Nadogradnja OSX na OS Capitan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nadogradnja OSX na OS Capitan


05.10.2016 | 18:42
Pozdrav
Ljudi pomagajte ako je moguće ikako!!! Imam MBP tačno koja godina ne znam mislim 2008, OSx je ako se ne varam bio snow leopard. Prije izvjesnog vremena mi je update sam ponudio neku nadogradnju OS-a, ali kojeg tačno ne znam, jer sam smatrao da mi ne treba i samo sam ugasio ponuđeno. Onda sam prije par dana želio da instaliram simulator androida i nije moglo jer sam imao stariju verziju OSx i tada se sjetim ponuđene nadogradnje i odem na Apple-ovu stranicu i potrazim moguću nadogradnju i nađem ovo support.apple.com/macos i nekako sam došao do toga da skinem ponuđeni OS i skidalo je 2 sata i 40 min i krenula instalacija sve ok do zadnjih 5 minuta i onda mi izbaci da je nemoguće izvršiti instalaciju i tako sam pokušavao nekoliko puta da ponovim ali uzalud. Onda sam brljavio i sam ne znam šta ni kako uglavnom sam sve moguće opcije isprobao ali nije išlo, pa sam na kraju pokušao da ubacim DVD koji sam dobio uz njega orginalni i nadao se da ce pokrenuti instalaciju, ali uzalud ništa. Pokušao sam i da obrišem sve sa particije na kojoj je bio OS nadajući se da će onda tražiti instalacijski disc ali opet ništa. Tako da sada nisam pametan odakle da krenem i šta da radim. Ako neko zna i želi da pomogne bio bih veoma zahvalan. Evo i nekoliko slika koje sam uspio napraviti dok sam sve ovo zagov...o nadam se da će se neko od vas snaći u tom haosu. www.upslike.net/albin
P.S. Pošto sam na par mjesta pročitao da ima neke veze i koji je harddisc ili ram je li orginalni pa i to da spomenem odmah. Disc je mijenjan, jer je orginalni crkao i tada sam na ovom Maxtorovom napravio dvije particije za slučaj da šta krene po zlu radi slika i sl. ali nisam bio dovoljno pametan da sa TM napravim sigurnosnu kopiju za povratrak ako šta ujajim.
05.10.2016 | 18:55
Imaš li kakav eksterni disk pri ruci? Pokušaj proceduru opisanu na ovom linku:

discussions.apple.com/thread/5489635?tstart=0

Ja bih na tvojem mjestu bootao sa vanjskog diska, izabckupirao interni disk, i onda ga preformatirao i pokusao frisku instalaciju.
06.10.2016 | 08:29
Pomoći je uvijek puno lakše ako tražiš pomoć na vrijeme, a ne kad uprskaš do balčaka.
Na sve MBP 2008 (i one ranije, sa srebrnim tipkama, i one kasnije s crnim tipkama) zadnji OS koji ide je 10.11 El Capitan
Ja sam neki dan imao isti problem i pitao sam tko ima skinutu instalaciju 10.11 jer meni više nije dostupna. Netko je dao link za download.
Kad kreneš opet, napravi ovako:

1. dvije particije na disku su nepotrebne. Nisu to windowsi. Samo si kompliciraš život s tim. Izbriši te particije i kreiraj potpuno novu, jedinstvenu. Dakle, u Disk Utilityju ne biraj jednu ili drugu particiju, nego cijeli disk.

2. Sad kad si tako skroz uprskao komp, moraš najprije na neki način bootati da bi išta instalirao. Ako ti je optika ispravna, najlakše ti je bootati s optike. Da se razumiješ bolje, savjetovao bih ti da iz Disk Utilityja od Snow Leoparda napraviš bootabilni stick od ove instalacije 10.11 koju možeš downloadati s neta, ali teško je to objasniti ovako na daljinu. Zato bootaj s optike i instaliraj Snow Leopard

3. u vezi toga, napisao si da si tako pokušao, ali da ti nije radilo. Međutim, nisi napisao što nije radilo. Da li znaš da kod paljenja kompa, a PRIJE nego se čuje akord, moraš držati ALT (OPTION) tipku da ti se pokaže izbor bootabilnih izvora? Jednom kad ti se taj izbor pojavi, ubaciš 10.6 DVD, pričekaš da je prožvače pa će ti ponuditi i nju za boot.

4. ako ti optički drive ne radi, možeš iskoristiti više-manje bilo koji eksterni USB

5. ako imaš pristup nekom drugom Macu, možeš preskočiti 10.6, napraviti kod nekog drugog bootabilni USB stick sa 10.11 i instalirati ga na isti način (ALT kod paljenja, odabereš stick...)
06.10.2016 | 18:03
Probao sam ovo sa tipkom alt, ali mi je prikazivalo samo kao ikonicu disc-a i ispod su pisali brojevi 10.11.06 ako sam fino upamtio. Sutra ću opet pokušati dok spasim slike sa ove druge particije. Drugu particiju sam napravio iz razloga da mi se ne dogodi da izgubim slike, ali ako kažete da mi ne treba onda ću poslušati. Nadam se da cu uspjeti sa ovim smjernicama i vasom pomoći da ga vratim u život.
06.10.2016 | 21:35
Za sačuvati slike (i bilo što drugo) radi backup na drugi disk. Najbolje Time Machine backup. Jer na ovaj način si se zaštitio samo od slučaja da se raspadne filesystem na sistemskoj particiji. To je scenarij koji se pod normalno događao u vrijeme Windowsa 3.1, 95, 98, NT... Već na XP-u se to događalo vrlo rijetko. Na Macu praktički nikad. A ni na windowsima zadnjih 10 godina.
07.10.2016 | 17:36
Sada imam problem nešto slika što imam ne mogu nikako da prebacim na USB. Probao sam i da spojim na drugi računar i tamo vidim particije, ali ne dozvoljava da se čačka po tome, kao da je zaštičeno...kolega mi rece da slicnu zastiti imaju sada windows 8-ce. Zna li neko na koji nacin se moze spasiti bilo šta od slika. Može li se recimo nakon formatiranja i dizanja sistema nekim recoveri programima vratiti nakon formatiranjaono sto je nekad bilo na drugoj partiticiji.
07.10.2016 | 17:48
smayoo ja sam napravio particije, jer sam na orginalnom hard disc-u imao hrpu djecijih fotografija (bilo je i ostalih dragih uspomena) koje su mi bile najvaznije i baš zbog toga što sam od mnogih čuo da je najbolji MAC i najsigurniji nisam previse brinuo da ce se dogoditi jednom da ostanem bez svega toga. Zato sam napravio particije da pokušam ubuduće makar nešto spasiti. Usput da pitam jel zna neko gdje bi se mogao nabaviti hard disc nov ili polovan orginalni da pokušam spasiti i od tamo stvari koje imam. Jer mi je prilikom pada Mac-a crkao taj orginalni disc i kako mi rece momak koji se bavi vracanjem podataka crkao je neki motoric u hard-u ili nesto tome slično i ako bi uspio naći isti hard iz iste serije kaže da bi sigurno mogao osposobiti taj disc.
07.10.2016 | 18:02
Albin kaže:
Sada imam problem nešto slika što imam ne mogu nikako da prebacim na USB. Probao sam i da spojim na drugi računar


Kako si se spojio? Na koji računar? Drugi Mac? Kako točno?

Ispravan način je da taj Mac spojiš s drugim Macom (nekim isto tako starijim, 4 godine ili više), firewire kabelom, na svom Macu držiš T dok ga pališ, da se probudi u Target modu pa će onda na drugom Macu njegov disk biti vidljiv kao vanjski firewire disk. I svi će fajlovi biti dostupni, ako disk nije oštećen.

Zna li neko na koji nacin se moze spasiti bilo šta od slika.


Postoji više načina, ali previše konfuzno iznosiš svoj problem. Saberi se, organiziraj misli i napiši što više detalja. Što se dogodilo s diskom? Otkud sad padanje? To nisi prije spominjao. Da li je disk zdrav ili nije?

Može li se recimo nakon formatiranja i dizanja sistema nekim recoveri programima vratiti nakon formatiranjaono sto je nekad bilo na drugoj partiticiji.


Ne može, to zaboravi. Podatke koje želiš spasiti moraš izvući PRIJE nego išta nastaviš brljati po tom disku.
07.10.2016 | 19:03
Upsss tek sada vidim da nisam cak niti amater u ovom. Idemo ponovo redom laptop mi je pao ranije iz djecijeg krila sa kauca na pod I to je prica za sebe. Kasnije sam kupio drugi hard disc I on je ispravan 100% I sa njim sada imam sve ove probleme. Nisam znao da se disc mora spojiti bas na drugi mac (sorry amatercina) ja sam spajao na burazerov microsoft 7. Zato mi je I javljalo kao da je zakljucana particija. Tesko da mogu ikoga naci ovdje u Sarajevu da to odradim, je li ima ikakav drugi nacin. Jos da dodam da sam spajao direktno (izvadjen iz laptopa I ubacen u bratov)
07.10.2016 | 19:18
E pa ja mislim da u stvari imaš "više sreće nego pameti" jer član @saint ti je u Sarajevu i ima servis.
07.10.2016 | 19:26
Dakle, ako si disk pokušao mountati u Windowsima, moraš na te windowse instalirati neki softver pomoću kojeg se može pristupiti Mac disku.
Imaš besplatni HFSExplorer. Napisan je u Javi, jako spor i kilav te ne radi svima, na svim verzijama Windowsa, ali možeš probati s njim jer se (ako se dobro sjećam) čak ne mora niti instalirati. Samo se pokrene JAR datoteka (moraš imati Java Runtime instaliran).
Imaš ParagonHFS+, koji se plaća, ali imaš 10-dnevni besplatni period za probavanje. Nisam siguran ima li kakvih ograničenja u pogledu količine pročitanih podataka.
Imaš i MacDrive, koji se plaća još više, s 5 dana probnog perioda. Bio sam ga probao u jednoj prilici, dok sam još imao XP kao bootcamp particiju, nije mi se dopalo, nešto je jako duboko zakopao u OS, napravio je neki rusvaj, ne sjećam se više detalja. Uglavnom ne preporučam.

Inače, Saint je Sarajlija. Vjerojatno nije popratio ovu temu. Pošalji mu privatnu poruku, možda trenutno ima neki Mac pri ruci. A mislim da ima još Sarajlija tu kod nas, samo drugi nisu toliko aktivni.
07.10.2016 | 19:47
Ili za 300kn kupiš neki MAC i napraviš što treba. Ostane ti MAC kao bonus kojeg možeš i prodati na kraju ili ga koristiti kao DVD player.
07.10.2016 | 21:41
Ipak cu prvo probati ovo sa clanom saint-om nadam se da cu nesto uspjeti rjesiti. Za sada hvala vama mnogo na trudu.
09.10.2016 | 11:09
MBP je ziv
09.10.2016 | 11:27
Saint: legendo!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 46 minuta
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO