Cesto smrzavanje (powerMac G4/400 gigabit)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cesto smrzavanje (powerMac G4/400 gigabit)


  • ozren
  • Posjetitelj
11.12.2003 | 00:51
Aaaa, vec cu poludit od tog da mi se Mac smrzava, (za detalje vidjeti u forumu pod Mac OS X, topic Mac OS X downgrade) ne smrzne se skroz, mis se miche i u pozadini svira iTunes, ali klikovi na misu, tipkovnici ne daju rezultate, tj. sistem na njih ne reagira. Koje su mi opcije kako provjeriti hardver? Softer sam otpisao kao problem jer se to desavalo na 10.2.6, 10.2.8 i sad na novoj instalaciji na formatiran hard 10.3-ce. Recimo jedan dan pukne 3 puta a danas npr. niti jednom. hvala smima za pomoc
11.12.2003 | 01:33
Što kaže originalni Hardware Test CD? To je uvijek korak broj jedan. On će prijaviti grešku u 90% slučajeva ako je kvar hardverski.

Ako ti se smrzavanje dogodilo i na čisti novi sistem onda dvojbe zaista nema - hardver je neispravan ili imaš spojeno na Mac neki neispravni hardver. Što imaš od kartica u njemu? Da li si siguran da je hard disk 100% ok?

Hardverski ispravan Mac sa sistemom X se gotovo uopće NE MOŽE smrznuti, to se tako rijetko viđa da je vrijedno prepričavanja... ako se tebi to događa na dnevnoj bazi, onda je nešto gadno zeznuto...
  • ozren
  • Posjetitelj
11.12.2003 | 12:42
To za kartice sam i ja pomislio pa sam nedavno izvadio van dvije PCI kartice:Formac Pro RAID SCSI i Formac Pro TV. Ali se stvar nastavila. Izvaduo sam Ati Rage 128 Pro i sflesao Ati Radeon 8500 koja je sad unutra, mozda ona stvara probleme? Sad ce mi frend donijeti Hardwer test CD pa cemo vidjeti, s mojom G4kom nije dosao taj CD. Dal je vazno dal je taj CD s G4 na 733 ili ce raditi i na mom? hvala i pozdrav
11.12.2003 | 15:14
Najcesci problem hardverskog zamrzavanja su neadekvatne memorije. Provjerite da li odgovaraju, da li su istih parametara prikladnih za to racunalo. Ponekad zahtjevaju ugradnju u paru.

Drugi problem je hladjenje. To je rijetko kod Macintosha, samo ako ste ga prepunili karticama. Provjerite prvo ovo dvoje, zatim se ide dalje.
  • ozren
  • Posjetitelj
11.12.2003 | 16:26
Evo hardware test cd dvaput prosao sve ok i quick i extended. I TechToolsima sam chekirao sve i sve ok. Ima li tko kakav savijet sta da radim dalje? pozdrav
11.12.2003 | 16:36
Pokušaj izolirati problem - kada dolazi do problema, koje su aplikacije tada otvorene, što stroj radi u tom trenu, da li postoji ikakav uzorak kada se to dešava itd... često se iz toga može pohvatati veza gdje je zapravo uzrok. Ako uzorak ne postoji, počni s vađenjem memorije u svim kombinacijama. Ako je do nekog od DIMM-ova, lako ćeš ga izolirati nakon dan-dva eksperimentiranja.
12.12.2003 | 04:10
I skini sve USB periferije za test.
  • ozren
  • Posjetitelj
12.12.2003 | 10:39
Od USB-a imama samo tipkovnicu, mis, te Samsung laserski ali nije on jer se javljalo i kad je prikljucen i kad nije. Morati cu pocet vadit memoriju, samo ko ce par dana izdurat bez modula od 512MB samo sa 192...cini mi se da cu to preko praznika.
12.12.2003 | 11:39
Nisi napisao koji je to stroj. Ako koristis DRAM PC 100 i PC 133, tada prvo pogledaj da li ti se slucajno nalaze memorije razlicitih brzina. Ako da, tada pokusaj samo s onima istih brzina (npr 133). Ako koristis DDR, tada isto pogledaj da li su ti se slucajno uvukle one razlicitih brzina. Memorije, ako ploca podrzava razlicite brzine, se mogu iskoristiti samo do brzine nize memorije, tj. memorije razlicitih brzina kada rade u kombinaciji rade brzinom najsporije. Neke ploce ne podrzavaju ili ne prepoznaju memorije iznad nekih brzina (npr. DDR 400 nije podrzan od starijih ploca). Neke uopce ne rade (sto ovdje nije slucaj) ako su memorije razlicitih brzina. Na zalost nema recepta, dosta toga se mora isprobati. Pogotovo ako se memorije nabavljaju na jeftinijem PC trzistu. Sto je jos najtragicnije neke jeftine memorije stvarno dobro rade, ali se to bas nikad unaprijed ne moze znati. Prodavaci iz tih razloga cesto drze skuplju ali provjerenu memoriju, sto u situacijama kada korisnik pronadje znatno jeftiniju dovodi do nesporazuma. Recept ne postoji. I na PC trzistu raspon cijena pojedinih memorija je preko 100% i tok istog prodavaca, a mozda ona najjeftiniji dobro radi.

Pravilo je da se memorija samo isprobava i ako pokazuje znakove da nesto nije u redu vadi se van. Jer, unatoc svemu, memorija se zagrijava a neispravna ili neadekvatna znatno viπe. Prvu rastopljenu ploËu mi je pokazao vrsni Macintosh serviser g. Emil Dobrijevic dok je svojevremeno bio sef servisa kod jedne konkurentske firme prije sedam-osam godina. Ispod i oko memorijskih utora doslovce se rastopila plastika. To se vrlo rijetko desava, ali malo opreza nije na odmet.
  • ozren
  • Posjetitelj
13.12.2003 | 12:21
Da, nalaze se memorije razlictih brzina 64 MB modul je PC100, 128 i 512 su PC133, probat cu se malo poigrat, kako jos mogu ispitat ispravnost memorije?
Hvala svima
13.12.2003 | 12:29
FYI ja sam bez problema mixao memorije raznih brzina i problema nikada nije bilo, ALI to ne znači da to nije problem na tvojem stroju. Dovoljno je da su memorije iste ili veće brzine od propisane. Problem koji je vjerojatniji jest da se radi o nekom DIMM-u većeg kapaciteta koji je "umjetno" složen (to ima svoje ime, ali sam zaboravio) tj. kada imaš 512 modul koji je zapravo 2x256 uz pomoćni kontroler čip na samom "keksu". To Mac ne voli i može biti uzrok problemima.
15.12.2003 | 13:07
Javi, na kraju, kako si rijesio problem i koja ti kombinacija memorija pouzdano radi. For the Records.
  • ozren
  • Posjetitelj
17.12.2003 | 12:42
dakle, vadio sam jednu po jednu memoriju i radio bez nje (64, 128, 512) i u ovih par dana sa svim kombinacijama se stvar ponavljala. Jedini logican zakljucak je - memorija nije! E sad cu jos zamjenit graficku i malo vidit sta se da oko hardova. Javim dalje. Ako ko ima jos kakav prijedlog, samo daj!
17.12.2003 | 15:30
Dakle, nisam siguran da tri razlicite memorije, po brzini, velicini i proizvodjacu, kad rade pod punim opterecenjem nisu uzrok zamrzavanja. Ali ako su isprobane sve kombinacije, a sistem se dalje rusi tada treba pogledati:

1. da li se rusi odmah, na pocetku rada npr. nakon duljeg mirovanja. Ako se rusi nakon duljeg mirovanja, tada zagrijavanje nije. Ako se rusi nakon duljeg rada, tada ostaje sumnja na zagrijavanje. Tada treba pregledati sve ventilatore (procesorske, kartiËne).

2. ako nije zagrijavanje, pogledati da li se to desava kada je ukljucen samo sistemski softver ili kad se radi u nekom odredjenom softveru.

3. ponekad se desava da je otvoreno puno aplikacija istovremeno, koje povuku previse memorije pa se sistem zamrzne kod otvaranja nove ili printanja. Medjutim sistem OS X ima ugradjenu zastitu od toga, automatski prebacuje koristenje memorije iz neaktivnih aplikacija u one aktivne. Mozda se tu nesto desilo sa sistemom.
  • ozren
  • Posjetitelj
20.12.2003 | 11:55
Nazalost ovo pod 1. nije, tj. nema pravila nekad se srusi odmah i to par puta za redom, a nekad nakom 8 sati rada. Zapravo kao sto sam vec rekao ranije on se ne rusi niti skroz smrzne, vec mp3 i dalje svira u pozadini, miš se miče ali vrijeme i CPU stoji na istom niti se na ista na ekranu da tipnuti, probao sam i raditi na slijepo pod pretpostavkom da se smrznuio samo prikaz, ali bez uspjeha, također ne reagira na tipke za eject, te za stisavanje i pojacavanje glasnoce.

Niti ovo pod 2. cini se da nije, u ovih 7 godina koliko sam na Macu prilicno je lako prepoznati kada ti neka aplikacija ili njihove kombinacije blesiraju komp (npr. na 10.3 mi je original Indesign CE rusio komp, pa sam ga reinstalirao pa isto i onda sam presao na eng. verziju i sve ok.) cak sam poceo i biljeziti na papir kombinacije upaljenih aplikacija pri rusenju ali nisam nasao pravilnost. no nije to tako strasno, evo vec 2 dana sve ok.
20.12.2003 | 12:04
Ako memorija nije, AGP/PCI kartice nisu, OS je svježe instaliran i nema third-party low-level alata, nema sumnjivih periferija na sabirnici, onda jedino ostaje najskuplja opcija - motherboard. Rijetko, ali događa se. Kolegica ima dual G4/450 koji je radio savršeno, ali eto svaki 3-4 put se nije želio uključiti - aktivirao bi driveove, ali ništa nakon toga... nakon svih mogućih testova i novog ispravljača - ispalo je da je motheboard. Stroj je bio pod garancijom i uredno jer servisiran. Od tada nikakvih problema.

Da li si 100% siguran da nije neki kiks s grafičkom? Imaš li kakvu zamjensku za probu?
Npr. sistemi koji su koristili Voodoo 3, koji je bio "ilegalno" na Macu i nikada s non-beta driverima, su imali povremeno (ipak ne toliko često da bi smetalo) problem totalnog shape-shifta svega na ekranu - iako su sve aplikacije radile ok, morao si restartati stroj da bi se stvar vratila u normalu. Poanta je da neispravna grafička/njeni loši driveri mogu napraviti takav tip problema.

E još nešto - iako malo vjerojatno, ali u ovakvoj situaciji treba računati na sve - da li imaš nekoga s odgovarajućim procesorom, pa da probaš eleminirati njega kao problem?
20.12.2003 | 20:25
Upravo sam se sjetio, mislim da 'od sume nismo vidjeli stablo'
Ozren - ako je ikako moguce, pokusaj zamijeniti tastaturu i mouse! Memorija i eksterni USB uredjaji najcesce uzrokuju ovakve lockupove, a sad sam se sjetio rasprave na Cube listi koju pratim covjeka koji je imao slicne probleme dok nije zamijenio - mouse! Cini se da se kabel na samom spoju misa zna ostetiti i raditi kratki spoj, i rezultati su upravo kako si opisao, a to bi objasnilo i nedostatak patterna pojavljivanja.
Za svaki slucaj ja bi odmah probao i sa drugom tastaturom a naknadno izolirao o cemu se radi.
Ako nemas nikoga da ti posudi zamjenu, mozes za prvu ruku staviti neku jeftinu USB za PC. Drzim fige.
20.12.2003 | 20:40
Riba je u pravu. Neispravna USB periferija može napraviti upravo takve probleme.
Ja sam imao glupo blokiranje stroja kada bi se digla aplikacija koja koristi zvuk - na kraju sam problem izolirao na loše utaknut USB kabel od SoundSticksa.
  • ozren
  • Posjetitelj
20.04.2004 | 11:05
Evo da sretno okončam priču o smrzavanju G4/400/Gigabitethernet. Iako je hardware test cd govorio sve ok, iako sam preinstaliravao OS, formtirao disk, vadio RAM po RAM i probavao i uvijek dobiva o iste rezultate, tj. smrzavanje, nije mi vrag dao mira. Nekako u cijeloj ovoj priči nisam pomislio da je možda stvar u grafičkoj kartici, ATI Radeon 8500 LE 64 MB, PC ver. flešan na MAC, svi su govorli kak to super radi, sve ok itd, i meni isto, igrice igro, prozore resizao No vratim ja stari Ati Rage Pro koji je bio original unutra (vec sam ga toliko puta skoro prodao al sva sreca da nisam) i G4 se vec mjesecima smrzo nije, radi i radi. Da, malo sporije refreše preview al eto. Probao sam još jednom i Radeonu dati šansu, firmware restore, pa firmware update, ali i dalje se svaki dan po jednom smrzavo, manje-više.
E sad mene zanima:
a) kako mu vratiti ROM za PC da bi ga ubacio u jednu kantu?

pozdrav i hvalas vima za pomoć


_______________The End_______________
20.04.2004 | 12:04
Pa istim flasherom kojim si ubacio Macov firmware... obično se kod te procedure nudi opcija da se snimi stari ROM, pa si vjerojatno sačuvao PC-ijev. Ako nisi, sigurno se može naći negdje na netu - vidio sam dosta siteova kojima su takve stvari "hobi" . Ako to iz nekoga razloga ne prolazi, moraš naći PC koji ima on-board video i AGP port ili dodatnu PCI grafičku, pa onda to obaviti na PC-iju.

Breed, zašto se čovjeku smrzavao stroj zbog PC Radeona? Ti si imao iskustva s time...
20.04.2004 | 12:33
Mozda ga je flashao sa firmwareom koji ga je nabio na previsok clock? Ja sam Herculesa flashnuo sa konzervativnih 230 MHz pa je u stvari bio underclockan i radi bez problema vec godinu dana u jednom toweru...ozren, koji firmware si koristio?
  • ozren
  • Posjetitelj
20.04.2004 | 13:34
RADEON 8500 Firmware mod230/230
20.04.2004 | 17:44
Da, to je taj... ne znam onda, vjerojatno si upao u onaj nesretni postotak kojima to bas i ne radi najbolje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 12 minuta
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Sitno se broji :)
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Uskrs!
  • Borostef: Sretan Uskrs :)
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • Beli: Sretan Uskrs svima :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO