Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera
Poruka: 410
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 0  
Moram brzo kupiti skener bolje kvalitete. Moja dilema je izmedju skenera EPSON PERFECTION 3200 PHOTO, A4 format, rezolucija 3200 x 6400 (HxV) dp, to je, valjda opticka, a dalje stoji 12800 x 12800 dpi, interpolirana.

Pitanje prije drgih dilema: sta je to opticka, a sta interpolirana rezolucija?

Dalje, ne mogu da se odlucim pri kupovini izmedju EPSONA, MICROTEKA, AGFE, UMAXA ili HEIDELBERGA, kao i formata A4 ili A3.

Molim savjet znalaca sta kupiti: koju marku, koji format. Objasnjenje: sta je koja rezolucija? Unaprijed hvala svima.

Hvala svima za dosadasnja objasnjenja. Ipak, po kojem kriteriju izabrati skener? Cijena do 10.000 kuna.
Ko ti je ukrao zvezde iz očiju, Ana?
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Admin
Poruka: 4310
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 155  
Optička rezolucija je ona u kojoj stroj zaista može skenirati, interpolirana je ona koja se može "umjetno" postići, ali laički rečeno to je slično kao kada u Photoshopu povećate "image size" - znači broj piksela će biti veći, ali će oštrina ostati na nivou optičke rezolucije. Cijela priča je usporediva s "digitalnim" zoomom kod foto-aparata. Ukratko, bitna vam je optička rezolucija, a ne interpolirana.

Nisam se bavio domenom skenera zadnjih godina jer za svoje potrebe skeniram u firmama koje imaju profi-rotacione skenere, pa vam ne mogu preporučiti niti jedan konkretan model.

Što se tiče dimenzija, pa valjda vi sami najbolje znate da li imate potrebu skenirati A3 ili ne.
Poruka: 274
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 1  
Kao što Davor kaže važna je optička a ne interpolirana, ustvari interpolacija je slijedeće: predložak se skenira isključivo optičkom rezolucijom i dobiva se određeni broj pixela, a interplacija je softversko izmišljanje piksela, te njihovo umetanje među postojeće. Moj savjet ti je sljedeći:
a) ako će ti skener služiti za skeniranje nekog na papiru ili sl. otisnutog materijala iz novina časopisa (tzv. refleksni predlošci), a ne namijeravaš skenirati dijapozitive (tzv. transparentni predlošci) dovoljan ti je skener os 1200 dpi i 1000 kn, a ostatak novaca potroši na nešto drugo.
b) ako trebaš skenirati dijapozitive onda trebaš bolji skener i 3200 dpi je dosta za neke poslove od dijapozitiva (36*24mm) do tiska na A3 s 300 dpi (ovirno), može i veće uz interpolaciju i malo muke u Photoshopu.

- nisi naveo namjenu tog skeniranja pa ne mogu točnije dat odgovor
- A3 skeneri puno su skuplji od A4, a A3 mozes skenirat u dva komada na skeneru A4 i sljepit u Photoshopu, ako ćeš skenirati format A3 i veće, nacrte, velike plakate onda ti se isplati A3 skener.
- što se tiče brendova ovo je moj raspored: Heidelberg, Agfa, Umax, Microtek , Epson, a ostalo ovisi o skenerima i specifikacijama. Pozdrav i nadam se da ću konacno doc namalo do mora i da se vidimo.
Poruka: 569
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 8  
Napomena: Heidelberg vise ne proizvodi desktop scannere.
Poruka: 1240
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 30  
Mi u firmi imamo Epson Perfection 3200 Photo skener i imho - izvrstan je.

Imali smo prije Umax powerlook 2 - i sluzio nas je vjerno, sve do prije 2 godine kada je poceo zezati. uzeli smo tada stolni Heidelberg na testiranje i u dva tjedna sto je bio kod nas - totalno nas je razocarao - nikako nismo dobivali nesto posebno - ni sa originalnim softverom.

Zato smo ostali na umaxu - do prosle godine - Epson Perfection je zbilja dao razlog za kupnju.
graphgraph

Koji Heidelberg? Moj 1400 je odlican i sa Linoscanom i sa Vuescanom. Sto vam nije vlajalo?
Poruka: 1240
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 30  
>Koji Heidelberg? Moj 1400 je odlican i sa Linoscanom i sa Vuescanom. Sto >vam nije vlajalo?

Jest, Linoscan 1450 FW izdanje ako se dobro sjecam...

opcenito nista nije valjalo u odnosu na umax kojeg smo imali - znam, Heidelberg je zakon i sve, bas nas je zato razocarao. pa ovlasteni frajer nam je cak skenirao jer smo mislili da ocito pojma nemamo i da negdje fulamo. Od boja koje jesu bile bolje nego na starom umaxu - ali ne toliko puno bolje da ulozimo u njega, do sporoce. isuse, kako je taj skener spor bio, ponekad mi se cinilo i sporiji od umaxa. Ovaj Epson radi preview u tren oka, da se ne snadjes - skenira brzo, ima finu paletu opcija, uglavno - korak - dva naprijed u nasoj perspektivi od doticna dva stara gospodina...
Poruka: 662
graphgraph

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera prije 8 Godina, 2 Mjeseci Karma: 12  
Ja bih se isto složio s favoriziranjem Epsona. Napravili su izvrsne strojeve, softver je jako dobar, a preko TWAINa kao plug-in softver im je ukopčan u Photoshop. Pod X-om su i softverski i tehnološki korak ispred ostalih, pa i u dosizanju kvalitete... koju treba gledati i u vremenu (Linotype zaboravio - od Topaza na dalje, sve do prepakiranih Umaxa).
Moje iskustvo, kod kojega je bilo puno skeniranih predložaka od svagdje, A3 je uvijek bio bolji izbor.
Zašto kada su obično nesrazmjerno skuplji i kada su srazmjerno parnjacima u A4 klasi i slabije rezolucije?
Zbog produktivnosti.
Ona se osobito dobro vidi na novijim i bržim skenerima.
Nije A3 toliko zbog pojedinačnih velikih formata, koji tu i tamo kapnu - doista ih je lako spojiti u photoshopu - nego zbog puno malih ficleka. Naslažeš ih na staklo, zadaš im parametre skeniranja i prošetaš. I još k tome bolje prođeš nego kad svako malo, za najviše tri predloška, moraš stalno biti uz skener i svako malo dizati haubu.
A4 Epson, bolji model (brojke ne pamtim tako lako) isprobao sam malo i u akciji. Rezolucija je pristojna pa čak i kvaliteta skeniranih prozirnih predložaka. Malo se s time ipak treba poigrati. A i za pretpostaviti je da se prozirni predlošci skeniraju sve rjeđe. Digitalke su sve češće. AKo netko ima veliku arhivu leica (i APS formata) filmova, a shvaća kako je to ipak ograničeni izvor, pa se nalazi pred nevoljom - puno skenirati, ali nije perspektivno, pa zašto kupovati - možda je dobro rješenje iz zagrebačke Prizme. Minoltin slajdskener DImage (nešto) vrlo je brz, vrlo kvalitetan, ima hladnu lampu koja ne pregorjeva, a pri rezoluciji od 2700 dpi stvara 6 megapikselske falove. Vrlo brzo.
Cijena je od cca 2500 (ili 100 kuna iznad) i to s PDV-om.
graphgraph

Ja Linotype bas volim, i oprastam mu sporocu, bas zbog skeniranja transparentnih predlozaka. Dobra dubinska ostrina (ne lijepim slideove za staklo), vjerna reprodukcija boja i 2400dpi rade odlicne LAB tifove. Jedini problem su mi prasina i newtonovi krugovi. :/
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Komentari

Prijava

Vikalica™

Poruka primljena: pred 4 sati, 4 min
  • BB: :)
  • metalni: hvala!
  • BB: Pogledaj u poruke :)
  • metalni: zanima me ili dan brown ili mario puzo
  • BB: A kako da znam što je tebi zanimljivo? Hoćeš 12. planet?
  • metalni: Ako imaš šta zanimljivo pošalji :)
  • BB: Ja sam našla svašta na engleskom, a ponešto i na hrvatskom, ali moram potražiti te linkove...
  • metalni: na hrvatskom
  • metalni: Da li tko zna gdje ima e-knjiga ili pdf-a beletristike za skinuti?
  • smayoo: Da
  • kinsif: ufff... :) thx! nego kratko pitanje, kad povucem timemachine backup, dali povlacim i update koji je bio na starom macu? 10.7.2 konkretno.
  • smayoo: jelda je sexy mala mašina? ;) Uživaj!
  • kinsif: stigao mini konacno! koje veselje :D
  • scarface32: john sto brzi oporavak ti zelim
  • john_st: hvala boris, hvala smayoo :)
  • smayoo: Samo hrabro, john_st! Sjeti se da uvijek može gore! ;)
  • boriskr: @john_st-želim ti da što prije možeš ležati kako hoćeš: na trbuhu, na glavačke, na oba ramena istovremeno. Puno sreće!
  • john_st: @boris - da, samo jednom. i to šta je najčudnije od svega, na ono na kojem sam operiran :eek: kad se okrenem na lijevi bok imam osjećaj ko da mi iznutrice plešu i dođe mi muka.
  • H2O: nekoliko puta ponovljeno 'clear browsing data' + quit chrome + start chrome izgleda da je izlječilo boljku
  • H2O: Riba, probao sam resetirati safari i obrisati cache, ali u chrome i dalje ne radi. u safariju ide ok, u chrome sve normalno osim na jabučnjakovim stranicama blokirava i izbacuje "Aw, Snap!"
  • Nikola_Kala: da ali ne nadjem ja to xD meni treba ako znas xD gledo sam ali ne nadem a i neda mi se traziti samo me zanima zna li tko !
  • BB: Ima, stavila sam ti tamo link :)
  • Nikola_Kala: ima koga ?
  • boriskr: john_st, samo na jednom?
  • H2O: jučer sam čuo na jednom predavanju da postoji nekakav problem oko virtualbox-a + "ostali OS" kad je Mac u pitanju jer se na Apple strojevima po licenčnim pravima ne smije koristiti non-Apple software. koliko ima u tome istine?
  • DrAle: @BB onda imaš pravo. Nedostaje odgovor za tvoj slučaj.
  • BB: @DrAle: ne slažem se - ne kupujem ništa, a odobri ih onaj tko ih nudi (npr. Cydia, BigBoss itd.). I nije to samo moj slučaj :)
  • DrAle: @BB OK, nisam baš u toku s time, znam da nekada nije bilo tako. BTW imaš odgovor "Da, zbog kupovine neodobrenih aplikacija", tu bi spadao tvoj slučaj. Nisu odobrene, no valjda mogu biti legalne.
  • BB: @DrAle: Jailbreak je legalan, odobravao ga Apple ili ne, a time onda i programi...
  • john_st: jeeeej mogu spavati na boku 8) a i rame popušta :roll:

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Prijavljeni: Ady, Hackerivs, hgradeca
Anonimaca: 46

Anketa

Jailbreakate li svoj iOS uređaj?

Apple novosti

0.1942