Samsung external SSD T3 formatiranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Samsung external SSD T3 formatiranje


17.04.2018 | 10:00
Pozdrav ekipa,

Imam problem sa externim Samsungovim T3 SSD-om (500GB)

Da krenem od osnovnog:

MacBook Pro 13" 2016
macOS High Sierra 10.13.4

Externi SSD vec spomenut...

Prilikom pokusaja da formatiram disk na JHFS+ (tvornicki dolazi sa ExFAT) koristeci Disk Utility, klasicno sam krenuo sa "Eraise", i tu se sve poremetilo... sad kada spojim disk izbaci mi ovo...


Prilog/zi Screen Shot 2018-04-17 at 11.48.31.png nije/su pronađen/iU Finderu je prikazano samo ovo...


Prilog/zi Screen Shot 2018-04-17 at 11.51.49.png nije/su pronađen/iKada udem u Disk Utility prikazuje se ovo


Prilog/zi Screen Shot 2018-04-17 at 11.53.14.png nije/su pronađen/iDakle Mac prepoznaje samo 131,1MB i na tome je smjesten Samsungov set-up software. Kada pokrenem set up software opet mi izbaci gore prvu sliku i nista

Sto sam do sada pokusao:

1. Skinuo Samsungov software za T3 sa interneta, pokusao sve isponova, nista...
2. Preko Disk Utility pokusao sve izbrisati sa "Eraise" javlja da nije moguce dovrsiti operaciju
3. Pretrazio forume i nasao da Samsung samo na zahtjev vraca SSD na tvornicke postavke... napisao mail nitko se ne javlja vec 48 sati

Drugi neki Mac nemam pri ruci, tako da tu soluciju ne mogu istraziti...

Ima li netko kakvu ideju?

Hvala

Edit: ne znam zakaj se slike ne pojavljuju.... nek me netko poduci
17.04.2018 | 10:14
Attachmenti ti nisu uspjeli, pa se ne vide, ali reci formatiraš li samo volume ili cijeli fizički disk, medij? Otvoriš onaj trokutić u Disk Utility koji izlista sve volume na tom fizičkom mediju i onda napraviš Erase cijelog fizičkog medija. Ako to ne radi, velike su šanse da je SSD neispravan.
17.04.2018 | 10:20
Pokusavam formatirati kompletan disk, svih 500GB.... no tog trokutica nema uopce gdje izlista sve medije. Mac vidi samo tih 131,1 MB na disku.
17.04.2018 | 12:11
Jesi li gore na Sidebaru uključio "Show All Devices" opciju?
17.04.2018 | 12:28
Sad jesam...

Pojavi se trokutic ali izlist je samo jedan volume "T3_SETUP" velicine 131,1 MB.... ostalog nema
17.04.2018 | 13:54
Nemam pojma što je to, nisam još sreo, a vidio sam svega. Nije to neko ono pomodno "smart kućište" koje se pravi pametno? Imaš li opciju izvaditi ga van i utaknuti u neki dock ili u Mac Pro ili PC, pa probati tako?
17.04.2018 | 14:12
Tesko da cu to kuciste moci rastaviti.... prije ce biti nesto potrgati, tak da tu opciju ne bi... a i pod garancijom je jos... uvijek postoji opcija Samsung servisa... no morati cu se ocito strpiti do dolaska u Zagreb.

Mislio sam mozda netko ima iskustvo sa tim samsungovim portabilnim SSDovima....

Neki drugi Mac nemam u okruzenju, ali probati cu na windowsima, pa vidjeti sta kaze....
17.04.2018 | 14:16
Još bolje bi bilo da netko s Linuxom to pogleda. GParted ili neki drugi alat je svestraniji.
17.04.2018 | 14:29
jzelko kaže:
Još bolje bi bilo da netko s Linuxom to pogleda. GParted ili neki drugi alat je svestraniji.


Ili to... ili baci oko na ovaj link: www.maketecheasier.com/format-external-drive-osx/

EDIT:

Ili možeš probati napraviti (aj neka samo netko potvrdi ispravnost dolje napisanih naredbi jer sam na poslu u W7 i pišem iz glave) i secureerase iz terminala čime ćeš sve na disku prebrisati recimo nulama.

Prvo u terminal upiši:

diskutil list


... i utvrdi kako se točno zove (kako je označen) taj externi SSD. Kad to utvrdiš ideš na slijedeću naredbu:

diskutil secureErase 0 /dev/diskX


... gdje ti ova 0 (nula) kaže da će na cijeli disk biti zapisane nule, a pod ovaj diskX upisuješ disk + umjesto X broj diska kojeg želiš sigurno obrisati (a to si utvrdio prethodnom naredbom). Nakon što završi zapisivanje nula imaš kompletan disk obrisan (zapisane nule) i potom samo trebaš na njemu ponovno napraviti jednu ili više particija u doatotečnom formatu kojeg želiš.

PS. Ponavljam samo prije nego kreneš sa terminalom (ako se odlučiš), neka netko potvrdi ispravnost naredbe za brisanje!

PPS. Što se pak tiče slika koje ne vidimo u prvom postu, mislim da bi ti u prvoj uglatoj zagradi (u formatu za forum) iza attachment trebao biti znak jednakosti ( = ) , a ne dvotočka ( : ) pa onda neki broj privitka (u tvom slučaju pišu brojevi 1, 2, 3 ... pa probaj na taj način popraviti prvi post
17.04.2018 | 16:34
Uploadaj negdje screenshotove pa postavi.

Za početak u Disk Utilityju sa lijeve strane budi siguran da si odabrao cijeli disk, a ne samo jednu particiju za formatiranje, i nakon toga se poigraj sa Erase i Partition opcijama. Naziv diska je prikazan skroz lijevo, a particije na istom tom disku su ispod naziva diska i to malo više udesno. Disk je očito došao sa samo jednom malom particijom, a ostatak prostora na disku nije particioniran i zato ti se prikazuje samo 100 MB. Ostatak prostora je vjerojatno nealociran/neparticioniran. S diskom bi sve trebalo biti ok, i ne bi trebalo biti potrebe išta rastavljati.

Probaj ga natrag formatirati u exfat i u opcijama stavi scheme: Master boot record, pa nakon toga preformatiraj natrag u HFS i stavi scheme: GUID partition map.

Imam dojam da nešto krivo radiš, ali ako već ne uspijevaš to riješiti iz mac-a, bootaj neki live linux (npr. linux mint) i pregazi cijeli disk i sve particije na njemu kao plitak potok.
17.04.2018 | 17:03
https://imgur.com/TpUCYRi
https://imgur.com/w2vuL0m
https://imgur.com/RkUyahb
https://imgur.com/PRauVWY

Evo slika na Imgur....

Probati cu sve navedeno pa vidjeti... javim se, siguro jos
17.04.2018 | 17:26
Moonlike kaže:
https://imgur.com/TpUCYRi
https://imgur.com/w2vuL0m
https://imgur.com/RkUyahb
https://imgur.com/PRauVWY

Evo slika na Imgur....

Probati cu sve navedeno pa vidjeti... javim se, siguro jos


Još sam na poslu pa ne znam da li je do Windowsa ali kad kliknem na link ne dogodi se ništa, a kad kopiram link u FF dobijem sliku 400x205 pix i ništa (korisno) ne vidim jer je presitno
17.04.2018 | 17:28
LInkove sam popravio, ali slike su beskorisne, ne da se ništa pročitati...
17.04.2018 | 17:30
Znači nije do Windowsa
17.04.2018 | 17:36
Sorry za slike (smanjene su bile za forum pa su premale za imgur ocito)... hvala smayoo na popravku linkova.

Probao sam sve sto ste ponudili i konstantno javlja greske ili da operaciju nije moguce dovrsiti jer ne uspijeva doci do samog SSD-a ako dobro shvacam poruke... uglavnom bojim se da je Davor bio u pravu i da se radi o smart kucistu koje ima neki dodatni hradware tako da se sa SSD-om ne da nista napraviti bez Samsunga...

Nista da Vas ne zamaram dalje, jer ocito ovako nece ici, ostaje opcija odnjeti u Samsung kada dodem u Zagreb pa nek oni rijesavaju. Jos je disk pod garancijom (Samsung daje lijepih tri godine garancije na to...)

Svakako, zahvaljujem se na trudu i danoj pomoci.
17.04.2018 | 17:51
To se meni deslik s SD karticom. Na OSX-u nisk mogao ništa jer mu je disk utility za drek. Linux nisam imao pri ruci, Windows XP nije mogao nešto korisno napraviti ali je uspio sve obrisati tako da je iza toga u OSX-u prepoznat kao disk kojem treba pod hitno format.
A što ti onaj Samsung softver ili što je to već radi na kompu (prva slika)?
17.04.2018 | 18:08
To je taj neki njihov software za enkripciju te izgleda i za zastitu SSD-a... i njega nikako ne mogu zaobici ili sa SSD-a maknuti...nalazi se na samom disku vec predinstaliran
17.04.2018 | 18:14
MOžda te on štiti od samoga sebe. Kakva enkripcija! KAd pogubiš podatke, Bog ti ih ne bude vratio.
Ako i moraš imati enkripciju, radije je nemoj metnuti i zaljepi disk za sebe s powe tape-om.
17.04.2018 | 21:08
Stavi slike negdje drugdje jer ovi linkovi nevaljaju.
Da li taj disk dolazi sa softverom za Mac ili za Windows?
Pokreni taj softver i vidi kakve opcije nudi, možda se pokretanjem softvera početno inicijalizira tj. otključa novi disk za korištenje?
Kućište mora biti ispravno, nemaš tu šta petljati jer da je neispravno ne bi se vidjela niti jedna particija.

Spoji ga na neki Windows stroj i napravi INICIJALIZACIJU diska i formatiraj ga i vrati na mac. Ili isto napravi preko nekog live linuxa, bootaj i inicijaliziraj i formatiraj.

Teško da tu može biti ikakav hardverski kvar. Treba ga samo inicijalizirat pri prvom spajanju i formatirat. Sav softver koji inicijalno dolazi na disku se mora moći izbrisati, bilo odmah ili u najgorem slučaju nakon incijalizacije diska.
18.04.2018 | 04:22
imgur.com/PRauVWY

Ovo je sto te je Davor prvo pitao.

S lijeve strane oznaci Samsung Portable SSD.... (a ne T3_SETUP) i nakon toga Erase...
Citam ponovo i vjerujem da si pokusao i tako i da ti je javljao gresku. Meni to nekad znaju vanjski diskovi radit, al uspije nekon biranja drugih Formata i Schema...

T3 mi nikad nije radio probleme...
18.04.2018 | 05:53
Javili su mi se iz Samsunga nakon 72 sata.... nije brzina ali eto javili se.

Navodno ce mi poslati neki komad softvera koji zapravo resetira cijeli disk i stavlja ga na tvornicke postavke. Da i to vidim... mozda profunkcionira.

@strujic... pokretao sam ja sve softvere, odnosno jedan jedini koji postoji za T3... uvijek isto javlja (prva slika), odnosno da nema prikljucenih T3 uredaja, znaci ne preposznaje ga. Disk dolazi sa softverom i za mac i za windows. Kuciste je ful ispravno, nisam nikada niti spomenuo da je hardverski problem, problem je u softveru. Samo sam spomenuo da vjerujem da taj SSD ima neki dodatni hardver koji sadrzi taj Samsungov softver, i mislim da se to poj...o, i taj Samsungov sofver sada ne da pristup samom SSD-u. Valjda sam se dobro izrazio. Nisam IT strucnjak uopce....

@Dijete... je, pokusao sam i sa oznacavanjem Samsung Portable SSD, nije islo... Pokusao sam i preko terminala kako je Bartone predlozio, isto javlja gresku.

Pricekati cu taj Samsungov softver sto su obecali poslati, pa vidjeti... javim svakako rezultate.
18.04.2018 | 15:47
Ajd stavi sliku što se dogodi kad sa lijeve strane odabereš Samsung portable SSD umjesto T3_SETUP, da li je isto prikazani kapacitet 131 MB?
Jesi probao ujesto opcije Erase koristiti opciju Partition?

Očito moraš inicijalizirati taj vanjski samsung disk prije nego ga možeš formatirati a to nisi napravio. Inicijalizirat možeš u bilo koji partition style, nije bitno jer kasnije sve možeš u macu preformatirati. Dok to ne napraviš daljna rasprava nema smisla.
Možeš ili preko Linuxa uz pomoć Gparteda ili preko Win uz pomoć Computer managementa/Disk Managementa. Neznam na koji se način izvodi na macu.
Win: docs.microsoft.com/en-us/windows-server/...initialize-new-disks
Linux: forum.getpimp.org/topic/906/how-to-use-g...om-windows-if-needed

Linux možeš uzeti npr. ovaj: www.linuxmint.com/edition.php?id=248
Iz navedenog .isoa kreiraš bootabilni usb stick i bootaš mac sa tog usb sticka, te slijediš upute.
20.04.2018 | 10:53
Samo da javim... sve rijeseno. Naime, apsolutno moje osobno ne znanje, odnosno Apple-ov sofware... ne znam tu tko je kriv.

Uglavnom OS 11.3. trazi da se u System Preferences, Privacy & Security dozvoli pristup Samsungovom T3 externom SSD-u (prilicno sam siguran i masi drugih SSD-ova, ne samo Samsungovih)... problem je da se za isto ne dobije nikakva poruka na ekranu, vec treba "znati" da se tamo treba otici i pritisnuti "Alow"... Nakon sto sam to odradio SSD radi sasvim normalno i sve OK.

Eto, ako itko ikada dode do ovakvih problema, tu je rijesenje.... Ja za to nisam znao.
20.04.2018 | 21:47
Moonlike kaže:
Samo da javim... sve rijeseno. Naime, apsolutno moje osobno ne znanje, odnosno Apple-ov sofware... ne znam tu tko je kriv.

Uglavnom OS 11.3. trazi da se u System Preferences, Privacy & Security dozvoli pristup Samsungovom T3 externom SSD-u (prilicno sam siguran i masi drugih SSD-ova, ne samo Samsungovih)... problem je da se za isto ne dobije nikakva poruka na ekranu, vec treba "znati" da se tamo treba otici i pritisnuti "Alow"... Nakon sto sam to odradio SSD radi sasvim normalno i sve OK.

Eto, ako itko ikada dode do ovakvih problema, tu je rijesenje.... Ja za to nisam znao.


Hvala.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
 • smayoo: Nije to bezveze tema. Ljudi često imaju tu istu dilemu, a ovako će tvoje pitanje i odgovor na njega iscuriti u nepovrat za koji dan
 • ivan.ocd: Super, nisam to znao...hvala ti :) ma nije mi se dalo otvarati bezveze temu pa sam ovako htio vidjeti.
 • smayoo: Ako želiš nastaviti dalje, molim te otvori temu u forumu.
 • smayoo: U principu ti svaka tipkovnica i miš rade s Macom. Ono što je na PC tipkovnici windows tipka, to je command na Macu, a u podešenjima možeš remapirati CTRL na CMD i obratno (tako da imaš command na obje strane tipkovnice). Probaj, možda ti bude OK
 • ivan.ocd: :D a ionako si trebam nabaviti tu tipkovnicu i miš pa sam mislio da ima netko kome bi odgovarlo :)
 • smayoo: Ti to ozbiljno? :D
 • ivan.ocd: Ekipa, kupio sam si nedavno macbook pro :) ostalo mi je sad viška Microsoft Modern Keyboard (sa TouchID-om) i Microsoft Modern Mouse. Treba li kome ili ima nekton da bi se mijenjao za Magic Keyboard i Magic Mouse?
 • cariblanco: Čini mi se @smayoo da će ovo ići mimo oglasnika, znači direktna pogodba. Može i meni pm i to prvom ( mada ga neću kupiti ) , pa lupim neki rabat kupcima ;)
 • tino1: @dodoonn - pošalji i meni (koliko je para?)
 • invictus: @dodoonn - pošalji mi u privatnoj poruki svoj broj mobitela i mail na koji ti se mogu javiti, zanima me Macbook. :)
 • smayoo: piši u oglasnik
 • dodoonn: Ako neko hoce MBP 13 2015, 110 ciklusa imam na prodaju i hitno mi je jer imam nesto drugo u vidu :D laptop je bez tockice
 • Daddo: Nah. Nikad to nije bila ozbiljna priča. Premalo smo mi tržište (i generalno preglupo) za veće brzine.
 • cariblanco: Otišlo za avione :D
 • Daddo: Išla je priča da će HEP i država u optiku se bacit, ali to je samo priča :)
 • rusty: ovo vodi 3TCable. 56Mil€ iz EU su povukli za ovo
 • rusty: karta porkivenosti i dostupnosti će biti uskoro spremna
 • rusty: Radovi kreću iz Buzeta i ičića paralelno i kreću se dalje po Istarskoj odnosno po Primorskoj županiji. Kod mene bi trebali biti cca iza ljeta kako kažu (vjerojatno jesen)
 • rusty: a onda ide operater po mojem izboru koji mi može isporučiti optiku
 • rusty: Ja čekam ovo... [link]
 • JOHN: Očito samo oni znaju razraditi projekt za apliciranje
 • JOHN: Izvođač ne znači nužno da je i vlasnik. Al interesantno je da, ako je istina, da je baš Dojč telekom povukao sredstva iz fondova
 • robee: ja evo vise od godinu dana uzivam u vip optici 500/100 :)
 • robee: eh..moglo se/moze se svasta ali....
 • smayoo: Začuđen? Ma ne valjda...? :)
 • Kloba: Inače, lova je iz EU, ali izvođač radova nije država već spomenuti HT - i opet će infrastruktura biti u njihovom vlasništvu. Pa mi smo stvarno idioti na političkoj razini. To je moglo biti u vlasništvu gradova.
 • Kloba: Jučer mi došao tip iz HT-a da potpišemo želimo li ugradnju optike na proljeće. Naravno, samo do kuće, a onda kada se odlučimo za kojeg bi operatera, oni će od kutiije unutar kuće do rutera. Sve kao besplatno i trebalo bi biti gotovo u svim većim gradovima do 2020. Parica se napušta nakon nekog vremena, a do tada će raditi istovremeno...
 • cariblanco: Večer ekipa, molio bi pomoć u temi o miniju
 • stefanjos: saint :P budem kad dodem doma, mislim ono, reuploadat video s originalnih 24k vieowa jao
 • saint: Salim se naravno,prijavi istog momenta
 • saint: Sta te briga svakako nije cemu :D
 • stefanjos: da, koji klinac o.O
 • energyman: @stefanjos jel to netko tebi maznuo video? [link]
 • m@xym: e brate, ovo da nisam svojim očima vidio, ne bi vjerovao da se dogodilo....
 • gladhr2: Bas sam se nasmijao porukama sad haha
 • cariblanco: Trebalo bi ga kazniti, pa da mora više postati...ak ga ohladiš niš od postova ;)
 • saint: s obzirom da se ubio od postova na forumi trebalo bi ga malo ohladiti
 • rusty: Ovaj Siky neki opasan igrač a? Da te malo na klupu stavimo i ohladimo?
 • eterna luchar: tenks ;)
 • eterna luchar: Ako netko želi nabaciti savjet na Hardver sam pokrenio thread
 • Siky97: tj.ni ne bit
 • Siky97: Ne boli ni bit svakom loncu poklopac...
 • saint: Takvim stavom bas ces dobiti odgovor. A da probas biti malo pristojniji,ne boli vjeruj.
 • Siky97: nemoj serkat
 • smayoo: Ne može. Piši u forum. B)
 • Siky97: Poz! Preporuke za SSDod 1TB?na moju žalost uzeo sam model od 128Gb PRC...i plis ako može bez upućivanja u već postojeće teme,ako imate savjet dajte i tjt.
 • smayoo: E... aj piši u forum... :)
 • energyman: Mislim da me niste shvatili, meni sve radi, eventi su mi dodani u kalendar, ali NE ŽELIM slati response natrag mailom onom ko me pozvao :D
 • Moonlike: U tom slucaju ne znam :-) Valjda kako je smayoo objasnio
 • Moonlike: Osim naravno ako ti netko posalje sa recimo Office 365 invitation na tvoj Google recimo account to nece raditi

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO