Minecraft
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Minecraft


14.01.2011 | 22:23
Igra li ovdje itko Minecraft?

Nakon raznih Blizzardovih moneysucking *craftova ovo je pravo indie osvježenje! Ako ne igrate, a prije nego doguglate do YouTubea i pogledate zilion (na prvi pogled definitivno zbunjujućih!) in-game videa, verbalni teaser: LEGO kockice meets Robinson's Requiem.

Hm. Zapravo... LEGO kockice su vam vjerojatno poznate, ali nisam siguran koliko ljudi je vidjelo ovo drugo. Robinson's Requiem je survival igra iz davne '94 - imao sam je prilike igrati na Amigi, ali zbog katastrofalnih performansi, bez obzira na konfiguraciju Amige, nismo se dugo družili. Ipak, svidio mi se koncept: na otoku sam usred ničega i moram preživjeti braneći se od grabežljivaca, gradeći zaklone i kreirajući alate da bih s njima došao do hrane i drugih resursa.

Markus Persson (poznatiji kao Notch) očito dijeli sklonost prema takvom tipu igre, a bit će da je i ljubitelj LEGO kockica. Ako i nije ljubitelj, vjerojatno je zaključio da se ne isplati zamarati s vojskom grafičara i prenapuhanim hiper-realizamom kojem danas svi teže - grafiku baziranu na kockicama mogao je kreirati sam i vjerojatno nije imao pojma da će njegov "pet project" poželjeti kupiti preko 3 milijuna igrača koliko ih je danas registrirano!

Što je Minecraft? Minecraft je proceduralni svijet (sazdan od kockica što cijelom game experiencu daje izvrstan retro štih) koji se izgenerira na početku svake nove igre i djeluje idilično. Ali ako do noći ne pronađete način za dočekati jutro na sigurnom, "nešto" će vas zasigurno ubiti u mrklom mraku. Ako ne odustanete nakon što prvih N puta ispustite virutalnu dušu gledajući u crni ekran (jer se niste pobrinuli za svjetlo!), možda i preživite tako što ćete konstruirati neke osnovne alate i izgraditi si zaklon u kojem ćete preživjeti prvu noć. Ujutro će ponovo sve izgledati idilično, a vaš zaklon će iz dana u dan postojati sve "opremljeniji" - možda otkrijete i tko vas napada - ako je to uopće bitno.

Šteta spoilati iskustvo pa ako nemate ništa protiv kockica i oduvijek ste se pitali kako je izgledalo živjeti kao pračovjek, eto vam prilike da otkrijete kotač i radujete se vatri.

O, da... radovat ćete se vatri!
12.03.2019 | 16:59
I onda, igra li itko ovdje Minecraft?

Pošto ja nemam pojma o igricama generalno a o Minecraftu pogotovo a sada me sin od 7 godina pita da bi igrao jer neki njegovi vršnjaci to igraju, zanima me ako mogu dobiti kakvu informaciju od profesionalaca na tom polju. Posebno me zanima slijedeće:

- Je li igra primjerena njegovom uzrastu?
- Je li bolje igrati na MacBook Air ili iPadu?
- Mora li uvijek biti spojen na net da bi igrao? Kaže na njihovim stranicama da ne ali mene zanima ako je stvarno tako.


Dodajte vi još koju informaciju ako mislite da je nešto bitno.
12.03.2019 | 19:13
O da. Primjerena je. iPad se može nositi po svukuda.
Ne mora, ali onda neke dijelove (igre) ne može igrati (Survival, Creative, Adventure, Hardcore, Spectator) ili tako nekako.
12.03.2019 | 19:14
Oho, ja sam u sličnoj situaciji i imam otprilike ista pitanja. Sa zanimanjem čekam odgovore.
12.03.2019 | 20:29
I više je nego ured za djecu, tu se ne treba brinuti... Baš sam pitao malog rođaka bi li prije igrao minecraft na tabletu ili na laptopu, on kaže na laptopu, ali mislim da je to do navike (miš i tipkovnica)... A što se tiče neta, ima dosta stvari offline, ali najbolje su stvari online ja mislim
12.03.2019 | 23:33
Moj sin je u toj dobi (i par godina kasnijoj) vrlo intenzivno igrao Minecraft, na kućnom Miniju. Tableta tada nije bilo u kući. Igra je super za klince!
13.03.2019 | 07:01
Moji su se nećaci zapalili za mobilne igrice preko mojih mobitela, no tu su plaćene i rijetko besplatne igre iz HR App Storea.
Primjerice Super Mario, koji je free - no uz nadoplatu se da nadograditi. Kao i neke verzije Angry Birdsa, te više desetaka plaćenih igara.
Koliko sam uspio shvatiti do sada - malome su super autići (voli Real Racing 3), maloj Super Mario (i mali bio zainteresiran za tu), a oboje vole i Tetris.
Napunili su sedam godina u prosincu. Starci im nemaju Apple uređaje a svoje telefone im za ige ne daju. Oboje imaju neke Android mobitele, šogor nešto kvalitetniji, ne znam točno koji, sestra neki low end HUAWEI model.
Kako bilo, klincima je šogi nedavno za iganje iskopao stari poslovni mobitel, mislim da je neki od Lumia modela, kojei točno nemam pojma. Znam da je NOKIA, a za igre treba imati Microsoftov account.
I sada, kako šogor nema blage veze niti ga zanima informatika, a sestru još manje, zovu mene da dođem porihtati i skinuti klincima koju igru, ali samo besplatne jer ima ne pada na pamet plaćati im igrice (njihove riječi).
Objasnim šogoru da prvo mora kreirati račun nadajući se da na Androidu postoji opcija none za kreditnu karticu, no ispostavilo se da već ima račun samo to nije znao (napravio mu ga je IT tehničar iz AZM-a, gdje radi).
Našao sam im Tetris, i za malu neku baku koja trči, s kojom nakon pet minuta nije bila zadovoljna, a Super Maria u free verziji u tom Storeu nema.
Nakon ovog silnog uvoda moje je pitanje sljedeće:
znate li za IKAKVE dobre igrice koje su FREE, a koje bi što se memorije tiče takav telefon mogao podnjeti (nemam pojma sa koliko RAM-a dolaze takvi telefoni)?
13.03.2019 | 07:43
Free igra obicno znaci igra prekrcana reklamama cesto neprimjerenog sadrzaja. Je li to uopce Android ili Windows mobile telefon? I kakve sve to veze ima sa Minecraftom?
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.03.2019 | 08:16
@Kloba: Microsoftov račun znači Windows Store, dakle radi se o Windows mobile platformi koju je Microsoft napustio. Zaboravi taj store i igranje (a i druge aplikacije) na njemu.

Eto link: www.extremetech.com/mobile/284183-micros...or-windows-10-mobile
13.03.2019 | 09:03
Riba: pa mislio sam da je Minecraft video igra? Pa sam shodno tome postavio pitanje o video igrama. To je veza. Bilo mi je blesavo otvarati posebnu temu za jednu potrebnu informaciju kada je otvorena tema o (izričito jednoj) video igri. Ako sam pogriješio, isprike.
Znam da su ove besplatne prekrcane reklamama, ali oni to tako hoće i ja tu ništa ne mogu.
Daddo: iako tako ne izgleda, telefon je stari. Nisam znao da je out of date skroz. Znači, to da im kažem. OK! Hvala!
EDIT:
Pokušavam ih nagovoriti da im uzmu stari iPad preko oglasnika, no zbog drugih su stvari trenutno kratki s lovom...
EDIT 2:
Koliko ja znam, sadržaj je neprimjeren samo ako surfaš s internet aplikacijom po pornhubu i sličnim stranicama. Ako gotovo ne ideš na internet, onda su reklame za druge igrice i dućane odjeće, obuće - tog tipa. U rečenici, Google prati što ukucavaš na tražilici pa ti puca taj tip reklama.
Hvala svjedeno obojici. Dosta od mene, isprike ako sam skrenuo temu, nisam shvatio da je samo o Minecraftu.
13.03.2019 | 10:49
Moj sin ima 5 godina, uglavnom igra bad piggies i angry birds na ipadu, a vidio je Minecraft kod bratića pa sam počeo razmišljati da mu instaliram Minecraft.
Ne znam da li ste skužili da postoji Minecraft edukacijska verzija koja je učenicima dostupna kroz Office365 account koji dobiju u školi.

Više informacija na stranicama MZO.
13.03.2019 | 11:26
“Kloba” kaže:
Dosta od mene, isprike ako sam skrenuo temu, nisam shvatio da je samo o Minecraftu

Kako? Pa naslov teme je “Minecraft”
13.03.2019 | 18:16
smayoo kaže:
Kako? Pa naslov teme je “Minecraft”

Imam široko poimanje svijeta oko sebe.
13.03.2019 | 19:01
Kloba kaže:

Nakon ovog silnog uvoda moje je pitanje sljedeće:
znate li za IKAKVE dobre igrice koje su FREE, a koje bi što se memorije tiče takav telefon mogao podnjeti (nemam pojma sa koliko RAM-a dolaze takvi telefoni)?


Imas na ms storeu : snake rewind (originalan snake u novijoj verziji), subway surfers (slicno kao i temple run). Obje besplatne i solidne.


Oprosti smayoo, djeca su u pitanju!
13.03.2019 | 20:56
Hvala svima na sugestijama i komentarima.

Ona edu verzija ne radi, ne mogu se logirati sa @skole.hr mailom. Odvede me na Carnet nešto, upišem mail i lozinku od sina i ... ništa.

Instalirao sam za sada demo verziju pa ćemo kasnije kupiti taj Java edition ako zagrize.
13.03.2019 | 23:30
Hej Vicko!

Upravo sam isprobao instalirati taj Edu Minecraft i meni uredno radi s Carnet accountom (@skole.hr). Prvo mi izbaci login prozor od MS-a, a nakon što upišem @skole username preusmjeri me na carnet edu login. Nakon toga samo u minecraftu treba prihvatiti uvjete korištenja.
Nisam probao na iPadu, već na MBPro-u.

ScreenShot2019-03-13at22.27.11.png


Jesi se probao ulogirati na npr. Carnet webmail ili nešto da vidiš je li sve štima s korisničkim računom?
16.03.2019 | 21:14
Mislim da ovaj Edu Minecraft radi samo za učitelje. Meni se nakon upisivanja maila i zaporke u onaj Carnet prozor isti jedostavno zatvori a Minecraft čeka sa ponudom za login sa drugim accountom. Mail @skole.hr inače uredno radi.
16.03.2019 | 23:33
Točno, radi samo za učitelje. Probao s accountom od sina i kćeri - ne radi. S accountom od supruge - radi.
17.03.2019 | 00:02
Ne kužim ih onda,
u članku koji sam linkao stoji: "Temeljem spomenutog Okvirnog sporazuma i Ugovora, Ministarstvo je, kao dodatnu pogodnost, nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola s aktivnim elektroničkim identitetom iz AAI@EduHr sustava, osiguralo pravo na instalaciju i korištenje Minecraft Education Edition aplikacije."
Nije mi problem nazvati CARNet u ponedjeljak pa ću ih pitati i javiti vam odgovor.
17.03.2019 | 00:07
Deder provjeri ti s njima. Možda ima neka procedura da učitelj mora negdje uklikati svoje učenike...
18.03.2019 | 11:33
Vele u CARNet-u da Minecraft nije u njihovoj nadležnosti (osim što se koriste Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript korisnički podaci, da napomenem), ali da imaju informaciju da je prvo potrebno izvršiti prijavu u Office365 pa bi nakon te prijave trebalo raditi. Isprobajte pa javite ovdje da li radi.
18.03.2019 | 20:02
Nakon prijave u Office365 i ponovnog pokušaja aktiviranja dobio sam ovakvu poruku:

EduMinecraft.png



Izgleda da je ipak samo za nastavnike.
18.03.2019 | 20:46
Vidim da OŠ IGK ima i neke upute pa se spominje u tekstu upitnik u kojem se mora dodati adresa da bi se mogao koristiti Minecraft.

Zvrcnut ću ih ponovo sutra pa javim.
19.03.2019 | 13:25
Evo, u CARNet-u su me otkantali da oni nemaju veze s tim, već da treba kontaktirati Microsoft, koliko oni znaju dovoljno se ulogirati u Office365, i oni su to kao testirali s testnim učeničkim accountom i sve im radi. Onaj web upitnik za aktivaciju je od OŠ IGK, ne od CARNet-a. Budući da nisam bio na CARNetovoj konferenciji kada je predstavljen Minecraft za učenike, nemam baš informacija o tome kako funkcionira ova aktivacija. Probat ću danas zamoliti u školi nekog od učenika da isprobamo jel radi ili ne.
Vicko, probaj pitati informatičare u OŠ od klinca, oni bi to trebali znati, ja sam u srednjoj školi, moje učenike više zanimaju druge stvari...

Trenutno imam gužvu u firmi pa ćemo dalje kada ulovim vremena...

To be continued...
19.03.2019 | 13:28
Inače, kada sam stisnuo support link na minecraft webu iskočilo je ovo:

ScreenShot2019-03-19at12.26.03.png


Kako tipično za MS
19.03.2019 | 18:47
Svaka čast zoranowsky koliko se trudiš .

U istoj školi imam i stariju kćer i dok nisam vidio na Jabučnjaku da učenici imaju pravo na Office 365 (čak i offline instalacija na do 5 uređaja) koristila je LibreOffice. Tjerali su ih na gmail radi nekakvih grupa dok ja nisam mojoj uvjetovao da upiše stvarnu godinu rođenja pa ih je google sam blokirao i sada koriste svi taj besplati Office 365 koji ima i nekekave grupe (ne znam točno o čemu se radi jer ne koristim i vjerojatno nije ništa bolje/sigurnije od gmail-a). Mislim da sada idem čačkat za Minecraft da bi me u top stavili.

Za cca. 24 eura ću kupiti igricu i zaboraviti. Još jedom hvala na trudu i palac gore!
20.03.2019 | 19:12
Nije mi vrag dao mira pa sam kontaktirao učiteljicu Informatike i saznao da ipak oni moraju nešto poklikat. Sav sretan, jer mi je rekla da je probala i da radi (čak mi je i screenshot poslala), krenem ja instalirat kod mene i neće.

Onda sam otkrio da neće samo na acc. od sina, na mom sa admin ovlastima hoće. Ima netko ideju zašto? Kako Microsoft zna da on nije admin? Ja kao admin sve potvrdim i odobrim ali uvijek dobijem onaj ekran od par postova ranije.
20.03.2019 | 21:00
Tko zna koja je to muljaža u pitanju. Aplikacija pokuša napraviti nešto što non-admin korisniku nije dozvoljeno (vjerojatno upisati neki podatak u neku datoteku koja inače nije dostupna non-admin korisnicima), OS joj to odbije, aplikacija serveru vrati kod pogreške, a ovaj njoj onda odbije pristup.
20.03.2019 | 22:42
Da, tak se i meni čini. Ja se umorim čim imam posla s MS-om. Nikada ništa nije jednostavno. Njihove appove koristim isključivo u školi, doma imam samo jedan laptop na kojem imam win10 i na njemu koristim knjigovodstveni program u kojem pišem račune. Office isto ne koristim, umjesto njega Libre office.
Osnovni problem je kaj su oni to prodali, svi smo to platili, a nigdje nema jasne komunikacije što i kako.
20.03.2019 | 23:37
Minecraft Education Edition meni radi samo na admin korisniku i nema verzije na hrvatskom. Kupio sam Java Edition koja radi i na upravljanom korisniku sa roditeljskim kontrolama i ima na hrvatskom što će njemu biti lakše s obzirom da engleski još ne zna toliko.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 29 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO