Dacikini Mac problemi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dacikini Mac problemi


01.05.2016 | 10:29
Pozdrav. Novi sam u svijetu Mac-a otkako sam od rodjakinje otkupio a1342 model i mogu reci da sam se kroz vrijeme navukao na sustav. Fino to leti No, iako sam jako zadovoljan racunalom i baterijom koja traje 3-4 sata ipak nisam trebao instalirati coconutBattery jer sam sada vidio da mi battery health "pleše" izmedju 65-72% zdravlja baterije. Cudno, no kako se prazni baterija, health joj se povecava.
Mislim da snage baterije ima jer radi 3 sata barem samo je nesto pobrkano kod ocitavanja baterije. Ps zbog toga variraju vrijednosti, a sustav naravno to i kaze sa "service battery".

Da me stariji clanovi odmah ne ubiju, procitao sam dosta toga dok sam listao forum i uvijek postoje oprecna misljenja sto je ok, no, mislim da cu kroz neko vrijeme morati mjenjato bateriju na macbooku. Zanima me, kakva su iskustva sa baterijama iz kine, odnosno, isplati li se to.
01.05.2016 | 11:07
Napravi kalibraciju najprije. Ugasi laptop. Napuni do kraja. Skini s punjača, upali, koristi na bateriji sve dok sam ne ode u prisilni sleep. Spoji na punjač, napravi shut down, napuni opet do kraja. Onda gledaj što kaže coconut.

Tzv. "originalne" baterije se sigurno NE isplati kupovati. Od onih zamjenskih, ja u pravilu ne kupujem one skroz najjeftinije. Kupuj s E-baya, plaćaj PayPalom i nemaš brige. Ako ti dođe nevaljana baterija, reklamiraj je i dobiješ drugu. Ako želiš stvar riješiti brzo, kupuj negdje iz EU, ja obično iz Njemačke (idem na ebay.de). Ispadne ti cca duplo skuplje nego da nabavljaš iz Kine, ali ne plaćaš PDV, a na pošiljku iz Kine ti možda carina naplati PDV (možda i ne, ako imaš sreće) pa ti stvarna razlika ispadne samo 20-ak %, a dođe puno brže.
01.05.2016 | 16:46
Citao sam o napuhnucu baterije no to mi se dogadjalo kod mobilnih uredjaja kod baterija koje imaju vrlo malo energije ili koje nisu dugo koristene. Zasad solidno drzi samo otkad se pojavio service battery otad sam poceo malo podrobnije to pratiti. Prilikom koristenja Snow Leoparda nije bilo takvog problema. Verzije izmedju nisam koristio. Mislim da ce ovaj model podrzavati i novije sustave koji dolaze, 10.12. sljedeci pa dok ide stoga smatram bateriju dobrim ulaganjem.

Da, definitivno cu kroz koji mjesec pribavljati bateriju. S obzirom da je ova koristena oko 4 godine, cak je 70% kapaciteta prihvatljivo. Dobar je uredjaj, ima dosta ram-a, a planiram i ssd u buducnosti. Informacija o ebayu i kini mi puno znaci, dodjem na isto.
01.05.2016 | 17:32
@dacika, zašto bi kupovao bateriju ako ti ova izdrži 3-4 sata? Meni je baterija na 80% mog 4 godine starog air_a i izdrži mi negdje između 4-5 sati, ovisi što radim. Istina je da mi je laptop skoro uvjek na punjaču, ako za to imam mogućnost. Ne planiram uopće kupovati bateriju, prije ću vjerovatno kupiti neki novi prijenosnik za par godina.

01.05.2016 | 18:04
Citam raznorazna misljenja po internetu, zato sam i otvorio topic da pitam ljude sa iskustvom. Ima oko 800 ciklusa punjenja. Vidim da ti dosta traje baterija, a niti koristim puno samu bateriju nego vise je na punjacu. Kako na Mac-u ne mogu vaditi bateriju kao na drugim laptopima pa ne znam ima li to stetnih utjecaja na bateriju ako je stalno na punjacu? Ili je ta finta sa vadjenjem baterije dok je na punjacu obican mit.

Jos pitanje, kod mene je 29,2 c temp baterije. Da li je to ok?
01.05.2016 | 18:52
Temperatura ti je ok, sad je i kod mene 29.4 C. Onaj sc sam poslao dok sam upalio laptop, što se tiče štetnosti za bateriju da je stalno na punjaču, tu se nemaš čega bojati. Kad je baterija napunjena do kraja, struja potrebna za rad laptopa ne ide preko nje i ne šteti joj.
02.05.2016 | 23:12
Ja sam za svoj 13" Macbook Pro Mid 2009 narucio orginal bateriju iz Kanade i cijena je 110 dolara Trebao bih je dobiti krajem mjeseca Uz malo volje i alat mozes je promijeniti sam. Za to isto kod nas u servisu bi trazili sigurno 1600-1700 kuna jer se navodno mora sve odraditi u servisu samo uz orginal bateriju.
03.05.2016 | 19:52
Za MBP 17" tražili kod nas okruglo 2500kn plusminus 100kn ovisno o servisu. S tim da laptop moraju zadržat cca 3 dana jer navodno neke podatke od uređaja šalju na Apple server. (???)
Iz USA original baterija 160$ plus PDV. U roku 10 dana.
04.05.2016 | 00:22
Ono sto cu sa sigurnoscu reci jest da taj novac je zbilja velik za slanje u servis i pitanje je da li se to zaista isplati. Zamjenske baterije su kako je @smayo napisao "made in china" kao i originalne. Vjerujem da su mozda samo losije tehnicki izvedene, ali ne toliko losije da se ne bi njih isplatilo naruciti. Kad bi imao 110 dolara niti trenutka ne bi dvojio koju naruciti, ovako u situaciji kad covjek malo mora stegnuti remen budu i zamjenske prihvatljive. Kod zamjene baterija ima i tutoriala na yt kako to napraviti sam. I nije neka mudrost ako imas odgovarajuca dva odvijaca, a uglavnom i dolaze sa baterijom ako se uzima preko ebaya uk. Doslovno oko 9 šarafića. No, druga je stvar kako obaviti prvo punjenje da se izbjegnu problemi.

Trazio sam i kod nas, cak sam na njuskalu kontaktirao neke ljude koji su prodavali macbook-ove pa su mi rekli da je to sa service battery slucaj od unazad 2-3 godine. Kod Os x 10.8. je cest problem bio krivo prepoznavanje vrijednosti snage koje baterija u sebi sadrzi pa se pojavljivalo service battery. Kod nekih sam i na slikama vidio 3-4 sata rada sa porukama "replace now" ili "replace soon", a ljudi se kunu da to vec duze vrijeme stoji i ne utjece na rad. Puno oprecnih misljenja, razlicitih iskustava me navodi na razmisljanje da je sve stvar individualnog pristupa. Netko ce zamjeniti bateriju nakon 300 ciklusa bez obzira imao 85-90% health, a netko ce mozda nakon 1200 ciklusa primjetiti da se sad puno brze prazni baterija i razmisljati o zamjeni.
Svjestan sam da u mom laptopu baterija nije najnovija i da ima vjerojatno oko 70% battery health sto je razumljivo s obzirom na oko 800 ciklusa punjenja. Mozda nije vrijeme za zamjenu bas ovog trenutka, ali definitivno ce u buducnosti biti govora o zamjenskoj bateriji. Zanimljivo, na Snow Leopardu iako nisam pratio coconutom health, poruke service battery nije bilo, kao niti drugih poruka. Service battery nuzno ne znaci (koliko sam vidio) da je baterija crkla nego da nesto nije bas najbolje poslozeno.
Generalno, mene cak i nije briga ako ne traje 5 sati nego oni problemi o kojima sam citao tipa da napuhne kuciste ili u najgorem slucaju se samozapali. To u covjeka izaziva bateriofobiju pa su razumljivi i moji postovi na tu temu
04.05.2016 | 05:04
Hm, stezanje remena s MacBook Pro-om!?!

Kućište ti se može napuhnuti, ali se ne bude zapalila ako nije fizički oštečena. Sama baterija je vakumirana i u zaštitnoj je foliji. Ako se folije probuše, tada može doći do samozapaljenja.
04.05.2016 | 05:53
Ja sam mjenjao bateriju u MBP 5.5 i prilikom stavljanja nove kad se odradilo prvo punjenje zdravlje baterije je bilo na 82%. Preko toga nije islo. Kroz narednih 3 mjeseca koristenja se baterija "formirala" i dosla do 94%. Baterija je kupljena u Njemackoj u Apple sluzbenom ducanu po cijeni od 50e. Dosle su im baterije sa nesto nizim kapacitetom i te baterije MBP nije nikad pokazao preko 94% kapaciteta. Za njihovo trziste je to bilo ne prihvatljivo pa su isle za manje novce. Jedino oni nisu htjeli ugrađivati takve baterije, nego sam to odradio sam. Baterija radi najnormalnije od tada.
04.05.2016 | 07:07
zabac kaže:
Hm, stezanje remena s MacBook Pro-om!?!

Kućište ti se može napuhnuti, ali se ne bude zapalila ako nije fizički oštečena. Sama baterija je vakumirana i u zaštitnoj je foliji. Ako se folije probuše, tada može doći do samozapaljenja.


Nemam pro nego white. Moze se napuhnuti, bude slucajeva najcesce od nekoristenja, ako macrumors ne laze
04.05.2016 | 11:38
Bat. treba biti kao 2/3 napunjena i onda se moze ostaviti na miru. Mislim da to negdje u uputama i pise.
04.05.2016 | 12:44
Hvala zabac napravit cu kalibraciju baterije. Nejasan mi je dio kad racunalo ode u sleep, da li se pod to racuna kad se totalno ugasi jer je prazno ili?
04.05.2016 | 13:21
Mislim da je totalno gasenje. Makni ga s punjaca i radi. U jednom trenutku ti ode u sleep i onda se bude za neko vrijeme i ugasio. Stavi punjac i napuni.
04.05.2016 | 17:17
Smayo pak par postova gore kaze da odmah kad ode u sleep napravim shut down i punjenje do kraja.
04.05.2016 | 18:36
A ti uradi kako tebi vise odgovara.Nije ni vazno svakako ce baterija nadzivjeti taj MB

PS.Obrati paznju na naziv topica koji otvaras,ide nesto sto asocira na problem,temu(npr Problem baterija MB)...Prvo sam se pitao sta je Dacika pa tek onda nakon 2 dana otvorio temu.
04.05.2016 | 19:17
dacika kaže:
Smayo pak par postova gore kaze da odmah kad ode u sleep napravim shut down i punjenje do kraja.


Krivo sam napisao, ode mislim u hibernaciju (aki nisam siguran) i nakon toga ga ne možeš upaliti ako nije punjač spojen. Pusti ga tako neko vrijeme i onda ga spoji na punjač i to je to.
04.05.2016 | 19:22
saint kaže:
A ti uradi kako tebi vise odgovara.Nije ni vazno svakako ce baterija nadzivjeti taj MB.


Kako mislis tocno? Uredjaj je za smece ili baterija ce ipak durati?
04.05.2016 | 20:27
Ne bi rekao "smeće", ali plastični macbookovi su pokazali cijeli niz problema "mehaničke" naravi (koje se ispolje nakon puno godina korištenja). Od toga da se nešto od nečeg odljepljuje, ili ta plastika puca, itd. U svakom slučaju su manje trajni od aluminijskih (što nije čudo), ali sigurno su trajniji i neusporedivo kvalitetniji od PC "plastiša".
S obzirom da se plastični MB ne rade već dosta dugo, taj stroj već ima toliko godina da je prešao starost kod koje se PC laptopi obično bacaju u smeće ili daju na korištenje nekoj djeci ili bakama i djedovima za surfanje i skype. Nova baterija, ako nije baš najlošija moguća, potrajat će ti barem 2 godine uz neko uobičajeno korištenje bez da značajnije osjetiš gubitak kapaciteta, a još barem 1-2 onako "šepavo". A tu već onda imaš laptop koji je 10 godina star, zar ne? A to je, za jedan laptop, fakat prilično staro.
04.05.2016 | 20:36
Eh iskreni ste, al sad ste me bacili u bed.. :/
05.05.2016 | 04:09
Nismo zašto. Ja imam jedam iBook G4 iz 2005 i radi s prvom baterijaom (kupio ga polovnog, a vlasnik veli kako je prva). Na bateriji radi nešto preko 1 sat. Imam ga jer glumi DVD player, a i za jednostavne poslove je OK.
09.05.2016 | 22:32
Ma samo da se ne napuše baterija i ja sretan. Gledam da ni te iz kine uglavnom ne drze duze od 3-3.5h iako su deklarirane drugacije tako da ni ne trebam drugu osim iz gore navedenog razloga.
10.05.2016 | 05:38
Nebi se trebala napuhnuti ako je koristis. Ja sam imao jednu koja se vadi i kad je otisla, stavio drugu a prva je stajala valjda dvije godine i napuhnula se. Imas negdje slike tu na forumu.
10.05.2016 | 16:44
To je slicno kao i na mobilnim uredjajima, baterija se napuhne od nekoristenja. Iako sam dosta slucajeva vidio kod macbook-a dio njih je bio uzrokovan bas stajanjem. Covjek tvrdi da mu baterija ima 48 ciklusa i da se od stajanja napuhala nakon 2 godine nekoristenja. Znaci da nisu nuzno neispravne nego se dogodi valjda neki kemijski proces unutra.
10.05.2016 | 16:55
Litijska baterija se najčešće napuše od pregrijavanja. Nema veze sa starošću, niti s brojem ciklusa punjenja, niti sa stajanjem ili ne-stajanjem. Ili se pregrije prilikom punjenja jer se pokvarila elektronika koja kontrolira temperaturu prilikom punjenja, ili se cijeli uređaj pregrije pa i baterija skupa s njim (npr. meni se mbp jednom u torbi malo otklopio, dovoljno da se probudi iz sleepa i onda je radio tako u torbi jedno 2h dok nije napravio thermal shutdown - komp je preživio, ali baterija se napuhala), a jednom sam čuo od nekog da mu se friško kupljena baterija u original kutiji napuhala u par dana jer ju je ostavio na južnom prozoru ljeti.
10.05.2016 | 16:59
Baterija se može napuniti ako se pregrije, ako se puni brže nego što treba, ako se prazni brže nego što treba, ako postoji kvar baterija i ako je stara. Valjda postoje i drugi slučajevi, ali ovi su valjda najčešći.


EDIT: Ovo ako je stara, valjda mora biti jako stara.
10.05.2016 | 20:22
smayoo kaže:
(npr. meni se mbp jednom u torbi malo otklopio, dovoljno da se probudi iz sleepa i onda je radio tako u torbi jedno 2h dok nije napravio thermal shutdown - komp je preživio, ali baterija se napuhala), a jednom sam čuo od nekog da mu se friško kupljena baterija u original kutiji napuhala u par dana jer ju je ostavio na južnom prozoru ljeti.


Nisam imao mbp, ali znam da nema šanse da se to desi na air_u. Mom lapu ide peta godina i nema teorije da sa može sam otvoriti. Treba dobra sila da se digne poklopac, sad opet je to zbog ergonomije, jer air nije bočno ravan kao mbp, pa je vjerovatno lakše napraviti bolje zatvaranje.
11.05.2016 | 02:53
I ja sam mislio kako nema šanse da se to dogodi na MBP.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 44 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Ender, marioart, MoschuS, Riba, Sank, Anonimci (662)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO