Turbo pascal
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Turbo pascal


06.07.2008 | 21:02
Pitanje mlađima, pametnijima i modernijima od mene. Maturant sam Mijoca, klasa 90. Posljedično, znam (ili sam znao, budimo iskreni ) programirati u turbo pascalu. Otad je moje informatičko znanje stagniralo i danas znam koristiti neke gotove aplikacije, ali postoje neke situacije u kojim abi mi puno lakše bilo napraviti moj vlastiti program koji će onda odraditi baš to kaj treba(m). I sad se ostavlja pitanje: postoji li uopće turbo pascal za Mac, ili je se bolje prebaciti na nekaj drugo? Kaj bi to drugo bilo? Cocoa? Koliko se to razlikuje od pascala? Jel to isto strkturirani programski jezik kao i pascal? Pametniji? Koliko i kako? Pitanja koliko hoćeš, a kak je ovo okupljalište pametnih ljudi, uopć ene smunjam da ima netko potrebna saznanja.
Da ne velim Smayoo da se uzdam u tebeB)

U svakom slučaju, hvala unaprijed
  • Dijete
  • Posjetitelj
06.07.2008 | 21:38
ja sam isto pohodio tu skolu i najvise sto sam naucio tamo kako ostati u situciji koja zahtjeva ozbiljnost - ozbiljan..

Hvala ti Horvi.

dakle, pascal.. meni je bilo debilana sto su nas prisiljavali na njega kad je bilo logicno da bi nas trebali na c++ uputit, ali opet.. sve je to semantika.. i evolucija..

za osx postoje free pascal, ili gnu pascal.. ali opet, cemu to..

trebalo bi se okrenuti novoj platformi, koja, ruku na srce, donosi mogucu dobit, a to je iphone.. skini si iphone SDK i malo citaj i udri u programiranje.. fakat nije tesko..

al opet, mozda sam ja glup pa sam fulao pitanje..

i da.. postoji nesto sto se zove realbasic.. ima i to za osx kao i za sve ostale platforme pa ako ti treba rjesenje za sve platforme, eto ti odgovora..




jedan ogromni p.s. - ne znam kakve programe imas na umu, ali applescript je jedan svijet za sebe koji ti omogucuje da uposlis svoju kreativnost da ti olaksa svakodnevno bivstvovanje (tm by Vlastelica)
06.07.2008 | 22:31
Turbo Pascal mi je ostao u dobrom sjećanju isključivo zahvaljujući izvrsnoj profesorici Mutabžiji, ali inače uvijek me smetala njegova formalnost i strogost. Sjajan je kao jezik za školu jer te prisili na "uredno razmišljanje", ali AFAIK danas je praktično mrtav.

Ako trebaš nešto isprogramirati na Macu, a da to već nije napravio netko drugi (programa na Macu zaista ima gotovo baš za sve, samo treba potražiti), koristi izvrstan AppleScript koji često nadilazi obične "skriptice" ili, također, odličan RealBasic. Za više od toga ide se na Xcode.
07.07.2008 | 03:05
Pomoglo bi da kažeš o kakvoj je točno namjeni riječ. Jesi li razmišljao o PERLu i uklapa li se uopće u tvoje potrebe?
Cocoa inače nije jezik, to je app environment, a jezik koji koristi je Objective C.
07.07.2008 | 10:42
Ma radi(lo) bi se o nekom petljanju s nečim što se u pascalu zvalo record, ako se ne varam? Ono zapis za nekog (nešto) u koji se potrpa sve kaj ti treba i onda se s tim dalje radi. Konkretno, uzima se niz nekih rezultata koji mogu biti pozicija (1-16 ili 20 ili kolko već), vrijeme, udaljenost ili neki četvrti parametar koji onda određuje poredak. Nakon što se taj poredak utvrdi, slijedi bodovanje po unaprijed zadanom ključu, ali uz opasku da se tijekom ubacivanja parametara mogu pojaviti IZRAVNO oduzimanja od bodovnog salda (koa posljedica nekih grešaka tijekom ostvarivanja parametara koji određuju poredak) koji će kasnije biti dodijeljen na temelju ostvarenog učinka.
Ručno je stvar relativno jednostavno izvesti, ali nisam ziher za komp kak to raditi?

No, ajde, s jedne mi je strane drago da smo načeli temu programiranja koja je, bar se meni danas tak čini, zapravo na umoru?

PS: Činilo mi se da bi apple script u kombinaciji s nekim tabličnim programom (numbers, excel) mogao biti odgovor na moje potrebe, ali moram priznati da nisam ziher. A kak je posla uvijek previše, ostaje mi samo doma baviti se s tim, ali nemam srca onda zanemarivat obitelj... Još jednom, hvala na svim sugestijama

PPS: Ja nisam imal Vlašića, nego Vesnu Čičin-Šain, ali i ona je bila jako dobra
07.07.2008 | 11:41
Pogledaj malo i što može FileMaker Pro, iznenadit ćeš se!
07.07.2008 | 14:03
Ako ti se da petljat s Applescriptom mislim da ti je www.macresearch.org/applescript_tutorials dobro mjesto za pocetak.
07.07.2008 | 20:11
Djuro, meni ovaj tvoj opis problema zvuči kao nešto elegantno rješivo bez programiranja, zahvaljujući Excelu.

Ako je dovoljno trivijalno, možda bi i Appleov Numbers mogao pomoći. Excel je u prednosti i utoliko što si možeš zakomplicirati život i programirati ga (čak možeš birati između VBA i REALbasica).

Što se tiče Pascala, nije umro - evoluirao je u Delphi.

Vidim da pojedine preporuke idu u smjeru Xcodea, međutim dotični nije "jezik" nego IDE - dakle, razvojna okolina koja podržava "miješano programiranje", s naglaskom na vizualno i objektno. Pascal nije na popisu jezika koje Xcode standardno podržava (zato su tu razni C-ovi, Java, AppleScript, Ruby...), ali FreePascal ima svoj XCode Integration Toolkit koji ti može omogućiti da unutar Xcodea pišeš/kompajliraš Pascal programe. Vjerujem da dotično može pomoći nekome tko MORA za potrebe školovanja živjeti neko vrijeme s Pascalom, ali definitivno nije nešto uz što se vrijedi vezati pupčanom vrpcom.

Da si umjesto Pascala spomenuo BASIC, preporuka bi išla u smjeru REALbasica (egzistira neovisno o Xcodeu, ali svejedno je vizualan i objektan).

AppleScript je odličan alat za povezivanje postojećih aplikacija, međutim nije najsretnije rješenje za bilo kakve custom aplikacije koje rješavaju konkretan problem, neovisno o ostalim aplikacijama.

FileMaker (s obzirom da ga je Davor spomenuo) vjerojatno može riješiti tvoj konkretan problem (iako ne bi trebalo brkati njegov i Pascalov "record"), ali nije nešto što bih preporučio za konkretan slučaj jer je u pitanju baza podataka koju se programira skriptualno. Then again... ako imaš gomilu ulaznih podataka, koje ima smisla držati u bazi, a sama kalkulacija nije prekomplicirana, onda FM ipak ima smisla.


P.S. Ako možeš preciznije definirati problem, moći ćeš dobiti i konkretniju preporuku alata s kojim ga riješiti.
08.07.2008 | 09:10
Evo konkretno: recimo da imaš 15-16, 20 nije bitno, zapisa. Radi lakšeg poimanja stvari, recimo da se radi o osobama. I sad se oni ('osobe') natječu u x disciplina. U jednoj je referenca vrijeme, u drugoj udaljenost, u slijedeće tri opet vrijeme, i još jednoj je udaljenost i konačno, recimo da se učinak iz još jedne discipline mjeri samo u pobjedama u izravnim dvobojima u parovima. U toj posljednjoj disciplini se napreduje pobjedama dok ne ostanu samo dva pobjednika i onda oni u izravnom dvoboju odluče o konačnom pobjedniku.
Sad imaš tu šumu brojki i različitih tipova podataka i trebaš ih rangirati. Kod udaljenosti se gleda koja je najkraća pa se ide prema duljima; najkraća je najbolja.
Vrijeme u nekim disciplinama je apsolutno po obrascu kraće je bolje, a u nekim slučjaevima je potrebno da bude što je moguće bliže zadanom; dakle tu se gleda delta tj. odstupanje od zadanog vremena. Konačno, imaš i ove dvoboje koji se odvijaju u 4 kruga i ispadanje u svakom krugu opet donosi neki broj bodova.
No, tijekom ostvarivanja tih učinaka (u svim disciplinama) postoje još neka ograničenja i mogućnost njihova kršenja što donosi negativne bodove. I tako dolazimo do obrasca. Recimo da je sistem bodovanja 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 prema poretku, ali to ne znači da pobjednik u recimo disciplini dvoboja dobiva i 15 bodova, jer je možda do te pobjede sakupio 4 negativna boda koje mu onda treba oduzeti od tih 15 bodova i on na koncu zasluži 11 bodova.
Jasno, svrha svega je da se na koncu odredi onaj sudionik, zapis koji je osvojio najviše bodova i sazna tko je koliko bodoav sveukupno osvojio.
Dosad sam to radil kombinacijom ručne obrade i onda samo ukucavanja bodova po disciplinama u numbers (excel). Any ideas?

Još jednom zahvaljujem na svim savjetima, a posebice na onom tutorialu za applescript.
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.07.2008 | 11:41
Ja bi na natjecanju postavio veliku zelenu ili crnu plocu, bijelim korektorom nacrtao polja i udri kredom zapisivat rezultate..

em je retro, em je simpa..
08.07.2008 | 13:18
Dosad sam to radil kombinacijom ručne obrade i onda samo ukucavanja bodova po disciplinama u numbers (excel). Any ideas?


Meni i dalje zvuči kao Excel i to bez ikakvog "programiranja" u njemu - osnovne formule bi trebale biti dovoljne za opisano. No, koliko god meni (iz opisa) zvučalo trivijalno, moguće da u opisu nedostaje neki ključan dio koji bitno komplicira stvar.

Ako misliš da se nećeš snaći u Excelu, možeš mi mailati postojeću tablicu (u kojoj su origigi podaci i ono što se od njih traži, izračunato "pješke") pa ti mogu pomoći oko izrade tablice koja će sama obaviti posao. Ili eventualne preporuke alternative ako se pokaže da ipak nije rješivo u Excelu (što se uglavnom događa zbog limita broja redaka i stupaca, ali pretpostavimo da to ovdje nije problem).
08.07.2008 | 21:26
Da. Slažem se - to je čisti Excel, bez i jedne linije koda. Numbers zaboravi, neupotrebljiv je za to. Ako treba, rado i ja pomognem.

Davore, ne diraj mi u Pascal! C (i sve njegove varijante) sam oduvijek mrzio jer je zbog svoje "fleksibilnosti" u njemu 3x teže pronaći grešku u kodu.

Svojevremeno mi je mentor na faksu ponudio da diplomski napišem u C-u, a ja sam radije odabrao MC68030 assembler i nisam nikad ni na sekundu požalio.
09.07.2008 | 09:10
OK dečki, nagovorili ste me. Zapravo, Smayoo mi je samo potvrdil ono kaj sam i mislil. Vrijeme je za kopanje po excelu pa krećem u tom smjeru.
I drago mi je da netko ne da na pascal
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 30 minuta
  • Kloba: Na Bačvicama, sorry
  • Kloba: Sjećam se. Spavali su u onom hotelu na Žnjanu. I ja sam tamo noćio jednom. Jako dobar hotel. Ko jučer da je bilo. Kako je Laušević rekao "Godine prođe, dan nikako". :)
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO