Poruka: 100
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 11 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
|
Dali će biti omogućen prelazak direktno sa SL na ML ili ću morati prvo kupiti Liona pa tek onda na ML i ako da kolika mu je očekivana cijena ?
|
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
|
Poruka: 281
|
|
|
|
|
Omogućen je prelazak sa SL na ML za iznos od 19.99 $.
"Gorak okus loše kvalitete ostaje dugo nakon što je prošao sladak okus niske cijene"
|
|
|
Moderator
Poruka: 9198
|
|
|
|
Meni to indicira da je dosta korisnika koji nisu prešli na Lion. Ja ću, kao i uvijek, pričekati da se istitraju bugovi i da se meni bitne aplikacije adaptiraju na novi OS. Kad sam prelazio na 10.6, to je bilo jedno 5-6 mjeseci (a moglo je biti i nešto kraće, ali bio je Davor zaboravio na mene  ). 10.7 sam kompletno preskočio jer, eto, em je kratko trajao, em bugove nisu porješavali, a i developeri meni bitnih alata ga nisu baš svi doživjeli.  Volio bi (zaista bi!) da se s 10.8 to ipak ne dogodi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Meni je žao što me prisiljavaju na noviji OS X, evo recimo sad novi update za iPhoto i Aperture ili recimo sinkronizacija s iCluodom, a ne nude mi nešto zbog čega bih sam poželio updejtat OS. Taj potez od strane Applea mi se čini jadnim, ucjenjivački i pohlepan.
|
|
|
Poruka: 556
|
|
|
|
pa ocito ti nude. update za iPhoto, aperture, sync sa iCloudom... 
|
|
|
Poruka: 589
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 9 Mjeseci, 3 Tjedana
|
|
dakle večeras smo lakši za 19,99$ 
| iMac 27" | iPhone 3G (16) | iPhone 4 (16) | iPhone 5 (16) | iPad2 3G 16GB white | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB ) |
|
|
|
Poruka: 84
|
|
|
|
|
Ja neću žuriti, rađe ću pričakati još par dana pa da vidim dojmove drugih. Jučer za svaku sigurnost napravio backup internog diska na externi sa Carbon Copy Cloner-om.
iMac 27" 2.8 GHz Intel Core i5 (quad-core)
iPhone 4 16 GB White
iPod Shuffle 2 GB (3rd Generation)
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Ja ću pričekati svojih uobičajenih par mjeseci. 
|
|
|
Poruka: 267
|
|
|
|
smayoo kaže:
Ja ću pričekati svojih uobičajenih par mjeseci.
Apsostrumfno!
Isto sam preskocio lion, al snow mi je sad malo zastario sa nekim softovima, tak da cu morati dizati.
Ne patim za Norveskom i Danskom, ostajem zauvijek u Spanskom...by Breed
|
|
|
|
|
|
|
|
Upravo dobio tweet "Mountain Lion is live at the App Store".
iPhone 4 16 GB White
|
|
|
|
|
|
|
vidim da ljudi imaju problema sa downloadom. Izgleda da nas je puno 
| iMac 27" | iPhone 3G (16) | iPhone 4 (16) | iPhone 5 (16) | iPad2 3G 16GB white | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB ) |
|
|
|
Admin
Poruka: 4652
|
|
|
|
|
Skidam Planinskog lava, ali poučen zadnjim fatalnim upgrade bubama, neću žuriti, a to preporučujem i drugima. Pustite dan-dva da vidimo...
|
|
|
Posjetitelj
Poruka: 633
|
|
|
|
Upgrejdat cu sigurno, svidjelo mi se par featurea. No mislim da cu upgrejdati tek kad izadje 10.8.1
Eventualno ako procitam komentare zadovoljnih korisnika koji javljaju da je bug-free itd. Nema zurbe. Ionako da sada skidam skidao bih valjda 2 dana radi silne navale na servere 
|
|
|
Poruka: 103
|
|
|
|
Nadam se da ce i ovaj tool uredno raditi
Lion DiskMaker (US)

iPhone4 | iPad2 | MacMini Mid2010
|
|
|
Poruka: 176
|
|
|
|
Upravo updateao Safari za Lion na verziju 6, zasad, uz unified search bar, primjećujem još jednu veliku promjenu...
Pamti mi prijavu na Jabučnjak! (Barem zasada) 
|
|
|
Poruka: 76
|
|
|
|
Borostef kaže:
Upravo updateao Safari za Lion na verziju 6, zasad, uz unified search bar, primjećujem još jednu veliku promjenu...
Pamti mi prijavu na Jabučnjak! (Barem zasada)
Meni je i prošli Safari pamtio.
iMac 21.5-inch, Mid 2011
iPhone 5
iPhone 3Gs
iPhone 3G
WD-MyBookStudio 2TB
|
|
|
|
|
|
|
|
bio sam nestrpljiv pa sam neki dan stavio GM, i za sada je sve ok iako nisam imao previse vremena za istrazivanje.
vratio mi se problem kojeg sam imao i nakon updatea na lion. nakon sto izadje komp iz sleepa promjeni ime na mrezi, "mini" u "mini(2)" ili koji vec broj. zaboravio sam kako sam to bio rijesio, moram malo sjest pa vidjet.
uglavnom par simpa stvarcica, notesi su mi bolji ovako kad su izdvojeni iz maila, remindersi iz kalendara... sitnice, ali malko mi je preglednije. notifikacnije su dobro izvedene, jedino mi se cini malo nepraktico prizivanje notification centra jer se slajda sa dva prsta ali tek sa desnog ruba trackpada. na macbooku pretpostavljam da je lakse posto oko trackpada ima povrsine, ali na magicTP ulovis nekako sam rub pa mi i nije zgodno. sreca moze se aktivirati preko hot cornera, i to mi vise odgovara.
ono sto mi nije baz zgodno to su tabovi na safariju. sada se njihova velicina odredjuje njihovim brojem. kada je otvoren samo jedan tab, onda je dugacak prakticki ko cijeli prozor, i otvaranje ovog taba pointerom sada zahtjeva da se ide skroz desno ali stvar automatizma, priviknut cu se valjda. smb i dalje drka, tu nisu nista radili cini mi se. swipe "naprijed" "nazad" sa dva prsta u app storeu je vise nego dobrodosao, iako mislim da cijeli app store UI treba promjenu jer mi je nekako nepregledan i pretrpan. vidim da sada i sistem updatevi idu preko app storea.
ono sto me razveselilo je airplay mirroring na appleTV. uzemem trackpad, odem u dnevni i pustim si fino film, ili surfam ili sta vec, bez razvlacenja kabela. ima malo laga (kod filmova nema) ali nista strasno.
|
|
|
Poruka: 222
|
|
|
|
|
samo sam stavio na laptop, za sad imam osjećaj da je more responsive
"In a world without walls or fences, what need have we for windows or gates?"
Mac Pro // Qcore 2.8, 16gb ram, ati 5770 1gb
MacBook Pro // 13" i7
iPhone 4
|
|
|
|
|
|
|
|
download još traje ali neću napraviti install još. Pričekam par dana
|
|
|
|
|
|
|
|
Da li je moguce instalirati OSX na jedno racunalo i onda napraviti disk image tog diska, te ga bubmuti na drigi stroj? Da li je svaka instalacija unikatna za pojedini stroj ili se bootanjem istog disk imagea sve nekako poslozi za drugi stroj?
Pitam jer me zanima da li je moguce ovako ili na neki drugi nacin imati dva racunala koja izgledaju potpuno isto u smislu izgleda Finder-a i postavki aplikacija, te instaliranih aplikacija.
|
|
|
Poruka: 1696
|
|
|
|
|
nmrzlja1 kaže:
samo sam stavio na laptop, za sad imam osjećaj da je more responsive
Ja zasad samo skinuo safari 6 i imam osjećaj da je odzivniji od petice, da bolje radi?
Budi svjestan svega što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš
|
|
|
Poruka: 1507
|
|
|
|
|
Goldy kaže:
Da li je moguce instalirati OSX na jedno racunalo i onda napraviti disk image tog diska, te ga bubmuti na drigi stroj? Da li je svaka instalacija unikatna za pojedini stroj ili se bootanjem istog disk imagea sve nekako poslozi za drugi stroj?
Pitam jer me zanima da li je moguce ovako ili na neki drugi nacin imati dva racunala koja izgledaju potpuno isto u smislu izgleda Finder-a i postavki aplikacija, te instaliranih aplikacija.
Moguće je, tako to radim kad instaliram nekoj firmi nekoliko Macova odjednom, samo sve instaliram i podesim na jednom, skup sa aplikacijama, zatim sa Superduperom, a može i CCCom, napravis disk image, koji zatim samo prešaltaš na sve ostale strojeve, bilo da su laptop ili desktop.
Stroj spojiš na glavni sa firewire / thunderbolt shemom (target mode), da se na glavnom pojavi kao dodatni disk i onda dereš.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Da. To je jedna od najboljih stvari kod Mac-a. Valjda neće i to us*ati... 
|
|
|
|
|
|
|
|
Djuro genijalac kaže:
Ja zasad samo skinuo safari 6 i imam osjećaj da je odzivniji od petice, da bolje radi?
I ja tako mislim, napravio isto, skinuo samo Safari 6. Fino i glatko radi.
iPhone 4 16 GB White
|
|
|
|
|
|
|
|
Evo ovako, skinuo sam montain lion i neće se instalirati na SSD jer kaže da se taj disk koristi za Time machine backup, iako za to koristim eksterni hard.
Ima tko kakvu ideju?
|
|
|
Poruka: 146
|
|
|
|
|
Možda je TimeMachine zaključao disk zbog pravljenja backupa, označi ga sa exclude u pref. od tm-a. Trenutno isprobavam GM verziju i to sa eksternog diska i radi odlično, svi programi koji su mi trebali na Lionu rade uredno, postoje nove verzije onyx-a i littlesnitcha, total finder radi isti kao i na Lionu, alfred...
|
|
|
|
|
|
|
|
Riješio sam, trebalo je sa diska obrisati folder Backups.backupdb i proradilo je!
Kao relativno novi u Mac svijetu moram priznati da me, osim tog malog problema, oduševio sam proces instalacije...
15 minuta instalacije... I sve radi... Svi programi su tu, sve datoteke su tu... sjajno!
Znam da je to okorjelim Jabučarima normalna stvar, ali meni, koji sam se u životu nareinstalirao Windowsa toliko da ne želim o tome ni pričati... Sa svim problemima koje to donosi... Ovo je preporod.
Javim dojmove o ML sutra, za sad mi se čini super.
|
|
|
|
|
|
|
Backups.backupdb ti je folder u kojeg TM radi backup. Brisanjem istog, brišeš sve kopije podataka koji su backupirani, u tvom slučaju je taj obrisani folder nastao krivim namještanjem backup diska, možda je i krenuo radit backup pa si ga prekinuo pa je folder ostao, pošto pišeš da si napravio restore; najbitinje da sve radi. 
|
|
|
|
|
|
|
Slažem se, vjerojatno je nastao nekom mojom greškom u nekom trenutku...
Backupi na vanjskom disku su na sigurnom, a ovi, ako ih je i bilo, neka idu u povijest... 
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
Postavio 10.8 na externi hdd. Prva stvar koju javi da par aplikacija ne radi. Nista bitno, osim parallels desktopa kojeg nisam updejtao ni jednom. Updejt je rijesio taj problem. Za neke "ozbiljnije" komentare ipak treba proci koji tjedan/mjesec, no bojim se da kod mene to nece biti moguce. Posla imam, 10.7 nastavljam koristiti. Onog trenutka kad skuzim po komentarima da je sa 10.8 sve ok, onda se prebacujem. Do tad cu ga upalit poneki put radi novih featurea, ali i radi samog Safaria da provjerim jel isti napokon upotrebljiv.
Proces instalacije sam vec 2 puta prosao, ali moram ponoviti da me isti odusevljava (linux + win iskustvo). Iako je i win dotjeran, ovo je neka nova razina 
|
|
|
Poruka: 1507
|
|
|
|
mileni kaže:
no bojim se da kod mene to nece biti moguce. Posla imam, 10.7 nastavljam koristiti. Onog trenutka kad skuzim po komentarima da je sa 10.8 sve ok, onda se prebacujem. Do tad cu ga upalit poneki put radi novih featurea, ali i radi samog Safaria da provjerim jel isti napokon upotrebljiv.
Prvo, pametno  Kod mene je još 10.6 jer nisam od posla stigao se baviti seljenjem, a pošto isti OS nadograđujem od 10.4 odlučio sam se za čistu instalaciju da počistim zaostalo smeće, a za to treba odvojiti vrijeme...
Što se tiče Safarija, izašla je nova verzija iza 10.7, pa se ne trebaš zbog njega prebacivati 
|
|
|
Poruka: 12
|
|
|
|
|
Evo da i ja podjelim svoje dojmove.
Sinoć sam upgradeo sa Liona na Mountain Liona i sve je prošlo bez problema. Sve aplikacije rade, s tim da je bilo par updatea radi kompatibilnosti s Mountain Lionom. Ali bez ikakvih frustracija, za razliku kada sam upgradeo na Liona kada je na neke update aplikacija trebalo čekati i po par mjeseci. Uglavnom, jako sam zadovoljan. Mountain Lion se doima kao dobro ispeglan Lion.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jel neko probal CS4? jel to radi na ML-u OK?
|
|
|
Poruka: 12
|
|
|
|
Djuro genijalac kaže:
Jel neko probal CS4? jel to radi na ML-u OK?
alturl.com/mqpd2
|
|
|
|
|
|
|
roaringapps.com/apps:table
kompatibilnost aplikacija lion-mountain lion
|
|
|
Moderator
Poruka: 1688
|
|
|
|
Da li je neko skontao kako se aktivira opcija u safariju show all tabs sa nekom gesturom na magic mouse-u
Evo i prvi problem  ne radi mail tj ne mogu da uradim refresh i ne stizu mail-ovi.Uradio sam upgrade na Mountain Lion
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
Svi koji se jave preko jabucnjaka ostvaruju 10% popusta za sve usluge servisa
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
|
Mail mi uredno radi. Kao i sve aplikacije. Neke su zahtjevale updejt, no to je to.
Safari me na kraju razocarao (ponovno). I dalje ima manjak osnovnih opcija koje moderni browseri imaju, no najveci problem je i dalje pretjerana neoptimiziranost. 2 taba sam ostavio preko noci, ujutro dodjem i Safari zauzeo ukupno 810mb memorije. Pretjerano i previse. A steta je, jer lijepo djeluje i izgleda sa OSX-om.
|
|
|
Poruka: 333
|
|
|
|
|
Nemoj zaboravit nedostatak Activity prozora i RSS-a u Safariju i Mailu. Ali zato je to Share gumb za brzo širenje nezadovoljstva ovim "upgradeom".
|
|
|
Poruka: 274
|
|
|
|
Eto društvo, nisam mogao odoljeti, i novi OS X se vrti i kod mene (MacBook Air '2011)
Cijeli proces updatea je prošao bez ikakvih problema (čak niti manjih), znači perfektno. Download je trajao cca 2 sata (kolko može moja veza), ostalo cca 15 - 20 min.
Imam jedno pitanje; Da li ja nemogu pronaći, ili se još nemože direktno postati na facebook? (Twitter radi bez beda)
Inaće, apsolutno svi programi koje sam imao na Lionu, rade i sada bez problema, pa se malo igram s ne toliko bitnim stvarčicama.
EDIT:
Eto, da sam ranije pitao, ranije bih i sam pronašao. "Facebook integration coming this fall."
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Kako tek na jesen? Pa to je jedan tako važan profesionalni alat... 
|
|
|
Poruka: 255
|
|
|
|
Pff, sad ga neću ni dizati, to mi je bila najpotrebnija stvar. Dok se to ne usavrši ne dižem i točka. 
RMBP 15" 2.3GHz i7(16GB RAM)
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
Evo, i ja iskrcah 20 USD-a i napravih upgrade na 10.8. Sve je prošlo bezbolno i, zapravo, nevjerojatno brzo. Mislim da sama instalacija nije trajala ni 15 minuta. Sve radi i nemam nikakve pritužbe, čak mi se čini da je komp malo življi (MBair, 4Gb, 1.7 GHz i5, 250 Gb SSD)
A fejs mi je bitan kao i ishod izbora u Pipirlaniji 
|
|
|
|
|
|
|
|
Jel netko napravio update sa 10.6 na 10.8 ?
|
|
|
|
|
|
|
smayoo kaže:
Kako tek na jesen? Pa to je jedan tako važan profesionalni alat...
Da, naravno!
Inaće, za primjer; Traktor pro 2.5 radi bez beda. Otvaranje u punom ekranu, pomicanje na drugi, treći desktop, uz kontinuirani play, sve radi bez trzanja, štekanja, čak niti malo zvuk ne zastane. To se zove pouzdanost o kojoj na windowsima mogu nsamo sanjati!
Nadam se da je to dovoljno profesionalno, hehehe!
I sve to na MB Air sa 2GB RAMa, uz otvoren skype, mail, i još tih "fensi šmensi đinđa"...
Eto, da ne bude baš sve trivijalno poput fejsa i twittera! 
|
|
|
Poruka: 331
|
|
|
|
danijelr15 kaže:
Nemoj zaboravit nedostatak Activity prozora i RSS-a u Safariju i Mailu. Ali zato je to Share gumb za brzo širenje nezadovoljstva ovim "upgradeom".
Dignuo sam update Safarija, iWorka i na Mailu mi se pokazao RSS od @Buga. Ne bih ga htio u Mailu, a ne znam ga isključiti  .
Ima li tko ideju? Da ne bude zabune, nisam stavio ML, samo update na Liona.
|
|
|
Poruka: 493
|
|
|
|
|
Kako se updejta taj novi OS? Na software update mi ga ne nudi,imam lion dobiven s airom i mogu ga i koliko sam informiran mogu ga skinuti za badava.Šta se ide na upgrade ili neki drugi način! Nemam backup jel još nemam previše bitnih stvari na lapu a ono što mi je bilo bitno je već pohranjeno negdje drugdje.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Mislim da moraš od trgovca dobiti nekakav redeem code i onda pomoću njega kupiš (a da te to ne košta ništa) novi OS u App Storeu.
|
|
|
|
|
|
|
cariblanco kaže:
Kako se updejta taj novi OS? Na software update mi ga ne nudi,imam lion dobiven s airom i mogu ga i koliko sam informiran mogu ga skinuti za badava.Šta se ide na upgrade ili neki drugi način! Nemam backup jel još nemam previše bitnih stvari na lapu a ono što mi je bilo bitno je već pohranjeno negdje drugdje.
Evo, malo prođi po ovoj stranici;
www.apple.com/osx/uptodate/
|
|
|
Poruka: 333
|
|
|
|
boriskr kaže:
Dignuo sam update Safarija, iWorka i na Mailu mi se pokazao RSS od @Buga. Ne bih ga htio u Mailu, a ne znam ga isključiti .
Ima li tko ideju? Da ne bude zabune, nisam stavio ML, samo update na Liona.
Koristiti neki alternativni RSS reader. To je Appleova poruka korisnicima. Budući da si ostao na Lionu (bravo!), ali si stavio Safari 6, otvara ti Mail za RSS. Što se ne bi dogodilo na ML jer tamo ni u Mailu nije podržan.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mogu reći da, ako netko ima noviji komp koji podržava power nap, samo radi toga vrijedi skočiti na ML!
FAMOZNA stvar..... Zbilja su me oduševili s Power Nap funkcijom, iako mi, priznajem, nije jasno kako to uopće radi?!?!
|
|
|
|
|
|
|
Instalirao sam ML na dva kompa za sada i mogu reci da je OS dosta zivahniji, posebno novi Safari. Instalacija traje cca. 30min ili manje, sve fino ugladjeno i usminkano. Nisam probao bas neke od novih feature-a, ali bitno je da se OS cini stabilan i brz.
Imam nekih problema sa Mac mini-jem koji mozda i nemaju veze sa ML-om,
ali za to sam otvorio novi topic.
Ono sto mi je dosta fora je da se sada za standardni sound output moze izabrati AirPlay destinacija. Sve ide na AirPlay, osim sistemskih zvukova upozorenja, ali recimo da to nema veze, cak je mozda i logicno. A taman sam mislio kupiti AirFoil 
|
|
|
Poruka: 205
|
|
|
|
Updateao na ML..Imam preko SwitchResx posebno namještenu rezoluciju za plazmu,međutim očito ML ta rezolucija nepaše iz neznam kojeg razloga,dok na SL i na Lionu sve normalno radilo..jednostavno mi je overscan prije bio od ruba do ruba,dok na ML prelazi rub,baš bizarno. 
iMac 27'' QC 2.66
iPad 3gen Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
|
|
|
|
|
Poruka: 8
|
|
|
|
|
Upgradeao na Mountain Lion i požalio. Najviše zbog toga što mi se sada Adobe Bridge CS5.1 sruši svaki put kad otvorim direktorij u kojem je .zip arhiva. Sruši se i kad je već otvoren direktorij i u njemu napravim novi zip.
Mail app je umjesto slika pisao "missing plug-in" uzrok čemu je bila Java.
Chrome se stalno smrzava i ruši, čini mi se zbog Flasha.
Uglavnom, muci me Adobe Bridge.
|
|
|
Poruka: 326
|
|
|
|
Kolko sam vidio na linku kompatibilnih aplikacija Adobe CS bas i nije kompatibilan  .
Milslim da cu pricekati jos tjedan ili dva ili mjesec ili dva....
Odlučio sam promijeniti potpis
|
|
|
|
|
|
|
|
Meni Adobe CS5 Master collection radi normalno.
|
|
|
|
|
|
|
Rješio problem,ima u Plex-u i XBMC-u manualno namještavanje overscana  ,čudi me da nema toga direktno u OS-u ali dobro.. Ostalo radi dobro i stabilno
iMac 27'' QC 2.66
iPad 3gen Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Instalirao sam ga večeras na Mac mini, radi odlično, nisam primjetio nikakve probleme i sav softver koji sam probao šljaka (Adobe CS6, Office, bitni alati, sve Blizzardove igre...).
No, iskreno, sve to skupa mi izgleda kao totalno mlak upgrade sistema. Od nečeg korisnog sam primjetio da su konačno opet vratili finije stišavanje putem tipki uz pomoć OPT.
Na glavnom stroju (Mac Pro 2007) nisam napravio upgrade jer nije službeno podržan, što je sramotno i ponižavajuće. Oko toga se diglo dosta prašine, peticija, forumi su puni, a i ja sam slao ružne mailove po Appleu, pa i samom Cooku.
Danas mi se javio dev segment manager i rekao da objasnim u čemu je problem!  Objasnio sam mu... iskreno, nisam očekivao da će se javiti, nije u njihovom stilu. Prije je na takve stvari odgovarao samo Steve osobno - i obično sređivao problem (npr. epizoda s 8800GT i 32-bitnim EFI-ijem).
|
|
|
|
|
|
|
Tito kaže:
Kolko sam vidio na linku kompatibilnih aplikacija Adobe CS bas i nije kompatibilan .
Milslim da cu pricekati jos tjedan ili dva ili mjesec ili dva....
CS4 normalno. Indesign, PS, topaz denoise plug-in, sve šljaka. Illustrator još nisam imal prilike probavat
|
|
|
Poruka: 521
|
|
|
|
|
Nakon instalacije ML nije radio Parallels, te kombinacija Mail Tags/MailActOn. U roku od jednog dana sva su tri programa upgreadana i sada i oni rade. Zasad ni jedna zamjerka. ML fino radi. iMac 2008.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jučer upgradeao sa Liona na ML, sve prošlo bez ikakvih problema i sve aplikacije rade. Imam osjećaj da mi iMac sada brže radi nego na Lionu. Za sad nemam nikakvih zamjerki niti sam uočio neke bugove, jedino što mi je javio bilo je incompatible software i to samo jedne aplikacije. Baš kao šta dpasaric kaže da izgleda kao mlak upgrade sistema, i ja tako mislim, očekivao sam više ali šta je tu je. Od novih featurea isprobao Messages, Reminders te Notes koji rade sinkronizaciju putem iClouda u sekudi, Mail (radi normalno i sve nove mailove šiba u Notifications), dopada mi se Dictation (bilo bi lijepo da u budućnosti radi i na hrvatski). Preko noći sam ga ostavio sa 20 otvorenih aplikacija i ujutro kad ga probudio iz sleep-a sve me čekalo kako sam i ostavio. Ja za sad zadovoljan a nadam se da će tako i ostati.
iPhone 4 16 GB White
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
Slozio bih se po pitanju brzine. I meni se cini da sve radi osjetno brze. Mozda se varam, no takav osjecaj imam.
Isto tako bih se slozio da je premalo donio ovaj upgrade. Ovo je ustvari nesto ala service pack, samo sto se ovaj sp placa
No ne ljutim se, jer samo radi brzine - isplati se. Od novih featurea nisam isprobao ni jedan, jer ih iskreno ni ne koristim. Tocnije, jedan jesam. Messages. Iznenadio me pop up tokom noci dok sam radio. I svidja mi se, ne moram preko mobitela odgovarati, odgovorim direkt iz OSX-a.
Ali nakon svega 2 dana koristenja ML-a na externom HDD-u, upgrejdao sam na iMac-u u potpunosti na ML. Sve radi kao i prije, samo malo brze, pa nisam vidio razloga da vise cekam.
|
|
|
|
|
|
|
Goldy kaže:
Instalirao sam ML na dva kompa za sada i mogu reci da je OS dosta zivahniji, posebno novi Safari. Instalacija traje cca. 30min ili manje, sve fino ugladjeno i usminkano. Nisam probao bas neke od novih feature-a, ali bitno je da se OS cini stabilan i brz.
Imam nekih problema sa Mac mini-jem koji mozda i nemaju veze sa ML-om,
ali za to sam otvorio novi topic.
Ono sto mi je dosta fora je da se sada za standardni sound output moze izabrati AirPlay destinacija. Sve ide na AirPlay, osim sistemskih zvukova upozorenja, ali recimo da to nema veze, cak je mozda i logicno. A taman sam mislio kupiti AirFoil
Kolega Goldy, moj savjet tije da kupiš Airfoil. Aplikacija je jednostavno fenomenalna. I što je najbitnije - nije ograničena. Glazbu možeš streamati iz bilo koje aplikacije (za razliku od aiplaya)
Isprobao sam i jedno i drugo, i i dalje se držim Airfoil-a. Ima neeešto maalo veći delay, ali zato se nijednom ne dogodi da "zatrza"
|
|
|
|
|
|
|
mileni kaže:
Od novih featurea nisam isprobao ni jedan, jer ih iskreno ni ne koristim. Tocnije, jedan jesam. Messages. Iznenadio me pop up tokom noci dok sam radio. I svidja mi se, ne moram preko mobitela odgovarati, odgovorim direkt iz OSX-a.
Ali nakon svega 2 dana koristenja ML-a na externom HDD-u, upgrejdao sam na iMac-u u potpunosti na ML. Sve radi kao i prije, samo malo brze, pa nisam vidio razloga da vise cekam.
Riba to može koristiti i mi koji imamo airove od 2011 naovamo: power nap! To je FAMOZNA stvar. Komp je poklopljen, dakle spava, ali povlači mailove, kad bude trebalo, povukel bude update sistema i radi backup. Dakle, dok ga nitko ne koristi, tak da nikom i ničem ne smeta...
SUPER stvar, samo radi nje bi kupil ML da ga već nisam.... 
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
Yup, taj dio mi se svidio. Samo sto ja toga nazalost nemam, pa mi (trenutacno) nista ni ne znaci. Za mailove lako, no recimo ostaviti FTP da uploada/downloada + torrente.. Eh, pusti snovi, barem jos koju godinu dok ne promjenim komp 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Power Nap — allows a MacBook Air (Mid 2011 or newer) or a MacBook Pro with Retina display to synchronize with iCloud (Reminders, Calendars, Photo Stream, Notes, Mail, and Find My Mac) while sleeping. Power Nap also allows a Mac to download App Store and OS X updates as well as make periodic Time Machine backups when it is plugged in and sleeping.
Mene stvarno pocinje nervirati nacin na koji tjeraju korisnike da kupuju nove strojeve.Zasto ovu opciju ne podrzavaju starije masine,nikakvog objasnjenja nema ista varijanta kao sa Siri na iPhone 4
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
Mislim da je jasno zasto. Sam si to vec napisao
Inace, zadnji dan da koristim Safari. Zivi uzas od browsera. Cak je i MS napredovao sa IE browserom koji sada nije los, dapace. Samo apple tu stoji na mjestu.
3 crasha samo danas, ranije sam vec opisao sta me kod istoga smeta. Chrome + FF, kako kad. Vracam se svojoj staroj kombinaciji 
|
|
|
|
|
|
|
Nemoš vjerovat,konačno youtube dobro radi na safariju 
iMac 27'' QC 2.66
iPad 3gen Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
|
|
Poruka: 663
|
|
|
|
|
saint kaže:
Mene stvarno pocinje nervirati nacin na koji tjeraju korisnike da kupuju nove strojeve.Zasto ovu opciju ne podrzavaju starije masine,nikakvog objasnjenja nema ista varijanta kao sa Siri na iPhone 4
Pa sta ne vidis da se tu radi samo o strojevima sa defaultnim ugradjenim ssd diskom...
|
|
|
Poruka: 190
|
|
|
|
saint kaže:
Power Nap — allows a MacBook Air (Mid 2011 or newer) or a MacBook Pro with Retina display to synchronize with iCloud (Reminders, Calendars, Photo Stream, Notes, Mail, and Find My Mac) while sleeping. Power Nap also allows a Mac to download App Store and OS X updates as well as make periodic Time Machine backups when it is plugged in and sleeping.
Nije ista, SSD je u pitanju.
Inace, presao na MBPovima 5.5 i 7.1 i desktop hackintoshu i7, x58, 24GB, gtx580. Zasad svugdje radi super  konacno sam poceo koristit safari kao defaultni browser. Zao mi je jos samo sto nema F3 za search, to mi fali sa firefoxa, al prezivjet cu, fullscreen mode je dobar za laptope, za desktop mi zbog 30 inca ne koristi previse. Pogledat cu malo ovu pptrosnju memorije, nisam bas na to obracao paznju jer imam 8 gb u mbpovima i 24 na desktopu.
Developerski alati rade, VMware fusion radi super, vrte se tri virtualne masine na desktop stroju cijelo vrijeme.
Zasad nemam zamjerki, ovaj notifications je ok, posebno uz trackpad, al ne koristim nesto cesto.
Novi wallpaper je ljepsi i od Leoparda, SLa i Liona, pa kome je bitno neka navali 
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
lukarak kaže:
Ne bas. Ocito pali samo kod Apple SSD-ova, tj. ugradjenih u Apple servisu. Imam SSD u iMac-u, powernap ne radi.
I ne shvacam logiku iza tog poteza. Mislim, shvacam. Samo sto istu smatram debilnom 
|
|
|
Poruka: 72
|
|
|
|
|
Imam MBA mid 2011 i Power nap opcija ne radi. Osim toga dok sam spojen na wireless umjesto klasicne ikonice koja pokazuje jacinu signala meni stoji usklicnik kao da se ne moze spojiti (iako je spojen). Svasta. Opet glupi bugovi...
|
|
|
|
|
|
|
|
Moraš napraviti software update da ti updatea firmware i onda ti se u sys prefsima pod energy saver pojavi opcija power nap
|
|
|
|
|
|
|
|
iMac 11,3 (12GB RAM OWC 240GB disk) install je trajao 12min:45sec, sve radi super
|
|
|
Poruka: 72
|
|
|
|
Djuro genijalac kaže:
Moraš napraviti software update da ti updatea firmware i onda ti se u sys prefsima pod energy saver pojavi opcija power nap
Napravio. Hvala. Nisam ocekivao da ce prvi update izaci istovremeno s OS-om
Za ovu glupu ikonicu cu morati ocito pricekati jos neki patch. No bitno da wireless ipak radi iako oznaka pokazuje drugacije... 
|
|
|
|
|
|
|
mileni kaže:
lukarak kaže:
Ne bas. Ocito pali samo kod Apple SSD-ova, tj. ugradjenih u Apple servisu. Imam SSD u iMac-u, powernap ne radi.
I ne shvacam logiku iza tog poteza. Mislim, shvacam. Samo sto istu smatram debilnom
Ma ne sam SSD, nego jel masina dolazi samo sa SSDom. A i ocito ne radi na C2D MBAovima.
Nema veze s 'Appleovim' SSDovima za ostale masine, ni sa postojanjem SSDa, nego ocito je to podrzano samo na masinama gdje su mogli bit sigurni da ce bit SSDa.
Tak mi se bar cini.
|
|
|
Poruka: 663
|
|
|
|
|
nego on the sidenote. meni se cini da applikacije vise ne otvaraju zadnji otvoreni prozor nakon gasenja. mozda je tu tajna u boljem memory managementu?
|
|
|
|
|
|
|
Još je u beti ali obećava... 
|
|
|
Poruka: 154
|
|
|
|
|
Znači da sumiramo na kraju.
ZA ili Protiv upgradea.
Iskustva vaša?
Da čujem.
iMac 21,5 1TB ATI grafika
iPhone 5 64GB
|
|
|
|
|
|
|
|
Nakon par dana korištenja mogu reći da sam zadovoljan, ali isto tako mislim da, u odnosu na Lion, i nisam nešto pretjerano profitirao... OK, tu su ovi novi feature-i uvezeni iz iOS-a, koji rade točno onako kako je i rečeno, samo što ja od njih i nemam previše koristi, što opet ne znači da netko drugi neće.
Sve u svemu, imaš dvadeset dolara viška - samo napred
Ako ne, nema žurbe.
|
|
|
Poruka: 70
|
|
|
|
Defou kaže:
nego on the sidenote. meni se cini da applikacije vise ne otvaraju zadnji otvoreni prozor nakon gasenja. mozda je tu tajna u boljem memory managementu?
ako je označeno ovo dolje, onda ne otvara 
|
|
|
Poruka: 1450
|
|
|
|
|
ima li oko problema na macbookprou sa ventilatorom?u mene zena kaze da joj sad ventilator radi non stop. a da ga prije nije ni cula.
iMac 27" 3,2 GHz
iPhone 5, iPad 16GB wifi bijeli
MacBook
|
|
|
|
|
|
|
|
Ne primjećujem nikakvu promjenu u ponašanju, uglavnom se vrti na 2000rpm.
Inače imam instaliran Fan Control, ali ne zbog stišavanja ventilatora, nego upravo da ubrza vent čim prije, a ne da čeka dok proc dođe do 80C pa onda tutta forza.
|
|
|
Poruka: 143
|
|
|
|
Digao ML na svom miniju i moram priznati da sam jako zadovoljan jer sam riješio probleme koje sam si nakalemimo s Lionom (nije htio u sleep, pa se pojavio SMC problem sa 10.7.4, veća sam izgubio volju stalno kopati po forumima kako riješiti bagove  )
Eto već dva dana nemem problema sa sleepom, a i kernel mi ne javlja nikakve smc greške.
Jedino primjetih da mi noću svaka 2h nešto šljaka, ne znam da li se budi ili to radi u pozadini. Mislim da je to zbog iClouda - Find my mac -
Meni osobno je drago da sam se maknuo sa Liona (totalni promašaj)
Jedino se bojim da ćemo s vremenom morati plaćati update - jer od sada ide preko AppStore-a
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Što - s vremenom? Koliko vidim što drugi pišu, i ovo je zapravo update kojeg su naplatili. 
|
|
|
Poruka: 383
|
|
|
|
|
Kako sam napisao i u Vikalici ML je samo "missing update" Liona....
...bilo bi glupo napisati da sam zadovoljan jer su mi ga naplatili 20 dolara ali sam ipak zadovoljan jer je Lion bio nekako nedorađen i loš...
Nove điđe pokupljene iz iOS-a su mi ok jer sam na njih naviknut zbog upotrebe iPhona, ali nikako nisu nesto presudno ili potrebno kad radim.
Kakav je ML "ispod haube" ne znam, nadam se bolji, mogu reći samo da mi je dojam da sve skupa za sada radi brže.
Još uvijek imam problem sa hrpetinom "neaktivne memorije" ( trenutno preko 10GB ) kad radim u Ligtroom-u i korištenjem "page outs-a" iako neaktivne memorije ima "ko dreka" ali to je ipak izgleda problem sa Lightroomom....
|
|
|
Posjetitelj
|
|
|
|
Imam slican problem sa Unity3D-om. Zato drzim terminal upaljen i svako malo ukucam "purge". Pomaze dosta, pa isprobaj 
|
|
|
Poruka: 7
|
|
|
|
Pozz svima, nisam izdržao dugo pa sam instalirao ML.. Instalacija je prošla brzo i bez problema no ....
- ono što sam primjetio za sada je da mi ne radi mreža (Ethernet) kaže da nema kabla, imam net samo preko WiFi,
- nemam ni opciju Power Nap u "Štednja energije" . Vec je bilo rečeno "napraviti update i to ce se pojaviti" ali kad odem na "Ažuriranje softvera" otvori mi se APP STORE ... a tamo mi je sve ažurirano ...
Neki savjet , kako updetirati drivere i sl za ML
Hvala 
|
|
|
Admin
Poruka: 5549
|
|
|
|
|
Dobrodošao. Power Nap podržavaju samo strojevi koji su tvornički imali ugrađen SSD disk. Ethernet je prije sigurno radio?
|
|
|
|
|
|
|
|
Pozz Riba, je ethernet je radio, njega sam i koristio . A što je sa ažuriranjem softwera, da li ce sada sve ici preko APP stora ili mi je i to nesto smrdano.
Napravio sam i popravak ovlaštenja i sve je i dalje po starom
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Da, koliko sam shvatio updatei će ići preko storea.
Što se Etherneta tiče, vidiš li na routeru da se lampica upali kada spojiš kabel ili je i tamo mrtva? Možda probati NVRAM reset i slično...
|
|
|
|
|
|
|
pa ponaša se kao da nema kabla, lampica se ne pali ,.... probam reset NVRAM malo kasnije ....javim ako sto uspijem, mozda se jos nekome desi sl. .. thx 
|
|
|
Poruka: 143
|
|
|
|
Smayoo
Točno da su i ovaj naplatili, no mislio sam na svaki slijedeći update bilo čega što imaš na kompu. U svaki ubace namjerno neki bug pa moraš kupiti novi update s kojim dolazi neki novi bug i tako u krug. Dobar model zarade. 
|
|
|
|
|
|
|
|
još jedno pitanje... Kako da spržim instalaciju ML na DVD. Nakon što je kupljena, gdje se instalacija nalazi na disku. Možda cu morati ispočetka sve instalirati a kako mi šteka internet nakon updata, htio bih pokrenuti install sa dvd-a
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
tkzan68 kaže:
pa ponaša se kao da nema kabla, lampica se ne pali ,.... probam reset NVRAM malo kasnije ....javim ako sto uspijem, mozda se jos nekome desi sl. .. thx
Bez obzira što se čini nevjerojatno, daj ti ipak probaj najprije ono što je najjednostavnije - provjeri da li je kabel dobro uštekan na obje strane, puhni u RJ45 konektore (na uređajima) da izađe prašina (ako je ima), i probaj s drugim Ethernet kabelom.
Sve to možeš probati brzo, lako i jeftino. Ako nakon toga i dalje ne radi, onda se upuštaj u kompliciranije zahvate.
|
|
|
|
|
|
|
 ) probao sam smayoo i to odmah na početku, radi se o pola sata razlike kada je sve radilo, prije instalacije ML-a, tako da mislim da je nesto sa kext-om ajd barem radi WIfI pa mogu istraživati. Sada skidam novu instalaciju pa cu je puknuti na DVD ako budem isao sve ispočetka. Napravio sam i backup preko time masine pa mogu sve vratiti i na predhodnu verziju ... u svakom slucaju hvala na odgovorima
|
|
|
|
|
|
|
Da bi napravio restore, moraš skinuti installer. Onda ga povuci iz Applications foldera. Potom na ikonu desni klik, show package info. Onda u resorces imaš InstallESD.dmg i to je ti zapravo instalacija.
Sad digni disk utility. Mountaj ovaj installESD.dmg i odaberi ga, a u desnom izborniku odaberi restore.
Sliku particije, USB-a ili DVD-a s lijeva povuci u destination i pusti ga da odradi svoje. Kad bude gotov, imal buš bootabilnu particiju na hardu, usb-u ili DVD-u.
A ako ti se ovo čini prekompliciranim, onda osxdaily.com/2012/07/25/create-os-x-moun...drive-liondiskmaker/
|
|
|
Poruka: 108
|
|
|
|
|
vlastelica kaže:
Znači da sumiramo na kraju.
ZA ili Protiv upgradea.
Iskustva vaša?
Da čujem.
Evo moje iskustvo - slobodno instaliraj ML.
U odnosu na Lion, ML je znatno responsivniji, novi Safari 6.0 je upotrebljiviji od prethodnoga, Messages app je fora ako koristiš i druge Apple uređaje odnosno imaš potrebu slati drugim osobama koje koriste iPhone/iPad/iMac/mbp kratke poruke.
Kao što su i drugi naveli, sama instalacija vrlo je brza i djeluje bezopasno. Dulje je trajao download preko B.Net flatrate veze nego sama instalacija.
Evo sad se vrti ML na mbp 13" mid-2009 i moj subjektivni dojam je da je mbp znatno brži, responsivniji od Liona.
Od aplikacija koje koristim, sve rade i nakon upgrade-a (radi se o malim 3rd party aplikacijama).
Primjer aplikacije koju trebah reinstalirati - Kindle for Mac - radi besprijekorno nakon reinstalacije na MLu.
Dakle jedan veliki ZA-svakako prije provjeri podržavaju li aplikacije koje koristiš ML. Velika je vjerojatnost da ako rade na Lionu rade i na MLu, barem je takav moj dojam. ML je zapravo Service Pack za Lion, dok je prelazak sa Snow Leoparda na Lion sličniji prelasku sa WinXP na Win7.
Eto, za sada sve isprobano radi na MLu, i to brže nego na Lionu.
|
|
|
Poruka: 2205
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana
|
|
|
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Mislim da ML sada ima Save a copy tako da više nije toliko gadno kao na Lionu, ali koristan link u svakom slučaju!
|
|
|
|
|
|
|
|
Riba kaže:
Mislim da ML sada ima Save a copy tako da više nije toliko gadno kao na Lionu, ali koristan link u svakom slučaju!
Sta nema Lion export koji radi istu stvar?
|
|
|
Poruka: 124
|
|
|
|
Ako nekome zatreba: fix iStat Pro processes for Mountain Lion
1. Locate your widget, it will be under /Library/Widgets or ~/Library/Widgets
2. Right click it and select: "Show Package Contents"
3. Open Wide.js or Tall.js file in some editor (Wide is for horizontal view, Tall for vertical)
4. Locate the line
Quote:
WideSkinController.prototype.updateProcesses = function(){
var _self = this;
var exclude = "";
if(p.v("processes_excludewidgets") == 'on')
exclude = " grep -v DashboardClient | ";
if(p.v("processes_sort_mode") == 'cpu')
widget.system('ps -arcwwwxo "pid %cpu command" | egrep "PID|$1" | grep -v grep | ' + exclude + ' head -7 | tail -6 | awk '{print "<pid>"$1"</pid><cpu>"$2"</cpu><name>"$3,$4,$5"</name></item>"}'', function(data){ _self.updateProcessesOut(data);});
else
widget.system('ps -amcwwwxo "pid rss command" | egrep "PID|$1" | grep -v grep | ' + exclude + ' head -7 | tail -6 | awk '{print "<pid>"$1"</pid><cpu>"$2"</cpu><name>"$3,$4,$5"</name></item>"}'', function(data){ _self.updateProcessesOut(data);});
}
Change "PID|$1" to "PID| $1" (Add space before $ sign)
5. Save the changes
6. remove widget and re-add it Dashboard, and it should be fixed
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
@Dr.Beast svaka cast radi 
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
lukarak kaže:
Riba kaže:
Sta nema Lion export koji radi istu stvar?
Ne, Export sprema u neki drugi format.
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Mislim da ću danas završiti prikaz, pa ćete dobiti feedback s moje strane...
|
|
|
|
|
|
|
Nažalost vratio sam se na LION, problemi sa WiFi koji nakon nekog X kraceg vremena jednostavno prestane raditi a da cijelo vrijeme pokazuje da je povezan i Ethernet konekcije koja se s vremena na vrijeme pojavi ali isto tako i nestane, definitivno je stvar softwera. Napravio sam i potpuno novu instalaciju ML-a, gdje se sve isto ponasalo, kada sam vratio nazad Lion, sve radi savršeno i Ethernet i WiFi.... dakle čekam update a dotat cu na neku manju particiju instalirati ML da mogu malo istraživati.
P.S. ne znam da li je slucajno ili ne ali se ML instalacijski DVD ne može snimiti na obican DVD jer javlja da na DVD-u nema mjesta, rjesio sam tu situaciju tako sto sam napravio na disku particiju od 5 GB i iz imaga napravio restore tako da instalaciju sada mogu pokrenuti kad hocu a vjerujem da ce mi jos trebati
Hvala Ribi, Smayoo i svim ostalima na pomoci. Pozz 
|
|
|
|
|
|
|
saint kaže:
@Dr.Beast svaka cast radi 
+1
iPhone 4 16 GB White
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
tkzan68, naravno da ne može na običan DVD - pa još je 10.5 trebao dual layer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
smayoo kaže:
tkzan68, naravno da ne može na običan DVD - pa još je 10.5 trebao dual layer
10.5 je zapravo najteži OSX ikad (u smislu veličine), jer je pisan i za PPC i za intel....
|
|
|
|
|
|
|
|
Jel tko instalirao ML na MacBook Pro 7.1. (Core 2 Duo" 2.4 13 Mid-2010)?
Ako da, jel mi može preporuciti isplati li se nadograđivati i jel rad brži ili sporiji u odnosu na rad s originalnim Snow Leopardom?
Trenutno sam na Snow Leopardu i nemam zamjerki na njega, ali me smeta Appleova politika kojom zakida korisnike starijeg OS-a.
Ako iCloud može raditi kao dodatni program na Windowsima, ne vidim razlog zašto isti nebi radio na isti nacin na Snow Leopardu. Ista stvar i sa Safarijem. Kao da Safari 6 nebi mogao raditi.
Nije mi 20$ neki veliki novac, ali ipak ne volim osjecaj da me netko tjera na neku nadogradnju zbog par opcija koje bi trebale raditi i bez nadogradnje.
Nisam primjetio da IE 9 bio samo Win 7. Osim toga njima bi trebalo biti u interesu da koristim Safari.
Ovako ako necu dobivati ubraznja i poboljšanja kod njega, ostaju mi Opera ili Firefox...
Kako su krenuli svake godine ce predstavljati novi OS i ovakvim sitnicama te tjerati da kupuješ novi.
Bilo bi bolje da neke od dodataka ugrade u postojeci, a tek kroz barem 2 godine predstave kompletniju i kvalitetniju nadogradnju.
Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
|
|
|
|
|
|
|
|
mislim da idu na jedna inacica godisnje, po uzoru na iOS. moguce da ce uskoro i biti besplatna.
sad, koliko je dobro takvim tempom izdavati nove verzije OS-a... bo!
|
|
|
Poruka: 1268
|
|
|
|
Umjesto da jednu nadogradnju (dvogodisnju recimo) platis 60-70$, platices tri po 20$.
Prodjes "jeftinije", imas non stop ensto novo na comp, pticice i dalje cvrkucu, i svi sretni 
|
|
|
|
|
|
|
|
Trebam hitno pomoc. Sinoc sam uradio cistu instalaciju ML i kad sam vratio sve sa TM , nisam se mogao ulogovati na njega. Evo vec peti put pokusavam ali nista. Nisam zaboravio sifru,ali mi je mac ne prepoznaje. Sta da radim.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
Poruka: 3
|
|
|
|
|
Pozdrav
Zanima me je li mi se isplati kupiti ML za MacBook pro koji trenutno ima snow leopard. I hooće li mi to usporiti Mac ili ga ubrzati?
tnx
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Da li podrzava tvoj Mac ML?
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
Poruka: 194
|
|
|
|
|
@scarface32 - probaj ovako ( ovo sam našao na Apple support forumu )
Resetiranje lozinke za lokalni korisnički račun:
- bootaj stroj u recovery particiju (drži stisnutu option (alt) tipku nakon restarta)
- otvori Terminal.
- upiši: resetpassword
- odaberi svoj hard disk
- odaberi korisnički račun
- unesi novu lozinku za korisnika
- potvrdi unešenu lozinku
- spremi i restartaj mašinu.
|
|
|
|
|
|
|
|
hvala puno. uspio sam , a stvarno ne kontam koji mu je bio. cudno.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
|
|
|
Poruka: 3
|
|
|
|
|
saint kaže:
Da li podrzava tvoj Mac ML?
Da
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
drlovric kaže:
Umjesto da jednu nadogradnju (dvogodisnju recimo) platis 60-70$, platices tri po 20$.
Prodjes "jeftinije", imas non stop ensto novo na comp, pticice i dalje cvrkucu, i svi sretni
Gle, neka onda pogledaju istini u oči i kažu korisnicima: "Plaćajte nam $20 godišnje paušal za korištenje uvijek aktualnog OS-a kako god se zvao." i točka.
|
|
|
Poruka: 125
|
|
|
|
|
Pokrenuo sam download,ali ne mogu vidjeti trend ,ni koliko je skinuto niti koliko je ostalo.Samo imam oznaku u Launchpad-u da download ide.
|
|
|
Poruka: 281
|
|
|
|
|
Moraš ići na App Store pod Purchases i tamo se vidi.
"Gorak okus loše kvalitete ostaje dugo nakon što je prošao sladak okus niske cijene"
|
|
|
|
|
|
|
|
Zanimljivo, ja progres downloada vidim i u Launchpadu.
npr.
Downloading...
145MB of 4.35GB
|
|
|
Poruka: 125
|
|
|
|
|
Super hvala
|
|
|
Poruka: 873
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 9 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
|
Evo stavio sam ga i ja. Do sad mogu reći sve radi prefektno. Mašina puno brža ne troši ni približno resursa kao g...o od Lion-a. Sve šta sam sa Lion-om usrao sad radi. Mogu samo preporučiti.
|
|
|
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 9 Mjeseci
|
|
|
A.C.A.B. kaže:
Pozdrav
Zanima me je li mi se isplati kupiti ML za MacBook pro koji trenutno ima snow leopard. I hooće li mi to usporiti Mac ili ga ubrzati?
tnx
Iskreno neznam jel ti se isplati ili ne. Ovisi koliko ti je stalo do toga da ti OS X bude što slicniji iOSu kojeg možda koristiš.
Kako koristim iPhone iCloud mi je stvarno falio na Snow leopardu i cijela ta integracija pa sam nekon godine dana odoljevanja Lionu kojeg sam preskocio napravio upgrade na ML.
Ja sam ga uzeo na svom MacBook Pro 13" mid210 koji ima 2.4ghz i koristim ga manje od tjedan dana ali mogu reci da mi se cini da nema neke razlike u brzini i stabilnosti napram Snow leoparda. Nit vidim da je nešto brži, niti sporiji, a koliko citam po webu nisam jedini.
Od ostalih sitnica koje su mi korisne na ML je full screen kad koristim manji ekran na laptopu i brži i bolji Safari.
Osim spomenute integracije iClouda, opcim povecanjem socijalizacije samog OSa s društvenim mrežama (Twitter, iMessages, povezivanja s FB u jesen), i nekih minimalnih kozmetičkih intervencija u standardnim aplikacijama neke vece prednosti nisam ucio.
Power nap i AirPlay Mirroring nemoj ocekivati na starijim racunalima, makar sam se tome stvarno nadao.
Notification Center ce mi imati vecu ulogu kad profunkcionira s FB, a Dictation ako kojim slucajem dobijemo podršku za hrvatski jednog lijepog dana.
Sad ti procijeni sam vrijede li te mogucnosti za tebe spomenutih 20$ iliti nekih 100ak kn.
Jedino da još napomenem da pripaziš i provjeriš imaju li neke od tebi bitnih aplikacija da ne rade na ML, a da još nisu dobile neki vid nadogradnje koji rješava probleme.
Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
|
|
|
Poruka: 44
|
|
|
|
Nakon istalacije MLa mogu samo reći da troši dosta manje memorije nego Lion, puno je brži i Safari konačno radi kako spada. Nekad sam se veselio i divio novotarijama, a sad sam sretan jer novim OSom konačno radi Safari
Jadan se Stevica ziher prevrće u grobu
"molim se da mimo mene prođe ono što me se ne tiče." (Meša Selimović)
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Što bi sad to trebalo značiti? Da Bezgrešni Steva nije sve to zakuhao? To su oni sve njemu iza leđa, bolesnom? Ma hajde... 
|
|
|
|
|
|
|
|
Meni se iMac prevrse grije. Maloprije sam mogao jaja ispeci na njemu. Ne mozes dotaci koliko je vruc. I realno SL je zadnji os koji je bio dobar. Poslije skoro mjesec dana koristenja, ja sam primjetio iste bugove koje sam imao sam Lionom. Znaci opet mogu crtati po ekranu kad se mac probudi iz sleepa. I opet mi se samo cetvrtina ekrana upali. A sad se desava da se ekran citav upali, ali samo bijel , i mogu do sutra cekati on bijel. Nista se ne desava. Sto bi moj stari rekao sranje od os-a. Sve bi bilo ok da mi se to desavalo i na SL ali s njim je radio ko doxa.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
Moderator
Poruka: 2756
|
|
|
|
|
@scarface32, imaš ti problema s hardwareom, a ne OS. Ja nisam imao nikakvih problema ni sa Lionom, a nemam ih sad ni sa ML. Doduše trenutno više koristim MacBook Pro, ali nema nikakvih problema ni sa sleepom, ni sa buđenjem, a nije bilo ni na iMacu. Na oba rađena nadogradnja s Liona na ML. Nije mi prestao raditi ni WiFi, a osim jedne aplikacije kojoj još nije izašla nadogradnja, sve drugo radi ok.
"I najduže putivanje započinje prvim korakom" - Laozi
|
|
|
Poruka: 3077
|
|
|
|
|
Pa zar cijeli komp a ML-om za veću brzinu i rad Safari-a?
Smrt fašizmu i komunizmu. I MMF-u!
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
scarface32 kaže:
Meni se iMac prevrse grije. Maloprije sam mogao jaja ispeci na njemu. Ne mozes dotaci koliko je vruc. I realno SL je zadnji os koji je bio dobar. Poslije skoro mjesec dana koristenja, ja sam primjetio iste bugove koje sam imao sam Lionom. Znaci opet mogu crtati po ekranu kad se mac probudi iz sleepa. I opet mi se samo cetvrtina ekrana upali. A sad se desava da se ekran citav upali, ali samo bijel , i mogu do sutra cekati on bijel. Nista se ne desava. Sto bi moj stari rekao sranje od os-a. Sve bi bilo ok da mi se to desavalo i na SL ali s njim je radio ko doxa.
Mislim da ces opet morati nostiti iMac,jedina dobra strana je to sto te u radnji vec svi znaju 
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
Poruka: 464
|
|
|
|
|
evo da se ubacim. mountain lion je totalno ispeglani lion. za sada bez i jednog buga, radi kao sat i radi osjetno brže nego lion. posebno na starom macbook pro c2d. na novom miniju se ne primjeti razlika, ali stari MBP je prodisao.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sank, na proslom su mjenjali, maticnu, ekran i video kartu, i sve isto. Kako to da ga u applu nemogu napraviti ili naci kvar. Drugo kakav sam ja to pehda mi se desava i na novom imacu. Mislim ovo me sa bijelim ekranom i grijanjem da jaja mogu peci me vise brine nego paljenje sa cetvrtinom ekrana.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
|
|
|
|
|
Saint, kad prolazim pored apple storea, vidim one unutra da se za glavu hvataju. Hehehehehehehehe
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Scarface, i meni se iMac prilično zagrije, a naročito sada u ovim vrućim ljetnim danima, no ja to rješavam sa smcFanControl aplikacijom. Još mi se čini da na mom iMacu ona elektronika za kontrolu ventilatora za hlađenje baš i ne radi kako treba, jer ukoliko se sam ne pobrinem i dignem brzinu vrtnje, tvrdi disk mi se zna jako zgrijati, definitivno više od deklalriane radne maksimalno prihvatljive temperature od 60'C, a ventilator i dalje vrti na minimumu?!?!
Što se tiče spavanja i buđenja, imaš li ti što spojeno na USB? Koju tipkovnicu i miša koristiš? Imaš li kakvih rezidentnih programa? Mora biti neki uzrok, samo ga treba naći. Ako problem ostane kod kuće kad iMac ode u servis, onda serviseri mogu mijenjati sve, samo da ti budeš sretan, a čim ga vratiš nazad oni (problemi) se opet pojave.
|
|
|
|
|
|
|
|
Na usb nemam nista spojeno. Samo firewire kabal za externi HD. Ali na SL mi se to nije desavalo a sve su isti prikljucci. A sto se temp tice meni se popenje na viise od 80 stepeni..ne smijem dotaci vrh maca. Ne znam sve sam pokusavao , ali budjenje iz sleepa ostaje isto. Sad mi sejos pojavilo to kad se probudi dobijem bijeli ekran, i moram ga restartovati na dugme ako ga zelim upaliti.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
Poruka: 873
|
|
|
|
|
Polako bez panike. Pogledaj prvo:
1. Konsole, da li se nešto strašno dešava.
2. Activity, dali ti nešto troši pretjerano resursa i šta je to.
3. Napravi SMC Reset.
SmcFanControl nije baš neko dobro riješenje, jer razlog zašto ti se to sranje dešava je i nakon povećanja okretaja ventilatora tu, sam ga ti bolje sakrivaš.
Može bit da ti je crko senzor za mijerenje temperature, ili tako nešto banalno.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Nije mi ništa crklo od senzora jer svi mjere neku temperaturu, vidim kroz iStat i tako se ponašaju od početka kad sam iMac kupio. CPU i Optical drive ventilatori uredno reagiraju na povišenje temperature, a samo onaj za HDD ne reagira dok temperatura hdd ne poraste iznad skoro 80'C što je za sam hdd katastrofa jer jasno piše za WD Black da mu je radna temp do 60'C. Dakle jednostavno regulacija nije naštimana kako treba, a moš mislit kad sam ja to primjetio, tek pred istek jamstva kad mi je hdd crkao. SmcFanControl mi taj problem rješava, jer sam podigao toliko brzinu hdd ventilatora da sad temperatra hdd-a ne prelazi 60'C, a još uvijek vrti nečujno.
Sad kad mi je isteklo jamstvo nemam se namjeru natezati sa servisom i dokazivati da je sve to zapravo vjerojatno greška u proizvodnji ili nešto slično.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Točno. To si trebao napraviti odmah, dok je još bio pod jamstvom, umjesto da si koristio SMC Fan Control. 
|
|
|
Poruka: 2205
|
|
|
|
Obzirom na Skarfaceovo iskustvo, pitanje je, bi li riješili problem. A drugo, natezat se i dokazivat krivnju može te više koštati i živaca i novaca nego stvar vrijedi. Nažalost, sve je manje pravih servisera. Sank je popušio neiskustvo, pa vjerovatno više neće. 
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
smayoo kaže:
Točno. To si trebao napraviti odmah, dok je još bio pod jamstvom, umjesto da si koristio SMC Fan Control. 
Smayoo, dok mi nije crkao HDD niti sam koristio iStat niti smcFanControl. Tek kad mi je HDD otišao u vječna lovišta, onda sam počeo tražiti uzroke, a to je bilo pred istek jamstva.
Kako mi se nije dalo voziti iMac u Zagreb na servis i njima ga dati na nekoliko tjedana, svoj sam problem sam riješio. Stavio sam umjesto 1Tb, disk od 2Tb i onda ga zaštitio sa smcFan Controlom i to sada sasvim lijepo funcionira. Da sam tražio od servisa da mi ugradi veći disk, platio bih ga ko suho zlato, čekao cijelu vječnost da mi ga vrate i još je pitanje da li bi riješili taj problem sa kontrolom HDD ventilatora. Pa bih ja u uvjerenju da su mi riješili kvar ostao bez još jednog diska, ali sad već izvan jamstva.
O tome sam već i pisao ovdje na forumu i upozoravao vlasnike iMaca da si barem instaliraju iStat i provjere temperature, ali ne sjećam se da je tada baš bilo nekog reagiranja.
Scarfaceov je iMac još nov i sigurno pd jamstvom, a ništa ga ne košta da si instalira iStat i provjeri temerature i rekaciju ventilatora na iste. Ako mu se ko i meni HDD brije iznad 60'C, a ventilator i dalje vrti na minimumu onda je prva pomoć smcFanControl dok ga ne odnese na servis i objasni im što se događa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Evo ja se vratio iz apple storea. definitivno onaj problem sa ekranom je do softvera. bug koji se vuce od Liona. naletio sam na momka koji se razumije bas ili koji je vec imao priliku sa tim se problemom sresti. kaze da je sve u postavkama sleep-a i odlogiranja. on je stavio nove postavke pa cemo vidjeti da li je u pravu. testirao je ventilatore i sve je ok. kaze da pratim temp i rad ventilatora pa ako bude nesti cudno da mu javim. sreca pa ja svaku promjenu snimim sa telefonom pa im pokazem.inace mi ne bi vjerovali.
iMac 27" 3,2 GHz
MacBook
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Ma rekao sam ti ja,svi te znaju i ima da to srede u sekundi 
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
Poruka: 49
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 8 Mjeseci, 3 Tjedana
|
|
|
Koliko vidim nedavno je izasao prvi update 10.8.1 jel tko isprobao...?
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Ja jesam i sad mi na iMacu nakon buđenja iz spavanja prestane raditi Mission Control.
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
I ja i od updatea mi se više MBP Retina ne ruši dnevno sa kernel panicom.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jel ima tko iskustva sa ableton live 8 i traktor pro 2.5 na mountain lionu.
|
|
|
|
|
Mac OS X Mountain Lion prije 8 Mjeseci, 2 Tjedana
|
|
|
forthdancer kaže:
Jel ima tko iskustva sa ableton live 8 i traktor pro 2.5 na mountain lionu.
Ima frend s Traktorom... veli da sve dela...
MacBook Pro 15", 2.66 GHz, 4GB RAM, 320GB HDD
iPod Classic 160GB
iPhone 4 32 GB
iPad 64GB 3G
|
|
|
|