Minecraft
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Minecraft


14.01.2011 | 21:23
Igra li ovdje itko Minecraft?

Nakon raznih Blizzardovih moneysucking *craftova ovo je pravo indie osvježenje! Ako ne igrate, a prije nego doguglate do YouTubea i pogledate zilion (na prvi pogled definitivno zbunjujućih!) in-game videa, verbalni teaser: LEGO kockice meets Robinson's Requiem.

Hm. Zapravo... LEGO kockice su vam vjerojatno poznate, ali nisam siguran koliko ljudi je vidjelo ovo drugo. Robinson's Requiem je survival igra iz davne '94 - imao sam je prilike igrati na Amigi, ali zbog katastrofalnih performansi, bez obzira na konfiguraciju Amige, nismo se dugo družili. Ipak, svidio mi se koncept: na otoku sam usred ničega i moram preživjeti braneći se od grabežljivaca, gradeći zaklone i kreirajući alate da bih s njima došao do hrane i drugih resursa.

Markus Persson (poznatiji kao Notch) očito dijeli sklonost prema takvom tipu igre, a bit će da je i ljubitelj LEGO kockica. Ako i nije ljubitelj, vjerojatno je zaključio da se ne isplati zamarati s vojskom grafičara i prenapuhanim hiper-realizamom kojem danas svi teže - grafiku baziranu na kockicama mogao je kreirati sam i vjerojatno nije imao pojma da će njegov "pet project" poželjeti kupiti preko 3 milijuna igrača koliko ih je danas registrirano!

Što je Minecraft? Minecraft je proceduralni svijet (sazdan od kockica što cijelom game experiencu daje izvrstan retro štih) koji se izgenerira na početku svake nove igre i djeluje idilično. Ali ako do noći ne pronađete način za dočekati jutro na sigurnom, "nešto" će vas zasigurno ubiti u mrklom mraku. Ako ne odustanete nakon što prvih N puta ispustite virutalnu dušu gledajući u crni ekran (jer se niste pobrinuli za svjetlo!), možda i preživite tako što ćete konstruirati neke osnovne alate i izgraditi si zaklon u kojem ćete preživjeti prvu noć. Ujutro će ponovo sve izgledati idilično, a vaš zaklon će iz dana u dan postojati sve "opremljeniji" - možda otkrijete i tko vas napada - ako je to uopće bitno.

Šteta spoilati iskustvo pa ako nemate ništa protiv kockica i oduvijek ste se pitali kako je izgledalo živjeti kao pračovjek, eto vam prilike da otkrijete kotač i radujete se vatri.

O, da... radovat ćete se vatri!
12.03.2019 | 15:59
I onda, igra li itko ovdje Minecraft?

Pošto ja nemam pojma o igricama generalno a o Minecraftu pogotovo a sada me sin od 7 godina pita da bi igrao jer neki njegovi vršnjaci to igraju, zanima me ako mogu dobiti kakvu informaciju od profesionalaca na tom polju. Posebno me zanima slijedeće:

- Je li igra primjerena njegovom uzrastu?
- Je li bolje igrati na MacBook Air ili iPadu?
- Mora li uvijek biti spojen na net da bi igrao? Kaže na njihovim stranicama da ne ali mene zanima ako je stvarno tako.


Dodajte vi još koju informaciju ako mislite da je nešto bitno.
12.03.2019 | 18:13
O da. Primjerena je. iPad se može nositi po svukuda.
Ne mora, ali onda neke dijelove (igre) ne može igrati (Survival, Creative, Adventure, Hardcore, Spectator) ili tako nekako.
12.03.2019 | 18:14
Oho, ja sam u sličnoj situaciji i imam otprilike ista pitanja. Sa zanimanjem čekam odgovore.
12.03.2019 | 19:29
I više je nego ured za djecu, tu se ne treba brinuti... Baš sam pitao malog rođaka bi li prije igrao minecraft na tabletu ili na laptopu, on kaže na laptopu, ali mislim da je to do navike (miš i tipkovnica)... A što se tiče neta, ima dosta stvari offline, ali najbolje su stvari online ja mislim
12.03.2019 | 22:33
Moj sin je u toj dobi (i par godina kasnijoj) vrlo intenzivno igrao Minecraft, na kućnom Miniju. Tableta tada nije bilo u kući. Igra je super za klince!
13.03.2019 | 06:01
Moji su se nećaci zapalili za mobilne igrice preko mojih mobitela, no tu su plaćene i rijetko besplatne igre iz HR App Storea.
Primjerice Super Mario, koji je free - no uz nadoplatu se da nadograditi. Kao i neke verzije Angry Birdsa, te više desetaka plaćenih igara.
Koliko sam uspio shvatiti do sada - malome su super autići (voli Real Racing 3), maloj Super Mario (i mali bio zainteresiran za tu), a oboje vole i Tetris.
Napunili su sedam godina u prosincu. Starci im nemaju Apple uređaje a svoje telefone im za ige ne daju. Oboje imaju neke Android mobitele, šogor nešto kvalitetniji, ne znam točno koji, sestra neki low end HUAWEI model.
Kako bilo, klincima je šogi nedavno za iganje iskopao stari poslovni mobitel, mislim da je neki od Lumia modela, kojei točno nemam pojma. Znam da je NOKIA, a za igre treba imati Microsoftov account.
I sada, kako šogor nema blage veze niti ga zanima informatika, a sestru još manje, zovu mene da dođem porihtati i skinuti klincima koju igru, ali samo besplatne jer ima ne pada na pamet plaćati im igrice (njihove riječi).
Objasnim šogoru da prvo mora kreirati račun nadajući se da na Androidu postoji opcija none za kreditnu karticu, no ispostavilo se da već ima račun samo to nije znao (napravio mu ga je IT tehničar iz AZM-a, gdje radi).
Našao sam im Tetris, i za malu neku baku koja trči, s kojom nakon pet minuta nije bila zadovoljna, a Super Maria u free verziji u tom Storeu nema.
Nakon ovog silnog uvoda moje je pitanje sljedeće:
znate li za IKAKVE dobre igrice koje su FREE, a koje bi što se memorije tiče takav telefon mogao podnjeti (nemam pojma sa koliko RAM-a dolaze takvi telefoni)?
13.03.2019 | 06:43
Free igra obicno znaci igra prekrcana reklamama cesto neprimjerenog sadrzaja. Je li to uopce Android ili Windows mobile telefon? I kakve sve to veze ima sa Minecraftom?
13.03.2019 | 07:16
@Kloba: Microsoftov račun znači Windows Store, dakle radi se o Windows mobile platformi koju je Microsoft napustio. Zaboravi taj store i igranje (a i druge aplikacije) na njemu.

Eto link: www.extremetech.com/mobile/284183-micros...or-windows-10-mobile
13.03.2019 | 08:03
Riba: pa mislio sam da je Minecraft video igra? Pa sam shodno tome postavio pitanje o video igrama. To je veza. Bilo mi je blesavo otvarati posebnu temu za jednu potrebnu informaciju kada je otvorena tema o (izričito jednoj) video igri. Ako sam pogriješio, isprike.
Znam da su ove besplatne prekrcane reklamama, ali oni to tako hoće i ja tu ništa ne mogu.
Daddo: iako tako ne izgleda, telefon je stari. Nisam znao da je out of date skroz. Znači, to da im kažem. OK! Hvala!
EDIT:
Pokušavam ih nagovoriti da im uzmu stari iPad preko oglasnika, no zbog drugih su stvari trenutno kratki s lovom...
EDIT 2:
Koliko ja znam, sadržaj je neprimjeren samo ako surfaš s internet aplikacijom po pornhubu i sličnim stranicama. Ako gotovo ne ideš na internet, onda su reklame za druge igrice i dućane odjeće, obuće - tog tipa. U rečenici, Google prati što ukucavaš na tražilici pa ti puca taj tip reklama.
Hvala svjedeno obojici. Dosta od mene, isprike ako sam skrenuo temu, nisam shvatio da je samo o Minecraftu.
13.03.2019 | 09:49
Moj sin ima 5 godina, uglavnom igra bad piggies i angry birds na ipadu, a vidio je Minecraft kod bratića pa sam počeo razmišljati da mu instaliram Minecraft.
Ne znam da li ste skužili da postoji Minecraft edukacijska verzija koja je učenicima dostupna kroz Office365 account koji dobiju u školi.

Više informacija na stranicama MZO.
13.03.2019 | 10:26
“Kloba” kaže:
Dosta od mene, isprike ako sam skrenuo temu, nisam shvatio da je samo o Minecraftu

Kako? Pa naslov teme je “Minecraft”
13.03.2019 | 17:16
smayoo kaže:
Kako? Pa naslov teme je “Minecraft”

Imam široko poimanje svijeta oko sebe.
13.03.2019 | 18:01
Kloba kaže:

Nakon ovog silnog uvoda moje je pitanje sljedeće:
znate li za IKAKVE dobre igrice koje su FREE, a koje bi što se memorije tiče takav telefon mogao podnjeti (nemam pojma sa koliko RAM-a dolaze takvi telefoni)?


Imas na ms storeu : snake rewind (originalan snake u novijoj verziji), subway surfers (slicno kao i temple run). Obje besplatne i solidne.


Oprosti smayoo, djeca su u pitanju!
13.03.2019 | 19:56
Hvala svima na sugestijama i komentarima.

Ona edu verzija ne radi, ne mogu se logirati sa @skole.hr mailom. Odvede me na Carnet nešto, upišem mail i lozinku od sina i ... ništa.

Instalirao sam za sada demo verziju pa ćemo kasnije kupiti taj Java edition ako zagrize.
13.03.2019 | 22:30
Hej Vicko!

Upravo sam isprobao instalirati taj Edu Minecraft i meni uredno radi s Carnet accountom (@skole.hr). Prvo mi izbaci login prozor od MS-a, a nakon što upišem @skole username preusmjeri me na carnet edu login. Nakon toga samo u minecraftu treba prihvatiti uvjete korištenja.
Nisam probao na iPadu, već na MBPro-u.

ScreenShot2019-03-13at22.27.11.png


Jesi se probao ulogirati na npr. Carnet webmail ili nešto da vidiš je li sve štima s korisničkim računom?
16.03.2019 | 20:14
Mislim da ovaj Edu Minecraft radi samo za učitelje. Meni se nakon upisivanja maila i zaporke u onaj Carnet prozor isti jedostavno zatvori a Minecraft čeka sa ponudom za login sa drugim accountom. Mail @skole.hr inače uredno radi.
16.03.2019 | 22:33
Točno, radi samo za učitelje. Probao s accountom od sina i kćeri - ne radi. S accountom od supruge - radi.
16.03.2019 | 23:02
Ne kužim ih onda,
u članku koji sam linkao stoji: "Temeljem spomenutog Okvirnog sporazuma i Ugovora, Ministarstvo je, kao dodatnu pogodnost, nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola s aktivnim elektroničkim identitetom iz AAI@EduHr sustava, osiguralo pravo na instalaciju i korištenje Minecraft Education Edition aplikacije."
Nije mi problem nazvati CARNet u ponedjeljak pa ću ih pitati i javiti vam odgovor.
16.03.2019 | 23:07
Deder provjeri ti s njima. Možda ima neka procedura da učitelj mora negdje uklikati svoje učenike...
18.03.2019 | 10:33
Vele u CARNet-u da Minecraft nije u njihovoj nadležnosti (osim što se koriste Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript korisnički podaci, da napomenem), ali da imaju informaciju da je prvo potrebno izvršiti prijavu u Office365 pa bi nakon te prijave trebalo raditi. Isprobajte pa javite ovdje da li radi.
18.03.2019 | 19:02
Nakon prijave u Office365 i ponovnog pokušaja aktiviranja dobio sam ovakvu poruku:

EduMinecraft.pngIzgleda da je ipak samo za nastavnike.
18.03.2019 | 19:46
Vidim da OŠ IGK ima i neke upute pa se spominje u tekstu upitnik u kojem se mora dodati adresa da bi se mogao koristiti Minecraft.

Zvrcnut ću ih ponovo sutra pa javim.
19.03.2019 | 12:25
Evo, u CARNet-u su me otkantali da oni nemaju veze s tim, već da treba kontaktirati Microsoft, koliko oni znaju dovoljno se ulogirati u Office365, i oni su to kao testirali s testnim učeničkim accountom i sve im radi. Onaj web upitnik za aktivaciju je od OŠ IGK, ne od CARNet-a. Budući da nisam bio na CARNetovoj konferenciji kada je predstavljen Minecraft za učenike, nemam baš informacija o tome kako funkcionira ova aktivacija. Probat ću danas zamoliti u školi nekog od učenika da isprobamo jel radi ili ne.
Vicko, probaj pitati informatičare u OŠ od klinca, oni bi to trebali znati, ja sam u srednjoj školi, moje učenike više zanimaju druge stvari...

Trenutno imam gužvu u firmi pa ćemo dalje kada ulovim vremena...

To be continued...
19.03.2019 | 12:28
Inače, kada sam stisnuo support link na minecraft webu iskočilo je ovo:

ScreenShot2019-03-19at12.26.03.png


Kako tipično za MS
19.03.2019 | 17:47
Svaka čast zoranowsky koliko se trudiš .

U istoj školi imam i stariju kćer i dok nisam vidio na Jabučnjaku da učenici imaju pravo na Office 365 (čak i offline instalacija na do 5 uređaja) koristila je LibreOffice. Tjerali su ih na gmail radi nekakvih grupa dok ja nisam mojoj uvjetovao da upiše stvarnu godinu rođenja pa ih je google sam blokirao i sada koriste svi taj besplati Office 365 koji ima i nekekave grupe (ne znam točno o čemu se radi jer ne koristim i vjerojatno nije ništa bolje/sigurnije od gmail-a). Mislim da sada idem čačkat za Minecraft da bi me u top stavili.

Za cca. 24 eura ću kupiti igricu i zaboraviti. Još jedom hvala na trudu i palac gore!
20.03.2019 | 18:12
Nije mi vrag dao mira pa sam kontaktirao učiteljicu Informatike i saznao da ipak oni moraju nešto poklikat. Sav sretan, jer mi je rekla da je probala i da radi (čak mi je i screenshot poslala), krenem ja instalirat kod mene i neće.

Onda sam otkrio da neće samo na acc. od sina, na mom sa admin ovlastima hoće. Ima netko ideju zašto? Kako Microsoft zna da on nije admin? Ja kao admin sve potvrdim i odobrim ali uvijek dobijem onaj ekran od par postova ranije.
20.03.2019 | 20:00
Tko zna koja je to muljaža u pitanju. Aplikacija pokuša napraviti nešto što non-admin korisniku nije dozvoljeno (vjerojatno upisati neki podatak u neku datoteku koja inače nije dostupna non-admin korisnicima), OS joj to odbije, aplikacija serveru vrati kod pogreške, a ovaj njoj onda odbije pristup.
20.03.2019 | 21:42
Da, tak se i meni čini. Ja se umorim čim imam posla s MS-om. Nikada ništa nije jednostavno. Njihove appove koristim isključivo u školi, doma imam samo jedan laptop na kojem imam win10 i na njemu koristim knjigovodstveni program u kojem pišem račune. Office isto ne koristim, umjesto njega Libre office.
Osnovni problem je kaj su oni to prodali, svi smo to platili, a nigdje nema jasne komunikacije što i kako.
20.03.2019 | 22:37
Minecraft Education Edition meni radi samo na admin korisniku i nema verzije na hrvatskom. Kupio sam Java Edition koja radi i na upravljanom korisniku sa roditeljskim kontrolama i ima na hrvatskom što će njemu biti lakše s obzirom da engleski još ne zna toliko.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 32 minuta
 • Soffoklo: Isto kao što mnogi poistovjećuju iPhone s USA-om
 • zabac: Huawei svi poistovjećuju s telefonom, a oni su najmanje to. 188.000 zaposlenih!
 • Soffoklo: :-) Huawei boss admits he buys iPhones for his family - [link]
 • drlovric: Ja imam model iz 2018, doduse kratko, ali nikakvih problema nemam sa tipkovnicom. Jedino je trunkicu bucnija od stare, ali svidja mi se ovaj plitak hod.
 • Soffoklo: S tipkovnicom su stvarno usrali mnogo. Vidjet ćemo kakva će biti ova najnovija. Donekle je dobro što će mijenjati po potrebi tipkovnice sve do medela iz 2015 s tim butterfly mehanizmom. [link]
 • Tito: Trebali su pocetni 15" staviti sa 128
 • Tito: 256GB HAHHAHHAAHHAAHAH
 • smayoo: Jbt, kad pomislim da smo se nekad sprdali od Spectruma i njegove gumene tipkovnice... :dry:
 • kupus: nova tipkovnica na novom mbp
 • kupus: [link]
 • rusty: [link]
 • rusty: To je T3 koji se čekao - konačno
 • rusty: carina će ti biti 0, samo računaj PDV u punom iznosu.
 • dario15: Sad ćemo vidjeti koliko me carina.rh rebne
 • dario15: Ja uzeo za imac 2011. Zajedno sa thermal senzorom i ladicom za ugradnju, poštarina me izašla 19$
 • JOHN: Ja bi štel tri komada. Ako netko razmišlja o kupovini, ja bi se utrp da smanjimo troškove poštarine!
 • Bertone: ... koliko su diskovi kod njih?
 • Bertone: owc de
 • Beli: Decki, ide li taj u MacBook Pro mid 2012?
 • Dijete: ja narucio
 • Bertone: kunice dam unaprijed :)
 • Bertone: Jel može netko biti tako dobar (sa područja ZG radi lakše primopredaje) i naručiti mi jednog [link]
 • rusty: enterprise grade za 80$ su strava :D TLC NAND. brutalno dobri.
 • energyman: kakvi su ti mikroni
 • rusty: 11 za 2 itd...
 • rusty: shiping je svega 7$ za 1 komad
 • JOHN: To neka zajebancija? Koliko izađe shipping?
 • smayoo: Ideš. Koja cijena. Odmah 10 kom. :)
 • Dijete: zgrabi dok ima: [link] ssd
 • Mate22: Đokica :P
 • Soffoklo: Išla je ona Đoletova "al nije svako kao Donald, mene plaši onaj Ronald, taj je nezgodan." Mislim da je i Donald postao opasan klaun.
 • m@xym: smayo, Svaka čast za link, dokumentarac budi neke lijepe uspomene. Doduše, kasno sam vidio link, ali srećom imam HRTi.
 • Bertone: @smayoo, hvala za podsjetnik :)
 • cariblanco: Pustite vi kaj bedak priča, pogledajte američke brojke...nikad bolje. Isto kao i s Mamićem, kao bedak a Dinamo je pun kao brod ???
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Mate22, ispričavam se ako sam ti uvrijedio idola. Imaš neotuđivo pravo simpatizirati bilo koga, pa i Donalda Trumpa. Nije zabranjeno, ali je svakako - sramota. ;)
 • Soffoklo: :-)
 • Mate22: Stručnjaci i "analitičari" sa jabučnjaka :)
 • Moonlike: Naravno da je Puting cyberom i drugim sredstvima pomogao Trumpu da postane predsjednik. Ali ne u dosluhu sa Trumpom, vec jednostavno analizom "Trump nam treba za predsjednika SAD-a, bit cenam lakse jer ce on sam unistiti SAD" :-D
 • smayoo: Taj čovjek je ko slon u staklarnici. Uopće se ne bih čudio da je instaliran za predsjednika SAD da bi ubrzao njihovu propast. :/
 • rusty: Možd da Trump uvede zakon za cijenu Apple proizvoda, pošto mu je sada krenulo sa Kinom tako dobro
 • drlovric: @Dijete: Thx za ovaj doc. Nikad cuo. Bas cu pogledati. Uvijek cu radje odabrati dobar dokumentarac nego dobar film :)
 • Soffoklo: Novi macOS ukida podršku za 32 bitne appove, QuickTime 7, neke video kodeke, pa ga mnogi developeri zovu macOS Death Valley :-)
 • Soffoklo: Za jedno 5 godina bit će 50% pokriveno trenutnog 4g signala (kod nas).
 • rusty: pretpostavljam da ni upload nije daleko od tih brzina
 • zabac: Upload?
 • rusty: ma može to i bolje...
 • rusty: 5g speed test - [link]
 • Riba: Hvala, pretplatio se na Curiosity Stream, super što nemaju glupe ograničenja na regije.
 • Riba: Docplay nema Apple TV app?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, iMo, MacSlavko, Riba, rusty, tino1, Anonimci (327)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO