Apple Pay - ima li zainteresiranih?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Pay - ima li zainteresiranih?


11.11.2017 | 22:27
@cariblanco, ne brinem se ja za google jer postoje načini da se zaobiđe i svemoguć googleov nadzor, ono što mene brine je puno bliže, a na što kao pojedinci nemamo utjecaja.

Uzmite e-dnevnik kojeg sad sva naša djeca po sili zakona imaju (pod izlikom modernizacije), pa onda pogledajte što nastavnici unose u te e-dnevnike i tu ne mislim samo na ocijene već i na komentare nastavnika.
Našu djecu već danas profiliraju svojim zapažanjima i danas sutra su ti podaci jako vrijedni i korisni, a nitko me ne može uvjeriti da su ti podaci adekvatno zaštićeni... ali ni za to nikoga nije briga niti itko razmišlja o zlouporabi prikupljenih podataka... jbg, bitno je da moš' žvkaće platiti mobitelom
11.11.2017 | 22:33
Potpuno te razumijem @Betrone, ali za onog mladića i ostale još jedan c/p da malo šire sagledaju tu sliku problema.


@RaZor: ... Da li dok seces primjerice ulicom i bez mobitela, imas npr. svoje privatne podatke u interaktivnom opticaju ovdje, a u smislu OIB-ova, svoje povijesti bolesti o kojima pricas sa bliznjima i sl., svoje financije, svoja najintimnija pisanja sa suprugom, djetetom, prijateljem, ljubavnicom, dojebnikom..., svoje korporativne tajne, ali, mozda, cak i svoja pisanja sa novinarom oko toga, da si zvizdac a za kriminal u tvrtci u kojoj radis i sl...
- Nemas.

- Vidis, to su danas, upravo prioriteti zastite (to se smatra tvojom glavnom privatnoscu danas, a van onog notornog, da se seces gol po svom stanu ili si pod tusem...), ono sto se prenosi elektronski, sve ostalo je sekundarno.
I nema danas vece privatnosti nego u onome sto kola IT zilama!
I da nije tako, ne bi se svi organi reda doslovce "klali" danas, a vec samo za nase metapodatke ovdje, jer oni su analiticki mocniji cesto, a nego sam sadrzaj poruke, makar je to na prvu, malo teze vecini shvatiti...
... No uistinu, s metapodacima ovdje ili ne (tko s kime, kada i koliko sudjeluje u konverzaciji), od najveceg kriminala, do najintimnijih osobnih podataka i tajni svakog pojedinca, najveca vecina toga, upravo se danas prenosi elektronski, putem rudimentarnog telefona ovdje, pa do samih racunala.
Doduse, iznimke postoje, a kod najnaprednijih terorista, a gdje se, ako mogu, ne sluze direktno i od prve elektronskom komunikacijom, jer znaju da se nadzire...

Pod sekundarnu privatnost, smatra se i cinjenica, sto danas imas na shupku 70 kamera na cesti po glavi stanovnika i sekundarna je i cinjenica, da ce za kojih 5-6 godina, i u RH svaka hebena ulica imati svog policijskog sphija drona i sl.
Sekundarna je ovdje i lijecnicka tajna i svecenicka tajna, itd..., a iz "Real Worlda", o cemu sam, takodjer pisao na ovoj temi, ne jednom...

No, dakako (a i to sam vec pisao na ovoj temi...), to vam ne mogu rjesiti besplatne i hvalevrijedne, te pozeljne aplikacije iz Linux svijeta i sl., i samo odabir, sto cete demokratski koristiti na svojim mobitelima ili racunalima ovdje, vec vam taj dio price o kojoj ti konkretno pricas, samo mogu rjesiti, vasi masovni izlasci van na ulice, a kao sto je to bio i najveci prosvjed u povijesti europskog kontinenta ikada, a sto je bio AntiACTA prosvjed, i da se konacno borite za svoja prava, bilo za pravo na rad, pravo na dostojnu placu, pravo na vodu da je ljudsko pravo, pravo na ponovno osnivanje sindikata posvuda i u svemu u svijetu, bilo na pravo na privatnost, jer je i privatnost itekako ljudsko pravo!


No, nazalost, od pada tornjeva, narod se sustavno zaglupljuje svuda u svijetu, da se mora svakim danom sve vise lisiti privatnosti, a da bi ih se, kakti moglo stititi, a od pada tornjeva broj dva...
Pa ipak, kraj svih tih kamera, sa svom tom, policijski nadzornom globalnom drzavom koju vec sada imamo, imamo upravo sve vise sranja, kriminala i terorizma, ali zbog niceg drugog, vec zbog sve vece globalne nejednakosti (te klimatskih promjena), profiltrirane u ovom slucaju terorizma sada, kroz ekstremne vjerske demagogije pranja mozga, i to je to.
A to se ne moze rjesiti daljnjom invazijom na nasu privatnost, a koja se samo lisi, da bi se itekako, bilo koga od nas, lakse kontroliralo i nadziralo, te da se nasi privatni podaci prodaju u komercijalne i oglasavacke svrhe svakim nam premilim danom, dakako...

No, ponavljam, da bi se to promijenilo, trebate reci konacno DOSTA, mrdnuti svoje riti i izaci van u masovne globalne prosvjede, a i paziti za koga se demokratski glasa na izborima, dakako, a to sigurno nisu mainstream vladajuce stranke bilo koje zapadno orijentirane drzave vise, jer po njima, treba barem cetveroduplo nadzora, a nego je i sada.

S druge strane, kako bi i dalje osigurali privatnost u elektronskim vodama, treba prvo pocistiti pred svojim vlastitim pragom, i shvatiti prvenstveno, jednu veoma glupu i notornu cinjenicu o samome sebi - gle, ti vrapca, trebam vec samo, mijenjati sebe i svoje navike ovdje, eto, vec i samo to, a da si osiguram privatnost u onom najvaznijem a sto cinim, bas gotovo svaki dan - dopisujem se o privatnim stvarima, o mom kompletnom zivotu, o poslu, o bolestinama, o navikama, o hobijima, o htijenjima, o snovima, sto volimo, sto ne volimo..., o povjerljivim svojim zivotnim malim tajnama a koje u zivotu i najvise znace svakom pojedincu...

Ne znam primjerice za tebe, ali za mene osobno ti podaci imaju itekako neku hebenu osobnu vrijednost i svetost, te ne zelim da se prodaju online, prvoj neokapitalistickoj usljivoj (advertising) kompaniji a koja ih se u mutnim zakonskim vodama, docepa.
Eto, vec i samo zbog tog razloga mi je vazna moja privatnost, a kamoli iz nekog jos i viseg moralnog i eticnog razloga, jer moja privatnost, u biti nema cijenu i ja tu svoju privatnost itekako kao covjek zasluzujem, shvacam je vrlo ozbiljno, i nista manje od toga!
A upravo ta vrsta privatnosti je ovdje primar zastite i to mozemo doista stititi jos uvijek efikasno, mjenjajuci sebe i svoje lijeno komotno dupe, ako zelimo, dakako.


Isto tako, sto se tice VPN-ova, ToR-a i sl.
Sorry, nemoj me krivo shvatiti, ali mislim da nemas pojma, da se upravo takvim alatima osiguravaju posljednji bastioni demokracije u ovom svijetu, bez cenzure!
Da se upravo ovakvim alatima moze spasiti svijet od rata, moze se sprijeciti gomila zla, golema kolicina zvizdaca redovito koristi ove alate da bi javili vijesti WikiLeaksu, da bi javili vijesti novinskim kucama, itd., mnoge ih udruge za promicanje ljudskih prava koriste takodjer i to diljem svijeta, a da o oporbenim politickim strankama u svijetu ni ne govorim, narocito u represivnim rezimima...
Bez tih alata ne bi nikada vjerojatno saznali gomilu toga, ne bi nikada prokazali na toliki kriminal i u nasim zapadnim demokracijama, bez tih alata Edward Snowden vjerojano se nikada ne bi usudio prokazati istinsku licemjernost najgoreg od najgorih sa zapada (SAD-a), jos malo, pa bez tih alata, neces smijeti pisati na internetu brdo toga, neces smijeti skinuti niti jednu sliku, jer ce sve biti pod neokapitalistickim Copyrightom.
Bez tih alata mnogi ljudi bi izginuli primjerice u Kini, u Egiptu, u Indiji..., u masi represivnih zemalja diljem svijeta, a u kojima je znanje o privatnosti i kako se doista pravilno ovdje zastititi, bas vec doslovce, pitanje zivota i smrti!
S toga, mislim da uopce nisi svjestan prave reperkusije zastita i prednosti takvog jednog znanja i blagodati, te postojanja zastite i upravo takvih zahvalnih i zlata vrijednih alata, te sto se sve sa njima moze i uciniti i za sto sve ljudima oni danas, cak i svakodnevno sluze.

S toga, preporucam ti da ovu temu citas ispocetka, imas par dobranih godina i mojih i opcenito postova u njoj, pa ces shvatiti da je ova tema i ovdje, da u buducnosti nauci, pripomogne, ucini ljude bolje spremnima i educiranijima, a oko ocuvanja demokracije, osnovnih ljudskih prava, pa tako i ljudskog prava na privatnost, kako ce privatno komunicirati oko bilo cega (od vlastite veze, do organiziranja prosvjeda od nepravdi i sl.), ali i, kako ce, eventualno i dalje mozda moci zadrzati privatnost, kada i skinu, eto neku sliku doista s interneta i sl.
Naime, ako cemo po zapadnim vladama, njihova namjera je da pirate klasificiraju zakonski gore, a nego ubojice i teske kriminalce, a nemaju ocito nista protiv i da te definiraju ovdje, bas teroristom, jer danas je, vec npr. i SAD-e (on pogotovo), tako vican staviti sve pod taj kos, a sto nije njima po cefu i iz kojeg god to razloga bilo pritom...
__________________
12.11.2017 | 07:38
Ja osobno smatram da to što neki dio svojih troškova plaćam gotovinom ne može ništa bitno zaštititi moju privatnost u odnosu na to da sve plaćam digitalno. Jedino kad bi SVE svoje troškove plaćao gotovinom, a novac uvijek podizao s računa u jednom komadu, to bi učinilo neku razliku.
Analitički, puno više o meni govore razni drugi izvori i tragovi, nego sami podaci o mojim novčanim transakcijama. Ali to su već drugi sudionici napisali pa da se ne ponavljam...
12.11.2017 | 07:40
Ja JESAM za bezgotovinsko plačanje, ali NISAM za Apple Pay.
Ne želim kontrolu jedne firme nad tehnologijom, barem ne nad svim tehnologijama.
Što fali plastikama i plačanjem karticama? Zašto bi morao imati 10 kartica (što kreditnih što debitnih)?
12.11.2017 | 08:53
Apple pay nije kontrola nad tehnologijom plaćanja. EMV jest. Apple pay je kao Pay Pal.
12.11.2017 | 11:25
zabac kaže:
Ja JESAM za bezgotovinsko plačanje, ali NISAM za Apple Pay.
Ne želim kontrolu jedne firme nad tehnologijom, barem ne nad svim tehnologijama.


Da, zajebano...

Imam dvije kartice. Jednu kinesku i jednu nz. Obje su u Walletu od iphonea i sata.

Ja na Apple pay gledam kao povjerenje izmedju Applea, banke i mene da koristenjem telefona mogu pristupiti svojim novcima na svojem racunu dok placam nesto u ducanu. Banka ima povjerenje u sigurnost kojom se Apple busa o prsa da moze sprijecit svakoga osim vlasnika uredjaja u pokusaju koristenja Apple Paya. I na temelju toga Banka gleda na moj iphone kao na karticu koju su sami oni izdali. Imam povjerenje u Apple.

I ispada da je za mene je sigurnije koristit telefon nego karticu za bezkontaktno placanje (pay wave kako ga zovu tu).
Za kupovinu do 60$ ne treba pin. Dovoljno je prislonit karticu ili telefon ili sat.
Netko drugi moze kupovat s mojom karticom do tog iznosa bez znanja pina. Bez telefona ne moze, osim ako nema jedan od moja 3 prsta....

S obzirom da ovdje vise nema kartica koje nisu pay wave, i s obzirom da jednom u dve godine ostanem bez novcanika, sat i telefon su bolji za mene.

P..S. U petak navecer me nakon ponoci murija zaustavila na putu doma s posla. Imaju vikend akcije s vremena na vrijeme pa zaustavljaju i rade alkotestove s masinama u koju kazes ime, prezime i adresu i dok to kazes odoktivno izmjere i po potrebi te povuku sa strane i naprave pravi alkotest. Dobra im je fora jer provjere hrpu ljudi u kratkom roku. Uglavnom, kazem ime i adresu i masina kaze PIIIIP. Pita me momak kolko si popio, kazem jednu crnu pivu. Pita vozacku, osto mi novcanik doma. Ponovi ime. Kazem mu da je auto moj, lakse je nego da mu slovkam ime. Utipka tablicu u svoj pda, klikne na jos dva klika i vidi podatke od vozacke i zazeli mi laku noc.
12.11.2017 | 11:37
Uvađaš još jednog igrača u igru oko naplate. Što ih je više, već je vjerojatnost kvara (to je univerzalno pravilo i vrijedi za sve).
Zakonska regulativa u RH (a mislim i cijeloj EU) je kako moraš imati dokumente kod sebe. Nebitno je da li policija ili bilo koja služba mogu dohvatiti digitalno.
Hoćeš reći kako u NZ ne trebaš uopće imati dokumente sa sobom, već samo mobitel?
12.11.2017 | 11:48
Nisam mu pokazivao nikakav mobitel, od kud ti to?
Ali da, uskoro ce biti tako. NZ cesto koriste kao test za nove koncepte. Malo stanovnistva, izoliranost... vukojebina...

U NZ bi trebao imat vozacku sa sobom dok upravljas vozilom.
Mozes bit kaznjen kaznom do 50$ ako nemas. Ali dogodi se da zaboravis, a sluzbenik ima nacin da provjeri da li imam pravo vozit auto ili ne. Na njemu je da odluci da li ce me u tom trenutku kaznit ili ne.

Nisam upoznat da li moras imat neki dokument konstantno sa sobom. Nisam vidio osobnu iskaznicu, brijem da ih nema. Kod otvaranja racuna i bankama i slicne stvari, kao dokaz o identitetu traze pasos ili vozacku plus dokaz o adresi (na vozackoj kao ni na pasosu ne mora stajat adresa, ja ju imam) - dokaz o adresi je fizicki racun npr struje, plina, vode, telefona koji ti je stigao postom.
12.11.2017 | 12:01
Trebao ili morao?
Ako je trebao onda i sken u mobu vrijedi.

Ovo ne mogu vjerovati. Zar i u policiju ideš s računom od plina kako bi im dokazao adresu?

Ovo za putovnicu je OK, ali je velika kao i u RH. Ako nemaš vozačku, nosiš putovnicu sa sobom?
Da li bi ovo bio ID (kao naša osobna iskaznica?) fmacskasy.files.wordpress.com/2013/07/id-card.jpg
Ovo bi bila vozačka? www.erefund.co.nz/Content/images/Articles/dlnz.jpg
12.11.2017 | 12:38
Morao.

Al ocigledno, imaju razuma pa ne skoce cim neko nema dokument koji bi MORAO imat kod sebe da ga oderu za globu.

Zakaj ti je tesko vjerovat ovo za racun?
Zasto bi morao policiji dokazivat svoju adresu?

Drugaciji nacin organizacije drustva.
Policijske uprave nisu mjesto gdje vadis osobnu sa adresom pa da moras svaki put kad se preselis bakcat sa birokracijom i prebivalistima i/ili boravistima, ne znam razliku vise. Ovdje se ljudi sele cesto.


NZ vozacke ne trebaju imat adresu napisanu i ovdje sve sluzbe prihvacaju da je adresa na kojoj zivis ta koju si im pokazao na racunu koji to je stigao postom. Drustvo povjerenja.

Ovo kaj si linkao za ID je jako glupo.
Fotka vozacke je priblizno tocna moja ima ljepsu fotku.

Kaze zena da nemaju ID koncipiran kao mi osobne ( zato ih nisam ni vidio). Imaju birth certificate (bez fotke naravno), pasos i vozacku. Vozacka im sluzi kao ID. Sa 18 mozes u posti napravit karticu sa fotkom koja ti sluzi kao dokaz da si punoljetan . Iznad 60 mozes imat Gold card za besplatni javni prijevoz i popuste. Ne znam da li to ima fotku.

Vecina ljudi ovdje ima vozacku jer tu zivi oko 4.7mil ljudi na povrsini slicnoj povrsini Ujedinjenog Kraljevstva.
12.11.2017 | 12:50
Pa zar je sve vas naša policija pokažnjavala kad kod sebe niste imali osobnu ili vozačku - naravno da nije, a mogli su.
12.11.2017 | 13:19
Bertone,

Kod nas, ako se nalaziš na određenoj udaljenosti (ne znma točno koliko, ali 50 ili 150 m) od mjesta boravišta/prebivališta, moraš imati osobnu iskaznicu sa sobom. Ako je nemaš, a policajac te želi identificirati, može napraviti provjeru putem radio veze, ili te privesti u policijsku postaju na identifikaciju. Ne znam da li se kazne šalju automatizmom, ali su mi poznati slučajevi gdje je policajac identificitao osobu putem radio veze, pustio je nakon identifikacije, a ona je nakon par dana poštom dobila kaznu zbog nenošenja osobne iskaznice. Slično je i kada ti istekne valjanost osobne iskaznice, a ne zatražiš novu na vrijeme (samo te tad automatizmom sustav kažnjava zbog isteka važnosti).
12.11.2017 | 13:52
Znam što kaže zakon, no isto tako znam da te većina policajaca (barem u ZG) neće kazniti ako si OK i ako nisi napravio neku glupost (onda ti natovare sve što mogu) ili se pravio "pametan".
Ovo za udaljenost od doma ti ne govori zakon nego sudska praksa gdje takve prijave padaju u vodu pa od tuda i priča da moš' otići na plac ili kiosk koji je na par minuta od doma bez osobne.
Osim toga u prekršajni zakon je prije par godina uvedena mogućnost oportuniteta (beznačajni prekršaj, Prekršajni zakon - čl. 24.a) koja zakonski daje mogućnost policiji da ne mora sankcionirati svaki utvrđeni prekršaj (da toga nema, morali bi te kazniti ili te pustiti na svoju ruku).
12.11.2017 | 21:12
Nije tu toliki problem policija i da li oni naplaćuju globu ako nemaš osobnu (ne više, rekao bih, iako su nekad s osobitim guštom pisali prekršajnu prijavu za to), nego to što te svi i svatko traže osobnu i više-manje nitko ne prihvaća npr. vozačku kao identifikaciju. Pošta, banka, bilježnik, recepcioner u hotelu, portir u nekoj poslovnoj zgradi...
12.11.2017 | 22:39
Jesam ja to mladac za vas? Ako me sudite po slici to je zato jer je uslikana prije 15god u Avenue Mallu dok je neki Apple štand bio tamo, neko vrijeme, pa sam se slikao na Macu i mogao si poslati slike. Slika je mirrored, tj desna polovica je preslikana na lijevu (ili je obrnuto, ne znam). Ali nisam mladac, slika vara.
Ah, tko zna što budućnost nosi, pogotovo u ovoj Hrvatskoj.
13.11.2017 | 19:52
Bertone kaže:
Čitajući ove vaše misli ispadne da sam ja jedini koji nije oduševljen mogućnošću bezgotovinskog plaćanja... ili prevedeno, vas sve nije nimalo briga što banke, Apple ili netko treći zna na što trošite svoj novac, što kroz bezgotovinski način plaćanja zna vaše navike i potrebe, zna koliko ima ili nema sexa u vašem životu, zna da li perete zube, ma znaju sve o vama, ali to je očitno nebitno


Baš zbog toga se veselim Apple Payu, za razliku od svih drugih (Google pay, Smasung pay, razne bankovne pay fore) jer Apple Pay skriva informacije.

Trgovac zna što sam kupio kod njega, ali ne zna tko sam. Banka zna da sam kupio kod trgovca, ali ne zna što… Apple ne zna ništa jer je sve kriptirano. Ja sretan, ovi svi ostali baš i ne, ali to je poanta.

Cash je za mene smrt, mrzim imati pare u fizičkom obliku, oduvijek.
13.11.2017 | 19:53
Bertone kaže:
@cariblanco, ne brinem se ja za google jer postoje načini da se zaobiđe i svemoguć googleov nadzor, ono što mene brine je puno bliže, a na što kao pojedinci nemamo utjecaja.


Ako imaš android, možeš se jebat

U doglednoj budućnosti će biti kuku lele zbog FB i Googlea, ali su ljudi glupi i ne vide (ili im nije bitno "jer nemaju što skrivati")
14.11.2017 | 15:04
Zar se ne mozes jebati ako imas iPhone?
14.11.2017 | 19:25
zabac kaže:
Zar se ne mozes jebati ako imas iPhone?

Ne, ako imaš iPhone onda tebe je**
14.11.2017 | 23:56
Nene... MOŽEŠ se jebati i ako imaš iPhone, ali ti se više ne da...
15.11.2017 | 07:09
smayoo kaže:
Nene... MOŽEŠ se jebati i ako imaš iPhone, ali ti se više ne da...

Nisi smio to javno napisati, sad kad ovo pročitaju (ako već nisu) iz Ministarstva za demografiju, po hitnom postupku će izglasati zabranu prodaje iPhonea i ostalih Apple proizvoda u HR jer se upotreba tih uređaja kosi sa njihovim smjernicama o demografskoj obnovi
15.11.2017 | 07:24
iPhone kao faktor depopulacije u Hrvatskoj - mit ili stvarnost? Eto teme za doktorat iz sociologije...
15.11.2017 | 07:45
smayoo kaže:
iPhone kao faktor depopulacije u Hrvatskoj - mit ili stvarnost? Eto teme za doktorat iz sociologije...


sad kad pod Oglasnik - Usluge krene....

vlasnik 7plus traži novu... šifra NFC!
24.11.2017 | 15:25
Vanjuška kaže:
Bertone kaže:
@cariblanco, ne brinem se ja za google jer postoje načini da se zaobiđe i svemoguć googleov nadzor, ono što mene brine je puno bliže, a na što kao pojedinci nemamo utjecaja.


Ako imaš android, možeš se jebat

U doglednoj budućnosti će biti kuku lele zbog FB i Googlea, ali su ljudi glupi i ne vide (ili im nije bitno "jer nemaju što skrivati")


Evo jedna priča iz života na tu temu. Kolega s posla je kupio novi Sony XZ premium. Nije povukao nikakav backup s starog telefona, nego ga je počeo koristiti kao novi i dodavao si aplikacije i uređivao postavke kako želi. Za Novu ide u Međimurje na par dana u lokal Sveti Martin na Muri, gdje je već rezervirao, platio za svoju obitelj. Slao je i druge ponude za tu prigodu, nekim drugim hotelima ili restoranima. Komunikacija je išla preko gmail...da ne dužim, kaže on da ide prvi put otvoriti aplikaciju kalendar na mobitelu, da vidi kako izgleda. Gleda on to i imaju tamo navedeni datumi, neradni dani i slično, kad dođe do Nove Godine i vidi tamo da mu piše da je ta tri dana na lokaciji u Međimurju. Toliko o google, android je njihov i gmail isto, ali kako su oni to povezali bez da čitaju tuđu poštu. Ne vjerujem da postoje tako napredni algoritmi, da to sami rješe, jer je slao upite na još 5-6 mjesta

On će ići tamo, ali šta to da se desi nekom drugom, koji može ženi reći da radi za Novu, a ode s ljubavnicom negdje ili neke druge slične implikacije, vezane za te stvari. Možda nebi bilo loše otvoriti negdje temu oko privatnosti i tamo ovakve stvari izlagati.
24.11.2017 | 15:41
O, cairblanco - pa bilo ti je već pičvajza na tu temu. Znaš onu app Find my Friends od Applea za iPhone?
Uglavnom, da ona radi, ti bi trebao unutar nje dozvoliti meni da non stop vidim gdje si, i ja tebi isto to - to je princip.
Kupio tip ženi i sebi novi iPhone. Kako žene većinom ne fermaju previše tehnologiju, on je porihtao i za njega i za nju sve na oba telefona, pa tako instalirao i taj app.
Mislim da je bilo o petici riječ, nebitno. Da bi na koncu skužio da je u vrijeme, sada bubam - ali mogu to naći na netu ako bude potrebno: njenog aerobika ili druženja s prijateljicama u ženskom book club-u, ona tri kuće dalje i praši se sa susjedom.
EDIT:
Ipak je iPhone 4S bio u pitanju, evo link.
24.11.2017 | 16:16
Ma ok, ali ti si tu aplikaciju svjesno instalirao, pa odgovaraš za te posljedice, ali na androidu njega nije nitko pitao da mu uvaljaju u kalendar, gdje će ići za Novu.
24.11.2017 | 16:37
Nisam siguran, ali kao da se sjećam kako je Smayoo u nekoj temi oko ozbiljnih mail aplikacija popljuvao Google, zato što je - za razliku od nas koji samo klikamo next, next, next - on pročitao od A do Z user agreements Google Maila, i ulovio da oni zadržavaju pravo vlasništva svih sadržaja ikad poslanih ili primljenih preko njihove aplikacije. Tako nešto.
Po tome ispada da ovo što se tvome frendu desilo isto nije čudno - samo što većina nas ne čita korisničke uvjete prije nego što kliknemo "da". Zar ne?
Ali da je sve skupa jako zanimljivo i da bi mogli otvoriti temu o privatnosti, u potpunosti se slažem.
24.11.2017 | 17:14
cariblanco kaže:

On će ići tamo, ali šta to da se desi nekom drugom, koji može ženi reći da radi za Novu, a ode s ljubavnicom negdje ili neke druge slične implikacije, vezane za te stvari.


A joj @cariblanco koja si ti poštenjačina, pa za ljubavnicu već 15-ak godina moraš imati odvojene račune, za sve
24.11.2017 | 17:47
Kloba kaže:

Ali da je sve skupa jako zanimljivo i da bi mogli otvoriti temu o privatnosti, u potpunosti se slažem.

Ako hoćeš kakvu takvu privatnost onda moraš prestati koristiti računala, mobitele... i odseliti se u Liku

Šalim se, ali i ne. Intel je napokon (20.11.2017.) priznao pizdariju koju su zapakirali u procesore i to izdavanjem sigurnosnog updatea i listom pogođenih procesora.
E sad, navodno su pogođeni samo Windows i Linux bazirani sistemi no samo postojanje level 3 OS-a unutar procesora (i nikad potvrđene informacije da unutar novih jezgri procesora postoje kondenztazori koji čuvaju struju i neka vrst 3G modema kojem se može pristupiti izvana ako znamo ID procesora) mi nekako baš i ne ulijeva povjerenje u tako nešto.

Kako nemaš pojma o čemu pričam, mali uvod da je sve počelo još prije par mjeseci kad je gospodin Tanenbaum (inače profesor) svojim učenicima dao domaću zadaću.

Za uvod u temu evo par linkova:
www.networkworld.com/article/3236064/ser...l.html#1509920931480
www.blackhat.com/eu-17/briefings/schedul...nagement-engine-8668
... i upute kako to diseblati:
blog.ptsecurity.com/2017/08/disabling-intel-me.html (ovo uzmi sa dozom zadrške jer je objavljeno u kolovozu, znači debelo prije službenog Intelovog izdavanja updatea i tko zna što je Intel napravio u u protekla tri mjeseca + malo teorije urote ali prvu core jezgru su osmislili prije podosta godina u Izraelskom odjelu Intela igrajući se sa starim PIII Tualatinom).

Ok, to su teške teme pa evo jedna lagana, prije cca dvije godine sam imao više vremena nego danas pa sam se bavio svačim, odnosno sa puno više meni zanimljivih stvari... danas više nemam toliko vremena pa koristim Tails

I sad sam stvarno previše otišao u OT i neću više.
24.11.2017 | 19:18
Malo sam otvarao linkove. U pravu si, pojma nemam o ovome - ali me jako zanima. Stavljam ovo pod readers list pa kad ću imati cajta pažljivo pročitam. Thanks!
Moderatori: jupi

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
 • dadavi: Desna se često ne uključuje
 • dadavi: Molim pomoć na forumu za aktivaciju airpods slusalica
 • Miro Spiro: Sretan Uskrs! :)
 • ping: Sretan Uskrs
 • LongVillage: Sretan Uskrs, puno blagoslova!
 • Borostef: Sretan Uskrs! :)
 • drazenp1706: Svim Jabučarima sretni uskršnji blagdani!
 • zoranowsky: Sretan Uskrs!
 • cariblanco: Sretan Uskrs jabučarima :)
 • Mate22: ?
 • Soffoklo: Tko to kaže, tko to laže... :-)
 • Mate22:
 • Kloba: Šta onda Vatikan ima, dođe mi da se pitam...
 • Kloba: Koliko vas vjeruje da je ono zaista "kruna" od trnja od pravog Isusa Krista?
 • rusty: taj vic sam u zadnja 3 dana čuo jedno 18x -.-
 • cariblanco: Pitali Quasimoda kako je počeo požar, al on se pravi grbav :D
 • Soffoklo: Da, najjači što se CPU-ova tiče i je 4.1 prebačen u 5.1
 • zabac: Je li najjači? To je 4.1 pretvoren u 5.1. Novci su svakako odlični.
 • Dijete: na NZ polovni takvi su oko 1500e...
 • drlovric: Ima li ikoga ovdje da igra DCS World simulacije? Primarno A-10C Warthog
 • Soffoklo: Ogoljen je samo s grafičkom, a to se da srediti za nekih 300€. Ostalo je top, najjači 12 jezgreni Xeoni, 64GB RAM-a i 1,5 TB SSD-a
 • smayoo: Taj konkretno baš i nije nešto ludo povoljan, s obzirom da je dosta ogoljen
 • Soffoklo: Vidim da su Mac Pro (5,1 i stariji) sve popularniji, pa ako je nekome usput ovo je odlična ponuda u Amsterdamu [link]
 • kupus: vrtili*
 • kupus: da se ne doxxam previse, radio sam u jednom takvom pa znam nekakva osnovna pravila. i da, vrti li su se windowsi ;)
 • kupus: Kao sto se i radi na sustavima gdje je sigurnost bitna, nevezano vrte li linux, osx, windowse ili nesto trece
 • kupus: @smayoo - to nije nesto sto nesto netko mozda moze, vec sigurno moze kad je otkriveno. Inace, kako bi bilo otkriveno? Da rezimiram, osx ima bugova i s njim nisi siguran. Ako hoces biti siguran, ne smijes vezati komp spojiti na internet, niti na njega spojiti vanjske medije.
 • Soffoklo: Nikakve :-) Općenito ljudi miješaju pojmove buga i malwarea i ne kuže da iskorištavanje nekog buga nije isto što i olakšana mogućnost zaraze malwareom zbog loše "dizajniranog" OS-a
 • smayoo: Kakve pak to fkn veze ima s virusima i općenito malwareom
 • Soffoklo: Je to s klincem je poznato. Našao je FaceTime bug pri pozivu s više od 2 sudionika mogao si čuti onog s druge strane bez da se javio. Apple mu je naknadno platio za otkriće tog buga.
 • smayoo: to su "vulnerabilities". Dakle, nešto što možda netko možda može, ako se sve zvijezde poklope, pokušati iskoristiti za neku zlu namjeru, a možda mu ne uspije.
 • kupus: ovo za klinca i ios posaljem za par dana, nisam bas pri internetu ovih dana. ako ti se da, vijest je bila prije cca mjesec dana na macrumorsu. ako ne, posaljem ja link za to kroz par dana
 • kupus: [link]
 • smayoo: piši u forum
 • Christian10: kako vi mjenjate ove ssd diskove na retinama...koristi li netko sintech adapter onaj ili bas bez adaptera diskove kupujete
 • smayoo: ?
 • smayoo: Kažem ti opet - "put your money where your mouth is". Ne prodaj maglu. Daj da vidimo konkretan link. Gdje je opisan konkretan security breach OSXa koji može bez gluposti korisnika napraviti štetu.
 • kupus: klinac 15-16 godina
 • kupus: @smayoo - ista stvar vrijedi i za apple, samo su oni ukinuli pare za otkrivanje bugova za macos. Bila je neka prica na macrumorsima nedavno, otkrio je bug u iosu i nije dobio isplatu od applea.
 • Beyorn: Mogu se prijaviti na iPhone ali na MBP 15" kaze cookies ili osvježi a cookies su dozvoljeni i osvježio sam xXx puta
 • zabac: Nad se vrte na Windowsima. :-)
 • Christian10: Sve je to ista firma hahah
 • Mate22: jadni mi sad
 • Mate22: smak svita hhhh
 • Mate22: Pa je i FB i Whats app i mnogo toga drugog... sve se je srušilo.
 • Christian10: Jel ovo pao instagram haha
 • zabac: OSX lezi na Unixu. Unix nije Windows. Unix je napravljen kako korisnik ne bi nista mogao sprckati. Ako korisnik zeli unistiti OSX, to moze napraviti ali treba imati i za to znanja. Kod Windowsa ne treba mati znanja za unistiti ih.
 • smayoo: Windowsima trebaju vječni security updatei jer im je sigurnosni koncept nepostojeći pa im dokoni šmrkavci od 15 godina nalaze sigurnosne propuste unedogled.
 • smayoo: I? Znaš za neki 10.6 - 10.10 sustav koji je "pao" zbog Apple nedostatka security updatea, a ne zbog gluposti korisnika? Ja ne znam. A ljudi me vuku za rukav na dnevnoj bazi
 • kupus: sori, zadnji security update za lion je bio 2013 ako se ne varam

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO