Macbook Pro_prvi put
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro_prvi put


02.01.2019 | 20:58
@m@xym
Ja se slažem s tobom u svemu što si napisao, ali ne govorimo o istom.
@JOHN ne ide na net putem bakrene parice nego putem koaksijalnog kabla (kabelski modem/router) i isti nije toliko osjetljiv na promet (drugih korisnika) SDTV je najbolji dostupan u HR i gledanje TV-a nema utjecaja na internet.
Osim toga, trenutno je u testnoj fazi DOCSIS 3,1 standard koji putem kabla može gurati do 10 Gbps downstreama i do 1 Gbps upstreama tako da to nema veze da mogućim brzinama na bakru.
Uostalom, po trenutnom standardu kojeg koristimo mogli bi kad bi htjeli bez problema korisnicima dati 344 Mbps downstreama (mislim da je plafon 400 Mbps po 3,0 standardu) i 124 Mbps Upstreama, ali ne žele jer nemaju zdravu konkurenciju na tržištu.
03.01.2019 | 11:10
Utjecu drugi korisnici koji su spojeni na zajednicki cvor, ali mislim kako to danas ne bi trebao biti problem.
03.01.2019 | 13:49
Čitao sam i ja o tome po raznim forumima, ali IRL u kvartu (pa i u drugim gradovima gdje BNet ima godinama svoju infrastrukturu) nikad od nikoga nisam čuo da ima problema zbog broja korisnika na istom čvoru.

Problema sa internetom sam nekad davno imamo i ja, ali ne zbog mreže, broja korisnika i sl. nego zbog blesavog tehničara koji mi je naponski adapter Atlante uštekao u TV-Box i adapter od box-a u Atlantu pa Atlanta nije dobivala dovoljno soka kad joj treba i restartala se ili smrzavala. Uglavnom, većina današnjih problema koje korisnici imaju su zbog loših tehničara (DCM je imao svoje tehničare, BNet ih je još imao tako-tako, Vip/A1 danas gotovo da i ne, nego koriste vanjske suradnike/firme).
03.01.2019 | 15:14
Svaka je mreza podkapacitirana i ovisi o broju korisnika. Zato se korisnici ne mogu dodavati u nedogled.
03.01.2019 | 19:51
Slažem se da svaki pružatelj usluge ima ograničen broj raspoloživih IP adresa pa zbog toga korisnike stavlja na CGNAT, a kako većina korisnika nema pojma o tome, ni ne bune se. Ona manjina koja zna (ako koristiš internet malo duže i malo drugačije, onda vidiš anomalije, usporenja i nemogućnost i poteškoće u korištenju određenih servisa do kojih dolazi zbog dijeljene IP adrese) nazove telefonom ili pošalje mail i skinu te sa CGNAT-a (mene su u zadnjih 10 godina tri puta bez pitanja stavili na CGNAT i makli odmah čim sam ih nazvao).

Što se pak tiče same infrastrukture koju je postavio DCM prije deset i više godina po kvartovima u ZG i ST (za ostale gradove ne znam, ali je vjerojatno slično) sigurno nisu podkapacitirane jer su polagali svoje vodove u zemlju, gradili svoja čvorišta i sve drugo kaj uz to ide, danas kad se u većini slučajeva ide na iznajmljivanje već postavljenih optičkih vodova ili korištenje postojeće telefonske infrastrukture to nije tako, ali nije ni bitno jer cijelo vrijeme govorim o kabelskom pristupu internetu a ne o bakrenoj parici ili optici.

Uostalom, mjerenja propusnosti koje sam do sad radio, isključivo radim u dijelu dana kad je vršno opterećenje (od 17 do 23 sata) i nikad nisam vidljivu i osjetnu razliku u dobivenim rezultatima, a baš ne vjerujem da sam na čvoru preko kojeg samo penzioneri gledaju TV

PS. Osjetnu razliku sam samo vidio u odnosu koji OS koristim, tj. MacOS i Linux imaju bez problema stalnu propusnost od 80/15 dok na Windowsima 7/10 i sa istim hardverom na kojem je Linux plafon bude 65/15.
03.01.2019 | 20:08
Jednostavno razliku vidiš na svojoj mreži. NA dva uređaja paralelno pusti speed test i ne budeš dobio max. brzinu, već se bude rasporedila. Tako je i u čvorovima.
Naš čvor u kući/stanu je access point.
03.01.2019 | 22:52
Bertone,

Nije toliki problem u nedostatku IP adresa, koliki u ograničenom bandwidth-u.

Ne znam kakvo je točno stanje sa B-net-om, ali niti jedan davatelj internet usluga nije toliko glup da kapacitira svoju infrastrukturu tako da zadovolji maksimalni potencijalni bandwidth (situaciju u kojoj svi korisnici tog operatera istovremeno koriste maksimalnu moguću brzinu internet priključka), ili da prilikom izgradnje svoje mreže odmah ugrade svu potrebnu opremu za sve trenutne i potencijalne korisnike na području koje pokrivaju.

Nije toliki problem razvući kablove koji će zadovoljiti određenu potrebu za bandwidth-om, ali komunikacijska oprema košta, zakup internetskog prometa za potrebe njihovih korisnika također košta. Zakupom prevelikog kapaciteta plaćali bi (bez potrebe) bandwidth koji ostaje neiskorišten, a zarada od najma korisnicima bi im bila ista (kao i kada bi unajmili vod one brzine koja im se javlja u vršnim periodima). Kupnja telekomunikacijske opreme koja bi ležala neiskorištena, je de facto bacanje novca.

Zato svaki davatelj internetskih usluga kapacitira svoju mrežu tako može pokriti vršnu potrošnju uz eventualno djelomično smanjenje brzine u nekim periodima.

U mobilnoj mreži stanje je čak i nešto gore.
Recimo, imam tu sreću (ili nesreću, zavisi kako se uzme) da živim u Dubrovniku, svjetski poznatoj turističkoj destinaciji sa cca. 40-ak tisuća stanovnika, i otprilike isto toliko turista u špici sezone (7. i 8. mjesec). S obzirom da već duže vrijeme koristim LTE (na 'obje' nacionalne telekom mreže), znam iz iskustva da je u tim 'vršnim' mjesecima, brzina download-a na razini malo lošijeg ADSL-a od prije par godina (1-3 Mbita), dok je uobičajena brzina tijekom godine solidnih 50-70 Mbita, ovisno o poziciji.
Dakle, očito je da (zbog izražene sezonalnosti) nisu u stanju pružiti maksimalnu brzinu svim korisnicima u vršnim periodima, jer bi to vjerojatno bio bačeni novac.

Naravno, kada govorimo o pružanju usluge rezidentima (dakle u fiksnoj mreži) ove sezonalnosti nema, ali se svejedno mora voditi računa o broju korisnika, i količini prometa koji oni generiraju, te praćenjem tih parametera, nadograđivati mrežu kako ne bi dolazilo do osjetnog smanjenja brzine kod krajnjih korisnika. Pitanje je samo, koliko ažurno naši davatelji internet usluga to i rade.
04.01.2019 | 00:05
Opet se slažem sa svime što ste napisali, ali govorim vam iz perspektive korisnika kablovskih usluga od mislim 2005. godine, nemojte me sad držati za riječ, godina više ili manje, davno je to bilo, ali znam da sam bio među prvih 100 korisnika kojima su spojili xnet na danas smiješnih 128/64 kbps, ali je tada to bila jedina usluga sa flat internetom koju je bilo koji operater davao u HR (mislim da je T-Com u to vrijeme davao ADSL na 384/128 kbps, ali uz ograničenje od 512 MB prometa mjesečno).

Uglavnom, kako su mi telefon i TV spojili nekih pola godine ranije i bio sam možda jedan od bijelih testnih miševa često sam komunicirao sa njihovom tadašnjom servisnom službom i po njihovim riječima su već tada već mrežu dizajnirali sa razmišljanjem o 20 godina unaprijed i da će im uslugu uzeti 50% korisnika u N.Zagrebu. Iskreno vjerujem da će Vip/A1 za par godina uništiti do kraja ono što su drugi prije njih napravili dobro za korisnike pa ću onda i ja vjerojatno drviti zbog problema koje ću imati, ali za sada kod mene godinama nema problema zbog broja korisnika i sa zagušenjem mreže.

@žabac, ona brzina sa prethodnje stranice je izmjerena za vrijeme dok je klinac na drugom kompu igrao Fortnite pa je i on malo koristio resurse routera, ali kako mi nije teško isprobavati staviti ću dva MBP jednog pored drugog i istovremeno odraditi test pa ćemo vidjeti što će se dogoditi
04.01.2019 | 07:09
Upali na par uredjaja YT u 4K i onda mieri.
04.01.2019 | 08:34
... zaboravio si da obavezno trebam pokrenuti i torrent klijent
04.01.2019 | 10:22
Torrent mislim da ne generira veliki i konstantni protok ako je guzva, vec se prilagodjava.
08.01.2019 | 18:39
Odabrao sam si Croatian tastaturu, ali imam jedan problem s tim odabirom.
Jel moguće negdje podesit da se zamjene slova y i z, pod Croatian?
Naime ako podesim da je Croatian -PC onda mi to riješi problem, ali mi se pojave novi i to takvi da su simboli raštrkani i ne odgovaraju onima na tipkovnici
08.01.2019 | 18:44
Kaj nemaš mbp tipkovnicu s našim znakovima ?
08.01.2019 | 18:46
Ščupaj tipke i zamijeni ih.
08.01.2019 | 18:55
cariblanco kaže:
Kaj nemaš mbp tipkovnicu s našim znakovima ?


Imam al su mi krivo fizički stavili y i z. Za moje PC pojmove, u proteklih 30 godina, tipke su bile na pravom mjestu. Kod Apple je to obratno.

energyman kaže:
Ščupaj tipke i zamijeni ih.


To bi trebao sam moći ili je ipak bolje odnijeti u servis? U pitanju je MBPro 2018.
08.01.2019 | 19:01
A gle, ja imam air s Švedskom tipkovnicom i imam odabir našu tipkovnicu. Nemam taj problem s X i Y, ali već napamet znam gdje su mi; č,ć,ž i š ...sve je stvar rutine, ako i ostaviš tako vremenom ćeš se naviknuti.
08.01.2019 | 22:24
Teško, jer svaki dan koristim PC i MBPro! Na jednoj tastaturi moram zamjenit fizički tipke.
09.01.2019 | 07:41
Ja isto svaki dan koristim oba i ne smeta.
Na PC-u je lakse fizicki zamjeniti tipke jer bi tipka na MBP mogla puknuti i onda si u velikom problemu.
09.01.2019 | 08:34
A probaj otići u iStyle i zamoliti da ti dečki u servisu zamijene tipke, uvali im za kavu i bok.
18.01.2019 | 10:14
Ima li netko iskustva s ovim proizvodima, možda neka alternativa?
StarTech.com S251BU31C3CB www.startech.com/fi/HDD/Enclosures/usb-c-sata-enclosure~S251BU31C3CB
Satechi B01FWT2N3K satechi.net/products/satechi-type-c-aluminum-hdd-ssd-enclosure
22.01.2019 | 19:09
Koji youtube downloader koristite? Ima ih gomila, pa da mi malo suzite izbor prema iskustvima. Neka free varijanta ili nešto sa simboličnom cifrom.
22.01.2019 | 19:18
Ne treba ti. Safari može ali malo treba poraditi.
1. Safarei>Preferences i uključu Develop menue
2. Nađi video
3. Develop>User Agent>Safari-iOS 10-iPhone (prebaciti će se kao na prikaz za telefon)
4. desni klick i Download Video

Ako je za neko ozbiljno skidanje višestrukih videa, onda ipak bolje neko program, ali za neobavezno ovo je sasvim OK.
22.01.2019 | 19:35
zabac kaže:
Ne treba ti. Safari može ali malo treba poraditi.
1. Safarei>Preferences i uključu Develop menue
2. Nađi video
3. Develop>User Agent>Safari-iOS 10-iPhone (prebaciti će se kao na prikaz za telefon)
4. desni klick i Download Video

Ako je za neko ozbiljno skidanje višestrukih videa, onda ipak bolje neko program, ali za neobavezno ovo je sasvim OK.


Ti imaš neki privatni Safari, nema te opcije u normalnim Safarijima.
22.01.2019 | 19:41
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.
22.01.2019 | 19:42
cariblanco kaže:
Ti imaš neki privatni Safari, nema te opcije u normalnim Safarijima.


ScreenShot2019-01-22at20.42.49.png
22.01.2019 | 20:16
JOHN kaže:
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.

Ako je video mjuza može ClipGrab. Besplatan.
22.01.2019 | 20:44
čini mi se ok.
22.01.2019 | 22:34
Imam ga na Macbooku jer sam jednom trebao nešto skinuti a bio sam na putu , te sam na brzinu dok sam imao wifi njega instalirao. Jednostavan za korištenje a koliko se sjećam ima i konverter tako da je OK !
23.01.2019 | 05:52
JOHN kaže:
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.


To odradiš u QuickTimePlayer-u File>Export>Audio Only...
23.01.2019 | 07:40
Hvala obadvoma. Svašta sam sam sada saznao.
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 58 minuta
 • Mate22: Đokica :P
 • Soffoklo: Išla je ona Đoletova "al nije svako kao Donald, mene plaši onaj Ronald, taj je nezgodan." Mislim da je i Donald postao opasan klaun.
 • m@xym: smayo, Svaka čast za link, dokumentarac budi neke lijepe uspomene. Doduše, kasno sam vidio link, ali srećom imam HRTi.
 • Bertone: @smayoo, hvala za podsjetnik :)
 • cariblanco: Pustite vi kaj bedak priča, pogledajte američke brojke...nikad bolje. Isto kao i s Mamićem, kao bedak a Dinamo je pun kao brod ???
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Mate22, ispričavam se ako sam ti uvrijedio idola. Imaš neotuđivo pravo simpatizirati bilo koga, pa i Donalda Trumpa. Nije zabranjeno, ali je svakako - sramota. ;)
 • Soffoklo: :-)
 • Mate22: Stručnjaci i "analitičari" sa jabučnjaka :)
 • Moonlike: Naravno da je Puting cyberom i drugim sredstvima pomogao Trumpu da postane predsjednik. Ali ne u dosluhu sa Trumpom, vec jednostavno analizom "Trump nam treba za predsjednika SAD-a, bit cenam lakse jer ce on sam unistiti SAD" :-D
 • smayoo: Taj čovjek je ko slon u staklarnici. Uopće se ne bih čudio da je instaliran za predsjednika SAD da bi ubrzao njihovu propast. :/
 • rusty: Možd da Trump uvede zakon za cijenu Apple proizvoda, pošto mu je sada krenulo sa Kinom tako dobro
 • drlovric: @Dijete: Thx za ovaj doc. Nikad cuo. Bas cu pogledati. Uvijek cu radje odabrati dobar dokumentarac nego dobar film :)
 • Soffoklo: Novi macOS ukida podršku za 32 bitne appove, QuickTime 7, neke video kodeke, pa ga mnogi developeri zovu macOS Death Valley :-)
 • Soffoklo: Za jedno 5 godina bit će 50% pokriveno trenutnog 4g signala (kod nas).
 • rusty: pretpostavljam da ni upload nije daleko od tih brzina
 • zabac: Upload?
 • rusty: ma može to i bolje...
 • rusty: 5g speed test - [link]
 • Riba: Hvala, pretplatio se na Curiosity Stream, super što nemaju glupe ograničenja na regije.
 • Riba: Docplay nema Apple TV app?
 • Dijete: i docplay isto... [link]
 • drlovric: Zasto ljudk niko ovdje nije spominjao Curiosity Stream. Brutalno dobra stranica. Apsolutna preporuka :)
 • energyman: @rusty pa Talijani (Unicredit Group) ima APay već koliko dugo, a kod nas ništa :) no nadam se da će ih ovi manji ponukati da se neš pokrene i postanu konkurentni
 • Soffoklo: Opet propust u Intel CPU-ima, donekle se može pokrpat kroz OS što je Apple i napravio kroz zadnji update za Mojave, High Sierru i Sierru - [link]
 • rusty: Najveća članica Erste grupe (Češka) je to od nedavno supportana... računam da će i ostale krenuti iako nije sve unutar jednog projekta napravljeno.
 • m@xym: pa i N26 bi trebao uskoro doći (i Revolut)
 • stefanjos: neda mi se monese radit kad mi je sve preko banke
 • stefanjos: nadam se da banke odmah uslijede
 • rusty: ApplePay u HR - [link]
 • stefanjos: koji egotrip majko moja, ok su im stvari ali ono, presmijesno
 • Bertone: Sad kad si spomenuo Film u Kulušiću i teški Štulićev karakter... pa da mu nije bio takav karakter možda Jura Stublić ne bi nikad otišao iz Azre i osnovao JS i Film.
 • drazenp1706: A Leiner i Pađen dan danas pate za raspadom Azre, no Štulić ih ne šljivi ni pola posto, čak im je zaprijetio tužbama zbog projekta “ Pozdrav Azri”. Stvarno težak tip.
 • drazenp1706: Ustvari, prva polovica dekade, znači prva 4 albuma. Ne treba zaboraviti da je “Ravno do dna” uvršten među najbolje domaće live albume, nakon “Filma u Kulušiću”, naravno :)
 • drazenp1706: Prva dekada od Azre je ok, sve kasnije je teški trash. Mene su ipak više palili Film i Idoli. Azra, onak...
 • kupus: [link]
 • kupus: petrovicpetar
 • smayoo: Zašto "tužan kraj". On je uvijek bio težak karakter i ne sasvim socijalno prilagođen. Ja mislim da se on jednostavno nastavio razvijati u svom smjeru, a mi bismo htjeli da nije. :)
 • drazenp1706: Azra, kakav tužan kraj nekad iznimnog umjetnika.
 • rusty: Stefan... samo se javi... ;)
 • smayoo: Ja ti imam neke od popularnijih stvari po nekoliko CD kompilacija
 • smayoo: Ali siguran sam da među nama starim konjima ima dosta onih koji imaju kolekciju Azre na vinilu. Ja u to doba nisam bio neki superfan pa osobno nemam (bio je cimer, on je imao sve :) ).
 • smayoo: Yep. To je Johnny... :D
 • stefanjos: mi moze netko objasnit bend azra i interent, zasto apsolutno nema nigdje nista za poslusat, nikad ih nisam slusao, ali u bendu skidamo neke njihove stvari, na youtube nista pametnoga, sve nesto lose, dodem na ultimate guitar traziti tablaturu, tamo pise da je izvodac trazio da se skine sve sto ima veze snjima, pa jesu oni normalni? lol umislili se da su freddie mercury
 • Mejo: stvar je do vegetacije, naša je navikla na jak vjetar njihova u ZG i nije, ja vidio sliku diglo stablo enormno, kad ono sloj zemlje ko papir a korjena nema nigdje sve diglo
 • rusty: HAHA to je istina
 • JOHN: Kad zbijamo šale, činjenica je onda da u Rijeci i Šibeniku nema što odpuhat. Sve je u Zagrebu.:-)
 • stefanjos: lol, odrastao sam u rijeci, sibenik pohodim cesto, sada zivim na tresnjevci, puhalo je, ali nije tako jako puhalo :D
 • rusty: Stari moj... trebate vi malo češće doći na obalu... pa da vidite što je vjetar.
 • Daddo: Grad mladih (Pionirac) jučer odsječen... 3 stabla pala na prilaznu cestu, u šumi još 10ak srušenih i puknutih po pola... intervenirali vatrogasci jer je potrgalo strujni kabel...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO