Napajanje za Mac Pro 1,1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Napajanje za Mac Pro 1,1


17.09.2014 | 16:46
Imam friški UPS, star jedva godinu dana. Na njemu imam mac pro 1,1. Taj je već puno stariji.

Ovo ljeto, kako su stalno bile oluje, blicnula bi svako malo struja, a kompjuter bi se na to resetirao.
Pa sam nosila UPS na servis. Pa su na servisu rekli da je s njim sve u redu, a ako se kompjuter restarta kad UPS prekopčava sa struje na bateriju, da je možda napajanje u mom kompjuteru "oslabilo".

Mislim si ja - ma nemojte mi prodavat priče za malu djecu...

Pa sam isprobala UPS na jednom drugom macu, malo novijem. Troši jednako struje, (oko 350W, a UPS bi trebao držati do 550W) ali njega UPS drži.

Pa si sad mislim, jel moguće da stvarno napajanje u starom macu šteka.

Jel imao netko problema s napajanjem za mac pro, kakva su iskustva? Jel se može kod nas kupiti novo? Tražim po internetu ali sve što nalazim su second-hand djelovi i to iz Amerike i po krvavim cijenama...
17.09.2014 | 18:05
1. Imaš govno od UPS-a. UPS koji nema "seamless" prebacivanje s mreže na bateriju je govno, a one koji takva govna prodaju pod UPSove bi trebalo kazniti time da takve UPSove doživotno koriste, i to u nekom selu pod Velebitom, ili na dalmatinskim otocima, na primjer.

Da budem konstruktivniji - UPS koji *prebacuje* napajanje odavde onamo je zastarjele i jeftine konstrukcije. UPS kakav treba kupiti je onaj koji *UVIJEK* napaja trošilo iz baterije, a baterija se puni ili ne puni, ovisno o tome da li mreža daje struju.

Dakle, ako si u mogućnosti, kupi si takav UPS. Naravno da je skuplji, a sada znaš i zašto.

2. Pod "napajanje u kompjuteru oslabilo" su mislili na kondenzatore, koji imaju ulogu UPS-a, ali samo za ultrakratkotrajne ispade od parsto milisekundi. To je moguće, naravno, ali, da imaš normalni UPS, ne bi to bilo bitno. Vidi ad1.

Neki normalni serviser elektronike bi morao moći bez velike muke i troška zamijeniti kondenzatore u napajačkoj jedinici Mac Pro-a. Ako mu se da. Ali ja mislim da je besmisleno čačkati po inače radećem stroju zato da iskoristiš govno od UPS-a.

Zato ti ja (ponovno) savjetujem da taj UPS pokloniš trgovcu koji ti ga je prodao, da na njemu cijepa drva za zimu, a sebi kupiš neki normalni.
17.09.2014 | 18:21
To su on-line UPS-ovi koji uvjek troše bateriju i vrijeme prebacivanja je 0s.
17.09.2014 | 20:34
Dečki... Svaki tiskov kiosk ima apc back ups od 500VA... Na nijednom kiosku nikad problema...
On line ups je suluda investicija i redovito jednom godišnje zamjena baterija, osim ako se ne radi o nekim kvalitetnijim uredjajima
Moguće da je ups smeće, ali ne slažem se da treba trošiti brdo novaca na ups koji konstantno drži 220V... Moje mišljenje naravno
Daj malo podataka o tom ups-u, może i slika
17.09.2014 | 20:42
zabac kaže:
To su on-line UPS-ovi koji uvjek troše bateriju i vrijeme prebacivanja je 0s.

Ne trose bateriju vec uvijek iz ispravljenog napona kojim dopunjavaju bateriju pogone izmjenjivac koji napaja trosilo. Uvijek kad se zeli kvalitetan UPS koji ce galvanski odvojiti trosilo od mreze i time maksimalno sprijeciti s*anja koja mogu doci iz mreze treba izabrati tzv. online double conversion UPS
17.09.2014 | 21:19
havdic kaže:
Dečki... Svaki tiskov kiosk ima apc back ups od 500VA... Na nijednom kiosku nikad problema...


To ovisi što tko smatra problemom. Trafikantica vjerojatno nije emotivno i fizički uništena ako joj se ponekad resetira njena fiskalna blagajna i internetski router. Netko tko radi neki kreativan posao na računalu može se naći u situaciji da čupa kosu, čak i ako treba nadoknaditi samo 10-15 minuta od zadnjeg save-a.

On line ups je suluda investicija i redovito jednom godišnje zamjena baterija, osim ako se ne radi o nekim kvalitetnijim uredjajima


Kad pričamo o UPS-u, ako se ne radi o kvalitetnijim uređajima, ne treba ga ni kupovati. Bateriju nije nužno mijenjati godišnje. Sve ovisi kolika je predviđena autonomija. Ako nije "na nož", može i kroz drugu pa i treću (ako je zaista dobra) godinu baterija dobro služiti uz nešto kraću autonomiju.

Moguće da je ups smeće, ali ne slažem se da treba trošiti brdo novaca na ups koji konstantno drži 220V... Moje mišljenje naravno


Nego treba - što? Raskapati brutalno skup profesionalni stroj zato što ima 6-7 godina pa su mu se kondenzatori u napajanju malo rasušili, a da bi se moglo koristiti govance od UPS-a koje košta manje od bilo kojeg pojedinačnog komada iz tog računala?

Moje je mišljenje upravo obratno. Dual conversion online UPS je ujedno i galvansko odvajanje od mreže i vrlo solidna prenaponska zaštita, čak i u uvjetima lošeg uzemljenja. Za stroj te vrijednosti, jednostavno je glupo kupiti jeftilen od UPS-a

Ali, pazi ideje. Havdic, tebi je očito to smeće - OK proizvod i imaš ga kome prodati. Kupi onda ovaj od Tinat tako da ga ona ne mora poklanjati trgovcu koji joj ga je prodao da ovaj na tome cijepa drva.

(Upravo mi je palo na pamet, ako ih skupi 4 komada, mogao bi ih taj trgovac koristiti i kao klocne na kojem bi držao auto kad skine kotače s njega. )
17.09.2014 | 21:31
@tinat, ako na ups-u piše 550VA, to ne znači da je 550W

@smayoo Samo da te obavijestim... NCR RealPOS 21, RealPOS50 i IBM SurePOS rade 24/7... u neljudskim uvjetima, ne gase se
Nisam rekao da treba kupit najjeftiniji ups, jer je to nevažno, svaki dobro radi itd... Samo sam htio reći da u normalnim uvjetima, gdje nema problema sa strujom, padovima napona, čestih nestajanja, grmljavina i slično, kupovati on line ups
Netko tko živi od tog računala i opreme iza UPS-a, naravno da mu nije problem 2000+ kn
Što se vulgaris UPS-ova tiče, APC u 90% slučajeva radi besprijekorno, od najjeftinijih, do najskupljih...
sad su Smartovi nažalost APC by Schneider
17.09.2014 | 21:51
Pa nemaju svi galvansko odvajanje?
Zasto bi online ups-ovi bili bitno skuplji? Glavnina cijene je u baterijama, manje u elektrinici, jedino ima dva pretvaraca (AC/DC i DC/AC). Mozda je zato cijena nesto veca.
17.09.2014 | 22:02
Svaki UPS pa i APC Backup CS500 (spomenut u trafikama) ima svoju namjenu. Konkretno ovaj u "trafikama" sluzi da 5-10 min napaja POS ako na kratko (bez puno tranzijencija i popratnih pojava) nestane mreznog napajanja i da se u tom vremenu izvrsi shutdown. I to je sve. Nista vise i nikakvu drugu dodatnu zastitu taj UPS ne pruza. Ovi drugi on-line koji galvanski odvajaju jesu super zastita ali zaboravili smo napomenuti njihovu cijenu. Ona je cca 5-6 puta veca od obicnih "klik-klak" ili nesto boljih line-interactive upsova. Spomenuta zastita od statickog elektriciteta izazvanog grmljavinskim neveremenom jednostavno *NE POSTOJI* jer puno veca prijetnja dolazi iz komunikacijskih parica (adsl, pogotovo ako su kuce spojene zracnim vodovima) preko routera na switch pa do mrezne kartice racunala gdje moze doci cak do unistenja kompletnog motherboarda. U takvim uvijetima najbolje se koristiti WiFi mrezom i raditi na laptopu na baterijama sa iskopcanim punjacem. Gotovo svake godine barem jedanput ISP provider kod mene doma mjenja router zbog toga sto nisam uspio na vrijeme iskopcati liniju iz routera ili se navecer nisam sjetio iskopcati, a po noci bude jace grmljavine. Ove godine, obzirom da ucestalost nevremena je to sve skupa bilo dosta frustrirajuce.
17.09.2014 | 22:08
zabac kaže:
Pa nemaju svi galvansko odvajanje?
Zasto bi online ups-ovi bili bitno skuplji? Glavnina cijene je u baterijama, manje u elektrinici, jedino ima dva pretvaraca (AC/DC i DC/AC). Mozda je zato cijena nesto veca.

Skuplji su zato sto je izmjenjivac koji iz DC-a "pravi" izmjenicni napon dimenzioniran za non-stop rad, dok kod ovih drugih (backup upsi) izmjenjivac radi samo dok traju baterije. To je jako bitna razlika u robustnosti i kvaliteti izvedbe, hladjenu i sl.
17.09.2014 | 22:11
zabac kaže:
Pa nemaju svi galvansko odvajanje?
Zasto bi online ups-ovi bili bitno skuplji? Glavnina cijene je u baterijama, manje u elektrinici, jedino ima dva pretvaraca (AC/DC i DC/AC). Mozda je zato cijena nesto veca.


A kad jesu... da se ispravim oko cijene apc-a, oko 3500+ PDV je 750W model.. SURT1000
Baterije su svugdje iste... jedino na jačim ups-ovima su baterije u seriji, 48V, 12V 18Ah. Dok su na ovim vulgarisima 12/7
Ja nebi štedio, i uzeo bi nešto ovakvo da mi je posao
18.09.2014 | 08:34
Evo, tu se slažemo. Osim što ja nikad ne bi preporučio APC, nego PowerWare (Eaton).
18.09.2014 | 13:44
Nemam iskustva sa Eatonom
18.09.2014 | 14:38
PowerWare je u UPSove došao top-down. Dakle, radili su najprije ogromne UPSove za mission critical distribuirane sustave upravljanja po rafinerijama, elektranama i sl. APC je došao bottom-up. Dakle, počeli su s govancima od 300 kn i do dan danas ne uspijevaju riješiti neke zaista bitne stvari kod uređaja više razine funkcionalnosti.
19.09.2014 | 20:21
havdic kaže:
@tinat, ako na ups-u piše 550VA, to ne znači da je 550W


Znam
Ovaj je 800 VA…. (Cyber Power UPS 800ELCD) ali zapravo drži 480W, sad baš gledam. Ne znam odakle mi onih 550W, neš sam zabrijala. (genije)

Ti bokca koja diskusija je izašla iz ovog.

Dakle u principu, apropos mog pitanja - ako imam stariji kompjuter kojem štekaju kondenzatori u napajanju trebala bih izkeširati par soma kuna za novi UPS?



Čisto informativno, mac pro sam kupila second hand za 4500kn. Nisam baš bogatun.


Hvala na svim savjetima, pogotovo smayoo - iako se možda ne slažemo u pogledu najboljeg rješenja, vrlo vrijedne informacije si mi dao. Razmotrit ću onu opciju za promjenu kondenzatora.

19.09.2014 | 20:34
Gle, ako nisi bogatun, radije kupi second hand double conversion online UPS, nego novo smećence. Isto kao što si radije kupila second hand Mac Pro radije nego novu PC kantu, eto...
Naime, second hand UPS će imati dotrajalu bateriju koja, znači, više nema originalnu autonomiju, nego kraću (drži manje minuta bez napajanja). Ali ako kupiš neki koji je novi imao autonomiju pola sata, a bio je top klasa, taj će nakon 3-4 godine i dalje imati zdravu bateriju koja drži 10 minuta. A ono govance koje si kupila (procjenjujem na temelju dimenzija jer u specifikacijama ne piše autonomija, a čim ne piše autonomija, odmah možeš znati koliko je sati) kad je ganc novo nema nego možda 3 minute autonomije. Toliko da stigneš napraviti save i shutdown.
19.09.2014 | 20:48
Piše, na 100% tereta, 1,5min
Užas koji košta 750kn
20.09.2014 | 00:42
smayoo kaže:
Gle, ako nisi bogatun, radije kupi second hand double conversion online UPS, nego novo smećence. Isto kao što si radije kupila second hand Mac Pro radije nego novu PC kantu, eto...

Ah, ma ja se zapravo držim maca iz čisto iz emotivnih razloga, odrasla sam na macovima svih boja i oblika pa si nemrem pomoć, indoktriniralo me da mrzim windowse inače sam škrtac2

smayoo kaže:

Naime, second hand UPS će imati dotrajalu bateriju koja, znači, više nema originalnu autonomiju, nego kraću (drži manje minuta bez napajanja). Ali ako kupiš neki koji je novi imao autonomiju pola sata, a bio je top klasa, taj će nakon 3-4 godine i dalje imati zdravu bateriju koja drži 10 minuta.


Hm, interesantno! Samoooo.... baš mi se ne čini lako za naći (njuškam po njuškalu upravo)
20.09.2014 | 09:27
Njupkalo si našao za tražiti. Moraš eBay konzultirati!
20.09.2014 | 09:48
moguće... ali ebay.co.uk ili .de radi dostave
24.09.2014 | 18:45
Vidi ako dostavljaju, a ako ne, uvjek se mize kontaktirati prodavatelja i traziti dostavu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 10 minuta
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO