A kad će napokon iPhone LEGALNO u HR?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

A kad će napokon iPhone LEGALNO u HR?


11.03.2008 | 20:33
E, ajde vi svi iPhone brijači, recite zna li se kad će se moći iPhone normalno i legalno kupiti u Hrvata?

Ja želim iPhone, ali ne želim se baviti tim s*anjima, crackovima i sl. Nemam za to vremena, smartphone mi je alat i sredstvo za rad, mora raditi, mora raditi pouzdano i mora biti low maintenance. To kenjkanje s crackovima za mene definitivno nije low maintenance.

Da ne kažem da iPhone kupljen preko oglasnika definitivno ne može biti službeni trošak.
11.03.2008 | 23:52
Postoje četiri moguće službene verzije događaja:

1) Jedan od velikih operatera dobiva pravo za HR i istovremeno Apple otvara iTunes Store Croatia koji je potreban radi legalne aktivacije uređaja. Moj educated guess je - neće se dogoditi najmanje do ulaska u EU, ako i tada.

2) Jedan od velikih operatera dobiva pravo za HR i u suradnji s Appleom koristi workaround način aktivacije - znači nekakav Apple softver kojim se iPhone lokalno može lockati na sretnog operatera i kojem nije potrebna on-line aktivacija. Ovo je već moguć scenario, ali čisto sumnjam da se i u najboljoj verziji može dogoditi prije ljeta, a i u to sumnjam gledajući situaciju u daleko razvijenijim zemljama.

3) Prodaja Apple unlockanog iPhonea (kao sto je bilo jedno vrijeme u Njemačkoj) po super-paprenoj cijeni (tamo je bio 999 eura) - ili otključanog, ali samo u nekom \"povoljnom\"(ne) paketu odabranog operatera. Malo vjerojatno.

4) Boli ih briga za tamo neku \"Croa...what?\" s 4 miliona stanovnika dok super-bogate zemlje kao Japan, Italija itd. još nemaju službeni iPhone.

Ako se mene pita, ja bih se kladio na opciju 4 kao vjerojatnu.

To nas ostavlja u našoj balkanskoj prašini i blatu - koje ponekad ipak nije niti tako loše. Naime, iskreno, sve opcije koje nude operateri koji su prigrabili iPhone su skupe. Meni ne bi niti jedna odgovarala. Dakle, mogu mislit što bi npr. naš dragi T-Com (konačno sam im uspio otkazati i doma i u firmi) napravio da dobije iPhone ekskluzivu.

Ono što kaže Smayoo u potpunosti razumijem. Kada sam vidio postupak cracka, rekao sam: \"Nema šanse, čekam službenu soluciju, ja sam prekomotan za te akrobacije.\". Pa onda ekipa sa stealth-SIMovima i čudesa... ne hvala! Ne želim da me vlastiti telefon maltretira!

Međutim, u zadnjih mjesec dana Ziphone je napravio čudo po tom pitanju. Svaka solidno obrazovana osoba s informatičkom pozadinom može vrlo brzo razbiti zaštitu i sve radi bez problema. Čak i s najnovijom verzijom softvera. Naravno, to je uvijek igra mačke i miša, ali izgleda da su miševi trenutno jako brzi i zadovoljno grickaju sir. Naravno, tko nema službenu verziju ne može očekivati da će napraviti update na najnoviji softver isti dan, često prodje i koji tjedan dok se ne razbije, ali to više i nije tako strašno obzirom da su sada već svi bitni bugovi ispeglani.

Za pravu poslovnu upotrebu onima koji koriste push-mail i slične fore, treba sačekati lipanj i 2.0 verziju softvera, a onda i Ziphone otključavanje.

Trenutno je najbolja opcija \"naručiti frendu\" iPhone iz USA po smiješnom tečaju dolara, otključati ga i koristiti ga na postojećem operateru po postojećim uvjetima. Neće raditi visual-voicemail, ali ok, to nije nešto bez čega se ne može.
12.03.2008 | 00:54
Za otprilike godinu...godinu i pol možda dođe u hrvatsku...do tada možemo grickati sir
12.03.2008 | 15:15
vjerojatnost da će doći službeno kod nas je ravna nuli, previše zezancije za operatere a premalo dobiti za njih. Naravno tu je i pitanje servisa, što gotovo sam siguran domaći Apple distributer nebi baš bio u stanju pokriti baš najsjajnije .
A što se tiče 2.0 Fw izgleda da su ga već riješili
12.03.2008 | 17:21
Mislim da bi se T-mobile rado pobrinuo da nam utrpa iPhone s nekom paprenom pretplatom, ali je iTunes kojeg kod nas neće bit još bar 10 godina problem. Ne znam baš za \"alternativne\" legalne metode aktivacije.

Preostaje nam samo nadati se da će izać neki 3G iPhone jednog dana i da neće bit tih gluposti. Pa i Macovi se isto registriraju preko neta, pa im ne treba iTunes store za to.
12.03.2008 | 20:49
OK, ali nije mi jasno zašto mislite da iTunes ne bi mogao biti u HR još 10 godina?

Mislim - ne zamjerite ako je pitanje glupo, ne bavim se ovim uopće - ali ako postoje domaći siteovi koji prodaju MP3 \"u rinfuzi\", zašto iTunes ne bi?

Ako smo došli dotle da PayPal account možeš normalno otvoriti u HR i čak primati uplate preko njega, a oni su poznati kao oprezni i ne rade u zemljama koje procjenjuju kao nepouzdane, zašto ne bi i iTunes?

Što je to zapravo tako posebno sa iTunes siteom?
12.03.2008 | 23:00
Uplate na Paypal sa registriranom HR adresom? Mislim da neće ići... isprbano bar 10 puta.
Što se tiče itunesa problemi su uglavnom pravne priprode odnsno standardna hrvatska \"logika\" i birokracija. Dakle ti možeš najnormalnije kupiti kupiti preko US iTunes Store-a i pjesme naših izvođača poput Ivan Hrvacka, Thompsona, Pipsa itd... ali za posložiti da to sve ide sukladno domaćim zakonima trebalo bi posložiti pet đlepera zakona, uskladiti ih sa ostatkom normalnog svijeta, uz to još i 4 vagona raznoraznih ugovora kome sve idu eurocenti od prodaje jedne pjesme (tako da ni teta čistačica u OUR-u preko puta studija ne bude zakinuta)... uglavno kao što si vjerojatno do sada već skužio duuuuuuuuga duuuuuuuga i komplicirana priča, onako kako to zna biti samo na našim prostorima... uff
13.03.2008 | 00:36
Prilozi:
13.03.2008 | 00:42
Pa ne znam baš. Meni ovo tvoje zvuči kao standardna hrvatska kuknjava, ali ne vidim konkretnih problema. Nisu svi ti pusti šleperi zakona u HR baš tako loše posloženi.

A što se PayPala tiče, imam account s HR adresom već, brat bratu, godinu dana, kao što vidiš:
Prilozi:
13.03.2008 | 02:01
Da bi postojao iTunes Store Hrvatska prvo bi, po tvom taglineu (btw odličan je!), morao postojati i sam Apple Hrvatska. Apple u Hrvatskoj nije službeni Apple, iza njega ne stoji Cupertino. Oni su samo ovlašteni uvoznik, ali ne i službeni Apple.

Dakle, u ovom trenu im čak nismo zanimljivi niti na tom daleko širem nivou koji uključuje cijelu paletu proizvoda, a kamo li samo radi jednog segmenta.

Nadalje, nije samo problem u našim bankama, čije kartice se često na zapadu doživljavaju kao \"banana republic\" (imao sam više neugodnih iskustava), već najviše u vrlo ograničenim licencama od strane samih glazbenih izdavača. Njima je svaka nova zemlja kompletno novi problem i prolaženje svih ugovora za distribuciju iz početka. Sjećam se samo koliko im je trebalo da im Francuska proradi zbog sto pravnih komplikacija s izdavačima, porezima, zakonima o distribuciji...

Neće se to brzo dogoditi kod nas. U svakom slučaju netko tko želi iPhone, nema što čekati u tom smislu.

Ipak, možda se dogodi nešto drugo - npr. Apple izda iPhone nano i njega ponudi kao otključani uređaj. Eeee, to bi bilo sjajno, ali tko zna što piše u njihovim ugovorima s trenutnim ekskluzivnim operaterima...
13.03.2008 | 09:33
E moj SMayo, vidim opet se nismo razumjeli. Paypal Acc ha HR adresom nije problem. Problem je primiti UPLATU na taj Account. Recimo želiš postati seller na Ebay i primiti uplatu za svoju stvar... neće ići ....

Što se tiče iTunes Store-a recimo to ovako, za zemlju od 4 milijuna stanovnika trebali bi pripremiti preko 1000 različitih ugovora, odnosno točno isti broj dokumenata/ugovora kao i za kompletno Rusko tržište... pa ti vidi šta im se više isplati.
14.03.2008 | 22:23
Nenene, možeš primiti uplatu na Paypal account, samo ne možeš taj novac izvući kao cash. Ali ga možeš koristiti za kupovanje drugih stvari po netu.

Pri tom je, ako si prodavatelj na Ebayu, veći (puno veći!) problem taj što nema načina da neku điđu koju si prodao za par dolara jednostavno pošalješ poštom nekamo u svijet, a da ne radiš čuda izvoznih papira i platiš carini i špediciji neke puste pristojbe.

Ne znam otkud ti 1000 različitih ugovora, ali ne bavim se tim poslom pa prihvaćam da to možda i jest tako, a ako se ti time baviš i kažeš da je to tako, tko sam ja da u to sumnjam. Samo ne kužim zašto isto ne vrijedi za druge siteove koji prodaju MP3 \"na komad\", odnosno kako se njima isplatilo?
14.03.2008 | 22:36
dpasaric je napisao:
Nadalje, nije samo problem u našim bankama, čije kartice se često na zapadu doživljavaju kao \"banana republic\" (imao sam više neugodnih iskustava)


OK, na stranu sve druge argumente, ali ovo jednostavno nije istina. Naputovao sam se, hvala Bogu, po svijetu (Švedska, Norveška, Njemačka nebrojeno puta, Francuska, Engleska, Italija, Češka, Austrija, Mađarska, Amerika, Australija, Malezija, Thailand, Koreja, Taiwan...). U zadnjih 20 godina nisam bio jedino u Africi i južnoj Americi, svugdje i uvijek plaćao plastikom i problem nikad, ali nikad! ni jedan nisam imao s prihvaćanjem kartice (AmEx uglavnom, puno rjeđe Mastercard od Zagrebačke banke). Dvije transakcije su išle malo teže:

Jedna, ali je prošla nakon 2 minute - kad sam tankao gorivo u negdje u australskom bush-u, cca 3000 km od Melbournea. Termiti im pojeli telefonski stup pa su ostali bez telefona, pa je gazda, Aboridžin, UKV radiostanicom radio autorizaciju \"ručno\".

Druga, u Beogradu, u hotelu \"Srbija\", prošle godine, kad sam plaćao noćenje, lik je s mojom karticom otrčao nekamo preko ceste i vratio se nakon 10 minuta. Ali sve ostalo je bilo OK.
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.03.2008 | 23:21
smayoo je napisao:
lik je s mojom karticom otrčao nekamo preko ceste i vratio se nakon 10 minuta


Nije bilo nekih čudnih stavci na računu tipa www.burek.com - 17.99 ?
15.03.2008 | 01:58
Valjda si srećković po pitanju kartica. Zadnji \"incident\" koji sam imao je bio s engleskom firmom za auto-dijelove koja uredno prima Amex, ali kada su vidjeli da se radi o Hrvatskoj, pristojno su me odbili.
15.03.2008 | 02:22
Pazi, uglavnom imam nekih 30-40 transakcija mjesečno (sve preko 20 kn plaćam plastikom) i nema mjeseca da nema inozemnih (bilo putem interneta, bilo radi putovanja) - svih mogućih rent-a-car kuća, low-budget aviokompanija, plaćanja softwarea, paypala, hotela, svih mogućih dućana (pokloni za klince i najbolju suprugu na svijetu ), restauranta, sajamskih ulaznica, ulaznica u muzeje i nacionalne parkove, elektronike na buvljaku na Taiwanu, vlaka, autobusa, taxija, metroa, parkinga, dizanja gotovine na bankomatu, goriva (čak i na samonaplatnim pumpama u inozemstvu, pomoću PIN-a), ma... ono... izmisli bilo što, i to sam barem jednom platio plastikom. Jedino nisam kebab u Njemačkoj, jer Turci uporno ne prihvaćaju ništa osim gotovine.

I tako zadnjih 4 godine. A karticu imam već 15 godina i plaćam njom. Stvari o kojima govoriš bile su normalna stvar do 1995 (zelena Amex 3775 nije bila nigdje vani prihvaćena), onda se dešavalo povremeno do 2000, ali od tada apsolutno ni jednog slučaja. Koliki moraš biti srećković da bi to bilo tako?

Prije bih rekao da si ti nesrećković.

2 Dijete: Nemam pojma, to je bila business kartica

Zaozbiljno - ne - mislim da su slijedom neke čudne politike štednje dijelili POS s restaurantom u istom vlasništvu, a u restaurantu valjda imaju veću učestalost plaćanja nego na recepciji pa...
15.03.2008 | 09:52
Nije baš u vezi s topicom, ali možda ipak i je....

www.electronista.com/articles/08/03/13/austrian.iphone.details/

iPhone je dopro do Austrije. Još nam samo Slovenija smetaB)
17.03.2008 | 22:33
Smayo daj mi odaj tajnu kako primit uplatu, pa ****em se sa tim mjesecima, svaki put kad mi netko želi poslat lovu kaže mu ***this account cannot recieve payements**** verified premier account već 3 godine isti, preko 1000 plaćanja i još uvijek ne mogu PRIMITI lovu na paypal. Il sam ja lud il mene netko u paypalu **** be u zdrav mozak. Čak i kad mi reverta paypal transakciju usljed recimo nepoštivanja bida od prodavatelja (tj neposlane stvari) jednostavno mi vrate nazad na kreditnu karticu i nikako ne želi ostati paypalu..
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 23 minuta
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Jedro, tino1, Zoki, Anonimci (493)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO