Naknadno dodavanje particija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Naknadno dodavanje particija


20.02.2004 | 12:42
Negdje sam pročitao da se particije mogu naknadno dodati, na već formatiran hard!?
Upravo to bih trebao napraviti, tako da ne diram dio DATE-e koji već postoji, nego od slobodnog prostora napravim novu particiju. Ako tko moze savjetovati nek se javi!
20.02.2004 | 13:40
Ako imas na disku slobodnog, neparticioniranog prostora (tako sam te shvatio), onda novu particiju napravis sa Disk Utiliyjem. Ako ti je pak citav disk particioniran, ali samo nije pun, to je vec druga stvar. Posearchaj u forumu 'partition toolkit', jer se o ovome vec govorilo. Ukratko, za naknadno mijenjanje particija na particioniranom disku moze se koristiti FWB Partition Toolikt (www.fwb.com). Stvar nije besplatna, radi samo u OS 9 i ne znam nikoga tko je to koristio.
  • ozren
  • Posjetitelj
20.02.2004 | 14:08
ja sam to radio s FWB Hard Disk Toolkit, malo sam se namucio ,ali je uspjelo. morao sam Applove drivere za hard disk replace-ati sa FWB driverima. nekako mi se cini da sam za to morao bootati sa CD-a.
20.02.2004 | 15:58
Da šteta, ja imam 160 giga već u dvije particije, jedna mi je puna, druga mi je prevelika pa sam htio od nje napraviti dvije, tako da imam dio za mp3-je, a 20 giga stvorim novu posebnu particiju za backup sistema!
Što se pak FWB Partition Toolkota tiče, lova nije problem, no G5 nije bootable u 9, pa je to sve ipak previše komplicirano, naravno za nas s dve leve noge! Moram naći drugi, način(!), pričekati da Apple to prekopira od pc-a pa napravi čudo od iPartitionMaker, ili ću najjednostavnije kupiti novi "installers-backup hard"!! Hvala i 'đenja!
20.02.2004 | 17:22
heh... ja upravo radim suprotno. RAID0 od 3x120GB diska. Za dnevni backup racunala u firmi. Bilo bi super da mogu napraviti level 3 RAID sa jos jednim manjim diskom za parity ili level 5, ali Apple to ne podrzava. :/
21.02.2004 | 02:05
k*art, ako mozes podatke s druge particije privremeno negdje iskopirati, onda obrisi sa disk utilityjem tu drugu particiju i kreiraj vise manjih, pa vrati podatke natrag.
23.02.2004 | 08:37
pozdrav! ja bih se nadovezao malo nevezanim pitanjcem imam dvije particije na hardu, na jednoj je panter, a na drugoj jaguar sa nekih 40 giga radova... radovi mi trebaju, ali jaguar vise ne... jel ja slobodno iz pantera sve osim te mape s radovima na disku s jaguarom pobrisem da dobijem jos prostora ili moram nesto drugo izvoditi?
03.03.2004 | 12:09
citat: k*art, ako mozes podatke s druge particije privremeno negdje iskopirati, onda obrisi sa disk utilityjem tu drugu particiju i kreiraj vise manjih, pa vrati podatke natrag.

Na moju žalost očito se nismo dobro shvatili ili ja nešto ne shvaćam. Evo konkretno, najkonkretnije:

1. imam interni hard koji sam podjelio u 02 DATA Hard (110giga) i 03Scratch Hard (40giga)

2. 02 DATA Hard nikako ne smijem brisati, jer pomicanje fileova bi mi "ubilo" Aliase i dovelo
do zbrke između aplikacija i data!! To je sigurno tako, imao sam vec losa iskustva s tim!

dakle moja želja je ..

3....03 Scratch Hard razdvojiti u 03 Scratch Hard od 23giga i 05 Backup OS Hard od 17 giga!!!
ALI!!!!!!!! da NE diram 02 DATA Hard!!!!

Iz vašeg odgovora shvatio sam da mogu obristai drugu particiju (03Scratch) i od nje napraviti nove dvije (novi 03Scratch i 05Backup MacOS Hard)!

Backupiral sam dakle 03 disk, i kad sam s disc utility erase-al, pa pokušal napraviti particije dobil sam poruku da će mi obrisati cijeli disk, a na disku su mi (02 DATA i 03 Scratch Disc)??????!!!????

Naravno da to nisam napravil, ali gdje prestaje moje nervozno nerazumjevanje i počinje istina, mogu li uopće nešto od toga ili možda, bilo bi to super, od šume ne vidim prekrasne plodove neizmjernih macintosh mogućnosti i blagodati! Upoooomooooććććć
04.03.2004 | 13:40
Dragi macovci, nakon mojih dilema iznesenih u ovom forumu od 20. veljače do danas, vaših savjeta i prijedloga, došao sam do nekih osobnih korisničkih saznanja, pa bih želio izvjestiti ovaj forum o istim.
(ili potaknuti stručnjake da to stručno potvrde ili argumentirano demantiraju.)

Prema mojim saznanjima i pokušajima rješavanja gornje navedenih želja konstatiram:

Nakon MacOS9(FWB Partition Toolkit), u sadašnjem Pantheru tj Mac OSX
NE POSTOJI MOGUĆNOST STVARANJA PARTICIJE U PARTICIJI,
a s time da se bilo koja druga predefinirana particija i pripadajući podaci (DATA) na njoj SAČUVAJU,
tj da se izbjegne funkcija ERASE DISC (i sve particije na njemu)!!

Dakle jedini, odgovor na moje pitanje od 20. veljače, na žalost svih onih kojima bi takvo nešto trebalo uključujući mene, je - NE MOŽE!!!!
Hvala svima koji su se trudili da saznamo, ovaj put neugodi "NE"-odgovor!
Bilo bi super kad bi nas netko iz naše omiljene firme Apple Macintosh preko bare, čuo, i pokušao to učiniti izvedivim u slijedećim updateovima!
nastavit će se...
05.03.2004 | 18:18
NE POSTOJI MOGUĆNOST STVARANJA PARTICIJE U PARTICIJI,
a s time da se bilo koja druga predefinirana particija i pripadajući podaci (DATA) na njoj SAČUVAJU,
tj da se izbjegne funkcija ERASE DISC (i sve particije na njemu)!

Khmmm.... postoji !!!

Trebaš boot disk od Linuxa (YellowDog ili Mandrake) ..... kada bootaš sa njih imaš lijepi i jednostavni panel za ne-destruktivno particioniranje diska.... napraviš što trebaš, i ne moraš ništa brisati, sve će ostati sačuvano.... (ma možeš i u CLI ako baš hoćeš ili ako ti stroj neće u GUI na Linuxu)

Istina download je od 650 MB ....ali je free i to je ono što trebaš... ili briši i sve ponovo instaliraj .... (ja uvijek rađe biram ono prvo)
06.03.2004 | 23:17
g. Piko, mislim da ste me ipak malo puno previše precjenili, što mi godi, ali ja sam vam u povjerenju samo ... obični glazbenik!

Možda bih vam to mogao objasniti kroz moj spontani osmjeh pročitavši vašu dobronamjernu želju da mi pomognete! (bez uvrede, ako ste, a vjerojatno jeste puno mladji od mene, ali vjerojatno se obadvojica volimo šaliti, što je za mene normalno, a vi to za sebe ne morate priznati!), na primjeru ako nekoga recimo zanima nekakva gitaristička kadenca, a želi malo pomoći, jer nema pojima i npr... on je heavy metal gitarist školsko-kućnog tipa i podrumsko-izlaznog nivoa.

Khmmmmmm..... ova ti je super!
...trebaš ciglu s digitalnom trakom (ADAT ili Sony), a možeš i iz pult spojiti s Macom, pa snimaš u ...recimo realtime u GarageBandu, naravno nakon što si šiknul stereo pimpek ili kenon kroz lampaško pretpojačalo u pult s balansiranim ulazom. Primiš đitru na petoj poziciji, tako da ti je A u sopranu na prvoj žici F#alt ili ako ti se više sviđa, konkretno samo sve tritonuse (vražji intervali) u F# plusdevetki (F#+9) jednostavno paralelno položiš na dominantni 13 minus 9, tako da ti u mirnom rješenju na E svibnju (E Maj7/9) minus devetka postaje enharmonijski vođica na šestdevetku, tj konkretno tercu iz quasi subdominantoj supstituciji sedam/devetka bez osnovnog tona s basom E.
Istina uobičajnije je riješiti i to zvuči slađe u čistom E svibnju, ali ja uvijek rađe biram šestdevetku

Naravno ako šestdevetke imaju za laike sexualne asocijacije, to nikako nema veze s ovim mojim šaljivim primjerom ubijanja amatera u pojam!!!

No dosta šale, hvala g. Piko, sad ozbiljno, uvjerili ste me da diskovi i nisu tak skupi, bum si kupil još jedan!
07.03.2004 | 00:40
OK, OK, svatih da baš i nisam bio dovoljno "slikovit" za nekoga tko nešto treba napravit a baš i nije siguran kako...

Moja pomoć je samo smjernica na alat, a ne i kako s njim raditi, ....nažalost ja ne mogu opisati "korak po korak" jer mi sadašnji novi stroj neće na Linuxu u GUI bez "hakeraja" i to tek nakon instalacije linuxa.... a cli naredbe su dosta ovisne o stroju na kojem se radi.

Moja je pretpostavka da vaš stroj može u GUI, .....sve upute o particioniranju diska su na samom CDu u PDF-u, a i na par lokacija na siteu gdje se može downloadati Linux jer je to prvo (prvi problem ) sa čim se novi korisnici susreću.... (naravno, postoji i uputa za istu stvar u CLI).

Daklem, moja pomoć je i više nego dovoljna, a jedino što još mogu ponuditi da bi više pomogao je da za Vas skinem sa neta taj prvi CD i zapržim ga jer meni za to treba cca 45 minuta (a mislim da ga i imam negdje doma (ako ga nisam bacio u smeće) jer sam skinuo obje distribucije i sada čekam nove sa kojima bi moj stroj radio "insert&play" jer za sadašnje korištenje trebam koristiti hakeraj, a za zadovoljavanje znatiželje mi se neda petljati po inicijalizacijskim skriptama)
07.03.2004 | 11:51
Poštovani g. Piko,
nikako si nemojte zadavati takve zadatke da meni downloadavate ili pečete Linux CDove, jer mi ni na kraj pameti nije da Vas opterećujem ili da sebe bacam u takve ili bilo kakve LINUX GUI ili CLI zadatke!
Kad bi to bilo nešto što se ne može drugačije riješiti, onda bih razmislio o angažiranju Vas ili nekog stručnjaka da mi to profesionalno servisira!
Kad sam upoznao mogućnosti OSX i njegove baze UNIX, poželio sam nešto znati o UNIXu, to i je dio novomarketinške propagande Applea, jer je to očito jedna od najvećih mogućnosti novog sistema, međutim nakon havarije s OSX Jaguarom, izgubljenog vremena i ... definitivno odlučih da je Panther moja najdalja instanca u OS problematici, stvarno mi ne pada na pamet da se još opterećujem LINUXOM, a GUI, gnui i CLI (od kojih jedino poznajem riječ gnu!) su španjolska sela za mene i to mi jako ne smeta, u svakom slučaju u prednosti pred učenjem nečeg, suvišnog ili sasvim trečeg!!! Koliko pišem u zadnje vrijeme, rima je sama počela izlaziti i prstiju, sad sam u toj fazi da sam kontraproduktivan i pasivan u svemo informatičko-programerskom, vrlo interesantnom svakom kreativcu, ali definitivno i to što me udaljava od mog zvanja, i što je zadnje vrijeme uzelo previše maha!
Zato hvala na trudu, kupujem novi hard i particije zaboravljam!!!

Možda čak Apple u budućnosti omogući, svojim korisnicima čuvenog Mac OSX na bazi UNIX, da ne moraju imati dodatne PC-ije za administraciju ili Linuxe za particije u particijama, i t d!!! (ovo mi nije baš trebalo, vjerojatno će mi neke osobe to zamjeriti, ali samo one koje ne vide da sam u minus fazi na nervnoj bazi, jer moj novi OS, umjesto da daje, sve više voli da ga se mazi!!!)
28.03.2004 | 13:50
Bas tumarah iinternetom kad naidjoh na slijedece:

pdisk is an fdisk clone for the Mac OS. It is EXTEREMLY powerful. But it is also EXTREMELY dangerous. Using pdisk without knowing what you are doing can cause irreparable hard disk damage and loss of data. pdisk is not for the timid or faint of heart. OTOH, it is the only way I have found of recovering and reformatting individual partitions on a hard drive without reinitalizing the entire disk.
(~70KB .sit.hqx)

homepage.mac.com/alk/downloads/pdisk.sit.hqx
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 55 minuta
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, zeljacveseljac, Anonimci (1104)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO