Novi Hardware 2018
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi Hardware 2018


31.10.2018 | 18:00
Evo da otvorim temu oko novog hardwera s zadnjeg apple predstavljanja.

Mene najviše zanima mini i ozbiljno mislim da je vrijeme da zamjenim ovaj iz 2012. Koliko sam do sad isčitao na netu, mislim da će memorija biti dostupna za vlastitu zamjenu, jer kad bi ga napunio s njihovom memorijom, mogao bi si kupiti još jedan mini za tu lovu. Razmišljam uzeti s najačim procom i7 i 256 Gb diska mi je sasvim ok, ionak će sve biti spojeno na NAS a tamo imam prostora dosta.

Vidim da i kolega @rusty razmišlja o njemu, ali mi nikak nejde u glavu za što se može koristiti 10G ethernet ?
31.10.2018 | 18:25
iPad Pro mi se sada konačno čini kao prava stvar, pogotovo zato jer su mu omogućili spajanje na vanjski monitor. Zaista me se dojmio, jedino još da Apple s vremenom konačno izbaci pravi, ozbiljniji file manager, to bi mi tada sigurno u potpunosti zamijenilo Mac. Ionako i sada provodim više vremena na iPadu nego na Macu.
31.10.2018 | 18:37
cariblanco kaže:
Vidim da i kolega @rusty razmišlja o njemu, ali mi nikak nejde u glavu za što se može koristiti 10G ethernet ?


Jedina logicna primjena koja mi pada na pamet jest (multi-cam) video editing ogromnih fileova koji se vuku sa NAS-a (ili drugog Mac-a). No, da bi to imalo smisla i NAS i drugi Mac bi trebali takodjer podrzavati 10G ethernet i imati dovoljno jak diskovni podsustav koji bi mogao iskoristiti te brzine. Ne znam koje ce biti cijene tog apgrejda, ali ako nije nesto preskupo zasto ne?
31.10.2018 | 18:42
Taj apgrejd je 100 $ , znači kod nas oko 125 E.
31.10.2018 | 19:07
Mene je veselio novi iPad Pro, ali sam odustao jer ipak previše košta s meni dvojbenom primjenom.
Nova olovka je 135€!
Jedino što mi se sviđa je novi MacBook Air i u budućnosti ga budem kupio u inčici koja bude onda izašla.
Za nešto ozbiljnije i jače, probati ću nabaviti jedam MacPro 5.1 (ili 3.1) onaj aluminijski.
Mac Mini me nikad nije oduševljavao i interesirao (mada je moj prvi Mac) osim cijenom (najjeftiniji Mac u ponudi).
31.10.2018 | 20:31
moram priznati da mi je mac mini 6 core "zagolicao maštu" i baš si razmišljam da odustanem od mb proa 2018 te uzem novi mini.. samo me muči nadogradnja memorije, za sada ovako na brzinu nisam uspio pronaći podatak jeli "zalemljena" ili se može nadograditi ?
31.10.2018 | 21:13
Kaj se 10G etherneta tiče..
U zadnje vrijeme jako često dobim photoshop file od 2-10GB koji je prava muka ako ga držiš kao ja na NAS-u. Pogotovo kada više ljudi istovremeno pristupa nekim radnim datotekama. Npr. imaš više računala koja istovremeno u Illustratoru/InDesignu imaju linkane veće file-ove s NAS-a.
Jedini problem je ovaj koji je Superunknown spomenuo, da bi cijela infrastruktura trebala biti 10G da sve ima smisla.
Mislim da će novi Mac mini biti bomba. Pogotovo ako je RAM nadogradiv.
Ono što me ljuti je da "stari" Apple Pencil (koji sam kupio prošli tjedan) nije kompatibilan s novim iPadom Pro. Moram priznati da me to malo uznemirilo...
31.10.2018 | 21:19
Mislim da će se moći nadograditi, naime, kada je memorija zalemljena na matičnu ploču onda se spominje naziv "onboard memory", ali kada je odvojena onda se naziva "DIMM" memorija, odnosno "SO-DIMM" u slučaju prijenosnih ili mini računala. Koliko sam vidio po slikama, jasno je prikazana pločica memorijskog modula, no sada jedino ostaje pitanje da li će se zasebno moći kupiti memorijski moduli koji će biti kompatibilni sa Minijem. Poznavajući Apple tu bi moglo biti problema, prvenstveno sa prepoznavanjem memorije drugih proizvođača.

Bilo kako bilo, treba pričekati recenziju sa iFixIt-a pa ćemo onda znati više. Jedino sam za SSD negdje pročitao da ga nije moguće zamijeniti, čini mi se na Macworld-u.

Ali ja bih ipak iPad Pro!!!
31.10.2018 | 21:50
Moji dojmovi razbacani:

Mac mini

SO-DIMM znači standardizirani 260 pinski konektor, što je svakako plus samo po sebi i znači da će OWC jednom nekad izbaciti kompatibilne module (za 2012 modele provjereno rade KVR 16LS Kingstonovi moduli, oprobano u 6 ili 7 minija).

Ono što bi mogao biti problem je komplicirana ugradnja, odnosno činjenica da će memorijski utori biti(vjerojatno) prilično nedostupni krajnjem korisniku, te će trebati rastavljati i micati hrpu osjetljivih kabela i paziti da se ne oštete konektori (nešto slično kao što je sad zamjena diska na određenim modelima). Cijene DDR4 memorije su relativno visoke i teško da će drastično pasti, pa je i pitanje isplativosti "kasnije" nadogradnje legitimno sasvim.

10G - o da, o da i o da. Ne zbog danas i sad, nego zbog svih onih 8K sadržaja koji nam dolaze ( )

TB3 + eGPU - napokon!

No najviše od svega veseli napokon vraćanje na više od "samo" dvije jezgre već u osnovnom modelu.

iPad pro

Ne razumijem ovu tezu sa preskupom olovkom... dok nije izašao novi model, ono što je bilo kompatibilno sa ipad 6 i iPad pro modelima koštalo je te iste novce koje sad košta ovaj novi model.

Sam uređaj, ako bude po cijeni ulaznog modela u eurima kod nas, definitivno će biti odlična kupnja, no treba računati i na olovku, jer bez olovke taj "pro" nastavak prilično gubi svoje draži. Photoshop punokrvni u 2019-oj je definitivno odličan argument za prodaju baš novog pro modela.

Macbook Air 2018

Samo pitanje inžinjerima iz Applea - pa kako? Kako ugurati SVE nabrojano i SVE novo u još manje kućište? Da, šteta što niste startali sa 256 SSD-om ali ne može baš sve kako bih ja htio...
31.10.2018 | 21:58
Cijena olovke uopće nije sporna, nego problem da očito nisu imali zacrtani neki smjer u kojem će razvijati stvar. Olovka inače radi mrak, prvenstveno koristim Affinity alate na 12,9 iPadu.
31.10.2018 | 21:59
Daddo kaže:

10G - o da, o da i o da. Ne zbog danas i sad, nego zbog svih onih 8K sadržaja koji nam dolaze ( )

Ne vjerujem da za 8K treba više od 100-150 Mbita.
Više me brine da taj Mini vjerojatno neće ni moći dekodirati 8K.
31.10.2018 | 22:09
ne razumijem čemu pesimizam... pa naravno da će dekodirati... malo crne magije preko TB3 porta (slučajno ili ne, TB3 adapter na ethernet je postojao i prije i znamo da je 10G brzinu nudio ) et voila...
31.10.2018 | 22:45
Air je totalno zanimljiv uredaj ali mi je malo ostao gorak okus zbog procesora koji je u njemu. Mislim da je to ipak preslabo s obzirom na cijenu i da je isplativije ici na ulazni Macbook Pro sa sedmom generacijom. Razlika u cijeni je stvarno zanemariva. Jasno mi je da su stavili bolji proc da bio to bio drugi Macbook Pro ali opet...
01.11.2018 | 05:36
@Daddo
iPad pro

Ne razumijem ovu tezu sa preskupom olovkom... dok nije izašao novi model, ono što je bilo kompatibilno sa ipad 6 i iPad pro modelima koštalo je te iste novce koje sad košta ovaj novi model.


Nije.... Olovka 1 kosta $99. Olovka 2 kosta $129
01.11.2018 | 06:32
amg kaže:
Air je totalno zanimljiv uredaj ali mi je malo ostao gorak okus zbog procesora koji je u njemu. Mislim da je to ipak preslabo s obzirom na cijenu i da je isplativije ici na ulazni Macbook Pro sa sedmom generacijom. Razlika u cijeni je stvarno zanemariva. Jasno mi je da su stavili bolji proc da bio to bio drugi Macbook Pro ali opet...


To je komp namijenjen studentariji, kućnim dokoličarima i onim profijima koji ne rade na njemu baš 4K video editing i 3D rendering. Baterija traje dugo, tanak je i lak za nošenje i to je u situacijama kad si po cijeli dan na nekom sajmu, pa onda moraš prekrcati fotke, odabrati one za objavu i napisati osvrt svega viđenog puuuuuuuno bitnije nego još koja jezgra i dodatnih 700 grama težine. Komp je izvrstan, jedino im zamjeram škrtarenje na portovima jer te ovako tjeraju u nabavku periferija koje onda negiraju jednostavnost korištenja i čistoću dizajna (da ne spominjem da dodatno koštaju) i ono najbitnije, sad sa žicom od napajanja možeš povući komp na pod; s magsafe utorima to nije bilo moguće...
01.11.2018 | 08:54
Hja... Kad se radi o Airu, u biti, već su i stariji modeli bili toliko lagani da je teško bilo potrefiti trzaj kabelom koji bi odvojio magnetni konektor, a ne povukao komp za sobom. Tako da - ako mene pitaš - već je kod njih smisao magsafe konektora izgubljen.
01.11.2018 | 08:58
Daddo kaže:
Ono što bi mogao biti problem je komplicirana ugradnja, odnosno činjenica da će memorijski utori biti(vjerojatno) prilično nedostupni krajnjem korisniku, te će trebati rastavljati i micati hrpu osjetljivih kabela i paziti da se ne oštete konektori (nešto slično kao što je sad zamjena diska na određenim modelima).


Zadnji model Minija kod kojeg je to bilo tako je, mislim, late 2009. Onaj koji se morao otvarati špatulama. Od Mid 2010 modela nadalje svi su Miniji imali odozdo plastični poklopac koji se odvrne (zatvaranje na "bajonet") i odmah ispod njega su bila dva SO-DIMM slota. Nikad ni prije ni poslije nisam vidio nijedan komp na kojem bi zamjena RAM-a bila jednostavnija.

Zar je to sad promijenjeno? Baš su izričito tako rekli (nisam gledao event pa pitam)? Ili ti to nagađaš jer nisi nikad vidio Minija pa misliš da je i RAM kompliciran kao HDD za doći do njega?
01.11.2018 | 09:06
Bacio sam oko na apple.com...

mini_mem.jpg
01.11.2018 | 09:39
smayoo kaže:

Zar je to sad promijenjeno? Baš su izričito tako rekli (nisam gledao event pa pitam)? Ili ti to nagađaš jer nisi nikad vidio Minija pa misliš da je i RAM kompliciran kao HDD za doći do njega?


Ne znam da li je promijenjeno... zato moja rečenica i glasi "...ono što bi moglo biti problem...". Ono što znam i vidim na slici koju si linkao je da nema nijednog ventilatora u kućištu, a kasnije imaš "cool story" sliku na kojoj mi izgleda kao da isti smeta vađenju RAM-a. Obzirom da taj ventilator treba struju da bi radio, nekakav kabel mora biti.

Minija imam jednog na stolu (doduše model 2014 koji nema "bajonet" i SO-DIMM RAM nego je isti zalemljen na ploču, pa tvoja tvrdnja kako "svi su Miniji..." ne stoji) i jedno 6-7 2010 i 2012 modela sam ugrađivao RAM.

Da, bilo bi odlično da je lako doseći i zamijeniti RAM na novom miniju (kao što je to bilo na 2010 i 2012 modelima) ali nekako sumnjam da će se vratiti tome.
01.11.2018 | 12:15
smayoo kaže:
Bacio sam oko na apple.com...

mini_mem.jpg


A ovo je ono kaj vidiš kad otvoriš poklopac. Treba maknuti ventilator. Ne'š ti drame.....


mini.jpg


Baš kak veli Smayoo, za nekog tko je jednom otvaral onaj mini sa špahtlama, ovo je dječja igra....
01.11.2018 | 12:24
^SuperUnknown^ kaže:
cariblanco kaže:
Vidim da i kolega @rusty razmišlja o njemu, ali mi nikak nejde u glavu za što se može koristiti 10G ethernet ?


Jedina logicna primjena koja mi pada na pamet jest (multi-cam) video editing ogromnih fileova koji se vuku sa NAS-a (ili drugog Mac-a). No, da bi to imalo smisla i NAS i drugi Mac bi trebali takodjer podrzavati 10G ethernet i imati dovoljno jak diskovni podsustav koji bi mogao iskoristiti te brzine. Ne znam koje ce biti cijene tog apgrejda, ali ako nije nesto preskupo zasto ne?


Apsolutno je da cijeli LAN mora na 10G i to danas više nije nešto svemirsko niti skupo. Jasno ovo govorim da ako bi uzimoa minia nema smisla ne uzeti 10G jer je to komponenta koja se ne može mijenjati, a stavljati adapter preko TB je bez veze.

Dakle u mojem slučaju, imac koji preko TB može dobiti 10G je jedan stroj koji bi to mogao koristit, 24bay NAS sa 2x10G koji dolazi je drugi, pa je onda logično da i eventualno mini (kada i ako bi ga uzimao) ima 10G.

No na stranu sada 10G, ovaj keynote je super po meni jedno riječju. Mini je strava uređaj i za običnog usera i kao pravi malo server, a Air se vratio na velika vrata. iPad ne vidim u svom repertuaru, ali je bogami jebena pila.

Sve u svemu super.
01.11.2018 | 14:04
Ako nista drugo, nakon dugo vremena sam dobio neki osjecaj da slusaju korisnike... no i dalje se bojim na sta ce liciti novi Mac Pro.
01.11.2018 | 16:19
Nakon dugo vremena razocarenja, dovoljno sam zadovoljan da sam soreman na nadogradnju. Jos moji macovi vuku svoje ali bi htio neku masinicu sa grafickom. Na svoje nazalost ne mogu nista dodavati (jer tb2 koliko vidim nije bas na ti sa eksternim grafickama) ali ovaj mac mini mi je sjeo ko budali samar. Ozbiljno sam razmisljao o mac pro 5,1. Koji je sigurno snaznija masina. Ali njegova staost me odbija od te zamisli.

Meni ce nadam se do pocetka ljeta stol krasiti mac mini, egpu i nekakv ips display od 24” do 27”. Mis i tipkovnicu vec imam.
01.11.2018 | 17:51
Ja isto nemam zamjerke za novi Mini. Past će u budućnosti sa nekim high DPI monitorom, to je jedino što me muči kod trenutnog.
01.11.2018 | 20:20
Daddo kaže:
Ne znam da li je promijenjeno... zato moja rečenica i glasi "...ono što bi moglo biti problem...". Ono što znam i vidim na slici koju si linkao je da nema nijednog ventilatora u kućištu, a kasnije imaš "cool story" sliku na kojoj mi izgleda kao da isti smeta vađenju RAM-a. Obzirom da taj ventilator treba struju da bi radio, nekakav kabel mora biti.


Ako odeš na apple.com pa uklikaš na novi Mini, i onda skrolaš prema dolje pa na prikazu unutrašnjosti vidiš da se mijenja "highlight" kako skrolaš (dakle neki elementi se pojavljuju i nestaju, da bi se bolje pokazalo ono što žele istaknuti). Uglavnom ovo je neki screenshot gdje sam pokušao uhvatiti prijelaz s ventilatora na RAM.


mini_mem-fan.jpgNaravno da nije jasno iz te slike (znat ćemo za koji dan, kad ga raščerupaju na ifixitu), ali meni djeluje da se RAM može zamijeniti bez da se išta mora demontirati i vaditi. Nije tako lako kao na modelima 2010 i 2012, izgleda malo pimplavo, ali rekao bih kako ipak jesu to tako zamislili.

Minija imam jednog na stolu (doduše model 2014 koji nema "bajonet" i SO-DIMM RAM nego je isti zalemljen na ploču, pa tvoja tvrdnja kako "svi su Miniji..." ne stoji) i jedno 6-7 2010 i 2012 modela sam ugrađivao RAM.


Ne razumijem što ne stoji? Ako kažeš da si ugrađivao RAM u jedno 6-7 modela 2010 i 2012, onda znaš o čemu pričam. U tim modelima RAM kekse može zamijeniti bilo tko.

Da, bilo bi odlično da je lako doseći i zamijeniti RAM na novom miniju (kao što je to bilo na 2010 i 2012 modelima) ali nekako sumnjam da će se vratiti tome.


Očito se nisu vratili tome (na tim je modelima tako smješten RAM bio vjerojatno fiksna točka u projektnom zadatku) jer nisu mogli pomiriti sve zahtjeve, ali, velim, iz te slike, moj je zaključak da je RAM ipak "user replaceable".
02.11.2018 | 01:25
Da li ovaj Mac mini moze da se spoji na cinema display 27" (2010)? Ovaj display nema thunderbolt port.
02.11.2018 | 04:11
Drow kaže:
Da li ovaj Mac mini moze da se spoji na cinema display 27" (2010)? Ovaj display nema thunderbolt port.


Googlao sam za TB3 (koji je identičan USB-C) port to displayport adapter i isti postoje i ima ih, npr. OVO ili OVO, tako da vjerujem da je spajanje moguće.

@smayoo: Ponovit ću, bilo bi super da si u pravu, no da li bi onda RAM upgrade koštao toliko kod kupovine? Skloniji sam vjerovati da će ga zakomplicirati do bola, nažalost.
02.11.2018 | 04:58
RAM upgrade kod Applea je uvijek bio skup, neovisno o tome koliko ga je jednostavno sam staviti.
02.11.2018 | 06:13
Nekako imam osjećaj da će nešto zakomplicirati vezano uz zamjenu RAM-a na Miniju. Da, biti će ga sigurno moguće zamijeniti, no postavlja se pitanje tko će ga moći zamijeniti, i da li će biti problema sa kompatibilnosti. Svašta mogu izmisliti, samo da bi ga u konačnici Apple mogao mijenjati, a ne sam korisnik.

Na ploču nije zalemljen vjerojatno iz razloga da se kasnije može zamijeniti u slučaju kvara, tj. nadograditi po potrebi.

Ako će ga ipak moći zamijeniti sam korisnik, i to sa RAM modulima drugih proizvođača, to će biti izvrsno, ujedno će to biti i najbolji i najkompletniji Mini do sada.
02.11.2018 | 08:34
Ovdje ide zamjena bez problema,nema teorije da su zalemili keks iznad keksa.Na samom cooler-u imaju 2 sarafa sa strane tako da ni to nece biti problem skinuti. Sto se tice drugih proizvodjaca rama 100% sam siguran da ce to raditi,nije ni apple toliko glup da posebno placa da se za njih pravi ram.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 21 minuta
 • marvin: Ako ga danas oko 19h ne najave ništa od October Eventa, ali Kuo kaže također da ga neće biti nego da čekamo proljeće..
 • zkap: Tako navodno proizlazi iz dosadašnjeg kalendara, Ako ne bude October event, čeka se proljeće jer Apple ne radi November event, a malo je već kasno u listopadu...
 • zkap: October event će ili biti najavljen sutra/prekosutra ili ga nema uopće, nego čekamo proljeće.
 • Zdravac: ;)
 • Zdravac: Evo, radi vjerodostojnosti Djurinog posta vadim iz ladice i palim svoj iPhone 3G
 • drpongrac: Ima nešto u tome, ja sam tek prije koji dan kupio novu sedmicu :)
 • Djuro genijalac: Mislim da bu većina ljudi tu, bez namjere da uvrijedim bilo koga, imala 11-cu kad izađe 14-ca....
 • big_mac: Vi koji imate 11ke ima li istine u tome?
 • big_mac: [link]
 • marvin: Ljudi šta mislite, hoće biti ove godine October Event sa novim iPad-om i novim Macbook-om? Da li se igdje spominje? Ili će sve biti odgođeno za 2020-tu?
 • Bertone: :)
 • Zdravac: John me pretekao, hehhe
 • Zdravac: Bertone, gle dolje; Piše da forum trenutno prati 514 anonimaca. Pazi da ti žena nije jedna od njih! :)
 • JOHN: Pazi da te žena ne dohvati. Ostat češ bez svega!:-)
 • Bertone: Eee lijepo je s vremena na vrijeme napraviti potpuni reboot,... i ja bi isto tako da mogu samo bi promjenio i ženu :D
 • drpongrac: Mijenjao sam i mail, prodao Mac mini, kupio novi iPhone 7. Napravio sam reset svega.
 • smayoo: Možda i jesu, ali se Dražen nije sjetio pitati... :)
 • Bertone: Zašto? Pa kaj nisu admini mogli promijeniti nick?
 • drpongrac: Pozdrav svima, otvorio sam novi account na jabučnjaku, prije sam bio drazenp1706..
 • drlovric: Nisam ni razmsljao o tome iskreno. Nemam Steam, jer igram uglanvom na PS4. Pokusat cu nac demo da vidim moze li to moj MBP 2018 uopce vrtiti.
 • kupus: [link]
 • kupus: ne znam jesi li je mislio uzet preko storea, ali ako to nije pod mus, na steamu imas opciju da vratis igru
 • drlovric: Jel ima neko Tropico 6 da cujem dojmove o tome kako to radi na MBP? :)
 • Dijete: fala @zoranowsky ... i bum...
 • smayoo: piši u forum, Ivane...
 • Zdravac: ivan, nisam 100% siguran, ali mislim da trebaš to dodati / instalirati preko office 365 web stranice
 • ivan.ocd: Zna li netko kako prilagoditi Office Word 365 za Mac tako da imam hrvatski jezični paket i bolju provjeru gramatike? Zasad mi je sve na engleskom, a provjera pravopisa je ok, ali dosta lošija bez jezičnog paketa.
 • JOHN: Ima koja alternativa u tim krajevima ili se bolje držati Ubera?
 • JOHN: Super
 • Borostef: @JOHN Koristis ovu kakva je, nema potrebe za ikakvim podesavanjima
 • JOHN: Imam uber aplikaciju i u HR sam ju koristio valjda dva puta. Ako odem u Stuttgart, dali moram posebno nešto podesiti na aplikaciji, instalirati novu aplikaciju ili koristim ovu kakva je?
 • zoranowsky: pardon je treba pisati!
 • zoranowsky: i daj reci Aldous da sam ju pozdravio :)
 • zoranowsky: @dijete ponosim se tobom!
 • rusty: no go
 • stefanjos: quick question, toshiba HDD go ili no go?
 • JOHN: odnosno izražaja!
 • JOHN: Pa meni je baš ekstremna i prikladna u kontekstu ove umjetnosti.:-)
 • Bertone: Zašto misliš da je ispred našeg vremena nego smo navikli? Možda je iza nas :)
 • smayoo: @energyman: business application product development?
 • smayoo: "Ekstremna" nije baš prikladno reći u kontekstu umjetnosti. Meni to sugerira nešto nasilno. Ja bih prije rekao "više avangardna nego što smo navikli".
 • JOHN: Za moje okvire ipak pomalo ekstremna umjetnost
 • energyman: kako bi preveli sa hrvatskog na engleski poziciju "razvoj poslovnih aplikacija" ali ne u smislu developmenta nego product managementa
 • Dijete: cak i svjetski priznata umjetnica, iz malog sela u malom novom zelandu... al nije za svakoga...
 • JOHN: ona je neka vrsta umjetnice?:-)
 • Dijete: ona bas zasluzuje paznju kod slusanja.. a koncerti su joj mrak... publika zasuti kad se pojavi i baci magiju :D
 • smayoo: Zanimljivo. Ali trebat će mi više gledanja... :)
 • Dijete: [link]
 • Dijete: Za laku noc iz djetetove kucne radionice :D
 • Zdravac: Ono što me fascinira je, koliko DOBRO radi sinergija Mac mini, Apple TV i Macbook Air. Jednostavno NIKAKVIH problema nema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO