MacBook Pro Retina 15" problem pregrijavnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina 15" problem pregrijavnja


16.02.2018 | 11:57
Pozdrav,

Dakle nedavno sam pisao po vikalici. Kako ne bi spamao otvaram temu.

Samo prvo malo pozadina prije nego se bacim na problem.

Kao student sam preko iPhone zakačio oko na Mac, ali tek nakon što sam počeo raditi sam si kupio prvi Mac na kojem sad pišem. Tada sam ga kupio da zadovoljim svoju radoznalost, jer je dizajnersko remek djelo. Također sam se htio baviti programiranjem, ali od toga ništa.
Radeći u ICT sektoru nakon 4 godine lojalnog rada dobio sam nogu kao tehnički višak. Poslije sam se bavio poduzetništvom i organizirao radionice az djecu. Programiranje i robotika, STEMI područje. Ali to nije bio moj san. Da bi se počeo baviti onime što volim i danas živo od tog rada. A to je YouTube.

Kad sam kupio Mac imao sam par PC i dva iPada. Mac je više skupljao prašinu prve dvije godine nego što sam ga ja koristio.
Kasnije sam ga koristio ali kao sekundarni stroj. Zadnjih dvije godine ga koristim za posao. Od čega je poslije ljeta uglavnom korišten za obradu videa.

Sad na problem:

Moj Mac se i prije grijao, i fenirao tu i tamo ako gledam film koji se strima. Posebno se grije kad renderira video i radi kompresiju prije uploada na YT.

Nedavno se na bateriji pogasio. Mislio sam da je otišao u sleep. Ali nije, tražio je da ga spojim na punjač. Pomislio sam da je problem s baterijom, ali nije! To je samo prikaz da mora na punjač jer prikaza samo spoji na punjač nema. Na bateriji se pogasio na 40% ili više.
Dakle bateriju sam provjerio i u dobrom je stanju, nema ni toliko ciklusa punjenja jer ga nisam koristio pretjerano u početku njegova vijeka. Znači da je problem pregrijavanje i sustav se štiti tako da se gasi.

Sad kako svaki tjedan nešto montiram i radim. Očito se laptop grije i girje. Naravno ja mu dopuštam da se ohladi i ne držim ga na dekicama i slično. Radim na radnom stolu koji je drveni. Ali sad me sve skupa brine.
Dakle koristim plavi gel iz ledenice da bi ga ohladio. Podmetnem ga ispod i jako dobro ohladi kućište koje postane vrlo vruće. Ako radim po touch padu jagodica me počne boljeti od vrućine.

Radio sam u servisu i znam sve o računalima. Ali za Mac nemam zvjezdasti pet kraka da ga ubiješ. Niti sam ga našao kod nas. Nemam PayPal iz xy komplikacija koje Zaba baca pred mene pa sam od internet kupovine odustao davno.

Računalo bi trebao ispuhati jer se sigurno skupilo prašine. Pastu mislim da ne mogu promijeniti na njemu?

Pa me zanima ako bi se našla dobra duša u Zagrebu da mi posudi dotični alat? Možete poslati PM pa se nađemo na Mac kavi.

Osim problema s grijanjem i malim prostorom na SSDu i iMovie koji duplicira podatke i stvara mi problem "low disk space" na Mac i OSX se ne mogu požaliti. Služili su me 5 godina i još služe besprijekorno!
16.02.2018 | 12:22
Puno teksta, a malo relevantnih informacija. Savjetujem ti karijeru političara, odlično bi se uklopio!
Ono što je bitno - po čemu si zaključio da je baterija ispravna?
  • Air
  • Korisnik
  • 64
16.02.2018 | 12:24
Ja imam odvijač za Retina, 15-inch, Mid 2014. Ako ti taj odgovara javi se da se dogovorimo.
16.02.2018 | 12:33
Dobro ti je smayoo rekao
U svakom slucaju,otvori,ocisti ventilator i promjeni pastu obavezno.To ti nece biti problem jer ako sam dobro shvatio znas sve o racunarima(svaka ti cast) tj serviser si.Sto se tice hladjenja samog laptopa,kupi podlogu sa ventilatorima(preporucujem chiftec) i nema potrebe da ga drzis na ledu.
16.02.2018 | 12:46
Ne može kupiti podlogu jer nema kod nas, a zadnji je čovjek u Hrvatskoj koji nema PayPal i ne kupuje online.
16.02.2018 | 12:48
Ja svoj laptop držim na povišenoj podlozi X oblika, može se spuštati do dna ukoliko nešto pišeš, ili pak dići (ima samo te dvije visine) ukoliko gledaš video. Ali upravo zbog tih zagrijavanja. Osobno (nije da sam ikada i radio nešto full zahtjevno osim katkad igrao igrice i malo obrađivao neki video snimljen iPhoneom) mislim da mi se temperatura nikada nije popela iznad 70 Clezijevih. Na 65 već buče ventilatori maksimalno, a kako me to živcira - onda se pobrinem se da se temperatura smanji tako da restartam macOS, ili prestanem raditi što radim na neko vrijeme.
Ali da je trackpad vruć na dodir da ga taknuti ne možeš, prvi puta čujem.
Znam za zadnji dio laptopa da je vruć, pogotovo ukoliko se baterija puni - onda je vruća cijela površina, a ako je puna i na punjaču a ti radiš nešto zahtjevno, onda bi ti trebao biti vruć samo gornji dio donje polovice laptopa, gdje se nalazi sistem. Ako ti je trackpad vruć, to ti ima veze s baterijom. Kada se mijenja baterija na MacBook Pro laptopima mlađim od 2012. godine, onda se mijenja i tipkovnica i trackpad jer su spojeni...
16.02.2018 | 12:55
Kloba,to sto ti vent radi na 65c na 6500rpa nije bas normalna stvar.Da ga malo pustis da nagura na 80-90c nek se sam propuse.Nemoj to raditi sa gasenjem,nema bas nikakve potrebe za tako necim da ne kazem da je to glupost. Da bi ostetio VGA ili CPU treba da ga drzis bar sat na max temperaturi prije samog gasenje a mislim da je apple to nastimao na 90 i kusur stepeni.
16.02.2018 | 13:00
Dobro da znam.
Ma nisu mi na maksimalnom broju okretaja (barem se nadam), ali se počnu čuti. Idući ću puta baš provjeriti rpm. Nekada, rijetko - ih pustim i stvarno ohlade komp i broj okretaja se spusti - baš kako kažeš.
Ali, dobro je da ovo znam. Thanks!
EDIT:
Ono što je sigurno jest da imam puno prašine u sobi koliko god to čistio (knjige, police, zastor, ma svugdje) i često si pomislim: čovječe, ako svako malo moram usisavati sobu zbog prašine, koliko je tek ima u Macu?
A njega čistim (i to ako) jednom godišnje, i to usput kada nešto rikne, kao kada su mi lani crkli zvučnici pa su mi ga propuhali. Niti imam taj pentalobe odvijač, a ne znam baš bih li se usudio bez da mi netko prvi put bude kraj mene i pokazuje mi korak po korak...
Plus - da do kraja priznam koliko ne znam - baš sam se začudio kada si onomad napisao da smatraš kako onaj tko ne stavi novi sloj termalne paste pod CPU pri čišćenju Maca za tebe nije serviser.
Za to pojma nisam imao!
Uglavnom, odoh u OT, ali hvala ti Saint puno, još jednom!
16.02.2018 | 15:25
Zaključio sam da je baterija ispravana kad sam pokrenuo coconutBattery. Evo ako ne radim ništa "teško" na laptopu sve 5! Baterija drži po cijeli dan skoro.

Ali čim nešto radim u iMovie koma. Nije cijeli laptop vruć uglavnom donji dio laptopa i prednji dio tipkovnice, ali track pad se zagrije također, ako idem jagodicom prsta po njemu duže vr. postane neugodno. Vrh me žulja od vručine.

Inače nije uopče ništa strašno ako zanš što radiš. Evo ovdje ima sve kako što: www.ifixit.com/Device/MacBook_Pro_15%22_Retina_Display_Mid_2012

Moram se požaliti kako iMovie jako loše optimiziran i zna zaštekati i ostane u nekoj obradi a fenira ga. Pa force quit i opet.
16.02.2018 | 15:33
Air kaže:
Ja imam odvijač za Retina, 15-inch, Mid 2014. Ako ti taj odgovara javi se da se dogovorimo.


Trebao bi biti taj.

Hvala, poslao sam ti PP.
16.02.2018 | 16:29
Može biti baterija jer niti kokosov orah niti elektronika u bateriji nije vidovita te ne zna da li je koji članak krepao. Sami kapacitet niej dovoljan. Imam jedan prastari MBP i isti simptomi. Ako je opterećen, baterija na pola gasi komp, ali ako nije (kažem kako kom "nježno" cucla bateiju, tada ide do nule).
Ako je baterija OK, kad se isprazni ode u hibernaciju, ali ako je pokvarena, onda jednostavno krepa.

Ako je komp star moguće da je baterija stradala. Ove baterije ne bi trebalo prazne skladištiti, a niti ih napuniti do kraja i odložiti.
16.02.2018 | 16:44
Evo, ovoliko mi je rpm-a na malo manje od 60 stupnjeva. Kada sam napisao da "buče maksimalno" krivo sam se izrazio, mislio sam da ih čujem da rade i da me to živcira - mislim da su tada na oko 4000 rpm. Nikada ih nisam niti čuo na 6500 okretaja.

Screenshot2018-02-1616.42.32.png

Ovo je neki default, i ništa se ne čuje.
16.02.2018 | 17:05
Josipe, zar ti nije pametnije odnijet računalo na dijagnostiku, nego da nabadaš?! Koliko shvaćam, to ti je svakodnevno sredstvo rada.
Ja sam svog plastišu, zadnjih dvanaest godina, svake druge nosio na čišćenje i zamjenu paste. A nije mi bilo primarno sredstvo!
16.02.2018 | 17:47
Kažem baterija radi ok. Ode u sleep i probudi se normalno. Ali mi se pogasio dok je radio na bateriji s uključenim iMovie u trenutku obrade. I iMovie je jako loše optimiziran jednostavno ubija cijeli stroj.

@JOHN Rađe sam očistim i zamjenim pastu ako mogu, a ne da mi iStyle naplati par stotina kuna za ništa posla. Još gore da mi potvrde ono što sam i sam skužio i da mi to naplate. Samo pogledaj njihov cjenik usluga. Tko to može platit? Još nisam tako popularan YouTuber da plivam u lovi.
16.02.2018 | 18:31
250kn za dijagnostiku mi se ne čini puno. Mada se o cijenama uvijek može raspravljat.
Ja sam svog plastišu nosio u moj servis. Ok su bili. Samo što neznam dali rade Apple.
Mislim, ak ti se skoro zapale prsti na njemu onda nekaj ozbiljno ne štima. Ili uređaj ili tvoja osjetila.
16.02.2018 | 19:39
John, pusti čovjeka. Lijepo ti je rekao da zna SVE o kompjuterima.
Josipe, baterija ti je neispravna - jedna ćelija ti je stradala, kao što je detaljno opisao Žabac. To što je trackpad tako vruć, indicira istu stvar. Nastavi je koristiti u takvom režimu i broji dane do kad će ti planuti. Toliko od mene u ovom threadu.
16.02.2018 | 21:05
Ovo s trackpadom je možda moj subjektivni dojam jer kao da peglam sa njime.
Kad prevodim video opise copy paste...

Vrijeme će pokazati za bateriju. U najgorem slučaju ću je zamijeniti.
16.02.2018 | 21:23
Ne, u najgorem slučaju će ti se ZAPALITI. Skupa s laptopom i komadom namještaja na kojem će ti stajati u tom trenutku.
16.02.2018 | 22:01
Smayoo mislim da nema smisla, jer ako neko postavi pitanje,trazi savjet,preporuku,misljenje a onda se drzi svog stava a jos je i serviser te kako rece zna ''SVE o kompjuterima'' onda je sve samo gubljenje energije. Naravno osim ako nije zanimljivo
16.02.2018 | 23:59
Meni tu druga stvar nije jasna - to ti radiš stalno na terenu? Obrada i montaža videa, enkodiranje i komprimiranje, upload? Ako da, sve ok, nemaš neki izbor.

Ako ne, onda je suludo video poslove obavljati na prijenosniku. Čemu to? To je kao da si taxi-rikša ili se baviš transportom trupaca sa Smartom koji ima prikolicu za stabla!

Danas se za male pare može kupiti polovan Mac Pro tower i lijepo radiš kao čovjek, imaš snage na bacanje, memorije koliko ne možeš potrošiti, diskova možeš staviti 30 TB i više... SSD za sistem i aplikacije, grafička koje hendla pola posla kod video obrada, itd, itd...
17.02.2018 | 01:18
Radim od doma, ali ako putujem laptop ide samnom. Za sad ne zarađujem tolike novce da bi si priuštio pro opremu kada je u pitanju računalo. Ovaj Mac radi dok radi. Za posao dobro služi, ali kao svaki laptop hlađenje mu nije boljka. Ako u budućnosti budem zarađivao više od posla onda budem i uložio neke novce u novi stroj.
17.02.2018 | 08:32
Dva glupa pitanja: jesi li probao neki drugi soft za obradu videa koji možda smanji opterećenje procesora i posljedično i zagrijavanje?
Drugi dio glupog pitanja: radi li VLC ono što ti treba (a besplatan je)? Iskreno, nisam siguran da razumijem što radiš, pretpostavljam neki lagani editing u iMovie nebi smio tako opterećivati procesor. Tek na kraju balade vjerojatno radiš encoding pa je onda mašini teško? Pa jesi probao taj encoding raditi u nečem drugom?

Ja sam imao mbair koji se dosta grije, ali NIKAD nije trackpad bio vruć. Kućište se zagrije, ventilator radi, počne zujati i sve to, ali trackpad nije nikad bio vruć na dodir. Ako ti se ne mili rastavljati komp, pogledaj one otvore za prozračivanje. Jedan dio ih je usisnog, a drugi dio ispušnog karaktera.
Kad mu idući put bude teško, uzmi usisavač i pomogni na ispušnoj strani usisavanjem, a na usisnoj strani ubacuj dodatni zrak iz limenke pod tlakom pomoću one cjevčice (budi oprezan oko vlage u njoj da sve ne spališ do kraja). Ako ima prašine unutra, ovo bi ju moglo izbaciti van pa da se lakše hladi.
17.02.2018 | 13:03
Josipe, ja sam ti i nakon onih dijagnoza u vikalici reko da je do baterije. Potrosi tih 100eura i promijeni ju, vidit ces da ce vjerojatno popraviti problem.

Vidio sam josipove videe, tehnicki sloziti takav video nije zahtjevan, te bi se mogli i na ios uredaju sloziti (uz nesto volje ) (ovo nije uvreda, nego cinjenica da je obrada cisto rezanje i skracivanje ) tako da, imovie bi bez problema to mogao obraditi.

ne razumijem zasto ne mozes napraviti paypal sa zabom. meni je uredno kartica spojena. ako ne zelis karticu spajat, kupi VISA poklon bon i nju spoji. nemas nikakvog straha onda. imas i do 1000kn bonove. 10 kn je izrada. (u zabi)
17.02.2018 | 15:28
Evo otvorio sam laptop. Vrlo malo prašine što je očekivano s obzirom na to da ima jako malo mjesta za protok zraka. Malo sam ispuhao. Samo na jednom mjestu je bilo manje klupko prašine i to na rubu između sinka i izlaza ventilatora.

Inače imam set alata ali mali Torx T5 nemam samo na više. To sam imao nekad kad sam radio u servisu i posudio bi od kolega. Tako da nisam dizao heat skink i mijenjao pastu. Totalno glupo samo vanjski šarafi su ti 5 kraka a unutra 6.

Baterija apsolutno izgleda normalno i ne oštećeno, nije napuhana niti nema znakova oštećenja. Sad budem vidio kako će se ponašati pa ako i dalje bude problem nosim u servis. Možda zamijenim i bateriju. Gledao sam SSD-ove i dalje su poprilično skupi za Mac. Ali lako zamjenjivi.

Vezano za track pad mislim da je ovo bio moj dojam jer peglam po njemu dosta jer ne koristim miš. I jagodica me lagano nažulja. Pitao sam brata da proba kad sam mislio da me peče. Rekao je da taj dio uopće nije vruć. Malo je topao, kod tipkovnice je toplo ili vruće.

Hvala Air koji je posudio potreban alat.
17.02.2018 | 15:32
Djuro genijalac kaže:
Dva glupa pitanja: jesi li probao neki drugi soft za obradu videa koji možda smanji opterećenje procesora i posljedično i zagrijavanje?


Mislio sam probat final cut pro, moram vidjet ako ima trial. Jer 300$ je dosta para.

stefanjos kaže:
Josipe, ja sam ti i nakon onih dijagnoza u vikalici reko da je do baterije. Potrosi tih 100eura i promijeni ju, vidit ces da ce vjerojatno popraviti problem.

Vidio sam josipove videe, tehnicki sloziti takav video nije zahtjevan, te bi se mogli i na ios uredaju sloziti (uz nesto volje ) (ovo nije uvreda, nego cinjenica da je obrada cisto rezanje i skracivanje ) tako da, imovie bi bez problema to mogao obraditi.

ne razumijem zasto ne mozes napraviti paypal sa zabom. meni je uredno kartica spojena. ako ne zelis karticu spajat, kupi VISA poklon bon i nju spoji. nemas nikakvog straha onda. imas i do 1000kn bonove. 10 kn je izrada. (u zabi)


Ha čuj, ne možeš na malom ekranu uređivati video, nekad zvuk treba izrezati precizno. Mislim da bi poludio to raditi na malom ekranu. To možda za kućni video koji spojiš i izrežeš na par mjesta. Ovo je spajanje ponekad rezanje na detaljima i ode koji sat na uređivanje.

Kreditnu karticu nemam i onda mi Zaba komplicira život tim VISA bonovima što mi se ne da. Ja želim samo da skida sa tekućeg i bok. A oni to ne daju. Ako kupujem kupim na MasterCard ako nema onda ništa. Ugl ne kupujem ništa što treba čeka da dođe poštom iz Kine. Za to se nađe koji prijatelj koji stalno kupuje prčkarije.
17.02.2018 | 18:35
Pa otvori žiro račun u ZABI i imat češ VISA electron karticu vezanu na taj račun. Ja tu karticu koristim, gotovo 10g, za kupovinu prek PayPala, App store itd. Prvo sam počeo s poklon karticom o čem stefanjos priča, no bilo je kratkog vijeka jer je PayPal nije prihvaćao(sada vjerojatno da ako taj model koristi stefanjos).
Meni se žiro čini praktičnim, nemreš u minus, eliminiraš na neki način zlouporabu ili nehotičnu kupovinu. Kad nešto želiš kupit, napraviš prijenos sredstava s računa na račun(tekućeg na žiro) i to je to. Ne postoje nikakva ograničenja, jer recimo kod poklon kartice kad tad se može dogodit da nema dosta sredstava, a nezgodno je ako se to dogodi baš kad recimo banka više ne radi i tome sl.
17.02.2018 | 21:45
Josip R., Davor ti je lijepo odgovorio skupi 400 eura i kupi mac pro 3,1 i svi problemi su prošlost, pišem iz vlastitog iskustva. Za jednostavnije video projekte je imovie dovoljan i dovljno je dobro optimiziran samo što mu pozadinski procesi nisu transparento prokazani, stalno renderira u pozadini pa dok radiš opterećenje procesora i grafike je na maksimumu pa s time i grijanje. Mac Pro 3,1 su postali dovoljno jeftini, a o pouzdanosti je izlišno raspravljati.
18.02.2018 | 06:39
Temu treba ugasiti. Tu pomoći nema.
18.02.2018 | 18:27
Nevezano sad za toplo/hladno... daj, kad si se već odlučio baviti vblogingom radi to na 'rvackom pa ako pucaš i na strne korisnike dodaj En titl jer ti se ovako YT kanal ne razlikuje od bilo kojeg Poljaka, Čeha, Slovaka ili Rusa koji radi isto
18.02.2018 | 18:29
Bertone kaže:
Nevezano sad za toplo/hladno... daj, kad si se već odlučio baviti vblogingom radi to na 'rvackom pa ako pucaš i na strne korisnike dodaj En titl jer ti se ovako YT kanal ne razlikuje od bilo kojeg Poljaka, Čeha, Slovaka ili Rusa koji radi isto


Pa nije samo vlogger, vise videa radi na recenzijama autiju, barem kad sam ja gledo zadnji put. nema smisla to na hrvatskom radit, mali postotak ljudi u hr gleda recenzije autiju na youtubeu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 51 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO