Problemi sa internet vezom u uredu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problemi sa internet vezom u uredu


22.11.2017 | 14:39
ecvis17, vama puca veza zbog loše konfigurirane konekcije telekom operatera, to je konfiguracija gdje se postavljaju parametri adsl odnosno vdsl veze i u kojoj se postavljaju takozvane margine, tj. vrijednosti pomoću kojih se ruter spaja na centralu. Ako one nisu podešene optimalno ili je omogućeno da se ruter spaja većom brzinom od one koju infrastruktura može podnijeti onda puca veza; možda su se na trasi pojavile smetnje koje onemogućavaju nesmetanu konekciju pa dolazi do toga; kod mene je bio isti slučaj, spojili su ruter, a veza je pucala i kad je došao jedan malo iskusniji monter na prijavu kvara objasnio mi je isto što sam i gore napisao. Pokazao mi je da na mojoj lokaciji mogu dobiti 20mb/s ali da će vjerojatno pucati veza i predložio podešenje parametrara na 17 mb/s. Od tada pa do danas bit će 2 godine veza je pukla jednom a imam još intenzivnije korištenje interneta od vaše situacije, i na kraju taj paket i brzina je definitivno prespor za vaše potrebe; pokućni internet je idealno rješenje ako na vašoj lokaciji imate dobro pokrivanje Tele2 signalom (bezbroj GB je zapravo limitiran na 1TB, nakon toga se brzina spušta na neku sitnu vrijednost u trajanju od 18-22 sata).
22.11.2017 | 19:29
Ima smisla ovo što govori @Smet. Sad sam se sjetio dok još nisam bio na optici, a relativno sam blizu centrali da sam imao isti problem. Sad se nesjećam koja je bila brzina, ali mi je veza često pucala, pa mi je tehničar iz t-com smanjio neke vrijednosti u ruteru ( uglavnom brzinu za cca 20 % ) i od tam mi je sve radilo kako treba.
22.11.2017 | 19:33
Daddo kaže:
Kloba, koliko znaš o mrežama i/ili protokolima?

Razlog zbog kojeg tebi padne brzina interneta kad uključiš IPTV prijemnik je činjenica da operateri sav IPTV promet šalju multicastom i da QoS kaže da sve što dolazi multicastom ima prioritet nad svim ostalim, a autor teme uopće ne spominje da imaju IPTV platformu među uslugama.


Ovo mogu potvrditi, imam optiku i dobru brzinu, a imam i iptv. Obično gasim tv a ne gasim iptv, pa kad nešto većih GB skidam s neta ide mi down 8 megabajta, a ako isključim daljinski na iptv, brzina mi se poveća na 10 megabajta u sekundi.
22.11.2017 | 21:48
cariblanco,

Na optici imaš 10 Mb/s?! To mi izgleda nekako malo, ja sam na VDSL-u (preko bakrene parice) imao 14-15 Mb/s.

Inače, ovo što pričate za IPTV, gašenje i povećanje brzine, koliko znam, i iskon i optima (a vjerojatno i ostali operateri) 'davaju' korisniku bandwidth IPTV-a kada se isti ne koristi (u slučaju iskona i optime to je nekih 2-3 dodatna Mb/s).

Npr, meni na iskonu brzin sa 5 Mb/s poraste na 8 Mb/s, a na optimi sa 8 Mb na nešto manje od 11 Mb/s.
22.11.2017 | 21:53
Ne mjesajte bits i bytes ( bit i bajt=8 bita).
23.11.2017 | 05:05
Joj zabac, evo ti onda ovak. Kad nemam uključen iptv, down mi je 100 Mbit/s , a kad je uključen onda je 80 Mbit/s. Jel sad ok, normalno da je to cca, da mi nebi djelio brzinu s 8... ok
Sorry zabac, nisam vidio post iznad tvog.
23.11.2017 | 06:29
Širina pojasa u bitovima u sekundi se obično dijeli s 10 za dobiti prijenosnu brzinu u bajtovima u sekundi jer se na svakih 8 bitova podataka dodaje 2 za korekciju pogreške (tzv. Hammingov kôd). Tako da nije cca nego točno.
23.11.2017 | 14:17
Ok, napravio sam test:

Ja nisam ništa pametniji ali nadam se da budete vi.

Scenarij 1:
1. komp, spojen žicom, dropbox upload 3GB unlimited.
2. komp, spojen žicom, play hd youtube video.
3. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, play hd youtube video.

Lagano trokiraju youtube videi na kompovima 2 i 3, ali bolje nego je iskustvo inače.

Scenarij 2:
1. komp, spojen žicom, dropbox upload 3GB limit na 100kb/s, download unlimited.
2. komp, spojen žicom, play hd youtube video, radi besprijekorno.
3. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, play hd youtube video, radi besprijekorno.

Scenarij 3:
1. komp, spojen žicom, dropbox upload 3GB limit na 100kb/s, download unlimited.
2. komp, spojen žicom, play hd youtube video, radi besprijekorno.
3. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, play hd youtube video, radi besprijekorno.
4. komp, spojen wifi, na mojoj uobičajenoj lokaciji: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, radi besprijekorno.
5. komp, spojen wifi, na uobičajenoj lokaciji u suprotnom smjeru: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, radi besprijekorno.

Scenarij 4:
1. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, dropbox upload 3GB limit na 100kb/s, download unlimited.
2. komp, spojen žicom, play hd youtube video, lagano trokira.
3. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, play hd youtube video, , lagano trokira.
4. komp, spojen wifi, na mojoj uobičajenoj lokaciji: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, lagano trokira.
5. komp, spojen wifi, na uobičajenoj lokaciji u suprotnom smjeru: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, lagano trokira.

Scenarij 5:
1. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, dropbox upload 3GB unlimited, download unlimited.
2. komp, spojen žicom, play hd youtube video, jedva loada.
3. komp, spojen wifi, stoji pokraj routera, play hd youtube video, jedva loada.
4. komp, spojen wifi, na mojoj uobičajenoj lokaciji: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, jedva loada.
5. komp, spojen wifi, na uobičajenoj lokaciji u suprotnom smjeru: 15m dalje iza knaufa, play hd youtube video, jedva loada.


Opći dojam, sve radi puno bolje nego inače, bez obzira na tip konekcije kompa ili njegovu udaljenost. Dakle pod većim opterečenjem nego inaće, čak i kad trokira ipak loada s vremenom, nitko nije ostao bez neta.

Tako da je opći internet u ovom trenutku kada smo testirali, bolje radio nego što uglavnom radi.

Interpretacije ... i zahvale unaprijed.
23.11.2017 | 14:19
sumirano:
trokira tek na unlimited upload ... bez značajne razlike između wifi i žice, bez obzira na udaljenost od routera
23.11.2017 | 15:28
Evo i ja kao laik za to mogu odgovoriti da vas zeza upload i njega treba limitirati. Žica je žica i uvjek bolja od wi fi. Neka oni koji imaju mogućnost, se spoje preko žice, a ostali neka se spajaju preko wi fi, samim tim će se malo osloboditi i wi fi mreža zagušenosti. Bilo bi dobro da si kupite jedan gigabitni switch, a nije na odmet da se provjeri s tehničarem operatera ono o čemu je @Smet pisao...možda treba malo poštelati neke vrijednosti na ruteru, ali opet to treba napraviti neki iskusniji tehničar. Imao sam sličan problem o kojem sam gore pisao, ali mi je tek od treći put ruter proradio kako treba, što znači da prva dva tehničara od operatera nisu znali optimalno podesiti ruter.
Bolje je imati koji megabit sporiju vezu, nego stalno restartati ruter.
23.11.2017 | 17:15
Da ... po ovome se vidi da upload ubija vezu.

Ali - mi smo sada za test pustili unlimited upload a inače ide ograničeni upload na 20kb/s i svejedno puca net. Ono što mene zbunjuje je da upload brzina koja inače zaguši net, je uvom test prolazila bez problema bez posljedica za druge. Čak i kad je upload išao na wifi?!

Čini mi se da bi za početak probna solucija mogla biti da se tko može pokači na kabel, pa vidimo kako to ide i je li zadovoljavajuće, pa onda gledamo što dalje?
23.11.2017 | 17:23
Pitanje...

Router koji imamo ima 4 izlazna LAN utora.
6 potencijalnih računala bi moglo biti spojeno na kabel.
Kako bi se to jednostavno a efikasno moglo izvesti a da ne zahtjeva (još) pozivanje mrežnog stručnjaka?

Da li postoje neki spliteri i da li se time gubi brzina ili da kupimo router koji ima više utora?
23.11.2017 | 17:44
Postoje mrežni spliteri, ali oni ti ne pomažu, jer se oni koriste kada smo limitirani brojem kablova (dva porta na switchu se mogu povezati jednim mrežnim kabelom sa sva PC-a koja su jedan blizu drugom, korištenjem dva ethernet razdjelnika na krajevima toga kabela).

Treba ti uređaj od providera sa više portova (ako ga imaju u ponudi), ili 'pozivanje mrežnog stručnjaka'.
23.11.2017 | 17:44
Kao totalni laik, mislim da ti se gubi brzina. Na tvom bih mjestu kupio ruter sa više utora. Ili ga zatražio od providera. Mada sumnjam da će ih imati, barem sa toliko utora koliko tebi treba. Ali imaš u Linksu, VeMilu, HG Spotu i sličnim dućanima na ponudi "pro" rutere koji koštaju, ali navodno daju puno jači i kvalitetniji signal od ovih koje dobijemo na korištenje od providera s kojima imamo ugovor. Ne znam - pričam ti šta sam čuo i vidio ovako, surfajući po stranicama neta.
23.11.2017 | 17:57
Zašto mu treba ruter s više mrežnih portova ? Treba mu gigabitni switch s 8 portova, kao ovaj s linka. Ja imam tako doma sve povezano i samo jedan kabel ide u ruter. Switch stavite blizu rutera, a bit će malo kablovinja do switch_a, ali mislim da nemaju preveliku udaljenost da trebaju još i pojačivač signala.

www.hgshop.hr/proizvod/mrezni-switch-d-l...0mbps-8-ports/105574
23.11.2017 | 18:20
Treba mu pošteni access point (pristupna točka) koja može hendlati s više korisnika.
Dobar početak: www.ubnt.com/unifi/unifi-ap/
23.11.2017 | 18:29
cariblanco,

Sa ruterom koji ima više mrežnih priključaka bi elegantno riješio problem spajanja korisnika putem žice, bez angažiranja nekoga tko se razumije u mrežu (jer oni su očito laici po tom pitanju) i kupovanja dodatne opreme.

U ovom slučaju, dodatni switch sa gigabitnim priključcima je overkill, jer je veza sa ruterom limitirana na 100 Mb.

zabac,

Oni traže žičano, a ne bežično riješenje. A ako je problem u velikom uploadu sa dropbox-a, onda se vjerojatno radi o zagušenju buffer-a na iskonovom ruteru i tu kvalitetna wireless infrastruktura neće puno pomoći.
23.11.2017 | 18:47
Ok @m@xym bolje novi ruter nego dati 150 kn po tebi. Pa nije to neka lova, a to prikopčati zna svaka baba,( treba samo iz utora VAN spojiti ruter s kablom, a u ostale prazne portove poštekati kompjutore ) nije nikakva mudrost. Slažem se da nebi dobili više od 100 Mb prema van, ali bi dobili puno bržu internu vezu između njih samih, opet neznam jel međusobno djele kakve fajlove s kompa na komp, jednostavnije nego stalno pikati usb stikove.
23.11.2017 | 19:03
cariblanco,

Nisam mislio da oni kupe novi ruter, nego da zatraže zamjenu od Iskona, ali iskreno, sumnjam da oni imaju u ponudi ruter sa 8 portova.

Idealno bi bilo kada bi imali gigabitni port na ruteru od iskona, i onda na to spoje svoj gigabitni switch i 'deri Miško'.
23.11.2017 | 19:05
m@xym kaže:
zabac,
Oni traže žičano, a ne bežično riješenje.


Tako je ...

m@xym kaže:
cariblanco,
Sa ruterom koji ima više mrežnih priključaka bi elegantno riješio problem spajanja korisnika putem žice, bez angažiranja nekoga tko se razumije u mrežu (jer oni su očito laici po tom pitanju) i kupovanja dodatne opreme.


Tako je ...

m@xym kaže:

U ovom slučaju, dodatni switch sa gigabitnim priključcima je overkill, jer je veza sa ruterom limitirana na 100 Mb.


Možda je overkill ali je 153kn a routeri sa vie od 4 konekcije su skuplji ... recimo ovo je najeftinije sa 6 LINK

E sad obizom da smo laici po tom pitanju, jedino je problem ako za funkcioniranje setupa ...


 • INTERNET
  • ROUTER
   • SWITCH
    • komp
    • komp
    • komp
    • komp
    • komp
    • komp... treba znanje koje nije savladivo sa "tutorialom" ... onda to neće ići?
Ili ako je takav setup loš po brzinu i funkcioniranje mreže.
23.11.2017 | 19:07
Cairblanco, ja sam kako sam i napisao - za ovo totalni laik. Ali sumnjam da za privatne korisnike provideri nude rutere s toliko portova. Možda za poslovne da. A bi li rješilo problem ovo što ti predlažeš, možda i bi - ja zaista ne znam.
23.11.2017 | 19:26
Iskon ne nudi, bar kad sam ja pitao pred godinu i pol. Za poslovne korisnike. Ako nekome nudi ili je ponudio, nek javi.
Ja sam u firmi zaštekao switch na router jer nam je falilo 4 dodatna porta.
23.11.2017 | 19:30
ecvis17,

Pa u principu, konfiguriranje consumer switcheva nije neki veliki problem, za većinu poznatijih modela postoji dosta tutorila na netu, a nekad su i same upute dovoljne, ali ako naletite na neki problem, onda je pametnije pozvati nekoga tko se razumije u problematiku.

Ono što je najbitnije je da kod odabira switcha ne idete na najjeftinije riješenje, jer ako na to nakačite 6-7 korisnika, samo ćete dobiti nove probleme. Najjeftiniji modeli su izvedeni sa minimumom elektronike, minimumom memorije i kod povezivanja više korisnika i malo 'jačeg' surfanja, zagušti ćete ga bez problema.

Brzina ne bi trebala biti problem, jedini limit je veza iskonovg rutera sa switchem koja je 100 Mb (što znači da ako imaš zauzeto svih 8 portova na dodatnom switchu, i svi istovremeo surfaju, maksimalna brzina neta će im biti cca 10 Mbita).
23.11.2017 | 20:00
m@xym vidim da se razumiješ u mreže, pa možda moj primjer nije dobar. Ja imam taj switch s 8 portova i sve mi je popunjeno...2 tv,NAS, plejka, rpi, 2 kompa,apple tv, pa možda ja nisam mjerodavan jer sam samo jedan korisnik. Sad su mi tri uređaja na Internetu i nemam nekog problema. Oni bi imali drugačiji pristup, pa ako ti se da napiši koju o tim problemima. Znam da ih ja neću imati, ali ono nikad nije na odmet znati nešto više ....ako imaš volje i vremena
23.11.2017 | 20:39
Postoji još desetak faktora koji više ili manje utječu na odgovor na to što je za vas optimalno. Ali nemojte angažirati stručnjaka, to je skupo. Bolje nastavite nasumično kupovati opremu utemeljeno na random savjetima s neta... Tako ćete sigurno doći do optimalnog rješenja. Jednom...

Šalu na stranu, ali wifi nije za ozbiljan profesionalan rad, osobito kad spominješ dropbox uploade i sl, i osobito kad ima previše korisnika (u vašem slučaju vas je debelo previše za jedan AP).
Ako na žicu može više nego što imate portova na routeru, spoji sve te korisnike na jedan novi switch koji uplinkaj na router, kako ti je netko već napisao. Da li taj switch mora biti gigabitni ili ne mora, ovisi o tome koliko međusobnog prometa generirate. Ako uglavnom samo idete svi prema netu, onda ne mora, i 100 Mb/s će valjati.
Ja bi osobno ugasio wifi na routeru te kupio i žicom spojio 3 AP-a na taj isti novokupljeni switch te ih rasporedio po prostoru i na svakom zacementirao na 802.11g (ne na "n" ili "ac") te podesio drugi kanal (kanali su, naravno, 1, 6 i 11). Ako te zanima zašto - evo ovdje detaljno: en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels - a ukratko je: zato što "n" ili "ac" dižu teorijski maksimalnu brzinu (koja u praksi ne može biti veća kad je više od jednog-dva učesnika) na uštrb interferencije. Vama je usko grlo internetska pipa. To što ćeš ograničiti AP na 54 Mb/s ukupnog throughputa za nekoliko korisnika, bit će puno manje ograničenje.
23.11.2017 | 23:25
smayoo kaže:
Postoji još desetak faktora koji više ili manje utječu na odgovor na to što je za vas optimalno. Ali nemojte angažirati stručnjaka, to je skupo. Bolje nastavite nasumično kupovati opremu utemeljeno na random savjetima s neta... Tako ćete sigurno doći do optimalnog rješenja. Jednom...
Ako dobro razumijem ti bi sebi složio ovako nešto?


ScreenShot1.pngI onda svaki Access point limitiran u brzini pa nek se guši tko hoće dropboxom do besvjesti?

Meni se to čini overkill u smislu da možemo zvati stručnjaka da nam to složi, i da opet riješenje neće nužno biti optimalno. Samo da napomenem, onaj wiki link je bio lijep ... bojice su super ... grafovi i tablice isto i tu je stalo moje razumjevanje.

Iz svega ovoga meni se na kraju čini da imam 3 opcije.

1. najednostavnija, ali ne riješava sasvim problem.
a) Pospajati kabelom 4 najveća trošila i vidjeti kroz neki period, recimo cca tjedan-dva jel bolje tako. (kablove smo našli po kutijama, tako da nas ništa ne košta to provesti do računala koja imaju utor).
b) ako je ovo pomoglo, možda dodati svič i dodati ostale koji žele ... to nas košta kojih 200injak kn.

2. kupiti još jednu predplatu, i djeliti je sa pola ekipe, a ostala polovica da budu na staroj vezi. ovo će poduplati cijenu weba ali ionako je nisko.

3. odkantati ekipu i uzeti sebi (dva laptopa) pokućni internet, izići iz kolektivne priče i to je to.


Pogađate, nismo nas dvoje ti koji sjede na dropboxu.
24.11.2017 | 05:46
U kojoj firmi radis?
24.11.2017 | 08:42
Ecvis, jbg, nije "sjedenje na dropboxu" nikakvo ekscesno ponašanje u današnje vrijeme. Ali, ako ti je posao takav da svaki dan moraš prevesti 3 palete keramičkih pločica na 50-100 km udaljenosti, nećeš to raditi biciklom, zar ne?
Ja bih, da sam u sličnoj situacijii

1. sve što se može spojiti žicom - spojio žicom, na jedan novi switch s dovoljno portova, a taj switch spojio žicom na router od providera.
2. što se ne može spojiti žicom - rasparcelirao na više novih access pointa, svaki od njih žicom spojen na router od providera. Spušteni na 802.11g, i svaki ručno zaključan na svom kanalu (1, 6 i 11)

To rješenje nije nužno optimalno, ali sigurno nije SUBoptimalno. Dakle, to će ti osigurati najbolju moguću propusnost koju ti internetska veza dozvoljava, ali možda neće biti najjeftinije moguće rješenje.
31.01.2018 | 22:42
@smayoo ... ekipa,
imate preporuku firme s kojom imate dobra iskustva, ili frenda ... ili se netko od vas ovime bavi, postavljanjem mreža. Dogovorili smo da bi ipak zvali nekoga tko zna što radi

tenx

EDIT:

u rijeci smo .., centar, Delta
01.02.2018 | 08:41
Ja sam bio pod dojmom da je ovo riješeno pošto je prošlo 2 mjeseca. Da li se probalo onda izvesti korake:

a) Pospajati kabelom 4 najveća trošila i vidjeti kroz neki period, recimo cca tjedan-dva jel bolje tako. (kablove smo našli po kutijama, tako da nas ništa ne košta to provesti do računala koja imaju utor).
b) ako je ovo pomoglo, možda dodati svič i dodati ostale koji žele ... to nas košta kojih 200injak kn.

Je li ovo pomoglo? Ili se nije ni išlo u tom smjeru?

Elvis ti si u Fokus grupi kod Molekule? Delta 5?
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 31 minuta
 • Soffoklo: Novi MBP s i9 CPU-om dobro dere, posebno u multi-core rezultatu: [link]
 • Soffoklo: Isto kao što mnogi poistovjećuju iPhone s USA-om
 • zabac: Huawei svi poistovjećuju s telefonom, a oni su najmanje to. 188.000 zaposlenih!
 • Soffoklo: :-) Huawei boss admits he buys iPhones for his family - [link]
 • drlovric: Ja imam model iz 2018, doduse kratko, ali nikakvih problema nemam sa tipkovnicom. Jedino je trunkicu bucnija od stare, ali svidja mi se ovaj plitak hod.
 • Soffoklo: S tipkovnicom su stvarno usrali mnogo. Vidjet ćemo kakva će biti ova najnovija. Donekle je dobro što će mijenjati po potrebi tipkovnice sve do medela iz 2015 s tim butterfly mehanizmom. [link]
 • Tito: Trebali su pocetni 15" staviti sa 128
 • Tito: 256GB HAHHAHHAAHHAAHAH
 • smayoo: Jbt, kad pomislim da smo se nekad sprdali od Spectruma i njegove gumene tipkovnice... :dry:
 • kupus: nova tipkovnica na novom mbp
 • kupus: [link]
 • rusty: [link]
 • rusty: To je T3 koji se čekao - konačno
 • rusty: carina će ti biti 0, samo računaj PDV u punom iznosu.
 • dario15: Sad ćemo vidjeti koliko me carina.rh rebne
 • dario15: Ja uzeo za imac 2011. Zajedno sa thermal senzorom i ladicom za ugradnju, poštarina me izašla 19$
 • JOHN: Ja bi štel tri komada. Ako netko razmišlja o kupovini, ja bi se utrp da smanjimo troškove poštarine!
 • Bertone: ... koliko su diskovi kod njih?
 • Bertone: owc de
 • Beli: Decki, ide li taj u MacBook Pro mid 2012?
 • Dijete: ja narucio
 • Bertone: kunice dam unaprijed :)
 • Bertone: Jel može netko biti tako dobar (sa područja ZG radi lakše primopredaje) i naručiti mi jednog [link]
 • rusty: enterprise grade za 80$ su strava :D TLC NAND. brutalno dobri.
 • energyman: kakvi su ti mikroni
 • rusty: 11 za 2 itd...
 • rusty: shiping je svega 7$ za 1 komad
 • JOHN: To neka zajebancija? Koliko izađe shipping?
 • smayoo: Ideš. Koja cijena. Odmah 10 kom. :)
 • Dijete: zgrabi dok ima: [link] ssd
 • Mate22: Đokica :P
 • Soffoklo: Išla je ona Đoletova "al nije svako kao Donald, mene plaši onaj Ronald, taj je nezgodan." Mislim da je i Donald postao opasan klaun.
 • m@xym: smayo, Svaka čast za link, dokumentarac budi neke lijepe uspomene. Doduše, kasno sam vidio link, ali srećom imam HRTi.
 • Bertone: @smayoo, hvala za podsjetnik :)
 • cariblanco: Pustite vi kaj bedak priča, pogledajte američke brojke...nikad bolje. Isto kao i s Mamićem, kao bedak a Dinamo je pun kao brod ???
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Mate22, ispričavam se ako sam ti uvrijedio idola. Imaš neotuđivo pravo simpatizirati bilo koga, pa i Donalda Trumpa. Nije zabranjeno, ali je svakako - sramota. ;)
 • Soffoklo: :-)
 • Mate22: Stručnjaci i "analitičari" sa jabučnjaka :)
 • Moonlike: Naravno da je Puting cyberom i drugim sredstvima pomogao Trumpu da postane predsjednik. Ali ne u dosluhu sa Trumpom, vec jednostavno analizom "Trump nam treba za predsjednika SAD-a, bit cenam lakse jer ce on sam unistiti SAD" :-D
 • smayoo: Taj čovjek je ko slon u staklarnici. Uopće se ne bih čudio da je instaliran za predsjednika SAD da bi ubrzao njihovu propast. :/
 • rusty: Možd da Trump uvede zakon za cijenu Apple proizvoda, pošto mu je sada krenulo sa Kinom tako dobro
 • drlovric: @Dijete: Thx za ovaj doc. Nikad cuo. Bas cu pogledati. Uvijek cu radje odabrati dobar dokumentarac nego dobar film :)
 • Soffoklo: Novi macOS ukida podršku za 32 bitne appove, QuickTime 7, neke video kodeke, pa ga mnogi developeri zovu macOS Death Valley :-)
 • Soffoklo: Za jedno 5 godina bit će 50% pokriveno trenutnog 4g signala (kod nas).
 • rusty: pretpostavljam da ni upload nije daleko od tih brzina
 • zabac: Upload?
 • rusty: ma može to i bolje...
 • rusty: 5g speed test - [link]
 • Riba: Hvala, pretplatio se na Curiosity Stream, super što nemaju glupe ograničenja na regije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO