O informatičkoj i informacijskoj sigurnosti...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

O informatičkoj i informacijskoj sigurnosti...


17.05.2017 | 20:36
@JOHN i ja smo zatrpali vikalicu diskusijom o hakerskim upadima i informacijskoj sigurnosti. Držim da je tema zanimljiva i širem krugu, pouzdano znam da je na tu temu jako puno neznanja i zabluda, čak i među onima koji se smatraju stručnjacima pa mi je nekako žao da temu ne nastavimo tu, gdje će diskusija ostati i zapamćena, a možda i bolje zamijećena.

Nažalost, početak diskusije je s Vikalice već "iscurio" u zaborav. U nastavku citiram ono što je još tamo i odmah dajem svoje odgovore na to...

JOHN: pa nisam stručnjak za informacijsku sigurnost, ali vidim da ima dosta propusta i nikad nisam rekao da je krivac onaj koji je to radio nego da je netko pod nekim sumnjivim okolnostima uvijek korak ispred. Dali je to slučajnost ili zlonamjera, to dvojba o kojoj bi se trebalo diskutirat. Virusi-antivirusi, monopol operativnih sustava, karteli itd.

smayoo: Ma gdje to "vidiš" da ima dosta propusta? Ti misliš da su ti koji su žrtve aktualnog napada uopće poduzeli IŠTA ozbiljno da se od takvih stvari zaista zaštite?

smayoo: To ti je isto kao s avionima. Sve novine pišu i sve kokoši kokodaču o SVAKOM koji se sruši, a o onih 10.000 koji uredno slete nitko nema pojma.

JOHN: i ti stvarno misliš da je to radio KV konobar ili zidat sa dvotjednog tečaja?

smayoo: A ti misliš da nije? Da je ozbiljan informatički stručnjak, sigurno ne bi popušio tako glupi exploit.

JOHN: Pa neznam, očekivao sam više osvrta na to nego nekih neprimjerenih paralela sa građevinom

smayoo: Zašto misliš da je paralela neprimjerena? Što misliš kakva bi ispala zgrada kojoj statiku proračunava KV slastičar s dva tjedna tečaja u Narodnom učilištu?

JOHN: ponavljam, nisam nikakav stručnjak za informacijsku sigurnost, ali u zadnje vrijeme curi stvari na sve strane. Nebitno jel su ta curenja pozitivnog ili negativnog karaktera

smayoo: Zlatno pravilo informacijske sigurnosti je - "last 10 inches". Najslabija karika informacijske sigurnosti je - čovjek, tj. korisnik. Jedan od doajena tog posla je to zorno pokazao prije 15-ak godina.

JOHN: kv slastiičar sigurno nebu radio statiku jer je nemre ni potpisat.

smayoo: E, pa o tome ti i govorim. Postoji strukovno tijelo s pravom javnosti, koje daje ovlaštenja. A u informatici ne postoji.

smayoo: Elem, čovjek je stao u 17h pred Barclay's bank u Londonu i svakom od zaposlenika koji su izlazili s posla kući ponudio je besplatnu plastičnu kemijsku olovku u zamjenu za njihov password. U 15 minuta skupio je par stotina passworda. O nekim svojim iskustvima da ti i ne pričam.

JOHN: Znači informacijsku sigurnost MUPa, CIA, bankarskog sustava, telekomunikacijskog sustava su radili KV slastičari?


E, sad, ovaj niz je dosta paušalno nabrojan. Otkud bankarski sustav u njemu? Ti znaš za neki ozbiljan proboj sigurnosti bankarskih sustava kod nas ili općenito u EU? Ja ne znam. Znam da ih je bilo dosta u USA. Zato što oni inzistiraju i dalje koristiti statičke passworde jer su im klijenti prekomotni da prihvate neki viši stupanj zaštite.

Što se tiče telekoma, također, ne znam da im je netko probio vitalne dijelove IS-a (billing, core...). Ti znaš?

CIA - to je obavještajna organizacija. Špijunira druge i glavna je meta za špijuniranje milijuna drugih. Last 10 inches, dovoljno novca, dovoljno vremena, razni oblici ucjena, indoktrinacije... Obavještajnim organizacijama cure tajni podaci uvijek i oduvijek. Oni nisu mjerilo ničega.

MUP - nemam nikakve konkretne podatke. Opet - ti si čuo da im je netko nešto ozbiljno probio? Ako jest, ne bi me čudilo, s obzirom da su obveznik javne nabave...

JOHN: Načelno nisam ja toliko uznemiren niti oko bankarstva niti biločega jer sam osiguran od strane banke vezano za takve svinjarije, ali me uznemirila činjenica da mi je netko provalio u gmail account. Moju šifru nitko nije mogao snimit ili što već,


"ili što već"?
Kako si tako siguran da je nitko nije mogao snimiti?

1. Tvoj vlastiti komp NIKADNIKADNIKAD u životu ama baš NI NA JEDNU JBN MINUTU nije koristio nitko drugi? Ne koristio. Nije mu nitko mogao prići ni koristiti ga dok si išao u WC na malu nuždu? Ako jest, kako si tako 100% siguran da ti nije instalirao keylogger?

2. NIKADNIKADNIKADNIKAD ali baš ono JEBOTE NI JEDAN JEDINI PUT U ŽIVOTU se nisi spojio nigdje ni na koji besplatni wifi, u nekom kafiću, kinu, na Petrolu, Croduxu, u trgovačkom centru...? Ako jesi, a na mobu imaš podešen gmail account, tvoj mail app s mobitela password za logon šalje u cleartextu. Ne trebaš biti nikakav doktor hakeraja za to pokupiti. Samo trebaš znati na netu naći i instalirati aplikaciju koja snifa i skuplja po wifiju takve podatke. Oni koji su ozbiljno zlonamjerni poklanjaju klincima takve aplikacije badava da se ovi s njima zajebavaju i ne znajući da one sve što posnifaju - uploadaju natrag "gazdama".

3. Nikad, baš nikad se nisi spojio na svoj gmail preko web browsera s nečijeg tuđeg kompa? Iz internet caffea, iz neke druge firme gdje si bio poslovno, s nečijeg tableta...?

4. Password za gmail koristiš SAMO za gmail? Ili isti password koristiš za još 330 glupih beskorisnih web accounta koji ne služe ničem nego da skupljaju passworde blentavih korisnika koji za sve potrebe koriste jedan te isti password?

tolika je da je ni sam neznam napamet,


I ovo je isto dio problema. Password kojeg ne možeš zapamtiti je najveći problem, jer ga imaš negdje zapisanog. A koliko je siguran taj repozitorij? Tko sve može do njega?

imam antivirus Avast itd.Da povučem opet paralelu s građevinom - ne može mi kiša ništa, složio sam si krov od recikliranog toalet-papira!

Tzv. "anti" virusi su najgori malware danas uopće.

I opet minje netko provalio. Kako? Jel na neki način odgovoran gmail ili što?


Sumnjam. Nije da ne bi mogli oni postići da ti netko provali. Ali nemaju računice da se time bave.

Nisam još napravio prijavu, promijenio sam šifru i za sad je sve ok. Vjerojatno ću sve bitne mailove prebacit nekamo drugdje i pokrenut prijavu.


Obavezno prijavu. I uz nju attachiraj par grama soli, da mu stave na rep.

Ako inzistiraš na nečem besplatnom, preporučam zoho.com, jer imaju najkorektniju EULA-u od svih besplatnih servisa. Ako se odlučiš plaćati (podupirem Ribinu tezu - ako ti je važno, besplatna rješenja sigurno nisu opcija), opet preporučam zoho.com.

Neznam dali ću što dobit stime osim što bi mi iz nekog glupog razloga mogli ugasit account, kakve sam sreće


Uh, što bi ti time naudili... Ako ti ugase account, plati im pivu i proslavi s društvom!

JOHN: Isto tako sam primjetio da nam na poslu dolaze mailovi sumnjivog sadržaja u obliku kao nekih ponuda ili računa. Potencijalne prijevare su na svakom koraku, samo mi nije jasno zašto poslužitelji ne filtriraju takve mailove. Konkretno u pitanju je hrvatski telekom


Nije baš jednostavno automatski filtrirati physhing i spam mailove, a da pri tom ne pometeš i poneki koji nisi trebao. Čuj, niti dobar dio korisnika danas više nije siguran kad mu dođe takvo što - da li je to nešto autentično ili je smeće. Zašto misliš da bi računalni AI morao biti tako dobar da zna bolje to procijeniti od 60% korisnika?

JOHN: Netko će nehotično otvorit taj sadržaj i otvorit mogućnost zaraze računala.


Naravno! Pa to i jest svrha i namjera takvih mailova!

JOHN: Znači, treba spriječit tog krajnjeg korisnika da dođe do te navedene situacije/karike last 10 inches


Eeeee... Točno. Samo, imam osjećaš kako ti misliš da je to lako...

JOHN: Moja supruga radi u jednom poduzeću gdje im informatičari mijenjaju šifre za pristup podataka svakih tjedan dana ako se ne varam. Novu šifru dobije mailom.


Kako rekoh, KV slastičari...

JOHN: Evo, koliko ja prdim o toj sigurnosti zadnjih dan-dva,naletim sada na ovaj članak [link] , klik ima struje-klik nema struje


Link je neispravan. Možeš ponoviti?P. S.

HRN4you gledam normalno na Mac OS, ne koristim Windows u virtualki. Zašto bih? Flash je uredno podržan na Mac OS X. Samo na iOSu nije. Koristim Flash Player plugin za FireFox.
17.05.2017 | 20:54
A jesi ga sad nanizao u nedogled.
17.05.2017 | 21:21
Zanima me nešto oko keylogger_a. Možda je smayoo samo naveo primjer gdje ti ga netko instalira na računalo fizički dok si ti bio odsutan. Mislim da se to sranje može instalirati i preko mreže, da ti netko upakira s nekakvom slikom u .png ili nekom drugom ekstenzijom, ili griješim ?

Inače dobro je da je smayoo od ove prepiske na vikalici otvorio temu. Ovakvih tema o sigurnosti računala nemože biti previše.
17.05.2017 | 21:26
U nedogled? Teško.

Zanimljivo je vidjeti reakciju krajnjih korisnika na zaštitu podataka i paranoju koja je zavladala od svih silnih virusa i antivirusa i najboljih rješenja za zaštitu od kojekakvih prijetnji. Recimo fenomenalno je koliko ljudi koristi nešto Googleovo a ni ne zna koliko podataka otkriva i/ili koliko je jednostavno doći do njih.

John, probaj zafrkancije radi otvoriti dva mail accounta na google-u, jednog npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript a drugog Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . I onda pošalji neki mail na peroperic i vidi da li će isti doći i do peroperic.1

E sad zamisli da netko zna tvoju mail adresu i kaže zaboravio sam password i dobije reset link... (a čak i ne mora, dovoljno je da ti čita mailove i socijalnim inžinjeringom ti posrče navike i onda ti nekom drugom metodom dođe do potrebnog)

OK, google je uveo 2 factor autentikaciju ali...

Što se tiče MUP-a i sigurnosti... oni imaju problem s fizičkom (slučaj nestanka zlata u ZG?), a gdje neće u IT... ne zato jer ne znaju ili ne žele znati nego jer takve stvari uglavnom traže lovu za opremu i edukaciju koje rijetko ili gotovo nikako ima.

Anonimnosti online - nema. Stvar je samo volje, želje i vrijednosti podataka koji ti trebaju, je li isplativo skupljati ih.
17.05.2017 | 21:42
A od kud ti znas kakvo je stanje u MUP-u? Kakvo je stanje u njihovom IT-u? Nemas blage veze skupa s vecinom nas. Najveca prijetnja sigurnosti je sam korisnik.
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
17.05.2017 | 21:47
zabac kaže:
A od kud ti znas kakvo je stanje u MUP-u? Kakvo je stanje u njihovom IT-u? Nemas blage veze skupa s vecinom nas. Najveca prijetnja sigurnosti je sam korisnik.


Jesi ti bio nedavno u MUP-u i vidio po šalterima Mice-ubice?

Za ovaj drugi dio se slažem.

Na prvo pitanje ću se pozvati na joker zovi... šteta što je Miočić umro...
17.05.2017 | 21:56
Ma, nisam htio i ne bih htio da tema skrene u komentiranje sigurnosnih propusta u bilo kojoj firmi ili instituciji, a pogotovo skrećem korisnicima pažnju da iznošenjem takvih informacija (a kojima izvor nije neki medij javnog informiranja) do kojih su došli kao pružatelji usluga ili kao zaposlenici u takvim sustavima - narušavaju odnos povjerenja prema svom klijentu/poslodavcu, vjerojatno krše odredbe ugovora, a moguće i čine neko kazneno djelo.

Uvidio sam u Johnovim stavovima cijeli niz "školskih primjera" zabluda na temu sigurnosti koje vrlo često susrećem i htio sam upravo na to usmjeriti pažnju.
17.05.2017 | 22:26
Ovo s bankama i operaterima sam u nekoliko navrata u kratkim crtama čitao po netu, tako da o tome ne mogu diskutirati. O CIA i MUP također, isto samo čitao.

No sve ostavlja dojam neozbiljnosti u sigurnost sustava jednih, drugih i trećih. Ako već postoji toliko informatičara tvog kalibra (kako se predstavljaš) ili daleko boljeg, gdje je onda problem da se te stvari stave pod kontrolu?!?! Pa nisi/niste valjda toliko skuplji od ovih koji im održavaju sustav "stabilnim i sigurnim"?

1. Za moje računalo sjedam samo ja ili ako netko za njega sjedne onda sam mu ja iza leđa jer nešto komentiramo s ekrana. Dakle nitko NIKAD bez moje prisutnosti. Nas je u firmi 7-ero, ako odem na WC netko od kolega naravno da može zasjest. Ured je otvorenog tipa i zna se da se za moje računalo ne smije sjest niti na sekundu. Direktor (vlasnik firme) zna da ne smije sjest za moj komp, tako da toliko o tome tko sjeda za moj komp. Ja sam taj koji sa svojim skromnim znanjem održavam našu lokalnu mrežu (nekoliko PC-a i printera) da za naše potrebe zadovoljavajuće funkcionira (mada sam u više navrata predlagao da za to imamo podršku-uslugu izvana).

2. Naravno da jesam, no uglavnom u situacijama gdje nema praktički 3G signala ili ako nisam u HR. Uglavnom, gotovo nikada.
E sada, imam podešen gmail preko mail aplikacije koja dolazi u paketu s IOS-om. Kak mi netko to može snimit preko tih sniferskih aplikacija i tom metodologijom koju spominješ? Koji k.... onda služe šifre kod prvog logiranja? Te aplikacije i operativni sustav u Apple-u isto rade KV konobari?

3. Ama baš NIKAD.

4. Ti mene baš smatraš blentom?
Do lozinki jednostavno ne može nitko.

Jbg, neki antivirus moram imat. Reci mi jedan dobar opravdani razlog zašto ga ne bi trebao imati na windowsima? Situacija je takva da se od windowsa ne mogu maknuti (uglavnom zbog posla, privatno bi mogao).

Pa ipak na gmail-u imam neke stvari(dopisivanja, pdf-ovi) koje su mi bitni, dobro dođe ako se dogodi da negdje moram posegnut za nekim pdf-om. iBooks mi je ne tako davno bila lekcija da to nije sigurno mjesto za posegnuti (sadržaj ne odlazi u backup ajfona....retardirano do boli)

Prigovor gmail-u bi išao u takvom smjeru da ih pošaljem u k...., pa u 3pm itd. pa nek brišu account ako im je volja. Sigurno ne bi očekivao da će moju špotanciju shvatit kao temu za dnevnu raspravu (opet stječem dojam da me smatraš blentom )

Boli me ona stvar.....nek smisle način kako će ih filtrirati. Danas smo dobili mail od telekoma. Sutra ću copy-paste, pa komentiraj svoje stručne kolege.

Kako misliš da mislim da je lako? Sve se može ako se želi, samo je pitanje dali se želi. Meni više izgleda da se ne želi nego što se želi. A zašto? Pa šta bi onda informatičari radili u tom području. Baš kao farmaceuti i ekipe oko njih. Šta bi oni radili i zaradili kad bi svi bili zdravi? Jel tako? Ili sam opet ispao blento?

Dakle mene kao krajnjeg korisnika zanima samo da stvari funkcioniraju kako bi trebale, a ne zanimaju me razlozi(netko nas je hakirao, pao nam je sustav jer nas netko fila sa podacima itd.) zašto ne funkcionira. Ista stvar i s mailom na ajfonu, ako stvari ne funkcioniraju kako treba jer mi netko snifa uređaj preko wifi, onda je to meni nepouzdan sustav i poručujem svakom ovako......de se pajdo okani posla ako ga nisi sposoban odraditi/održavati kako treba.
17.05.2017 | 23:00
I sad recimo neki scenarij. Neki bitni sustav je u grubo rečeno automatiziran te ima mogućnost daljinskog upravljanja te ima implementiranu svu potrebnu silu(kakvu god terminologiju koristite) da blokira bilo kakav neželjeni pristup izvana. Dali je moguć scenarij da takav implementirani sustav ima slabe karike koje se mogu iskorisiti da se preuzme kontrola nad tim sustavom na neko duže/kraće vrijeme? Dali su neki sustavi iz tih razloga izuzeti iz upravljanja izvana? Recimo elektrane ili što mi je više interesantno....potpune automatizacije nad svim električnim funkcijama u kući i mogućem daljinskom upravljanju.
Pod pretpostavkom da to nisu radili KV konobari.
Volio bi da me prosvijetlite po tom pitanju, možda čitam previše sranja koja ispadaju iz tekstova ljudi koji nemaju veze sa stvarnošću. Nisam IT-ovac pa eto, budite nježniji barem od smayee. I probajte koristit terminologiju koja je donekle shvatljiva.
18.05.2017 | 05:21
Ono sto je jako bitno sigurno nema samo sustav daljinskog upravljanja, vec trazi ljudsku prisztnost (i Mujo je trebao biti prisutan kako bi nahranio svinje).
Apsolutna sigurnost ne postoji. Treba nauciti zivjeti s njom.
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
18.05.2017 | 10:56
JOHN kaže:
Ako već postoji toliko informatičara tvog kalibra (kako se predstavljaš) ili daleko boljeg, gdje je onda problem da se te stvari stave pod kontrolu?!?!


Gdje je problem... pa to ti cijelo vrijeme pokušavam objasniti, ali tvrd si, brate, ko svaki građevinac.

NEMA STRUKOVNE KOMORE KOJA NEKOM DAJE OVLAST DA SE BAVI TIM POSLOM. Pa onda svaki KV slastičar s "diplomom" privatne "škole" za informatičke superstručnjake ispada jednako vrijedan kao i netko tko zaista zna znanje.

Pa nisi/niste valjda toliko skuplji od ovih koji im održavaju sustav "stabilnim i sigurnim"?


Zašto ne bili? Reci - da li bi ti radio taj posao koji radiš za 4500 kn mjesečno, ali da se moraš javit na mobitel usred noći, kad god neki kreten ne zna izvadit zgužvani papir iz printera?

1. Za moje računalo sjedam samo ja
...
zna se da se za moje računalo ne smije sjest niti na sekundu
...

Fakat... brutalna zaštita!

Ja sam taj koji sa svojim skromnim znanjem održavam našu lokalnu mrežu (nekoliko PC-a i printera) da za naše potrebe zadovoljavajuće funkcionira (mada sam u više navrata predlagao da za to imamo podršku-uslugu izvana).


Razborito si to tražio, mada ti ni outsource informatičar ne bi nužno odradio bolji posao (vidi pod "KV slastičar")

2. Naravno da jesam, no uglavnom u situacijama gdje nema praktički 3G signala ili ako nisam u HR. Uglavnom, gotovo nikada.


Jednom je dovoljno, a svaki idući put povećava vjerojatnost.

E sada, imam podešen gmail preko mail aplikacije koja dolazi u paketu s IOS-om. Kak mi netko to može snimit preko tih sniferskih aplikacija i tom metodologijom koju spominješ? Koji k.... onda služe šifre kod prvog logiranja?


Ne zamjeri, ali jednostavno nemaš ni približno dovoljno predznanja da ti to krenem u tančine objašnjavati. Šifra kod prvog logiranja je sasvim nešto drugo. Ona samo služi kao potvrda identiteta.

Imap protokol gmail ima tako implementiran da, ako ne koristiš https pristup surfalicom (ili njihovu gmail "aplikaciju"), server želi od klijenta password primiti samo u cleartextu (bez enkripcije). To nema veze s Appleom, nego sa serverom.

Te aplikacije i operativni sustav u Apple-u isto rade KV konobari?


U googleu. Ne. Ali to je besplatna usluga. Što ih briga. Ako ti ne valja, idi dalje. I idi dalje. Jeo te gmail. .

4. Ti mene baš smatraš blentom?
Do lozinki jednostavno ne može nitko.


Gle, ne želim te vrijeđati, ali upravo tom izjavom si sam sebi zalijepio veliki natpis "BLENTO" na čelo. I "šutni me" na leđa.

Jbg, neki antivirus moram imat. Reci mi jedan dobar opravdani razlog zašto ga ne bi trebao imati na windowsima?


Ako ne ševiš naokolo, nego se držiš svoje drage, ne treba ti kondom (osim kao kontracepcija), zar ne?
Čemu ti služi taj komp? Surfaš po warezima i pornjavama? Ubadaš bilo kakve stickove u njega? Onda trebaš neku mjeru opreza. A opet je pitanje da li je to antivirus ili je bolje jednostavno koristiti linux.

Pa ipak na gmail-u imam neke stvari(dopisivanja, pdf-ovi) koje su mi bitni,


Gmail i "bitno" ne ide u istu rečenicu. Ne ide u isti svemir. Točka.

Kako misliš da mislim da je lako? Sve se može ako se želi, samo je pitanje dali se želi. Meni više izgleda da se ne želi nego što se želi.


Aaaaa, pa da naravno... pa deder probaj onda ti.
18.05.2017 | 11:41
Za ovo...
Imap protokol gmail ima tako implementiran da, ako ne koristiš https pristup surfalicom (ili njihovu gmail "aplikaciju"), server želi od klijenta password primiti samo u cleartextu (bez enkripcije). To nema veze s Appleom, nego sa serverom.

A kako ide s enkripcijom? Kod kojeg pružatelja usluge?
18.05.2017 | 12:39
Nisam istraživao općenito. Kod zoho.com ide autentifikacija i sa, i bez enkripcije.
18.05.2017 | 18:48
Decki, stvarno ne znam kud bih ovo postao, pa ako mislite da bi negdje bolje odgovaralo pliz modovi premjestite Uglavnom, radi se o tome da su odredjene instalacije aplikacije Handbrake bile zarazene malwareom.

HandBrake team announced that one of their mirror download servers at download.handbrake.fr was hacked and the installer HandBrake 1.0.7 was replaced with a version infected with malware Proton RAT (OSX.PROTON).

If you downloaded HandBrake on Mac between 02 May, 2017 and 06 May, 2017 you should immediately delete your copy, as you may have downloaded a malware-infected file.


Vise na linku:

forum.handbrake.fr/viewtopic.php?f=33&t=36364
MacPro5,1 | MacPro2,1 | MacMini2,1 | MacbookPro3,1 | iPhone 6S
18.05.2017 | 19:09
Treba biti dotični proces aktivan i datum se treba gađati.
JA imam 1.0.7 ali je kreiran 9.4. i mijenjan 23.4.
Ne znam što mu je ovo "fr."? Možda mirror server?
S druge strane, nadogradnj,a ako se radi kroz aplikaciju koja provjerava potpis, ne može se dobiti sranje.
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
19.05.2017 | 07:46
^SuperUnknown^, hvala na informaciji. Vidjet ću dalje da je učinimo vidljivijom.
20.05.2017 | 16:46
Zar ponovno? Pa ista stvar im se desila prije par miseci, mislim da je 1.0.1 ili 1.0.2 verzije bila zarazena.
20.05.2017 | 17:12
Za to nisam cuo, znam da je Transmission imao slicnu svinjariju u jednoj od proslih instalacija.

Inace, tvrtki Panic je pomocu tog malwarea popaljena odredjena kolicina source koda, tako da pripazite odakle preuzimate njihove aplikacije, tipa Transmit, Coda i slicno:

panic.com/blog/stolen-source-code/
MacPro5,1 | MacPro2,1 | MacMini2,1 | MacbookPro3,1 | iPhone 6S
20.05.2017 | 22:29
Imas pravo, malo sam pobrkao, ipak je Transmission to bio.
23.05.2017 | 11:39
Neko se dotakao Gmail-a u negativnom kontekstu, nije mi baš jasno što fali tom email servisu? Ja mogu samo reći da sam zadovoljan korištenjem tog email servisa.
23.05.2017 | 12:27
smayoo veli da je zak...c.
23.05.2017 | 18:23
@smayoo je pročitao uvjete korištenja (ja nisam) i širi evanđelje.
Očito Google, a i ostali servisi misle ako u USA mogu nešto, to nešto mogu bilo gdje.
Sve što pošalješ preko gmaila, može biti od nekoga drugoga. Autorska prava ne postoje osim ako nemaš bolje odvjetnike od njih.
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
23.05.2017 | 18:58
Sir Oliver kaže:
Neko se dotakao Gmail-a u negativnom kontekstu, nije mi baš jasno što fali tom email servisu? Ja mogu samo reći da sam zadovoljan korištenjem tog email servisa.


Fali mu to što nemaju apsolutno nikakvu obavezu prema tebi kao korisniku, i mogu ti ukinuti svoju uslugu bez ikakvog objašnjenja i razloga. Idealni su za nekoga kome email nije bitan.
23.05.2017 | 19:11
Jok, dobar su magnet za one mailove o povećanju penisa, viagru...
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
23.05.2017 | 19:47
Uvjete korištenja nisam čitao samo iz razloga što smatram manje više, da bilo koji online servis može popustiti pod pritiskom određenih pravnih organa.
Zar Apple ili Microsoft imaju bolje uvjete korištenja i ne zadiru u privatnost korisnika? A svi mi koristimo njihove proizvode svakodnevno.

Također, koliko sam upoznat, sve što pošalješ preko Gmail-a ne može biti poslano od nekog drugog ( probaj kreirati npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) barem ne na legalan način.

Isto tako mišljenja sam da je danas teško govoriti o autorskim pravima i Internetu općenito.
23.05.2017 | 19:54
23.05.2017 | 19:56
zabac kaže:
Jok, dobar su magnet za one mailove o povećanju penisa, viagru...


Ako jesu, onda sigurno imaju i dobar spam filter jer ja nemam nikakvih problema sa takvom vrstom emailova.
23.05.2017 | 20:06
Riba kaže:
Sir Oliver kaže:
Neko se dotakao Gmail-a u negativnom kontekstu, nije mi baš jasno što fali tom email servisu? Ja mogu samo reći da sam zadovoljan korištenjem tog email servisa.


Fali mu to što nemaju apsolutno nikakvu obavezu prema tebi kao korisniku, i mogu ti ukinuti svoju uslugu bez ikakvog objašnjenja i razloga. Idealni su za nekoga kome email nije bitan.


Neki razlog uvijek mora postojati, možebiti i to što si napisao, meni je eto email bitan i zadovoljan sam sa gmail servisom.
23.05.2017 | 20:26
Sir Oliver kaže:
zabac kaže:
Jok, dobar su magnet za one mailove o povećanju penisa, viagru...


Ako jesu, onda sigurno imaju i dobar spam filter jer ja nemam nikakvih problema sa takvom vrstom emailova.


Obicno gmail adresu dajem tamo gdje me nije briga. Svako toliko frontalno obrisem sve poruke niti ih ne citam. Ono sto mi je bitno, znam zamijeniti e-mail adresu.
Smrt komunizmu, fašizmu i antifašizmu.
24.05.2017 | 08:59
Sir Oliver kaže:
Neki razlog uvijek mora postojati, možebiti i to što si napisao, meni je eto email bitan i zadovoljan sam sa gmail servisom.


I ne brine te sto u svakom trenutku pristup mozes izgubiti bez iakkvog objasnjenja i razloga? Ne pricam o hipotetskoj situaciji, upravo se to dogodilo mojoj supruzi koja je isto bila zadovoljna. Onda je naucila i presla na placeni servis koji i sam koristim, od kojeg u bilo koje doba dana mogu dobiti kvalitetnu podrsku i koji je prema svojim korisnicima maksimalno transparentan.
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 34 minuta
 • cariblanco: Vidiš da i apple zna da ti je dosadno, pa ti svaki dan daju malo posla....špijaju te ;)
 • stefanjos: je, ali sta ces, ne zamara me previse, malo je dosadno istina :)
 • big_mac: Silovanje je to sto ga ti stalno brises :-D
 • Beli: ma i ja sam. Pazi, 3 puta sam ga brisao! Ja ga zbrisem, a on se opet skine. Pa sta to nije silovanje?
 • stefanjos: pa sam miran
 • stefanjos: i odem u settigns i izbrisem ga
 • stefanjos: ja samo provjerim prije spavanja dal se skinuo ios11
 • ivan.hirsi: jja također bez problema ios11 od kada je izašao i na 6s radio kao podmazan i na 8plus
 • Daddo: čitam i ne vjerujem... moj 5s veselo vrti 11.1.2 i nikakvih problema s njime. A nije da kao krajnji korisnik mogu nešto utjecati na to.
 • Beli: Bio bih i ja na 10.3 da se nije sam updejtao. Uza sav napor da im onemogucim update MOJEG telefona, nisam uspio. Probudim se i 11-ica. Sad umjesto krasnog iPhona 6s, koji je radio kao svicarski sat, imam kramp koji zapinje sta god radio. Dode mi da ih tuzim na sudu za ljudska prava. Treba ih odjebati.
 • ivan.hirsi: ma samo najnovije uvijek :D
 • stefanjos: ako sam ja jos uvijek na 10.3, onda su mogli i svi :P
 • zabac: Ko vas tjero na apgrejd?
 • Yonkis: Jel mi može netko objasniti kako funkcioniraju Gestures na iPhoneu? Znam za Zoom/Pinch i Rotate (doduše, više se slike ne mogu rotirati prstima). Ali što još mogu osim toga i kako to "snimiti"/prakticirati? Jel netko to koristi (osim Zoom/Pinch)?
 • Yonkis: Ovo je koma, 6. update od kada je izišao iOS 11. Bugovito kao da su amateri radili ovu verziju.
 • energyman: Meni ne dolaze zadnjih dva mjeseca :D
 • rusty: Da li ima netko problema sa primanjem notifikacija prilikom primljenog PM-a? ili to imam samo ja? Do neki dan je radilo, a sada zadnjih par danas jednostavno ne dolaze?
 • ivan.hirsi: iskreno da ti kazem, nisam ni pokusao na 11.1.1 vec slucajno sada :D
 • Yonkis: ivane, to je vraćeno sa 11.1.1
 • ivan.hirsi: napokon vratili onaj 3d s lijevog ruba kao prečac sa multitask
 • Yonkis: 11.1.2 samo za X-ice. Studente :) Ali meni je na 5s popravilo neke bugove u animaciji.
 • big_mac: ios 11.1.2 je vani
 • Daddo: Teddy - hvala na informaciji za Kiwi!
 • m@xym: Zdravac, mijenja, imaš 45 minuta vožnje više. :D
 • Zdravac: ;)
 • Zdravac: Prihvaćam kritiku, i slažem se! (Nije ZG nego VŽ), ali ne mjenja ništa!
 • smayoo: Od Zagreba do Dubrovnika ima 6 sati vožnje. Ne mora ti se to dati odvesti svaki mjesec, ali ako ti se jednom u životu to ne da, imaš iz Zagreba subvvencioniranu aviokartu, osobito u podsezoni. Tko hoće, nađe način, tko neće, nađe izgovor... ;)
 • Zdravac: Ali za iduću godinu planiram ipak otići na jug!
 • Zdravac: Kloba, slažem se, ali kad uvijek idemo nekoliko puta godišnje, ali svaki puta na 4 ili 5 dana, pa mi se neda vozati južnije. A i ovdje nam još nije dosadilo :)
 • Teddy: Kiwi for Gmail je besplatan neko vrijeme pa pozurite :) [link]
 • Kloba: A to nam ne služi baš na čast. Volim putovanja. A držim da čovjek svoju domovinu, pogotovo ovako lijepu i ne previše veliku, treba upoznati što bolje. I to live, a ne preko interneta. :D
 • Zdravac: Kloba, da te utješim; Ja nisam bio južnije od Baške na Krku :)
 • Kloba: Ja, na svoju sramotu, moram priznati da od neovisnosti nisam bio južnije od Brela. Kao klinac sam ljetovao na Pelješcu, ali tada te granice (osim valjda table da ulazimo u BiH) nije bilo. A sada, ne znam, muž od ženine sestre tvrdi da tamo možeš pojesti Prstace u restoranu. Barem da si mogao prije jedno deetak godina. Ne znam. Nikada ih nisam jeo. :)
 • m@xym: stanovnici Neuma s također oduševljeni što im je grad 'prepolovljen' tijekom ljetnih gužvi
 • m@xym: E pa ne znam kako je na Schengenskoj granici, ali ovaki ti je na ovoj našoj 'mekoj' granici sa BiH
 • Daddo: pa iz Mrkoplja možeš skijama i puškom do EU državljanstva... i to bez puno jebemti... :)
 • smayoo: Nemoj reć!! :D Mi nismo? Ma hajde... A što misliš kamo su krenuli svi ti švercani ljudi? Samo tu, do Gorskog kotara? U Mrkopalj, na skijanje... :D
 • Daddo: smayoo vi niste na ruti za šverc cigareta, droge i ljudi... zato je to.
 • smayoo: Ej... Preko Schengenske granice, tu na Pasjaku, prođe autobus pun djece na službeni popis putnika od autoprijevoznika...
 • m@xym: Ali, kad god sam putovao autobusom, uvijek su nam tražili dokumente, tako da bi teško prošao netko bez njih
 • m@xym: Odvano nisam prešao granicu svojim autom, ali jednom vrijeme mi je to bilo tlaka jer su me stalno izdvajali na našoj strani granice (jer mi je bio ukraden novčanik sa dokumentima i vozačkom i prometnom).
 • smayoo: Je. I imao ga je na ATA karnetu. Samo jbg kad BiH nije potpisnica... :D
 • m@xym: a valjda mu je alat bio u gaćama (pardon, hlačama)
 • m@xym: Daddo, :D :D :D :D
 • Daddo: ali bez alata... :D
 • smayoo: I onda smo se jednom sreli u Neumu, slučajno je uletio u isti restoran na gambore... :)
 • smayoo: Imali smo poslovnog partnera iz Dubrovnika koji nam je radio terenske servise na području od Cavtata do Makarske. Čovjek nam je prodavao žvaku kako mora preko Trpnja i Ploča jer ga Carina je*e zbog alata, pisao puste kilometre, sate na putu, noćenja...
 • m@xym: smayo, osim toga, ne jadikujemo, samo pričamo
 • m@xym: smayo, prođe i paket iz Kine bez carinjenja, a vrijedniji od 22EUR, ali shit happens
 • smayoo: Ma dajte, ajde, uvijek slušam iste jadikovke od vas Dubrovčana. Prošao sam kroz Neum s troje djece najmanje deset puta tamo i natrag, od toga su mi samo zadnji put svo troje djece imali nekakav dokument. Uvijek napuhavate...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li neku od Apple novosti?

Page Speed 5.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO