Kupovina iMac-a ili Macbooka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina iMac-a ili Macbooka


12.09.2017 | 13:24
Bok. Već duže vrijeme razmišljam o kupovini Mac-a. Zanemarimo činjenicu da je Macbook odličan ako nekamo idem jer je laptop, a iMac baš ono obratno. Koji se više isplati kupiti (polovni). Također, kako stoje iMacovi sa nadogradnjom RAMA naspram Macbookova? Hvala.
12.09.2017 | 13:48
Od novijih serija laptopi su - što se RAM-a tiče - kakovog ga kupiš, takvog ga imaš do kraja jer je zalemljen za matičnu ploču da stane u tu tanku ploču donje polovice prijenosnika. iMac pak, navodno da najnovije možeš dodavati RAM čak i 21", dok za 27" to radiš bez problema, jer ti je na poleđini kompjutora poklopac sličan poklopcima daljinskih upravljača koji samo makneš i tu ti je RAM koji zamijeniš. Ako ćeš kupovati iMac 21" star godinu, dvije ili tri - tim se mislim isto ne može zamijeniti RAM jer je zalemljen za logic board.
12.09.2017 | 17:39
Razmišljao sam o Macbooku 2015 godina 13", ili iMac iste generacije.
12.09.2017 | 19:24
iMac 2015 ima retina i non-retina, od 21,5" i 27". Na kojeg si mislio?
12.09.2017 | 22:11
Retina, to je jedan od bitnijih faktora.
Edit: Također, ima li nekih bitnih promjena između tipa iMac 2010/2011/2012 i npr 2015? Čini mi se da bi mogao kupiti npr 2010 27" i staviti još rama na njega i to je to...
12.09.2017 | 22:32
A što misliš raditi?
13.09.2017 | 08:54
Uglavnom web programiranje, Photoshop za editiranje slika, Illustrator za crtanje i Sketch za UI dizajn. Znači ništa preteško za malo stariji Mac.
13.09.2017 | 10:03
Za takav posao ja bi odabrao 27" iMac
13.09.2017 | 17:34
Za večinu stvari odabir se svodi mobilno-stolno, veličina ekrana i koliko memorije. Ostalo je dovoljno dobro da proguta gotovo sve. Možda renderiranje (što su u stvari mamtematički proračuni) ovise o CPU ili oni programi koji znaju iskoriste GPU.
Uz ovo gore, probaj i 16GB RAM-a imati.
Neki budu sad tupili o SSD. Ako ga ima, OK, ako ga nema isto OK. Ako ima fusion drive, moli Boga da se polje ne raspadne.
13.09.2017 | 19:34
dfusic kaže:
Retina, to je jedan od bitnijih faktora.
Edit: Također, ima li nekih bitnih promjena između tipa iMac 2010/2011/2012 i npr 2015? Čini mi se da bi mogao kupiti npr 2010 27" i staviti još rama na njega i to je to...

A čuj, ako ti je Retina display bitan faktor kao šta si napisao, onda modeli od 2010-2013 ne dolaze u obzir jer oni nemaju Retina display.
17.11.2017 | 07:42
zabac kaže:
Za večinu stvari odabir se svodi mobilno-stolno, veličina ekrana i koliko memorije. Ostalo je dovoljno dobro da proguta gotovo sve. Možda renderiranje (što su u stvari mamtematički proračuni) ovise o CPU ili oni programi koji znaju iskoriste GPU.
Uz ovo gore, probaj i 16GB RAM-a imati.
Neki budu sad tupili o SSD. Ako ga ima, OK, ako ga nema isto OK. Ako ima fusion drive, moli Boga da se polje ne raspadne.


iMAC 27" (CPU i5, 8gigi rama, retina 5K, 1 TB fusion drive, GPU radeon 570 pro s 4gb VRAM ili kako već) sam kupio ćerki prije 5 dana, prije ae nisam susretao sa Apple-om nikada.
Zanima me šta se misli pod "moli Boga da se polje ne raspadne"??
17.11.2017 | 08:12
Kakvo polje?
Pitaj ju.
Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"...
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.
17.11.2017 | 09:00
Pa nije kći spominjala "polje" već zabac... a pod "polje" je mislio na (Fusion drive) kombinaciju SSD-a i HDD-a kao jednog zajedničkog diskovnog prostora pa ako jedan od njih zašteka ode sve u PM.

"Polje" ili "RAID polje" je termin koji se koristio (ili se još uvijek koristi) kod slaganja sistema sa više diskova radi brzine, sigurnosti ili oboje. Nekad davno sam imao dva VelociRaptor diska (više iz hira nego potrebe) u RAID 0 polju i jednom mi se polje raspalo i nakon toga sjedni i plaći.

O RAID poljima evo jedan copy/paste sažetka tuđeg objašnjenja:

Što je RAID? Kratica za "Redundant Array of Inexpensive Disks" a predstavlja realizaciju ideje povećanja brzine i kapaciteta tvrdog diska kombiniranom upotrebom više manjih i cjelinom dostupnih diskova koji će operativni sustav vidjeti kao jedan disk velikog kapaciteta i brzine.

Dakle, Postoje različita RAID polja... RAID0, RAID1, RAID5, RAID0/1 i RAID 10. Najčešće se susrećemo sa prva tri navedena. Najjednostavniji način rada RAID kontrolera je disk spanning ili JBOD(Just a Bunch of Disks). U ovom načinu rada više diskova (koji mogu biti različitih kapaciteta i performansi) spajamo u jedan veliki disk koji podatke zapisuje na način da kada popuni jedan disk, počinje zapisivati na slijedeći...

RAID 0 polje:
Ovo polje često se naziva striping, omogućuje brži pristup podataka bez obzira bilo to zapisivanje ili čitanje, jer se podaci zapisuju odjednom na sve diskove u polju(što ipak ne znači da će dva diska u RAID0 polju biti DVOSTRUKO brža od pak jednog diska). Ali postoji jedan nedostatak ovog polja: U slučaju kvara svi podaci na diskovima(koliko god ih bilo) su izgubljeni ali srećom, redovan Backup na eksterne medije uspješno rješava ovaj problem. Prilikom kreiranja RAID0 polja svi podaci na disku kojeg/ako trenutno imate bit će obrisani pa ukoliko ste kupili dodatan disk i imate mogućnost kreiranja RAID0 polja, da biste zadržali postojeću instalaciju operativnog sustava morate napraviti backup(najbolje nekim disk imaging alatom) kojim ćete nakon kreiranja navedenog polja vratiti na disk.

RAID1 polje:
Nazivamo još mirroring. Zapamtite, uvijek se koristi paran broj diskova... Ovo polje obično će koristiti serveri jer su im podaci od velike važnosti. U slučaju kvara jednog diska, RAID ne "puca" nego drugi disk nastavlja nesmetano raditi. S tim da s ovim poljem ne dobivate na brzini... Ali samo prilikom čitanja može se ubrzati ovo polje a brzina zapisivanja će ostati ista kao i kod jednog diska. Nedostatak je visoka cijena primjene. Dodatnu zaštitu ovog polja dat će nam Duplexing-pri čemu će diskovi biti spojeni na različite kontrolere čime eliminiramo prekide u radu uzrokovanom kvaru na kontroleru. Također, jedan ili više diskova možemo spojenih na kontoler možemo konfiguirati kao hot-spare disk. Hot-spare disk će nam u slučaju kvara nekog od diskova u RAID1 polju preuzeti njegovu funkciju, kako bismo polje što prije vratili u stanje kakvo je bilo prije kvara.

Dakle, RAID0 nam nudi brzinu, RAID1 sigurnost podataka a ukoliko želimo postići oboje koristit ćemo RAID10. RAID10 podrazumijeva dva para diskova u RAID1 polju(mirror) koji su potom organizirani u jedno RAID0 polje(striping) dok se obrnuta kombinacija(dva para diskova u stripe polju koji su potom organizirani u jedno mirror polje) RAID0/1.

RAID5 polje:
Naziva se još striping with parity, ovo je najsloženije polje od ostalih... Radi se o polju s najmanje 3 diska pri čemu se blok podataka dijeli na sve diskove osim jednoga, na njega se zapisuje parity informacija koju generira kontroler na osnovi podataka s ostalih diskova. Sad se najvjerojatnije pitate što je parity i što će nam on??? On nam omogućuje rekonstrukciju podataka u slučaju kvara jednog od diskova u polju a gubitak samo parity informacije ne utječe na dostupnost podataka...

Dalje, prilikom kreiranja polja RAID0, RAID1 ili RAID10 svi kontroleri će nam ponuditi mogućnost podešavanja stripe bloka, radi se o minimalnoj količini podataka koje će kontroler čitati ili upisivati na polje. Različiti kontroleri će vam ponuditi različite veličine stripe blokova u rasponu od 4 do 2048 kB. Prilikom izbora moramo razmotriti za što ćemo koristiti RAID polje: manja veličina stripe bloka nam nudi manji slack na diskovima(neiskorišteni ali zauzeti prostor na disku koji dobivamo ukoliko u blok od na primjer 128kB upišemo datoteku veličine 20kB) i brži slučajni pristup(učitavanje operativnog sustava i slično), dok će veći stripe blok ponuditi veću brzinu prilikom čitanja i pisanja velikih datoteka(na primjer multimedijalnih zapisa). Većina proizvođača u inicijalnoj konfiguraciji predlaže stripe blok od 64 kB.

Softverski RAID:

Kada bismo dva ili više diskova spojili u RAID polje nije nužno nabaviti specijalizirani kontroler. Svi moderni operativni sustavi nam nude mogućnost kreiranja softverskog RAID-a (ili Zero channel RAID-a jer nije potreban specijalizirani hardver) uz određena ograničenja. Windows i Linux su samo neki od njih dok se Sun Solaris u potpunosti oslanja na softverski RAID. Glavni nedostatak ovog pristupa je nešto veće opterećenje procesora u radu te nedostatak nekih naprednijih mogućnosti prisutnih kod specijaliziranih kontrolera kao što je rad s hot-swap diskovima. Operativni sustavi tvrtke Microsoft nam još od Windowsa NT nude ovu mogućnost pa ukoliko posjedujemo windows 2000 Professional(lol) ili XP professional(ali ne i XP home) možemo kreirati RAID0 polja koristeći diskove spojene na bilo koji tip kontrolera(moguće je i kombinirati SATA, IDE i SCSI diskove). U serverskim inačicama Windows 2000 Server ili Windows 2003 možemo kreirati i RAID1 i RAID5 polja. Preduvjet korištenja ove mogućnosti je da diskove koje namjeravamo koristiti u RAID polju proglasimo dinamičkim volumenima (dynamic volume). Performanse ovog RAID polja su vrlo slične onima kada koristimo specijalizirani kontroler... U testovima največi pad performansi zabilježen je prilikom zapisivanja u RAID5 polje iz čega je vidljiva prednost dediciranih RAID kontrolera sa specijaliziranim XOR procesorom.

SCSI RAID:
RAID svoje korjenje vuče na serverska računala zato što se RAID prvi počeo koristiti na serverima a danas to može imati tko god poželi samo se malo informira i uloži novaca za to. Dakle, proizvođač servera će kao dodatnu opremu ponuditi nezavisni RAID kontroler koji može dolaziti s vlastitim SCSI kontrolerom ili se oslanjati na već ugrađeni. U slučaju da se oslanja na već ugrađeni SCSI kontroler javlja se problem povećanog prometa na podatkovnoj sabirnici računala(podaci s diska putuju na kontroler koji ih potom šalje procesoru na obradu i obrnuto) ali u takvim računalima ćemo redovno pronaći 64-bitnu PCI-X sabirnicu koja radi na višim frekvencijama od PCI sabirnice u kućnom računalima i koja neće predstavljati usko grlo sustava. Vrlo često u serveru bit će ugrađeno svega tri diska dok će većina diskova biti u posebnom RAID kućištu. Ovakva kombinacija osigurava siguran rad operativnog sustava(RAID1+hot spare) a moguće je konfiguirati više servera koji će koristiti zajedničko RAID polje. Ukoliko za spajanje koristimo optičke kablove, takvo eksterno RAID polje ne mora biti u istoj sobi sa serverima. Hot-swap omogućuje zamjenu neispravnog diska bez potrebe za isključivanjem računala. Uz hot swap vezana je i mogućnost identifikacije neispravnog diska svjetlosnom indikacijom bez koje ne bismo znali koji disk moramo zamijeniti u RAID polju s desetak diskova. Kako bismo osigurali da svi podaci koje želimo snimiti na disk sigurno budu zapisani, serverski RAID sustavi posebnu pozornost pridaju write-cache memoriji-obično se na samim diskovima write cache isključuje dok je cache na samom kontroleru opremljen akumulatorskom baterijom koja će u slučaju iznenadnog prekida napajanja sačuvati sadržaj koji kontroler nije stigao spremiti na disk. Dvostruka ili čak trostruka napajanja uz obavezni UPS osigurat će stalnu opskrbu električnom energijom a kao i kod svih kritičnih sustava potrebno je kontrolirati temperaturu u prostoriji u kojoj je smješten RAID te onemogućiti neautorizirani pristup.


Fusion drive nije "RAID polje" iako je na tragu toga jer dva diska, manji SSD i veći HDD objedinjuje u jednu logičku particiju koju možemo nazvati "polje" u kontekstu gore navedenog.
17.11.2017 | 09:02
Kloba kaže:
Kakvo polje?
Pitaj ju.
Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"...
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.


Ma ne raspada se ništa , nego sam citirao zabca koji spomenio raspadanje tog nekog fusion polja ak sam dobro skužio, pa me zanima šta je to i raspada li se to često. Kak sam malo čitao ovdje na forumu taj Fusion drive je nesta kao RAID na PC.
Kažem , pretjerano sam novi što se tiće apple , mac-a ... a i kćer je dosad radila samo na PC ali pošto se počela intenzivno baviti grafičkim stvarima odlučili smo se prijeći na iMAC!
OK, sad mi je jasnije nakon bartoneovog pojašnjenja, odnosno skuzio sam da nebi trebao imati problema jer imam samo 1 hdd.
  • Daddo
  • Posjetitelj
17.11.2017 | 09:42
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD). Radi se o jednom uređaju koji načelno nije ništa specijalno (ne)pouzdaniji od običnog mehaničkog diska (hard disk drive ili HDD) ili solid state diska (SSD).

S pravom bi se onda moglo postaviti pitanje pa zašto onda takav "hibrid". Odgovor leži u činjenici da su klasični mehanički diskovi sve većeg kapaciteta i samim time su sve "sporiji" za zapisivanje i čitanje s njih (jer je količina podataka puno veća), dok su solid state diskovi izrazito skupi zbog tehnologije izrade i kapacitetom ograničeni (najskuplji i najveći SSD je 10 x manjeg kapaciteta od HDD-a, a 10 puta je skuplji). I onda su proizvođači napravili kompromis. Velikim mehaničkim diskovima dodali su još komad elektronike koji je zapravo SSD malog kapaciteta. Time je cijena takvog diska neznatno narasla, a performanse su poboljšane, jer se podaci koje sustav često koristi spremaju na brzi SSD. Ne znam za 1 TB fusion drive, ali u mom Miniju je 2 TB Fusion drive i on ima 128 GB SSD i 2 TB klasičan disk koji vidi kao "jedan uređaj".

SSD kao manu u odnosu na klasičan disk ima puno manji broj čitanja i pisanja prije kvara, no to se vrijeme ionako mjeri u godinama, tako da će prije "krepat "stroj u kojem je takav disk, nego sam disk.

Zaboravio sam dodati: Appleova zadnje verzije OS-ova koriste datotečni sustav APFS koji je sigurniji i bolji (tako kažu) u odnosu na dosadašnji HFS+, no on nažalost kod MacOS-a High Sierra još uvijek ne radi sa Fusion diskovima.
17.11.2017 | 16:12
Slično to radi Seagate s Momentus hibridnim diskovima. Veliki mehanički disk i manji kao SSD. FusionDrive je Apple sastavio tako da sistem sam određuje što je na kojem dislu.
Problem je što diskovi RAID polju rade na hardverskoj osnovi i komp nije svjestan što je s druge strane jer vidi kontroler koji mu prezentira polje (to ne vrijedi za softverski RAID). Kod FD, sistem je svjestan onih diskova s druge strane.
Gore spomenuti Seagate Momentus, sustav ne zna kakav je to disk, već ga vidi kao jedan, a kontroler diska raspoređuje podatke (mislim kakoje to obično TOC).
17.11.2017 | 18:54
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD). Radi se o jednom uređaju koji načelno nije ništa specijalno (ne)pouzdaniji od običnog mehaničkog diska (hard disk drive ili HDD) ili solid state diska (SSD).

S pravom bi se onda moglo postaviti pitanje pa zašto onda takav "hibrid". Odgovor leži u činjenici da su klasični mehanički diskovi sve većeg kapaciteta i samim time su sve "sporiji" za zapisivanje i čitanje s njih (jer je količina podataka puno veća), dok su solid state diskovi izrazito skupi zbog tehnologije izrade i kapacitetom ograničeni (najskuplji i najveći SSD je 10 x manjeg kapaciteta od HDD-a, a 10 puta je skuplji). I onda su proizvođači napravili kompromis. Velikim mehaničkim diskovima dodali su još komad elektronike koji je zapravo SSD malog kapaciteta. Time je cijena takvog diska neznatno narasla, a performanse su poboljšane, jer se podaci koje sustav često koristi spremaju na brzi SSD. Ne znam za 1 TB fusion drive, ali u mom Miniju je 2 TB Fusion drive i on ima 128 GB SSD i 2 TB klasičan disk koji vidi kao "jedan uređaj".

SSD kao manu u odnosu na klasičan disk ima puno manji broj čitanja i pisanja prije kvara, no to se vrijeme ionako mjeri u godinama, tako da će prije "krepat "stroj u kojem je takav disk, nego sam disk.

Zaboravio sam dodati: Appleova zadnje verzije OS-ova koriste datotečni sustav APFS koji je sigurniji i bolji (tako kažu) u odnosu na dosadašnji HFS+, no on nažalost kod MacOS-a High Sierra još uvijek ne radi sa Fusion diskovima.


Svaka cast na postu,odavno nisam procitao konkretnije i krace objasnjenje neke materije o kojoj bi se moglo pisati satima.
18.11.2017 | 13:01
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD).


Pa ne baš: barefeats.com/hard176.html
  • Daddo
  • Posjetitelj
18.11.2017 | 13:17
Bertone kaže:
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD).


Pa ne baš: barefeats.com/hard176.html


Bertone, sorry ali ne kužim tvoj upis. Na linku koji si stavio ono što zovu Fusion je ručni rad, nastao komandom u terminalu koja je “spojila” Samsungov SSD i Seagateov HDD.

Trenutno nisam doma pa ne mogu screenshotat system propertiese od svog Mac Minija gdje se vidi Apple SSD na PCI-E sabirnici i na Intel series 8 SATA kontroleru klasičan disk koji je po nazivu zapravo Seagate. Stavit ću screenshot kasnije kad sjednem za Mac.
18.11.2017 | 15:46
Kloba kaže:
Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"[/b]
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.


@Kloba ovo boldano fakat ne kužim. Daj nam reci jedan software koji može uzrokovat fizički kvar na hardware ? Istina da pojedini loše napisani software može prouzrokovati nestabilan rad računala, ali da može uzrokovati fizički kvar, to prvi put čujem.

btw. čitao sam da postoje pojedini komadi takvog software, koji koriste cyber-kriminalci, ali zasigurno ni ti niti ja nismo čuli za njih.
18.11.2017 | 16:07
Nigdje nisam napisao što ti tvrdiš da sam napisao. Krivo sam shvatio, što sam kasnije potvrdio. Ali nigdje nisam pisao da postoji software koji može pokvariti hardware, napisao sam "drugi par postola" - a ostalo si ti sam izvukao...
Kako i zašto, ne pitaj mene.
18.11.2017 | 16:51
Bilo je nesto sto unistava mehanicke diskove. Mislim kako je to stvar proslosti.
Programi mogu intenzivno zapisivati i opteretiti CPU i GPU. Ostal zastita je vise-manje hardverska i nije pod upravljanjem programa.
18.11.2017 | 17:10
Ma ok, možda nisi to mislio, ali tako ispada, evo ponovo.

Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"..


Znači da se ništa nebi trebalo raspadati, osim ako ne importira neki software. Mada si ti stavio točku, pa si počeo s nesretnim osim.Nebitno jel ispred osim zarez ili točka i možda si htio početi novu misao, ali nedvojbeno taj osim implicira na prvu rečenicu, ali np
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 minuta
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO