Macbook Pro_prvi put
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro_prvi put


02.01.2019 | 20:58
@m@xym
Ja se slažem s tobom u svemu što si napisao, ali ne govorimo o istom.
@JOHN ne ide na net putem bakrene parice nego putem koaksijalnog kabla (kabelski modem/router) i isti nije toliko osjetljiv na promet (drugih korisnika) SDTV je najbolji dostupan u HR i gledanje TV-a nema utjecaja na internet.
Osim toga, trenutno je u testnoj fazi DOCSIS 3,1 standard koji putem kabla može gurati do 10 Gbps downstreama i do 1 Gbps upstreama tako da to nema veze da mogućim brzinama na bakru.
Uostalom, po trenutnom standardu kojeg koristimo mogli bi kad bi htjeli bez problema korisnicima dati 344 Mbps downstreama (mislim da je plafon 400 Mbps po 3,0 standardu) i 124 Mbps Upstreama, ali ne žele jer nemaju zdravu konkurenciju na tržištu.
03.01.2019 | 11:10
Utjecu drugi korisnici koji su spojeni na zajednicki cvor, ali mislim kako to danas ne bi trebao biti problem.
03.01.2019 | 13:49
Čitao sam i ja o tome po raznim forumima, ali IRL u kvartu (pa i u drugim gradovima gdje BNet ima godinama svoju infrastrukturu) nikad od nikoga nisam čuo da ima problema zbog broja korisnika na istom čvoru.

Problema sa internetom sam nekad davno imamo i ja, ali ne zbog mreže, broja korisnika i sl. nego zbog blesavog tehničara koji mi je naponski adapter Atlante uštekao u TV-Box i adapter od box-a u Atlantu pa Atlanta nije dobivala dovoljno soka kad joj treba i restartala se ili smrzavala. Uglavnom, većina današnjih problema koje korisnici imaju su zbog loših tehničara (DCM je imao svoje tehničare, BNet ih je još imao tako-tako, Vip/A1 danas gotovo da i ne, nego koriste vanjske suradnike/firme).
03.01.2019 | 15:14
Svaka je mreza podkapacitirana i ovisi o broju korisnika. Zato se korisnici ne mogu dodavati u nedogled.
03.01.2019 | 19:51
Slažem se da svaki pružatelj usluge ima ograničen broj raspoloživih IP adresa pa zbog toga korisnike stavlja na CGNAT, a kako većina korisnika nema pojma o tome, ni ne bune se. Ona manjina koja zna (ako koristiš internet malo duže i malo drugačije, onda vidiš anomalije, usporenja i nemogućnost i poteškoće u korištenju određenih servisa do kojih dolazi zbog dijeljene IP adrese) nazove telefonom ili pošalje mail i skinu te sa CGNAT-a (mene su u zadnjih 10 godina tri puta bez pitanja stavili na CGNAT i makli odmah čim sam ih nazvao).

Što se pak tiče same infrastrukture koju je postavio DCM prije deset i više godina po kvartovima u ZG i ST (za ostale gradove ne znam, ali je vjerojatno slično) sigurno nisu podkapacitirane jer su polagali svoje vodove u zemlju, gradili svoja čvorišta i sve drugo kaj uz to ide, danas kad se u većini slučajeva ide na iznajmljivanje već postavljenih optičkih vodova ili korištenje postojeće telefonske infrastrukture to nije tako, ali nije ni bitno jer cijelo vrijeme govorim o kabelskom pristupu internetu a ne o bakrenoj parici ili optici.

Uostalom, mjerenja propusnosti koje sam do sad radio, isključivo radim u dijelu dana kad je vršno opterećenje (od 17 do 23 sata) i nikad nisam vidljivu i osjetnu razliku u dobivenim rezultatima, a baš ne vjerujem da sam na čvoru preko kojeg samo penzioneri gledaju TV

PS. Osjetnu razliku sam samo vidio u odnosu koji OS koristim, tj. MacOS i Linux imaju bez problema stalnu propusnost od 80/15 dok na Windowsima 7/10 i sa istim hardverom na kojem je Linux plafon bude 65/15.
03.01.2019 | 20:08
Jednostavno razliku vidiš na svojoj mreži. NA dva uređaja paralelno pusti speed test i ne budeš dobio max. brzinu, već se bude rasporedila. Tako je i u čvorovima.
Naš čvor u kući/stanu je access point.
03.01.2019 | 22:52
Bertone,

Nije toliki problem u nedostatku IP adresa, koliki u ograničenom bandwidth-u.

Ne znam kakvo je točno stanje sa B-net-om, ali niti jedan davatelj internet usluga nije toliko glup da kapacitira svoju infrastrukturu tako da zadovolji maksimalni potencijalni bandwidth (situaciju u kojoj svi korisnici tog operatera istovremeno koriste maksimalnu moguću brzinu internet priključka), ili da prilikom izgradnje svoje mreže odmah ugrade svu potrebnu opremu za sve trenutne i potencijalne korisnike na području koje pokrivaju.

Nije toliki problem razvući kablove koji će zadovoljiti određenu potrebu za bandwidth-om, ali komunikacijska oprema košta, zakup internetskog prometa za potrebe njihovih korisnika također košta. Zakupom prevelikog kapaciteta plaćali bi (bez potrebe) bandwidth koji ostaje neiskorišten, a zarada od najma korisnicima bi im bila ista (kao i kada bi unajmili vod one brzine koja im se javlja u vršnim periodima). Kupnja telekomunikacijske opreme koja bi ležala neiskorištena, je de facto bacanje novca.

Zato svaki davatelj internetskih usluga kapacitira svoju mrežu tako može pokriti vršnu potrošnju uz eventualno djelomično smanjenje brzine u nekim periodima.

U mobilnoj mreži stanje je čak i nešto gore.
Recimo, imam tu sreću (ili nesreću, zavisi kako se uzme) da živim u Dubrovniku, svjetski poznatoj turističkoj destinaciji sa cca. 40-ak tisuća stanovnika, i otprilike isto toliko turista u špici sezone (7. i 8. mjesec). S obzirom da već duže vrijeme koristim LTE (na 'obje' nacionalne telekom mreže), znam iz iskustva da je u tim 'vršnim' mjesecima, brzina download-a na razini malo lošijeg ADSL-a od prije par godina (1-3 Mbita), dok je uobičajena brzina tijekom godine solidnih 50-70 Mbita, ovisno o poziciji.
Dakle, očito je da (zbog izražene sezonalnosti) nisu u stanju pružiti maksimalnu brzinu svim korisnicima u vršnim periodima, jer bi to vjerojatno bio bačeni novac.

Naravno, kada govorimo o pružanju usluge rezidentima (dakle u fiksnoj mreži) ove sezonalnosti nema, ali se svejedno mora voditi računa o broju korisnika, i količini prometa koji oni generiraju, te praćenjem tih parametera, nadograđivati mrežu kako ne bi dolazilo do osjetnog smanjenja brzine kod krajnjih korisnika. Pitanje je samo, koliko ažurno naši davatelji internet usluga to i rade.
04.01.2019 | 00:05
Opet se slažem sa svime što ste napisali, ali govorim vam iz perspektive korisnika kablovskih usluga od mislim 2005. godine, nemojte me sad držati za riječ, godina više ili manje, davno je to bilo, ali znam da sam bio među prvih 100 korisnika kojima su spojili xnet na danas smiješnih 128/64 kbps, ali je tada to bila jedina usluga sa flat internetom koju je bilo koji operater davao u HR (mislim da je T-Com u to vrijeme davao ADSL na 384/128 kbps, ali uz ograničenje od 512 MB prometa mjesečno).

Uglavnom, kako su mi telefon i TV spojili nekih pola godine ranije i bio sam možda jedan od bijelih testnih miševa često sam komunicirao sa njihovom tadašnjom servisnom službom i po njihovim riječima su već tada već mrežu dizajnirali sa razmišljanjem o 20 godina unaprijed i da će im uslugu uzeti 50% korisnika u N.Zagrebu. Iskreno vjerujem da će Vip/A1 za par godina uništiti do kraja ono što su drugi prije njih napravili dobro za korisnike pa ću onda i ja vjerojatno drviti zbog problema koje ću imati, ali za sada kod mene godinama nema problema zbog broja korisnika i sa zagušenjem mreže.

@žabac, ona brzina sa prethodnje stranice je izmjerena za vrijeme dok je klinac na drugom kompu igrao Fortnite pa je i on malo koristio resurse routera, ali kako mi nije teško isprobavati staviti ću dva MBP jednog pored drugog i istovremeno odraditi test pa ćemo vidjeti što će se dogoditi
04.01.2019 | 07:09
Upali na par uredjaja YT u 4K i onda mieri.
04.01.2019 | 08:34
... zaboravio si da obavezno trebam pokrenuti i torrent klijent
04.01.2019 | 10:22
Torrent mislim da ne generira veliki i konstantni protok ako je guzva, vec se prilagodjava.
08.01.2019 | 18:39
Odabrao sam si Croatian tastaturu, ali imam jedan problem s tim odabirom.
Jel moguće negdje podesit da se zamjene slova y i z, pod Croatian?
Naime ako podesim da je Croatian -PC onda mi to riješi problem, ali mi se pojave novi i to takvi da su simboli raštrkani i ne odgovaraju onima na tipkovnici
08.01.2019 | 18:44
Kaj nemaš mbp tipkovnicu s našim znakovima ?
08.01.2019 | 18:46
Ščupaj tipke i zamijeni ih.
08.01.2019 | 18:55
cariblanco kaže:
Kaj nemaš mbp tipkovnicu s našim znakovima ?


Imam al su mi krivo fizički stavili y i z. Za moje PC pojmove, u proteklih 30 godina, tipke su bile na pravom mjestu. Kod Apple je to obratno.

energyman kaže:
Ščupaj tipke i zamijeni ih.


To bi trebao sam moći ili je ipak bolje odnijeti u servis? U pitanju je MBPro 2018.
08.01.2019 | 19:01
A gle, ja imam air s Švedskom tipkovnicom i imam odabir našu tipkovnicu. Nemam taj problem s X i Y, ali već napamet znam gdje su mi; č,ć,ž i š ...sve je stvar rutine, ako i ostaviš tako vremenom ćeš se naviknuti.
08.01.2019 | 22:24
Teško, jer svaki dan koristim PC i MBPro! Na jednoj tastaturi moram zamjenit fizički tipke.
09.01.2019 | 07:41
Ja isto svaki dan koristim oba i ne smeta.
Na PC-u je lakse fizicki zamjeniti tipke jer bi tipka na MBP mogla puknuti i onda si u velikom problemu.
09.01.2019 | 08:34
A probaj otići u iStyle i zamoliti da ti dečki u servisu zamijene tipke, uvali im za kavu i bok.
18.01.2019 | 10:14
Ima li netko iskustva s ovim proizvodima, možda neka alternativa?
StarTech.com S251BU31C3CB www.startech.com/fi/HDD/Enclosures/usb-c-sata-enclosure~S251BU31C3CB
Satechi B01FWT2N3K satechi.net/products/satechi-type-c-aluminum-hdd-ssd-enclosure
22.01.2019 | 19:09
Koji youtube downloader koristite? Ima ih gomila, pa da mi malo suzite izbor prema iskustvima. Neka free varijanta ili nešto sa simboličnom cifrom.
22.01.2019 | 19:18
Ne treba ti. Safari može ali malo treba poraditi.
1. Safarei>Preferences i uključu Develop menue
2. Nađi video
3. Develop>User Agent>Safari-iOS 10-iPhone (prebaciti će se kao na prikaz za telefon)
4. desni klick i Download Video

Ako je za neko ozbiljno skidanje višestrukih videa, onda ipak bolje neko program, ali za neobavezno ovo je sasvim OK.
22.01.2019 | 19:35
zabac kaže:
Ne treba ti. Safari može ali malo treba poraditi.
1. Safarei>Preferences i uključu Develop menue
2. Nađi video
3. Develop>User Agent>Safari-iOS 10-iPhone (prebaciti će se kao na prikaz za telefon)
4. desni klick i Download Video

Ako je za neko ozbiljno skidanje višestrukih videa, onda ipak bolje neko program, ali za neobavezno ovo je sasvim OK.


Ti imaš neki privatni Safari, nema te opcije u normalnim Safarijima.
22.01.2019 | 19:41
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.
22.01.2019 | 19:42
cariblanco kaže:
Ti imaš neki privatni Safari, nema te opcije u normalnim Safarijima.


ScreenShot2019-01-22at20.42.49.png
22.01.2019 | 20:16
JOHN kaže:
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.

Ako je video mjuza može ClipGrab. Besplatan.
22.01.2019 | 20:44
čini mi se ok.
22.01.2019 | 22:34
Imam ga na Macbooku jer sam jednom trebao nešto skinuti a bio sam na putu , te sam na brzinu dok sam imao wifi njega instalirao. Jednostavan za korištenje a koliko se sjećam ima i konverter tako da je OK !
23.01.2019 | 05:52
JOHN kaže:
Hvala na prijedlogu ali na taj način nemam opciju da napravi samo download muzike, što mi je u biti češći slučaj.


To odradiš u QuickTimePlayer-u File>Export>Audio Only...
23.01.2019 | 07:40
Hvala obadvoma. Svašta sam sam sada saznao.
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 16 minuta
 • zabac: Ne radi stabilno. Musicava aplikacija. Koji puta kad kliknes na sliku, ne mozes natrag.
 • JOHN: Mada se zna tu i tamo srušit nakon više listanja
 • JOHN: Na 12.3.1 radi normalno
 • m@xym: radi
 • marvin: Da li netko može provjeriti na iPhoneu da li mu radi aplikacija Njuškalo? Meni stalno vrti kružić i ne ulazi u nju.
 • abajo: iDefrag je bezveze, jer to na os x nema smisla, iPartition je odličan alat
 • zabac: Da li vrijede te aplikacije?
 • smayoo: To su one aplikacije iDefrag i iPartition koje su ljudi dali badava na download jer više ne rade na Mojave
 • Daddo: [link]
 • Daddo: kaže kernel panic nešto Coriolis Systems?
 • energyman: [link]
 • energyman: Moze li tko iz ovoga dekodirati koji kext/software mi je izazvao kernel panic i nemogucnost bootanja sustava?
 • stefanjos: tko je mene bio pitao za apple cinema display? nasao sam jedan za 2600kn pa nek se javi proyvani da proslijedim detalje
 • smayoo: :)
 • Daddo: Eid mubarak i tebi smayoo....
 • smayoo: Svima koji ga slave čestitam Kurban-bajram! :)
 • Daddo: sredstva su upravo to - sredstva. služe nekoj svrsi. Ali velim, mene ne čudi da su rekli ok evo vam i kartica. Ako je mogao I.T. što ne bi mogao Tim C.? :D
 • Riba: Sredstva plaćanja me ne fasciniraju, neovisno od koga dolaze.
 • Daddo: mislim, ako možedu kriptovalute bez kartica, a zašto ne bi jedna tvrtka sa stvarnim kapitalom napravit karticu i čitav sustav plaćanja?
 • smayoo: Zar je to neka veća glupost od raznih điđimiđi bankarskih kartica? Prozirnih, s nekakvim plutajućim ribicama, zlatnim, srebrnim, crnim... :)
 • Riba: Bože ja sam već zaboravio na tu glupost. :(
 • energyman: [link]
 • Riba: Koristis li originalni punjac? Meni na Androidu na nekim srot punjacima ne radi dobro touch screen dok se puno, mozda je do uzemljenja (?)
 • smayoo: Piši u forum
 • big_mac: ajfon 8 dok se puni otisak prsta ne otkljucava odmah nego treba cekat i ponovo stavljat prst na citat ili ne zeli otkljucat uredaj pa moram lozinku upisivat.Cim ga maknem sa punjaca sve ok radi iz prve.Ima neko slicno iskustvo?
 • zabac: BUG nije referenca. Poznato je kako ne vole Apple jer. Ih valjda ne financira. Nikad pozitivna inisu pisali, vise je bilo rezervirano. Zasto se tako ne osnose prema autima “za suplo manje se sobije brzi auto”.
 • Dijete: al ponavljam se...
 • Dijete: nadam se da novi Mac Pro, revizija 2 dolazi sa Apple Arm Cpu
 • Soffoklo: Novi Mac Pro koji još nije ni krenuo u prodaju već je zastario - [link]
 • smayoo: :D
 • Gjuroo: Ko? Hypo banka?
 • smayoo: Zanimljivo. Između redaka one hrpe PR bullshita čitam da su popušili ružan gubitak tržišta pa se sad grčevito bore protiv toga tzv. "rebrandingom" (čitaj: promijenili smo ime i ništa više i sad se nadamo da ćete to popušiti";) :)
 • ping: Filemaker se ponovno zove Claris.
 • zabac: Od sada jos je nekoliko firmi koje sakupljaju vase navike.
 • zabac: Ja sam primjerio kako keš nikad ne odbijaju. Bilo ili nebilo struje, interneta, dizela ili sunca, keš prolazi.
 • Yonkis: drlovric, zar se nismo za to borili (pod utjecajem Oluje sam)? /s
 • drlovric: Blago vama, sad cete jos lakse i brze moci trositi novce :)
 • erseticmatej: Takoder uspio preko pbz aplikacije, ali moze se direkt i iz waletta, napokon????????
 • big_mac: Uspio sam dodati preko pbz aplikacije
 • big_mac: Zasto ja i dalje imam samo opciju monese i revoult?
 • Yonkis: Evo, tko ima PBZ karticu može je dodati u ApplePay: [link]
 • smayoo: Ma šalio sam se... :)
 • zabac: Ako ne moze kupiti golo kuciste, neka kupi cijeli G5 i izvadi sve iz urtobe.
 • smayoo: Zar G5 ima visak u sebi? Zašto? Mora idealno okomito stajati? ;)
 • zabac: Kupi cijeli komp i izvadi visak.
 • smayoo: piši u forum, ili u oglasnik
 • icolada: bok, zanima me gdje se kod nas moze nabaviti kuciste od powermaca g5? planiram stavljati atx maticnu u njega
 • Daddo: ja vam uz smayine želje kojima se pridružujem želim i sretan dan hrvatskih branitelja.
 • smayoo: Svima želim sretan Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti! :)
 • Yonkis: Apple suspends access to Siri recordings [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO