Kupovina MacBook Pro 13" s Retina zaslonom, 256GB
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina MacBook Pro 13" s Retina zaslonom, 256GB


27.11.2014 | 13:11
Naime došlo je vrijeme da umirovim svoju Toshiba Tecra A-7. Jednostavno podizanje je drastično palo, usporava u radu, hardversko čišćenje i reinstalacija nije pomoglo, ide zbogom.

E sad, nakon dugo razmišljanja, odlučio sam se okušat sa MacBook Pro varijantom, 13" verzija. Ono što mi je bilo odbojno kod njega je cijena. No sada u jednom dućanu u Zg-u se nudi po 10400kn, što je ušteda od nekih 2000kn. Ako ga mislim uzet, onda je to sada, za vrijeme te akcije.

Mislim ga povremeno koristit, odnosno kad nisam doma. Pogonio bi dual boot ( povremeno windows 7 64bit i naravno OSX) ili ti ga boot camp ako se dobro izražavam, surfanje tu i tamo ako me pukne želja za nekom strategijom novije generacije (one bolesne hardverski zahtjevne pucačine odavno ne igram).
Ovo s Win7 mi je neophodno zbog određenih radnji u excell-u i nekih programa za proračune koji rade po metodi konačnih elemenata( zahtjevni su što se tiće procesora i memorije za normalan rad, 4-8Gb RAM im je sasvim dovoljno). Ono što mi je nepoznanica je ta dali ustvari mogu očekivat da će windowsi radit stabilno.
Bilo bi super ako je netko to već radio na tom novom macbook pro, da mi prenese svoja iskustva. Također me zanima dali se ti windowsi mogu instalirat sa originalnog cd-a uz pomoć nekog eksternog cd-drive(pošto vidim da po novom ovi prijenosnici nemaju cd/dvd drive), te dali je moguće izradit od tog originalnog win7 cd-a image pa ga koristit za instalaciju. Malo sam gledao po netu da koriste image, samo neznam jel su ga sami izradili ili su ga negdje ilegalnog skinuli.

Drugo, dali ima neke bitne razlike po performansama u odnosu na onaj od 15" sa 2.5 GHz procesorom i Intel Iris Pro Graphics i NVIDIA GeForce GT 750M s 2 GB GDDR5, ovisno o mojim gore navedenim zahtjevima.

Treće, mogu li očekivat da će se MacBook Pro uljenit kao i ova moja Toshiba nakon 5-6 godina korištenja pod gore navedenim načinom korištenja.
27.11.2014 | 13:35
Moguće da ćeš moći i ove potrebe Excela i svega ostalog vrtit i preko virtualne okoline bez potrebe dizanja bootCampa. Pošto se BC ionako slaže putem već podignutog Mac OSX, možeš probati neki od virtualizacijskih softwarea i vidjeti kako se cijela priča ponaša.

Što se pak instalacije tiče win (bilo u virtualnu okolinu ili na bare metal mašinu) možeš pripremiti Win instalciju na neki USB stick i na taj način napraviti install ili je podignuti preko mreže kod nekog prijatelja ili slično.

Po pitanju performasi model koji ti gađaš ima samo Intel Iris karticu sa i5 procesorm i koliko sam vidio ima jako dobre performanse što se tiče igara (pogledaj na YT nešto filmića). Naravno da bi 15" model sa ddoatnom grafičkom karticom bila bolja platforma za gamanje, ali mislim da cijenovno nisu baš bliski pa ti odluči.

Što se tiče usporavanja, moj kratki odgovor bi bio, ne neće se ništa usporiti ukoliko to bude jedno normalno korištenje i rad (dakle bez neke kemije po OSu)

Nadam se da ćeš uloviti još koji model u iStylu! Uživaj
27.11.2014 | 13:45
Koliko kužim, legalna instalacija Windowsa 7 se više ne želi instalirati na neke novije hardvere, slično kao što se XP svojedobno više nije dalo (bez kemijanja i prerađivanja instalacijskog paketa) instalirati, najprije zbog SATA diskova, pa onda i zbog dual core procesora.
Inače windows driveri za Mac su spakirani u BootCampu pa trebaš pročitati pripadajući readme da vidiš koji windowsi su uopće podržani.

Windowsi na bare metal Macu rade vrlo neoptimalno. Neću reći da rade loše jer ne štekaju, ne zapinju, sve ide brzo, ali power managementa nema. Ventilatori su na max, grije se ko blesav, bateriju isiše za sat vremena. Touchpad je samo rudimentarno podržan.

I ja ti isto savjetujem da najprije probaš windowse preko VirtualBoxa. Pa, ako ne budeš zadovoljan, lijepo sve obrišeš, a BootCamp ionako stigneš napraviti, ista ti je stvar.

Windows install DVD možeš bootati s bilo kojeg vanjskog optičkog drivea, pa čak i s optike drugog Maca, ako ih spojiš firewire kabelom i staviš onaj drugi Mac u target mode.

Što se tiče usporavanja, to u pravilu nema veze s hardverom, nego s OSom. Na Mac OS-u se neće usporiti. Na Windowsima hoće, ovisno o tome koliko toga bude zapisano u Registry.
27.11.2014 | 14:17
Ako vrtim Win7 64bit u virtualnom modu, koliko taj mod uzima memorije? Odnosno dali će mi ostat bar 4Gb RAM za upotrebu programa pod Win7. Napominjem da su mi neki programi zahtjevniji i da za optimalan rad traže 4Gb RAM i određene procesorske snage.

Prema support.apple.com/en-us/HT204048 izgleda da prolazi ova verzija Win7(mada nigdje ne spominju 32 ili 64 bit ili home, profess., ultimate, stoga pretpostavljam da vrijedi za sve 7-ice) koju ja imam, Win 7 Professional 64bit, odnosno da paket drajvera postoji za MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014). Ovaj macbook pro koji ja gledam je pretpostavljam mid 2014.
Nadam se da mi nije nešto promaklo.

Već se vidim kako provodim razdoblje između Božića i Nove Godine. Po noći macbook pro, a po danu klinci, klopa i pjesmice.
27.11.2014 | 14:28
Koliko mu daš. virtualizacijska platforma će ti ponudi slider na kojem ćeš odrediti koliko ćeš rama dodijeliti (kao i min i max vrijednsoti).

Ako ideš na 8GB model mislim da ćeš moći dodijeliti max 6GB rama, ali 4GB sigurno hoćeš. Zato ti i predlažemo da prvo to probaš prije nego kreneš instalacijom preko BCa.

Jedina predost je što ćeš iskorištavati 100% snage stroja, ali kao što ti je Smayoo rekao, nemoj očekivati 100% funkcionalnst svih dijelova (trackpad, možda čak i kamera itd.. ).
27.11.2014 | 15:02
Ovo 100% snage stroja, pretpostavljam da utječe na trajnost komponenti ili nije baš tako?
Inače nisam baš neki pobornik virtualnih mašina. Na sedmici koristim vmware i nisam baš zadovoljan jer mi xp ne radi pod njim kako treba, odnosno neke stvari ne rade, pa sam nekako skloniji dual boot-u.

Inaće što se tiće mog laptopa, nakon hardverskog čišćenja od prašine i koječega u servisu i clean reinstalacije, i dalje je užasno spor. E sada, možda su se moja očekivanja promijenila o tome kako se OS mora brzo dizat, da sve instant otvara kad klikneš itd., stoga nebi volio kupit nešto a da je pod konstatnim opterećenjem.

Po svemu sudeći da ne uništavam novi stroj, očito je pametnije koristit virtualnu mašinu.
27.11.2014 | 15:08
To je samo prijedlog jer VM ćeš elegantnije srušiti ukoliko ti ne bude udovoljavao potrebama. BC ti uvijek ostaje kao opcija. Opet, kao što je Smayoo već naveo, pošto win na baremetal mašini neće imati dobru kontrolu što se power mgmnt tiče mislim da ti je jasno da će to imati ovakav ili onakav utjecaj na sve komponente.
27.11.2014 | 15:22
Sigurno da nije dobro za hardver da radi pod takvom temperaturom neprekidno i bez stvarne potrebe.
Ja sam osobno od bootcampa odustao prije 4 godine. Od tada mi nijedna windows zadaća pod virtualkom (besplatni virtualbox) nije zaštekala.
27.11.2014 | 15:39
Kad smo kod virtualki, jesi slučajno upogonio xp i na njemu autocad 2004(ne pitaj zašto baš tu staru verziju acad)?
27.11.2014 | 15:51
Vidim da je jamstvo godinu dana na uređaj. Sada gledam istyle jamstvo za recimo dodatnih godinu dana da je 1000kn, ali vrijedi samo kod njih. Jel postoji neko dodatno univerzalno jamstvo koje nije vezano baš dućanom?
27.11.2014 | 15:59
Postoji Apple care koji produžuje jamstveni rok na tri godine i vrijedi u cijelom svijetu... Jedini problem je što se ne može kupiti kod nas, ali postoje opcije kupovine online ili skokneš do nekog Apple storea ako si u mogućnosti... Čekaj da se javi drlovric, on će to najbolje objasniti...

www.apple.com/support/products/
27.11.2014 | 16:45
Ta dodatna jamstva domaćih trgovaca su muljaža i prijevara (npr. ne uključuju cijenu rada servisera, kad je itko čuo za takvo jamstvo?). Nabavi Apple Care preko E-baya ili kako god drugačije, a ovi lokalni muljatori neka ti stave soli na rep.

Acad 2000, 2002, 2004, pa i 7 i 8 rade sasvim OK na XP pod VirtualBoxom, uz za XP maksimalnih 3GB RAM. I to sam još vrtio na starom MBP late 2008, dakle dual core. Bio sam podesio da jedna jezgra radi za virtualku, a druga za Mac OS.

Kasnije verzije CAD-a šepaju na defaultnom virtualcu jer CAD previše muči onu defaultnu, generičku virtualnu grafulju. Bio sam čitao po netu kako se može u virtualbox ubaciti naprednija definicija virtualne grafulje koja odgovara stvarnoj pa se na taj način (ali moraš staviti virtualac u full screen mod i to na svim monitorima) efikasnije koristi GPU pa onda i noviji CADovi rade dobro. Ali nije mi trebalo pa nisam nikad to napravio.
27.11.2014 | 17:17
Kad smo već kod kupovine novog hardwarea, evo još malo naše verzije Black friday popusta na koju sam naletio...

www.hgshop.hr/akcije/apple-day-11-2014/index.html
27.11.2014 | 18:02
Ova godina dana jamstva za nešto što dođe preko 10 000kn mi nikako nije prihvatljivo. Ove 3godine bi bilo OK. Raspitat ću se kod dlovrica.
Bio sam maloprije u istyle i malo prčkao po njemu. Iskreno me malo iznenadio lag prilikom starta aplikacije bilo koje vrste. Kliknem i cekam bar dvije-tri sekunde da se otvori, ista stvar i na drugim. Veli prodavač da je to tako. Jel je?
Multitasking je radio super na inače 6-7 nekih standardnih vjerojatno nezahtjevnih aplikacija. Gašenje je malo potrajalo, ali podizanje osx je bilo relativno brzo.
Pitao sam za jamstvo, dali postoji neko produljeno univerzalno jamstvo, veli da ne. Znači muljo me. C c c c c
27.11.2014 | 19:29
Apple Care nije redovno dostupan u HR, tj. ne možeš ga kupiti preko Apple Resellera u HR. Ali možeš preko "alternativnih" kanala.
Lag prilikom starta aplikacije je od 1 do 10-15 sekundi (npr. Inkscape kad se još prije njega diže Xquarz) kad podižeš aplikaciju PRVI PUTA nakon reboota.
27.11.2014 | 21:00
Jel moguće post festum dokupit Apple care, recimo cca mjesec dana nakon kupovine?
27.11.2014 | 21:05
Bilo kad prije isteka osnovne garancije.
27.11.2014 | 21:06
eh već je odgovor sjeo pa brišem svoj
28.11.2014 | 03:28
Ne trebas se zamarati GDJE kupujes AppleCare niti GDJE ces u buducnosti da servisiras racunalo. Jamstvo je medjunarodno.

Ja sam svoju Retinu kupio u USA, kasnije uzeo AC, a evo maticnu plocu ce mi zamijeniti u Sarajevu (jer mi je tako ispalo najlakse radi proputovanja). nisu mi cak trazili niti racune za racunalo niti AC. Sve vide po serijskom broju.

Slobodno nadji neki deal u USA za AC, ili neka ti neko donese ili posalje samo kod, mozes ustedjeti poprilicno. Bilo kada unutar inicijalnog jamstva.

Par ljudi sa foruma su dobili od mene kodove, pa mislim samo da su morali upisati USA adresu prilikom aktivacije, ali nisam ni ja siguran. Neko drugi ce ti moci vise reci na tu temu.

Uglavnom legalno je i sve radi, a sto u HR ne mozes to kupiti zvanicnim kanalima nije nas problem.

Ne znam kojim budgetom raspolazes, ali ja bi uvijek prije uzeo 15" model. Razlika u velicini/tezini je minimalna, a u radu OSJETNA

U svakom slucaju cestitke na stroju. Bices super zadovoljan sta god da izaberes
28.11.2014 | 07:55
Jućer sam malo istraživao, čitao/gledao i došao da zaključka da bi ipak trebao razmotrit 15" verziju. Koji ti imaš? Ovaj ulazni model ili sa nvidiom?
Hvala na info za AC.
Gdje si točno primjetio osjetnu razliku u brzini. Čitam da čak 13" verzija kašljuca i pri obradi full hd videa, dosta se muči dok to 15" radi s pola snage
28.11.2014 | 08:46
zar nije razlika samo u 2 i 4 jezgre procesora? nebi rekao da će i5 kašljucat, samo bit nešto sporiji
28.11.2014 | 09:06
Pa kao za obradu full hd videa će radit gotovo sa 100% snage, dok to recimo 15" odradi sa 60%. Imam na desetine obiteljskih videa u full hd koje mislim obradit kroz neki period, naravno ne mislim u kontinuitetu to radit danima, niti bi mu to bila primarna zadaća. Al eto, naletio na to, pa razmišljam.
28.11.2014 | 10:24
netočno... oba odrade sa 100%
2core će biti sporiji od 4core
ukoliko os, odnosno software više jezgri može iskoristit
28.11.2014 | 10:41
Tako je. Ne znam za profesionalne video softvere, ali iMovie usiše sav CPU kojeg može dobiti, bez obzira na broj jezgri. Stavi ciglu na gas i sve potroši. I onda je na jačem CPU brže gotov.
28.11.2014 | 10:44
smayoo kaže:
Tako je. Ne znam za profesionalne video softvere, ali iMovie usiše sav CPU kojeg može dobiti, bez obzira na broj jezgri. Stavi ciglu na gas i sve potroši. I onda je na jačem CPU brže gotov.


Je li to znači da ustvari iMovie radi na vakum?
28.11.2014 | 11:25
Je. Pneumatski softver.
28.11.2014 | 16:26
Ja imam Retinu 15" sa zasebnom grafickom, 2.3/16gb/256.

Ne kasljuca na nicemu
28.11.2014 | 21:22
koliko te došla ta varijanta, može i na pm.
29.11.2014 | 00:52
Bok! Evo ovako! Ja sam si Kupio Macbook Pro 13" Retina .
Jako sam zadovoljan! Nemas potrebe koristi BC. Ja vrtim VM bez problema i to po 4 u isto vrijeme upaljenim!
Tako da iz iskustva ti kazem da radi bez problema.
Svi drugi laptopi koje sam do sad koristio su mi crkavali vise manje nakon trece vm masine uapljene.

Imam sve po defoltu iz ducana. nikakav naknadni hardver nisam ubacivo!

Evo toliko od mene. Jedino kaj ti preporucam da si upiknes extarni CDROM ili si sve prebaci na iso. Ja imam srece pa imam gdje u bilo koje doba dana si prebacivati sve na ISO ali mislim da busm si kupio i cdrom. Iskreno tu i tamo imam osjecaj da bi dobro doso
29.11.2014 | 02:56
JOHN kaže:
koliko te došla ta varijanta, može i na pm.


Ovisi ko pita? Za moju suprugu je cijena uvijek "nesto sitno"

Nemam prijatelju pojma, mogu potraziti racune. Kupio sam je davno, ima 2 godine. Nesto preko $2000 mislim, ali nisam ni ja siguran.

Dugo nisam pametnije novac potrosio...

Tada Apple nije cigancio pa si zasebnu graficku dobijao i u ulaznim modelima, zato imam 2.3 CPU. Inace bi i tada uzeo jaci. IRIS je govance obicno za moje potrebe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO