Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
Apple Script za promjenu u adresaru
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: Apple Script za promjenu u adresaru
Poruka: 6146
graph

Apple Script za promjenu u adresaru prije 2 Godina, 10 Mjeseci Karma: 146  
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

display alert "Promjena u adresaru" message "Skripta će u svim unesenim kontaktima u Adresaru odabranu labelu broja telefona promijeniti u neku drugu, proizvoljnu."
-- postavljamo početne vrijednosti varijabli
set izlab to ""
set ulab to ""
-- korisnik mora zadati labelu broja telefona koju želi promijeniti, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until izlab is not equal to ""
display dialog "Unesi labelu koja se mijenja" default answer "home"
-- dijalog vraća skup vrijednosi koji se sastoji od unesenog teksta i uklikanog gumba
set izlab to text returned of result
end repeat
-- korisnik mora zadati labelu koju broj telefona ima nositi nakon promjene, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until ulab is not equal to ""
display dialog "Unesi labelu u koju se mijenja" default answer "work"
set ulab to text returned of result
end repeat
-- pozivamo adresar
tell application "Address Book"
-- ovo nam je samo kontrolni brojač
set brojac to 0
-- moramo pročešljati sve osobe u adresaru (ali grupe nas ne zanimaju)
repeat with osoba in every person
-- a onda za svaku osobu pročešljati sve telefonske brojeve
repeat with broj in every phone of osoba
-- ako je labela broja jednaka onoj koju tražimo
if label of broj is equal to izlab then
-- promijenit ćemo je u ono što treba biti
set label of broj to ulab
-- i povećati kontrolni brojač
set brojac to (brojac + 1)
end if
end repeat
end repeat
end tell
-- na kraju korisniku javljamo koliko je ukupno zapisa promijenjeno
display alert "Promjena u Adresaru" message "Ukupno promijenjeno " & brojac & " zapisa!"
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Poruka: 681
graphgraph

Apple Script za promjenu u adresaru prije 2 Godina, 10 Mjeseci Karma: 102  
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

Eto, vidiš da je jednostavno.

Ne bi škodilo apgrejdati je tako da prvo pročešlja Address Book pa ponudi korisniku postojeće labele, da ne utipka neku nebulozu (a znamo da su korisnici skloni tome ). No, to bi već zahtjevalo radio buttons koji nije podržan u Script Editoru nego u Studiu (preko Xcodea). Svakako preporučam proučiti prije nego se posvađaš s AppleScriptom, uvjeren da mu je UI ograničen na display dialog.
graph

Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?
smayoo.blog.hr
graphgraph

Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?
Je. Možeš je generirati on-the-fly, primjerice, ovako:

tell application "Address Book"
    set popis to name of every person whose last name is missing value
    choose from list popis with prompt "Čiji broj tražiš?"
end tell

Elemente dodaješ sa "&", npr.
set popis to popis & "dodano ime"
graph

Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".
smayoo.blog.hr
graphgraph

Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".
Zanimljivo... ja redovno zaboravljam sinteksu (pa moram imati manual pred sobom) i uvijek iznova pokušavam "pogoditi" najkraći način za povećati varijablu za 1. I nerijetko napišem baš ovo tvoje, umjesto kobasičastog set brojač to brojač + 1. Ponekad, u očaju, probam i ++.
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Komentari

Prijava

Vikalica™

Poruka primljena: pred 4 sati, 18 min
  • BB: :)
  • metalni: hvala!
  • BB: Pogledaj u poruke :)
  • metalni: zanima me ili dan brown ili mario puzo
  • BB: A kako da znam što je tebi zanimljivo? Hoćeš 12. planet?
  • metalni: Ako imaš šta zanimljivo pošalji :)
  • BB: Ja sam našla svašta na engleskom, a ponešto i na hrvatskom, ali moram potražiti te linkove...
  • metalni: na hrvatskom
  • metalni: Da li tko zna gdje ima e-knjiga ili pdf-a beletristike za skinuti?
  • smayoo: Da
  • kinsif: ufff... :) thx! nego kratko pitanje, kad povucem timemachine backup, dali povlacim i update koji je bio na starom macu? 10.7.2 konkretno.
  • smayoo: jelda je sexy mala mašina? ;) Uživaj!
  • kinsif: stigao mini konacno! koje veselje :D
  • scarface32: john sto brzi oporavak ti zelim
  • john_st: hvala boris, hvala smayoo :)
  • smayoo: Samo hrabro, john_st! Sjeti se da uvijek može gore! ;)
  • boriskr: @john_st-želim ti da što prije možeš ležati kako hoćeš: na trbuhu, na glavačke, na oba ramena istovremeno. Puno sreće!
  • john_st: @boris - da, samo jednom. i to šta je najčudnije od svega, na ono na kojem sam operiran :eek: kad se okrenem na lijevi bok imam osjećaj ko da mi iznutrice plešu i dođe mi muka.
  • H2O: nekoliko puta ponovljeno 'clear browsing data' + quit chrome + start chrome izgleda da je izlječilo boljku
  • H2O: Riba, probao sam resetirati safari i obrisati cache, ali u chrome i dalje ne radi. u safariju ide ok, u chrome sve normalno osim na jabučnjakovim stranicama blokirava i izbacuje "Aw, Snap!"
  • Nikola_Kala: da ali ne nadjem ja to xD meni treba ako znas xD gledo sam ali ne nadem a i neda mi se traziti samo me zanima zna li tko !
  • BB: Ima, stavila sam ti tamo link :)
  • Nikola_Kala: ima koga ?
  • boriskr: john_st, samo na jednom?
  • H2O: jučer sam čuo na jednom predavanju da postoji nekakav problem oko virtualbox-a + "ostali OS" kad je Mac u pitanju jer se na Apple strojevima po licenčnim pravima ne smije koristiti non-Apple software. koliko ima u tome istine?
  • DrAle: @BB onda imaš pravo. Nedostaje odgovor za tvoj slučaj.
  • BB: @DrAle: ne slažem se - ne kupujem ništa, a odobri ih onaj tko ih nudi (npr. Cydia, BigBoss itd.). I nije to samo moj slučaj :)
  • DrAle: @BB OK, nisam baš u toku s time, znam da nekada nije bilo tako. BTW imaš odgovor "Da, zbog kupovine neodobrenih aplikacija", tu bi spadao tvoj slučaj. Nisu odobrene, no valjda mogu biti legalne.
  • BB: @DrAle: Jailbreak je legalan, odobravao ga Apple ili ne, a time onda i programi...
  • john_st: jeeeej mogu spavati na boku 8) a i rame popušta :roll:

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Prijavljeni: Ady, BB, culo23, Hackerivs
Anonimaca: 21

Anketa

Jailbreakate li svoj iOS uređaj?

Apple novosti

0.1881