studenti i operiraju pacijente, bilo je dovoljno lažno se predstaviti!! - sjetimo se Vinogradske bolnice...)...

Za zdravstvo svatko daje kroz doprinose neusporedivo više negoli za policiju, no unatoč tome im je normalno da tako bogat sustav (koji ispada siromašan jer je prepleten korupcijom, kriminalom, pogodovanjem itd itd) šopaju sa mitom, dok im je dati policajcu grijeh nad svih grijesima (da se razumijemo - ja ne branim nikoga, niti odobravam da policajac uzme i jednu lipu!!), no jasno je da je riječ o bolesnim, naopakim principima koje glupi ljudi uzimaju kao najnormalnije...

Poznavao sam i poznajem vrhunskih liječnika koji će za tebe dati život, a nikada neće uzeti ni lipe (ne zato jer me poznaje, nego je i inače takav!!). Koji će se na smrt uvrijediti ako i pokušaš nešto mu dati, i kojemu je baš zbog toga poštapalica "nemate što plaćati, ja sam za to već plaćen, to je moj posao!"

I nisam nikada ni sam davao mito bilo kojem liječniku jer smatram da će pravi liječnik, onaj koji zna, odraditi posao dao mu ili ne dao mito, poklon ili lovu, dok neznalici možeš donijeti cijeli dućan koji je preko puta bolnice - on ti neće odraditi posao, iz prostog razloga je NE ZNA... badave ne znam kakovi pokloni, on ne zna i neće odraditi što treba i kako treba, a onaj koji zna neće si dozvoliti kiks zbog bilo kojeg razloga. End of story. Obična logika koja poništava koruptivni sustav ustanovljen od primitivaca i neukih seljačića koji su se uvijek divili "gosponu doktoru". Ipak je on "jake školouvan", za razliku od seljačića koji nije imao ni osnovnu školu, ali je imao patke, race, odojke i novaca...

Znači, liječnik će svjesno prihvatiti rizik da nastrada i dijete i majka jer se njemu "neda" biti pored za vrijeme poroda, a neda mu se jer nisi kupio njegovu pažnju i naklonost??

To je za mene najobičniji kriminalac, jednak mafijašu koji prodaje zaštitu i reket da te ne bi netko "maltretirao". Jer svjesno riskirati loš ishod cijele priče samo zato jer ti se "neda" ili jer te nije "dovoljno platio" je odlika budale, kriminalaca i neljudskog ološa.
30.07.2017 | 11:48
zabac kaže:
Onaj koji ne vjeruje javnim sluzbama stvarno se ne bi trebao muciti u Hrvatskoj. Mozda je Kuvajt drzava koja ljudima daje velika ljudska prava.


Žabac, svako toliko iznova podmećeš tu misao i ja se uvijek iznova čudim otkud ti to jer znam da nisi takav (totalitaristički ekstremist).

SVATKO tko u ovoj zemlji živi, poštuje njene zakone, plaća porez i obavlja svoje dužnosti IMA PUNO PRAVO kritike SVAKOG dijela sustava vlasti koju financira. SVATKO! Rečenica "kome se ne sviđa - nek' ide nekamo drugamo" je totalitarna doktrina najgore vrste. I lijeva, i desna podjednako.
30.07.2017 | 11:59
Hammer kaže:
Čovjek zna komunicirati, ali ima vrlo osjetljive senzore koji detektiraju sranja, dvoličnost i populizam najgore vrste, a koji najčešće ti prodaješ.


Eto, dakle... Profesionalna deformacija ipak... Tako su te učili, zar ne? Uvijek nastupaj sa superiorne pozicije sile i prijezira. To ti vrijedi dok "obrađuješ" osumnjičenog. Ne dok pokušavaš voditi razumnu diskusiju s normalnim ljudima.

smayoo kaže:
Za nekoga tko je radio posao koji si ti radio, čudno je da to ne znaš. Što sad da ja mislim o Policiji?

Ne mogu u neki normalan dan kad bi kolonu od 500 m povećali na 2-3 km?


Znaš ti dobro da ovo tvoje tumačenje nije ono na što si mislio, jer je riječ o preventivi koja nije bila moguća.


Znam dobro da JEST to - to na što sam mislio. Otkud ti znaš što sam ja mislio?
Da je policija rastjerala taksiste čim su se počeli okupljati (i pri tom kršiti zakon), ne bi nastao takav prometni krkljanac, niti bi na kraju došlo do fizičkog obračuna.

Da se ja (ili bilo koji običan čovjek) i još par frendova zaustavimo na voznoj traci praktički jedine protočne dubrovačke prometnice i ostavimo auto tu na par sati, prosvjedujući protiv bilo čega - hajde, ti reci što bi nam se dogodilo!

Što se tiče prekršajnih prijedloga, otkuda ti znaš da ih nisu dobili - kada su ih dobili??


Iz medija. Ako su ih dobili naknadno, nakon što su se razišli, to je tek smiješno.

Jasno da se bloklada prometa radi u vrijeme i na mjestu na kojem će u najkraćem vremenu dati najbolje rezultate, znači svojevrsna "šok-terapija". Sve drugo je gubitak vremena i medijske pažnje.


O čemu govorimo sada? O bikerima? Možeš li mi objasniti zašto oni svoju "šok-terapiju" usmjeravaju na obične, male ljude, umjesto na one kojima se obraćaju? Zašto ne blokiraju Markov trg? Neka se voze onuda u krug i otežaju političarima dolazak i odlazak. Znaš ti dobro zašto...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 37 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (535)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO