Kupovina iMac-a ili Macbooka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina iMac-a ili Macbooka


12.09.2017 | 11:24
Bok. Već duže vrijeme razmišljam o kupovini Mac-a. Zanemarimo činjenicu da je Macbook odličan ako nekamo idem jer je laptop, a iMac baš ono obratno. Koji se više isplati kupiti (polovni). Također, kako stoje iMacovi sa nadogradnjom RAMA naspram Macbookova? Hvala.
12.09.2017 | 11:48
Od novijih serija laptopi su - što se RAM-a tiče - kakovog ga kupiš, takvog ga imaš do kraja jer je zalemljen za matičnu ploču da stane u tu tanku ploču donje polovice prijenosnika. iMac pak, navodno da najnovije možeš dodavati RAM čak i 21", dok za 27" to radiš bez problema, jer ti je na poleđini kompjutora poklopac sličan poklopcima daljinskih upravljača koji samo makneš i tu ti je RAM koji zamijeniš. Ako ćeš kupovati iMac 21" star godinu, dvije ili tri - tim se mislim isto ne može zamijeniti RAM jer je zalemljen za logic board.
12.09.2017 | 15:39
Razmišljao sam o Macbooku 2015 godina 13", ili iMac iste generacije.
12.09.2017 | 17:24
iMac 2015 ima retina i non-retina, od 21,5" i 27". Na kojeg si mislio?
12.09.2017 | 20:11
Retina, to je jedan od bitnijih faktora.
Edit: Također, ima li nekih bitnih promjena između tipa iMac 2010/2011/2012 i npr 2015? Čini mi se da bi mogao kupiti npr 2010 27" i staviti još rama na njega i to je to...
12.09.2017 | 20:32
A što misliš raditi?
13.09.2017 | 06:54
Uglavnom web programiranje, Photoshop za editiranje slika, Illustrator za crtanje i Sketch za UI dizajn. Znači ništa preteško za malo stariji Mac.
13.09.2017 | 08:03
Za takav posao ja bi odabrao 27" iMac
13.09.2017 | 15:34
Za večinu stvari odabir se svodi mobilno-stolno, veličina ekrana i koliko memorije. Ostalo je dovoljno dobro da proguta gotovo sve. Možda renderiranje (što su u stvari mamtematički proračuni) ovise o CPU ili oni programi koji znaju iskoriste GPU.
Uz ovo gore, probaj i 16GB RAM-a imati.
Neki budu sad tupili o SSD. Ako ga ima, OK, ako ga nema isto OK. Ako ima fusion drive, moli Boga da se polje ne raspadne.
13.09.2017 | 17:34
dfusic kaže:
Retina, to je jedan od bitnijih faktora.
Edit: Također, ima li nekih bitnih promjena između tipa iMac 2010/2011/2012 i npr 2015? Čini mi se da bi mogao kupiti npr 2010 27" i staviti još rama na njega i to je to...

A čuj, ako ti je Retina display bitan faktor kao šta si napisao, onda modeli od 2010-2013 ne dolaze u obzir jer oni nemaju Retina display.
17.11.2017 | 06:42
zabac kaže:
Za večinu stvari odabir se svodi mobilno-stolno, veličina ekrana i koliko memorije. Ostalo je dovoljno dobro da proguta gotovo sve. Možda renderiranje (što su u stvari mamtematički proračuni) ovise o CPU ili oni programi koji znaju iskoriste GPU.
Uz ovo gore, probaj i 16GB RAM-a imati.
Neki budu sad tupili o SSD. Ako ga ima, OK, ako ga nema isto OK. Ako ima fusion drive, moli Boga da se polje ne raspadne.


iMAC 27" (CPU i5, 8gigi rama, retina 5K, 1 TB fusion drive, GPU radeon 570 pro s 4gb VRAM ili kako već) sam kupio ćerki prije 5 dana, prije ae nisam susretao sa Apple-om nikada.
Zanima me šta se misli pod "moli Boga da se polje ne raspadne"??
17.11.2017 | 07:12
Kakvo polje?
Pitaj ju.
Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"...
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.
17.11.2017 | 08:00
Pa nije kći spominjala "polje" već zabac... a pod "polje" je mislio na (Fusion drive) kombinaciju SSD-a i HDD-a kao jednog zajedničkog diskovnog prostora pa ako jedan od njih zašteka ode sve u PM.

"Polje" ili "RAID polje" je termin koji se koristio (ili se još uvijek koristi) kod slaganja sistema sa više diskova radi brzine, sigurnosti ili oboje. Nekad davno sam imao dva VelociRaptor diska (više iz hira nego potrebe) u RAID 0 polju i jednom mi se polje raspalo i nakon toga sjedni i plaći.

O RAID poljima evo jedan copy/paste sažetka tuđeg objašnjenja:

Što je RAID? Kratica za "Redundant Array of Inexpensive Disks" a predstavlja realizaciju ideje povećanja brzine i kapaciteta tvrdog diska kombiniranom upotrebom više manjih i cjelinom dostupnih diskova koji će operativni sustav vidjeti kao jedan disk velikog kapaciteta i brzine.

Dakle, Postoje različita RAID polja... RAID0, RAID1, RAID5, RAID0/1 i RAID 10. Najčešće se susrećemo sa prva tri navedena. Najjednostavniji način rada RAID kontrolera je disk spanning ili JBOD(Just a Bunch of Disks). U ovom načinu rada više diskova (koji mogu biti različitih kapaciteta i performansi) spajamo u jedan veliki disk koji podatke zapisuje na način da kada popuni jedan disk, počinje zapisivati na slijedeći...

RAID 0 polje:
Ovo polje često se naziva striping, omogućuje brži pristup podataka bez obzira bilo to zapisivanje ili čitanje, jer se podaci zapisuju odjednom na sve diskove u polju(što ipak ne znači da će dva diska u RAID0 polju biti DVOSTRUKO brža od pak jednog diska). Ali postoji jedan nedostatak ovog polja: U slučaju kvara svi podaci na diskovima(koliko god ih bilo) su izgubljeni ali srećom, redovan Backup na eksterne medije uspješno rješava ovaj problem. Prilikom kreiranja RAID0 polja svi podaci na disku kojeg/ako trenutno imate bit će obrisani pa ukoliko ste kupili dodatan disk i imate mogućnost kreiranja RAID0 polja, da biste zadržali postojeću instalaciju operativnog sustava morate napraviti backup(najbolje nekim disk imaging alatom) kojim ćete nakon kreiranja navedenog polja vratiti na disk.

RAID1 polje:
Nazivamo još mirroring. Zapamtite, uvijek se koristi paran broj diskova... Ovo polje obično će koristiti serveri jer su im podaci od velike važnosti. U slučaju kvara jednog diska, RAID ne "puca" nego drugi disk nastavlja nesmetano raditi. S tim da s ovim poljem ne dobivate na brzini... Ali samo prilikom čitanja može se ubrzati ovo polje a brzina zapisivanja će ostati ista kao i kod jednog diska. Nedostatak je visoka cijena primjene. Dodatnu zaštitu ovog polja dat će nam Duplexing-pri čemu će diskovi biti spojeni na različite kontrolere čime eliminiramo prekide u radu uzrokovanom kvaru na kontroleru. Također, jedan ili više diskova možemo spojenih na kontoler možemo konfiguirati kao hot-spare disk. Hot-spare disk će nam u slučaju kvara nekog od diskova u RAID1 polju preuzeti njegovu funkciju, kako bismo polje što prije vratili u stanje kakvo je bilo prije kvara.

Dakle, RAID0 nam nudi brzinu, RAID1 sigurnost podataka a ukoliko želimo postići oboje koristit ćemo RAID10. RAID10 podrazumijeva dva para diskova u RAID1 polju(mirror) koji su potom organizirani u jedno RAID0 polje(striping) dok se obrnuta kombinacija(dva para diskova u stripe polju koji su potom organizirani u jedno mirror polje) RAID0/1.

RAID5 polje:
Naziva se još striping with parity, ovo je najsloženije polje od ostalih... Radi se o polju s najmanje 3 diska pri čemu se blok podataka dijeli na sve diskove osim jednoga, na njega se zapisuje parity informacija koju generira kontroler na osnovi podataka s ostalih diskova. Sad se najvjerojatnije pitate što je parity i što će nam on??? On nam omogućuje rekonstrukciju podataka u slučaju kvara jednog od diskova u polju a gubitak samo parity informacije ne utječe na dostupnost podataka...

Dalje, prilikom kreiranja polja RAID0, RAID1 ili RAID10 svi kontroleri će nam ponuditi mogućnost podešavanja stripe bloka, radi se o minimalnoj količini podataka koje će kontroler čitati ili upisivati na polje. Različiti kontroleri će vam ponuditi različite veličine stripe blokova u rasponu od 4 do 2048 kB. Prilikom izbora moramo razmotriti za što ćemo koristiti RAID polje: manja veličina stripe bloka nam nudi manji slack na diskovima(neiskorišteni ali zauzeti prostor na disku koji dobivamo ukoliko u blok od na primjer 128kB upišemo datoteku veličine 20kB) i brži slučajni pristup(učitavanje operativnog sustava i slično), dok će veći stripe blok ponuditi veću brzinu prilikom čitanja i pisanja velikih datoteka(na primjer multimedijalnih zapisa). Većina proizvođača u inicijalnoj konfiguraciji predlaže stripe blok od 64 kB.

Softverski RAID:

Kada bismo dva ili više diskova spojili u RAID polje nije nužno nabaviti specijalizirani kontroler. Svi moderni operativni sustavi nam nude mogućnost kreiranja softverskog RAID-a (ili Zero channel RAID-a jer nije potreban specijalizirani hardver) uz određena ograničenja. Windows i Linux su samo neki od njih dok se Sun Solaris u potpunosti oslanja na softverski RAID. Glavni nedostatak ovog pristupa je nešto veće opterećenje procesora u radu te nedostatak nekih naprednijih mogućnosti prisutnih kod specijaliziranih kontrolera kao što je rad s hot-swap diskovima. Operativni sustavi tvrtke Microsoft nam još od Windowsa NT nude ovu mogućnost pa ukoliko posjedujemo windows 2000 Professional(lol) ili XP professional(ali ne i XP home) možemo kreirati RAID0 polja koristeći diskove spojene na bilo koji tip kontrolera(moguće je i kombinirati SATA, IDE i SCSI diskove). U serverskim inačicama Windows 2000 Server ili Windows 2003 možemo kreirati i RAID1 i RAID5 polja. Preduvjet korištenja ove mogućnosti je da diskove koje namjeravamo koristiti u RAID polju proglasimo dinamičkim volumenima (dynamic volume). Performanse ovog RAID polja su vrlo slične onima kada koristimo specijalizirani kontroler... U testovima največi pad performansi zabilježen je prilikom zapisivanja u RAID5 polje iz čega je vidljiva prednost dediciranih RAID kontrolera sa specijaliziranim XOR procesorom.

SCSI RAID:
RAID svoje korjenje vuče na serverska računala zato što se RAID prvi počeo koristiti na serverima a danas to može imati tko god poželi samo se malo informira i uloži novaca za to. Dakle, proizvođač servera će kao dodatnu opremu ponuditi nezavisni RAID kontroler koji može dolaziti s vlastitim SCSI kontrolerom ili se oslanjati na već ugrađeni. U slučaju da se oslanja na već ugrađeni SCSI kontroler javlja se problem povećanog prometa na podatkovnoj sabirnici računala(podaci s diska putuju na kontroler koji ih potom šalje procesoru na obradu i obrnuto) ali u takvim računalima ćemo redovno pronaći 64-bitnu PCI-X sabirnicu koja radi na višim frekvencijama od PCI sabirnice u kućnom računalima i koja neće predstavljati usko grlo sustava. Vrlo često u serveru bit će ugrađeno svega tri diska dok će većina diskova biti u posebnom RAID kućištu. Ovakva kombinacija osigurava siguran rad operativnog sustava(RAID1+hot spare) a moguće je konfiguirati više servera koji će koristiti zajedničko RAID polje. Ukoliko za spajanje koristimo optičke kablove, takvo eksterno RAID polje ne mora biti u istoj sobi sa serverima. Hot-swap omogućuje zamjenu neispravnog diska bez potrebe za isključivanjem računala. Uz hot swap vezana je i mogućnost identifikacije neispravnog diska svjetlosnom indikacijom bez koje ne bismo znali koji disk moramo zamijeniti u RAID polju s desetak diskova. Kako bismo osigurali da svi podaci koje želimo snimiti na disk sigurno budu zapisani, serverski RAID sustavi posebnu pozornost pridaju write-cache memoriji-obično se na samim diskovima write cache isključuje dok je cache na samom kontroleru opremljen akumulatorskom baterijom koja će u slučaju iznenadnog prekida napajanja sačuvati sadržaj koji kontroler nije stigao spremiti na disk. Dvostruka ili čak trostruka napajanja uz obavezni UPS osigurat će stalnu opskrbu električnom energijom a kao i kod svih kritičnih sustava potrebno je kontrolirati temperaturu u prostoriji u kojoj je smješten RAID te onemogućiti neautorizirani pristup.


Fusion drive nije "RAID polje" iako je na tragu toga jer dva diska, manji SSD i veći HDD objedinjuje u jednu logičku particiju koju možemo nazvati "polje" u kontekstu gore navedenog.
17.11.2017 | 08:02
Kloba kaže:
Kakvo polje?
Pitaj ju.
Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"...
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.


Ma ne raspada se ništa , nego sam citirao zabca koji spomenio raspadanje tog nekog fusion polja ak sam dobro skužio, pa me zanima šta je to i raspada li se to često. Kak sam malo čitao ovdje na forumu taj Fusion drive je nesta kao RAID na PC.
Kažem , pretjerano sam novi što se tiće apple , mac-a ... a i kćer je dosad radila samo na PC ali pošto se počela intenzivno baviti grafičkim stvarima odlučili smo se prijeći na iMAC!
OK, sad mi je jasnije nakon bartoneovog pojašnjenja, odnosno skuzio sam da nebi trebao imati problema jer imam samo 1 hdd.
17.11.2017 | 08:42
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD). Radi se o jednom uređaju koji načelno nije ništa specijalno (ne)pouzdaniji od običnog mehaničkog diska (hard disk drive ili HDD) ili solid state diska (SSD).

S pravom bi se onda moglo postaviti pitanje pa zašto onda takav "hibrid". Odgovor leži u činjenici da su klasični mehanički diskovi sve većeg kapaciteta i samim time su sve "sporiji" za zapisivanje i čitanje s njih (jer je količina podataka puno veća), dok su solid state diskovi izrazito skupi zbog tehnologije izrade i kapacitetom ograničeni (najskuplji i najveći SSD je 10 x manjeg kapaciteta od HDD-a, a 10 puta je skuplji). I onda su proizvođači napravili kompromis. Velikim mehaničkim diskovima dodali su još komad elektronike koji je zapravo SSD malog kapaciteta. Time je cijena takvog diska neznatno narasla, a performanse su poboljšane, jer se podaci koje sustav često koristi spremaju na brzi SSD. Ne znam za 1 TB fusion drive, ali u mom Miniju je 2 TB Fusion drive i on ima 128 GB SSD i 2 TB klasičan disk koji vidi kao "jedan uređaj".

SSD kao manu u odnosu na klasičan disk ima puno manji broj čitanja i pisanja prije kvara, no to se vrijeme ionako mjeri u godinama, tako da će prije "krepat "stroj u kojem je takav disk, nego sam disk.

Zaboravio sam dodati: Appleova zadnje verzije OS-ova koriste datotečni sustav APFS koji je sigurniji i bolji (tako kažu) u odnosu na dosadašnji HFS+, no on nažalost kod MacOS-a High Sierra još uvijek ne radi sa Fusion diskovima.
17.11.2017 | 15:12
Slično to radi Seagate s Momentus hibridnim diskovima. Veliki mehanički disk i manji kao SSD. FusionDrive je Apple sastavio tako da sistem sam određuje što je na kojem dislu.
Problem je što diskovi RAID polju rade na hardverskoj osnovi i komp nije svjestan što je s druge strane jer vidi kontroler koji mu prezentira polje (to ne vrijedi za softverski RAID). Kod FD, sistem je svjestan onih diskova s druge strane.
Gore spomenuti Seagate Momentus, sustav ne zna kakav je to disk, već ga vidi kao jedan, a kontroler diska raspoređuje podatke (mislim kakoje to obično TOC).
17.11.2017 | 17:54
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD). Radi se o jednom uređaju koji načelno nije ništa specijalno (ne)pouzdaniji od običnog mehaničkog diska (hard disk drive ili HDD) ili solid state diska (SSD).

S pravom bi se onda moglo postaviti pitanje pa zašto onda takav "hibrid". Odgovor leži u činjenici da su klasični mehanički diskovi sve većeg kapaciteta i samim time su sve "sporiji" za zapisivanje i čitanje s njih (jer je količina podataka puno veća), dok su solid state diskovi izrazito skupi zbog tehnologije izrade i kapacitetom ograničeni (najskuplji i najveći SSD je 10 x manjeg kapaciteta od HDD-a, a 10 puta je skuplji). I onda su proizvođači napravili kompromis. Velikim mehaničkim diskovima dodali su još komad elektronike koji je zapravo SSD malog kapaciteta. Time je cijena takvog diska neznatno narasla, a performanse su poboljšane, jer se podaci koje sustav često koristi spremaju na brzi SSD. Ne znam za 1 TB fusion drive, ali u mom Miniju je 2 TB Fusion drive i on ima 128 GB SSD i 2 TB klasičan disk koji vidi kao "jedan uređaj".

SSD kao manu u odnosu na klasičan disk ima puno manji broj čitanja i pisanja prije kvara, no to se vrijeme ionako mjeri u godinama, tako da će prije "krepat "stroj u kojem je takav disk, nego sam disk.

Zaboravio sam dodati: Appleova zadnje verzije OS-ova koriste datotečni sustav APFS koji je sigurniji i bolji (tako kažu) u odnosu na dosadašnji HFS+, no on nažalost kod MacOS-a High Sierra još uvijek ne radi sa Fusion diskovima.


Svaka cast na postu,odavno nisam procitao konkretnije i krace objasnjenje neke materije o kojoj bi se moglo pisati satima.
18.11.2017 | 12:01
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD).


Pa ne baš: barefeats.com/hard176.html
18.11.2017 | 12:17
Bertone kaže:
Daddo kaže:
Brzinsko pojašnjenje... Fusion drive je samo Appleovo proprietary ime za nešto što se standardno zove Solid State Hybrid disk (SSHD).


Pa ne baš: barefeats.com/hard176.html


Bertone, sorry ali ne kužim tvoj upis. Na linku koji si stavio ono što zovu Fusion je ručni rad, nastao komandom u terminalu koja je “spojila” Samsungov SSD i Seagateov HDD.

Trenutno nisam doma pa ne mogu screenshotat system propertiese od svog Mac Minija gdje se vidi Apple SSD na PCI-E sabirnici i na Intel series 8 SATA kontroleru klasičan disk koji je po nazivu zapravo Seagate. Stavit ću screenshot kasnije kad sjednem za Mac.
18.11.2017 | 14:46
Kloba kaže:
Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"[/b]
Ali, stvarno - pitaj kći - čisto da znamo pa da ti možemo pomoći.


@Kloba ovo boldano fakat ne kužim. Daj nam reci jedan software koji može uzrokovat fizički kvar na hardware ? Istina da pojedini loše napisani software može prouzrokovati nestabilan rad računala, ali da može uzrokovati fizički kvar, to prvi put čujem.

btw. čitao sam da postoje pojedini komadi takvog software, koji koriste cyber-kriminalci, ali zasigurno ni ti niti ja nismo čuli za njih.
18.11.2017 | 15:07
Nigdje nisam napisao što ti tvrdiš da sam napisao. Krivo sam shvatio, što sam kasnije potvrdio. Ali nigdje nisam pisao da postoji software koji može pokvariti hardware, napisao sam "drugi par postola" - a ostalo si ti sam izvukao...
Kako i zašto, ne pitaj mene.
18.11.2017 | 15:51
Bilo je nesto sto unistava mehanicke diskove. Mislim kako je to stvar proslosti.
Programi mogu intenzivno zapisivati i opteretiti CPU i GPU. Ostal zastita je vise-manje hardverska i nije pod upravljanjem programa.
18.11.2017 | 16:10
Ma ok, možda nisi to mislio, ali tako ispada, evo ponovo.

Na novom Macu se apsolutno ništa ne bi trebalo raspadati. Osim ako ne importira neki software koji bi trebao raditi i na macu s Windowsa, e to je već "drugi par postola"..


Znači da se ništa nebi trebalo raspadati, osim ako ne importira neki software. Mada si ti stavio točku, pa si počeo s nesretnim osim.Nebitno jel ispred osim zarez ili točka i možda si htio početi novu misao, ali nedvojbeno taj osim implicira na prvu rečenicu, ali np
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 27 minuta
 • drlovric: Nisam stvarno znao da Hrvatska nema ATV . Kod mene je US account pa nisam ni provjeravao.
 • smayoo: Apple žičani miš (tzv. "sapun";)? Radi, ali ne radi horizontalni scroll.
 • ivan123123: Pozdrav! Može li se apple mouse koristiti na običnim laptopima, uz windowse?
 • ihorvat: sve što je iznad 3k je meni više nego odgovarajuće. Ima malo coatinga na ekranu ali ništa strašno kupio sam novi punjač početkom godine tako da onda može nadam se za 3500 otići ako ne i više, hvala na pomoći! :D
 • iLeo: Ja bi rekao prije 4-5K nego 3K
 • ihorvat: retina
 • smayoo: Retina ili non-retina?
 • ihorvat: koliko bi realno mogao dobiti za mb pro 15" 2012 sa 240ssd i7 8gb ram? Može 3000?
 • smayoo: Vjerojatno taj što se ATV usluga u Hrvatskoj službeno ne nudi? :)
 • drlovric: Sto bio razlog da ATV ima slovenske, madjarske i bugarske titlove, ali ne i hrvatske? :(
 • Zdravac: Da, istina.
 • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO