Problemi nakon migracije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problemi nakon migracije


04.09.2018 | 09:56
Nedavno sam promijenio radni laptop, sa MBP mid 2012 non-retina / OS 10.11.6, na MBP 2015 s AMD grafičkom / OS 10.13.6.

Odradio sam, kao i uvijek do sad, migraciju koristeći Migration Assistant (stari komp je bio spojen s novim pomoću Thunderbolt 2 kabela i dignut u target disk modu).

Nakon migracije u prvi mah je sve djelovalo OK, dok nisam pokušao pokrenuti VMware Fusion (stara verzija, ne radi na 10.13). U tom času je sve pošlo u ocat...

POčeo je iskakati alert kako Mac OS mora popraviti dozvole pristupa jer ne može pristupiti do mojih dokumenata i konačni je rezultat bio (nakon reboota) da je sve izgledalo kao da uopće nisam odradio nikakvu migraciju. Inače, to je poznati problem sa 10.13, navodno.

Elem, reinstall OSa s recovery particije nije učinio baš ništa (naravno - glupan sam što sam uopće pokušao, ali eto, slijedio sam službene upute), a problem sam na kraju riješio tako da sam na kraju pregazio sje... vlasništvo nad datotekama ručno, iz dobrog starog Terminala (chown i chgrp), nakon čega je 99% sve proradilo.

Problemi koji su ostali (a zapravo niti ne znam imaju li veze s ovim izvornim problemom):

1. svi fontovi koje sam godinama ranije skupljao iz raznih razloga (npr. Calibri zato što svi dokumenti kreirani u MS Wordu neke verzije imaju by default taj font, onda neki AutoCAD specifični fontovi, pa neki sasvim specifični moji, itd.) - jednostavno se više ne vide u Font Booku i nisu dostupni aplikacijama.

Glupa je situacija da su fontovi fizički tamo gdje bi trebali biti (~/Library/Fonts), ali Font Book ih ne prikazuje čak ni ako ih ja ručno izvadim odande i ponovno importiram u font book. On ih uredno prebaci u library, ali opet ih ne prikazuje. Skužio sam jedino da moram kreirati novu grupu fontova i onda ih dodati u tu grupu.

Međutim, problem nije ograničen samo na fontove koji su bili u mom libraryju, nego i na neke koji su u sistemskom.
Primjerice, u aplikaciji Messages u oblačićima već poslanih mojih poruka ne vidim više emojije nego samo uokvirene upitnike.

Nemam višak vremena trenutno, a i nisam nikad trebao nešto puno čačkati po tim fontovima. Je li ovo poznati problem nekome? Ima li neka standardna procedura koja se može odraditi da se sustav dovede u red?

2. Koristim mrežni printer Canon iRAC5045 za koji je (ranije, dok sam još bio na 10.11) skinut Canonov UFRII driver te se printeru pristupa preko LPD protokola na njegovu IP adresu. Prije na 10.11 je printanje iz previewa išlo munjevito. Dokument proizvoljno velik, cmd+p otvara print dijalog, poklikaju se podešenja i print, isti čas iskoči ikona printera u docku i onda kreće spooling i printanje koje može trajati i dulje ako je dokument velik. Sada se već kod cmd+p (ali i kod svakog pozivanja unaprijed snimljenih podešenja) javi beach ball pa treba čekati desetak sekundi prije nego se išta dalje može. I još u jednom času nakon toga program na par sekundi "zaglavi"...

Je li to neki novi "feature" u 10.13? Da pokušavam uopće postići staru razinu funkcionalnosti?

3. Prije sam mogao u Finderu selektirati više PDF dokumenata i onda ih dvoklikom otvoriti. Oni bi se svi otvorili u istom prozoru, a u sidebaru slijeva bi mogao birati koji dokument trebam. No, ako bi ih samo želio sve isprintati, bilo bi dovoljno cmd+P i to je to.
Sada kad tako otvaram više PDFova, oni se i dalje otvore svi u istom prozoru, ali svaki u svom tabu i više ih nikako ne mogu pustiti na printer sve odjednom.

Može li se taj novi feature nekako isključiti, da se vrati na staro?
04.09.2018 | 13:46
Nemam ti ništa korisno za savjetovati.
Samo želim iznjeti svoj stav da sam uvijek izbjegavao raditi te migracije. Nema šanse da će sve biti kako je bilo i prije ako nisu isti OSevi.
Kada se odlučim na takve stvari uzmem si jedan vikend života i sve radim od 0.
Jest da me ispadne više potrošenog vremena ali postignem to da mi sve šljaka od prve i ne moram se zezati sa hackovima kako bi natjerao nešto da proradi ili da, kako si i sam spomenuo, imam degradean performance u nekim slučajevima (printer i beach ball) i ostala čudesa.
Nadam se da postoji način da to središ
04.09.2018 | 13:56
Ja mikad nisam tako selio. Kako i ozbiljniji programi mogu imati problema kad se diže s jednog na drugi sistem, tako mi se ne da komplicirati.
Ja potegnem iz Time Machine backup-a sve što mi treba. Doduše, nemam nešto komplicirano kao virtualni stroj.

Za printer zahvali Canonu koji te bude sjebao prije ili kasnije.
Čudno ali istinito, s vremenom budemo i programe/drivere za printere/printenja morali kupovati.

Ja bi pregazio sve i krenuo prvo osposobiti sistem i sve na macOS-u, a onda digao virtualni stroj i eventualno na starom napravio neki oblik backup-a pa preselio.
Previše treba znanja imati da se TOČNO zna što se treba napraviti i kako se treba napraviti da si kasnije siguran kako si napravio TOČNO ono sto si trebao napraviti, a ne da misliš kako si napravio sve a u stravi ti je nešto promaklo.
04.09.2018 | 14:14
Ideš, koja poplava windowsaškog razmišljanja...
Radio sam ovakvu, baš ovakvu migraciju, uvijek na puno noviji stroj i uvijek na noviji os, najmanje 8 puta. Nikad do sad nisam imao ovakvih problema.
Pa i sada još uvijek nisam ni blizu vikenda potrošenog vremena...
04.09.2018 | 15:07
Sličan postupak i ja radim (do sada 4 ili 5 puta) jedino šta ne radim preko Migration Assistant već povućem zadnji backup Time Machina. Ono, CMD+R prilikom boota i nakon toga recover from Time Machine, ili tako nekako.
Nikada nikakvih problema, samo nastavim gdje sam stao, jedina razlika je šta sam uvijek radio na istu verziju OS-a.
Pokušaj napraviti update na starom MBP-u, da vidiš da li se i na njemu tako ponaša, na taj način možeš utvrditi da li je do OS-a ili je do postupka migracije.
04.09.2018 | 15:11
Kako ti je s plačenim programima? Da li mogu biti na dva računala paralelno?
Da li ti se programi žele nadograditi sami ili trebaš pokrenuti instalaciju od nule?

Vjerujem kako uvijek postoji prvi puta!
04.09.2018 | 15:17
Ja bih ipak uzeo malo vremena i okrenuo pilu naopako na način da sa recimo carbon copy clonerom prekopiram kompletni stari disk u novi stroj, pa nakon provjere dal sve vozi kao i na starom pokušao dići sistem na High sierru koja na mojim imacu iz 2009, macbook airu iz 2010 i mac pro 3,1 iz 2008. radi ok. Nisam siguran dal će stari os prepoznati novi hardver, ali mislim da će se pokrenuti, radit će permision i sve što je radilo u starom kompu, možda zbog gore navedenog ne punom brzinom, al će sigurno dizanje na 10.13. ubrzati stvari koje su štekale.
04.09.2018 | 16:24
zabac, pitaš mene ili smayoo?
04.09.2018 | 16:27
Renzo kaže:
zabac, pitaš mene ili smayoo?


Pitam @smayoo-u.
04.09.2018 | 16:29
Kakva je razlika između Migration assistant i Time machine backup-a?
04.09.2018 | 16:39
zabac kaže:
Kakva je razlika između Migration assistant i Time machine backup-a?

Ono šta ja znam, sa Migration Assistantom ne moraš imati backup, kao šta je smayoo napisao, spojiš dva računala pokreneš Migration Assistent i prebaci sve sa jednog na drugi.
04.09.2018 | 16:43
Uvijek do sada radio CCC,sve je bilo ok ako je ista masina. Misli npr. MBP na MBP,s druge strane kada sam pokusao sa MM 2014 na iMac 2011 bilo je grozno tj lopte na ekranu kao na plazi
04.09.2018 | 16:46
Nego, smayoo, sad gledam na Mactrackeru, taj MBP mid 2015 se isporučivao sa 10.10. Došao ti je sa 10.13 ili si ga sam nadogradio?
Ako ti nije važno, možda da ga vratiš na 10.11 gdje ti je sve bilo OK.

U vezi Font Booka, da li si instalirao neke svoje fontove ili koristiš samo sistemske?
Imaš u Font Book pod File➞Restore Standard Fonts... Ovo nisam nikada radio tako da ne znam šta točno radi, osim očitog .
04.09.2018 | 18:00
Ako se ne varam Font Book ima neku opciju "popravljanja fontova", jesi li to pokušao?
04.09.2018 | 18:56
Di je ta opcija?
04.09.2018 | 19:01
zabac kaže:
Kako ti je s plačenim programima? Da li mogu biti na dva računala paralelno?
Da li ti se programi žele nadograditi sami ili trebaš pokrenuti instalaciju od nule?

Vjerujem kako uvijek postoji prvi puta!


Koji se programi žele nadograditi sami?

Programima s posebnim režimom plaćanja (koji nisu kupljeni preko app store) - VMware, AutoCAd, Ares commander, MS.Office... trebao sam ponovno unijeti licencni ključ ili se ručno prijaviti online. A kakve to veze ima?
04.09.2018 | 19:22
Ima veze ako programe ne mozes niti pokrenuti (pa nadogradnja ne ide) , vec ih treba deinstalirati i ponovno instalirati (neku naviju verziju).
05.09.2018 | 14:53
smayoo kaže:
Di je ta opcija?


Probaj File/Validate fonts i Edit/Look for enabled duplicates.
06.09.2018 | 15:16
Ad 1...
Ribin savjet nije pomogao. Nije pomoglo ni Restore standard fonts. Nije pomoglo ni brisanje font databasea iz terminala (sudo atsutil databases -remove).
Ono što je na kraju pomoglo i riješilo problem je sljedeći postupak:

1. sve "osobne" fontove (iz ~/Library/Fonts) sam zipao i privremeno stavio na desktop
2. shutdown ili restart
3. kod bootanja držati SHIFT dok se ne pojavi progress bar (safe mode)
4. ulogirati se u tog konkretnog korisnika koji ima probleme s fontovima (ako je više korisnika i svi imaju probleme, postupak se za svakog treba ponoviti od točke 1 do kraja)
5. kad se sve završi i desktop posloži nakon logina, onda odmah shutdown ili restart
6. pustiti da se normalno boota stroj i ulogirati se kao isti korisnik
7. fontovi se nadalje ponašaju normalno
8. ručno kroz font book dodati svoje fontove, ranije sklonjene na desktop

Naime, autor (Stackexchange, čini mi se) tvrdi da se pri safe mode loginu briše i čisti (između ostalog) sve cacheove i databaseove vezano za fontove, za tog korisnika koji ima problema.
07.09.2018 | 18:43
Ad 2...
Skinuo sam zadnju verziju UFR II drivera s Canonovih stranica, izbrisao printer i nanovo ga definirao nakon instalacije zadnjeg drivera. Beach ball je nestao.
08.09.2018 | 05:44
Mi na poslu imamo mrežne canone. I nikad nisam uspio niš isprintat s maca na te printere. Ok, nije mi to prioritet pa se nisam ni ubijal od truda, ali nikad to nije proradilo.
Koje su ti točne postavke da to proradi?
08.09.2018 | 07:00
Spoji zicano USB-om printer i kad proradi, trebao bi raditi preko mrwze.
08.09.2018 | 10:38
zabac kaže:
Spoji zicano USB-om printer i kad proradi, trebao bi raditi preko mrwze.


Žabac na koji port? Jel bi radilo i na onaj prednji koji je namijenjen za USB stikove? Ili ima od iza USB port za tu namjenu?
08.09.2018 | 11:39
Ne na taj jer nije namjenjen za to (mora biti B tip). Pa zar printer ne možeš USB-om spojiti na komp?
JA kupim doma najjeftiniji i pomoći AirPortExpress-a spojim na mrežu.
08.09.2018 | 12:12
Koji je točno model printera?
Mi u uredu imamo multifunkcijski a3 kolor laser iRAC5045
08.09.2018 | 12:34
@ Žabac to je ono neko ogromno čudo, skener, kopirka, printer A3, boja, 4-5 ladica itd... Image Runner neki, mrežni. Nisam ziher da uopće ima USB port za spajanje, kad ima mrežnu karticu.

@smayoo Izvidim u pon pa javim
08.09.2018 | 14:08
Nema potrebe. Ako je imageRunner, to je onda neka slična priča kao i kod mene. To ti radi sigurno bez frke.
Najprije idi na canon-europe.com, idi mišem na "SUPPORT" na vrhu stranice, pojavit će ti se ispod podopcije, uklikaj "Drivers". Otvori ti se nova stranica, upiši brojčanu oznaku modela (bez imagerunner i sl) i on će ti ispod odmah ponuditi listu proizvoda koji imaju taj broj u imenu. Uklikaj svoj printer i pričekaj da se pojavi iduća stranica. Iz padajućeg izbornika odaberi svoj OS i niže će ti se pojaviti ponuda driverskih paketa za download.
Tipično uvijek imaš mogućnost skinuti UFR II driver, PS driver ili PPD files. PS i PPD ti imaju smisla samo ako sam printer ima opcijski postscript modul (ovi uredski koji su u najmu uglavnom nemaju, a nema ni potrebe). UFR II driver je ibera za sve uredske potrebe (UFR je Canon proprietary "printerski jezik", skraćenica znači "ultra-fast rendering").
Skineš, dakle, driver i pokreneš instalaciju (PKG je u pitanju, pitat će te admin password za instalaciju). Kad se instalira, ideš na jabučicu pa system preferences, pa printers.
Uklikaš + i pojavi ti se dijalog za dodavanje printera.
Na vrhu uklikaj IP tab. U Address utipkaj IP adresu printera (mora ti je dati sistemaš u firmi ili je nađi pomoću nekog programa kao što je npr. LanScan). Čim utipkaš ispravnu IP adresu i lupiš TAB ili klikneš mišem na neko drugo polje u dijalogu, printer će se probuditi ako je spavao i čut ćeš da se inicijalizira pick-up mehanizam!
Protocol ostavi default: Line Printer Deamon - LPD. Nisam siguran bi li radilo (bolje) s nekim drugim, ali s ovim radi.
Queue ostavi prazno
Pod Name upiši opisno ime koje će tebi jasno označavati o kojem se printeru radi.
Pod Location možeš, ako želiš upisati, gdje se printer fizički nalazi, ali možeš i ostaviti prazno. To je samo pomoćno informativno polje.
Pod Use otvori padajući izbornik i umjesto "Generic PostScript Printer" odaberi "Select Software..."
Otvori ti se novi dijalog. U tražilicu gore desno utipkaj "Canon" pa numeričku oznaku modela svog printera. Npr. "Canon 5045" i donja lista će ti se reducirati na podudarne modele. Odaberi svoj klikom miša da poplavi pa onda klikom na OK.
Zatvorit će se taj dijalog i vratit ćeš se na prethodni. Uklikaj Add.
Zatvorit će se dijalog i vratit ćeš se natrag u Printers preference pane, novi printer je dodan. Možeš ga odabrati pa klikom na Options & Supplies otvoriti detaljna podešenja, eventualno pod tabom options poklikati opcijske dodatke koje imate, ako ih sam printer nije već javio, i tako. Klikom na "Supply Levels" prozivaš printer da ti javi koliko ima tonera i papira. Pričekaj koju sekundu. Ako dobiješ prikaz, znači sve je ok i printanje bi također moralo raditi. Probaj.

PS

Inače, ti printeri se ne mogu preko USB spojiti na komp. Samo preko Etherneta.
08.09.2018 | 15:00
Racunao sam da je printer, klasicni mrezni.
08.09.2018 | 15:58
Ma da, kužim. I ja sam to pretpostavio, jer ove mrcine (imageRunner) nisu baš toliko česte. Nama je daleko isplativije imati takvo čudo i plaćati mjesečni najam (koji uključuje sve osim papira), nego kupiti nešto što je tri stepenice niže i plaćati toner ili tintu.
Inače, za tu kategoriju (all in one office solution) Canon ima izvrsnu podršku za Mac. Za one manje "kućne" - šipak.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
 • smayoo: Nije nenormalno
 • ColdMarin: "Tvoja je baterija osmišljena da održi 80% svojeg izvornog kapaciteta tijekom 1000 potpunih ciklusa punjenja", meni baterija na skoro 800 ciklusa, a oslabila za 50 %, jel to normalno inace?
 • cariblanco: Pa mogli bi reć...više od pola ih je iz Dinama :D
 • Daddo: Opet Dinamo u Europi? :D
 • cariblanco: zz s Maksimira :)
 • drlovric: @Rusty: Mozda zalutaju u moj posjed, al to su vec logisticki detalji, ne tehnicki :D
 • smayoo: AAAAAAAAHAHAHAHA!!! :D
 • zoranowsky: Sad konačno mogu mirno spavati :)
 • smayoo: :D :D :D :D :D
 • smayoo: [link]
 • zoranowsky: Pa nije još 1.4.?!?
 • zoranowsky: hahaha
 • smayoo: Ti to ozbiljno? :D
 • rusty: I tako Microsoft Defender dolayi na macOS.... HAHAHHAHAHAA!
 • rusty: Ajde ajde Dragane, svi znamo da si ih već naručio tako da.. ;)
 • drlovric: Ja ocekivao noise canceling ljepotu, regulaciju jacine na dodir sa strane, druge boje, a ono glupava Siri i novi chip :/
 • drlovric: Rusty: I ovo su razvijali 3 godine :)
 • rusty: Stigli AirPods2
 • Kloba: Ova je isto zanimljiva (obe se tiču nogometa): [link]
 • Kloba: Zgodna informacija: [link]
 • cariblanco: btw. Samo sam htio svim Josipima, čestitati njihov dan, a ovo prije sam samo zamotao u priču, da sliči forumu :)
 • cariblanco: Svaka čast apple na novom iMac_u, možda ga Sveti Josip može kupiti za 500 $, a mi ostali smrtnici moramo dodati još jednu nulu...ono, hvala naljepše :)
 • robee: Znaci iMac ostaje na starom dizajnu i hdd-u :(. Ne iznenadjuje me ali ipak sam ocekivao novo kuciste i min. ssd 256GB od pocetnog modela
 • Soffoklo: Podebljali su i iMac Pro opciju sa 256GB RAM-a - samo 5200$ plus iMac Pro :-)
 • rusty: ali imac nema 10Gb čak ni kao opciju... dakle opet samo preko TBa :S
 • applejabuka: Pozdrav, zna li netko gdje bi se mogao naći novi macbook pro 2015 13' za kupit
 • Jedro: iMac od danas ima u ponudi 8 jezgri i bolje grafičke[link]
 • smayoo: Invictus, piši u forum, suljanic, piši u oglasnik. :)
 • suljanic: Ili možemo ovako, da mi se javite u poruku za magic mouse pa vam dam broj mob pa da mi pošaljete na viber/telegram/whatsapp
 • suljanic: Možete mi poslat u poruki slike miša i cijenu...
 • invictus: @smayoo - i kako te služe? Jel rade bez greške? Jesi zadovoljan s njima? :)
 • smayoo: Imam ja. Dva. :)
 • invictus: @soffoklo - jel ti imaš Apple Thunderbolt Display?
 • papittovenga: imam i ja
 • Soffoklo: Imam ja
 • suljanic: Ima tko viška magic mouse 1
 • drazenp1706: I ja bi malo komentirao, istomimam PS4 :)
 • Kloba: basta od mene. ne treba.
 • drazenp1706: Trebalo bi otvoriti temu, vikalica je ZATRPANA.
 • Kloba: Pod hitovi mislim i na igre stare i po par godina, ali su i dalje izvrsne onima koji ih nisu odigrali nikada
 • Kloba: To je investicija na 5 i više godina, znam da nije za tebe - ne znam koliko nećak ima godina. Ali ako će igrati najnovije naslove i PS4 hitove - nestat će mu prostora jako brzo
 • Kloba: A ovo, zašto ti je neki PS slim jeftiniji od (naizgled) istoga ti je upravo ovo - model, godina proizvodnje, ima li ili ne duplo više GB od startnog SLIM modela, te onda naravno, ima i HDR što ovaj od 500 GB nema.
 • Kloba: Mislim, to je moje mišljenje, ima ljudi koji preferiraju imati diskove
 • Kloba: I ove spike sa kupovanjem igrica u dućanu - po meni je to mrtvo. Em ti na netu imaju popuste, ako deletaš igru uvijek je možeš ponovno skinuti (dok je ne maksnu sa storea, ali računaj da on line store za PS3 još postoji), a Blue Ray ti je jedino brži za instalaciju, a kasnije te uvijek zeza da ubaciš disk ako oćeš igrat igru
 • Kloba: MIlion stvari za koje čovjek tek sazna, a imam ga godinu dana
 • Kloba: Evo, ja sam na svoj PRO upravo uspio strpati ukupno 18 igrica, od kojih je jedna tri igre u jednoj. Sada skida Call of Duty WWII, pisalo je 45 GB u storeu, a meni na disku stoji da će zauzeti skoro 90
 • Kloba: Znači, ja bi nećaku išao kupiti ovaj slim od 1 TB koji ti je najnoviji, i nije mu samo to novitet, već ti ima i HDR. Znači, samo nema 4K u usporedbi sa Pro modelom, ostalo je SVE isto
 • Kloba: Kada želiš skinuti igricu od 45 GB, koliko piše na PS Storeu da ima - MORAŠ računati da na HDD-u imaš slobodno duplo: dakle 90 GB
 • Kloba: E JOHN, samo još nešto da ti dodam šta sam sada skužio
 • JOHN: Mogu se zaklet da sam ih pred blagdane viđao po 2400-2500

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO