Kako imam sreću da je tvrtka u kojoj zarađujem za kruh ujedno i Apple Developer, imao sam privilegiju među prvima isprobati Mac OS X 10.7 Lion. Naime, developeri su tzv. "golden master" dobili tjednima prije kako bi mogli na vrijeme ispraviti eventualne bubice u svojim aplikacijama. Koristim ga sada već preko 60 dana i vjerujem da je to dovoljno da napišem kratak osvrt. Apple tvrdi da novi OS sadrži preko 250 novih mogućnosti. Vrijedi li Lion novca i trebate li žuriti u ovu dogradnju ili ne?

Mac OS X 10.7 Lion
Mac OS X 10.7 Lion spaja snagu punokrvnog desktop operativnog sustava i trikove mobilnog iOS-a

Žurite?

Nestrpljivi ste? Nemate živaca čitati prikaz i samo vas zanima jednostavno "da" ili "ne"? Najkraće moguće: ako imate barem 4 GB RAM-a, ako ne koristite PowerPC aplikacije i ako možete živjeti s najgorim Address Bookom od kada postoji Mac OS X, onda je odgovor - da! Napravite upgrade i velika je vjerojatnost da ćete biti jako zadovoljni. A sada za one s malo više strpljenja idemo u detalje...

Mac OS X 10.7 Lion
Jabučnjak korisnici sele na Lion

Instalacija

Mac OS X Lion instalirao sam istog dana kada je postao dostupan za developere. Sama instalacija je brza i jednostavna, ali traži da imate Mac OS X 10.6 Snow Leopard i Mac App Store. Problem je ako ste još uvijek na 10.5 Leopardu jer bez Snow Leoparda nemate Mac App Store, a bez njega ne možete kupiti Lion. Kako je Snow Leopard bio zaista jeftin (ispod 200 kn) to i nije financijski problem, ali kvaka je što se on danas vrlo teško može pronaći kod domaćih Apple trgovaca. Slijepa ulica? Nabaviti ga na neki način iz inozemstva? Možda je u blizini Mac susjed sa 10.6 DVD-om koji bi zažmirio i pomogao vam preskočiti tu među-stepenicu? Torrent? Snađite se prema svojim mogućnostima i u skladu sa svojim moralnim principima.

Mac OS X 10.7 Lion
Novi Finder prozori fokusirani su na sadržaj, sve ostalo pokušava se minimizirati

Hrabro sam ga "puknuo" na sve svoje Macove, pa čak i na moj radni stroj na poslu koji je "mission critical". To je svakako bio određeni rizik, ali čitajući što su pisali drugi developeri koji su imali instalirana razna ranija beta izdanja dobio sam dovoljnu količinu povjerenja da to učinim. Na svim mojim Macovima sve je prošlo glatko. Tek na jednom MacBooku Pro susreo sam problem u kojem je kanta za smeće dobila krive privilegije, pa se za svako pražnjenje morala upisivati administratorova lozinka. Rješenje je trivijalno, samo je bilo potrebno vratiti Trash folderu korisničke privilegije (u Terminal upisati: "sudo chown vašusername .Trash ") i problem nestaje. Navodno se to rijetko događa i ovisi o stanju privilegija prije dogradnje na Lion. Mogu reći da do sada nisam imao niti jedan pad, usporenje ili bilo koji sličan problem. Dakle, cijeli sistem, što se mene tiče, ima čisti 10/10 po pitanju stabilnosti već u svom prvom izdanju.

Mac OS X 10.7 Lion
Estetski dorađen i pregledniji "About This Mac". Prva instalacija išla je na ovaj Mac Pro.

Isprobao sam ga na tri generacije Mac Pro (Clovertown, Harpertown i Nehalem), na dva Mac minija (late 2009 i mid 2010) i na dvije zadnje generacije Mac Book Pro prijenosnika. U međuvremenu je izašla i prva "zakrpa", izdanje 10.7.1, ali bez većih novosti.

Prvi dojmovi

Gledajući namjerno površno, kako se sve to skupa ponaša? Mislim na onaj osjećaj kada instalirate novi OS i nemate volje i vremena pregledavati sve novosti, samo biste željeli neometano nastaviti raditi svoj posao, a znate da ćete vremenom uhvatiti štosove. Može li se u Lionu neometano nastaviti raditi? Naravno, odgovor ovisi o tome što radite, ali iz moje perspektive bi bio više "ne" nego li "da". Lion ipak traži barem dvadesetak minuta inicijalnog podešavanja da nastavite s "business as usual".

Mac OS X 10.7 Lion
Pregledan prikaz svih spojenih monitora. Ako je hardver Appleov, odmah se nudi i korisnički priručnik!

Mac OS X 10.7 Lion
Ako još uvijek ne razumijete kako proširiti memoriju na Macu, problem je u vama! ;)

Mac OS X 10.7 Lion
Štreberski uredno, jasno i pregledno - svi uređaji za pohranu podataka na dlanu!

Rosetta - zadnji pozdrav :(

Rozetin kamen napisan je na tri drevna jezika i bio je ključ razumijevanja egipatskih hijeroglifa. Omogućio je prijevode zahvaljujući kojima danas bolje poznajemo povijest. Rosetta u Mac OS X-u je imala sličnu ulogu - služila je kao prevoditelj između PowerPC i Intel koda. Nažalost, za one koji u svom radnom procesu i danas koriste PowerPC aplikacije igra je gotova! Apple je ubio Rosetta emulaciju.

Mac OS X 10.7 Lion
Rosetta - najbolji softver koji nikada niste vidjeli! :)

Mnogi kažu da je to bio jedan od najbolje napisanih komada softvera ikada. Bio je toliko brz i transparentan da većina korisnika uopće nije bila svjesna da ga koristi. Ja jesam za to da se "otkače vagoni prošlosti", ali mislim da je Apple mogao ostaviti Rosettu na životu još jednu generaciju operativnog sustava, pa da se eutanazira tek u 10.8 budućnosti. Osobno sam našao preko pedeset PowerPC aplikacija koje sam još uvijek imao instalirane i ponekad ih koristio. Zato sam na drugoj particiji ostavio instaliran jedan Snow Leopard ako mi zatreba neki stariji program ili poželim odigrati kakvu stariju igru.

Finder u suradnji s prirodom

Prva stvar koja će vas zaskočiti je obrnuta vertikalna os miša! To se sada zove "natural scrolling". Čemu sada to? Priča ima logike, ali ja sam je odmah isključio jer koristim stari Mighty Mouse koji ima kuglicu. Dakle, stvar je zamišljena za korisnike Magic Trackpada i možda Magic Mousea, a temelji se na iPhone i iPad logici (a u budućnosti vjerojatno i na Macovima) u kojoj prstom sadržaj pomičemo gore-dolje jednako kao i fizičku stranicu papira. I zaista, kada si naviknut tako pomicati sadržaj, onda je to nekako prirodnije, ali ipak to ima najviše smisla na trackpadima. Iduća stvar koju mnogi odmah žele uključiti je "Show Status Bar" u dnu svakog Finder prozora. To je onaj dio u kojem se pojavljuje broj selektiranih datoteka i količina slobodnog prostora.

Mac OS X 10.7 Lion
Ovdje možete isključiti invertiranu vertikalnu os miša

Finderov side bar je drugačije raspoređen, ali samo dio možemo presložiti na stari raspored na koji smo bili naviknuti godinama. Rekao bih da se sve više ide na ruku onih koji su tek površni korisnici i koji žele sve što jednostavnije i bez mnogo opcija. Naravno, to profesionalcima ne ide na ruku, ali srećom za sada se većina takvih stvari može podesiti. Meni iritantna novost je i "zaštita od glupana", tj. po novom skriveni Library folder u User direktoriju! Navodno je korisnička podrška prijavila da je nevjerojatno velik broj neodgovornih korisnika koji iz Library foldera greškom pobrišu nešto bitno. To i ne bi bio neki problem da nije običaj kod mnogih nezavisnih aplikacija da baš tamo ostave neke svoje postavke i dodatne datoteke, pa je logično da korisnik tamo ima pristup. Na sreću, to se u trenu vrati na staro stanje - ako želite da je vaš Library folder opet vidljiv, samo u Terminalu utipkajte: "chflags nohidden ~/Library".

Finder je sada izbrušeniji, estetski je još dorađeniji, a dodane su i neke mogućnosti koje smo godinama morali dodavati kroz male alate treće strane. Npr. takva je nova kontekstualna opcija "New Folder with Selection" koja je zapravo "Gather" funkcija, tj. okupljanje gomile selektiranih datoteka u novostvorenu mapu. Cijela akcija je i lijepo animirana tako da korisnik shvati što se dogodilo ako je slučajno "okinuo" tu opciju. Koristan detalj pri drag&drop akcijama je brojka u crvenom kružiću koja predstavlja broj datoteka s kojima rukujemo, a prozore je sada moguće povećavati i smanjivati sa sve četiri strane. Takvih sitnica koje su poboljšane ima doslovno preko dvije stotine. Npr. tko ima 27" ili 30" monitor može povećati veličinu kursora, ali tako da on zadrži punu rezoluciju, a tu je i unaprijeđeni zoom koji sada ima "picture in picture" opciju, itd.

Geste za korisnike trackpada sada su dorađene do kraja i oni koji koriste neki od MacBooka ili Magic Trackpad biti će jako zadovoljni novostima. I Magic Mouse može koristiti većinu toga, ali ne s toliko elegancije kao što se to čini na trackpadu. Ako imate bilo koji MacBook novije generacije vrijedno je ući na teritoriju lava samo zbog toga!

Mac OS X 10.7 Lion
Neke od novih gesti, kada se naviknete više nema nazad!

Korisna sitnica je i iPhone/iPad štos pri pisanju teksta sa zadržavanjem tipke - naime, umjesto autorepeat funkcije sada je moguće odabrati da dugi pritisak na tipku prikaže sve srodne karaktere! Npr. pritisnete "c", a Mac u oblačiću iznad pokaže "č", "ć" i "ç" označene brojevima. Pritisnete željeni broj i slovo je na mjestu! Zgodno, ha?

iPhone na Macu

Launchpad je nov način pokretanja aplikacija prilagođen iPhone/iPad populaciji i trackpadu. Za moj račun potpuno je inferioran Docku, ali može biti koristan kada tražite neku rijetko korištenu aplikaciju koju ne pamtite po imenu, pa je ne možete brzo naći putem Spotlighta. Mana mu je i što izlistava doslovno sve što je aplikacija, pa se tako u izboru mogu naći razne installeri i slične servisne aplikacije.

Mac OS X 10.7 Lion
Ma predivno! Tko ne bi poželio 30" iPhone? ;)

Srećom, ako vam se ne sviđa, Launchpad ne morate koristiti. Ostavio sam ga na Docku tek da znam da sam u Lionu, a može poslužiti i kada nekom potencijalnom Mac korisniku demonstrirate da je "sve to isto" kao njegov iPhone. ;)

Kontrolni toranj

Mission Control je dobra zamisao u vrlo solidnoj realizaciji - pogled s visine na sve s čime radite. Još uvijek postoji par bubica u nekim kompliciranijim slučajevima, ali načelno radi odlično. Radi se o objedinjenom mjestu kontrole koje spaja Exposé, Dashboard, Spaces i full-screen aplikacije. Jednom gestom na trackpadu (tri prsta prema gore) ili funkcijskom tipkom ulazite u novi kontrolni centar i sve je na dlanu!

Mac OS X 10.7 Lion
Mission Control može u trenu prikazati sve što se događa na vašem Macu

Ako koristite dva monitora, koriste se oba, a ako koristite Spaces, sada svaki može imati i svoj vlastiti Dock, a pojednostavljeno je i njihovo kreiranje. Sve u svemu odlična ideja i dobar razlog za prelazak na Lion.

Stolčiću, prostri se!

Full-screen aplikacije su mi se činile kao potpuna banalnost, ali zapravo su odličan štos! Zašto? Zato jer je stvar inteligentno napravljena. Samo novonapisane aplikacije mogu koristiti tu mogućnost, a ako je aplikacija tako zamišljena to znači i da će svoje širenje na cijelu radnu površinu inteligentno odraditi i rasporediti radne plohe baš kako treba! Zgodno je i to što se jednostavno ulazi (CMD+CTRL+F ili ikona u kutu) i izlazi (ESC ili opet CMD+CTRL+F ili ikona u kutu) iz takvog načina rada, a ako koristite više takvih aplikacija s troprstom gestom lijevo-desno s lakoćom se prebacujete s jedne u drugu. Tko ima MacBook i navikne se na takve sitnice, teško ide nazad. Kada takva mogućnost postane standard u svim aplikacijama mislim da smo dobili novu kvalitativnu razinu uporabe softvera, pogotovo za korisnike s prijenosnicima koji vole iskoristiti svaki djelić svojih malih ekrana.

Lokalna butiga softvera

Mac App Store uveden u Snow Leopardu je "here to stay", tj. "ovdje da ostane". Neki su izražavali zabrinutost da je to možda skriven način da Apple kontrolira što korisnik ima instalirano na svojem Macu (slično kao što se na iPhone ne može instalirati neautorizirana aplikacija), ali ti strahovi pokazali su se potpuno neopravdanima. Kod iPhonea se inzistira na autorizaciji kako bi se zadržao integritet samog uređaja koji ipak na kraju krajeva mora pouzdano funkcionirati kao telefon. Na Macu to nije slučaj, a Mac App Storea se ne moraju bojati čak niti zli pirati. Aplikacija je nezavisna, "miroljubiva" i samo pomaže pri nabavci legalnog softvera. Ako ste i dalje paranoični, jednostavno je bacite u smeće.

Mac OS X 10.7 Lion
Mac App Store je praktičan i koristan uz mnoštvo kvalitetnih besplatnih aplikacija

Osobno mi se pokazala vrlo korisna - putem nje s lakoćom držim ažurnim niz sitnih alata, a isto tako otkrio sam mnogo novih korisnih programčića koje inače vjerojatno nikada ne bih susreo. Koncept App Storea se pokazao toliko uspješan da je i Microsoft uključio svoje fotokopirke. O koristi za male developere i da ne pričamo, a može se primijetiti i kako je zajednica Mac programera odmah živnula nakon uvođenja ovakvog načina distribucije. Palac gore za Mac App Store!

Zovem se Daniel

Glasovi, tj. text to speech mogućnosti su znatno proširene. Izbor je sada odličan, a mudra odluka je da glasovi ne dolaze s instalacijom i tako se štedi prostor kod onih koji ne koriste tu opciju. Kada odaberete neki od novih glasova Mac će ga jednostavno preuzeti s Appleovog servera i pohraniti kod vas na disk.

Mac OS X 10.7 Lion
Zavidan izbor visokokvalitetnih glasova. Ako nemate mjesta na disku, preuzmite samo bitne.

Moj osobni favorit je gospodin Daniel - "A British English voice". Njegova intonacija na rubu prepotencije me oduševila! :) Hrvatski još ne postoji, ali zato može poslužiti gospođica Laura, ona je Slovakinja koja se solidno snalazi s našim jezikom. Tu su i razni glasovi na rubu zezancije, kao npr. Indijac koji govori engleski baš kao kada nazovete tehničku podršku neke velike korporacije koja je taj posao outsourceala u Indiju! ;)

NNNI

Na ovim je prostorima u vrijeme druga Tita postojala praksa stalnog održavanja spremnosti građana za slučaj nenadane prirodne katastrofe ili napada na zajednicu i društvena dobra. To se zvalo "NNNI", akronim od "Ništa nas ne smije iznenaditi". Preventivno znanje sigurnosnih procedura uvijek je dobra stvar, a Apple se sada potrudio da taj dio pojednostavi i poboljša. Naravno, onaj minimum za Macov NNNI ipak morate zapamtiti, a to je da u slučaju problema s pokretanjem računala ili opasnih grešaka na sistemskom disku, možete pokrenuti Recovery Disk. To se čini tako da pri startu držite tipku Alt (Option) i onda među ponuđenim opcijama za pokretanje odaberete Lion Recovery Disk.

Mac OS X 10.7 Lion
Recovery Disk je od sada ugrađen u svaku Lion instalaciju!

To je novost koja je pun pogodak! Lion pri instalaciji na disku napravi još jednu malu skrivenu particiju i na nju stavi sve što je potrebno za spašavanje glavnog diska ako dođe do nekakve katastrofe. Isprobao sam stvar i radi fantastično! Najveća korist je što više nije potrebno imati DVD da bi se popravio boot disk, vratilo Time Machine backup i slične sitnice koje su do sada bile na optičkom mediju - koji se obično baš za inat nije mogao pronaći kada je došlo do nevolje. Kapa dolje za ovo!

Mac OS X 10.7 Lion
Instalacija operativnog sustava putem interneta u slučaju potpune havarije diska

A što ako dođe do potpune katastrofe, npr. fizičkog kvara hard diska? Apple je tu napravio još jednu hrabru novinu! Novi Macovi sada imaju mogućnost da se inicijaliziraju "od nule" putem interneta! Dakle uzmete Mac s potpuno praznim diskom, spojite ga na internet i on instalira Lion na takav način! Ha!

Gdje smo ono stali?

Resume je nova opcija koja omogućuje da se i nakon shut-downa aplikacije i dokumenti otvoreni u vrijeme isključivanja računala ponovo otvore baš tamo gdje ste stali s poslom. Ponekad je to jako korisno, a ponekad može biti i gnjavaža. Pitanje se postavlja pri samom shut-downu, a u sistemskim postavkama je moguće uključiti ili isključiti tu opciju pod stavkom "General". Osobno sam to isključio.

Mac OS X 10.7 Lion
Versions - Time Machine logika, ali trenutno i na razini konkretnog dokumenta

Autosave i Versions pokušava još jednu odliku s iPhone/iPad uređaja prenijeti u desktop operativni sustav. Na mobilnim uređajima dokumenti se ne snimaju na klasičan način, jednostavno "ostaju" zapamćeni. Aplikacije moraju biti napisane tako da koriste ovu mogućnost. Ponekad je to jako zgodno, a ponekad može smetati. S lakoćom se može vraćati u prijašnje verzije nekog dokumenta, a cijela ta tehnologija radi u pozadini. Osobno nisam primijetio nikakva usporenja zbog toga. Dokumenti se mogu zaključati ako ima potrebe, a u nekim aplikacijama je uklonjena opcija "Save As" - npr. u meni odličnom Pages tekst procesoru kojeg svakodnevno koristim. Umjesto toga sada se prvo mora u izborniku odabrati "Duplicate", pa tek onda je moguće snimiti novi dokument na disk. Ako ste rob navika, to može biti prilično iritantno, ali istovremeno tako možete sačuvati dokument koji biste inače greškom "pregazili". Meni se dogodilo, i to ne jednom, da pišući ponudu ili račun temeljem starog dokumenta greškom to ne snimim kao novi. Naravno, tada bi mi u pomoć uskočio Time Machine i stvar sređena, ali ovim novim načinom rada šanse da se to dogodi su ravne nuli. Ipak, žao mi je da se takav način forsira u Apple aplikacijama, volio bih da su ostavili mogućnost izbora i da oni koji vole "Save As" i dalje imaju takvu mogućnost.

Kraljevski email!

Mogu se definirati kao "heavy-user" Appleovog emailera. S jednostavnim nazivom "Mail" on od prvog dana OS X-a nudi vrhunsku uslugu svojim korisnicima. Rekao bih da je program odličan i jedna od uspješnijih Appleovih aplikacija. Nikada nisam imao potrebu tražiti bilo što sa strane, pa me uvijek iznova iznenade oni koji na Macu koriste npr. Thunderbird. Izuzev kolege koji to čini zato da može dijeliti email bazu s Windows okolinom, nisam uhvatio druge razloge zašto, ali vjerojatno postoje, pa neka bude svakome prema potrebama. Moj prvi susret s Thunderbirdom bio je potpuni fijasko - prva stvar koju sam rutinski pokušao napraviti nije bila moguća! Naime, želio sam ležerno odvući sliku na ikonu mailera kako bi se otvorila nova poruka s danim prilogom, a Thunderbird je ostao "mrtav 'ladan"! Nisam mogao vjerovati! Kolega mi je rekao: "Kako to misliš? Zašto bi vukao sliku na ikonu mailera, valjda ćeš prije otvoriti poruku, pa onda odvući sliku u poruku?!" O ljudi moji, kao da sam se vratio u MS DOS. U tom trenu sam bio dvostruko sretan što koristim originalni Appleov Mail.

Mac OS X 10.7 Lion
Povezano, pregledno i uredno - mnogi će se složiti da je Lion Mail najbolji email program do sada!

Novi Mail će za mnoge biti vjerojatno najbitnija stvar u Lionu. Osobno, to bih bez razmišljanja stavio kao No. 1 razlog ZA upgrade na Lion. Zaista su složili dobar i efikasan mailer. Iskreno, na prvi pogled bio sam zatečen i samo sam tražio kako isključiti sve te "novotarije" i raditi ugodno po starom. Ipak, kada sam našao kako se isključuju bio sam mirniji i onda sam odlučio ostaviti novi izgled s "Conversations" opcijom o kojoj se toliko pričalo. Nakon desetak dana sve mi je "leglo" i sada mogu reći da je koncept odličan - sve dobro i pametno funkcionira, ali traži neko vrijeme da uhvatite novu logiku. Pregledavanje povezanih poruka, tj. "konverzacija" je toliko preglednije da povećavate produktivnost u dopisci barem dvostruko! Netko kome Mail koristi za posao, ovo je velika stvar.

I njegova dvorska luda…

I taman kada sam pomislio kako je Apple dao sve od sebe da poslovnim korisnicima unaprijedi rad, dolazi nam veliko razočaranje u "de luxe" pakiranju! Da, novi Address Book izgleda jako "šminka", ali se u upotrebljivosti vratio u kameno doba! Ozbiljni korisnici su uznemireni, razočarani i prozivaju Apple za "ludilo" na službenom formu za podršku. Adresar je sada zamišljen kao kopija stvarne papirnate knjižice. To možda ima smisla na iPadu, ali na računalu nikako. Slično su napravili i s iCalom koji sada izgleda kao fizički stolni planer, ali kod njega na sreću nisu zadirali u funkcionalnost. Novi Address Book je složen tako da se mora klikati na ikonu na vrhu da bi se prebacilo u pogled za grupe, a prije je sve bilo na jednom ekranu. To znači da ne postoji pogled u dva stupca po kojem možeš brzo pregledavati grupe i kontakte zajedno. Ako želiš doći do neke grupe, a ti si u drugoj, prvo moraš kliknuti da bi okrenuo stranicu, tj. pogled! Suludo! Je li to "deal breaker" po pitanju Liona? Nije, previše je drugoga što je odlično, ali da je ozbiljan problem - jest.

Mac OS X 10.7 Lion
Novi Address Book je "šminka", ali upotrebljivost je ozbiljno narušena. Najveći minus za produktivnost Liona!

Ako Apple to uskoro ne sredi, sigurno će se pojaviti third-party adresar koji ima normalnu upotrebljivost - poput starog iz Snow Leoparda. Stanimo! Zašto ne bismo jednostavno koristili stari koji je odličan? Zato jer je Apple nešto polomio i Snow Leopardov Address Book ne radi pod Lionom! :( Po mojem mišljenju novi Lion Address Book je bez konkurencije najveći minus novog operativnog sustava. Mnogima koji Mac ozbiljno koriste za posao i moraju voditi računa o tisućama poslovnih kontakata ovo je velik problem. Nadajmo se da će razum prevladati i da će poslušati tisuće nezadovoljnih korisnika. Dovoljno je da u postavke vrate opciju "Classic Look" i svi bi bili sretni i zadovoljni.

Zračni desant

AirDrop je brz način slanja i preuzimanja datoteka od kolege ili prijatelja bez ikakvih podešavanja. Kliknete na ikonu u sidebaru, Mac sam pogleda tko je u vašoj blizini (radijus od oko 10 metara) i jednostavno odvučete datoteku na njegovo ime! I to je to! Nema filozofije i podešavanja. Slanje je enkriptirano i završava u Download mapi tog korisnika.

Mac OS X 10.7 Lion
AirDrop - razmjena datoteka nikada nije bila lakša!

Stvar koju Apple nije rekao na sav glas je da AirDrop nije kompatibilan s mnogim starijim Macovima zbog bežičnih protokola. Modeli koji sigurno rade su svi MacBook Pro (od kasne 2008. i nadalje), MacBook Air (od kasne 2010. i nadalje), MacBook (kasna 2008. i nadalje), iMac (rana 2009. i nadalje), Mac Mini (sredina 2010. i nadalje) i Mac Pro (rana 2009. i nadalje). Sve u svemu pokriveno je manje-više sve od relativno novijeg hardvera.

Safari

Novi Macov Safari uči trikove od iOS Safarija, pa tako sada radi "tap to zoom", "pinch to zoom", a posebno je fora "swipe to navigate". Nekada je Opera bila web preglednik bez konkurencije po korištenju gesti, ali sada i Safari ima mnogo toga za ponuditi i radi baš lijepo. Tu je i niz tehničkih poboljšanja "ispod haube", a brzina je zavidna. I dalje mi Safari ostaje najdraži web preglednik. Ako ću tražiti zamjerku, ne sviđa mi se što su uklonili zasebni "Downloads" prozor i sada se transferi prate unificirano u gornjem desnom kutu, a to onda onemogućuje drag&drop transfere kao nekada, tj. morate imati barem jedan aktivan, da biste mogli nešto odvući u tu zonu. No, dobro, slažem se da je to već "power-user" domena, pa nećemo sitničariti.

Lav u areni

I kako je prošao naš Mac OS X Lion u areni? Vrijedi li novca? Trebate li žuriti u ovu dogradnju ili ne? Je li cijeli ovaj OS samo tranzicijski operativni sustav koji će uskoro nestati pred novom Star Trek generacijom Macova koji će funkcionirati kao ogromni iPadi?

Loša vijest

Loša vijest je da Apple s Mac OS X Lionom nije stvorio savršen operativni sustav. Moja najveća zamjerka i dalje je sam Finder koji nikako da slože onako kako znamo da znaju, ali nikako da to učine. Da li nemaju vremena, nije ih briga ili jednostavno imaju drugi fokus - teško je reći. Sve konkretne zamjerke su sitnice, ali kada se nakupi desetine sitnica, onda to pravi razliku. Uzmimo za primjer kako već godinama nisu u stanju napraviti real-time pretraživanje datoteka u iTunes stilu koje bi radilo logično i ugodno. Prije je radilo grozno, a sada u Lionu radi podnošljivo, no još uvijek uz par "ali". A da ne spominjem sve one korisne mogućnosti koje nude third-party programi poput TotalFindera kao što su tabovi, dual-mode prozora i razne opcije za konfiguriranje okoline. Svatko koristi Finder na različit način i bilo bi dobro da postoje načini da se konfigurira onako kako to najviše odgovara korisniku.

Dobra vijest

Dobra vijest je da ne postoji bolji desktop operativni sustav od Liona. Da, mora se priznati da su i Windowsi u međuvremenu napredovali i da je razlika znatno manja nego nekada, ali još uvijek Mac OS X nema pravu konkurenciju u jednostavnosti uporabe, inovativnosti, pouzdanosti i lakoći održavanja. Pogotovo je mnogo učinio za korisnike prijenosnika koji sada postaju većinska skupina. Velik dio novosti u Lionu su osmišljene za korisnike MacBooka i oni će najviše osjetiti razliku u odnosu na prošla Mac OS X izdanja. U informatičkoj industriji obično vrijedi i pravilo da svaki novi operativni sustav traži sve veće hardverske resurse i da je zapravo apsolutno gledano sve sporiji i sporiji. Radio sam testove brzine i mogu reći da je Lion jednako brz kao i Snow Leopard. Razlike su bile +/- 2%, ali uvjet je da imate računalo s 4 GB RAM-a. To je danas standard i za ulazne Mac modele, pa problema nema, ali oni s 2 GB mogu osjetiti usporenje. Dakle, prvo u trgovinu po RAM, a tek onda po Lava! :) Cijenom je pak toliko pristupačan da i najmrzovoljnije njurgalo mora priznati da sve to vrijedi 200 kn. To je ispod jedne kune po inovaciji! Živio novi kralj informatičke džungle! :)

Mac OS X 10.7 Lion pro et contra

Za:
 • fantastična Mail aplikacija
 • odlična podrška za trackpad i nove geste
 • gomila unapređenja u Finderu
 • zadržao je brzinu Snow Leoparda
 • odličan Recovery alat
 • nevjerojatno niska cijena

Protiv:
 • degradacija Address Book aplikacije
 • ukidanje Rosetta PowerPC emulacije
 • ukidanje ili skrivanje nekih starih mogućnosti
 • traži 4 GB RAM-a za ugodan rad
 • traži Snow Leopard da bi se kupio
 

Komentari  

VINCE
05-09-2011 | 03:12
Odličan tekst i vrlo koristan za sve koji nemaju baš puno iskustva sa Mac OS X. Sa lakoćom sam pratio izloženo i usput proširio neka svoja iskustva. Hvala Davore. :-))
Citiraj
Dijete
05-09-2011 | 03:45
hehe, NNNI, bacaš udice za trol ribičiju? btw, ja nisam još prešao, apsolutno sam zadovoljan sa SL.. isprobao jesam, ali me nije osvojio za sad...
Citiraj
Irena
05-09-2011 | 09:13
Zgodno! Ako neće taj Address Book raditi probleme kod sinkronizacije s iPadom i iPhoneom i još ako ga mogu nekako i na Macbook prebaciti, spremna sam za instalaciju. :-)
Citiraj
Anonimac
05-09-2011 | 09:39
Presao, nemam zamjerki. Jedino se na macbook 3,1 ne boota 64 bitni kernel, a kako nema novih drivera za x3100 u 64 bitnom, nema svrhe previse ni forsat to. Ali zgodno bi bilo jer imam 6 GB rama. Boot na dosta starom SSDu (100/80 r/w) nekih 18 sekundi. Na novijem na MBP 5.5 (230/200) cca 16 sec.

Ne znam tocno kako su spaces funkcionirali na SLu na dva monitora, ali tu nije bas intuitivno. Ne mozes posebno skrolati kroz povrsine na jednom ekranu, da drugi ostane gdje je.
Citiraj
scarface32
05-09-2011 | 09:53
Odlican prikaz Davore. Ja sam ga instalirao cim je izasao, jer sam imao pravo na besplatan Lion. Pa poslije par dana zbog temp. i muka sa aplikacijama koje nikako da se zalijepe na pravi prozor, vratim na SL. Ali tamo me doceka zvuk HD-a, koji je na Lionu naprasno nestao, tako da se opet vratim na Lion. Da nisam picajzla sto se tice zvuka, jos bih bio na SL-u. Ali eto navikavam se i nadam se da ce ove bug-ove sto prije rijesiti
Desava mi se i da prilikom budjenja iz spavanja prvo vidim lopticu u bojama jedno minutu, pa se onda pojavi prozor sa lozinkom. Ne kontam zasto, jer imam 8GB radne memorije. Launchpad je i meni nepotreban, tako da ga do sad nisam ni koristio. Za mene je to samo sminka.
AirDrop je dobra stvar, posebno ako neko ima dva pa i vise mac-ova u kuci ili na poslu.
I jos sam nesto primjetio, da mi se rijedje pojavljuje puna korpa sa smecem prilikom restarta. Da li se manje prlja pa nema sta obrisati, ili je lijeniji sto se toga tice. SL mi je barem jednom sedmicno prilikom paljenja pokazivao punu kantu za smece. Lion do sad ni jednom.
Citiraj
Big Papi
05-09-2011 | 09:54
Samo bi dodao da Lion radi bez greške i jako brzo na Airu s 2GB RAMa (11" 1.6GHz model). Nema neke razlike u radu samog sistema između Aira i iMaca 27" s 8GB RAMa, izgleda da je Lion dobro optimiziran kad je memorija u pitanju.
Citiraj
petros
05-09-2011 | 10:14
Mene uvijek isto zanima, kako se igre ponašaju na Lionu? Da li su grafički driveri optimiziraniji nego za SL? ovo drugo sve izgleda cool, super su im oni info skrinovi, sve je totalno uredno! Kada se sjetim moje stare PC kante na kojoj nikada nisam znao gdje pogledati koliko ram slotova ima i kakav ram koristi. :-))
Citiraj
Jeremy Bentham
05-09-2011 | 10:24
Hvala Davore na prikazu, odlično. A ja bi se osvrnuo samo na jednu stvar, a to je Launchpad. Primjetio sam da većina "pljuje" po njemu, da je bezveze, da je nepotreban i sl. Meni je to fantastična stvar za organizaciju aplikacija. Posebno aplikacije za fotografiju, posebno za video, posebno za text... Na Snow Leopardu sam imao preko 280 aplikacija i u Applications folderu sam ih mogao složiti po kriterijima kao i dokumente po folderima (Name, Kind, Size...), ali ne i po vrsti aplikacije, pa hajde se ti snađi!
Citiraj
Sin
05-09-2011 | 10:35
Nakon nekih komentara ovdje i ja sam razmišljao da li da instaliram Lava, ali čim je sišao sa App stora instaliraio sam na iMac thunderbolt i MacBook Unibody i to je to...
OS je odličan, brzina Safarija (meni bitno)fenomenal na (osim Jabučnjaka koji je uvijek bio spor site, al to smo već navikli)
8 GB Rama u iMacu i 4 GB u Macbooku smatram optimalnim.
COD4 na Macbooku radi OK na preporučenim postavkama, na iMac sve leti....a nisam primjetio da ikada koristi više od 5-6% snage procesora ;-)
Citiraj
Sin
05-09-2011 | 10:36
eh da... AirDrop - do jaja :-)
Citiraj
Riba
05-09-2011 | 10:37
Mene je razočaralo što AirDrop ne radi na MacBooku Pro iz 2008 godine...
Citiraj
Sin
05-09-2011 | 10:47
Moj MacBook Unibody je late 2008, pa radi...
Citiraj
Anonimac
05-09-2011 | 10:57
odličan prikaz. thumbs up!

izgleda da postoji problem u kod disk utility-ja da ne pokazuje pravilno RAID diskove napravljene u Apple Soft RAID-u. jel netko to isprobao?

http://macperformanceguide.com/blog/2011/20110723_2_OSXLion--RAID.html
Citiraj
Wiseguy
05-09-2011 | 10:58
Davore svaka čast na trudu, odličan prikaz Liona. Ja sam na svoj Macbook Pro nadogradio Lion odmah po izlasku u Appstoru, i taman kad sam se navikao na sve njegove novotarije, prije 3 dana se odlučim vratiti na SL. Zašto? Grijanje laptopa i potrošnja baterije se ne može usporediti sa SL. Trajanje baterije koje mi je vrlo bitno se smanjilo sa 6-7 sati na maximum 4 uz nepromijenjeni rad na laptopu. Na Applovom forumu ima 30 stranica napisanih o tome problemu. Probao sam i sa čistom instalacijom Liona, ali nikakvih značajnijih pomaka na bolje nije bilo.
SL mi se "diže" puno brže, a gasi u sekundi, što ne mogu reći za Lion. Čekam sljedeću zakrpu, da vidim hoće li se pronaći kakvo rješenje za ovaj problem, ali sad mi je stvarno glupo kad sam se navikao na natural scroll i sve one gestures, te novi Mail, na ovom SL je kao da sam se vratio 2 koraka natrag :sad:
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 11:55
@BigPapi - lako za novi Air 11" s SSD-om, tamo samo 2 GB RAM-a i nije problem jer je swap na disk super-brz.

@petros - grafički driveri jesu novi, ali razlike su minimalne. Ako su igre glavna stvar, onda ne postoji neki posebno važan razlog za upgrade na Lion, sve sasvim lijepo radi i na SL-u.

@Jeremy - da, slažem se, nisam spomenuo foldere, tj. podgrupe u Launchpadu, a to nije loše. Mislim da se uz malo truda on može dosta lijepo složiti, ali nemam volje to raditi, da koristim trackapad, vjerojatno bih.

@Anonimac - nemam niti jedan Mac pri ruci sa soft-RAID-om, pa da probam, ako saznaš nešto više - javi nam!

@Wiseguy - instalirao sam ga na MBP 17" Core2Duo (8 GB RAM) i na novi 15" i7 (4 GB RAM) i nisam primjetio niti veće grijanje niti kraće trajanje baterije. Koliko RAM-a imaš?
Citiraj
Anonimac
05-09-2011 | 12:02
Ne dajte se navući na zavodljivu jabuku!!! Ta cijena od 30$ (156 kn) je neodrživa dugoročno! To je Appleova igra da ubije Windowse koji su tržišno oko 1000 kn (a u stvarnosti ih ne plaćate). S Macom mislite da ste prošli jeftino, a zapravo ste OS platili barem 3000 kn kada se izračuna koliko je Mac hardver skuplji.
Citiraj
lukarak
05-09-2011 | 12:48
@Anonimac

4 Raptora u raidu, about this mac prikazuje 5 diskova, jer vadi podatke iz disk utilitya gdje ih je stvarno 4 :D Ali u disk utilityu mozes lijepo vidjet kako je slozen raid (druga slika)

http://img580.imageshack.us/img580/5433/screenshot20110905at114.png

http://imageshack.us/photo/my-images/842/screenshot20110905at114.png/
Citiraj
Wiseguy
05-09-2011 | 13:06
@dpasaric - RAM 4 GB! Stroj je MBP Core2Duo 2.4 GHZ, 4 GB RAM, 13'' kupljen krajem 2010. :sad: Kopka me taj Lion, ne znam koliko ću dugo se zadržati na SL :-)
Citiraj
drlovric
05-09-2011 | 13:24
Objektivan i realan prikaz Liona. Svaka cast! Jos kazu da je autor "mac desnicar" :-)

Meni osobno je jaaaaako zasmetalo sto spominjes torrente kao nacin dolaska do softvera, jer znam da je pojedinicima sada krv udarila u glavu i najradije bi cijeli ovaj tekst pobrisali.

Ali ne mogu!! loooooooool
Citiraj
Anonimac
05-09-2011 | 13:42
@Davore
Da li si napravio backup prije instalacije Liona i da li je bilo potrebno vracati nesto?
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 16:40
@Anonimac1 - Jasno je da Apple dio svojih troškova razvoja OS-a plaća iz prihoda od hardvera. No, Apple je isto tako firma koja je poznata po tome da ne poklanja stvari, tj. nastoje da njihovi proizvodi imaju vrijednost i da ljudi to cijene. Ne ulazim u to jesu li Windowsi skupi s cijenom od tisuću kuna ili ne, ali mislim da Apple hardver vrijedi svoje cijene. To što mnogi i dan danas rade s ilegalnim Windowsima baš i nije neki argument u raspravi. Tko želi muljati može to na svakoj platformi. U svakom slučaju vidim da je Apple dobrano isprovocirao situaciju s ovakvom cijenom.

@Wiseguy - ne znam gdje je kvaka kod tebe i odakle bi došla tolika razlika u grijanju i trajanju bateriju. To bi se svakako nekako moralo vidjeti kroz Activity Monitor, a meni na svim Lion strojevima sve izgleda ok - "stanje mirno" i CPU ugodno na idle ne radi ništa novo i neobično što bi prouzročilo potrošnju ili grijanje. Pogledaj procese, možda imaš nešto što radi problem?

@drlovric - hvala na pohvali! :-) No, ja ne zagovaram ništa ilegalno, samo objektivno na glas razmišljam koje opcije postoje. Nije li blesavo da npr. srednjoškolac koji je jedva namuljao djeda da mu karticom plati Lion shvati da ga zapravo ne može kupiti jer nema Snow Leopard. Onda uzme 200 kn od marende za taj mjesec i ode ga kupiti - ali eto iznenađenja! Nema ga gdje kupiti jer više nije fizički nabavljiv kod nas. I što sada da naš srednjoškolac učini da bi mogao legalno kupiti Lion?

@Anonimac2 - da, napravio sam backup, ali ništa neobično, samo standardni svakodnevni Time Machine kao i inače. Koliko se sjećam nisam ništa vraćao. Naravno, pokušao sam vratiti stari Address Book, ali ne radi. :-)
Citiraj
tino1
05-09-2011 | 16:44
Super prikaz Davore.
Ja sam prešao i sto puta sam se pokajao do sad.
Wi-Fi ne radi kako treba, mislio sam da će to riješiti sa 10.7.1 ali ništa.
Temperatura je za 10-15% veća nego na SL. Mobilni Backup mi blokira više od 100% CPU-a. itd.itd.
Facit, sranje i gotovo.
Citiraj
Renzo
05-09-2011 | 17:01
Odlična recenzija ali mislim da ću pričekati još malo sa updateom. Nego, vidim da koristiš Stickies, jel ima kakvih izmjena na njima u Lionu ili su isti kao prije 10 god.?
Citiraj
Veco
05-09-2011 | 17:07
Super prikaz, čestitke :-), prešao sam prije mjesec dana i nemam primjedbi, sve radi super.
Citiraj
BigMac
05-09-2011 | 17:20
Davore, super objašnjeno ( kao i uvijek) , ali nekako biološki gledano Snow Leopard mi je više cool od Liona :-)
Tako da ostajem još neko vrijeme na SL
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 17:43
@tino1 - što ti točno blokira kod backupa? Ja baš svuda koristim Time Machine i nikada problem. Nisam primjetio ništa čudno s wifi-ijem na ova dva MBP na kojima sam ga instalirao.

@Renzo - da, Stickies uporno koristim iako nisu ništa doradili, a čak nisu u stanju ispraviti bug sa stalnim ponovnim uključenjem spell-checkinga na njima. Dakle, sve isto kao prije 10 godina! :-)

@BigMac - slažem se, ništa od tih novosti nije kritično niti traži da se upgrade radi čim prije. Snow Leopard je odličan sistem, pa tko nije tehnološki pionir može sasvim lijepo živjeti s njim još dugo vremena.
Citiraj
boriskr
05-09-2011 | 17:53
@dpasaric, prikaz za kupit Liona, ali me mući što imam iMac s 2,5GB, a imam i MBP mid 2010. MBP ima dosta memorije a iMac nema (mislim da ne može ni imati). Imam mobileme uslugu. Kako će se sinkati jedan s drugim, jer je jedan na SL a drugi na Lionu?
Citiraj
tino1
05-09-2011 | 17:59
@dpasaric - evo sad upravo: radio sam nešto i zaklopijo MBP. Nakon 30 min otklopim ga i Wi-Fi ne regira, nemam veze, Time Mashine se vrit i sve dok ne prekinem Backup ne mogu se spojiti.
Blockira mtmd, koji sam već jedanput isključijo, i sam se uključijo možda kod stavljanja 10.7.1 neznam.
Ali Lion je barem za sad S....E, bar kod mene. Kad čujem da kod drugih radi poludim od frustracije.
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 18:31
@boriskr - iMac, ako je bijela serija Intel, može ići do 3 GB. Mislim da to može proći za Lion. I ja koristim MobileMe i nema nikakvih problema ako je jedan na SL, a drugi na Lionu, dapače, još koristim jedan Mini na Leopardu 10.5 i MobileMe sinka ok i s njim.

@tino1 - čudno mi je to jer su to previše očigledne i važne stvari da bi ne radile. Možda bi se isplatilo napraviti USB boot Liona, sve počistiti i napraviti urednu instalaciju od nule bez nekih "zaostataka iz prošlosti"?
Citiraj
vlastelica
05-09-2011 | 19:04
@ dpasaric
Cestitke na recenziji Liona
Evo ovako treba bit kad se priča o Mac proizvodima a ne tamo neke nebuloze o sadašnjem, prošlom i pretprošlom sistemu (JBT, i dr)
Ja mislim napravit upgrade i sve me kopka da ne pravim backup, vjerojatno neću požaliti :-)
Što se tiče Win office paketa, za razliku od iWork,keynote i numbers, reka je frend da ima opcija "save as" za Win Office.

veliki pozdrav
Citiraj
boriskr
05-09-2011 | 19:27
E,super. Onda ću na MBP staviti Liona a na iMacu ostaviti SL. Vjerojatno kad dođe iOS5. Sve su to stvari za razveselit kućne usere.
Citiraj
Wiseguy
05-09-2011 | 21:04
@dpasaric
Promatrao sam Activity Monitor, zauzeće procesora 3% u Idle-u. Ništa posebno ne radi, a CPU ne ide ispod 50 stupnjeva C, (ventilator se vrti na 2000) a i pod dlanovima osjetim na kućištu da se grije. Ali to i nije toliko problem koliko mi ide na živce to što ne mogu izvući iz baterije ni 5 sati, a dok na SL ide 6-7 sati. Uz sve to pročitao sam od nekih korisnika na Apple forumu da im je došlo i do degradacije baterije za nekoliko postotaka (Health). :sad:
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 23:06
@Wiseguy - ne znam, meni te neke mistične promjene nisu logične. Idemo gledati analitički: bateriju troši ekran, wireless, disk, procesor i GPU. Ekran je vjerojatno ostao jednake potrošnje, disk može trošiti više ako sada ima razlog da više radi, da Mac ima 2 GB rekao bih da je u tome uzrok, ali kažeš da imaš 4, pa to ne bi trebao biti uzrok, wireless si koristio jednako i prije? Možda je on prije bio isključen, a sada je uključen? Za procesor i sam kažeš da ne radi ništa neobično i da idle-a na oko 3%, dakle nema načina da troši više ako radi jednako, zar ne? GPU može biti uzrok ako je to jači model koji je imao odvojeno jači GPU koji manualno uključuješ i isključuješ. Ako je prije bio off, a sada je on, to je taman tih 1-2 sata razlike u bateriji. Ne vidim nikakvu drugu crnu magiju koja bi odjednom trošila bateriju, a da sve radi kao i prije. Lion nema nikakve nove jako zahtjevne pozadinske procese koji bi bili tome uzrok.
Citiraj
Wiseguy
05-09-2011 | 23:28
Ma ni meni ništa nije logično, ali definitivno nemogu otkriti što bi mogao biti problem. To je stroj sa nVidia GeForce 320M grafikom. Vidim da su na Apple forumu već nadrobili 40 stranica, sa sličnim problemima, ali nitko nema netko pametno rješenje.
Ne znam, kad uhvatim vremena, možda još jednom napravim čistu instalaciju Liona, resetiram NVRAM i PRAM, i kalibriram bateriju, možda i nadođe. :-)
Sad kad sam se vratio na SL stvarno mi nedostaju feature-i iz Liona.
Citiraj
Slavo
05-09-2011 | 23:43
Davore, super pregled Liona.
Meni se baš i nije svidio, previše mi je to iOS-a na desktop računalu, bez obzira što koristim i iPhone i iPad. Od kada sam ga instalirao WiFi mi barem jednom dnevno prestane raditi pa ga moram resetirati, ne sviđa mi se što za AirDrop moraš biti na Finderu i u tom AirDrop prozoru kada želiš biti vidljiv drugom računalu (nemožeš nešto raditi npr u InDesigneu i da ti netko nešto pošalje) i jedna stvar koja me neki dan rasp.zdila (!) - kopiram hrpu fajlova sa diska na lokalni disk i pukne prijenos. Ok, to nije problem. Stavim ponovno sve kopirati jer ne znam što se iskopiralo a što ne i on više ne nudi opciju Don't replace nego ima samo Replace, Keep both ili cancel!! Znači ne postoji mogućnost da zadrži već kopirane fajlove i samo nastavi!! Pliz, ako griješim reci, da si ne počupam kosu :-)
I također mi se dešavaju čudne stvari na desku sa grafikom... iMac 27", i3... ako imam dosta ikonica na desku i npr kopiram nekoliko fajlova u neki folder na desk - slika deska se kao refresha ali totalno se ispixelizira i ima neki glitch! Čuo sam da je Apple izdao zakrpu za grafiku na nekim iMacovima ali meni Softver update nije ponudio nikakav download. :sad:
Uglavnom, nisam oduševljen...
Pozdrav svima!
Citiraj
Anonimac
05-09-2011 | 23:47
@lukarak
hmm.. pa ima logike ako imaš dva mirror-a svaki po dva 150 GB to i je 300 GB... samo je prikaz malo bedast jer nije logično grafički raspoređeno.

thnx
Citiraj
dpasaric
05-09-2011 | 23:49
@Wiseguy - nema to veze s PRAM-om i sličnim stvarima, ali da, može imati veze kalibracijom baterije. Možda je samo stvar u tome kako Lion prikazuje stanje baterije? Trebalo bi napraviti jedan "seljački" test: sada na SL napuniti ga do kraja i pustiti ga da radi neki posao do isključenja, ali vrijeme treba mjeriti nezavisnom štopericom na npr. mobitelu. Onda staviti Lion, isti zadatak, pun do vrha, pa opet mjeriti i vidjeti postoji li stvarna razlika.
Citiraj
lukarak
06-09-2011 | 08:55
@Anonimac, pa ima logike, jasno je meni zasto se tako pokazuje, al nekako za 'it just works' 'it's magical' kompaniju bi ocekivao da napravi da se skuzi koji disk je tu zapravo raid slice (i eventualno njega ne prikaze), a koji stvarno ima neke podatke na sebi koji se mogu interpretirati i da onda pokaze na tom disku onakav breakdown kako ima i za single diskove.
Citiraj
Wiseguy
06-09-2011 | 09:33
@dpasaric - Moram priznati da mi je to padalo na pamet, pa mi se sve čini da ću to i napraviti, da vidim ima li kakve bitne razlike u vremenima. Samo da uhvatim malo vremena, pa se bacam na testiranje. U svakom slučaju hvala na savjetima. ;-)
Citiraj
scarface32
06-09-2011 | 09:47
Upravo sam procitao, da se Lionom sluzi svaki sesti vlasnik Mac-a (6% ).Dok SL je jos uvijek najvise u upotrebi i njime se sluzi 57% korisnika Mac-ova. Znaci slab prolaz Liona sad za sad.
Citiraj
Anonimac
06-09-2011 | 14:54
svaki sesti je 16,66 %
Citiraj
VINCE
06-09-2011 | 20:55
Dragi Appleljupci, Lion sam instalirao čim je izašao, na svoj iMac Thunderbolt bez ikakvih problema, a neki dan i na MacBook Pro. Ono što me posebno oduševilo je da sve radi super. Nisam trebao ništa posebno raditi, hp printer i skener rade bez problema na oba stroja, bez neke naknadne ugradnje driwera. Za pristup internetu koristim mobilni internet preko VIP-a. Upravo danas sam skinuo ( www.business.vodafone.com ), najnoviju verziju Vodafone Mobile Broadband programa za Mac, verzion 4.07.00.00. i nemam uopće problema sa spajanjem. Budući da je arhitektura Liona na 64 - bita, sve prijašnje starije programe, koji su radili sa PowerPC, poput photoshopa i sličnih koristim na jednom starijem MBP sa SL. Na jabučnjaku i MacKorisnik stranicama pronalazim odgovore na sve što me zanima i u zadnjih desetak godina nisam trebao servisera na svojim strojčekima. Svaka čast Davoru, Ribi, MAK-u, miomiki i drugima, jer iz njihovih opisa i recenzija najviše sam naučio, a u svemu sam samouk. Hvala svima. ;-) i nastavite ovako.
Citiraj
DrAle
06-09-2011 | 21:40
Ja sam nakon isprobavanja Liona opet na SL-u. Lionu sam dao dvije šanse (upgrade i clean install). U oba slučaja postojao je iritantni lag kod scrolanja u svim browserima, u pokretanju mission control pa i u dragu prozora po desktopu. Vidim da se sprema 10.7.2 u kojem se spominju driveri za grafiku (10.7.1 to nije riješio) pa možda to riješi i ove moje probleme. Zašto se meni to događa (iMac 2,8, 4Gb ram) nemam pojma.
Citiraj
scarface32
06-09-2011 | 22:14
anonimac, nisam racunao sammo sam prenosio brojke. Izgleda da su oni pogrijesili,i tamo su ih ispravljali u postotcima.
Citiraj
jzelko
06-09-2011 | 22:29
@ Lijepo napravljeno Davore, svaka čast !
Ja odnedavno koristim Liona na alu 20" iMacu 7.1 , i radi ok i fluidno, premda se privikavam. Trackpad mi puno pomaže u tome, na moje iznenađenje, jer sam ortodoksni korisnik mišonje (bio dosad). Mislim da će i smayoo popustiti, samo mu treba vremena ! :-)
Citiraj
Anonimac
07-09-2011 | 03:58
hvala na jednostavno i razumiljivo pisanom opisu za nas koji nismo toliko stručni, kupio sam rama i ide se u upgrade!
Citiraj
dpasaric
07-09-2011 | 11:50
E ekipa, dajte da sada ja nešto od vas saznam... pitalo me već nekoliko korisnika kako se ponašaju Parallelsi na Lionu. Osobno ne koristim niti virtualne Windowse, pa ne znam ništa iz prve ruke. Radi li sve normalno? Koja je verzija potrebna? Ima li ikakvih caka?
Citiraj
Onsight
07-09-2011 | 12:06
Verzija 6.0.12094.67649 4 radila bez problema, sad koristim 7.0.14920
Citiraj
Jeremy Bentham
07-09-2011 | 12:30
Ja imam verziju 6.0.+hrpa brojeva. To je verzija na kojoj su kao otklonili sve mušice da bi radila na Lionu. Probao sam kako radi i sve je bilo, na prvu, u redu, nakon toga nisam ni palio Windowse. :-)
Citiraj
Irena
07-09-2011 | 12:56
Drugi dan korištenja Liona, osim povremenog wi-fi neuključivanja, nemam nikakvih problema. Oduševljava me AirDrop! Pic pic :-)
Citiraj
drlovric
07-09-2011 | 14:43
Jedno pitanje vezano za Finder u Lionu. Moze li se uci u ZIP file da bi se vidio sadrzaj, bez da ga raspakira?
Citiraj
dpasaric
07-09-2011 | 20:06
@drlovric - ne, ali nije isključeno da netko napiše nekakav QuickLook plugin za to.
Citiraj
dpohl
07-09-2011 | 21:21
iMac 20" late 2008, 4GB RAM. Liona sam kupio i instalirao prvi dan kad je objavljen na AppStoreu.
Na početku sam sporost i loš odziv pripisivao Spotlightu koji je naveliko indeksirao (valjda) sve ispočetka. Ali prošlo je i to a stroj je na očigled bitno sporiji nego pod SL-om. Grafika je trzava, raspada se čak i na Genie efektu. Mission Control se zna zblesiti na način da na samo jedan klik miša krene u prikaz i vrati se u do tada foreground aplikaciju. Zbilja sam razočaran...
Citiraj
scarface32
07-09-2011 | 22:49
evo veceras sam primjetio jos jedan nedostatak Lion-a. kad kliknem sa daljinskim 'menu' nema vise da mogu gledati trailer-e novih filmova i onih koji trebaju doci u kino. Steta.
Citiraj
scarface32
07-09-2011 | 23:18
nasao sam frontRow i snimio ga.
Citiraj
dpasaric
08-09-2011 | 00:22
@dpohl - čudno mi je to za "trzavu" grafiku kada cijeli GUI ide preko OpenGL-a, ja sam ga stavio na Mini late 2009 i nisam primjetio ništa da puca. Misliš da je do opterećenosti procesora? Čime?
Citiraj
scarface32
08-09-2011 | 09:59
ima li iko problema sa siinhronizacijo m iCal-a i mobile me accountom. kad upisem nesto u iPhone ne sinhronizuje se sa iMacom. Prbaci ga odmah na iPad i na mobile me ali na iCal nece.
Citiraj
Jeremy Bentham
08-09-2011 | 11:47
Meni se iCal, MobileMe, iPhone, Snow Leopard i Lion sinkroniziraju bez problema. Ja sam prije instalacije Liona napravio crean install Snow Leoparda i na njega Liona i sve radi bez problema. Jedini problem je što kada isključim pod Mouse Preferences obrnuto skrolanje automatski mi se isključi i natural scrolling na trackpadu, ne mogu jedno bez drugog...
Citiraj
campo
08-09-2011 | 11:51
Ja sam isto napravio clean SL i na njega Lion za svaki slučaj ali zato sve radi bez problema
Citiraj
dpohl
08-09-2011 | 12:51
@scarface32
Da, i mene je odmah prvi dan zbunio nedostatak Frontrowa, pa sam iskopao na netu info kako ga vratiti. Što je Mac bez njega? :-)

@dpasaric
Pa iskreno ne znam. Gledao sam što je u startupu, i zbilja nema nikakvih big time servisa. Ok, ako izuzmemo moj PC-paranoja-sta v pa imam instaliran i Esetov Cyber Security. Ali kako je i on up-to-date upravo za Liona, čak niti nakon njegovog isključivanja nisam primijetio apsolutno nikakve razlike. Jednostavno, cijela priča s grafikom je na razini kakvog 1st gen netbooka kojeg bi natjerao na Win7 sa full Aero opcijama. Jednostavnim riječnikom rečeno - guši se. Općenito su reakcije OS-a vrlo, vrlo usporene i trzave.
Citiraj
Onsight
08-09-2011 | 13:08
@drlovric - quicklook plugin za ZIP, TAR, GZip, BZip2, ARJ, LZH, ISO, CHM, CAB, CPIO, RAR, 7-Zip, DEB, RPM, SIT, BinHex, and MacBinary

http://macitbetter.com/BetterZip-Quick-Look-Generator
Citiraj
scarface32
08-09-2011 | 15:13
Jeremy , meni se sve sinhronizuje osim Ical-a.znaci kad u iphone ukucam sastanak, svugdje se sinhronizuje osim iCal-a. Vidjet cu sta je , citam da je dosta ljudi imalo te probleme. Valjda cu rijesiti.
Citiraj
dpasaric
08-09-2011 | 23:23
http://ifredrik.com/applications/

Skinite Lion Tweaks, pa isključite/uklj učite neke stvari koje vam smetaju ili vam nedostaju.

@dpohl, boo, ja sam valjda onda to testirao sve na nekim novijim strojevima koji imaju jači GPU. Ako se ne varam taj tvoj iMac ima Radeon HD 2400 XT? Ako je to slučaj, onda je kvaka u VRAM-u jer ima samo 128 MB, pa kada GUI naslaže sve OpenGL teksture unutra nije čudo da se uguši. Očigledno su stvar posložili za strojeve s 512 ili više VRAM-a. Kao workaround mogu predložiti da pogasiš one neke nove GUI animacije s Lion Tweaksom, možda to malo pomogne.
Citiraj
Riba
08-09-2011 | 23:36
Ja ne vjerujem da je do toga ako radi meni dobro na MacBooku iz 2008 godine. Uostalom Lion ne radi ništa više o Leoparda u tom smislu.
Citiraj
dpasaric
08-09-2011 | 23:43
Pa da, zato i mene to čudi, ali kako je najstariji stroj na kojem sam probao Lion bratov Mini iz 2009. nemam iskustvo iz prve ruke. Moj Mac Pro iz 2006. neću računati jer je temeljito upgradean, a na njemu Lion leti bez obzira na godine. Možda je disk jače fragmentiran i prepun, pa ne može sam sebe dovesti na red?
Citiraj
Sin
09-09-2011 | 10:42
Nije do Vrama..i kod mene na Macbooku 2008 4GB rama sa NVidiom 9400 Lion radi jednako brzo kao SL...
inače rađen samo upgrade od 10.5.5. do 10.7.1. .....nikad clean install
Citiraj
Onsight
09-09-2011 | 13:53
Još dva odlicna quicklook plugin-a

QLStephen - http://www.quicklookplugins.com/2011/08/22/qlstephen/ - za pregled text dokumenata bez ekstenzije (npr. README, INSTALL, CHANGELOG, Makefile, Rakefile, CapFile)

qlcolorcode - http://code.google.com/p/qlcolorcode/ - za pregled izvorne kode sa "syntax-highlig hting" (html, css, php, js itd.)
Citiraj
Wiseguy
09-09-2011 | 15:47
Imam jedno pitanje, pa molim one koji imaju više iskustva da mi pomognu. Isprobao sam mjeriti trajanje baterije na SL (6-7 sati). Sad me zanima sljedeće. Nabavio sam Ext. HDD od 1 TB i napravio nekoliko backupa sa Time Machinom.
Ako napravim čistu instalaciju Liona, što sve mogu vratiti na njega uz pomoć Time Machine-a, dokumente, programe, mailove, postavke???
Želim napraviti clean install Liona i provjeriti trajanje baterije (onak seljački), da vidim jel kraće ili jednako kao na SL.
Ukoliko ne budem zadovoljan rezultatom, mogu li uz pomoć Time Machine-a vratiti natrag SL ili moram napraviti opet install?
Pretpostavljam da se može, ali bih htio potvrdu od stručnjaka, prije nego nešto zaje*em, a sklon sam tome :-)
Citiraj
dpohl
09-09-2011 | 16:07
@dpasaric

Slažem se s Ribom. VRAM nikako ne bi smio biti problem obzirom da stvarno ništa više i ništa novoga u Lionu u tom smislu nema. Poanta je samo da se cijeli vizualni experience jako usporio, štoo mi je neobjašnjivo.

Što se diska tiče, interni je 250GB, ali kako ja sve držim na eksternom FW800 disku, na sistemskom imam zauzetih cca 100GB. Fragmentacija? Hm, ne znam - mogu probati iako bi me to prilično začudilo da ima ikakve veze s grafikom.

Jedino što mi pada na pamet je zbilja napraviti clean instalaciju pa povući onda na nju aplikacije i podatke iz Time Machine backupa? Ima li smisla to učiniti? Nisam to nikada radio do sada, pa bih volio čuti druga mišljenja, isksutva i prijedloge?

p.s. Ok, razumijem da polako zalazim u opasnu zonu gdje bi mi netko mogao reći - imaš forum pa pitaj. ;-)
Citiraj
dpasaric
09-09-2011 | 17:11
@Wiseguy - Ne, ako se radi o pojedinačnom fileu, onda možeš vratiti bilo koji, ali ako misliš napraviti backup s Liona, pa onda vraćati sve podatke nazad na Snow, to će biti problem - jer niti ne znaš što ti sve treba da to radiš pojedinačno, a ako pustiš da vraća sve, vratiti će ti i Lion OS koji je na backupu.

@dpohl - iz mojeg iskustva reinstalacija na Macu ne pravi neku razliku. Ako imaš 100 slobodno, onda nije fragmentacija jer je imao dovoljno mjesta da se sam defragmentira. Imaš li kakve rezidentne programe? Što ti je u Login itemima? Što kaže Activity Monitor? Javlja li Consola neke masovne greške? Povlačenje svega nazad s backupa bi mogućno vratilo i problem, pa mi se to ne čini kao neka solucija. Da imam sličnu situaciju, vjerojatno bih ručno spasio svoj user folder, napravio clean install, vratio bitne podatke iz usera i to je to.
Citiraj
miomika
13-09-2011 | 22:52
a tek feature u Previewu...Digi tal signature..Prewiev-Preference..

JEBENO! :-)
Citiraj
dpasaric
14-09-2011 | 04:38
Primjetio danas kolega u firmi glupi nedostatak - tj. još jedan korak nazad! U Finderu kada se gleda po stupcima, na kraju je uvijek bio onaj mali trokutić koji si mogao zarotirati kako bi otvorio ili zatvorio preview sadržaja. Sada su to UKLONILI?!?! Stvar postaje vesela kada gurneš slučajno pointer na recimo veliki video file, pa dođe loptica za plažu dok on napravi preview... a prije bi ga samo zatvorio i išao brzo dalje. Minus! Minus! Minus! :sad: Kako to nisam primjetio dok sam pisao prikaz...
Citiraj
dpohl
14-09-2011 | 21:39
Hej, a meni se Mac bez nekog vidljivog razloga "zbrojio" i za sada radi ok. Kako sam ja Mac opcenito kupio prvenstveo zbog svojih "digitalija" (fotic, HD kamera) i iLife mi je Life na kvadrat, osim one prve zbunjujuce i izludjujuce postavke skrolanja misa u "krivom" smjeru, ja nisam imao neke druge UI zamjerke. Tko zna, ako se u jednom trenutku "naljutim" na Lenovo i Windowse pa se okrenem 100% OSX-u, mozda pocnem primjecivati sve ove nedostatke o kojima govorite ;-)
Citiraj
Scuderria
16-09-2011 | 17:40
Pozdrav svima. Kao prvo - Davore, svaka cast. Dodirnuo si sva bitna podrucja i dao objektivnu ocjenu.
Ja medjutim imam jedan problem ili brigu da se bolje izrazim, pa te molim za komentar ili savjet.

U svibnju sam kupio novi SB iMac. Standardni 27 inch-ni, koji sam potom upgrade-ao na 12 GB RAM-a (i5 3.1, 12 GB RAM, 1 GB ATI, 1 TB HDD). Nakon instalacije Liona, primjetio sam odredjenu zadrsku prilikom boot-anja. Racunalo se boot-a za cca 50-tak sekundi dok je to na SL bilo ipak osjetno krace (oko 30-tak).
Aplikacije koje se startaju prilikom boot-anja su (i na jednom i na drugom OS-u): Air Video Server, Mail, Twitter, uTorrent, Plex Media Server, MS Database Daemon, Dropbox, Remote Buddy). Instalacija Lion-a je bila upgrade, a ne cista instalacija.
Mozda zbog skepticnosti, sada mi se cini da se i pojedine aplikacije kod "first run"-a aktiviraju sporije. Da li je to moguce? Da li si imao do sada reakcije od nekih drugih korisnika na jednak ili slican problem?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Citiraj
Riba
16-09-2011 | 17:42
Scudderia - je li tebi sporiji boot ili prijava u korisnički račun? Količina aplikacija koje se pokreću nema veze sa bootom. Ovisno o tome koji od ova dva dijela je sporiji treba obratiti pažnju na druge stvari.
Citiraj
Scuderria
16-09-2011 | 18:02
Na racunalu je samo jedan user account koji se aktivira automatski bez passworda...
Citiraj
dpasaric
16-09-2011 | 21:45
@Scudderia - Riba dobro kaže, ovisi radi li se o bootu ili samo ulasku u account na već bootani stroj. Ja nisam primjetio sporije bootanje niti na jednom Macu pod Lionom u odnosu na Snow, ali priznajem da nisam mjerio štopericom na sekundu. Zanima me zašto ti je to uopće važno, pa Macovi se rijetko bootaju - ja npr. doma bootam stroj možda jednom u mjesec-dva i obično tek kada to traži neki sistemski update. Mac na poslu gasim u petak naveče radi mogućeg nestanka struje ako pukne kakva oluja i slično. Kako na Macu imam dva accounta, moj nikada ne gasim, samo drugi korisnik switchne na svoj. Sve to mi radi gotovo trenutno. Što se tiče "first run"-a aplikacija, nisam to primjetio na Macovima koje sam instalirao (a doma to ne mogu komentirati jer imam SSD koji sve diže gotovo trenutno). Evo, baš sam danas popodne instalirao jedan Adobe CS 5.5 za klijenta na iMac 2.7 i zajedno smo zadovoljno komentirali kako se PS digne za samo jedan "bounce" ikone.
Citiraj
dpohl
17-09-2011 | 22:04
A ja ću lagano početi rezati vene. Nakon 2 dana normalnog rada, moj se Lav opet usporio. Zbilja više ne znam što misliti. Da budem iskren, povremeno mi dolazi da ga uzmem i bacim kroz prozor. Mission Control doslovce izluđuje ponašanjem! Trzavo, raspadajuće, klik na MC a on se brže bolje pojavi i nestane (vrati fokus na foreground aplikaciju), i tako u nedogled.
Ok, maknuo sam ESET, isključio čak i startup VMware Fusionovog utilitya (iako minorno troši resurse). Pogasio sve "suvišne" servise (tipa SMART monitora diskova) i svejedno umire.
Citiraj
Wiseguy
17-09-2011 | 22:32
Ja sam napravio "zdravo seljački test" trajanja baterije na mom MacBook Pro-u i mogu reći da je trajanje pod Lionom u odnosu na SL ipak nešto kraće (cca 30 min do 1 sat), te je pod Lionom ipak nešto veće grijanje iako su otvorene iste aplikacije.
Ali kako redovnom pratim Appleov forum s ovom problematikom, neki su nezadovoljni korisnici stupili u kontakt s njihovim inženjerima, koji su upoznati s problemom i rade na rješavanju istog. Očekujem u jednom od sljedećih service packova da će i ovo biti riješeno.
Citiraj
dpasaric
18-09-2011 | 00:42
@dpohl - a da za probu napraviš jedan novi korisnički account, čisto da vidimo je li možda do nečega u tvom useru?
Citiraj
dpohl
18-09-2011 | 20:15
@dpasaric

Kreirao sam temp account i situacija je ostala nepromijenjena. A onda sasvim slučajno ugasim "onaj browser kojeg pravi jabučari nikad neće koristiti" (FF, naravno) i sve radi sasvim lijepo. Ne idealno, ali svakako lijepo. I što shvatim? FF beta. Vratim ga na release verziju 6.0.2 i sve radi bez greške!

Sad mi jedino preostaje nada da je to zbilja bila samo njegova krivnja. Ako jest, barem znam za ubuduće.
Citiraj
dpasaric
18-09-2011 | 21:41
Eto, sredili misteriju. Bilo bi čudno da nakon što sam ga instalirao na toliko Macova baš nigdje nisam susreo nešto slično. Glavno da sada sve radi. Inače, loše napisane skripte na nekim webovima mogu uzeti čudo procesorske snage. Imali smo na Jabučnjaku u forumu baš jedan takav primjer - gdje je web bio toliko grozno napisan da je uspio usporiti 8-procesorski Mac Pro! :-)
Citiraj
Riba
18-09-2011 | 22:56
Ne znam na sto mislis ali problem je bio na server strani. :-)
Citiraj
dpasaric
18-09-2011 | 23:13
Polupani lončići, nisam mislio na Jabučnjak i naš forum, nego na raspravu u našem forumu o nekom webu (mislim od firme iz Splita) koja je imala takav web da bi ubila bilo koji stroj kada počne vrtiti skrpite lokalno.
Citiraj
dpasaric
18-09-2011 | 23:16
Nego, našao sam novi minus Liona. Od sada moraš imati Lion Server ako želiš podesiti 802.1X profile! Jednostavno su tu opciju iz normalnog klijenta bacili na server totalno bez razloga! I što sada u kampusu koji vrti Windowse i netko želi spojiti Mac na njihovu mrežu? Loše! Sada sam našao da se ekipa snalazi tako da koristi IPCU (iPhone Configuration Utility) koji navodno može napraviti potreban profil, pa time to rade. A prije je sve bilo "click away". :sad:
Citiraj
chatkomaja
20-09-2011 | 04:10
Čudno mi je da još nitko nije prigovorio na korištenje resursa od Safarija. Naime, meni Safari sad nenormalno troši resurse što se tiče memorije. Imam iMac Mid 2007 s 4GB RAMa i Safari zna cuclat po 2.5GB memorije. Za usporedbu, Chrome mi sad jede 200MB za iste webove koje sam koristio na Safariu koji je jeo 2-2.5GB. Apple šuti... :/
Citiraj
dpasaric
20-09-2011 | 11:15
Nisam primjetio ništa čudno i potrošnja memorije kod Safarija mi je kao i prije. Imaš li možda neki plug-in? Jesu li ti uključene ekstenzije? Možda je negdje bug i "curi", ali samo kod neke specifične skripte na nekoj stranici - koja je tebi česta u surfanju... Malo bi bilo čudno da je to čest problem i da Apple ne primjeti da Safari u radu dođe na 2.5 GB :-)
Citiraj
Renzo
20-09-2011 | 11:55
Na SL je postojala mogućnost Play Slideshow unutar Quick Looka, a sada na Lionu to je moguće jedino ako si u Full screenu, jel se to moze nekako promijeniti?

Sada sam primjetio da Preview otvara .ppt fileove. Odlično.
Citiraj
chatkomaja
20-09-2011 | 14:02
Ne, ne koristim niti jedan plug-in na Safariju. Naime, kako sam lurkao netom, to je općeniti problem kod većine jer je od nove verzije Safarija došlo do nekih izmjena, odnosno sada Safari radi slično kao i Chrome, a to je da su ga splittali na dva procesa - Safari i WebProcess, di se sam Safari koristi za interface, bookmarks, history i sl., dok se WebProcess koristi za hendlanje stranica i ostalog prometa te on pojede najveći dio kolača. :/

Nema druge nego čekati neki update i raditi na Chromeu koji nevjerojatno, al sigurno mi je brži od Safarija i to po par puta. Ne mogu ne priznati da mi ne fale geste koje postoje u Safariju, a nema ih u Chromeu... :sad:
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 40 minuta
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)
 • ecvis17: OS posvecen sigurnosti [link]
 • Moonlike: Photo Mechanic
 • smayoo: Photos
 • VanjusOS: koji program koristite za slike, mislim u privatne svrhe, za ažuriranje albuma, sortiranje, pregledavanje..?
 • Zdravac: @MBPruleZ ne treba ti USA, ali ne možeš ni sa nekom iz druge zemlje. Trebaš odabrati po plaćanje "none", a kasnije imaš bonova za kupiti, koje si "radeem" na svoj USA acc. To tak funkcionira bez beda
 • drlovric: [link]
 • drlovric: Ovo mi se ne cini skupo. Ako nekome treba :)
 • MBPruleZ: IP-om uđem unutra vidim sadržaj. kreirao i appleID sa USA podacima ;) ali dio s naplatom ne prolazi jer očito moram imati USA bank card ili nešto takvo... netko ima ideju šta i kako?
 • MBPruleZ: Možda već pisano, postoji način za aktivirati free trial za ATV kod nas. Skinuo app na FireStick4K, VPN-om sa USA
 • lastavica: Probaj s VPNom, sta vi da ti je IP u USA, ali ja sam probao HR HBO nekako gledati pomocu VPNa van, i izgleda da HBO dosta pazi na to za razliku od netflixa te je 90% servera blokirano i ne moze se pristupiti stranici, ali moguce da je s HBO US druga priča. Ništa ne škodi da probaš, ako nemaš vpn, mislim da svaki ima neku trial verziju pa probaj :)
 • energyman: Kako skinuti HBO GO app sa US stora ali da radi kod nas?
 • TuxFan: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO