Novi router ili AP?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi router ili AP?


28.08.2012 | 12:31
Pozdrav!
Na optimi sam i koristim tp-link router na kojemu je konektror za w-lan popustio davnih dana, jucer sam primjetio da je w-lan signal jako los, mogu se spojit samoi iz iste prostorije na net.
E sada muku mucim s glavom i ne znam koje mi je najbolje rjesenje.
Razmisljao sam kupiti novi ali uvijek je tu ali..
Nakon dosta godina provedenih na optimi imao sam gadnih problema sa njihovim routerima,
pucanjem veze i trzanjrm slike na tv-u.
Razmisljam da kupim AP jer me je strah mijenjati router.
Nude mi da produzim ugovor na 24 mj i da jos platim novi router 100-120 kn.
Ja ne zelim novi ugovor i isusove muke s routerom, opet ispocetka.
28.08.2012 | 13:32
Ako imaš love, kupi AirPort Extreme. Uz dual-band Wi-Fi dobivaš gigabitni switch i USB port kojeg možeš proširiti s USB hubom i na to spojiti disk i printer. Fino dobiješ mrežni printer i mrežni disk. Uz to, pošto je i router, imaš pojačanu sigurnost. Ako odvojiš još koju kunu i kupiš Apple TV, onda si na konju.

Ili to sve zaboravi i kupi novi AirPort Express, kod kojeg gubiš mogućnost priključka diska ali dobivaš audio izlaz za liniju.
28.08.2012 | 14:41
Potpisujem ovo sto je zabac napisao.

Ja doduse imam NAS ustekan u Apple Extreme, ali koncept je isti.

Poanta je da sam probao preko 10 uredjaja raznih proizvodjaca (nisam ih kupovao, vec sam testirao sve koje sam imao u posjedu) i pokazalo se da je Apple Extreme stvarno odlican uredjaj, ako pricamo o snazi signala i dometu.

Non stop je na njega nakaceno 5-6 uredjaja (2-3 laptopa, iPhona, iPod Touch, Apple TV, android tablet) u mom domacinstvu, kupe sadrzaj sa NAS/Internet i sve to radi bez greske vec mejsecima...

Apsolutna preporuka. Ja sam svoj kupio polovan za 50 eura, tako da cijena nije neka prepreka.
28.08.2012 | 20:49
Slazem se s vama ali mi je to malo puno para :/
Zvao sam optimu i uzeo ugovor na 24 mj. 110 kn je...
Nije od njih bas fer to sto rade starom korisniku koji nije vidio racun manji od 450 kn...
Trazio sam tp-link a to je pod upitniku hoce poslati bas taj, imaju i neki zyxel, zte, tp-link i jos neka cuda..
29.08.2012 | 00:48
Express je 819kn. Stari se po oglasnicima prodaje po 400kn. Ja imam ZyXEL Prestige 600 series i radi k'o zmaj. Jedino kaj je od T-Coma i samo dva LAN porta (druga dva su za IPTV oliti MaxTV) pa sam morao switch jedan još zakalemiti na njega. Kada sam prešao na kombinacijau AP Extremem + AP Express ZyXEL mi služi samo kao ADSL modem + jedan port ide klincu na Mac Mini.
06.09.2012 | 01:08
I tu muke opet pocinju.....
Stigao prije koji dan ZTE a ja naglasio 3x TP-link.
Jucer 6x pukla veza, danas 12x..
06.09.2012 | 05:15
Jbga, ali ustedio si 250kn na jeftinijem uredjaju
06.09.2012 | 07:19
To ti je vjerojatno do Optime. Ja sam na T-Comu i nema govora o pucanju linije, jedino mi svaki dan u 10:46 ugase i opet upale liniju i tako 24 sata. Sad sm modm ugasio ujutro, tako da se to dešava ujutro.
PS. Valjda znaš kako ti se linija gasi svaka 24 sata?
06.09.2012 | 09:04
Da sam na tvom mjestu, zavalio bih se za extreme . Ja sam ga kupio prije godinu i po i mogu ti reci da nikad nisam imao nikakvih problema sto se interneta tice. Sto je rekao kolega imam sad i umrezeni printer i HD i sve radi ko doxa.
06.09.2012 | 22:58
Da znam, svaka 24 sata pukne veza. Spojio sam stati TP-link dok mi ne pisalju drugi,
Prijavili su to kao kvar po ne znam koji puta... A znao sam sto ce se dogoditi ako mi opet uvale neko smece...
07.09.2012 | 10:21
ja imam 2 godine buffalo router jednostavnog naziva WZR-HP-G300NH.

Naslijedio ga je novi model WZR-HP-G300NH2 koji ima i 3G modul u sebi.

www.buffalo-technology.com/en/airstation...gh-power-router.html

Meni je bio bolji izbor od airporta jer je jeftiniji a nudi više. Službeno je podržan od dd-wrt, čak i dolazi s njihovim firmwareom. Ima torrent klijent, dlna/upnp, samba, itd servere pa streamam direktno fimove i muziku na iphone, ipad i TV. Naravno USB utor za disk, stick ili printer. Ono što me posebno veseli je da ga mogu namjestiti kada će se upaliti, kada ugasiti, kada upaliti/ugasiti wlan ili samo lan, tako npr kad sam na poslu je ugašen, popodne sve radi, po noći ugasi wlan a ostalo radi, itd...
07.09.2012 | 19:12
@Dbuknaa možda imaš problem s linijom a ne sa uređajima.Koliko si daleko od centrale,možda je signal slab!! Može biti i još štošta drugo,ja sam na amisu već godinama i ok su mi,blizu sam centrale oko 500 m.Imao sam opciju brzine veze koliko parica propušta i imao sam oko 20 mb/s i radilo je mjesecima.Odjednom mi je veza počela često pucati,po par puta u sta-dva,onda su mi štelali ruter i kao nešto smanjivali signal.Imao sam rat s par operatera na teh. podršci dok nije došao jedan koji se fakat kuži i složio mi ruter daljinski na jedno 12-13 mb/s i tad je veza bila bez pucanja,osim jedno dnevno kad se promjeni IP adresa.Nakon toga sam uzeo promo HD kanale pa su opet povisili brzinu i kad sam odustao od njih opet mi je ostala brzina oko 20 mb/s.
Hoću reći da može biti puno složeniji problem od kupovine rutera ili drugih uređaja.Ni f1 ne može voziti po makadamu
07.09.2012 | 19:24
Ovo izgleda kao lutrija. Ako imaš sreće onda radi, ako nemaš, tko to je kriv. Nisam čuo nikoga da s T-Com-om ima problema. Možda jedino neki rubni dijelovi Hrvatske, mada ne bi to trebalo biti problem.
07.09.2012 | 20:11
Pa uglavnom su sve te linije t-comove, a ovi ih iznajmljuju osim na rijetkim lokacijama gdje imaju svoje. A tamo gdje imaju svoje kablove, to su noviji kablovi. T- com kablovi su prastari. Problem su uglavnom spojnice u razvodnim kutijama. To je sve trulo i pohrđalo da se čovjek pita kak to uopće radi.
07.09.2012 | 21:41
Znam kako ja nisam mjerilo jer sam u centru Zagreba, te su tu mijenjane instalacije. U dobrom dijelu grada je tako. Linija je stabilna i veza je postojana. 4mbps je zagarantirano.
07.09.2012 | 23:05
Znam za jedan slučaj gdje je linija pucala, a ponekad je to trajalo malo duže. Nakon par godina su ustanovili da u podzemnom kablu jedna parica probija, odnosno pravi kratki spoj sa nekom drugom paricom. I kad vlasnik te druge parice upotrebljava telefon onda se problem manifestira. Naravno kad tehničar dođe pogledati liniju sve izgleda uredu. To je sigurno rijedak slučaj ali ima svega.
Uglavnom, ako veza puca sigurno je do linije ( spojevi u razvodnim kutijama najčešće ) ili kablova od utičnice do rutera.
08.09.2012 | 14:52
Pa centrala je mozda 50-100 metara dalje, brzine ima na bacanje, na t-comu sam bio godinu dana i u tih godinu dana mislim da mi je samo jednom pukla veza.
Nekoliko puta sam dobio predavanje da imam previse spojeva, zica ide s tavana direktno do splitera, a od rutera imam dvije zice za komp i dvije za iptv, i od splitera sam spojio dvije zice za telefon u jednu. Shvatio sam ga da si poiskljucujem zice od interneta i iptv-a jer je puno 4 zice (haha). I savjetovao mi je da promjenim tu zicu s tavana koja je debelo izolirana, kada je spojio tp-link prica je pala u vodu.
08.09.2012 | 15:03
Te kablove unutar od utičnice do rutera bi bilo dobro zamijeniti pa ćeš barem biti siguran dali je to problem. Naravno i spliter. Imaš sreću zbog blizine centrale, ja imam kilometar ali nije ni ovo puno, maximalna brzina mi je do 18 Mb.
08.09.2012 | 15:26
Nemam uticnicu, samo zicu do splitera, spojio sam si tp-link ponovo i radi sa starim i sa novim spliterom jednako.
11.09.2012 | 12:13
Navodno da su parice u jako lose, i mislim da su spomenili da je to t-comova briga te da ce ih promijeniti.
11.09.2012 | 19:49
To je tipična špreha za odjebavanje nezadovoljnog korisnika. Sad slijedi beskonačno pingponganje između Optime (ili koga već) i T-coma u kojem je jedino sigurno da nikad nećeš biti zadovoljan uslugom, a oni problem nikad neće riješiti.

Upravo to je razlog zašto smo u firmi s Optime prešli na Metronet, jer su oni dovukli svoju optiku i zdravo. Ne zanima me više čija je parica, a čiji je kanal, itd.
11.09.2012 | 22:13
Cekaj, s T-Comom ti je radilo i nije pucala veza??? Kog si vraga mjenjao? Zbog cijene? Eto ti sad jeftinije. Da li je stvarno jeftinije? Placas nesto sto ne koristis. Metronet je OK ako je njihov kabel u suprotnome zaboravi.
22.09.2012 | 20:46
Vi koji koristite extreme ili express, obzirom da nigdje nisam našao konkretan odgovor nego samo "what if" odgovore koje nisam skroz ni razumio, zanimalo bi me ako spojim to čudo na ADSL router za net, bi li on služio kao nastavak routera i pojačavao signal ili bi bilo problematično? Ako pojačava, koliki je domet tih uređaja? Ako je tko u gradskim stanovima, to bi mi bilo nekako najkvalitetniji odgovor, obzirom da sam i sam u području pretjerane saturiranosti tim WLAN-ovima. Cilj je produžiti mrežu sa jednog kraja stana od 200 kvadrata na drugi, s tim da router može biti samo na krajevima stana jer su tamo linije na koje smo registrirali net.
23.09.2012 | 09:20
Ja imam i extreme i dva express-a. U gradskom sam stanu ali ne od toliko kvadrata (ako je tvoj onda nije problem pokupovati malo opremem LOL).
Ovako (po 10-ti put), ADSL je od T-Coma, nato je spojen ZyXEL Prestige 600 series kojemu je Wi-Fi UGAŠEN (da ne radi problema). Kadel od njega ide do AP Extrema. U kuhinji nisam imao nekog signala i kupio sam jedan AP Express i samo sam proširio mrežu, kasnije sam kupio još jedan AP Express i spojio na liniju (ovaj drugi ne širi mrežu).
Ovo ne razumijem "...s tim da router može biti samo na krajevima stana jer su tamo linije na koje smo registrirali net."?
AirPortExtreme spojiš s kabelom na tvoj router, a AirPortExpress razmještaš po stanu kako te volja i tražiš neki optimum. Kupiš ih dva komada (preko oglasnika one predzadnje koji ti izgledaju kao punjač za MBP) i uštekavaš po utičnicama.
23.09.2012 | 14:35
Ok, tnx, sad je podosta jasnije

Što se dijela koji ti nije jasan tiče, radi se o tome da mi imamo dve telefonske linije u stanu, i s time registrirana i 2 telefonska broja, jer eto igrom slučaja pri useljavanju smo odlučili zadržati liniju od bivšeg vlasnika, i prenijeti iz našeg prošlog stana. I sad, caka je u tome što ta linija na koju smo registrirali net ima priključke samo na krajnjim točkama stana, dakle ili zid koji dijelimo sa portunom, ili krajnji nosivi zid zgrade, tako da je signal na drugom kraju stana nikakav. I onda bi palilo da stavim baznu stanicu na router i po jedan ekspres na npr. sredinu i "far-end"?
23.09.2012 | 16:23
Tako nekako. Prednost expressa je sto ga mozes seliti po stanu i jedini uvjet je strujna uticnica.
23.09.2012 | 20:01
I još nešto, U Extreme se može preko USB HUB-a uštekati printer(i) i disk(ovi), a u Express samo printer, ali i audio ulaz (ima line out).
Tako možeš štimati da ti je jedan Express uz liniju i onda puštati muziku iz iPhone-a/iPada/iPoda.
24.09.2012 | 05:17
Ja sam koristio Extreme u stanu od 120m2 bez ikakvih problema. Cijeli stan je bio pokriven signalom (nisam doduse mjerio od kuta do kuta).

Sada je taj isti Extreme u stanu od 90-ak kvadrata, i pokriva ga bez problema, ukljucujuci i okucnicu. Stara je zgrada, od sitne pune cigle, ali signal ide kroz nekoliko zidova.

Vjerojatno ce i kod tebe raditi kako treba (naravno ovisno o konfiguraciji stana, debljini zidova, kolicini zeljeza u zidovima).

Ja bi radije stavio jedan Extreme u sredinu stana (doveo bi jedan kabel do njega), nego redao Expresse po stanu.

I to iz dva razloga:

1. Po meni nije apsolutno nuzno da imam pun signal u cijelom stanu

2. Nisam siguran da zelim toliku kolicinu zracenja gdje god se okrenem

Javi kako je proslo. Nisam nikada vidio Extreme u tako velikom prostoru, ali ne sumnjam ad ce raditi jer je uredjaj stvarno kvalitetan.

Vidio sam jedan otvoren, ogromne su antene unutra...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO