Preporuke i iskustva za MySQL / PHP IDE
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuke i iskustva za MySQL / PHP IDE


21.04.2014 | 10:59
Istražujem mogućnosti vezano za neku aplikaciju koju bi radio za naše vlastite potrebe u firmi. Kad bi (ako bi) bila završena, vrtila bi se na našem CentOS serveru, dakle trebala bi biti najstandardnija moguća MySQL / PHP aplikacija, uz što manje problema po pitanju portabilnosti, kompatibilnosti i sl.

Volio bi čuti vaša iskustva i preporuke po pitanju odabira neke IDE (besplatne ili jeftine) za Mac OS X koja bi mi mogla biti prikladna.

O SQLu znam puno, o programiranju općenito također, o HTML-u znam nešto, a o CSSu i PHPu - ništa. Beskraj mogućnosti, featurea i opcija mi nije toliko bitan koliko brza krivulja učenja (jer nemam puno vremena za odvojiti za to).

Također, vizualni (dizajnerski) aspekti su mi u drugom (trećem) planu. Prvo je funkcionalnost, a drugo ergonomija. Tek kad (ako) to postignem, bavit ću se estetikom. Minimum viable product, što bi rekao moj šef.

Isto tako, cijenio bih preporuku za neki dobar tutorial. Radije klasični, tekstualni, nego neki video. S tim video-tutorialima uvijek gubim puno vremena jer se ne daju brzo prelistati da dođem do onog što mi je korisno.
21.04.2014 | 14:24
Volio bi čuti vaša iskustva i preporuke po pitanju odabira neke IDE (besplatne ili jeftine) za Mac OS X koja bi mi mogla biti prikladna.


Trebat će ti barem četiri različite komponente: lokalni server (koji će vrtiti PHP/MySQL), nekakav MySQL management, editor (u kojem ćeš pisati PHP/HTML/CSS kod) i browser u kojem ćeš testirati.

Ne postoji "sve u jednom" rješenje pa se svodi na odabir komponenti koje ti najviše pašu.

Najjednostavniji način za upogoniti lokalni server je instalirati MAMP. Besplatan je iako postoji i komercijalna, Pro verzija - koja ti (vjerojatno) neće trebati. MAMP je "local server environment" koji po instalaciji upogonjuje Apache, MySQL i PHP. Ne opterećuj se pritom činjenicom da OS X ima Apache i PHP out-of-the-box - MAMP će ga (dok je pokrenut) overridati i pobrinuti se da sve radi bez ikakvog dodatnog "šarafljenja".

MAMP će instalirati phpMyAdmin (web bazirana administracija baze), ali toplo preporučam SequelPro, krojen baš za Maca. SequelPro je donationware i s njim možeš komotno odraditi gro MySQL poslova. Neki su manje komotni (rad s procedurama, primjerice), ali i dalje izvedivi. Alternativa mu je MySQL Workbench.

Editor je alat s kojim ćeš, uz browser za pregled napravljenog, provesti najviše vremena. Tu obično prevladaju "navike" s obzirom da kodirati možeš i u viju.

Ja za PHP/HTML/CSS koristim tri različita alata, ovisno što radim. U pitanju su TextWrangler (po navici, stvorenoj zato jer je uvijek dobro radio posao i bio besplatan), Sublime Text (nemalih $70, ali istovremeno nudi mogućnost "beskonačne evaluacije" - zvjer od editora, po svim kriterijima) i Coda.

Coda, za razliku od prethodnog dvojca, nije editor, Coda je IDE - inače $99, ali povremeno na akciji pa tako trenutno $75, kupljiva preko AppStorea ili direktno. Ima i trial pa možeš probati kako ti "leži" iako za objektivan test traži da se u njoj odradi neka konkretna produkcija. Kada bih razvijao samo jedan app, vjerojatno ne bih ni razmišljao o Codi jer bi TextWrangler (i Cyberduck kao FTP client) odradili posao. Ali ako istovremeno radiš na više webova, pri čemu želiš "na klik" mijenjati okruženja, imati integriran editor sa puno vlastitih prednosti, osnovni MySQL management, preview onoga što radiš (bez potrebe otvaranja browsera), s ažuriranjem prikaza u realnom vremenu, integrirani FTP client i podršku za Git... vrijedi svaku lipu. Alternativa Codi je Espresso. Svaki ima svoju filozofiju, svoje prednosti i nedostatke pa, ako imaš vremena testirati triale, probaj i njega.

Što god izabrao za kodiranje, imat ćeš izbor (i za osnovne CRUD appove) krenuti "od nule" ili koristiti neki postojeći framework. Ne manjka ih, ali svest ću svoju preporuku na CodeIgniter - pogotovo ako dolaziš iz MVC svijeta i glavni problem u web programiranju ti je upravljanje tijekom programa. Odlična dokumentacija, tutorial koji će te za manje od sat vremena dovesti do osnove svake CRUD aplikacije i, najvažnije, beskonačno ušteđenog vremena tijekom razvoja konkretnog appa. CI je free.

Spomenuo sam ranije i Git pa ako prakticiraš versioning, preporučam i (besplatni) SourceTree - Git (i Mercurial) client.

Izbor browsera ovisi primarno o vlastitim preferencijama i debugging opcijama koje ti trebaju za razvoj konkretnog appa. Za razvoj in-house appa je (očito) najbolje koristiti onaj na kojemu će se app vrtiti, a za razvoj appa za širu publiku onaj koji je u startu "najkompatibilniji sa svima" - pri čemu kompatibilnost ovisi o zahtjevima samog appa (vezano prvenstveno uz prikaz u različitim browserima).
21.04.2014 | 16:29
Hvala na detaljnom odgovoru. TextWrangler već koristim pa će za početak poslužiti.
Jesam li dobro shvatio da je CodeIgniter nešto pomoću čega mogu ubrzati dio kodiranja koji se tiče iscrtavanja formi za unos/editiranje/čitanje podataka i reporta za ispis?
Još jedno pitanje u vezi MAMP - da li sam dobro shvatio - pokrećem ga kao normalnu aplikaciju i on onemogućuje ugrađeni Apache *SAMO* za vrijeme dok je aktivan? Quitam MAMP i normalni Apache je opet aktivan, i ništa nije poremećeno?
21.04.2014 | 18:19
Daj da odmah zakopam i malo dublje. S obzirom da, koliko vidim, s MySQL / PHP nije baš tako trivijano napraviti ono što se u MS Accessu zove "subform", a u FileMakeru "portal", zanima me da li CodeIgniter ima neku podršku u tom smjeru? Ako ne on, da li neki drugi?
21.04.2014 | 19:01
Mislim da MAMP uopce ne dira ugradjeni Apache vec samo koristi drugi defaultni port tako da mogu raditi istovremeno.
21.04.2014 | 20:04
Jesam li dobro shvatio da je CodeIgniter nešto pomoću čega mogu ubrzati dio kodiranja koji se tiče iscrtavanja formi za unos/editiranje/čitanje podataka i reporta za ispis?


Ne znam kako ti odgovoriti na ovo jer odgovor ovisi o puno toga, ali prije svega o konkretnom poslu.

Načelno, ako imaš više od jedne "stranice" za navigaciju kroz web app, pomoći će. Ako radiš single-page web, možda (ali samo možda!) je jednostavnije bez njega. U praksi se ispostavi da je koristan i za "banalne" stvari jer nudi gotova rješenja većine standardnih problema: od upravljanja formama i validacije do svega što se svodi na "otkrivanje tople vode".

Konkretno "iscrtavanje formi" koje spominješ seli problem u front-end, odnosno u HTML/CSS/JS domenu. Pritom će ti (ako se UI svodi na tablice) više pomoći nešto poput jTable, ali će i dalje sav posao u back-endu biti jednostavnije rješiv uz CI.

S obzirom da, koliko vidim, s MySQL / PHP nije baš tako trivijano napraviti ono što se u MS Accessu zove "subform", a u FileMakeru "portal", zanima me da li CodeIgniter ima neku podršku u tom smjeru? Ako ne on, da li neki drugi?


U smislu prikaza podataka jTable ti može pomoći sa Master/Child tablicama. Pritom PHP mora odraditi preuzimanje podataka iz baze i prosljeđivanje u front-end (preko jTable). Zaviri u Getting Started.

Još jedno pitanje u vezi MAMP - da li sam dobro shvatio - pokrećem ga kao normalnu aplikaciju i on onemogućuje ugrađeni Apache *SAMO* za vrijeme dok je aktivan? Quitam MAMP i normalni Apache je opet aktivan, i ništa nije poremećeno?


OS X vrti Apache na (defaultnom) portu 80, a MAMP na 8888. Tako da ako već imaš pokrenut OS X-ov Apache, instaliraš MAMP i ne diraš postavke, "localhost" (odnosno "localhost:80") će prikazivati ono što servira OS X-ov Apache, a "localhost:8888" ono što servira MAMP-ov. Ako ti se ne da pristupati localhostu preko 8888, najjednostavnije je MAMP podesiti tako da koristi port 80 (ima gumb u postavkama za prebaciti sa 8888 na 80 i obrnuto), ali prije toga moraš ugasiti OS X-ov Apache (sudo apachectl stop).

Tako da stoji ovo što je Riba rekao, mogu raditi istovremeno. Treba ti iz nekog razloga OS X-ov Apache?
21.04.2014 | 21:23
Razlog je iznimno glup, ali je meni vrlo bitan.

Keynote (vjerovao ili ne) ne omogućava link na lokalni file (npr. da imaš PDF kojeg pozoveš klikom iz prezentacije), nego samo URL. I onda, ako želiš otvoriti lokalni file, jedini je način napraviti URL tipa 127.0.0.1/.../.../imedokumenta.pdf
23.04.2014 | 13:12
smayoo kaže:
Daj da odmah zakopam i malo dublje. S obzirom da, koliko vidim, s MySQL / PHP nije baš tako trivijano napraviti ono što se u MS Accessu zove "subform", a u FileMakeru "portal", zanima me da li CodeIgniter ima neku podršku u tom smjeru? Ako ne on, da li neki drugi?


Ne bih te dodatno zbunjivao zato što nema nikakve veze sa PHP-om i MySQL-om, ali mislim da ti može pomoći, pogotovo ako želiš nešto poput FileMakera za Web. Pogledaj novi alat firme koja je Mac, a kasnije i Windows, svetu donela 4D: (Wakanda.

Ukratko, jedino što se traži je poznavanje JavaScripta, mada ni to za početak nije neophodno, koristi svoju NoSQL bazu (database engine dele Wakanda i 4D). "Portal" ili "subform" ćeš napraviti sa tri klika.
23.04.2014 | 13:26
Hvala na prijedlogu, ali molim te za pojašnjenje.

To mogu i s Filemakerom. I s MS Accessom. I oni će isto od svega toga napraviti web aplikaciju. Ali takvu koja traži ili MS Windows server (ako želiš više od jednog korisnika istodobno) ili Mac OS X server. A ovo što ja radim se mora vrtiti na Linuxu (CentOS).

Dakle, da li Wakanda na kraju, u produkciji - radi na običnom, normalnom, standardnom, command line, CentOS-u? Ili nekoj drugoj Linux server distribuciji (Red Hatu, whatever...).
23.04.2014 | 14:07
Server za deployment radi i na Ubuntu pored Windowsa i Maca. Razvoj (Wakanda Studio), samo Mac ili Windows.
23.04.2014 | 14:37
Ubuntu nije server distra Linuxa, nego workstation. Da sad idem stavljat Ubuntu na naš server, sve bi nam drugo prestalo raditi...
Hvala ti svejedno na dobroj namjeri i "sportskom pokušaju".
  • User
  • Posjetitelj
24.04.2014 | 20:21
smayoo kaže:
Ubuntu nije server distra Linuxa, nego workstation. Da sad idem stavljat Ubuntu na naš server, sve bi nam drugo prestalo raditi...
Hvala ti svejedno na dobroj namjeri i "sportskom pokušaju".


Sumnjam da će ti koristit u ovom slučaju, ali čisto informativno - Ubuntu ima i svoju server verziju: www.ubuntu.com/server
24.04.2014 | 20:27
Ma je, znam, ali ima dobrih razloga zašto ljudi koji su profesionalci u tome odabiru Red Hat, CentOS ili neku slučnu distribuciju, a ne Ubuntu.
24.04.2014 | 23:13
A zašto ne bi iskoristio LibreOffice Base za kreiranje formi, a kao backend koristiš MySQL server .... tako ja radim baze jer je tako brže i jednostavnije napraviti "multiplatform aplikaciju", .... kasnije, kad sam zadovoljan s bazom i načinom rada formi, i ako je potrebno web sučelje, samo naštrikam u PHP-u ono što sam u LibreOffice Base napravio u formama..... a dok ne zgotovim PHP baza se koristi preko Base aplikacije bez ikakvih problema sa shareanog foldera od više korisnika istovremeno....

inače... što se tiće servera, na moje idu samo RHEL based distribucije (Scientific Linux ili CentOS .... a ako trebam noviji software tipa php 5.5.x i sl. onda stavljam Fedoru) Te distribucije imaju sve lijepo dokumentirano i za bilo kakav problem sa RHEL based distribucijama se najbrže nađe riješenje i/ili dokumentacija (općenito, RHEL i CENT OS imaju najbolju dokumentaciju u linux svijetu, jedino im je SUSE/OpenSuse blizu po tome, ali on ima svojih drugih mušica).... kod ostalih su forumi jedino riješenje.....

..... imam jedan Debian jer na tome Carnet inzistira za AAI@EduHR LDAP server .... Ubuntu također imam 12.04 LTS (na tome je Oracle sa računovodstvenim softwareom, ja sam inzistirao na linuxu, ... nažalost firma koja nam je stavljala software je inzistirala na ubuntuu ako se ide na linux, makar sam ja želio CentOS ili sl.) koji je iz nekog razloga prestao komunicirati sa gatewayom .... što je dokumentirana i prijavljena greška, a manifestirala se kod više korisnika nakon nekog vremena urednog rada, bez ikakvog očitog razloga ili objašnjenja što se desilo, a koja do danas nije riješena... tako da je ubuntu za mene što se tiče servera "mrtav", za update tog servera sam morao dići proxy server da bi jadničak uopće mogao do interneta....
25.04.2014 | 08:21
Moj bi kolega za te Linuxove mušice, na pitanje "a zašto to ne radi?", odgovorio - "Because fu*k you, that's why!"

Što se Basea tiče, pokušao sam, majke mi, jesam, ali to je još toliko bugovito i nestabilno da jednostavno oduzima previše vremena i jede previše živaca na stalno traženje workarounda za trivijalne stvari. Libre ima jedan set bugova, Open drugi. Doslovce moraš imati oba pokrenuta i pristupati istoj bazi iz oba, pa onda jedno raditi iz jednog, a drugo iz drugog, da se ne bi stalno nešto rušilo i da ti ne uništava već unesene podatke.

Kako ti uspijevaš raditi s tim?
25.04.2014 | 12:13
Hmmm... sreća ?!? ... no ajmo reć da je stvar izbora DesktopOS-a, .... ja na poslu kao desktop OS koristim Scientific Linux, .... Libre instaliram sa LibreOffice službene stranice a ne iz repozitorija .... tako da uvijek imam zadnji LO, .... javu također instaliram službenu sa java.com pored open verzije koja je sa OSom došla i nju stavljam kao defaultnu ..... ta kombinacija mi je stabilna i sve radi uz manje-više poznate bugove u LO.... Baza je na serveru u KVM virtualci na CentOS 6.5 ... defaultni MySQL server, s tim da je kao default engine na bazi podešen InnoDB .... a korisnici ko korisnici, ..... šarenilo (Macovi, Windoze, razne distribucije Linuxa, tableti itd....), jedino LO postoji nativni za sve...
25.04.2014 | 12:28
Sve u svemu, meni se to ne čini ni lakšim, ni kraćim putem.
26.04.2014 | 15:06
Glede php tutoriala, odvoji pola minute svojeg vremena i vidi barem početak ovog tečaja. codecademy
Bez registracije, klikni na "start".

Mene je zanimao uvod u javascript, i ova vrsta tečaja mi jako odgovara. (objašnjenje - editor - rezultat)
26.04.2014 | 18:49
Codeacademy već znam, ali hvala svejedno na doprinosu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 33 minuta
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, drlovric, zeljacveseljac, Anonimci (528)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO