Admin
Poruka: 5549
|
|
MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke prije 10 Mjeseci
|
|
Evo ga na stolu, pa ako nekoga zanima nešto konkretno neka pita pa ću pogledati. Ja mogu reći da je ekran apsolutno odličan i ne da se ne slažem da je to pretjerivanje već mislim da nema razloga da baš svaki laptop (i desktop) nema ovakav ekran, kao što će vjerojatno za koju godinu i biti slučaj. Pikseli ne bi smjeli biti vidljivi.

|
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
|
Moderator
Poruka: 1692
|
|
|
|
|
Neki tvoj osvrt,recenzija?
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
Svi koji se jave preko jabucnjaka ostvaruju 10% popusta za sve usluge servisa
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Stigao pred sat vremena pa mogu samo reći da je tanak, lakši u rukama i ekran je odličan. I primjetio sam da je power tipka sada dio tastature a nije izdvojena.  Vidjet ću s Davorom ako ga on želi provući kroz svoje recenzentne ruke za puno detaljniji osvrt, ja nemam baš iskustva s time....a i čeka me Migration assistant...
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Eh da, i potpuno je nečujan. Blaženstvo!
|
|
|
Poruka: 203
|
|
|
|
super se uklapa uz ovaj retro (mislim da je Iskra ) telefon 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Da, legendarni Iskrin dizajn za ETA seriju, po mom mišljenju najbolje dizajniran telefon ikada. Volio bi nabaviti onaj prvi model sa plastičnim tipkama bez redial i ostalih funkcija. Sad kad gledam taj više od 20 godina stari dizajn se dobro drži i pred najnovijeg MacBook modela. 
|
|
|
Poruka: 255
|
|
|
|
@Riba - koliko te izašao? Gdje si ga uzimao? I koji je točno model - slabiji/jači? Koliko imaš RAMA? Ček, ček ti si ga uzeo kod nas u HR?! To sam skužio tek sada kad sam vidio ENTER.
Ja sam sebi negdje prije preko bratića dofurao preko bare RMBP 15" 2,3GHz i7(16GB RAMA) + Apple Care, pošto on ima tamo neke svoje popuste u Store-u izašao me malo manje od 15 000kn.
Btw. sretno sa strojem, da kucnem u drvo moj za sada radi bez greške. 
RMBP 15" 2.3GHz i7(16GB RAM)
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
Poruka: 9215
|
|
|
|
Čestitam, Riba! Apsolutno ga zaslužuješ! 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Slabiji model sa 16GB RAMa... cijenu ne znam jer je od firme, naručen je u HR istog dana kada je predstavljen, isporučen je u petak.
|
|
|
Admin
Poruka: 4653
|
|
|
|
|
Nisam vidio još ekran uživo na MBP, ali vidio sam veću Retinu na iPadu. Ja se slažem da je bolje kada se pikseli ne vide, ali stvar u mojem slučaju pada u vodu s tim što ja već od negdje 2004. na Appleovim ekranima ne vidim piksele.
Čak i tako malen ekran kao 15" se gleda s barem 25-35 cm udaljenosti i ja ne kužim kako tu netko može vidjeti razliku i zašto bi to uopće bilo bitno. S druge strane se ježim toga što prolazi GPU zbog toga, a onda i baterija. Proći će još barem 3-4 godine da GPU to može raditi ležerno.
Ono što priznajem je Retina ekran na iPhoneu, iPhone se drži u ruci na 10-15 cm i tamo cijela ta tehnologija još ima smisla.
No, na kraju se slažem s Ribom da će ovakva tehnologija prevladati jednog dana.
|
|
|
Poruka: 262
|
|
|
|
|
Ja sam ga u Apple store-u gledao i super mi se čini. Čekam da delivery date u Apple online storeu dodje na 1-2dana pa ću ga i ja uzeti.
|
|
|
Moderator
Poruka: 2763
|
|
|
|
Davore ne zamjeri, ali ja sam oduvijek vidio piksele na monitorima i s udaljenosti od 40cm, a vidim ih i sad sa naočalama s iste udaljenosti. Ne vidim naravno samo bez naočala, ali tad ne vidim dobro ni tekst na ekranu, a kamo li piksele.
Veseli me da se retina preselila sa mobilnih uređaja i na laptope, a nadam se da neće puno vremena proći kad će doći i na desktope. S nestrpljenjem očekujem izlazak novog iMaca 
"I najduže putivanje započinje prvim korakom" - Laozi
|
|
|
Poruka: 194
|
|
|
|
@Riba - evo mene zanimaju 2 stvari za sada:
1) koliko se grije nakon recimo 30/60 minuta jače upotrebe (npr. konvertiranje audio/video materijala)
2) trza li prikaz prilikom jačeg skrolanja u Safariju/Operi/Chromeu odnosno jeli radi bez "laga". Naime čitao sam po forumima da nekima kao malo "laga, šteka" prikaz zbog tih "duplih" piksela.
3) kako se kod nas osigurati s tim prijenosnikom kad nam nije dostupan Apple care, jer dijelovi nisu baš zamjenjivi 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Javim sutra, Migration Assistant kaže još 10 sati do kraja...
|
|
|
Poruka: 1696
|
|
|
|
serafin kaže:
Ja sam ga u Apple store-u gledao i super mi se čini. Čekam da delivery date u Apple online storeu dodje na 1-2dana pa ću ga i ja uzeti.
Čuj, Serafin, nebih htio pametovati, ali nije li ISTO čekati dva mjeseca da isporuka padne na 1-2 dana ili ga kupiti odmah uz rok isporuke od dva mjeseca?!
Ne znam koji su rokovi pa lupam napamet, ali za korisnika je ionak isti vrag, kaj ne?! Čekaš ovak, čekaš onak.... 
Budi svjestan svega što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš
|
|
|
|
|
|
|
Soffoklo kaže:
3) kako se kod nas osigurati s tim prijenosnikom kad nam nije dostupan Apple care, jer dijelovi nisu baš zamjenjivi
Ovo i mene jako zanima, jer ima itekako smisla. Baš sam neki dan pričal s Markom Heidlerom koji servisira macove godinama i veli da je ovo totalno zlo; nemreš zamijeniti NIŠTA. Sve je zalotano, zaljemljeno, zalijepljeno... Nema popravaka, samo novi komp pa se uz tu sumu novaca zbilja treba osigurati na neki drugi način.
Baš me zanima bi li neko osiguravajuće drutvo htjelo osigurati komp od loma stroja? Ipak se tu radi jako ozbiljnim novcima....
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Koliko sam se ja informirao, više-manje svako osiguravajuće društvo ima policu koja deklarativno pokriva štetu na računalu, ali, kad ideš čitati fine print, ispada smiješno. Plaćaš premiju za slučaj da ti laptop strada zbog pada aviona ili građanskih nemira, ali ako ti padne sa stola - ne vrijedi. Jedna polica pokriva kvar, ali ne lom, druga pokriva lom, ali ne kvar. Ali nijedna ne pokriva ikakve uobičajene načine štete. Samo ono što se nikad nikom nije dogodilo. 
|
|
|
Poruka: 557
|
|
|
|
|
Cestitam i nek te dobro sluzi!
Kad stignes daj neki lagani osvrt. Kako izgleda taj ekran nakon svakodnevnog rada, kako izgleda ekran "obicnog" MBP-a nakon sto si duze radio na retini? (znam da sam skuzio razliku izmedju retine na iphoneu kad sam pogledao zaslon 3Gs-a nakon nekoliko tjedana sto sam koristio cetvkorku).
Kako izgledaju aplikacije koje nisu prilagodjene retini? Ako ih se zadrzi u izvornim velicinama dali su premale?
|
|
|
|
|
|
|
Pa je imaš pravo Djuro, ali jednostavno mi se ne da dati 2500eura pa cekati. Dodje na isto, samo mi novac stoji na racunu.  D
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
A gdje te to traže da platiš 100% cijene pa čekaš mjesec dana da stigne?
|
|
|
|
|
|
|
|
Pa mislio sam ga kupovati online. Zbog politike posla nisam uvijek u Austriji, idem naime i u Shanghai itd...pa recimo da mi je važno da mi dodje kroz dva, tri dana...od momenta kad ga naručim
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Evo malo kasnim jer je trebalo čitav dan na mojem poluispravnom DSL-u da se sposkida skoro 2GB updatea.
Dakle redom, kako nemam nikakav softver za enkodiranje niti sam to u životu radio, napravio sam CPU stress test kako je predloženo ovdje.
Usporedo sam testirao MacBook Pro iz 2008 (dual core 2.4GHz) i Novog Proa. User account identičan na oba budući da je prebačen sa migration assistantom.
Na starom sma pokrenuo dva procesa, na novom 8 (za svaki CPU core po jedan), I evo rezultata nakon par minuta rada (nakon što se temperatura ustalila):
MacBook Pro 2008: CPU 74 °C GPU 63 °C
MacBook Pro Retina: CPU 56 °C GPU 57 °C
Zaključke izvucite sami. Inače, stari MacBook je bio uzdignut na postolju, novi je bio na stolu. Na novom su se uključili ventilatori i bili su prilično čujni.
Znam da ovo ne opterećuje GPU ali ne znam s čime bi ga opteretio pa recite što točno i kako da testiram.
Što se skrola u Safariju tiče, meni se doima najnormalniji, ne primjećujem ništa čudno. Što se ekrana tiče, još je rano reći, ali nakon malo isprobavanja meni još najviše odgovara kada ga postavim u nativnu rezoluciju (najsitnija slova). Najnormalnije mogu čitati GUI elemente i sistemski font a izbjegavam problem sa aplikacijama koje ne podržavaju Retinu. Recimo ako je display postavljen na Retina (sredina) onda slova u Safariju izgledaju odlično (no bitmape kao recimo Jabučnjak logo u headeru nisu baš oštre, jasno), ali u Operi su mutna. Međutim ako stavim native rezoluciju, u Operi mogu ako želim uključiti zoom po želji i u tom slučaju je tekst i odličan kao i u Safariju. Kako baš svaka aplikacija koja u prozori prikazuje sadržaj ima i Zoom, mislim da će mi default postavke biti native rezolucija. Možda imam natprosječan vid, ali meni je to taman.
Druga prednost je da u icon previewu sada vidim jasno pročitati tekst na slici što na starom displayu nije bilo moguće.
I konačno, najnormalnije mogu jasno čitati teskt u PDF dokumentima sa zoomom postavljenim na full page (kako preferiram), dok sam prije morao zumirati na page width da mi se ne zamuti u glavi.
I da, ako ne želite Retina model nemojte ga ni pogledati jer stari display nakon toga zaista izgleda mutno....nema povratka. 
Ja zadovoljan, možda nije za svakoga, ali meni Retina display odgovara.
|
|
|
|
|
|
|
@Riba - sorry što se ubacujem ovako, ali moraš priznati da je hlađenje(tj.ventilatori) dobro riješeno, i sve radi besprijekorno, normalno da se pri nekom većem opterećenju oni počinju čuti(ali sve u granicama normale), sad ovo što si ti naveo da su tebi bili prilično čujni nikako mi se ne sviđa, npr.tipa da si u Safariju RMBP ti je na stolu i oni se toliko čuju(to mi nije baš normalno). Što se tiče otvaranja Safarija kod mene se trenutno otvori(kao i većina ostalih App). Što se tiče ekrana on je fenomenalan o tome uopće ne treba ništa pričati niti voditi diskusiju(jednostavno morate vidjeti - slika govori tisuću riječi). Ugl. da skratim priču poanta svega je da sam ti htio reći da si uzmeš kao što sam si ja uzeo Griffin Elevator ili bilo koji Elevator jer je kud i kamo praktičnije i bolje ga držati na njemu nego na stolu, a cijena i nije neka da si ga ne bi uzeo(a koliko vidim već si i napisao da ti je stari MB na njemu tako da ih samo zamjeniš) 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Nisi shvatio, ventilatori su se čuli kada sam svih 8 CPU coreova opteretio, inače se ne čuju.
|
|
|
|
|
|
|
Aha, onda sve ok, pogrešno sam te shvatio, jer mi je bilo malo čudno kako se čuju, a ne bi trebali. Sad sam ponovno pročitao i vidio da si naveo: "Na starom sam pokrenuo dva procesa, na novom 8 (za svaki CPU core po jedan)."
Moja isprika. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Admin
Poruka: 4653
|
|
|
|
|
@Riba - s dosta strana sam čuo da ljudi kažu da uopće ne mogu vidjeti veću rezoluciju i da im ekstre pikseli ništa ne znače, ALI da iako oni to svjesno ne vide, izgleda da mozak pravi neku razliku i da zaista slika na takvom monitoru izgleda prirodnije i ugodnije. Navodno to skužiš tek kada nakon par dana dođeš nazad na neki normalni monitor. Koliko vidim ti si to odmah skužio?
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Ja sam kao i Sank piksele uvijek vidio bez problema, moraš stvarno biti ćorav ili ugrađen neki superantialising u glavi da to ne vidiš. 
|
|
|
Poruka: 2205
|
|
|
|
Ubacim se malo u vezi piksela. Jučer mi u prolazu navratio poznanik s iPadom s retinom i razlika je vidljiva odmah, barem meni, makar sam "hendikepiran". Par dana prje bio mi je prijatelj sa dvojkom, da mi se spoji na WiFi,  pa sam se malo poigrao s njom, tako da mi je ekran ostao u memoriji.
Tko ne vidi, žao mi ga je, jer je prikraćen za dobar vid.
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Zaključak ovog je da idem okulisti, jer jedino mogu zaključiti da sam stvarno ćorav. Iako nisam imao takav dojam, jer uglavnom sam ja taj u društvu koji može pročitati ona najsitnija slova. 
|
|
|
Poruka: 86
|
|
|
|
ocito i samnom nesto nije uredu 
ja sam kupovao prije 2 mjeseca cca ipad, u trgovini proveo barem pola ure sa dvojkom i trojkom i razliku sam "teoretski" vidio....
dok iphone sa retinom i bez je razlika nebo zemlja, meni naravno
|
|
|
|
|
|
|
|
@jzelko - da se ubacim u vezi iPad-a, npr. moja majka dok je koristila iPad 2 za čitanje trebala je uvijek nositi naočale, dok sada sa iPad-om 3/new iPad-om ih ne treba. Vjerovatno onda razlika se i to podosta(ČITAJ JAKO PUNO) osjeti - to je za one koji ne vide razliku između (NE)RETINE.
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Onda što? Nisam ćorav? 
|
|
|
|
|
|
|
Možda! Ili si samo Nevjerni Toma. Ako se na varam, blagoslovljeni (vidom?) su bili koji vjeruju a da nisu vidjeli...? 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
E, nemoj sad... Poslije će pravovjerni mene napast da opet hulim protiv njihovog Boga. 
|
|
|
Poruka: 180
|
|
|
|
MacBook Pro sa Retina zaslonom još nisam vidio, tako da baš i ne mogu komentirati, ali što se iPad-a tiče...
Uzeo sam svoju dvojku nakon što je izašla "trojka", dugo sam ih uspoređivao, i zaključio da iako "trojka" bez sumnje ima bolji
ekran, ta razlika za mene ne opravdava razliku u cijeni.
Da, HD fotografije izgledaju bolje, duže čitanje je vjerojatno ugodnije itd; Ali za svakodnevnu upotrebu (moju) je i dvojka više nego dovoljna.
Mislim da Retina ekrani jesu budućnost, ali je zasad malo sadržaja koji u potpunosti iskorištavaju te mogućnosti...
Znam dosta ljudi koji imaju iPad 3, i s njim su jako zadovoljni, ali im je možda najčešće pitanje uz neki novi sadržaj ili aplikaciju:
"Jel to izgleda dobro na Retini?" 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
|
|
|
|
Kako bi se to reklo: "O ukusima se ne raspravlja."
Ili može i ovako: "100 ljudi 100 ćudi"
Priznali svi vi to ili ne razlika je očita kako god okreneš.
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Pa velim - meni nije. Štoviše, ja ne kužim razliku. Pa onda - Riba kaže da sam valjda full ćorav, a ti kažeš da je tvoja mama ćorava pa je njoj bolje. Onda valjda nisam. Ili jesam? Dajte se dogovorite! 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Ljudi, ja sam dao dvije sasvim konkretne i opipljive situacije kada je razlika sasvim jasna, prestanite mlatiti praznu slamu kao da govorimo o nekakvom subjektivnom doživljaju. Ima ljudi koji slabije vide i manji fontovi im nisu čitljivi neovisno o rezoluciji, međutim to je problem njihovog vida a ne displeja. Ja nisam među njima i sasvim dobro vidim pročitati sve.
|
|
|
|
|
|
|
@Riba - slažem se u potpunosti sa tvojim zadnjim komentarom.
@smayoo - tebi bi bilo najbolje da iznajmiš(HA-HA) RMBP na mjesec dana, pa ću te onda pitati kad se vratiš na stari, "JEL IMA RAZLIKE?" - bez ljutnje. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Evo, posudi mi ti svoj. Na mjesec dana. 
|
|
|
|
|
|
|
Sve za tebe  , samo da te uvjerimo da IPAK ima RAZLIKE. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Ne, OK, sorry, krivo sam se izrazio. Jasno je da razlike ima i razlika je meni vidljiva utoliko što su slova debelo presitna da ih ja čitam bez naprezanja. Ona su kristalno jasna, siguran sam, ali su presitna. Eto. Ali, kako kažem, inače nemam problema s vidom. U principu i ova sitna slova na retina displayu ja mogu čitati, ali osjećam da se moram naprezati, a to mi se ne da.
|
|
|
|
|
|
|
@smayoo - slike dolje samo za tebe i sve ostale koji kažu da RETINA NIJE NIŠTA POSEBNO, i da okončamo ovu raspravu.
Eto nadam se da sam te barem MALO uspio uvjeriti da je to ono nešto PRELIJEPO.
Probaj i ti - SVIDJET ĆE TI SE. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
|
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
|
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
Nitko ne sumnja da je to nešto lijepo...
Onako usput, malo su boje spaljene na prvoj fotki... 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
|
|
|
|
E to SPALJENO je RETINA. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Gle, nije da se inatim, ali ja *stvarno*, majke mi moje jedine, ne kužim što je tu prelijepo i što je tu bolje. Štoviše, uopće ne kužim od te dvije slike koja je retina, a koja nije. 
|
|
|
Poruka: 40
|
|
|
|
Pa ljudi moji o čemu se tu uopće raspravlja??
Uzmite u ruke iPhone 3g/gs i iphone 4, otvorite istu web stranicu na oba mobitela i gledajte. Tko ne vidi razliku obavezno okulisti
Smayoo jel ti to ozbiljno??
Pa dal ne vidis da se na drugoj vide pixeli ekrana i pogledaj samo polja na gitari da se uopce ne vide, a pogledaj na prvoj se skoro vide i zice 
MBP 15" 2.8GHZ 9600GT 512MB / 4GB DDR3 / 500GB HDD /
MAC PRO 1.1 2X2,66 DUAL CORE XEON
|
|
|
|
|
|
|
Ma je ima i toga, dobro ti kažeš, ajmo' mi radije nešto konkretno pojesti i popiti, a RETINOM neka se bave stručnjaci, mi smo ovdje samo da im damo svoj novac i to je to(A HOĆEMO ILI NEĆEMO BITI ZADOVOLJNI TO JE NAŠA STVAR - STVAR KUPCA).
Živjeli! 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poruka: 498
|
|
|
|
Nisam vidio retinu osim na new iPad,sad ovo gledam na air_u i kad razvučem prstina browser do maksimuma ne vidim piksele nigdje osim na onoj slici koju je Toni poslao?? U čemu je kvaka!
jel netko vidi piksele na ovoj slici,ovo sam max. razvukao.

|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Ja vidim.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Ja ne. Blago meni. Moje su oči očito puno jeftinije.
Ni ovo što icanic pise za polja i žice na gitari - ne vidim. Blago meni još jednom. 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Realno ovo sto je Tony postavio razlika je Ogromna,dok ni ja ne vidim pixele na slici koju je postavio cariblanco
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobro pogledajte te dvije moje slike. I onda si postavite pitanje:"Jel ja to vidim pixele?"
Realno razlika je OGROMNA htjeli vi to priznati ili ne. Ok, možda se nakon 10min rada ne primjeti, ali nakon par dana ili tjedan/mjesec sa RETINOM pa se vratite na stari model bez RETINE, e tek onda ćete vidjeti OGROMNU RAZLIKU, pa čak i ti @smayoo - VJERUJ MI!
Ja sam dokaze objavio i mislim da opravdavaju sve što sam do sada rekao i dalje ostajem pri tome, i za mene osobno VIŠE NEMA POVRATKA NA NIŠTA BEZ RETINE!
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Sigurno si u pravu samo ne vidim razloga da se deres(velika slova oznacavaju deranje,urlanje,svadzanje....) ovdje niko ni u jednom trenutku nije rekao da nisi ili da jesi u pravo vec se u zadnjih par postova polemise kako neko ne vidi razliku a neko vidi. O kakvim dokazima pricas pa nije neko rekao da lezes ili ne znam ni sam sta vec.Spusti malo loptu ovdje smo da razmjenjujemo misljenja a ne da ubjedzujemo u nesto jedni druge 
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
|
|
|
|
|
|
|
Ma neee nikako se ja ne svađam, niti se želim svađati/prepucavati, samo sam htio obrazložiti i dokazati da je razlika i više nego primjetna. Ispričavam se svima ako sam sa svojim CAPS LOCKOM nekoga uvrijedio. Dosta za danas foruma, neta i svega što ima veze sa tehnikom, idem se lagano odmoriti od svega. Peace 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
|
Mislim da nitko ne dvoji o razlici između Retina i običnog ekrana i kako Retina pruža puno bolji "umjetnički" dojam,
mene samo zanima koju prednost taj "umjetnički" dojam daje u svakodnevnom radu.
Npr; obrađujem neku sliku, ili video koji imaju rezoluciju 1024x768, kako će taj video ili slika, a to stvarno pitam vas koji imate Retina MacBook, izgledati? Isto ili bolje nego na običnom ekranu? Da li će ta slika, ako ju želim postaviti kao wallpaper na Retini izgledati bolje?
Mislim da neće, ali ako sam u krivu...
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Poruka: 557
|
|
|
|
|
Pa naravno da nece. Izgledat ce odvratno, kao i slika 800*600 zazvucena na HD rezoluciju.
Ne vidim poantu rasprave, ako prikazem sliku od cm^2 sa vise pixela, slika je bolja i kraj. Mozemo raspravljati o tome koliko je to isplatljivo u ovom trenutku itd, ali ne vidim kako veca gustoca pixela moze biti losa (uz skaliranje GUI elemenata itd). Meni je razlika izmedju slika sa garageband ikonom i vise nego ocita!
|
|
|
|
|
|
|
|
To je isto kao da kažeš da je rasprava o potrebi kupovine full HD televizora, možda i sa 3D mogućnostima, za prosječnog gledatelja domaćih programa u MPEG 2 formatu bezpredmetna.
Takav TV će biti super za mnoge stvari, ali dok sadržaj nije prilagođen mogućnostima... Ništa od toga.
A ako će glavni argument biti slikanje ikona, i to onih Apple-ovih, koje su prilagođene Retini, dok većina drugih nije...
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Borostef kaže:
Mislim da nitko ne dvoji o razlici između Retina i običnog ekrana i kako Retina pruža puno bolji "umjetnički" dojam,
mene samo zanima koju prednost taj "umjetnički" dojam daje u svakodnevnom radu.
Npr; obrađujem neku sliku, ili video koji imaju rezoluciju 1024x768, kako će taj video ili slika, a to stvarno pitam vas koji imate Retina MacBook, izgledati? Isto ili bolje nego na običnom ekranu? Da li će ta slika, ako ju želim postaviti kao wallpaper na Retini izgledati bolje?
Mislim da neće, ali ako sam u krivu...
Ponavljam, dao sam sasvim jasne primjere, zašto se uporno ignoriraju. Slike su sporedne, tekst je ključan.
|
|
|
|
|
|
|
Nitko ne ignorira napisano, ali, u ovom slučaju, pogotovo meni, koji još nisam imao priliku vidjeti Retina MacBook, slike su važnije od riječi...
Znaš kako se kaže: "Seeing is believing"
I naravno da više pixela ne može biti loše, samo kažem da će Retina ekran na Macu tek doći do izražaja, a za sada barem nećemo više morati brinuti o mrtvim pikselima, ionako ih se ne vidi. 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Admin
|
|
|
|
S moje perspektive, "tek će doći do izražaja" onima kojima ne treba, ne vide piksele, ne mogu čitati sitan tekst, i koji će setting držati na sredini i čekati da se aplikacije osvježe sa velikim ikonama i Retina font renderingom.
Svima ostalima sve je već dostupno. 
Još mi je nešto palo na pamet - rasprava oko prednosti Windows ClearTypea i OS X font renderinga na ovakvom ekranu postaju potpuno bespredmetne. Ovo dosta govori i o tome koliko se pikseli vide ili ne vide.
|
|
|
Posjetitelj
Poruka: 633
|
|
|
|
smayoo kaže:
Gle, nije da se inatim, ali ja *stvarno*, majke mi moje jedine, ne kužim što je tu prelijepo i što je tu bolje. Štoviše, uopće ne kužim od te dvije slike koja je retina, a koja nije.
Iskreno, gledao sam u te dvije slike minutu minimalno. Cak sam ih i zumirao. I nisam vidio razlike.
Jednako tako i na ostalim primjerima.
Vjerujem da sve je ljepse/bolje, no isto tako vjerujem da moje oko to ne moze skuziti. Ne nosim naocale, niti imam dioptriju. Dapace, nikad problema sa vidom nisam imao. 4k rezolucije stizu, ovo je cak nista. I normalno da je to buducnost. Uvijek idemo na vise/bolje/jace, sto je logicno i ok. No da bih dao novce za Retinu u ovom trenutku - ne bih. Previse novaca za stvarno nista.
Normalno, moje cisto subjektivno stajaliste. Gledao sam i razliku izmedju ipad2 i ipad3. Kuzi se razlika, ali je ista stvarno minimalna. MBP Retinu nisam jos uvijek vidio uzivo, pa to ne mogu ni komentirati. No cijena retine je previsoka, za neki ekran vece rezolucije pricekat cu dok ne postane standard 
|
|
|
Poruka: 108
|
|
|
|
Ne kužim vas, pola ljudi ovdje ne vidi razliku između ove dvije slike, brijem da imate neke probleme s vidom, ili mi koji vidimo imamo 
rMBP 13" • IMac 27" • IP5 32GB • New iPad 32gb 4g white • ATV
|
|
|
|
|
|
|
Možete vi i 2 dana gledati u te dvije slike, ali kad vidite uživo onda je tek to to što bi se trebalo vidjeti. Ovo su samo dvije bezvezne slike koje su ništa naspram dojma uživo. Kao što sam rekao trebalo bi ovdje kod nas u HR napraviti nešto tipa RENT A MAC, to bi bilo jako zanimljivo.
Ja se povlačim iz rasprave, jer svaki komentar je suvišan. See you. 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
|
|
|
|
Riba kaže:
S moje perspektive, "tek će doći do izražaja" onima kojima ne treba, ne vide piksele, ne mogu čitati sitan tekst, i koji će setting držati na sredini i čekati da se aplikacije osvježe sa velikim ikonama i Retina font renderingom.
Svima ostalima sve je već dostupno. 
Točno si me opisao, nemam neku potrebu da od Mac-a (pogotovo ne jednog koji toliko košta) oćoravim
Zato ću pričekati da "dođu do izražaja"
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Tony, čuj, a zašto si onda uopće postao te slike?  Dojam je subjektivna stvar. Tvoj je takav, moj nije (vidio sam i probao retina MBP uživo). Ovdje razgovaramo o tome kako su nam dojmovi različiti, a ti patiš što nam nisu svima isti kao tebi.
Therrlu, da jamačno imamo nekih problema s vidom. Pa i rekao sam ranije da sam valjda ćorav. 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Borostef kaže:
Točno si me opisao, nemam neku potrebu da od Mac-a (pogotovo ne jednog koji toliko košta) oćoravim
Zato ću pričekati da "dođu do izražaja"
Mislim da nisi shvatio moju poantu - ako ne možeš čitati sitan tekst, već si ćorav pa ti nije bitno! Da pojasnim - ako ga misliš koristiti u na Skaliranom Retina settingu onda imaš istu količinu informacija ljepše prikazanu. Za to se mogu složiti da nije neki super razlog za upgrade. Ali ako možeš koristiti nativnu rezoluciju onda stane i vidi se puno više informacija, i to je ono što meni funkcionira i služi savršeno.
O argumentu sa cijenom bi se moglo raspravljati s ozbirom da za $400 razlike ako i potpuno zanemarimo ekran dobiješ i SSD umjesto hard diska, 4GB RAMa više i tanji i lakši laptop.
|
|
|
Poruka: 267
|
|
|
|
Sori, ekipa...al meni ovo lici na onu: "svaki cigo svoga konja hvali" 
Navika je cudna stvar...
Al ne kuzim ovo branjenje krvlju svojih stavova...
Ali da...ako vec iskesiras nofce za retinu, glupo je pljuvati po njoj 
Ne patim za Norveskom i Danskom, ostajem zauvijek u Spanskom...by Breed
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Ja nisam iskeširao ništa tako da je moj stav jedini ispravan! :-P
|
|
|
Moderator
|
|
|
|

Ovo sve što si nabrojao za $400 je vrlo zanimljivo, samo što ostaje minus da je stroj vrlo teško, ako ne nemoguće servisirati.  ZA takvu izvedbu bi morao biti puno puno jeftiniji (pa da se složim s politikom koristi-baci-kupi novo)
|
|
|
|
|
|
|
Eto, ni ja je nemam. Samo sam imao u rukama i jednog i drugog u par dana. Nemam razloga navijati za bilo koju opciju, nego je to moj dojam. Slika, ikona , tekst itd je jasniji i oštriji. Tko to ne vidi je hendikepiran za dobar vid. Prema tome, svi ne vidimo jednako. Slično kao i kod zvuka, svi ne čuju podjednako sve frekvencije. Pomirimo se s sa stvarnošću i realnošću. 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
smayoo kaže:

Ovo sve što si nabrojao za $400 je vrlo zanimljivo, samo što ostaje minus da je stroj vrlo teško, ako ne nemoguće servisirati. ZA takvu izvedbu bi morao biti puno puno jeftiniji (pa da se složim s politikom koristi-baci-kupi novo)
Pusti te priče, sve što kinez sastavi, balkanac bez problema rastavi.  I Air se može servisirati a kamoli neće ovo.
Ostaje vidjeti koliko (ne)pouzdani će se pokazati.
|
|
|
Poruka: 3086
|
|
|
|
|
Da i ja kazem koju pametnu. Imam New iPad i ekran sigurno dominira. Razlika je kao izmedju vektorske i rasterske grafike. Naravno, ko iPada se to ne placa ekstra, vec zbog politike firme novi model mjenja stari tako je i cijena ista.
Nije upitno da je retina finiji ekran s mekanim prijelazima linija. Zanima me kako graficka hendla prikaz na tako velikom ekranu. Neki Cad program i rendering u realnom vremenu i tako to. Koliko se zapuse i ugrije GPU. Kod New iPada to nije vazno jer su apovi optimirani i malo je onih koji su graficni toliko zahtjevni da zaguse cijeli uredjaj. Kod Mac-a to nije slucaj. Koliko god bio jak CPU ili GPU, programi bi mogli iskoristiti i visestruko jaci hardware. Posto je to Pro linija tako bi se trebalo razmisljati u tome smjeru. MBP za posao ipad za zabavu.
Sto se tice konstrukcije, jedino sto po meni fali je Firewire.
Smrt fašizmu i komunizmu. I MMF-u!
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Nema firewire? Kako sad funkcionira Target mode bez FW? Ili su i to ukinuli? Nisu valjda? To bi bila super fora. Crkne ti nešto bez veze i ne možeš više do svojih podataka nikako (SSD zalemljen na matičnu, target mode ne radi (ako ne radi)...). 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Forsiraju Thunderbolt, preko njega također radi target disk mode. Ako ti host nema thunderbolt treba ti naravno adapter, ali ako ti obje mašine imaju Thunderbolt, treba ti samo kabel. Bez panike.
|
|
|
Poruka: 267
|
|
|
|
Riba kaže:
Ja nisam iskeširao ništa tako da je moj stav jedini ispravan! :-P
Je kaj je 
Nemojte me krivo shvatiti...apsolutno vjerujem da je retina do jaja, ali te spike :"ne mos se vratiti na obican diplay" su deplasirane.
Retina je buducnost i nadam se da cemo za X godina citati ove postove i smijati se ko blesavi
Ko sto se sada sjetim koliko smo se onomad kurcili sa 4 GB harda!!!
Ej...4 GB...nisam znao kako to napuniti 
Ne patim za Norveskom i Danskom, ostajem zauvijek u Spanskom...by Breed
|
|
|
|
|
|
|
Ma mene su ti ta sitna slova mučila i na mom full HD 23in monitoru, nakon nekog vremena primjetio sam da razvijam glavobolju a bez nekog očitog razloga...
Onda sam povećao veličinu fonta i u sistemu, i u Mail aplikaciji, u Safariju zumiram i odonda nema više glavobolja
Evo, kao primjer - kako bi Safari htio po defaultu izgledati... 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
|
|
|
|
... A evo kako je meni ugodan za korištenje...
Istina je da bi i konkretna stranica mogla biti malo modernizirana... 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Poruka: 194
|
|
|
|
Kao prvo tnx @Riba na odgovorima.
"Retina" ili ne-"Retina", odnosno koliko je vidljiva razlika ovisi od grupe do grupe pojedinaca, premda je činjenica kako je gustoća piksela veća i točka  . Kako je i @jzelko napisao "Retina" prikaz je analogan zvuku, ne čuju i ne vide svi jednako i to je to.
Činjenica je i da su takvi ekrani za sada skuplji, a i činjenica je da je Apple onaj koji gura većinu stvari u opću upotrebu ili ih pak miče iz upotrebe  (Firewire, floppy, cd/dvd rom, "Retina" ekrani, iTelefoni, iTableti, glazbeno/filmski servis, Thunderbolt, itd.) i zbog toga je često kritiziran, iako s vremenom svi objeručke prihvate ta nova pravila.
Za koju godinu će masa uređaja biti tzv. "Retina", a do onda treba odvagati jeli nekome baš potreban ovakav uređaj i po ovakvoj cijeni baš sada.
Mene kod Retina MBP-a najviše smeta što nema LAN port (ok, razumijem da je dimenzijama prevelik za ovakav dizajn), ali za ovu cijenu su trebali upakirat jedan Thunderbolt-LAN adapter i Thunderbolt-Firewire adapter, a ne ga ekstra naplatiti. Ali na žalost to čini onaj klasični Apple Appleom, naplati im svaki milimetar jabuke
Inače, kad bi naručio "obični" MBP s istim procesorom i istom količinom RAM-a i kad bi u njega ugradio SSD iste veličine došao bi na istu cijenu kao i s "Retina" MBP-om. Znači sam "Retina" ekran Apple ne naplaćuje ekstra, zanimljivo
P.S. @Borostef - konkretna stranica biti će modernizirana do kraja godine, za sad su se radile nove podstranice (danas.hr, magazin.hr, sportski.net, netmobil.hr, itd.) 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Ne samo da Retina ekran Apple ne naplaćuje ekstra, nego još i obratno. Ako kupiš obični MBP, u njemu su "starinske" komponente čija je proizvodna cijena sigurno niža jer se radi ili o standardnim komponentama (RAM keksi), ili o matičnoj koja se bez većih promjena i bez troškova razvoja vuče već godinama, kao i kućište, ekran, itd... Dakle, za stari komp s istim osobinama (osim retine) plaćaš isto kao za novi komp, novog koncepta, itd, a oni na tome ostvaruju debelo veću marginu (jer na retini tek trebaju isplatiti trošak razvoja).
|
|
|
|
|
|
|
@ Soffoklo
Drago mi je čuti za modernizaciju...
Nevezano za temu, ali vezano za modernizaciju... Hoće već jednom Jabučnjak zapamtiti moju prijavu...
Mislim, ništa strašno, ali za ovaj forum mi se stvarno nemože dogoditi da zaboravim username i password.
A možda je to i cilj... Hmmmm... 
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Borostef kaže:
@ Soffoklo
Drago mi je čuti za modernizaciju...
Nevezano za temu, ali vezano za modernizaciju... Hoće već jednom Jabučnjak zapamtiti moju prijavu...
Mislim, ništa strašno, ali za ovaj forum mi se stvarno nemože dogoditi da zaboravim username i password.
To je već riješeno za novi Jabučnjak, ali je zapelo na dizajnerskom odjelu koji razvlači svoj posao.  Urgirat ću da se ubrza.
Worakround je koristiti neki drugi browser umjesto Safarija.
|
|
|
Poruka: 190
|
|
|
|
smayoo kaže:
Nema firewire? Kako sad funkcionira Target mode bez FW? Ili su i to ukinuli? Nisu valjda? To bi bila super fora. Crkne ti nešto bez veze i ne možeš više do svojih podataka nikako (SSD zalemljen na matičnu, target mode ne radi (ako ne radi)...).
Trebao bi bit FW kontroler na thunderbolt konektoru za kupit, kao sto ima i gigabit ethernet.
Mislim da se ne radi o adapterima nego da ovi bas imaju kontroler, kao da imas Tbolt display.
A SSD nije zalemljen na plocu.
|
|
|
|
|
|
|
Soffoklo kaže:
Inače, kad bi naručio "obični" MBP s istim procesorom i istom količinom RAM-a i kad bi u njega ugradio SSD iste veličine došao bi na istu cijenu kao i s "Retina" MBP-om. Znači sam "Retina" ekran Apple ne naplaćuje ekstra, zanimljivo 
[/quote]
I vecu cak.
Ajde, u MBP mozes ti stavit i sam SSD i RAM, al opet nije bas nesto.
No ono sto mene najvise zanima je osnovni model retine s 16 GB rama sto dodje 2399, a da uzmem osnovni MBP, dodam 16 GB rama za nekih 150 dolara aftermarket, i jos SSD od 256 kupim za 250 dolara i eto me vec na 2199.
Znaci retina i jos 512 MB grafickog rama za 200 dolara. Sasvim pristojna vrijednost za novac.
|
|
|
|
|
|
|
|
Da imam novaca uzeo bi MBP RD. Ovako budem jos cekao.
Dosta je losa odluka ukinuti FW. Adapter je drek, kao sto je i MDP to DVI.
|
|
|
|
|
|
|
|
zabac kaže:
Da imam novaca uzeo bi MBP RD. Ovako budem jos cekao.
Dosta je losa odluka ukinuti FW. Adapter je drek, kao sto je i MDP to DVI.
Kak znas da je drek? To ce bit obicna firewire PCIE kartica u malo drugacijem formatu, nista strasno i savrseno identicno implementaciji FWa na starijim macovima.
MDP to DVI je druga stvar (pretpostavljam da mislis na dual link koji ima problema?). To je konverter, a ovo je jednostavno novi FW kontroler ugradjen u adapter. Tak svejedno jel na ploci il u adapteru.
|
|
|
Admin
|
|
MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke prije 9 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
Pao prvi kernel panic, i to zato jer je magic trackpad ostao bez baterije. Pretpostavljam, jer se upravo u tom trenutku dogodilo. 
Od drugih problema, ponekad ga je malo teže uvjeriti da se probudi iz sleepa. Ostalo sve super.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Što će ti poseban MAgic Trackpad, kad ga imaš na samom MBP?
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Veći je i može se podesiti položaj na stolu. Moram paziti na šaku.
Inače BAM, još jedno rušenje pred pola sata. Otvorio /Library/logs/DIagnosticReports i imam što vidjeti. Kernel panic jučer u 3 ujutro za koji nisam ni znao, a problem sa buđenjem jučer ujutro je u stvari crashani WindowServer.
U sva tri panica do sada vidim ovo:
Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IOSurface(86.0.2)[7199A934-B665-33C1-A15A-F56A811A1C2B]@0xffffff7fa8cfc000->0xffffff7fa8d0dfff
com.apple.GeForce(8.0)[91C40470-82BA-329A-A9D7-4C70F28275FD]@0xffffff7fa9366000->0xffffff7fa9428fff
dependency: com.apple.NVDAResman(8.0.0)[6A699209-FB98-316B-A3C0-DCA82AA8C86B]@0xffffff7fa8315000
dependency: com.apple.iokit.IONDRVSupport(2.3.4)[E37F420A-B5CD-38ED-9441-5247583B6ACE]@0xffffff7fa8301000
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.7)[8C9E06A4-13D0-33F5-A377-9E36F0ECC229]@0xffffff7fa828a000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7fa82be000
Napominjemd a u svim slučajevima nije korišten Magic Trackpad jer mi smrdi da puca na trackpad driveru. Držat ću ga na oku.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Bah... ne moraš paziti na šaku. Ionako će uskoro napraviti umjetne koje će biti dovoljno dobre za svakodnevno korištenje. Pa onda kad budeš išao da ti je ugrade, odmah ti u nju ugrade i čip da ti više ne treba ni touch screen, ni trackpad, ni miš, ni tipkovnia.

|
|
|
Poruka: 103
|
|
|
|
Riba kaže:
Pao prvi kernel panic, i to zato jer je magic trackpad ostao bez baterije. Pretpostavljam, jer se upravo u tom trenutku dogodilo. 
Od drugih problema, ponekad ga je malo teže uvjeriti da se probudi iz sleepa. Ostalo sve super.
Sleep je izgleda uvijek lutrija.
iPhone4 | iPad2 | MacMini Mid2010
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Goldy kaže:
Sleep je izgleda uvijek lutrija.
Što nije toliki problem kada je boot brz gotovo kao i buđenje iz sleepa. 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
A ni sleep nije sleep, nego je neki polusan 
|
|
|
|
|
|
|
Ukinuli "deep sleep" 
|
|
|
Poruka: 103
|
|
|
|
|
Mozda se iz tog ne dize uopce,
premda mi malo fali hibernacija koja u biti radi ok na drugim platformama.
iPhone4 | iPad2 | MacMini Mid2010
|
|
|
Admin
|
|
|
|
Iphoto maločas...

|
|
|
|
|
|
|
Prelijepo, reci mi recept kako da i ja kod sebe to napravim? 
iPhone 5 64GB
Apple TV 2+JB
Samsung Galaxy S3 32GB
new iPad 32GB+4G
|
|
|
Poruka: 222
|
|
|
|
|
od jeseni ću biti dosta na cesti i stolni komp više neće biti puno od koristi,
razmišljam da zamjenim ove dolje navedene strojeva za retina mbp..
..optički drive i onako ne koristim, tak da mi nebi trebao nedostajati.. pa pitam one koji koriste retina mbp, jel ok desktop replacement? i da li je vrijedno platiti više za retina oštrinu i brzinu ili se bolje držati debelih HDD mbp-a i ušparati malo?
"In a world without walls or fences, what need have we for windows or gates?"
Mac Pro // Qcore 2.8, 16gb ram, ati 5770 1gb
MacBook Pro // 13" i7
iPhone 4
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Meni više prostora na ekranu puno znači, ali ima onih koji se ne slažu samnom ili im je nativna rezolucija pre sitna. Ako uračunaš defaultni SSD top model nije bitno skuplji od "slabijeg" modela. Ovisi i o tome imaš li kakvih firewire periferije koje više nećeš moći spojiti bez adaptera.
|
|
|
Admin
|
|
MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke prije 9 Mjeseci
|
|
|
Jučer ga poklopim za sleep, jutros me dočeka rebootan nakon kernel panica. Pretpostavljam da je jedna od prednosti "Power Napa" i ta da može crashati u snu. Nisam baš sretan, krenut ću sa softverskim troubleshootanjem ali je moguće da ovom modelu treba još koji firmware upgrade do stabilnosti.
Inače nakon reboota ventilatori su mu radili na punoj brzini, stavio sam ga u sleep i probudio i to je riješilo taj dio.
|
|
|
Admin
|
|
MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke prije 8 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.

|
|
|
|
|
|
|
|
Dobije se anti-aliasing filter, tj. zamućenje rubova. Ti je bilo urođeno CRT monitorima, dok LCD ima (kao na ljevoj slici) one ružne stepenice.
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Što znači da retina aplikacije rade antialiasing bitpama onda kada to i ne treba?
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.
|
|
|
Poruka: 984
|
|
|
|
|
Riba kaže:
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.
Potpuno se slažem. Evo ovo upravo tipkam sa "starog" iMaca (Mid 2010) koji sada ide u druge ruke pa ga treba sredit. Nisam ga palio od nabavke rMBP i tek sad vidim koliko je ogromna razlika.
The human mind ordinarily operates at only ten 10% of its
capacity, the rest is overhead for the operating system.
|
|
|
|
|
|
|
|
Riba kaže:
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.
Mislim da More space opcija nije nativna, nego je More space 1920x1200 (slider na kraju)
I da onda render ide u 3840x2400 i onda scale down na 2880x1800.
A onda je i logicno da tak izgleda, jer ocito kuzi i text pise u nativnoj, a bitmape radi scaledown i zato izgleda mutno.
|
|
|
Admin
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D
|
|
|
|
|
|
|
Riba kaže:
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D
Vjerojatno slicno ko kad se sa 13'' MBPa ulogiram sa LogMeInom na Hack sa 2560x1600 doma
Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.
|
|
|
Poruka: 984
|
|
|
|
|
lukarak kaže:
Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.
Na toj postavci (1680x1050) 15-icu najčešće držim i po meni je optimum. Nekad mi zatreba 1920 i dalje bude skroz upotrebljivo, ali 1440x900 (Retina Best) mi je ipak premalo.
The human mind ordinarily operates at only ten 10% of its
capacity, the rest is overhead for the operating system.
|
|
|
|