Arduino Sketch
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Arduino Sketch


26.11.2016 | 09:51
Iskreno ne znam programirati, niti znam razmisljati na taj "developerski nacin".

Ali, svidja mi se Arduino, pa u slobodno vrijeme se igram na toj platformi

Sada imam jedan mali projekt, i zapeo sam, pa ako ima neko malo da pomogne, bio bih zahvalan. I bez smijanja molim, imajte u vidu da ja zive veze o programiranju nemam

Setup sadrzi:

1. Dva push button prekidaca
2. Relej
3. Senzor temperature

Scenarij 1

Kada stisnem Button1, relej se otvori i ostane otvoren X sec (minuta, sati, svejedno je).
Kada stisnem Button2, taj isti relej se otvori i ostane otvoren Y vremena,

To sam uspio napraviti ovim Fred Kremenko kodom, koristeci DELAY, ali eto radi to sto se ocekuje.

#include "DHT.h"
#define DHTPIN 3
#define DHTTYPE DHT11
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);

int Relay = 12;
int buttonpin = 7;
int buttonpinn = 6;
int val;

void setup() {
pinMode (Relay, OUTPUT);
pinMode (buttonpin, INPUT);
}

void loop()
{

if (val = digitalRead(buttonpin))
{
digitalWrite (Relay, LOW);
delay (5000);
}

else {
digitalWrite (Relay, HIGH);
delay (100);
}

if (val = digitalRead(buttonpinn))
{
digitalWrite (Relay, LOW);
delay (10000);
}

else {
digitalWrite (Relay, HIGH);
delay (100);
}
}


Scenarij 2

Sada je u igri senzor temperature umjesto prekidaca, i odredjene vrijednosti sa senzora otvaraju ili zatvaraju relej. I to radi, bazirano na ovom kodu:


#include "DHT.h"
#define DHTPIN 3
#define DHTTYPE DHT11

DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);

int Relay=12;
int buttonpin = 7;
int buttonpinn = 6;
int val;
int pinOut = 12;

void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("EKRAN");
pinMode (Relay, OUTPUT);
pinMode (buttonpin, INPUT);

dht.begin();
}

void loop()
{
float h = dht.readHumidity();
float t = dht.readTemperature();
Serial.print("Temperatura = ");
Serial.println(t);
Serial.print("Vlaznost = ");
Serial.println(h);
if (h > 35){
digitalWrite(pinOut, LOW);
}
else {
digitalWrite(pinOut, HIGH);
}
delay(5000);

}

Moj zeljeni Scenarij 3 bi bio da to radi skupa, i to je eto ispala nemoguca misija za mene. Ja ne znam kako da to objedinim u jednu cjelinu.

Ideja je da pritiskom na prekidace relej bude otvoren odredjen vremenski period, kao u Scenarij 1, ali i da senzor bude u igri, pa da otvara taj relej automatski (kao sto radi u Scenarij 2).

Ako Arduino ne moze raditi u tom "multitaskingu", da barem implementiram 3 prekidac koji bi sustav prebacio u neki AUTO mode, gdje bi senzor upravljao relejom, sve dok se neki Button 1/2 ne pritisne.

Valjda nisam previse zapetljao

Hvala svima...
26.11.2016 | 10:34
Kakok da radi skupa? Spoji paralelno i tipkalo i senzor temperature. Napiši točno što hočeš, u kojem slučaju što treba što paliti i gasiti.
Ovako si nabacao nešto zbrd-zdola. Što relej pali ili gasi? Što tipkama pališ i gasiš? Zašto ti trebaju i tipke i senzor? Vremena su fiksna ili promjenjljiva? Kako bi mijenjao vremen?
Ti kao da snimaš film, a ne upravljaš nećim.
26.11.2016 | 10:45
Zar je kodu bitno sta pali ili gasi relej?

Ali eto pojasnit cu....

Relej pali/gasi ventilator koji se nalazi u prostoriji koja ima problema sa vlagom. Ideja je da pritiskom na taster 1 ventilator radi 5 min i ugasi se, a pritiskom na Taster 2 da radi recimo 10 min i ugasi se nakon toga.

Vremena rada ce biti odredjena ovisno o snazi ventilatora koji bude postavljen u prostoriji. I fiksna su. Podese se jednom u kodu i ne mijenjaju se. Pritiskom na taster izvrsi se taj dio koda (unaprijed definiran) i ceka novu komandu (sa prekidaca ili senzora).

Senzor sluzi da bi se taj ventilator automatski ukljucivao i kada nikoga nema u prostoriji, a vlaznost dosegne visok nivo (isto tako predefiniran u kodu). Ala termostat u HVAC sustavima.
26.11.2016 | 10:53
Da li senzor isto pali ventilator na neko vrijeme ili ga drzi stalno upaljenim? Sto se desava ako senzor upali ventilator a ti pritisnes tipkalo? Sto se desava ako pritisnes tipkalo a senzor isto da komandu za paljenje? Sto se desi ako pritisnes jedno tipkalo, pa zatim i drugo? Zar elekteonika ima samo dva ulaza za tipkala?
U ovom slucaju imas 3 "tipkala", dva kao ricna i jednog kao senzor vlage. Trebas ih staviti u korelaciju.
Ja ne znam ovo programirati, ali zn(ao sam)am projektirati. Trebao bi neki dijagram napraviti kako bi bilo programeru lakse isprogramirati.
26.11.2016 | 11:35
Ne može ti raditi tako kako si krenuo jer "zablokiraš" loop na fiksno vrijeme kad pritisneš tipku. Hja... možda i može, ali to je zaista frankenštajnski.
Ispravan bi pristup bio da radiš tzv. "okidanje na brid". Dakle, da te ne zanima koje je STANJE tipkala, nego samo DA LI SE PROMIJENILO TO STANJE?

To postižeš tako da imaš dvije pomoćne varijable. Trenutno i prethodno stanje tipke. I u svakom prolazu kroz loop() odradiš provjeru:
- tipkasada=digitalread... (očitaš stanje ulaza)
- ako je tipkasada=1 & tipkaprije=0 onda imaš pozitivan brid pa tipkatrigger=1 inače tipkatrigger=0
- nakon završetka prethodnog if-a, bezuvjetno uvijek tipkaprije=tipkasada

I onda tipkatrigger okida događaje:
- uključuje se ventilator (strpi se još s ovim, to ide skroz na kraju, vidi dolje)
- pokreće se brojanje vremena (vidi odmah u nastavku dolje)

Brojanje vremena ne radiš komandom delay, nego bi trebao kreirati timer interrupt. Dakle, da se vrijeme broji u ciklusu, a da tvoj kôd reagira na istek zadanog vremena.
www.instructables.com/id/Arduino-Timer-Interrupts/

Tipično se to radi tako da kreiraš jedan fiksni timer interrupt koji odbrojava neko kratko vrijeme, tzv. "vremensku granulu". Dakle, to je vremenski period koji je dovoljno mali da njime možeš sa željenom preciznošću izmjeriti sva druga vremena koja su ti u programu potrebna. Tipično - sekunda, ili 10 sekundi.

U interrupt service funkciji, koja se izvodi automatski svaki puta kad protekne još jedna vremenska granula, samo povećaš vrijednost globalnih varijabli koje ti služe za odbrojavanje funkcionalnog vremena (u tvom slučaju imaš dvije takve varijable - za dugi ručni rad ventilatora i kratki ručni rad ventilatora).

U loop() funkciji, pak, toj istoj globalnoj varijabli postavljaš vrijednost na 0 i na taj način pokrećeš mjerenje novog vremenskog intervala (koje sam spomenuo gore).

Dalje, u loop() provjeravaš vrijednost mjerenog vremenskog intervala i OPET okidaš na brid. Dakle još dvije varijable: timersada i timerprije. Obje stavljaš na 0 skupa s globalnom varijablom koja mjeri vrijeme.

- ako je timer>=zadano_vrijeme onda timersada=1
- ako je timersada=1 & timerprije=0 onda je vrijeme isteklo pa timertrigger=1 inače timertrigger=0
- timerprije=timersada

Na isti način okidaš na brid promjene očitane na sondi vlage (kad se prekorači zadana vijednost jedno okidanje, kad opet padne ispod nje, drugo). Pa odande dobivaš analogno varijable vlagatriggerplus i vlagatriggerminus.

Tek kad si generirao sve potrebne okidače, ideš u generiranje izlazne komande, još uvijek kroz pomoćnu varijablu, ne direktno na izlaz. Pri tom, kako imaš impulsne triggere, moraš koristiti bistabilnu logiku:

- ako je tipkatrigger=1 OR vlagatriggerplus=1 onda ventilatorradi=1
- ako je timertrigger=1 OR vlagatriggerminus=1 onda ventilatorradi=0

Ovo je najjednostavnija moguća bistabilna logika jer nisi odgovoroio na zadnja žapčeva pitanja. Što ako se ventilator uključi po vlagomjeru, a ti NAKON toga stisneš tipku? Da li da stane po isteku vremena, ili po vlagomjeru? Što ako si stisnuo tipku, a vlagomjer PRIJE isteka vremena pokaže da se vlaga spustila? Ako ventilator stane po timeru, a vlagomjer cijelo vrijeme pokazuje da je vlaga visoka, on više neće krenuti, bez obzira na visoku vlagu, jer se ona treba najprije spustiti, pa tek onda ponovno narasti da bi ventilator startao automatski. Itd. To nisu programerska pitanja, nego tehnološka i zato jest za programiranje bitno što pokreće relej .

Ali ne brini, u svojih sam 20 automatičarskih godina na TISUĆE puta čuo upravo takvo rezoniranje od strane korisnika. "Šta je tebe briga što se meni događa kad pokreneš tu pumpu.". Ti je samo pokreni kad stisnem ovdje i zaustavi kad se ono tamo... Onda nastane neka pizdarija, poplava, sranje... i "tehnolog" spremno kaže "To su automatičari zajebali!!"

Uglavnom, NA SAMOM KRAJU loop() jednostavno zapišeš vrijednost od ventilatorradi varijable u izlazni bit koji aktivira relej.

(Bajdvej, ako relejem aktiviraš ventilator koji je išta jači od CPU coolera, vrlo brzo će relej "zalijepiti" i ventilator ti se više neće gasiti, ali će se negdje nešto početi pregrijavati i može ti se dogoditi požar. Za aktiviranje elektromotora se koristi SKLOPNIK, ne relej.)

EDIT: Ali, da dopunim, sklopnik vuče previše struje da bi ga upogonio direktno Arduinom. Štoviše, koliko se sjećam kad je moj asistent pripremao studentima Arduino za vježbe, i običan relej vuče preveliku struju za Arduinov izlaz (osim ako noviji modeli nisu pojačani) pa ti treba tranzistorski driver za releje. A onda, ako uzmeš neki jači, možda možeš i direktno sklopnik spojiti na njega.
26.11.2016 | 16:20
Hvala Smayoo na detaljnom objasnjenju. Sada pomalo kuzim problematiku

Moj prvi kod je jednostavno zablokirao cijeli loop na X vremenski period, i onda drugi gumbi nisu niti mogli reagirati, jer je kod u biti cekao da prodje to vrijeme kako bi nastavio. Ali to je, iako nepravilno, radilo posao u zadanom scenariju

Kada sam isao dodati jos elemenata (tipa senzor), to se sve raspalo jer nije napravljeno kako spada.

Sada sam na tragu tvog objasnjenja sa varijablama, sklepao ovaj dole kod i to polovicno radi. Svaki prekidac pali i gasi relej (kao recimo svjetlo u spavacoj sobi).

To jos uvijek nije ono sto zelim, ali na dobrom sam tragu, zato sto sada varijable odredjuju kada ce relej biti otvoren ili zatvoren. Iskreno se nadam da sada nece biti veliki problem da ovi prekidaci postanu malo "pametniji" i da senzor ubacim u tu pricu

Idem sada vidjeti kako taj timer interrupt radi i hocu li to uspjeti implementirati.

Novi kod:



#define LED 13 // pin za LED
#define BUTTON 7 // input pin za prekidac 1

#define BUTTON2 6 // input pin za prekidac 2

#define RELAY 12 // PIN za relej

int val=0; // varijabla za stanje
int old_val=0; // varijabla za staro stanje
int val2=0; // varijabla 2 za stanje
int old_val2=0; // varijabla 2 za staro stanje


int state=0; //0=LED off i 1 = LED on

void setup(){
pinMode(LED, OUTPUT);
pinMode(BUTTON, INPUT);
pinMode(BUTTON2, INPUT);
pinMode(RELAY, OUTPUT);
}

void loop(){
val=digitalRead(BUTTON); // citaj input sa prekidaca 1 i spremi
val2=digitalRead(BUTTON2); // citaj input sa prekidaca 2 i spremi
// check if there was a transition
if ((val==HIGH) && (old_val==LOW)){
state = 1 - state;
delay(10);
}

if ((val2==HIGH) && (old_val2==LOW)){
state = 1 - state;
delay(10);
}

old_val=val; // spremi stanje
old_val2=val2; // spremi stanje varijable 2
if (state == 1){
digitalWrite(LED,HIGH); // turn LED ON
digitalWrite(RELAY,HIGH); // turn RELAY ON
}else{
digitalWrite(LED,LOW); // turn LED OFF
digitalWrite(RELAY,LOW); // turn RELAY OFF
}
}
26.11.2016 | 20:13
Brzo hvataš
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 46 minuta
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO