Druženje na forumu i vikalica vs pravila
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Druženje na forumu i vikalica vs pravila


18.12.2014 | 14:40
Evo otvaram temu jer nekako imam dojam da se ovdje forsiraju pravila često na način da to smeta članovima i da se čovjek osječa neugodno.


Često vidim da se nekoga opominje i da mederatori dijele opomene i prijetnje. Pod dojmom sam da to guši slobodu forumaša. Slažem se da postoje pravila ali nekako se cjepidlaći?

Pa ne razumijem zašto toliko smeta ako jedan dan viknem u vikalici onako usput prije nego se odlučim ostavit oglas u službenom dijelu, da ispitam ima li slučajno neko tu na jabučnjaku da ga zanima? I drugoi dan prije same objave oglasa još jednom jer ipak je vikalica najbrži način za dobit odgovor. Zašto to toliko smeta? Vidite upit ako nemate odgovor nikom ništa ionako će neko drugi viknut nešto drugo komentar se spusti dolje, ako neko vidi odgovorit će...

Pa valjda je vikalica da se "viće" da forumaši mogu na brži način komunicirati, jer dok otvoriš temu pa dok ju neko pročita potraje, a na vikalici odmah dobiješ odgovor. Jer ako to nije smisao onda ju se slobodno može maknuti jer ne služi ničem. Iritantno je kad neko postavi pitanje i hitno mu je pa dobije odgovor imaš forum. Pa zna čovjek da ima forum ali sa razlogom pita u vikalici.

Jasan mi je stav da se ne oglašava na način da to postane spamanje u vikalici ali ovakve reakcije na jedan komentaru u danu stvarno...

Naprosto ne razumijem taj stav. Družim se po drugim forumima i nigdje takvih stavova.

Ima li neko drugi isti dojam?


Znam da sam ja na piku nekih bivših MK forumaša kojima je povod svaka kritika na mene, pa ih molim da se suzdrže od komentara vaše mišljenje i stavove već znam, zanima me mišljenje ostalih korisnika jer sam vidio da se i drugima dijele opomene.


P.S nisam otvorio temu da bi provocirao niti mi je to namjera. Samo diskutiramo i mislim da bi se trebala preispitati uporaba vikalice i strogoća provođenja pravila.
18.12.2014 | 15:27
Osobno smatram da je vikalica nepotrebna i tu se slažem, ja je u biti malo i gotovo ništa ne korsitim. Praktičnije mi je i draže napisati nešto u forum (jedan od razloga je i to što je textbox za vikalicu premalen i ako se nešto duže piše, čovjek ne može ni provjeriti što je napisao bez da ide lijevo, desno).

Također vikalica vrlo brzo prođe pa se ionako sve svodi na forum te se time ljude tjera da ponavljaju stvari u vikalici upravo iz tog razloga.

Ne vidim (opet ovo je čisto osobni stav) ništa čudno da odem na oglasnik upravo zato da vidim da li se nešto novo pojavilo (ili staro prodalo). Nikada mi nije vikalica asocijacija za oglasnik ili neku temu.

Vidim jabucnjak kao forum site, ne IM chat room, ali možda i ja griješim.

Stegu koju moderatori drže, podržavam 100% i mislim da je jedan od razloga zbog kojeg na ovom forumu nema psovanja, emo ponašanja, muljanja te smapanja i trollanja.

Ako nekome smeta što dobije po prstima ili mu se nešto prigovori neka prošeta i ode plakat negdje drugdje. Kao što je Mia u vikalici rekla danas, pravila se odnose na svih, pa tako će i večina odlučiti, a moderatori provesti u djelo ono što zahtjeva korektivne mjere ili ne.

Ako se želi zadržati ovaj stupanj kvalitete (i težiti prema boljem), mislim da je kontrola potpuno opravdana. Ok možda moderatori koji put pretjeraju, ali bolje tako nego da je stav po tom pitanju malo hipijevski.

my2c
18.12.2014 | 16:02
Moje je načelo vrlo jednostavno. Onih kojima smeta to što upozoravam ili na neki direktniji način moderiram njihovu forumsku aktivnost ima najmanje 50 (pedeset) puta manje od onih koji me u tome podržavaju.
Ugoditi ne možeš svima (budala je tko pokušava) pa je onda sasvim primjereno i prihvatljivo da tih 2% nezadovoljnih svoje vrijeme provodi negdje drugdje.
Moram jedino priznati da mi je čudno kako je moguće da je nekom tko je razumna i školovana osoba - potrebno objašnjavati kako, naravno, nije problem ako se s vremena na vrijeme netko u vikalici oglasi da prodaje nešto. Problem je u tome što Jabučnjak ima na tisuće registriranih korisnika. Kad bi svatko od njih samo JEDNOM godišnje na vikalici oglasio da prodaje nešto to bi bilo u prosjeku 2 "oglasa" dnevno. A onda, kad bi svatko od njih još jednom ponovio "oglas" jer mu se nitko nije javio, to bi, bilo - 4x dnevno.

I na što bi onda sličila vikalica?

Druga je stvar meni osobno još važnija - ako je takav kućni red i pridržava ga se 99% članova, kakav to nadmeni stav o sebi ima individua koja se smatra izuzetom od njega i uzima si za pravo da radi po svom? I još se čudi kad dobije fugu?
18.12.2014 | 16:05
smayoo kaže:
Kad bi svatko od njih samo JEDNOM godišnje na vikalici oglasio da prodaje nešto to bi bilo u prosjeku 2 "oglasa" dnevno. A onda, kad bi svatko od njih još jednom ponovio "oglas" jer mu se nitko nije javio, to bi, bilo - 4x dnevno.


Pardon. Ne 2, odnosno 4 dnevno, nego 20 (DVADESET!) odnosno 40 dnevno.
18.12.2014 | 17:53
Mislim da je vikalica prilično neformalni dio ovog foruma i da za nju ne bi trebala vrijediti jako stroga pravila.
U praksi to oglašavanje na vikalici i nije baš učestalo i nemam ništa protiv toga da netko tamo objavljuje oglas. Njegov je problem što će taj oglas brzo nestati i biti vidljiv tek nekolicini ljudi. Pametni znaju čemu služi oglasnik i ljude svakako treba tamo uputiti. Dakako, u slučaju spamanja treba ljude opomenuti i postupiti po naređenju ako se spamanje nastavi unatoč opomeni. IMHO.
18.12.2014 | 19:17
Cool. De pomozi pa odredi ti kriterij što je spamanje, a što bezazleno oglašavanje?
18.12.2014 | 20:14
Hehe, ma treba pustit Josipa da on to odradi. Tako se i MC forum raspao nedugo nakon njegovog pojavljivanja na njemu. Doduše, možda to nije sve njegova zasluga ali je indikativno.
Naravno da pravila treba poštovati i zato ima reda. Već je o tome pisano i više puta i zato što ih se poštuje Jabučnjak ima ime i reputaciju. Ako poštujemo sebe i drugi će nas. Svaka čast voditeljima.
18.12.2014 | 20:48
Meni osobno, vikalica je bezkorisna i nisam vidio smisao iste. OK, nekome je dobra.
Ispipavati bilo članova da li žele nešto kupiti ili ne preko vikalice je bedastoča. Ja isto oglasnik okrenem nakon što pročitam forum ili dio onoga što me zanima.
Reda mora biti (mada se ni ja ne pridržavam baš svaki put).
18.12.2014 | 21:16
U skladu sa kucnim redom i pravilima, za sto bi konkretno sluzila vikalica?

Ocigledno je jako bitan dio foruma, cim joj se pridaje toliki znacaj :/
18.12.2014 | 21:24
Ma jok! Mene muči onaj broj na dnu stranice (1.07)! Muči me i ona strelica sa strane za povratak navrh, a nigdje nema skok na dno!
Muči me i žgaravica, ali mislim kako to nema veze s Jabučnjakom.
18.12.2014 | 21:24
Vidi ga, sad je 1.27!!!
18.12.2014 | 21:52
jzelko ja nemam veze s propadanjem MK i MK foruma osnivači su ga zapustili i od tog trenutka je sve krenulo nizbrdo. Nakon godinu dana mrtvila pokušao sam ga oživjeti i zaživio je ali uz mali broj korisnika, napisao sam preko 100 tema, ali nakon nove godine odlukom osnivača konačno će na vječno počivalište.

Ja ne znam za vas ali pretjerano forum ne listam osim ako za oko zapne tema tu i tamo. Više je u fokusu početna strana i komentari u vikalici.

Smayo čini mi se da se svih par hiljada korisnika baš i ne koristi vikalicom ipak ih je barem pola neaktivno i od aktivnih dio nema naviku pisati u nju, to se vidi.

Ja sam u biti postavio pitanje usput da li koga od aktivnih možda želi kupit, nisam pisao kobasicu od komentara i napisao pravi oglas. Stoga smatram da nisam prekršio pravilo, a li očito jesam i to je cjepidlačenje onda od pravila. O tome govorim.


Vikalica je u biti chat pa mi je besmisleno da se mora pazit što se unutra piše i koliko dugi su komentari. Naravno ako neko spama sto puta (ponavlja isto) ili vrijeđa da se to neće tolerirati ali ne možete ljudima branit da postavljaju pitanja ili iznose svoje kritičko mišljenje. Mislim očito možete ali to nekako nije u redu. Ako neko recimo ima specifičan problem i zanima ga ako mu neko može pomoći od trenutno aktivnih forumaša. Onda vikne pa možda dobije odgovor i pomoć, ali ako se bude na njega vikalo daj otvori temu na forumu, to je blesavo jer očito mu treba info sad ako ga slučajno neko zna. Postati temu na forum pa čekati odgovor pola dana je dragocjeno vr. dotle taj neko može otići dalje Guglati.

I onda ispada da čovjek dobije po prstima jer je pitao a to nije kao po pravilima jer eto ima forum pa je nekom njegov komentar spam tu se ja onda zapitam zašto takav pristup wtf?

Na moderatorima je da malo razmisle o tome.

I smayoo znam da si ovdje očito zadužen za provođenje pravila i politike foruma isajta, ali "mi" zadržavamo prava "vi" možete otići, nimalo ne zvuči lijepo, pa valjda ti je cilj zadržat sve, a ne zbog drukčijeg mišljenja selektivno otjerati ljude s foruma. Ionako je ovo uskoro jedini Apple forum u HR.

zabac vidi ga sad je 1.98 pa se promijenio u 1.72 nakon druge izmjene u 1.30 pa će se opet izmjenit stvarno što je to?
18.12.2014 | 21:58
@
18.12.2014 | 22:51
Mene ne smeta ako netko u Vikalicu, tu i tamo, "vikne" da nešto prodaje, ako to ostane u granicama dobrog ukusa.
Tu granicu se niti može, niti treba određivati nekom točnom brojkom "vikanja", to se jako dobro da i vidjeti i osjetiti, što bi se reklo "po uhu"... Osim toga, nije baš da se često "davimo" u nepotrebnim "vikanjima", to se zna dogoditi ako je neko Apple događanje, ili kad svi isprobavamo i čudimo se kako u Vikalici ne možeš napisati znak "+"... Osim takvih ekstrema zna se dogoditi da nitko ništa ne vikne po dva, tri dana... Tako da stvarno ne vidim neki veliki problem...
18.12.2014 | 23:34
smayoo kaže:
Cool. De pomozi pa odredi ti kriterij što je spamanje, a što bezazleno oglašavanje?


Hehe, točno sam znao, kad sam pisao, da ćeš se za to zahaklati A gle... Nisam ja moderator da to moram znati. Ja sam mali IMHO-guy
19.12.2014 | 06:42
Gle, stvarno + ne ide!
Sjecam kako je bio neki znak, ali nisamzapamtio.
19.12.2014 | 10:12
Josip R. kaže:
zabac vidi ga sad je 1.98 pa se promijenio u 1.72 nakon druge izmjene u 1.30 pa će se opet izmjenit stvarno što je to?


Vrijeme potrebno za učitavanje stranice, to mi treba za optimizaciju (koja je očigledno potrebna).
19.12.2014 | 10:55
Tu i tamo poneki mali oglas tipa "Imam viska iPhone" ili "treba li kome memorijski modul" i slicno me uopce ne smeta. Problem nastaje kako definirati to "tu i tamo". Kad bi se dnevno pojavilo 10-tak oglasa u vikalici, pa barem jos toliko upita vezano uz njih, bilo bi to fakat previse. Mozda uvesti pravilo "Moze mali oglas u vikalicu samo ako toga dana nije bilo oglasa u vikalici" Bilo bi stvarno dobro da moderatori napisu kako oni vide koristenje vikalice.
19.12.2014 | 11:54
Pa vikalica se u pravilu koristi za neko brzinsko pitanje ili obavijest za koje se ne isplati otvarat temu. I to je OK. Ovakav format ne omogućava ništa više. I svatko od nas može sam zaključiti što tu spada.

Glupo mi je kažnjavat krivo korištenje vikalice, jer zasad nema potrebe. Ako dođe do toga da "krivi" postovi počnu zatrpavati, onda svakako neke akcije treba poduzeti.

Zasad je sasvim lako ignorirati takve postove.
19.12.2014 | 12:43
Slazem se sa Josipom za Vikalicu,da je ok da neko pita nesto sto je Hitno(neki problem na Mac-u,recimo)pa da u tom momenu ko je aktivan i tu na foruma,da potencijalno resenje za taj problem....ali nisam za to to da neko nesto nutka,pa uz to jos posle par minuta,jos Viche..citiram..'ajde ljudi nije valjda da vam ne odgovara cena(cijena)...tako nekako slicno je i sam Josip napisao.......Ne najbolje jos ,da svakom licno posalje PM,pa da nam nudi fucking iPhone....
19.12.2014 | 17:58
Kao sto je vec navedeno. Vikalica sluzi za hitnu pomoc,nekada supljiranje.... Da ne postoji dio na forumu oglasnik onda bi bilo OK da se postavljaju oglasi ovako nista od tog.
19.12.2014 | 21:55
skladno drustvo, pa tako i skladan forum, potrebuju pravila.
ona se mogu vremenom mijenjati, demokracijom, oligarhijom, kako je vec stvar postavljena, ali kljucno je da se pravila postuju i da su ista za svakog clana!
mackorisnik se raspao jer su moderatori digli ruke od njega, i ostavili ga na taj nacin bez nekoga da provodi pravila! puklo je sve u par mjeseci! jednostavno u kaosu nema kruha!

na jabucnjaku ne vlada teror, admini upozore, i ako je clan normalan, postuje to pravilo, makar se sa njime i ne slagao, a nakon toga ne vidim nikakve prepreke da pokusa kulturno to pravilo preispitati. i zasto ne, mozda je ideja bas dobra, podrzi je velika vecina clanova i tako prisli uredistvo da promjeni pravilo.
ja mislim da smo dovoljno normalni da tako funkcioniramo

ali uvijek ce biti ljudi koji parkiraju na autobusnoj stanici "evo samo pet minuta" jer je parking u gradu lose organiziran, pa su eto od boga dobili pravo da bas tu parkiraju! mi drugi nismo pametni sto se toga ne sjetismo!
no dobro, zivimo u drustvu "ne talasanja", pa ispadnes agresivan ako zelis malo reda!

sto se tice sadrzaja vikalice, nekako mi se cini pristojno ne nalupati 10 unosa za redom, ili 40 dnevno, a neki decentni oglas, tipa link na oglas, mi je skroz prihvatljiv i koristan.
ako je nekome decentno "ajmo ljudi sta niko nece ovo i ovo", neka bude i toga! meni nije, ali ako vecina misli da je, promijenimo pravilo! meni je opet ok, dok se pravila drzimo i nema genijalaca koja ih redovito krse!
  • Sank
  • Moderator
  • 219
19.12.2014 | 22:58
Pravila se mogu poštivati ako su jasno naglašena i jednoznačno određena te je omogućeno svim članovima u svakom trenutku da ih provjere i podsjete se na njih. S obzirom da to nije slučaj ovdje na jabučnjaku, onda postoje određena pravila kulturnog ponašanja na internetu koja vrijede i za Jabučnjak, a dvije verzije toga možete pronaći ovdje:

www.oblakznanja.com/2012/01/internetski-...asanja-na-internetu/

www.hr-netiquette.org/pravila/#forumi

Dakle, vikalica kao neraskidivi dio jabučnjak foruma definitvno spada pod ta pravila kad već nema drugih posebnih pravila navedenih na Jabučnjaku, a smayoo definitivno i striktno postupa u skladu s njima.
20.12.2014 | 00:26
Josip R. kaže:
Ja sam u biti postavio pitanje usput da li koga od aktivnih možda želi kupit, nisam pisao kobasicu od komentara i napisao pravi oglas. Stoga smatram da nisam prekršio pravilo, a li očito jesam i to je cjepidlačenje onda od pravila. O tome govorim.


To mi (nam) je jasno da *ti* smatraš da nisi prekršio pravilo. Na svoje mišljenje svakako imaš pravo, ali ovdje ono nije relevantno u pogledu tumačenja pravila.

Vikalica je u biti chat pa mi je besmisleno da se mora pazit što se unutra piše i koliko dugi su komentari.


Meni nije besmisleno. Naprotiv, vrlo mi je smisleno. Ne vidimi nijedan razlog zašto bi ikakva drugačija pravila trebala vrijediti za vikalicu u odnosu na bilo koji drugi dio Jabučnjaka.

Naravno ako neko spama sto puta (ponavlja isto) ili vrijeđa da se to neće tolerirati ali ne možete ljudima branit da postavljaju pitanja ili iznose svoje kritičko mišljenje.


Tko je ovdje ikom ikad zabranio da iznosi kritičko mišljenje? Ovo o "postavljanju pitanja" neću komentirati nikako drugačije nego - ne muljaj, ne izvrći i ne vrijeđaj moju (ili bilo čiju) inteligenciju. "Tko će kupiti iPhone?" i "Zar nitko neće moj iPhone?". E, daj...

Mislim očito možete ali to nekako nije u redu. Ako neko recimo ima specifičan problem i zanima ga ako mu neko može pomoći od trenutno aktivnih forumaša. Onda vikne pa možda dobije odgovor i pomoć, ali ako se bude na njega vikalo daj otvori temu na forumu, to je blesavo jer očito mu treba info sad ako ga slučajno neko zna. Postati temu na forum pa čekati odgovor pola dana je dragocjeno vr. dotle taj neko može otići dalje Guglati.


Kad netko ima specifičan problem i tako mu je užasno hitno, ima po netu ekipa koja pomaže za novac. Platiš fino i oni ti pomognu online, real time.

Ja odbijam pomagati preko vikalice iz istog razloga zsšto odbijam pomagati preko PM ili maila. Jer je smisao pomaganja preko foruma u tome da netko tko sutra bude imao isti problem nađe i pitanje, i odgovor na njega već napisane. Dakle, stvaranje baze znanja i iskustava. A to se preko vikalice ne može, jer sve napisano iscuri za neko vrijeme, nepovratno.

Zato ljudima savjetujem (otkud ti da vičem na njih) da pišu u forum. Jer im ja na vikalici neću pomoći. A ponekad im netko drugi i krene pomagati pa onda to nakon par razmijenjenih postova ne sliči više ničem jer je nepregledno. Pogotovo kad istodobno neki drugi korisnici vode paralelan razgovor na neku pedesetu temu (događalo se više puta).

I onda ispada da čovjek dobije po prstima jer je pitao a to nije kao po pravilima jer eto ima forum pa je nekom njegov komentar spam tu se ja onda zapitam zašto takav pristup wtf?


Kako dobije po prstima? Zato što ga uputim da piše u forum, pa onda on napiše pitanje u forum, pa mu onda tamo pomognemo? To je dobivanje po prstima?

Na moderatorima je da malo razmisle o tome.


Evo, razmišljamo.

I smayoo znam da si ovdje očito zadužen za provođenje pravila i politike foruma isajta, ali "mi" zadržavamo prava "vi" možete otići, nimalo ne zvuči lijepo,


Zašto bi trebalo zvučati lijepo?

pa valjda ti je cilj zadržat sve,


Nije. Već sam napisao - nitko ne može udovoljiti svima, a budala je tko to pokušava.

a ne zbog drukčijeg mišljenja selektivno otjerati ljude s foruma.


Ne izvrći, ne muljaj i ne vrijeđaj moju inteligenciju. Ne govorimo ovdje uopće o sukobu mišljenja. Kućni red je kućni red. Kad dođeš nekom u kuću, a ukućani traže da izuješ cipele i ne pušiš unutra, onda izuješ cipele i ne pušiš unutra iako možda smatraš da je to bezveze jer ti cipele nisu blatnjave, a jedna cigareta ne bi nikom naškodila.

Ionako je ovo uskoro jedini Apple forum u HR.


Što nije naša zasluga (to da smo jedini).
20.12.2014 | 00:32
drlovric kaže:
U skladu sa kucnim redom i pravilima, za sto bi konkretno sluzila vikalica?


Nikad nikom nisam prigovorio kad bi u vikalici ostavio link na svoj oglas u oglasniku. Ili na svoj post u forumu.

Ono što ljudi uglavnom pišu u vikalicu je, npr:

Prigodne čestitke, pozdravi, neobavezne ćakule.

On-line komentari apple evenata.

Kratka usputna pitanja i odgovori.

itd.
20.12.2014 | 16:21
Ja vjerujem u nešto što se zove "kultura zajednice" a ne u rigidno i precizno postavljanje pravila koja se onda čvrsto provode. Kultura je nešto što se stvara, uobličuje (i mijenja!) godinama kao što bih volio vjerovati da je slučaj i ovdje, bez potrebe za detaljnim i opširnim pravilima. Svatko bi trebao osjećati što je prihvatljivo a što nije, kao što recimo neki ljudi shvaćaju da nije u redu baciti papirić na cestu u nekoj uređenoj skandinavskoj zemlji čak i ako policajac ne gleda.
Neko to ne shvaćaju, pa završe izolirani u slumovima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 26 minuta
  • t_burgund: Za tursku cijenu potrebno je koristiti VPN. Koliko je to legalno za profesionalnu upotrebu?
  • Zdravac: 6 eura (ako imaš account registriran u Turskoj)
  • Gjuroo: @Zdravac: 6 ili 60?
  • Zdravac: Photoshop (odnosno, kompletni Creative cloud paket sa Premiere, Acrobatom i sve drugo) košta 6 EUR / mjesečno! :)
  • jura22: Canva kosta skoro kao Photoshop
  • dpasaric: Tihi su po pitanju iPada, ali čisto po broj dana od zadnjih modela čini se da će uskoro.
  • Yonkis: Kad izlaze novi iPadovi?
  • drlovric: Ne traze cak niti EDU email. Odobreno je zahtjev. Tako da je ovo rijeseno prije par dana.
  • drlovric: Da pojasnim moralnim dusebriznicima :) Radi se o programu Canva koji nudi besplatno svoju PRO inacicu svim uciteljima, radnicima biblioteka, neprofitnim organizacijama i sl. Moja kcerka to koristi za skolu i ne krse se nikakva pravila. Jednom odobren ucitelj moze dodavati ucenike besplatno, kreirati virtualne ucionice, radionice i sl.
  • smayoo: pa ilegalno je ako netko želi na temelju tuđeg studentskog identiteta koristiti neki softver besplatno.
  • Miro Spiro: mail
  • Miro Spiro: sada svi prilkom upisa na fax dobiju
  • Miro Spiro: zasto je to ilegalno? Ja sam bio student, nisu nam dali mail adrese, moramo sam se sam snalaziti da potvrdim stanje studenta.
  • jura22: Hoce ilegalno doci do programa.
  • moragd: @drlovric kako ti profesor moze pomoci? Treba ti mail adresa sa univerziteta?
  • drlovric: Ima li ovdje kakva dobra profesorska dusa? Treba mi jedan dizajnerski software koji je besplatan za teachers :) Pa eto ako hoce da pomogne :) Msg me pls.
  • Yonkis: Apple releases macOS Sonoma 14.4, watchOS 10.4, tvOS 17.4, HomePod 17.4 software update.
  • stefanjos: [link]
  • stefanjos: ja sam neki dan otrkio pdf gear i odusevljen sam (koristim ga na windowsu) ali je potpuno free i ima editing i split/merge i dosta finih stvari.
  • Riba: Ja koristim Nitro PDF Pro ali sam ga kupio na nekom debelom popustu kao upgrade sa PDF Pen Pro. [link]
  • drlovric: Ja imam i PDF Expert. [link]
  • smayoo: @applejabuka vidi Wondershare PDF Element. Ne znam točno što ti treba pa provjeri može li on to.
  • Zdravac: zapravo sam mislio micanje OD tema s kojima se nemožeš nositi.
  • kupus: I ja bih maknuo offtopic teme, da se mene pita.
  • applejabuka: Da li imate kakvu dobru soluciju / zamjenu za adobe acrobat pro, ne da mi se stvarno plaćati svaki mjesec 15€ da bi editirao par fileova i dodao tekst
  • Zdravac: Iz tog razloga, siguran sam da puuuno forumaša dolazi na forum, ali aktivno sudjeluju samo u čitanju, ali ne i u pisanju.
  • Zdravac: micanje ot tema koje ti iz nekog razloga ne odgovaraju, svakako pomaže! :)
  • Zdravac: Da, dovoljno je maknuti se od teme i shvatiti da nije poanta da se pokuša promjeniti nečije mišljenje nego iznijeti svoje
  • JOHN: ili se se maknut iz teme ako te ona opterećuje
  • JOHN: Jbg. Trebaju se znat isključit, ako smatraš da je s druge strane degenerik
  • Kloba: I kako neće ljudima dosaditi iste stvari koje mogu čusti na svim ostalim medijima? Pa tu su dolazili da se od toga odmore.
  • Kloba: Daddo, Dijete - puno mudrih ljudi koji uopće više ne sudjeluju u raspravama. Kako ne vidimo obrazac? Trujemo se temama koje svi mogu pogledati u Dnevniku, a nitko nije pametniji. Nakon COVID-a ovaj se forum promjenio skroz. Teme razno su COVID, Ukrajina.
  • marioart: konacno podrska za dva vanjska ekrana, ali i daje sramotna kolicina memorije u baznom modelu ....
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Stigao novi MacBook Air M3! :)
  • JOHN: Šteta. Razlog je neki događaj na forumu ili netko s foruma?
  • smayoo: Da, Dijete je tražio da ga izbrišemo prije nekog vremena :(
  • kupus: sto je ovo, i djeteta nam nema vise na forumu?
  • kupus: došao m3 air, cijena stara
  • zoranowsky: Bok @SRLTRON!
  • Zdravac: @SLRTRON Dobrodošao! :)
  • m@xym: @SRLTRON, Vikalica ne služi pomaganju. Napiši u forumu (u odgovarajući podforum) koji je problem, pa će ti se netko vjerojatno javiti.
  • SRLTRON: Bok ljudi nov sam , prvi dan sam pa molim pomoć
  • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
  • kupus: :D
  • zoranowsky: :)
  • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
  • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
  • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
  • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO