Q: Pravilno instaliranje Win7 na Macbook Pro-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Q: Pravilno instaliranje Win7 na Macbook Pro-u


01.02.2011 | 13:06
Ojla ljudovi!

Kupio sam Macbook Pro prije desetak dana i uživam u korištenju (premda mi je tipkovnica na mom starom PowerBooku G4 draža). Na žalost, spoznao sam da neizostavno trebam Win na compu.

Q:

1) da li je ovaj link zbilja proper way instaliranja Win7 i ili ima još kakva caka za optimiziranje rada Win preko Boot Campa?

2) smayoo piše da mu je 30GB za Win Xp SP2 bilo i više nego dovoljno za os i aplikacije. Je li meni 20-30Giga dovoljno za same Win7, office i adobe? Vjerovali ili ne jedini razlog zašto trebam win na Mac-u jest Explorer 8 radi web aplikacije za tvrtku tako da želim Win dati optimalni minimum prostora a sve ostalo i dalje raditi u OS X okruženju

3) kako sam zaneseljački vjerovao da ne trebam Win te da će neki od preglednika uspjeti zamijeniti Explorer 8, ja sam već lagano počeo nakrcavati Mac. Da li ću sa novim particioniranjem ugroziti postojeće podatke kojih je malo? Svakako mislim bekapirati to, al eto - neke stvari (mailove redovito ne znam kako uraditi ispravno).

Tnx
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2011 | 14:01
Neće ti bit dovoljno 20gb iz razlog što sami Win7 uzmu dosta mjesta.. dakle od 20 pa nadalje za normalan rad...

ako ćeš koristiti hibernate (ipak je laptop), računaj na dodatnih 75-100% memorije koju imaš u kompu da će zauzet na disku sa spremanje stanja kompa prilikom poklapljanja..
virtualnu memoriju si ograniči jer će ti po defaultu stavit veliku i samo te dvije stavke su ovisno o x86 ili x64 winsowsima i s obzirom na tvoju makinu mogu biti od 4 - 16gb mjesta na disku...

nadalje, ono kaj mi se ne svidja pretjerano kod Win7 (mislim da je to bio Ultimate neka verzija) je kaj on prilikom instalacije sve servise stavi na disk. Primjer, meni na poslu nisu trebale igrice i neisu bile aktivne, ali su i dalje trosli mjesto na disku.. to mi se fakat ne svidja...

postoji mogucnost da si sam napravit lite verziju instalacije ili da pronađeš na internetu takvu već pripremljenu mi se čini da je čak ni ovo da sam radiš "smanjenu lite verziju instalacije" nije sukladnu EULOm Microsofta... a ovo skidanje još gore, pogotovo što je to netko drugi radio i tko zna što stavio unutra..


dakle ovo je bio uvod....


a sada.....

preporuka je da napravis veliku bootcamp particiju
na nju instaliras windowse, i sve programe koje ti trebaju, malo koristi pa vidi koliko ti zaista treba mjesta na samoj Bootcamp particiji..

S obzirom da se ne može resizati bootcamp particija, možeš pomoću discotinued programa Winclone, napravit clone na vanjski disk, zbrisat bootcamp particiju kroz Boot Camp Assistant (vratit u originalno stanje) i onda ponovo napravit veličinu po svojoj volji i na nju vratit Winclone clone..
01.02.2011 | 18:25
Dijete je napisao:
preporuka je da napravis veliku bootcamp particiju
na nju instaliras windowse, i sve programe koje ti trebaju, malo koristi pa vidi koliko ti zaista treba mjesta na samoj Bootcamp particiji..

S obzirom da se ne može resizati bootcamp particija, možeš pomoću discotinued programa Winclone, napravit clone na vanjski disk, zbrisat bootcamp particiju kroz Boot Camp Assistant (vratit u originalno stanje) i onda ponovo napravit veličinu po svojoj volji i na nju vratit Winclone clone..


Tnx za ideju s Winclone. Zvuči razumno isprva racionalizirati prostor za Win na cca 30 giga pa ak zapnem, odradim s Winclone-om proširivanje. Kako sam spomenuo, meni ne treba ništa ozbiljnih programa na bootcamp particiji (istina, to znači da ću radno vrijeme sufrati i igrati se sadržajima na radi čega baš nisam sretan što bi značilo da bi se moglo gomilati informacija na win particiji. No toliko o tome.

Možda sam ipak trebao uzeti paralelse pa s njima se malo rušiti, malo raditi da mi os x bude stalno dostupna... Ne znam niti sam....
  • Sank
  • Moderator
  • 219
01.02.2011 | 19:15
Ja imam Parallelse, na iMacu i za to malo što mi trebaju su mi ok, ali imam 4Gb RAM-a i Win 7 sam morao dati maksimalno 1Gb jer ako dam više onda se cijeli Mac uspori, zato kad se radi o virtualnim stvarima onda moraš paziti i na raspoloživi RAM ne samo na veličinu diska.

Iskreno bih volio da mi uopće ne trebaju, ali za to malo (program za financije) mi je zadovoljavajuće. Nadam se da ću uskoro naći zadovoljavajući program za voditi financije pa mi onda više neće ni trebati.
01.02.2011 | 20:15
Ne kužim zašto bi uopće prtljao s Winclone. Ako imaš vanjski disk na koji možeš instalirati bootabilne windoze, napravi odmah tako. Nemoj ni dirati originalni disk. Nisam probavao, ali mislim da Win 7 ne bi smio raditi probleme oko instaliranja na vanjski disk. Važno je samo da na početku instalacije odabereš vanjski disk i kreiraš na njemu bootabilnu particiju.

Iako, ja bi na tvom mjestu stavio besplatni VirtualBox (nikako Parallels, jer su lopovska banda s nikakvom postprodajnom podrškom i hrpom poznatih problema o kojima ti unaprijed ne kažu ništa, a bugove ne popravljaju nego izbacuju 3 major verzije godišnje i svaki upgrade naplaćuju po $50) i na njega Win7.

Za IE 8 će ti i 1 GB RAM-a za virtualnu mašinu biti dosta. Jedino što si spominjao još i Office i Adobe (zašto?).

To ti je svakako bolje rješenje, jer ti je na taj način dostupan i IE8 za web aplikaciju od firme, i cijeli Mac OS istodobno.

Dobra stvar na VirtualBoxu je što (u odnosu na BootCamp) kreiraš "gumeni" virtualni disk - prilikom incijalizacije definiraš da virtualni disk ima npr. 100 GB , ali on u startu zauzima samo onoliko koliko mu stvarno treba i onda se s vremenom povećava.
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2011 | 20:52
smayoo je napisao:
Ne kužim zašto bi uopće prtljao s Winclone.




Ajde gospon Smayoo da se Dijete objasni.. *DODATKOVNIK* S obzirom da si u Amsterdamu, nije čudno da sam ispao nedovoljno jasan.. *KRAJ DODATKOVNIKA* @

Jux oće Win7 na svom disku unutar MBP, al nije siguran za veličinu potrebne particije za Win7, Office i Adobe (pretpostavljam paket CSx).

Dijete mu objašnjava na koji način može napraviti "resize" Bootcamp particije koja inače nije moguća on the fly kao što je moguće sa HFS+ particijama.

I to je to.. Zato petljanje sa WinCloneom...


Mogao sam ić i drugim putem i NE odgovorit mu na pitanje nudeći mu instalacije neke emulacije, uvjeravajući ga da mu ne treba Office, inzistirat da je Adobe paket bolji na Leopardu, al to onda nije to..
Vjerojatno bi ga dodatno zajebo govoreći kak je Wine najbolji od svih jer ne treba niti imati licencu za Windowse i da zadovoljava 98% mojih potreba, al opet, to nije to..


Ali mu NIKAKO ne bi priustio da si napravi 25gb, instalira sve, radi par dana i da skuzi da treba veću particiju. I onda sve isponova.. a instalacije na windowsima, buuuf.. traje li ga traje...






@ Onaj nize (ili više, kako kome) Dete kreten je upravo zbog onog gore (sad fakat gore) dodatkovnika kojeg sam htio dodat, al jelte, bio je Odgovor, umjesto Ispravi... i to po ne znam koji put...
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2011 | 20:53
Dijete je napisao:

Dijete mu objašnjava na koji način može napraviti......



alergičan sam na ljude koji govore o sebi u trećem licu...



mea culpa..
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2011 | 20:54
Dete kreten..
01.02.2011 | 22:11
Dečki, sad imam malo kaos od opcija.

Ajmo ovako: trebam comp koji će mi raditi na win7 12 sati na poslu. Ne volim win (tj nije bitno jel ih volim, bitno čim sam zadovoljan a to je OS X).

Međutim, kako vodim svoju malenu tvrtku, vjerojatno ću morati otvoriti i neke ponude u Wordu, pa pdf-u, pa spremit neke nalaze u neku datoteku u excell-u (u kojoj mi opet znaju pristizati ponude) - zato sam rekao da ono fakat core trebam win7, office i acrobat(samo).

Drugi par rukava jest kako u tom vremenu ak nemam dovoljno posla želim koristiti vrijeme i za sebe. paralellsi su mi zvučali ok dok nismo u prošloj tvrtki probali kombinaciju Leoparda+paral i nije išlo: neka frka je bila s drajverima iz nalaza koji su trebali biti printani pa smo jedanom centralnom Macu odvojili op. sustave.

Sad sam očekivao razumnu debatu da mi naoko jednostavan problem ne bi postao pain in the ass (upravo ovo kaj ti Dijete govoriš - skužim da mi je particija mala pa butaj s vanjskog win isponova i kreiraj to navečer nakon cijelog dana, (pod uvjetom da nemam drugog posla i oko samog posla )

Eto. Dajte još malo mesa na kosti da nisam u dilemi koja je konačna opcija najprihvatljivija.

Tnx
  • Sank
  • Moderator
  • 219
01.02.2011 | 22:52
Ne bih se štel nekemu zamjerit, ali mi se čini da na kraju ispada da tebi windowsi trebaju samo radi IE 8, a office i Acrobat imaš i za MAC OS X. Jest da je MS Office za OS X spor, ali ne bi bil ništ brži ni na virtualnim windowsima, a alternativa je besplatni OpenOffice. Acrobat je ionako za sve platforme isti.

Pa s obzirom na to, ne isplati se keširat lovu za Pralallelse već bi spomenuti VirtualBox trebao zadovoljit. Kako su virtualni diskovi rastezljivi prostor ne bi trebao biti problem.

To je moje skromno mišljenje.
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2011 | 23:15
Po ovim detaljima, cini mi se da ti bootcamp windoze ipak ne trebaju. Doduse, nacuo sam da se znaju dogodit problemi u osx Excellu sa nekim divljim tablicama, ali nemam iskustva pa se ne bi stel mesat..

Netko ko koristi Ms Office na macu ce ti se uskoro sigurno javit sa impresijama.

IE8, virtualizacija.. ili uopce ne IE na kraju krajeva ako je ikako moguce..
02.02.2011 | 00:00
eh, na žalost sam se i ja nadao da IE8 ne treba i da će neki preglednik zadovoljit, al friška figa...

Mogu eliminirati opciju s tablicama ili jednostavno kod kolegice otvorit na njenom compu ili tražiti ponude u 2. formatu...

Al premostit IE problem, ne vidim opciju osim koristit win7 u nekoj formi, kaj ne?

Open office je svakako opcija.

Ako sam dobro shvatio, kao sitni periferni koristik compa: prijedlog jest da win7 instaliram na vanjskom hardu? To bi značilo da vucaram i taj hard s posla doma i visce versa... to mi nije opcija, obizom na hedonizam

znači, ipak od 500giga na mac-u otfikarit u nekoj varijanti kol'ko? 40-50 giga i to je to, kaj ne?
02.02.2011 | 00:19
Kod mene je sličan slučaj, kao i kod tebe. Što znači da mi windowsi trebaju samo radi IE, jer servisna stranica je uporabljiva samo u IE na windowsima. Imam MBP 15" zadnji prije unibody. Instalirao sam parallelse 6 i Windowse7. Od ostalih instalacija na windowsima imam samo adobe acrobat reader, office 2003 (za svaki slučaj) i Filemaker. Windowsima sam dodijelio 2 MB rama. Kada moram otići na servisnu stranicu, upalim Parallelse i IE, odradim što treba i i odmah ih gasim. Isto tako u prefsima sam odredio da rade obje jezgre, pa je sami rad vrlo ugodan. Sve ostalo što si nabrojio, Adobe, Office paket radi na OS X za mene dovoljno dobro.
02.02.2011 | 01:44
AFAIR Virtualbox može koristiti pravu particiju. Odnosno može se Bootcampom napraviti particija za windowse, i potom Virtualbox direktno pristupa toj particiji kao osnovnoj.

Problem koji nastaje u takvom formatu je što Virtualbox "glumi" jednu hardversku platformu, a pravi Mac, kad se dignu čisti Windowsi je druga platforma. XP-i imaju problema s tom "promjenom" hardvera, Vista isto, no sedmica navodno može podnijeti takvo šetkanje između virtualiziranih i pravih Winblowsa.

Ovakav pristup bi omogućio dizanje virtualke u OSX kad treba nešto nabrzinu, ili dizanje cijelog stroja ako zatreba...


PS. Unapred se ograđujem, to sam istražio, ali nikak se natjerati instalirati Windowse pa isprobati IRL
02.02.2011 | 02:08
ping - ja moram all day long imati win online...

Inače, ta tvoja opcija zvuči dobro!
02.02.2011 | 18:09
Ako je jedina stvar koju SAMO win može pokretati ta web aplikacija koja radi samo u IE8, onda nema smisla da instaliraš u bootcamp. IMHO
Ja sam u Fusionu pokretao win, probao sam i virtualbox ... i meni to dodje na isto. Također probao sam i Office u virtualnim windowsima. I radi sasvim normalno.

Ja koristim Office za Mac i radi normalno. Iskreno meni nije primjetno sporiji od NeoOfficea (mac verzija OpenOffice-a). Pages, Keynote i Numbers ne koristim no oni su bili najbrži od te tri opcije.
Ne koristim ih jer mi se neda platiti za njih, jer mi ne trebaju zaista. Ja večinom pišem u TextEditu (+nanocount) kadkad u NeoOfficeu, i kad je jako važno da je sve ok onda provjerim layout u Wordu. Tako da mi je prihvaljivo da koristim Office *jeftino* nabavljen.

A sad ... nisam heavy duty Excel user ... dapače, da nije u sklopu NeoOffice-a nebih app za tu svrhu ni stavljao na komp. Koristim se sa Word procesorom i rijeđe ali dovoljno često, sa Impress (neooffice) za prezentacije.

Uglavnom MS Office za mac je vršio uspješno sve moje potrebe i više. Nije bio spor, ni buggy ni niš - barem u usporedbi sa kompeticijom.

Tako da ne vidim problem u rješenju u kojem biš cijeli dan vrtio IE8 u virtual boxu (dakle u windowsima (jedino bih ja za tu svrhu radije stavio XP a ne 7)) A sve ostalo da obavljaš normalno u OSX aplikacijama za tu namjenu, dakle MS Excel, Word, Powerpoint itd, Adobe appove, ili pak free alternativama za istu namjenu. Samo radi browsera nema nikakvog smisla raditi u bootcampu.

Pozdrav.
02.02.2011 | 21:47
Definitivno u virtualu, a ne u BootCamp. Preporučam VirtualBox. Ne košta ništa, a radi bolje od Parallelsa. Ostalo nisam probao.

Definitivno Windowse 7, a ne XP, jer na istom hardveru rade brže od XP (kad se poisključuje Aero i te pi*darije)..

Osim windowsa ne trebaš *NIŠTA* više na windowsima.

Ako BAŠ BAŠ nikako ne vjeruješ OpenOfficeu (za što ja smatram da nemaš razloga za taj tip dokumenata koji si naveo), kupi si MS Office za Mac, a za gledanje PDF dokumenata na Macu imaš sasvim zadovoljavajući defaultni Preview i ne treba ti Adobe paket.

Dijete je spomenuo i Wine kao mogućnost za IE8. Ne znam zašto, ali meni pod Wineom nije nikad nijedna aplikacija normalno proradila. Nisam se, doduše, puno ni trudio. Dijete, ako si ti uspio natjerati IE8 da radi normalno pod Wineom, reci čovjeku kako. To mu je sigurno najmanje bolno.
02.02.2011 | 22:52
Ako je složio ie8 neka mu složi konvertiranu mac aplikaciju iz winbotlera pa će mu raditi, ja sam si složio tag&rename i radi odlično na AMD hakiju i na 10.5.8 i na 10.6.5
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.02.2011 | 23:03
Nope, nisam uspio jer se nisam trudio jer mi nije trebala... ustvari, pravilan slijed bi bio, nije mi trebala, nisam se trudio pa nisam niti uspio...

sad sam bacio pogled i po Wine, postoji predefinirani sufixi za ie8, pokrenuo jesam, ali ne radi... idem prošetat pese i zagrijat kuću pa bacim okeco..
02.02.2011 | 23:23
smayoo, već sam kupio MS Office za Mac 2010.
Ne beri brigu oko excell-a - to će mi fakat rijetko (ako i onda) trebati.
02.02.2011 | 23:25
mislim da je stvar jasna: evo skidam virtual, sutra stižu win7 pa navečer ak me frendovi ne nacukaju na pivu, idemo u slaganje stvari.

Q: postojeći podaci na mac-u tijekom te operacije ugroženi/neugroženi?

Još nam ostaje da Dijete baci komentar kad prošeće pese, pa da zaključimo diskusiju, kaj ne?
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.02.2011 | 23:42
Bilokakva operacija ne radi nikakve probleme za tvoje postavke...

Ako ideš sa bootcamp assistantom, on ti napravi bootcamo particiju i prilikom instalacije kad moras formatirat u ntfs ak odaberes bilokaj osim one koja se zove BOOTCAMP, onda si opčio s ježem.. al vjerujem da to ne budeš napravio..


peseki su još neprošetani, sami trče po drvorištu, a ja sam došao do sljedećih saznanja.. IE8 sa mojom vrstom znanja i mogućnosti ne radi pod Wineom ili Crossoverom...

IE7 radi...

još postoji par stvari koje bi mogao potweakati, ali trenutno sad meni treba šetnja pa fakat idem pa se čujemo kasnije...
03.02.2011 | 01:01
Tnx Kid, bilo je poučno....
Evo, uspio se novi Mac po prvi put u tih 10 dana rada i ozbiljno zagrijat s 5 otvorenih laganih programa i importiranjem cca 10.000 slikica i - usporiti! Ipak je to samo još jedan comp
03.02.2011 | 15:22
jux je napisao:
Tnx Kid, bilo je poučno....
Evo, uspio se novi Mac po prvi put u tih 10 dana rada i ozbiljno zagrijat s 5 otvorenih laganih programa i importiranjem cca 10.000 slikica i - usporiti! Ipak je to samo još jedan comp


Hard ti je usko grlo...
  • Sank
  • Moderator
  • 219
03.02.2011 | 17:21
jux je napisao:
Tnx Kid, bilo je poučno....
Evo, uspio se novi Mac po prvi put u tih 10 dana rada i ozbiljno zagrijat s 5 otvorenih laganih programa i importiranjem cca 10.000 slikica i - usporiti! Ipak je to samo još jedan comp

Ja sam prije mjesec dana importirao u iPhoto 18.000 slika i to je jedini put kad se čuo i disk i ventilator od mog iMaca Ok, dobro, nije jedini jer sad se zna upalit ventilator kad konvertiram moje DVD u m4v sa HandBrake
06.02.2011 | 21:50
Da nije sve tako simplex govori i činjenica u kojoj sam zapeo:

Koliko sam skužio, VIrtualBox mijenja svoja sučelja vrlo često i sad nisam siguran da li sam sve OK obavio prilikom instalacije. Iako sam slijedio neki youtube user for idiots, ne mogu nakon obavljene instalacije ejectirati DVD. Onosno, kad kliknem eject, odmah je DVD kao ponovno učitan i ne da se van. Probao sam ugasiti Win pa VirtualBox pa ponovno dići sistem no veli Virtual da ga nema.... first use assistant se nudi, no Win. Kao da ih uopće nisam instalirao na hard, iako zauzimaju nešto više od 11 giga. Doduše, ono što nisam našao u opcijama tijekom instalacije jest image, koji se spominje svugdje, premda sad ima čvačica koju sam ostavio aktivnu a to je - boot from hard disc next time...

No figure out kaj se događa....
06.02.2011 | 21:57
Nemam pojma o čemu pričaš, majke mi. Ja sam do sad Virtual Box i Win 7 pod njim instalirao nekoliko puta i sve je prošlo skroz glatko. Nikakvi problemi. Uopće ne kužim o kakvim kvačicama govoriš, ni o ejectanju DVD... Ako se ne da drugačije, quitaj Virtual Box pa ga ejectaj iz Mac OS-a?

Je li to original Win ili nešto piratsko s torrenta?
06.02.2011 | 22:14
Zanimljivo, izbacio DVD na najprimitivniji način. Zatvorio win pa ga mac prepoznao i napokon izbacih ih van.

Kad je neki lik instalirao istu kombinaciju preko Bootcampa nakon što je prvo ubacio hotfix za matičnu (koji sam ja razumio da se mene ne tiče) zavrtio je ponovno mac-ov orig. softver za dodatnu instalaciju opcija u setup-u iz BootCampa - jedna od njih je EJECT DVD.

Imaš li ti kakvih problema po tom pitanju ili si trpao neke hotfix-eve za to ili jednostavno nemaš smetnji.

Ili ukratko - kako izbaciš dvd iz win?
06.02.2011 | 22:19
Orig Win su u pitanju. Naravno da je ovo što si rekao upalilo, al eto - i prije no što sam tvoj ensr pročitao.

daj me prosvijetli oko podešavanja screena - ili će se to posložiti nakon apdejta... sad sam to pokrenuo pa ćemo vidjeti ima li kakvog efekta...
  • salsa
  • Posjetitelj
07.02.2011 | 17:03
bravo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 17 minuta
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Sitno se broji :)
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Uskrs!
  • Borostef: Sretan Uskrs :)
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • Beli: Sretan Uskrs svima :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO