Apple prekršio obećanja?!?! :P
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple prekršio obećanja?!?! :P


  • Sank
  • Moderator
  • 219
19.12.2014 | 22:29
prije nego ostavite svoj komentar pogledajte ovaj video, traje 58 minuta:



Ako nemate vremena pogledati ovaj video, ili vas zapravo uopće ne interesira, da vam možda za to nije kriv Apple??

Veću gomilu budalaštine na jednom mjestu u trajanju od 1 sata već duže nisam vidio u dokumentarnom žanru.

Zar se ne bi takvim problemima kao što su ilegalni rudnici kositra ili nehumani uvijeti rada u tvornicama prije svega trebala baviti država u kojoj se takvo nešto događa i njihovi organi reda i pravni sustav, a ne Apple koji je tek kupac njihovih proizvoda???

Što se Kineza tiče, živio sam tamo pune četiri godine i uoće se ne čudim patnjama kojima se izlažu dok je državni aparat zapravo to i omogućio i sigurno je da nema namjeru uvesti reda. Ne zaboravimo da je upravo takvo stanje dovelo Kinu na prvo mjesto top liste država s najvećim suficitom na ovom planetu i kontinuiranim rastom BDPa većim nego bilo gdje drugdje u svijetu. I vjerujte mi da nisu samo Apple proizvodi rađeni na žrtvama "nevinih" ljudi, već skoro sve što iz Kine dolazi na zapadno tržište. Jedini koji zapravo mogu nešto promijeniti smo mi potrošači tako da bojkotiramo i ne kupujemo niti jednog proizvoda što dolazi iz Kine. Ufff, hmmm, da, no što ćemo onda zapravo moći kupiti? Pa skoro ništa...

Ja jedino što mogu Appleu zamjeriti jest što obećavaju neizvedivo i što se busaju da su bolji od drugih, a to nikako ne mogu biti u ovakvom svijetu gdje profit diktira praktički sve druge aspekte naših života. Ne kupi li Apple ilegalno izrudaren kositar, onda će ga sigurno kupiti Samsung, LG, Sony ili koji god veliki proizvođač potrošačke elektronike. Jednostavno smo došli do točke razvoja naše civilizacije gdje raditi u korist svih i budućih generacija jest zapravo ispast "GLUPI IDIOT" koji će time samo propasti i dati prostora drugim "PAMETNJAKOVIĆIMA". Obatite pozornost na navodnike!!!

Ovaj dokumentarac je sigurno financirao Samsung da našteti Appleu, a Apple im je svojim nerealnim obećanjima i busanjem to sam omogućio.
19.12.2014 | 22:45
Iako nisam u mogucnosti pogledati video,na mobu pise couldnt load plug in mogu ti reci da sam imao isti problem prije par dana. Volim Appleove proizvode i upravo sam se pocastio s rmbp 2014 iako su me moji najblizi i najdalji gledali kao izdajicu radnog naroda Kine. Moj odgovor je bio, Apple plati Foxconnu da proizvede proizvod,e sada kako ce ovaj to ostvatiti s poslovne strane meni je svejedno kao i Appleu. Ali s ljudske strane, Apple bi trebao prekinuti suradnju s takvim firmama. E sada posto zivimo u svijetu gdje je novac najbitnija stvar i ako ga nemas, nitko te ne sljivi ni 5%, a Apple je firma koja voli novcice, situacija je jasna. Kina je po meni glavni krivac, Foxconn drugi, Apple treci. Ali hej, kao sto si rekao, sve je made in China, pa prema tome, zasto da mene pece savjest ako ove glavesine ne pece.
20.12.2014 | 00:53
Svi snosimo dio krivnje. I mi koji kupujemo proizvode firmi koje su socijalno neosjetljive, i te firme, i njihovi podisporučitelji, i vlade tih zemalja.
20.12.2014 | 01:28
Da ne pišem romane i elaborate na ovom linku je vrlo dobro objašnjeno o čemu se tu zapravo radi!

"If you're really "shocked" by the documentary, then do your part. Throw out every single electronics device that you have in your home from your toaster to TV. Throw out your sneakers, shirts and 90% of what you have in your home. Sit on the floor and say, there, I'll teach those bastards not to mess with me. And before you know it you'll either be in a rubber room or come to the realization that sometimes you have to work through a problem and push and fight for change rather than unfairly yap about it and point fingers at those who are trying, like Apple."
20.12.2014 | 07:38
Sad pred blagdane ste se raspisali o Kini i njihovom nacinu izrabljivanja ljudi.
Ako njima nije stalo, zasto bi meni moralo biti. Ima kod nas sirotinje, okrenimo se njima, a ne kinezima. Neka Kina rjesava svoj problem. Zasto se uvjek gleda tudje dvoriste, a svoje se ne cisti?
20.12.2014 | 14:45
Da, ovdje je Apple završio na tapeti, ali tko malo prati situaciju, zna da se po pitanju socijalnih uvjeta rada preeemalo kritiziraju zapadne tvrtke. Apple je jedan extreman primjer, jer su milijarde u igri.

Apple je ovdje u poziciji da plaća uslužnu djelatnost, dakle uslugu proizvodnje. Ako Apple i Pegatron sklope deal od "n" dolara po komadu i šefovi Pegatrona uspiju skresati trošak za samo 1%, zamislite koja je to ušteda na milijune izrađenih komada.

Apple je ovdje ISKLJUČIVI krivac, jer dopušta Kinezima da nehumanim represijama stvaraju uštede, i na taj način konkuriraju za izradu Appleovih proizvoda.
Social Audit Compliance trebaju provoditi puno češće i ustrajati na poboljšanju uvjeta. Sigurno je da se u današnje vrijeme takvi ugovori ne sklapaju na dulje od godinu dana, pa možda čak i na određeni broj proizvedenih jedinica, i upravo zato Apple ima manevar da stisne Pegatron.

No, upravo zato se Pegatronu niti ne isplati ulagati u poboljšanje uvjeta, jer je neizvjesnost uvijek prisutna, a na kraju se sve svodi na profit.

Na žalost, i Appleu se APSOLUTNO SVE svodi na profit, pa se stoga i toleriraju ova robovska izrabljivanja.
Dakle, zaključak je da Apple ZNA, samo se pravi da ne zna, tu i tamo malo naprave poneko izvješće samo zato da se zakonski osiguraju, i dok ide - ide!
A to si mogu priuštiti jer su toliko jaki, da ih negativni publicitet ne može ozbiljno uzdrmati, upravo zbog nas, kupaca njihovih proizvoda. Zašto bi Apple bllo briga za radnike, kada niti nas nije (što se vidi po komentarima nekih)
20.12.2014 | 15:17
Ako je Apple iskljucivi krivac za lose uvjete rada u Kini, onda ste svi vi ovdje, a i sire iskljucivi krivci stanja u Hrvatskoj.
@Zdravac, zvuci glupoi je glupo.
Mene zaboli za lose uvjete rada u Kini, isto jako njih zaboli za zagadjenje.
20.12.2014 | 15:32
zabac kaže:
Ako je Apple iskljucivi krivac za lose uvjete rada u Kini, onda ste svi vi ovdje, a i sire iskljucivi krivci stanja u Hrvatskoj.
@Zdravac, zvuci glupoi je glupo.
Mene zaboli za lose uvjete rada u Kini, isto jako njih zaboli za zagadjenje.


Apple je krivac jer mu se sve vrti oko profita. Kako si na osnovu toga uspio povući paralelu sa stanjem u Hrvatskoj?
20.12.2014 | 15:40
Ako je Apple iskljucivi krivac za lose uvjete rada u Kini, onda ste svi vi ovdje, a i sire iskljucivi krivci stanja u Hrvatskoj.
@Zdravac, zvuci glupoi je glupo.
Mene zaboli za lose uvjete rada u Kini, isto jako njih zaboli za zagadjenje.
20.12.2014 | 15:45
Pa dobro jel ti gledaš Hobbita u kinu, ili tipkaš po forumu? Pazi da ne bude "moooorrrrrrroooon, moooorrrrrrrroooon,moooorrrrrrrroooon"
  • Sank
  • Moderator
  • 219
20.12.2014 | 16:51
Eh, Zdravac, tvrditi da je Apple isključivi krivac u cijeloj priči u najmanju ruku je bedasto. Apple niti može nešto dopuštati Kinezima, a još im manje može braniti. I ne svodi se samo Appleu sve na profit, nego se to svodi SVIMA, čak i onim najmanjima. Čak i pojedinoj obitelji bi više odgovaralo da su im troškovi daleko manji od primanja zar ne?
20.12.2014 | 17:55
Sank kaže:
Eh, Zdravac, tvrditi da je Apple isključivi krivac u cijeloj priči u najmanju ruku je bedasto. Apple niti može nešto dopuštati Kinezima, a još im manje može braniti. I ne svodi se samo Appleu sve na profit, nego se to svodi SVIMA, čak i onim najmanjima. Čak i pojedinoj obitelji bi više odgovaralo da su im troškovi daleko manji od primanja zar ne?


Da, slažem se. No, shvatili ste moje karikiranje i ljutnju na Apple. Napisavši da je Apple isključivi krivac, htio sam reći da Apple ima konce u svojim rukama.
Bedasto? možda, ali tako je, htjeli vi to priznati ili ne. Danas sam pročitao da je Apple odlučio isplatiti 66 MILIJARDI usd svojim dioničarima. - OD PROFITA ! ! !
Povežite to sa hrvatskim proračunom (kao što su učinili gotovo svi "novinski portali" danas, i tu vidimo koliku moć ima Apple.

Na žalost, u doba ovoga trulog kapitalizma, istina JE da se sve vrti oko profita, a surova stvarnost je ta da tko ima, taj želi još više i ne bira sredstva da to postigne.

Vezano uz kučni budget - Ja se još uvijek odupiram tom prokletom kapitalizmu. Koliko god to bedasto zvučalo, ali "pokrivam se onoliko koliko mi je deka velika" i zadovoljan sam s tim!
20.12.2014 | 18:13
Prije koji tjedan imao sam priliku koordinirati u našoj firmi kontrolu uvjeta rada od strane jednog jako poznatog zapadnog brenda, sa kojim radimo. Dakle, nešto proizvodimo za njih (nije bitno šta)

Ta kompanija ima svoje propisane uvjete koje njihov kooperant M O R A poštivati. Kontrola se provodi jednom godišnje. Ukoliko nešto odstupa od njihovog standarda, dogovori se rok ispravka. Nakon toga se ponavlja kontrola i utvrđuje se novo stanje. Ne uvaživši njihov standard, riskira se raskid ugovora i nadoknada štete. Audit provodi ovlaštena, licencirana i neovisna firma koja se bavi isključivo tim poslom.

Kao jedan (banalan) primjer mogu uzeti aparate za gašenje požara; Ako hrvatski zakon propisuje visinu postavljanja od 170 cm (bubam sada), a pravilnik te kompanije kaže 150 cm, tada smo mi dužni sve aparate za gašenje spustiti za 20 cm, iako ne kršimo niti jedan zakon. Naravno - moramo ukoliko želimo surađivati s tom kompanijom. Ista stvar je i s radnim vremenom, plaćama, itd...

Eto, na taj način se multinacionalne kompanije štite od velikih tužbi i odšteta. A Apple je toliko financijski jak, da si može priuštiti spoznaju i ignoriranje vlastitih pravila od strane Kineza. Ništa se neće promjeniti dok god Appleov Finance Dept. gomila kamare novca!

Ja, po savjesti, jednostavno smatram da nije u redu izrabljivanje radnika, i nikada ne bih mogao reći da me boli ona stvar za njih. No, kao pojedinac ne mogu ništa promjeniti, ali su upravo zbog toga ovakvi dokumentarci korisni, i daj Bože da ih je više, i o drugim firmama, pa makar ih i platila konkurencija!

Eto, moje skromno mišljenje!
20.12.2014 | 18:40
Slažem se sa svime što si napisao, osim što se ne slažem da pojedinac ne može ništa promijeniti. Svijet se sastoji od pojedinaca i pojedinci donose promjene. Svaki dan, svaki pojedinac, po jedan mali, nevidljivi korak.
20.12.2014 | 18:54
Slažem se sa smayoom. Treba krenut od sebe a ne to očekivat od nekog pored sebe.
20.12.2014 | 20:32
JOHN kaže:
Slažem se sa smayoom. Treba krenut od sebe a ne to očekivat od nekog pored sebe.


Ma slažem se s time, to i osobno pokušavam činiti, ali se svako malo dogodi nešto što ti opali takvu pljusku da se okreneš 3 puta oko svoje osi.

PS
Upravo iz toga, ja ću na predstojećim izborima glasati za - BABY DOOKS-a!!!. I na onima iza njih iduće godine. I na svima sljedećima...

Eto, toliko o optimizmu...!
20.12.2014 | 20:47
smayoo kaže:
Slažem se sa svime što si napisao, osim što se ne slažem da pojedinac ne može ništa promijeniti. Svijet se sastoji od pojedinaca i pojedinci donose promjene. Svaki dan, svaki pojedinac, po jedan mali, nevidljivi korak.


Nadam se da bude taj tvoj pojedinac 28.12. pokaza kako može nešto promijeniti.
Mada je pojedinac ovca i voli biti šišana, pa će tako izabrati drugu nedjelju kako voli mašinicu za guljenje runa i kože. LOL
20.12.2014 | 20:49
Zdravac kaže:
Pa dobro jel ti gledaš Hobbita u kinu, ili tipkaš po forumu? Pazi da ne bude "moooorrrrrrroooon, moooorrrrrrrroooon,moooorrrrrrrroooon"


A gledaj, pisati poruke možeš i s ugašenim zvonjenjem telefona. Poruku sam pisao kad su išle reklame.
20.12.2014 | 21:20
zabac kaže:


Nadam se da bude taj tvoj pojedinac 28.12. pokaza kako može nešto promijeniti.
Mada je pojedinac ovca i voli biti šišana, pa će tako izabrati drugu nedjelju kako voli mašinicu za guljenje runa i kože. LOL


Još jednom ponavljam;
Upravo iz toga, ja ću na predstojećim izborima glasati za - BABY DOOKS-a!!!. I na onima iza njih iduće godine. I na svima sljedećima...

Ne sviđa mi se baš ova usporedba s ovcama. Naravno, ne shvaćam to osobno, ali vrijeđa inteligenciju mnogih građana koji su prisiljeni činiti one male, nevidljive korake, kak smayo navodi!
20.12.2014 | 22:16
Kao i mnogo puta do sad na ovom forumu se slabo prati što drugi pišu, a još manje se razumije napisano.
20.12.2014 | 23:42
smayoo kaže:
Slažem se sa svime što si napisao, osim što se ne slažem da pojedinac ne može ništa promijeniti. Svijet se sastoji od pojedinaca i pojedinci donose promjene. Svaki dan, svaki pojedinac, po jedan mali, nevidljivi korak.


S ovim se u potpunosti slažem... Bez obzira na Apple, dojadilo mi je živjeti u okruženju gdje je uvijek netko drugi nešto kriv...
Austrijanci, Mađari, Srbi, vanzemaljci... Dok svi ne shvatimo da pojedinac nešto znači, da može mijenjati stvari, a samim time i da odgovara za svoje izbore, nema napijedred... Kako je netko rekao: "Dok ovaj narod ne bude želio poštenu državu, neće je niti imati... A zašto narod ne želi poštenu državu? Zato jer se 90% tog naroda nada da će baš oni imati koristi od nepoštene države... A to se nikad neće dogoditi... Koristi će imati samo onaj jedan promil koji će i dalje, svim silama, nastojati zadržati onih 90% u uvjerenju da će kroz takav sistem profitirati..."
Sad je samo pitanje koliko smo naivni, lakovjerni i glupi... A po svemu sudeći jesmo, i to poprilično...
21.12.2014 | 08:35
Ogroman nagon za profitom dovodi od ovakvih i sličnih perverzija. Ali i mi smo samo deklarativni, i sve se može i sve bi mi, dok ne dođe do našeg đepa. Kad treba kupiti nešto, onda nas niko ne gleda i mi se ponašamo bez ikakvog obzira na bilo koga, pravo šupački.
Sank ima pravo kad kaže da bi takve stvari trebale riješavati vlade zemalja u kojima se to događa. Ali kako? Kad su i one involvirane u taj nemoralno organiziran profit i brane ga svim sredstvima pa i po cijenu ljudskih života ne obazirajući se nimalo na pravednost ili ljudskost. Teško je iz takvog okruženju pokrenuti bilo kakvu demokratsku inicijativu, bez riskiranje jedinog šta je tim jadnicima ostalo a to je goli ljudski život.
Ali i Žabac ima pravo jer takvih stvari ima i kod nas, Konzumova radnica ima plaću po kojoj ne može pošteno ni režije platiti a kamo li nešto drugo, dok se njen šef i njegovi potomci helikopterima voze po hrvatskoj. Pitam se u koliko kuća on misli da može živjeti i u koliko WC školjka može srati u isto vrijeme. Hrvatske banke su špekulacijom na stranu valutu zaroblile jednu trećinu hrvata i cijede ih do same krvi, i šta ti ljudi čekaju, šta se ne pokrenu.
Ja imam jednu Fairtrade trgovinu u kojoj prodajemo stvari koje su kod proizvođača plaćene po stvarnoj-tržišnoj cijeni i ili su vezane uz neki projekt, šta znači da se veliki dio te dobiti sljeva u npr. održivost kišnih prašuma ili ulaganje u tim proizvođačima potrebnu infrastrukturu. Naši proizvodi su neznatno skuplji nego u konzumovim trgovinama ili pak imaju istu cijenu, jedva se održavam. Nebi htio nikom ništa prebacivati, ali na Jabučnjaku imam samo jednog redovnog kupca, tako da deklarativno biti protiv nekog izrabljivanja nekoga nije dovoljno. Mi imamo i te kako moć. Mi smo ti koji kupujemo i trošimo, mi odlučujemo od koga i po kojim uvjetima. Nema isprike.
21.12.2014 | 08:43
Jedna moja prezentacija na sajmu pazi šta jedeš u Puli:

Činjenica je da 0, 5% svjetskog stanovništva posjeduje 35% cjelokupnog novca na svijetu, a u tih 0, 5% smo mi.

Ovaj podatak ne bi bio ni toliko tragičan da nije ovih 0, 5% koji odlučuju o pravilima trošenja i raspodijele resursa na cijelom planetu.
To znači, mi smo ti koji utječemo našim potrošačkim ponašanjem na cjelokupnu pravednu raspodijelu hrane i blagostanja na cijeloj našoj planeti.

Zašto je to tako????

Zato što želimo da uvijek u svako doba i u neograničenim količinama imati SVE na raspolaganju i to radi naše pohlepnosti po najnižoj mogućoj cijeni.
I to u svakom segmentu:
-cipele moraju koštati 100 kn –kako??? Koža za njih je 3x skuplja.
-Košulje moraju koštati 60-150 kn- Kako?
-Ko ih šije za tu cijenu?
- Jede li taj redovno?
- Idu li mu djeca u školu, ili šiju ih i oni?
- Koliko sati dnevno radi?
Pa i u našem najbližem susjedstvu:
- litra mlijeka mora koštati 5-7 kn. Kako? Dobiva li taj seljak onoliko koliko ga ta prizvodnja košta? Može li on održavati svoje blago zdravim za tu cijenu?

Sva takva pitanja ignoriramo i samo smo koncetrirani na što jeftinije!
To normalno dovodi u ogroman disbalans raspodijele hrane, a i ostalih resursa.
Dok mi bacamo tone hrane iz razloga što možda samo ne izgleda lijepo, na drugoj strani planete ljudi doslovno nemaju što jesti.

Ili neki proizvođač mlijeka u Slavoniji vodi svu svoju stoku u klaonicu jer se ne može više održati.

Sa malom korekcijom našeg konzumentskog ponašanja mogli bi i te kako utjecati na taj negativan razvoj.
Na primjeru čokolade:
Ta korekcija bi bila da se samo vratimo u ono doba naše mladosti ili naših starih kad je čokolada bila nešto posebno i trošila se jednom mjesečno. U odnosu na naš tadašnji osobni dohodak je ona bila 50X skuplja nego sad i i mogu vam reći da je bila i kvalitetnija.

Vodeće čokolaterije čak i one kvalitetnije, da bi postigle za nas prihvatljivu cijenu a i za sebe maksimalno moguću dobit od jednog kilograma kakao-mase naprave čak i do 50 tabli čokolada, onda si možemo zamisliti što još stavljaju u nju osim kakaa.
Kakao za takav prizvod mora biti jeftino nabavljen jer se nebi postigla ta dobit ili mi bi potrošači takav proizvod ignorirali.
Tako da tu cijenu u velikoj mjeri plaćamo kvalitetom, a i beskrupoloznim iskoroštavanjem proizvođača.
U zapadnoj Africi se otimaju djeca i prisiljavaju na rad u berbi Kakaa. Ta djeca većinom nikad nisu jela čokoladu.
Ponavljam jedini razlog zašto neko mora žrtvovati svoje djetinstvo je to da bi mi imali jeftinu i uvjek dostupnu čokoladu uptine kvalitete.
Kad onda ti naši beskrajno izkorišteni robovi krenu nama u Europu dočeka ih veliki zid i niko se ne brine da stotine ginu na tom putu prema boljem životu. Možda, ali samo možda to bude top vijest jedno 10-ak dana. Na koju se zgražamo.

To znači: ako nešto mora biti jeftino i kvalitetno onda neko mora nadoplatiti u realnom svijetu.
To se dešava okrutno i do krajnosti nepravedno.
Kad bi mi potrošači investirali malo više novaca, pomogli bi u velikoj mjeri okrenuti taj trend. Ovako smo doslovno mi ti što našim potrošačkim ponašanjem otimamao dijecu i izrabljivamo sve resurse od prirode do ljudi koji za nas moraju raditi besplatno.
Zašto to ne prekinemo?
Zar nam je tih 2%-5% skuplji proizvod toliko skup da se moramo tako ponašati?
Zašto ne pređemo od deklarativnog i lažnog zgražavanju prema tim okolnostima u aktivno mjenjanje tih stvari?

Zapamtite:
Ako mi ne podijelimo naše bogastvo sa siromašnima, širomašni će dijeliti njihovo siromaštvo s nama.




Mi tvrtka SERILIA usko surađujemo sa tvrtkom ORIGINAL FOOD iz Fraiburga koja je F.T: certificirana, što znači da osim što pazimo da prodajemo izuzetnu kvalitetu, pazimo da time podupiremo projekte u smislu ekološke i mikroekonomske održivosti u zemljama proizvođača.

Naši proizvodi su . čokolade od plemenite sorte kakaa iz Ekvadora koja raste u dubokim kišnim prašumamama, koja je ponovo otkrivena i kultivirana od KIČWA indijanaca u Amazonima i afro ekvadorijanaca u Esmaraldasu.
Za nas to radi švicarski čokoladier FELĆLIN koji garantira u udrugama organiziranim kakao proizvođačima dugoročni otkup za fer cijenu . On oplemljenjuje kakao u GRAN CRU čokoladu.
"360 stupnjeva" Geo reportaža je napravila o tome jedan divan dokumentarac koji se zove " branje kakaa u Dubokoj prašumi".

Osim toga, otkupljuje kakao sa obale rijeke Rio Napo, od malih proizvođača i plaća im veću cijenu nego što se kakao trži na svjetskom tržištu. Na taj način je omogućeno dostojno življenje obitelji proizvođačima a i sprečavanje sječe nama svima i te kako potrebnih KIŠNIH PRAŠUMA radi zasade ogromnih Kakao plantaža.

Naša čokolada košta 2, 5 % više od jedne kvalitetnije čokolade na tržištu i dvostruko je kvlitetnija. Tih 2, 5% je cijena koja bi bila dovoljna da svi budu zadovoljni i da dostojanstveno žive od svog rada.
To znači kad bi trošili manje čokolade, kvalitetniju čokoladu, malo skuplju čokoladu, svi bi imali dovoljno za dostojan život i isušili bi tim robovlasnicima baru.

U našoj ponudi imamo i divlju kavu iz pokrajine Kaffa i Bonga Red Mountain u Etiopiji izuzetne kvalitete i arome, koja nije uzgajana na plantažama i tisućljećima je adaptirano arabica zrno.
Kao dobro vino, ima i u kavi raznih karaktera. Neke su voćnog okusa, a druge snažne i aromatične. Mi u glavnom nudimao Arabica zrno za koje smo degustacijama pronašli idealno prženje.
Našim kooperantima plaćamo daleko veću cijenu kave nego što je ponuđena na svijetskom tržištu kave, pošto ta prodaja ide bez posrednika ostaje dovoljno zarade za njih i prihodi su im višestruko veći od prosjeka dohodaka u Etiopiji. Time osiguravamo održavanje i njegu kišnih prašuna na tom području, zdrastvenu zaštitu domicilnog stanovništva, školovanje djece. Malim mikro kreditima financiramo i druge njima potrebne projekte.



U našoj firmi je skoro svaki od ponuđenih Artikala povezan sa nekim projektom u smislu ekonomske, a i ekološke održivost. Osim nekolicine koji su nam potrebni da se sama tvrtka održi.

Tako naprimjer nudimo čaj sa ogranaka Anapurna iz sela Bhujung, gdje su 1998 „Geo Schützt den regenwald“ i „Deutsche stiftun Weldbefölkerung“ pokrenuli porojekt zaštite brdskih kišnih prašuma. Od tada je na tom području pretežno od ženskih kooperativa posađeno 150.000 stabala čaja. Prodajom tog izuzetno kvalitetnog proizvoda omogućava se domicilnom stanovništvu dostojan život, organizirani su i neki zdrastveno –socijalni projekti kao planiranje obitelji i sustav babica koje pomažu pri porodima i daju educiranje po pitanju obiteljske higijene. Osim toga je organiziran kreditni sistem za male poduzetnike.
Nekih 50-etak kilometara od Bhujung-a u malom selu Landruk, sagrađena je od tih sredstava mala hidro elektrana koja sva domaćinstava na tom području obskrbljuje s električnom energijom. Ta čista energija štiti i održava fond monsunskih šuma koji je i te kako potreban za globalnu klimu. Geo partner na terenu je „Conservatinon Area Projekt“ koji pod svojom ingerencijom ima jedan od naj većih ekološko zaštićenih područja u Nepalu na ograncima 8091 mnv visoke Annapurne.
Mi imamo nekolicinu proizvoda iz Maroka i Etiopije.

Ali kad pričamo o pravednoj trgovini, onda ne smijemo misliti da se to odvija samo na nekim egzotičnim kontinentima, kod nas se takve stvari isto tako dešavaju.

Kad samo pogledamo koliko od cijene nekog poljoprivrednog proizvoda ide proizvođaču, vidjet ćete da je to nekad manje od 25%, ostalo se sve zaljepi za ruke nekim u lancu instaliranim pohlepnicima koji ni svoje djelatnike ne plaćaju kako treba. A i bankarski sektor u tom području vuče nemilosrdno svu likvidnost na svoj mlin.

Zašto nebi preuzeli stvari u svoje ruke. Kupovali direktno od najbližeg proizvođaća u najviše slučajeva je to vaš susjed koji živi od poljoprivrede. Radom svojih ruka, ne samo da proizvodi izuzetno dobru kvalitetu nego u visokoj mijeri i održava ekološki sustav u kojemu dijeluje.

FT certificiranim proizvodima to garantirano i činite.

Recite iskreno zar nije tužno da nama civiliziranim ljudima treba netko tko bi naše ponašanje morao kontrolirati izvana.
Zar nas je stvarno ta pohlepa za još više. dovela do toga da nas neko mora regulirati.
Ali izgleda da mora. Izgleda da zdrav razum nije dovoljan da bi promijenili svoje navike koje su išle godinama u krivom smijeru.
21.12.2014 | 13:26
ok, ali sad još objasni i kako s plaćom od 3-4 milje kuna živjeti po tim Fare Trade principima. na koju foru s takvim prihodima kupovati hranu, odjeću, obuću i sve ostalo po cijenama iz, primjerice, vaše trgovine? to što ti zagovaraš je apsolutno neizvedivo. kada budemo toliko zarađivali da možemo na toj razini trošiti, svakako.

i koji su to vaši proizvodi "neznatno skuplji nego u konzumovim trgovinama"? ako je to ovo: serilia.com/hr onda ne znam o čemu pričaš. ili si mislio da ti isti proizvodi u Konzumu skoro isto koštaju...
21.12.2014 | 13:56
Uvjek isti argunenti. To znači da bi mi mogli preživjeti sa ovo malo crkavice koju nam naši robovlasnici daju, a i da bi mogli razmišljati o tome koji SSD bi bio bolji za našu mašinu, neko drugdje u svijetu mora gladovati, jer kila kave košta toliko koliko košta da bi bila jeftinija neko mora pušiti. To znači daj nam svega u upitnoj kvaliteti, sve jedno ko za to plaća. Za početak ne moraš svaki dan kupovati kilo kave ili nešto ali podrži u svojim mogućnostima, ako hoćeš, ako nećeš onda nećeš. Tržišna utakmica je takva kakva je, i niko te ne može prisiliti da ti nešto radiš ili ne. To je na kraju krajeva isto Fer.
Btw. jedna Lind čokolada u konzumu košta između 18-22 kn a vijeruj mi da su kakao za nju brala dijeca koja nikad u životu nisu jela čokoladu. Da ne govorim o Frankovoj kavi koja po kilu isto prelazi 190 kn. Ali nisam ja tu da ti sudim ili da te vrednujem. Fair trade nisu principi po kojima neko treba ili mora živiti, fair Trade je karakterna osobina.

P.S. Stvarno je teško preživjeti sa 3-4 milje kuna. Pošalji mi molim te tvoju adresu na PM da ti spakujem jedan poklon paketić od naše fairtrade robe za božič.
21.12.2014 | 14:01
Da li smo mi, kao pojedinci, licemjerni? Ja tvrdim da jesmo! Da li, kao ti isti pojedinci, možemo nešto promjeniti? Tvrdim da možemo. Odnosno, točnije je reći - mogli bi!

Ajde, neka svatko od nas ovdje na Jabučnjaku, bojkotira Apple. Ustvari, zašto bojkotirati samo Apple. Idemo bojkotirati i Konzum! Idemo bojkotirati i Procter & Gamble.
Pa zašto stati tu, idemo bojkotirati sve što smatramo nepravednim!

Eto, kada bi to pokušali, na kraju bi zaključili kako bi bilo jednostavnije živjeti u kamenom dobu.

Iz toga proizlazi moja teza da nismo odgovorni mi kao pojedinci, već oni pojedinci koji imaju mogućnost sudjelovati u kreiranju pravila, a to su - POLITIČARI.

Nažalost, jedino što su današnji političari uspjeli učiniti, to je posvađati privatni i državni sektor! Da se razumijemo, ne mislim samo na aktualnu vlast, nego i onu hdz-ovsku. Tu ne pravim razlike. Zato sam prethodno i karikirao glasanje na izborima za Baby Dooksa!

Ja kao pojedinac ću učiniti više koristi - NE tako da ne kupim neki proizvod, nego da bahatom i korumpiranom političaru pljunem u lice umjesto da ga tapšem po ramenu jer bi se mogao okoristiti od njega!
Mogu svoje bližnje učiti da budu pošteni i igraju po pravilima. Eto, na taj način pojedinci moraju doprinositi pravednosti.

@tino1
Slažem se s tvojom tezom u potpunosti, ali da bih ti pokazao kako je to neizvedivo, evo ti jedan primjer;
Uz pretpostavku da imaš iPhone (ili Mac), Zašto ne kreneš od sebe, pa umjesto Mac-a, kupiš Acer za 70% manje novca, i onda tu razliku uplatiš firmi od koje kupuješ proizvode, vjerujući da če ta firma tvoj novac proslijediti fondacijama za očuvanje prašuma.
Da li si ti siguran da bi ta firma isto tako kupila Acer (karikiram) i da bi tvoj novac uistinu i proslijedila?

Malo sam otišao u banalnosti, ali mislim da ste shvatili poantu!
21.12.2014 | 14:10
@zdravac
nije stvar u radikalnim promjenama. Pa ne bi sa tim bojkotiranjem postigli ništa. Kod konzuma bi ostalo hrpa poštenih ljudi bez posla, a isto i u P&G-u i u ostalima. Ne trebamo mijenjati sve naše navike da bi postali pošteni, dovoljno bi bilo kad bi suksesivno u našim mogućnostima dopustili tom segmentu tržišta da raste i vidio bi nakon nekog vremena sve postajalo sve više pravedno. Ja nikad neću preči s Maca na neki Win, ali neću prestati kritizirati to sranje koje rade u Kini a i kupujem puno toga u fair trade. Ali opet, neka svako kako može i želi.
21.12.2014 | 14:20
Idemo bojkotirati i Konzum! Idemo bojkotirati i Procter & Gamble.


Slažem se. Mi ne kupujemo u Konzumu. Ne kupujemo P&G proizvode. Mlijeko i mliječne proizvode kupujemo od male lokalne mljekare iako je skuplje. Meso kupujemo od lokalnog mesara koji kupuje kod lokalnih seljaka, iako je skuplje. Voće i povrće kupujemo kod lokalnog trgovca koji nabavlja kod lokalnih seljaka. Ne kupujemo paradajze u prosincu niti kiseli kupus ljeti. Ne kupujemo i ne nosimo ni odjeću, ni obuću s bilo kakvom markom. Istina je da nismo u svemu 100% dosljedni jer bi nam to bilo i prekomplicirano, i preskupo, barem zasad, ali težimo tome.
21.12.2014 | 14:26
tino1 kaže:
. Kod konzuma bi ostalo hrpa poštenih ljudi bez posla, a isto i u P&G-u i u ostalima.


To što oni u Konzumu nije posao, nego agonija u ropstvu. Robovski ih izrabljuju u zamjenu za puko preživljavanje. Ali to je tek pola problema. Još je teže to što isisavaju život iz svojih dobavljača, sve dok ih ne dovedu do propasti, da bi ih onda budzašto kupili i tako još malo utvrdili svoj monopol.
21.12.2014 | 16:07
Koliko košta kg kositra? Oko 100$?
A kilogram zlata? Oko 2.000$?

Prije par godina godina dogodilo se nešto, dotad mnogima nezamislivo; po prvi puta u povijesti na tržištu se pojavilo FairTrade certificirano zlato. Po konkurentnoj cijeni onom običnom zlatu koje se često dobiva bolje-da-ne-znaš-kako, kojeg vade djeca rudari itd.

Zašto ne bi upravo Apple, kao poznati borac za ljudska prava, jednakost, slobode itd. inicirao FT labeled kositar? Onda bi ponosno mogli isticati da jedino Apple u ITC industriji ugrađuje FT certificirane komponente. Ugled, dionice, hype i potražnja bi im skočili, a ja bih i dalje kupovao Apple proizvode, ali s malo mirnijom savješću znajući da je barem jedna komponenta u tom bloody iPhonu/iMacu itd. pošteno plaćena i da je ljudima isplaćena i socijalna premija...

Eto, to je moja ideja koju ne iznosim sarkastično nego kao FairTrade podupiratelj, samo ne znam kako i kojem Apple SVP-u tu ideju/zahtjev/peticiju poslati ...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 23 minuta
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO