Arduino Sketch
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Arduino Sketch


26.11.2016 | 08:51
Iskreno ne znam programirati, niti znam razmisljati na taj "developerski nacin".

Ali, svidja mi se Arduino, pa u slobodno vrijeme se igram na toj platformi

Sada imam jedan mali projekt, i zapeo sam, pa ako ima neko malo da pomogne, bio bih zahvalan. I bez smijanja molim, imajte u vidu da ja zive veze o programiranju nemam

Setup sadrzi:

1. Dva push button prekidaca
2. Relej
3. Senzor temperature

Scenarij 1

Kada stisnem Button1, relej se otvori i ostane otvoren X sec (minuta, sati, svejedno je).
Kada stisnem Button2, taj isti relej se otvori i ostane otvoren Y vremena,

To sam uspio napraviti ovim Fred Kremenko kodom, koristeci DELAY, ali eto radi to sto se ocekuje.

#include "DHT.h"
#define DHTPIN 3
#define DHTTYPE DHT11
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);

int Relay = 12;
int buttonpin = 7;
int buttonpinn = 6;
int val;

void setup() {
pinMode (Relay, OUTPUT);
pinMode (buttonpin, INPUT);
}

void loop()
{

if (val = digitalRead(buttonpin))
{
digitalWrite (Relay, LOW);
delay (5000);
}

else {
digitalWrite (Relay, HIGH);
delay (100);
}

if (val = digitalRead(buttonpinn))
{
digitalWrite (Relay, LOW);
delay (10000);
}

else {
digitalWrite (Relay, HIGH);
delay (100);
}
}


Scenarij 2

Sada je u igri senzor temperature umjesto prekidaca, i odredjene vrijednosti sa senzora otvaraju ili zatvaraju relej. I to radi, bazirano na ovom kodu:


#include "DHT.h"
#define DHTPIN 3
#define DHTTYPE DHT11

DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);

int Relay=12;
int buttonpin = 7;
int buttonpinn = 6;
int val;
int pinOut = 12;

void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("EKRAN");
pinMode (Relay, OUTPUT);
pinMode (buttonpin, INPUT);

dht.begin();
}

void loop()
{
float h = dht.readHumidity();
float t = dht.readTemperature();
Serial.print("Temperatura = ");
Serial.println(t);
Serial.print("Vlaznost = ");
Serial.println(h);
if (h > 35){
digitalWrite(pinOut, LOW);
}
else {
digitalWrite(pinOut, HIGH);
}
delay(5000);

}

Moj zeljeni Scenarij 3 bi bio da to radi skupa, i to je eto ispala nemoguca misija za mene. Ja ne znam kako da to objedinim u jednu cjelinu.

Ideja je da pritiskom na prekidace relej bude otvoren odredjen vremenski period, kao u Scenarij 1, ali i da senzor bude u igri, pa da otvara taj relej automatski (kao sto radi u Scenarij 2).

Ako Arduino ne moze raditi u tom "multitaskingu", da barem implementiram 3 prekidac koji bi sustav prebacio u neki AUTO mode, gdje bi senzor upravljao relejom, sve dok se neki Button 1/2 ne pritisne.

Valjda nisam previse zapetljao

Hvala svima...
26.11.2016 | 09:34
Kakok da radi skupa? Spoji paralelno i tipkalo i senzor temperature. Napiši točno što hočeš, u kojem slučaju što treba što paliti i gasiti.
Ovako si nabacao nešto zbrd-zdola. Što relej pali ili gasi? Što tipkama pališ i gasiš? Zašto ti trebaju i tipke i senzor? Vremena su fiksna ili promjenjljiva? Kako bi mijenjao vremen?
Ti kao da snimaš film, a ne upravljaš nećim.
26.11.2016 | 09:45
Zar je kodu bitno sta pali ili gasi relej?

Ali eto pojasnit cu....

Relej pali/gasi ventilator koji se nalazi u prostoriji koja ima problema sa vlagom. Ideja je da pritiskom na taster 1 ventilator radi 5 min i ugasi se, a pritiskom na Taster 2 da radi recimo 10 min i ugasi se nakon toga.

Vremena rada ce biti odredjena ovisno o snazi ventilatora koji bude postavljen u prostoriji. I fiksna su. Podese se jednom u kodu i ne mijenjaju se. Pritiskom na taster izvrsi se taj dio koda (unaprijed definiran) i ceka novu komandu (sa prekidaca ili senzora).

Senzor sluzi da bi se taj ventilator automatski ukljucivao i kada nikoga nema u prostoriji, a vlaznost dosegne visok nivo (isto tako predefiniran u kodu). Ala termostat u HVAC sustavima.
26.11.2016 | 09:53
Da li senzor isto pali ventilator na neko vrijeme ili ga drzi stalno upaljenim? Sto se desava ako senzor upali ventilator a ti pritisnes tipkalo? Sto se desava ako pritisnes tipkalo a senzor isto da komandu za paljenje? Sto se desi ako pritisnes jedno tipkalo, pa zatim i drugo? Zar elekteonika ima samo dva ulaza za tipkala?
U ovom slucaju imas 3 "tipkala", dva kao ricna i jednog kao senzor vlage. Trebas ih staviti u korelaciju.
Ja ne znam ovo programirati, ali zn(ao sam)am projektirati. Trebao bi neki dijagram napraviti kako bi bilo programeru lakse isprogramirati.
26.11.2016 | 10:35
Ne može ti raditi tako kako si krenuo jer "zablokiraš" loop na fiksno vrijeme kad pritisneš tipku. Hja... možda i može, ali to je zaista frankenštajnski.
Ispravan bi pristup bio da radiš tzv. "okidanje na brid". Dakle, da te ne zanima koje je STANJE tipkala, nego samo DA LI SE PROMIJENILO TO STANJE?

To postižeš tako da imaš dvije pomoćne varijable. Trenutno i prethodno stanje tipke. I u svakom prolazu kroz loop() odradiš provjeru:
- tipkasada=digitalread... (očitaš stanje ulaza)
- ako je tipkasada=1 & tipkaprije=0 onda imaš pozitivan brid pa tipkatrigger=1 inače tipkatrigger=0
- nakon završetka prethodnog if-a, bezuvjetno uvijek tipkaprije=tipkasada

I onda tipkatrigger okida događaje:
- uključuje se ventilator (strpi se još s ovim, to ide skroz na kraju, vidi dolje)
- pokreće se brojanje vremena (vidi odmah u nastavku dolje)

Brojanje vremena ne radiš komandom delay, nego bi trebao kreirati timer interrupt. Dakle, da se vrijeme broji u ciklusu, a da tvoj kôd reagira na istek zadanog vremena.
www.instructables.com/id/Arduino-Timer-Interrupts/

Tipično se to radi tako da kreiraš jedan fiksni timer interrupt koji odbrojava neko kratko vrijeme, tzv. "vremensku granulu". Dakle, to je vremenski period koji je dovoljno mali da njime možeš sa željenom preciznošću izmjeriti sva druga vremena koja su ti u programu potrebna. Tipično - sekunda, ili 10 sekundi.

U interrupt service funkciji, koja se izvodi automatski svaki puta kad protekne još jedna vremenska granula, samo povećaš vrijednost globalnih varijabli koje ti služe za odbrojavanje funkcionalnog vremena (u tvom slučaju imaš dvije takve varijable - za dugi ručni rad ventilatora i kratki ručni rad ventilatora).

U loop() funkciji, pak, toj istoj globalnoj varijabli postavljaš vrijednost na 0 i na taj način pokrećeš mjerenje novog vremenskog intervala (koje sam spomenuo gore).

Dalje, u loop() provjeravaš vrijednost mjerenog vremenskog intervala i OPET okidaš na brid. Dakle još dvije varijable: timersada i timerprije. Obje stavljaš na 0 skupa s globalnom varijablom koja mjeri vrijeme.

- ako je timer>=zadano_vrijeme onda timersada=1
- ako je timersada=1 & timerprije=0 onda je vrijeme isteklo pa timertrigger=1 inače timertrigger=0
- timerprije=timersada

Na isti način okidaš na brid promjene očitane na sondi vlage (kad se prekorači zadana vijednost jedno okidanje, kad opet padne ispod nje, drugo). Pa odande dobivaš analogno varijable vlagatriggerplus i vlagatriggerminus.

Tek kad si generirao sve potrebne okidače, ideš u generiranje izlazne komande, još uvijek kroz pomoćnu varijablu, ne direktno na izlaz. Pri tom, kako imaš impulsne triggere, moraš koristiti bistabilnu logiku:

- ako je tipkatrigger=1 OR vlagatriggerplus=1 onda ventilatorradi=1
- ako je timertrigger=1 OR vlagatriggerminus=1 onda ventilatorradi=0

Ovo je najjednostavnija moguća bistabilna logika jer nisi odgovoroio na zadnja žapčeva pitanja. Što ako se ventilator uključi po vlagomjeru, a ti NAKON toga stisneš tipku? Da li da stane po isteku vremena, ili po vlagomjeru? Što ako si stisnuo tipku, a vlagomjer PRIJE isteka vremena pokaže da se vlaga spustila? Ako ventilator stane po timeru, a vlagomjer cijelo vrijeme pokazuje da je vlaga visoka, on više neće krenuti, bez obzira na visoku vlagu, jer se ona treba najprije spustiti, pa tek onda ponovno narasti da bi ventilator startao automatski. Itd. To nisu programerska pitanja, nego tehnološka i zato jest za programiranje bitno što pokreće relej .

Ali ne brini, u svojih sam 20 automatičarskih godina na TISUĆE puta čuo upravo takvo rezoniranje od strane korisnika. "Šta je tebe briga što se meni događa kad pokreneš tu pumpu.". Ti je samo pokreni kad stisnem ovdje i zaustavi kad se ono tamo... Onda nastane neka pizdarija, poplava, sranje... i "tehnolog" spremno kaže "To su automatičari zajebali!!"

Uglavnom, NA SAMOM KRAJU loop() jednostavno zapišeš vrijednost od ventilatorradi varijable u izlazni bit koji aktivira relej.

(Bajdvej, ako relejem aktiviraš ventilator koji je išta jači od CPU coolera, vrlo brzo će relej "zalijepiti" i ventilator ti se više neće gasiti, ali će se negdje nešto početi pregrijavati i može ti se dogoditi požar. Za aktiviranje elektromotora se koristi SKLOPNIK, ne relej.)

EDIT: Ali, da dopunim, sklopnik vuče previše struje da bi ga upogonio direktno Arduinom. Štoviše, koliko se sjećam kad je moj asistent pripremao studentima Arduino za vježbe, i običan relej vuče preveliku struju za Arduinov izlaz (osim ako noviji modeli nisu pojačani) pa ti treba tranzistorski driver za releje. A onda, ako uzmeš neki jači, možda možeš i direktno sklopnik spojiti na njega.
26.11.2016 | 15:20
Hvala Smayoo na detaljnom objasnjenju. Sada pomalo kuzim problematiku

Moj prvi kod je jednostavno zablokirao cijeli loop na X vremenski period, i onda drugi gumbi nisu niti mogli reagirati, jer je kod u biti cekao da prodje to vrijeme kako bi nastavio. Ali to je, iako nepravilno, radilo posao u zadanom scenariju

Kada sam isao dodati jos elemenata (tipa senzor), to se sve raspalo jer nije napravljeno kako spada.

Sada sam na tragu tvog objasnjenja sa varijablama, sklepao ovaj dole kod i to polovicno radi. Svaki prekidac pali i gasi relej (kao recimo svjetlo u spavacoj sobi).

To jos uvijek nije ono sto zelim, ali na dobrom sam tragu, zato sto sada varijable odredjuju kada ce relej biti otvoren ili zatvoren. Iskreno se nadam da sada nece biti veliki problem da ovi prekidaci postanu malo "pametniji" i da senzor ubacim u tu pricu

Idem sada vidjeti kako taj timer interrupt radi i hocu li to uspjeti implementirati.

Novi kod:#define LED 13 // pin za LED
#define BUTTON 7 // input pin za prekidac 1

#define BUTTON2 6 // input pin za prekidac 2

#define RELAY 12 // PIN za relej

int val=0; // varijabla za stanje
int old_val=0; // varijabla za staro stanje
int val2=0; // varijabla 2 za stanje
int old_val2=0; // varijabla 2 za staro stanje


int state=0; //0=LED off i 1 = LED on

void setup(){
pinMode(LED, OUTPUT);
pinMode(BUTTON, INPUT);
pinMode(BUTTON2, INPUT);
pinMode(RELAY, OUTPUT);
}

void loop(){
val=digitalRead(BUTTON); // citaj input sa prekidaca 1 i spremi
val2=digitalRead(BUTTON2); // citaj input sa prekidaca 2 i spremi
// check if there was a transition
if ((val==HIGH) && (old_val==LOW)){
state = 1 - state;
delay(10);
}

if ((val2==HIGH) && (old_val2==LOW)){
state = 1 - state;
delay(10);
}

old_val=val; // spremi stanje
old_val2=val2; // spremi stanje varijable 2
if (state == 1){
digitalWrite(LED,HIGH); // turn LED ON
digitalWrite(RELAY,HIGH); // turn RELAY ON
}else{
digitalWrite(LED,LOW); // turn LED OFF
digitalWrite(RELAY,LOW); // turn RELAY OFF
}
}
26.11.2016 | 19:13
Brzo hvataš
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 5 minuta
 • cariblanco: Je sad sam vidio da su poruke, alike i video klipovi u iMessages, dobra je to stvar :)
 • cariblanco: sve mi je isključeno, taj koji mi šalje iso ima iphone, valjda ide preko iMessages onda. Jer probao sam poslati jedan sms drugom kolegi i piše da nije isporučeno
 • Daddo: iMessages mogu ići i preko wifija.
 • Daddo: ako je na Off, ne bi trebao imati pristup podatkovnoj mreži...
 • Daddo: @cariblanco... teško pitanje... :D U Bosni sve trošiš. I kune i eure i marke i dolare. Da li ti naplaćuju podatkovni promet ili ne, to ovisi o tome što ti kaže mobile data roaming opcija
 • cariblanco: Trenutno sam u Bosni, privatni mob je zakucan na moju mrežu, tako da nemam mreže osim wi fi od hotela...poruke stižu i ja odgovaram na njih. Pitanje je jel trošim kune ili ne?
 • cariblanco: Šta sms poruka može ići preko wi fi ?
 • zabac: Ja nikada nisam iPhone povezao s USA. JA ga povezujem s $.
 • smayoo: Huawei se razvija u Kini, proizvodi u Kini, upravlja iz Kine i u vlasništvu je Kineza. Apple je u vlasništvu nemamo pojma koga (dioničara iz cijelog svijeta), upravljan je iz USA, proizvodi se u Kini (i Taiwanu), a razvija (nekim dijelom, vjerojatno značajnijim) u USA. Nije baš usporedivo.
 • Soffoklo: Pa evo baš ova situacija s Huaweijem i trgovinskim ratom između SAD-a i Kine pokazuje da mnogi kroz iPhone/Apple vide USA, kao što drugi kroz Huawei vide Kinu.
 • zabac: Od kuda ti to? iPhone se poistovjećuje s Apple-om što opet implicira visoku cijenu.
 • Soffoklo: Novi MBP s i9 CPU-om dobro dere, posebno u multi-core rezultatu: [link]
 • Soffoklo: Isto kao što mnogi poistovjećuju iPhone s USA-om
 • zabac: Huawei svi poistovjećuju s telefonom, a oni su najmanje to. 188.000 zaposlenih!
 • Soffoklo: :-) Huawei boss admits he buys iPhones for his family - [link]
 • drlovric: Ja imam model iz 2018, doduse kratko, ali nikakvih problema nemam sa tipkovnicom. Jedino je trunkicu bucnija od stare, ali svidja mi se ovaj plitak hod.
 • Soffoklo: S tipkovnicom su stvarno usrali mnogo. Vidjet ćemo kakva će biti ova najnovija. Donekle je dobro što će mijenjati po potrebi tipkovnice sve do medela iz 2015 s tim butterfly mehanizmom. [link]
 • Tito: Trebali su pocetni 15" staviti sa 128
 • Tito: 256GB HAHHAHHAAHHAAHAH
 • smayoo: Jbt, kad pomislim da smo se nekad sprdali od Spectruma i njegove gumene tipkovnice... :dry:
 • kupus: nova tipkovnica na novom mbp
 • kupus: [link]
 • rusty: [link]
 • rusty: To je T3 koji se čekao - konačno
 • rusty: carina će ti biti 0, samo računaj PDV u punom iznosu.
 • dario15: Sad ćemo vidjeti koliko me carina.rh rebne
 • dario15: Ja uzeo za imac 2011. Zajedno sa thermal senzorom i ladicom za ugradnju, poštarina me izašla 19$
 • JOHN: Ja bi štel tri komada. Ako netko razmišlja o kupovini, ja bi se utrp da smanjimo troškove poštarine!
 • Bertone: ... koliko su diskovi kod njih?
 • Bertone: owc de
 • Beli: Decki, ide li taj u MacBook Pro mid 2012?
 • Dijete: ja narucio
 • Bertone: kunice dam unaprijed :)
 • Bertone: Jel može netko biti tako dobar (sa područja ZG radi lakše primopredaje) i naručiti mi jednog [link]
 • rusty: enterprise grade za 80$ su strava :D TLC NAND. brutalno dobri.
 • energyman: kakvi su ti mikroni
 • rusty: 11 za 2 itd...
 • rusty: shiping je svega 7$ za 1 komad
 • JOHN: To neka zajebancija? Koliko izađe shipping?
 • smayoo: Ideš. Koja cijena. Odmah 10 kom. :)
 • Dijete: zgrabi dok ima: [link] ssd
 • Mate22: Đokica :P
 • Soffoklo: Išla je ona Đoletova "al nije svako kao Donald, mene plaši onaj Ronald, taj je nezgodan." Mislim da je i Donald postao opasan klaun.
 • m@xym: smayo, Svaka čast za link, dokumentarac budi neke lijepe uspomene. Doduše, kasno sam vidio link, ali srećom imam HRTi.
 • Bertone: @smayoo, hvala za podsjetnik :)
 • cariblanco: Pustite vi kaj bedak priča, pogledajte američke brojke...nikad bolje. Isto kao i s Mamićem, kao bedak a Dinamo je pun kao brod ???
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Mate22, ispričavam se ako sam ti uvrijedio idola. Imaš neotuđivo pravo simpatizirati bilo koga, pa i Donalda Trumpa. Nije zabranjeno, ali je svakako - sramota. ;)
 • Soffoklo: :-)
 • Mate22: Stručnjaci i "analitičari" sa jabučnjaka :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO