Firewire eksterno kućište prije 9 Mjeseci, 2 Tjedana
smayoo kaže: Je li stvarno na FW800 brzini ili samo ima FW800 konektor?
FW800 ima fakat brzinu cca 75MB/sec i to ulancan sa ostala dva FW diska. Stvarno sam jako zadovoljan sa dock-om. Koristim ga vec skoro godinu dana. Proteklih godina imao sam dosta problema sa FW diskovima. Neznam iz kojeg razloga ali FW kontroleri su dosta lose kvalitete i vrlo brzo pocnu se eject-ati (Npr. OWC MiniStack V3 kuciste u obliku starog mac mini-a) Za sada doticna tri docka rade savrseno.
MBP9,1 16GB SSD+HDD iPhone 4S iPad2 WiFi 16GB
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
hvala na informaciji ... još samo trebam otkriti što se desilo sa mojim diskom (WD MyBook Studio 500) ... je li "otišlo" kućište tj. elektronika ili disk ... čuje se tiho "klik, klik, klik" zvuk
|
alenc kaže: hvala na informaciji ... još samo trebam otkriti što se desilo sa mojim diskom (WD MyBook Studio 500) ... je li "otišlo" kućište tj. elektronika ili disk ... čuje se tiho "klik, klik, klik" zvuk
Disk je crko. Imao sam taj slucaj prije mjesec dana i uredno sam promjenio disk i sve sljaka. Jedini problem je bio u molex (stari konektor kojeg novi diskovi vise nemaju) konektor za napajanje kojeg sam morao promjeniti u SATA.
|
Pa s obzirom da ti je crko disk, ali ne i njegovo FW800 sučelje, baci tvrdi disk, a u kućište ugradi novi. Uz malo strpljenja kućište obično nije problem otvoriti. Premda može biti i obrnuti slučaj, pa svakako provjeri disk prije bacanja.
"I najduže putivanje započinje prvim korakom" - Laozi
|
to i namjeravam ... idem danas do frenda otvoriti kučište i provjeriti disk, ipak su na njemu brdo fileova skupljanih par godina + TM backup
još uvijek ne vjerujem da je potpuno otišao, vrlo malo je korišten a i nikada nije bio popunjen više od 75 - 80%, 2 particije, baš sam ga pazio ...
znate li nekoga za spašavanje podataka za preporučiti, osim infolab-a
|
To ti uopće nema veze koliko je korišten. HDD-ovi su jednostavno tehnologija na zalazu, cijena pada strmoglavce, kvaliteta isto tako.
Ono što se može probati za spašavanje podataka je da našeš isti takav, identičan HDD i probaš s njega skinuti kontroler (elektroničku pločicu) te staviti na svoj. Iako "klik klik klik" u pravilu znači da je oštećen stepper mehanizam za pomicanje glave tako da su ti šanse male.
Cijene profesionalnog spašavanja podataka su tolike da za kućne podatke još nisam nikad čuo da je netko to platio.
Ako nije crkao skroz (nego je u režimu "malo radi, malo ne" ), iščitaj s njega što više podataka možeš prije nego crkne skroz i - to je to.
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
|
Smayoo, meni se dogodilo do sada u dva navrata na poslu da su vanjski USB diskovi počeli raditi "klik klik klik" i na kraju se ispostavilo da je otišao USB sklop, a da je disk ok. Disk je premješten u drugo vanjsko USB kućište i nastavio veselo raditi. Zato sam i naveo da je bolje prije provjeriti disk nego ga odmah otpisati.
Disk treba izvaditi iz kućišta i odvojeno ih ispitati. Ako je disk krepao, onda mu ne treba novo FW kućište već samo novi disk. Iskreno se nadam da je ipak disk preživio zbog podataka, a da je kućište krepalo. Manja je šteta.
|
Provjeri disk u drugom kućištu pa ćeš znati. Ovo zaokruženo na fotografiji jesu kondenzatori, elektrolitski. Ove mrlje ispod njih bi, dakle, bile elektrolit koji je iscurio, ali to se obično ne događa bez praska i smrada. Teško mi je vjerovati da se dogodio ovakav kvar, a da to nisi čuo i namirisao.
smayoo.blog.hr
|
Meni su sumnjivi elementi desno od gornjeg kondića. Na lijevom i desnom se vidi dim od proboja i tamna mrlja dok je srednji lagano zasivljen. Bit će neke diode ili osigurači. Vrlo vjerovatno se radi o njima.
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
... događa bez praska i smrada. Teško mi je vjerovati da se dogodio ovakav kvar, a da to nisi čuo i namirisao
definitivno nije bilo ništa slično tome
Meni su sumnjivi elementi desno od gornjeg kondića. Na lijevom i desnom se vidi dim od proboja i tamna mrlja dok je srednji lagano zasivljen.
tako izgledaju samo na fotki ... na njima nema nikakvih tragova
Nisu li ovo desno od kondenzatora nekakvi konektori?
svi konektori su sa donje strane ... ne vide se
- - -
javim se čim uspijem provjerit disk u novom kučištu
|
Meni to više liči na ljepilo nego na iscjedak koji bi se inače prije pojavio kod nožica gdje bi pritisak koji nastane u kondenzatoru lakše izbacio elektrolit. No, takvih sam slučajeva u svojoj praksi imao manje nego onih gdje su se elektroliti napuhali na gornjem dijelu gdje im je urezan križ. Pored toga, iscjedak ima nešto svjetliju boju i mrvi se zbog kristalizacije, a ponekad je sivkast. U slučaju kad je ovako taman, izgoren, onda je definitivno moralo biti praska i smrada baš kako smayoo navodi. No, na dva slučaja koja sam ja imao sa USB vanjskim diskovima, nije na štampanim pločama bilo nikakvih vidljivih oštećenja, kako kondenzatora tako ni ostalih elektroničkih komponenti, pa se ipak na kraju ispostavilo da je disk ostao čitav, a da je nešto izdahnulo na kućištu. Čak je i napajanje bilo još uvijek ispravno, testirano sa opterećenjem.
Opet, radije bih da ti je crklo kućište nego disk. Za testiranje diska dovoljno je i neko USB vansko kućište ili dock ili ugradnja u računalo. Ne mora biti kućište istog tipa.
|
Firewire eksterno kućište prije 9 Mjeseci, 1 Tjedan
danas sam konačno stigao kod frenda spojiti disk na Freecom HD Dock (koji je i jmirakul preporučio) i ... proradio je iz prve
znači, definitivno, je "crklo" moje originalno WD kućište ... uskoro mu dolazi zamjena
hvala svima na odgovorima i sugestijama
|
@alenc Odlicno. Sva sreca pa je disk ispravan, odnosno nema gubitaka podataka.
@saint Super je to. Tako sam ja prije 2 godine uzeo MiniStack V3 (za stari model minija) kojem je crkla elektronika nakon manje od 6mj. Nisam imao zivaca vracati to nazad u USA jer su mi postarina, carina i ostalo pre velika gnjavaza.
|
Kakva gnjavaža? Kladim se da nisi ni pokušao. Odeš na poštu s pokvarenim uređajem i fotokopijom računa, ispuniš carinsku deklaraciju, naglasiš na deklaraciji da je povrat pokvarene robe (na HR i EN) i pošalješ kao najobičniju poštansku pošiljku, a od službenice tražiš da ti fotokopira primjerak carinske deklaracije. Poštarina te košta 50-60 kn. Carinu niti ne vidiš.
Kad ti ovi vrate natrag zamjenski uređaj, ako te carina zove da doneseš papire, samo poneseš kopjiu carinske deklaracije iz koje se vidi da si na tu adresu slao zamjenu kvara i papire iz kojih se vidi da si pri prvom uvozu sve platio.
smayoo.blog.hr
|
Kad se sjetim nekiih epizoda natjeravanja ovdje lokalnih servisa i trgovaca u HR kad bi se nešto pokvarilo pod garancijom... Ovo s (provjerenim) internetskim trgovcima funkcionira neusporedivo lakše.
smayoo.blog.hr
|
@Smayoo u potpunosti si u pravu. Sad kad ovo citam sto si napisao razmisljam hmm... mozda sam ipak trebao pokusati. Naime spomenuta elektronika nije bas na elegantan nacin crkla vec na najgori moguci ejectanjem diska nakon rada pod punim opterecenjem npr. kopiranje 10tak GB sa/na disk. To se desavalo na FW i USB konekcijama. Isti disk u drugom kucistu normalno je radio.
No dobro valjda sam bio indisponiran. Sad je garancija istekla, a osim toga da stvar bude jos gora u to MacMini like kuciste sam u kucnoj radinosti ugradio elektroniku iz gore spomenutog FreeComa docka.
|
Ne znam da li bih se složio sa smayoom ili ne. Naime, kad mi se pokvario Olympus E400 fotoaparat, zvao sam servis u Zagrebu i dali mi upute. Poslao sam im aparat i u roku od sedam dana su ga vratili popravljenog, a platio sam samo slanje fotoaparata u servis. S druge strane, kad mi se pokvario tvrdi disk na iMacu, nisam ni pitao Kreativni da li ga mogu preko njih poslati na servis u garancijskom roku jer mi se činilo da ne mogu, a da ga sam vozim u Zagreb bila mi je prevelika tlaka, pa sam na kraju sam zamijenio disk. Glavni razlog je bio što mi se nije dalo čekati nekoliko tjedana da ga dobijem nazad, a da će tako biti opet sam zaključio iz iskustva drugih na ovom forumu. Imao sam još jedno, iskustvo sa Technomax trgovinom, gdje sam vratio monitor na servis i čekao više od 45 dana i nikako da ga vrate. Nakon nekoliko intervencija ipak su mi na kraju dali novi monitor. Slično sam prošao i sa printerom kupljenim u HGspotu. pokvario se pod garancijom, čekao više od 50 dana (nisam bio kod kuće da interveniram) pa sam na kraju ipak dobio novi printer. Do sada srećom nisam imao, problema sa tehnikom naručenom iz inozemstva, gdje inače rijetko nešto i kupim, ali vjerujem da osim tlake oko odlaska do pošte, pakiranja i plaćanja poštarine ne bi smjelo biti nekih problema.
|
To je zapravo paradoks (ne)povjerenja. Online trgovci su svjesni da je upravo ovo glavni razlog zašto se još uvijek mnogi kupci ne odlučuju za njih (jer se boje da će biti prevareni ili izigrani na ovaj ili onaj način) i zato čine sve da zadrže najveću moguću reputaciju i kredibilitet. Nespravna oprema se u pravilu mijenja "no questions asked", a mnogi čak niti ne inzistiraju na slanju natrag neispravne opreme ako im se predoči dovoljno dobar dokaz (fotografija mehaničkog oštećenja, diagnostički log, itd.). Nikad ne zavlače sa servisiranjem jer imaju takve dogovore sa svojim dobavljačima, ili pak ekstra dobre cijene pa gubitke pod jamstvom snose sami.
S druge strane, kad nešto kupiš u trgovini kod nas, ovisiš o 100 stvari - politici trgovca, politici uvoznika, dobroj volji konkretne osobe kojoj podnosiš reklamaciju, mjestu gdje se stvarno fizički nalazi servis... Konkretno, svojedobno sam imao natezanja upravo s Olympus fotoaparatom. Digitalac, kupljen još 2000. godine. Sve kobajagi legalno, uvoznik, papiri, garancija, a kad je LCD počeo zaje... onda skužiš da "ovlašteni servis" u Zagrebu zapravo uopće nije servis, nego sabirni centar odakle sve pokvarene aparate šalju u Portugal (!!?) pa ti mrtvi-hladni kažu da su upravo poslali jednu pošiljku i da iduću neće slati najmanje 2 mjeseca pa da, ako ne želim čekati 4-6 mjeseci na popravak (pod jamstvom!), bolje da sam šaljem aparat u Portugal (i jebe se njima kako ću to objasniti carini).
smayoo.blog.hr
|
Kako se dosta grijao, hlađenje sam riješio od rashodovanog napajanje nekog PCa. Izbušio rupu promjera cca 6,5cm i ventilator puše zrak koji struji uzduž cijelog diska kroz izlaz na drugoj strani.
kao što se vidi, ima sve osim TBa, ali mi ni ne treba jer nemam novi komp.
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
Ufff, smayoo, sad vidiš kako su nam iskustva različita, da je stvarno ponekad teško shvatiti. Meni je na Olympus fotoaparatu otišla bljeskalica i stvarno je problem brzo riješen, premda sam dosada uglavnom dugo čekao na rješenja i na kraju dobivao novi uređaj jer pokvareni nisu vratili u predviđenom roku koji je u većini jamstava oko 45 dana. Doduše ne bez borbe i uvjeravanja, no teško im se boriti protiv pisane riječi na jamstvu koje su i sami potvrdili.
No, apsolutno se slažem s tobom da se online trgovci više trude da zadobiju povjerenje kupaca, i premda nemam toliko iskustva sa reklamacijama i popravcima, do sada nikad nisam imao problema niti kod same kupovine.
|
radar: dali je moguce da mi appletv chaptere u filmu razbacuje kao muziku na shuffle i kako to rijesiti, ili je do iVI Pro programa, tx
john_st: ja sam siguran da je Apple prekršio neki zakon da bi IRS to već davno promptno riješila, al prelukavi su to igrači. posebice me se dojmila ideja da umjesto isplate dividende na X dionica lijepo dignu kredit i kupe tih X dionica pri čemu im je kamata manja od iznosa dividende. formidable!!
scarface32: prati li iko ovo saslusanje u vezi ne placanja poreza?
JCM: Ma super, dobro da je i tako kako je. SL zvuci sasvim dovoljno. Smayoo, zvucis pero lako, britko i jasno. Pozz svima
Defou: Ako zelis raditi development za iOS SL nije podrzan vec par verzija Xcode-a...
rusty: @JMC ja sam rekao SL zato jer si pitao što od to dvoje (SL ili ML) staviti na White iz 2009. Osobno ne bi išao sa Mlom na stroj star 4 godine pogotovo ako nije upgradan. Također slažem se sa navedenim, da ako po pitanju opcija nema toga što SL ne može i time zadovoljava potrebe zašto onda i ići na nešto turbo novo? Osobno sam na ML i nemam ništa protiv fuzije iOSa i OS X, ali to je moje osobno mišljenje. SL bi po meni bio puno bolji izbor za White seriju iz 2009
smayoo: Dobro, to je i zato što su Windows korisnici više prisiljeni kemijati inače, pa su tako iskemijali i (neslužbene) instalacije da omoguće XP na novijem hardveru (najprije je bila SATA podrška, onda dual core pa quad core procesori...). Da se Mac korisnicima hoće toliko kemijati (tj. onima kojima se hoće), imali bi hackintosh...
drlovric: Sumnjam da ce ijedan OS ikada skinuti sa trona duzinu trajanja XP 12-13 godina ako se ne varam i jos se neda, i ako je Win 7 vise nego dobar OS. Mada si u pravu za 10.6. Ne vole svi korisnici to forsiranje iOS u OS X :/
smayoo: Da? Ne znam... Možda zato što imam 140 kg...
JCM: Smayo tvoje riijeci uvijek imaju tezinu
smayoo: 10.6 Snow Leopard je de facto postao Macov Windows XP - sve što je Apple napravio nakon toga je krenulo nizbrdo, tako da je puno korisnika ostalo na 10.6 iako su mogli dalje. Pa onda i developeri to uvažavaju. Ja sam na 10.6 i do sad nisam osjetio problem zbog toga. Jedna jedina aplikacija koja meni treba - nije dostupna na 10.6. A i taj mi nije nešto osobito važan.
JCM: To je tako ali kako ne znam previse o trajanju apple softvrea zanimalo me da li ce bar jos dvije godine trajati. Ne isplati se placati za nesto sto ce ubrzo biti beskorisno (npr ovaj white)
drlovric: JCM: Zar to nije dubina svakog racunala? I potrosacke elektronike opcenito
JCM: Da li to znaci da ima rok trajanja obzirom na software? Znam da ima (sve ima) ali da li ce se nakon nekog vremena (skorijeg?) baciti u smece jer nece biti kompatibilan sa hrpom stvari?
rusty: osobno ne bi išao preko SLa (10.6.4)
JCM: Još jedno pitanje: Da li se može i koji software se preporucuje za nadogradnju MB White 2009? Sada je na 10.5.8. Snow ili Mountain?
smayoo: U slučaju nužde, najmanje 20% manje
john_st: ma ne prodajem ga, previše sam emotivno vezan za nj al čisto me zanima, u slučaju nužde, koliko mogu dobit za njega
Sin: @mario.zg: nedovoljno pojasnih: SSD je cca 650-700, a HD postojeći od 160 ili 250gb, prodam ili zamjenim uz nadoplatu za SSD razlika mi je bila 400-450 kn za upgrade ....
mario.zg: Može link do tih diskova SSD 128 za 400 kn?
Sin: @john_st: eh da... Slican unibody sam prije cca 1,5 god kupio za 3k i uredno prodao za 4k 6 mj. kasnije...bez SSDa; sada SSD 128 malo rabljeni idu po cca 400-450, znaci ako hoces prodati cijena bi bila cca 3.5-4 k, ili visa ako ti je hobi prodavati pola godine
Sin: Solidna baza za procjenu, ali ako pratis cijene na njuskalu za Mac - ljudi obicno traze cca 20% iznad MacSell cijene, a stvarno se prodaju po cijeni 20-30% ISPOD MacSell cijene....tako da john_ st imas od cega poceti....
smayoo: john_st, moja se procjena uvijek bazira na cijeni koja se nudi za sličan model na E-bayu + troškovi dostave + PDV + 10% (ja bi bio spreman platiti 10% više za rabljeni Mac kupljen lokalno, nego što me košta neki koji kupujem preko E-baya). Tvoj nije tako jednostavno procijeniti radi SSD-a. Tj. takvih sličnih se baš ne nudi na E-bayu.
papittoveng: ovaj od JCMa plafon 2200kn
papittoveng: @john_st: 3000kn
florijan: @ john_st. evo ja ću ti. devet drniških pršuta
john_st: aj smayoo, kad si već u formi, procijeni moj stroj: MBP 13" 2.26 Intel C2Duo, 8GB RAMa, 120GB SSD, 250GB HDD, optika izvađena al spremljena, 10.6.8., 2009. godište